Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοδικές τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια
  • [02] ΗΠΑ: Προβάδισμα 6% για τον Ομπάμα
  • [03] Δίκη της οικογένειας Μιλόσεβιτς
  • [04] Στο Λονδίνο ο Κ. Καραμανλής
  • [05] Κίνα: τρία παιδιά νεκρά από μορφή αφθώδους πυρετού
  • [06] Ξεπέρασε τα 9 εκατ. δολάρια πορτρέτο του Μπέικον
  • [07] Μακάριο εύρημα στη Μεσσηνία
  • [08] Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου - ΟΕΝΓΕ
  • [09] Υπό κατάληψη η ΔΕΗ
  • [10] Απεργιακή κινητοποίηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
  • [11] Ναρκοσυλλήψεις στο Μεξικό
  • [12] Γιουχάισμα με πολιτικές παρενέργειες
  • [13] Ανεβαίνει το πετρέλαιο
  • [14] Μέτρα βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης

    [01] Οικονομία

    Ανοδικές τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια

    20/10/2008 11:33:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανοδικά κινούνται τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τη συμφωνία Μπους-Σαρκοζί περί διεθνούς διάσκεψης, για την από κοινού αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ, και το χρηματιστήριο στο Τόκιο ο δείκτης Νikkei έκλεισε με άνοδο 3,50%. Με άνοδο άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,79% και διαμορφώθηκε στις 4.095,17 μονάδες. Άνοδος και στο Παρίσι, με τον δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 2,28% και διαμορφώθηκε 3.405,92 μονάδες. Άνοδος σημειώθηκε με το άνοιγμα και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 2,31% και διαμορφώθηκε στις 4.891,76 μονάδες. Νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών, με το γενικό δείκτη τιμών να βρίσκεται αυτή την ώρα στις 2.093,47, παρουσιάζοντας πτώση σε ποσοστό 1,13%. Στο μεταξύ, ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα αποφάσισαν, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση, οι κυβερνήσεις Σουηδίας και Νότιας Κορέας.

    Νευρικοί παραμένουν οι επενδυτές

    "Η κατάσταση των τραπεζών στην Ευρώπη οδεύει προς εξομάλυνση" δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, διευκρινίζοντας ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απέρριψαν το Σύμφωνο Σταθερότητας κατά τις πρόσφατες συνόδους με αντικείμενο τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Ωστόσο, χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί, κρεμασμένοι και από τον τελευταίο οικονομικό δείκτη και κυρίως εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, που θα δώσουν μια εικόνα για τις διαστάσεις των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας.

    Οι εταιρείες Microsoft, Ford, Apple, Boeing, Wachovia, Bank of America, Pfizer, Merck, Texas Instruments θα δώσουν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου. Πολλοί μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι, όπως οι Credit Suisse , KPN,Daimler, Saint-Gobain, GlaxoSmithKline, θα ανακοινώσουν αυτήν την εβδομάδα τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, ενώ στην Ιαπωνία η περίοδος των οικονομικών αποτελεσμάτων αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο ΟΠΕΚ αναμένεται να αποφασίσει μείωση της παραγωγής του μαύρου χρυσού.

    [02] Κόσμος

    ΗΠΑ: Προβάδισμα 6% για τον Ομπάμα

    20/10/2008 9:37:00

    Διευρύνει τη διαφορά του από τον Τζον ΜακΚέιν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby. Ο Ομπάμα προηγείται του ΜακΚέιν με 50% έναντι 44% ανάμεσα σε Αμερικανούς ψηφοφόρους στη δημοσκόπηση που έγινε τηλεφωνικά, με ποσοστό λάθους +/-2,9% Σε ανάλογη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή, ο Ομπαμα είχε προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων. Είναι η πρώτη φορά μετά από 14 ημέρες που ο υποψήφιος των Δημοκρατικών φτάνει το 50% στην πρόθεση ψήφου. "Ο Ομπάμα έχει σταθεροποιήσει τη βάση του και έχει αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα ανάμεσα στους νέους, τους Αφροαμερικανούς και τους ισπανόφωνους", επισημαίνει ο Τζον Ζόγκμπι.

    [03] Κόσμος

    Στις 17 Δεκεμβρίου

    Δίκη της οικογένειας Μιλόσεβιτς

    20/10/2008 11:02:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα δικαστήρια οδηγεί η κυβέρνηση της Σερβίας, την οικογένεια του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για το θέμα της παράνομης, όπως την χαρακτηρίζει, αγοράς της οικογενειακής βίλας στη συνοικία Ντέντινιε του Βελιγραδίου. Πρόκειται για σπίτι που αγοράστηκε λίγο πριν ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Σερβία, το 1999. Στη δίκη που θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου, την οικογένεια του εκλιπόντος Σέρβου ηγέτη, θα εκπροσωπήσει ο δικηγόρος, Μόμα Ραΐτσεβιτς, αφού τόσο η σύζυγός του Μίρα, όσο και ο γιός του Μάρκο Μιλόσεβιτς, ζουν στη Ρωσία, όπου τους έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Η κόρη του Μιλόσεβιτς, Μαρία, ζει στο Μαυροβούνιο και θα εκπροσωπηθεί από το δικηγόρο, Σβέτισλαβ Στεβάνοβιτς.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ολλανδίας, με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν, τόνισε ότι θα επικυρώσει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), μόλις η Σερβία υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της ότι θα συλλάβει τον Ράτκο Μλάντιτς.

    [04] Πολιτική

    Στο Λονδίνο ο Κ. Καραμανλής

    20/10/2008 10:41:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση καθώς και ευρωπαϊκά θέματα.

    Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε επιχειρηματίες και εφοπλιστές (Traveler's Club), ενώ νωρίς το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Ντέιβιντ Κάμερον.

    Το βράδυ της Τρίτης θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της Έκθεσης "Byzantium: 330-1453" στη Royal Academy of Arts και θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [05] Κόσμος

    Κίνα: τρία παιδιά νεκρά από μορφή αφθώδους πυρετού

    20/10/2008 10:35:00

    Τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Κίνα από την επιδημία μιας μορφής αφθώδους πυρετού, που πλήττει τη χώρα για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά, μετέδωσαν σήμερα Δευτέρα τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Αξιωματούχοι του τομέα υγείας προειδοποίησαν ότι η νόσος έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας σε ορισμένα τμήματα της παραθαλάσσιας επαρχίας Φουτζιάν, με 113 κρούσματα να έχουν καταγραφεί από τις αρχές Οκτωβρίου, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Τα τρία θύματα ήταν όλα μικρότερα από ενός έτους και από την ίδια περιοχή, την Ζιαν ου Σίτι, σύμφωνα με το πρακτορείο. Έξαρση της επιδημίας στη νότια Κίνα τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους, ενώ καταγράφηκαν και 27.500 κρούσματα κυρίως σε βρέφη. Ο αφθώδης πυρετός είναι μια κοινή παιδική ασθένεια, αλλά τα κρούσματα στην Κίνα έχουν συνδεθεί με τον εντεροϊό 71 (ΕV71), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει μια οξεία μορφή της νόσου με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, παράλυση και μηνιγγίτιδα. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ασθένεια και συνήθως οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μια εβδομάδα με δέκα μέρες.

    [06] Πολιτισμός

    Ξεπέρασε τα 9 εκατ. δολάρια πορτρέτο του Μπέικον

    20/10/2008 10:26:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα πορτρέτο του μεγάλου Βρετανού ζωγράφου Φράνσις Μπέικον, που φιλοτεχνήθηκε από τον φίλο του Λούσιαν Φρόιντ, πουλήθηκε στην τιμή των 9.404.346 δολαρίων σε δημοπρασία στο Λονδίνο, ανακοινώθηκε χθες από τον οίκο δημοπρασιών Sothebys.

    Το πορτρέτο αυτό που δεν είναι ολοκληρωμένο, και φιλοτεχνήθηκε το 1956-57, είναι αποτελεί το τελευταίο γνωστό πορτρέτο του Μπέικον ζωγραφισμένο από τον Φρόιντ, ο οποίος συνολικά του έχει κάνει δύο. Το δεύτερο πορτρέτο που φιλοτεχνήθηκε το 1952, είχε κλαπεί από μια έκθεση στο Βερολίνο το 1988.

    Σύμφωνα με τους Sothebys, το έργο δεν ολοκληρώθηκε επειδή ο Μπέικον σταμάτησε απότομα να ποζάρει, πιθανώς για να συναντηθεί στο Μαρόκο με τον σύντροφό του Πίτερ Λέισι.

    Ο Μπέικον, που πέθανε το 1992, είχε μεγάλη επιρροή στον Φρόιντ. Και οι δύο είχαν ποζάρει ο ένας στον άλλο, και ο Μπέικον είχε κάνει πολλά πορτρέτα του Φρόιντ.

    [07] Κοινωνία

    Μακάριο εύρημα στη Μεσσηνία

    20/10/2008 10:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2008 10:11:15)

    Διασκορπισμένα οστά ανθρώπινου σκελετού, βρέθηκαν μέσα σε ρέμα και σε δύσβατη δασωμένη περιοχή σε αγροτική θέση στο χωριό Δασοχώρι του δήμου Ανδανίας στη Μεσσηνία. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν ένα τζιν παντελόνι, ένα ζευγάρι παπούτσια και υπολείμματα από πουκάμισο. Από τα οστά αλλά και τα ρούχα που βρέθηκαν προκύπτει ότι ο σκελετός ανήκει σε άγνωστο άνδρα και ότι ο θάνατός του έχει επέλθει πριν από περίπου ένα χρόνο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εξακριβωθεί η ταυτότητά του. Τα υπολείμματα περισυλλέγησαν και έχουν σταλεί για εξετάσεις. Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Μελιγαλά.

    [08] Κοινωνία

    Αύριο Τρίτη

    Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου - ΟΕΝΓΕ

    20/10/2008 9:50:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αύριο Τρίτη αναμένεται να συναντηθεί ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, που αφορά στο ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών. Με αφορμή την προειδοποιητική επιστολή του αρμοδίου επιτρόπου, σχετικά με την καθυστέρηση εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας στη χώρα μας, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι το ζήτημα του νέου ωραρίου, αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι το πακέτο των συμφωνιών, στην τελική του επεξεργασία, βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

    [09] Οικονομία

    Τα κεντρικά γραφεία της Χαλκοκονδύλη

    Υπό κατάληψη η ΔΕΗ

    20/10/2008 9:19:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Kατάληψη στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη πραγματοποιούν εργαζόμενοι της επιχείρησης, διαμαρτυρόμενοι για την κλοπή, που όπως υποστηρίζουν, υφίσταται η εταιρία από ιδιώτες και ανέχεται η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο κτίριο μέχρι και αύριο. Η διοίκηση της επιχείρησης κατηγορεί την ΓΕΝΟΠ ότι απροειδοποίητα προχώρησε σε μια παράνομη ενέργεια, τη στιγμή που η ΔΕΗ βρίσκεται σε δύσκολη φάση.

    [10] Κοινωνία

    Αύριο Τρίτη

    Απεργιακή κινητοποίηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    20/10/2008 9:08:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2008 9:34:38)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και την ακρίβεια ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή και άλλων κλάδων, προχωρούν αύριο σε 24ωρη απεργία με κεντρικό σύνθημα "δεν αντέχουμε άλλο". Στην απεργία καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ. Στην απεργία συμμετέχουν δικηγόροι, μηχανικοί και εκπαιδευτικοί. Επίσης στα ΜΜΕ απεργούν δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί (εκτός των εικονοληπτών στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Αττικής). Στην απεργία συμμετέχει και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίο του Άρεως και στους χώρους που έχουν προσδιορίσει τα εργατικά κέντρα στην Περιφέρεια, ενώ το ΠΑΜΕ οργανώνει ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10,30 στην Ομόνοια. Λόγω της απεργίας δε θα λειτουργήσουν τα ΚΤΕΟ & δε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις υποψήφιων οδηγών στη Νομαρχία Αθηνών. Σήμερα Δευτέρα απεργούν οι υπάλληλοι στο Υπουργείο Απασχόλησης. Στάσεις εργασίας έως και το Σάββατο 25 Οκτωβρίου, έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στο Μετρό. Σήμερα, Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στο Μετρό, πραγματοποιούν στάση εργασίας από την έναρξη βάρδιας έως τις 9 το πρωί.

    Αλλαγές στις συγκοινωνίες

    Τροποποιούνται αύριο Τρίτη 21 Οκτωβρίου, τα δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς, λόγω της πανελλαδικής απεργία της ΓΣΕΕ. Οι συρμοί του ΜΕΤΡΟ και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, καθώς και τα τρόλεϊ, θα ακινητοποιηθούν αύριο, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη βάρδιας. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι 8 το πρωί και από 6 το απόγευμα μέχρι λήξη βάρδιας, ενώ στο τραμ και στον προαστιακό σιδηρόδρομο θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία. Για 24 ώρες θα ακινητοποιηθούν και οι αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τροποποιήσεις στα δρομολόγια του ΟΣΕ, το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με 1110.

    Επίσης αύριο Τρίτη, θα ανασταλούν όλες οι πτήσεις της Ολυμπιακής, ενώ η Aegean έχει ανακοινώσει την ακύρωση 23 πτήσεων για αύριο, Τρίτη 21 Οκτωβρίου και την αλλαγή στην ώρα αναχώρησης σε άλλες 26 πτήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες για τις τροποποιήσεις στα δρομολόγια της Aegean, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στο 801 11 20000 (από σταθερό τηλέφωνο) και στο 210 62 61000(από κινητό). Αλλαγές θα γίνουν ενδεχομένως και σε δρομολόγια πλοίων, καθώς στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματίσει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

    [11] Κόσμος

    Χτύπημα στο καρτέλ κοκαΐνης

    Ναρκοσυλλήψεις στο Μεξικό

    20/10/2008 8:50:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σε νέο χτύπημα του καρτέλ κοκαΐνης, προχώρησε η αστυνομία του Μεξικό, συλλαμβάνοντας 15 άτομα, εκ των οποίων οι 11 είναι Κολομβιανοί. Οι δοσοληψίες των Κολομβιανών εμπόρων ναρκωτικών, με τους Μεξικανούς "ομόλογούς" τους, ήταν της τάξης των 500 κιλών κοκαΐνης το μήνα. Οι συλλήψεις έγινα κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων στην πόλη του Μεξικό, ενώ εκτός των συλλήψεων, κατασχέθηκαν 220.800 δολάρια σε ρευστό, ακριβά αυτοκίνητα, όπλα, δύο λιοντάρια, δύο τίγρεις και δύο μαύρους πάνθηρες!!

    [12] Κόσμος

    Στη Γαλλία

    Γιουχάισμα με πολιτικές παρενέργειες

    20/10/2008 8:38:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2008 9:35:39)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Η μάλλον προβληματική σχέση ανάμεσα στο γαλλικό κράτος και τη νεολαία των προαστίων του Παρισιού, δεν είναι πλέον είδηση, αφού αρκετές φορές στο παρελθόν είχαν σημειωθεί μεγάλης έκτασης επεισόδια, μεταξύ των δύο πλευρών. Όμως η πρόσφατη έκφραση αποδοκιμασιών κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου της Γαλλίας, της γνωστής "Μασσαλιώτιδας", στις 14 Οκτωβρίου στο Στάντ ντε Φρανς κατά τη διεθνή αναμέτρηση ανάμεσα στη Γαλλία και στην Τυνησία, θορύβησε την πολιτική ηγεσία της χώρας. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ότι "εάν αποδοκιμασθεί ξανά ο εθνικός ύμνος, στο στάδιο θα εκκενώνεται κι η αναμέτρηση θ αναβάλλεται", η κατεύθυνση βρίσκεται προς τη λήψη μέτρων στήριξης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού Μπερνάρ Λαπόρτ: "Το γεγονός ότι αποδοκιμάσθηκε η Μασσαλιώτιδα υποδεικνύει πως υπάρχει πρόβλημα στα προάστια . Αποδεικνύει πως υπάρχει κρίση ταυτότητας όσον αφορά τους νέους και για τον λόγο αυτό πρόκειται να καταθέσω προτάσεις την Τετάρτη που θα κατατείνουν στην ενίσχυση, την υποστήριξη και τη διείσδυση στα προάστια". Ο Γάλλος υπουργός δέχτηκε έντονη κριτική, από τον ομοεθνή του, πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί, διότι πρότεινε τη μεταφορά των αγώνων της εθνικής ομάδας σε επαρχιακές πόλεις, ιδίως όταν ο αντίπαλος προέρχεται από χώρες της βόρειας Αφρικής (Τυνησία, Μαρόκο, κλπ) ώστε να αποφύγει τη μαζική παρουσία μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς από τις χώρες αυτές, που ζουν στο Παρίσι και κατά συνέπεια να μειωθεί το ενδεχόμενο νέων αποδοκιμασιών, όπως στο παιχνίδι της 14ης Οκτωβρίου.

    [13] Οικονομία

    Πριν τη Σύνοδο του ΟΠΕΚ

    Ανεβαίνει το πετρέλαιο

    20/10/2008 8:38:00

    Ανοδικά κινείται σήμερα Δευτέρα η τιμή του αργού πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, ενόψει της έκτακτης συνόδου του Οργανισμού των Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) την Παρασκευή, κατά την οποία αναμένεται να αποφασισθεί μείωση της παραγωγής του προϊόντος, αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές. Στις πρωϊνές συναλλαγές, η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου για παράδοση το Νοέμβριο ανέβηκε κατά 1,12 δολάρια στα 72,97 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το πετρέλαιο Mπρεντ, για παράδοση το Δεκέμβριο, κέρδισε 95 σεντς στην προηγούμενη τιμή του, και έφθασε τα 70,55 δολάρια το βαρέλι. Στη σύνοδο της Παρασκευής, τα μέλη του ΟΠΕΚ θα εξετάσουν τη μείωση της παραγωγής τους κατά ένα έως τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως δήλωσε ο αντιπρόσωπος του Ιράν. Παράλληλα, τη μείωση της παραγωγής του "μαύρου χρυσού" θα ζητήσει κι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, με απώτερο στόχο να μην πέσει η τιμή του βαρελιού κάτω από τα 80 δολάρια. Η τρέχουσα παραγωγή του ΟΠΕΚ φτάνει τα 28,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    [14] Υγεία

    Από τον ΟΗΕ

    Μέτρα βελτίωσης του επιπέδου διαβίωσης

    20/10/2008 8:23:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Άμεσα μέτρα με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της δημόσιας υγείας, στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου παίρνει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στις πρώτες προτεραιότητες βρίσκεται η διασφάλιση πόσιμου νερού και η τοποθέτηση αποχωρητηρίων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, "Πάνω από 900 εκατ. άνθρωποι σ όλον τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και 2,5 δις διαβιούν χωρίς επαρκή αποχωρητήρια, το 80% των οποίων ζει στην ύπαιθρο. Το 10% των ασθενειών σ όλον τον κόσμο αποδίδονται στην κατανάλωση ανθυγιεινού νερού, στην έλλειψη εγκαταστάσεων υγιεινής, κι ήσαν υπεύθυνες για 3,5 εκατ. θανάτους μόνο το 2002. Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι πλήττονται από την διάρροια κάθε χρόνο και 1,4 εκατ. παιδιά -τα μισά εκ των οποίων ηλικίας μικρότερης των 5 ετών-πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια αυτή, καίτοι το 94% των κρουσμάτων αυτών διάρροιας μπορούν ν αποφευχθούν". Σύμφωνα με τον Ζαφάρ Αντίλ, διευθυντή του διεθνούς δικτύου νερού, περιβάλλοντος και υγείας του Πανεπιστημίου του ΟΗΕ στον Καναδά: "Τα προβλήματα στο νερό, που κατά μέγα μέρος προκαλούνται από την σαφή έλλειψη επαρκών αποχωρητηρίων σε πολλά σημεία συνεισφέρουν υπέρογκα στην δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων προβλημάτων, όπως φερ ειπείν στη στενή σχέση ανάμεσα στην κακή κατάσταση της υγείας και στη χρόνια φτώχεια". Στοιχειώδεις κινήσεις, όπως η απλή βελτίωση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, των αποχωρητηρίων και η πλύση των χεριών με σαπούνι, μπορούν να μειώσουν κατά 25% τον αριθμό των ασθενειών που είναι αποτέλεσμα της έλλειψης υγιεινής. Μία από τις συνέπειες της μη πρόσβασης πληθυσμών σε καλής ποιότητας νερό, οδηγεί σε χρόνιας διάρροιες και κακή διατροφή, κατά συνέπεια και σε μεγαλύτερη ευπάθεια σε άλλες ασθένειες. Αυτός ο συνδυασμός εκτιμάται ότι οδηγεί σε 860.000 θανάτους κάθε χρόνο, όπως τονίζει ο ΟΗΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 October 2008 - 8:50:33 UTC