Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εβδομάδα κοινοβουλευτικής "μάχης"
  • [02] "Καθαρό το μήνυμά μας"
  • [03] Πανελλαδική απεργία
  • [04] "Στόχος η έξοδος απ' την κρίση"
  • [05] Parliamentary "Battle" Week
  • [06] 7 νεκροί σήμερα σε βομβιστική επίθεση
  • [07] Κατέθεσε και η Αγγ. Νικολούλη στη δίκη Άλεξ
  • [08] Κλείνει η Φορντ για 5 βδομάδες
  • [09] Στο εδώλιο το "βαθύ παρακράτος" της Τουρκίας
  • [10] Κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ
  • [11] Αναβλήθηκε η δίκη για το παραδικαστικό
  • [12] Πυρηνική συμφωνία Ινδίας - Ρωσίας
  • [13] Στην παιδική ηλικία η ρίζα της παχυσαρκίας

    [01] Πολιτική

    Πυρετώδεις διεργασίες στα κόμματα

    Εβδομάδα κοινοβουλευτικής "μάχης"

    20/10/2008 14:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2008 19:28:13)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Πυρετώδεις είναι οι πολιτικές διεργασίες στα κομματικά επιτελεία, ενόψει των δυο κοινοβουλευτικών διαδικασιών στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Την Τετάρτη θα συζητηθεί η πρόταση της Ν. Δ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, την οποία - όπως έχει ήδη ανακοινώσει- θα ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή στη συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που έχει ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψευσε το ενδεχόμενο αναβολής της διαδικασίας για την πρόταση της προανακριτικής. Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στη συζήτηση της πρότασής του την Παρασκευή και ζητά να πάει η δικογραφία στη Βουλή. Το Κομμουνιστικό Κόμμα αποφάσισε ότι θα ψηφίσει θετικά και την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν σήμερα το απόγευμα. Χωρίς να εμφανιστούν στον Εισαγγελέα αλλά καταθέτοντας μέσω συνηγόρων τους υπομνήματα κατέθεσαν ως ύποπτοι στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

    Ναι του ΚΚΕ και σε προανακριτική

    Η πολιτική αντιπαράθεση θα βρίσκεται σε έξαρση την Τετάρτη κατά τη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που προτείνει η Νέα Δημοκρατία και αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή στη συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.

    Σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος διέψευσε το ενδεχόμενο αναβολής της διαδικασίας για την πρόταση της προανακριτικής.

    "Οι συζητήσεις έχουν οριστεί για συγκεκριμένες μέρες. Μένω σ αυτό. Τίποτα άλλο", δήλωσε.

    Ο κ. Αντώναρος σημείωσε παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει κάνει, στο συγκεκριμένο θέμα, ό,τι απαιτείται για να μην υπάρξει σκιά, να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος και να λάμψει η αλήθεια.

    "Ό,τι είχα να πω το είπα", δήλωσε, εξάλλου, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διαρροών από βουλευτές της ΝΔ, ενώ δεν έκανε κανένα σχόλιο για απόψεις που εκφράζει ο Π. Τατούλης.

    Το ΠΑΣΟΚ εμμένει στην συζήτηση της πρότασής του την Παρασκευή και ζητά να πάει σήμερα η δικογραφία στη Βουλή.

    Το ελάχιστο θα ήταν να παραιτηθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να είπε, ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας παράλληλα λόγο για κατ εξακολούθηση σκάνδαλο παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Πρόσθεσε, δε, ότι το κόμμα του δεν αποποινικοποιεί την πολιτική, αλλά ούτε επιτρέπει ασυλία, απλώς προασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και τους θεσμούς.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα αποφάσισε ότι θα ψηφίσει την πρόταση για εξεταστική αλλά και την πρόταση για την προανακριτική επιτροπή, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζουν σήμερα το απόγευμα στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ απαιτεί αμέσως μετά τη συγκρότηση της εξεταστικής να δοθεί το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας ώστε να γίνει γνωστό για ποια συγκεκριμένα πρόσωπα υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις και κατά συνέπεια να διευκολυνθεί η άμεση συζήτηση για την προανακριτική.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης δήλωσε σήμερα πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την Τετάρτη την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου και παράλληλα ζήτησε να σταλούν όλα τα στοιχεία της προκαταρτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Εφετών, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στη Βουλή.

    Με υπόμνημα κατέθεσαν Εφραίμ και Αρσένιος

    Χωρίς να εμφανιστούν στον εισαγγελέα αλλά καταθέτοντας μέσω συνηγόρων τους υπομνήματα κατέθεσαν ως ύποπτοι στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

    Αντιμετωπίζουν το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος δικαστή για την δική που καταργήθηκε το 2004 χωρίς να εκδοθεί απόφαση, με συμβιβασμό Δημοσίου και Μονής.

    Στα υπομνήματά τους σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο μοναχοί αρνούνται ότι άσκησαν πιέσεις στην πρόεδρο του δικαστηρίου Ροδόπης για να καθυστερήσει την έκδοση απόφασης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχονται ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μαζί της λόγω της έντονης φημολογίας και του άσχημου κλίματος που είχε διαμορφωθεί από διάφορους εχθρικώς, όπως αναφέρουν, προς την Ιερά Μονή διακείμενους παράγοντες σχετικά με το αρνητικό αποτέλεσμα της διάσκεψης του δικαστηρίου. Ο ηγούμενος Εφραίμ εκφράζει την πεποίθηση του ότι σε καμία παράνομη ή αθέμιτη ενέργεια δεν έχει συμμετάσχει σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση της δίκης.

    Παράλληλα, με μία ακόμη επιστολή, αυτή τη φορά και προς τον Πρωθυπουργό, επιχειρεί ο ηγούμενος Εφραίμ να παρέμβει στην υπόθεση Βατοπαιδίου, προσπαθώντας να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη Μονή.

    Προτείνει, προκειμένου να σταματήσει η άδικη, όπως τη χαρακτηρίζει, επίθεση κατά της Μονής: "Να επιστρέψει άμεσα και με νομικά αδιάβλητο τρόπο στο Ελληνικό Δημόσιο, ο,τιδήποτε έχει αποκτήσει από τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Μονής, ώστε τα πράγματα να επανέλθουν -στο βαθμό και με τον τρόπο που αυτό είναι νομικώς εφικτό-στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από τις παραπάνω ανταλλαγές."

    Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας Ευσταθία Σπυροπούλου συνεχίζει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης με την κλήση μαρτύρων.

    Σήμερα, κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας "ΜΑΧΗΤΗΣ Θράκης, Πάνος Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων ότι οι διεκδικήσεις της Μονής Βατοπαιδίου ξεκίνησαν το 2001 από το δήμο Αβδήρων, προκειμένου να δημιουργηθεί δεδικασμένο και να θεμελιωθούν αντίστοιχα δικαιώματα διεκδικήσεων και σε άλλες εκτάσεις.

    Στην εισαγγελέα κατέθεσε και ο τοπογράφος Κωνσταντίνος Πετούσης, ο οποίος υποστήριξε ότι με διάτρητα τοπογραφικά η μονή Βατοπαιδίου κατάφερε να πάρει τα φιλέτα.

    Την Τέταρτη, πάντως, έχει κληθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- να δώσει συμπληρωματική κατάθεση με την ιδιότητα της υπόπτου παράβασης καθήκοντος η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Ψάλτη.

    Εν τω μεταξύ, ενημερωτική επιστολή για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου θα αποστείλει τις επόμενες ήμερες στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, όπως αποφάσισε σε σημερινή συνεδρίασή της.

    Ταυτόχρονα απορρίφθηκε το αίτημα τριών Μονών να ζητηθεί η αποστολή Πατριαρχικής Εξαρχίας στο Άγιο Όρος.

    Η Εκκλησία της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με το Άγιο Όρος το όποιο είναι αυτοδιοίκητο επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

    [02] Πολιτική

    Ντ. Μπακογιάννη για το Σκοπιανό

    "Καθαρό το μήνυμά μας"

    20/10/2008 15:57:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2008 17:54:59)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    "Το μήνυμα της Ελλάδας είναι καθαρό" δήλωσε και σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την αποκάλυψη της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής" περί της υπόγειας συνεννόησης της ηγεσίας των Σκοπίων με την πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια -για το θέμα της ονομασίας. "Η Ελλάδα έχει μια σταθερή θέση γνωστή σε όλους. Μία μόνη γλώσσα η οποία και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό είναι ενιαία και λέει ότι εμείς είμαστε μέσα στη διαπραγμάτευση, επιδιώκουμε μία σύνθετη ονομασία, με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων" ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος δήλωσε ότι η Υπουργός των Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη διαπραγματεύεται υπεύθυνα, με εντολή που της έχει δώσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. "Η Ελλάδα διαπραγματεύεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και έχει θέση καλά γνωστή από καιρό σε όλους. Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων", δήλωσε ο κ. Αντώναρος και τόνισε πως με αυτή τη θέση η υπουργός Εξωτερικών ως εποπτεύουσα διαπραγματεύεται και διεξάγει τη διαπραγμάτευση.

    Οι εκπρόσωποι των Αμερικανικών Πρεσβειών σε Αθήνα και Σκόπια δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιοδήποτε μυστικό σχέδιο που σχετίζεται με ονομασία ή άλλη εκκρεμότητα με την Ελλάδα.

    ΠΑΣΟΚ: "Ερήμην της κυβέρνησης οι εξελίξεις"

    "Οι αποκαλύψεις για την ευθεία εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας ότι οι εξελίξεις διαμορφώνονται ερήμην της κυβέρνησης. Παραβιάστηκαν κατάφωρα οι αποφάσεις του ΟΗΕ και υπήρξε υπέρβαση από τον Νίμιτς της εντολής που έχει λάβει. Είναι τακτικό λάθος να αποδέχεται η κυβέρνηση κάθε νέα πρόταση του Νίμιτς ως βάση για διαπραγμάτευση" ανέφερε ο Γ. Παπανδέου, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    ΛΑΟΣ: "Υπάλληλος των ΗΠΑ ο Νίμιτς"

    Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ αναφέρει: "Η Ντόρα Μπακογιάννη απεδέχθη ως διαμεσολαβητή τον υπάλληλο του κ. Τζωρτζ Σόρος, κ. Νίμιτς. Τώρα αποκαλύπτεται ότι ο εν λόγω κύριος ενεργούσε κατ εντολή των Η.Π.Α. και όχι των Ηνωμένων Εθνών. Κατόπιν αυτών, δίδεται στη Κυβέρνηση Καραμανλή, η ευκαιρία να καταγγείλει τη διαδικασία και να ζητήσει το θέμα να λυθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περαιτέρω εμμονή στη διαδικασία Νίμιτς, αποτελεί εκούσιο ευνουχισμό των εθνικών μας θέσεων".

    [03] Οικονομία

    Πανελλαδική απεργία

    20/10/2008 16:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2008 17:54:10)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξαν για την Τρίτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις οικονομικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης. Στην απεργία καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ. Στην πανελλαδική απεργία συμμετέχουν επίσης δημοσιογράφοι, η ΠΟΣΠΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, γιατροί, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ θα πραγματοποιούν μέχρι αύριο εργαζόμενοι της επιχείρησης. Προβλήματα θα δημιουργηθούν στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς δεν θα κινηθούν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. ενώ στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό τρόλεϊ, και μπλε λεωφορεία. Σήμερα, πάντως, αποφασίζουν οι εργαζόμενοι στο μετρό για το αν θα πραγματοποιήσουν τις στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει ως το τέλος της εβδομάδας μετά την απόφαση του δικαστηρίου που τις έκρινε παράνομες και καταχρηστικές.

    Πρόβλημα στις μετακινήσεις

    Ρολά κατεβάζει την Τρίτη , ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ζητώντας αναμόρφωση του προυπολογισμού υπερ των εργαζομένων, φορολογικές ελαφρύνσεις και προστασία της απασχόλησης.

    Σήμερα απέργησαν οι υπάλληλοι στο Υπουργείο Απασχόλησης ενώ στο μετρό πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας από τις 5 έως τις 9 το πρωί.

    Οι εργαζόμενοι στο μετρό μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κρίνει τις στάσεις εργασίας παράνομες και καταχρηστικές θα αποφασίσουν σήμερα αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Ωστόσο αύριο θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και το μετρό θα λειτουργεί μόνο από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

    Σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσει πάντως στις μετακινήσεις του το επιβατικό κοινό.

    Συγκεκριμένα, τα τρένα του ΟΣΕ, οι συρμοί του Προαστιακού και τα οχήματα του Τραμ θα ακινητοποιηθούν, καθώς οι εργαζόμενοι θα κάνουν 24ωρη απεργία, ενώ στα άλλα Μέσα Μεταφοράς θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας.

    Ειδικά για τον ΟΣΕ θα εκτελεστούν ελάχιστα δρομολόγια, αυτά που ονομάζονται δρομολόγια "Κοινωνικών αναγκών.

    Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα μπλε λεωφορεία θα λειτουργήσουν από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

    Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις με αεροσκάφη, για τέσσερις ώρες και συγκεκριμένα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, θα κλείσει ο ελληνικός εναέριος χώρος, λόγω στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία απολύτως πτήση.

    Στην Ολυμπιακή ματαιώνονται οι περισσότερες πτήσεις και θα πραγματοποιηθεί μία πτήση ανά προορισμό εσωτερικού και μία ανά χώρα εξωτερικού, εξαιτίας της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας ΟΣΠΑ στην απεργία. Η απεργία αυτή επηρεάζει και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

    Από την πλευρά της η Aegean ανακοίνωσε ότι για αύριο ακυρώνονται 23 πτήσεις ενώ σε άλλες 26 αλλάζει η ώρα αναχώρησης. Για το λόγο αυτό το επιβατικό κοινό που έχει προγραμματίσει να ταξιδέψει αύριο καλό θα είναι να επικοινωνεί με τα κατά τόπους γραφεία των αεροπορικών εταιριών, προκειμένου να αποφύγει άσκοπη ταλαιπωρία.

    Στην πανελλαδική απεργία συμμετέχουν επίσης δημοσιογράφοι, η ΠΟΣΠΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, γιατροί, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία , ενώ κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ θα πραγματοποιούν μέχρι αύριο εργαζόμενοι της επιχείρησης.

    Λόγω της απεργίας δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, δε θα λειτουργήσουν τα ΚΤΕΟ, δε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις υποψήφιων οδηγών στη Νομαρχία Αθηνών, ενώ τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

    Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεδίο του Άρεως και στους χώρους που έχουν προσδιορίσει τα εργατικά κέντρα στην Περιφέρεια , ενώ το ΠΑΜΕ οργανώνει ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10,30 στην Ομόνοια.

    Την Τετάρτη απεργούν οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι που προχωρούν στο κλείσιμο των καταστημάτων τους για οικονομικά και ασφαλιστικά θέματα.

    [04] Πολιτική

    Συνεδρίαση πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

    "Στόχος η έξοδος απ' την κρίση"

    20/10/2008 17:34:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2008 17:53:30)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχέδιο επτά σημείων, για έξοδο της χώρας από την εσωτερική οικονομική κρίση, και την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματο-πιστωτικής, παρουσίασε, στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Πρόεδρος του κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, ούτε τη μία κρίση, ούτε τις συνέπειες της άλλης. Εκτίμησε ακόμη ότι η κρίση είναι νεοσυντηρητική αλλά οι λύσεις προοδευτικές και υπογράμμισε ότι το μέλημα του κόμματός του θα είναι να μην επωμιστούν τις συνέπειες τα ασθενέστερα στρώματα. Απέδωσε στη ΝΔ αντιλήψεις που εντέλει, όπως είπε, υπονομεύουν το κράτος, τη δημοκρατία και τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι "η κυνική προσήλωση στην κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια και ταυτόχρονα η λογική της πελατειακής λειτουργίας του κράτους δείχνουν ότι για τη ΝΔ η εξουσία και η δημόσια περιουσία χρησιμοποιούνται προς ιδιοτελή αξιοποίηση".

    Σχέδιο για την Οικονομία

    "Η οικονομία είναι από καιρό στον ολισθηρό δρόμο της επιβράδυνσης, της ακρίβειας, της δημοσιονομικής εκτροπής, της έλλειψης επενδύσεων και της επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας με ευθύνη της ΝΔ, η οποία είναι αναξιόπιστη να διαχειριστεί την εσωτερική κρίση και ανέτοιμη για τη διεθνή κρίση", ανέφερε ο Πρόεδρος του κινήματος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να προωθήσει 7 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ:

    1.Να αποσύρει αμέσως το σχέδιο του προϋπολογισμού καθώς δεν νοείται να φορτωθούν με νέους φόρους οι πολίτες σε περίοδο κρίσης. Να επαναφέρει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μειώσει τα φορολογικά βάρη για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις.

    2. Να στηρίξει τις ασθενείς ομάδες αποδεχόμενη τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα αλληλεγγύης, το επίδομα θέρμανσης και την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

    3.Με νομοθετική ρύθμιση άμεσα να δώσει ρευστότητα στις τράπεζες υπό αυστηρή εποπτεία ώστε να υπάρξει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία.

    4. Να δημιουργήσει κατά τα διεθνή πρότυπα ένα ταμείο παροχής ρευστότητας στις τράπεζες για να αναχρηματοδοτήσουν ή να δώσουν νέα δάνεια με ευνοϊκούς όρους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    5.Να υιοθετήσει όλες τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες και να προωθήσει την αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων.

    6.Να αναμορφώσει το κατακερματισμένο και αναποτελεσματικό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να μη γίνονται επενδύσεις σε τοξικά οι καταθέσεις και οι συντάξεις.

    7.Να δώσει ώθηση στη δημιουργία ενός διαφορετικού πρότυπου ανάπτυξης με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την ενέργεια.

    Για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου

    "Πρόκειται για μια απίθανη υπόθεση σε σύλληψη και εκτέλεση από πλευράς θράσους και αλαζονείας στην οποία υπήρξε όπως και στα ομόλογα, κεντρικός σχεδιασμός. Στην υπόθεση αυτή αναδεικνύεται και το κατ΄ εξακολούθηση σκάνδαλο της παρέμβασης στη δικαιοσύνη", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    "Ήταν θαρραλέα η πράξη των δύο εισαγγελέων που δεν δέχτηκαν τις πιέσεις και πήραν δύσκολες αποφάσεις. Δείχνει όμως αυτό και την παραβίαση κάθε ορίου από την κυβέρνηση. Το ελάχιστο θα ήταν να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης".

    O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την αντίληψή της διαμόρφωσε, όπως είπε, την ατζέντα των σκανδάλων. "Δεν μας διακατέχει ρεβανσισμός αλλά αίσθημα δικαιοσύνης, δεν ποινικοποιούμε την πολιτική αλλά ούτε επιτρέπουμε ασυλία, απλώς προασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον και τους θεσμούς" κατέληξε.

    Για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

    "Οι αποκαλύψεις για την ευθεία εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας ότι οι εξελίξεις διαμορφώνονται ερήμην της κυβέρνησης. Παραβιάστηκαν κατάφωρα οι αποφάσεις του ΟΗΕ και υπήρξε υπέρβαση από τον Νίμιτς της εντολής που έχει λάβει. Είναι τακτικό λάθος να αποδέχεται η κυβέρνηση κάθε νέα πρόταση του Νίμιτς ως βάση για διαπραγμάτευση" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του.

    [05] Political Parties Making Feverish Preparations

    Parliamentary "Battle" Week

    20 Οκτ 2008 14:58:00

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA/ΜPA

    Political parties staff are making feverish preparations in view of the two parliamentary procedures on the Batopedi case. A debate on the ND party proposal for the setting up of an inquiry committee will be held on Wednesday while PASOK has already announced that it will vote in favour. Political confrontation is expected to intensify on Friday during the debate on the main opposition party proposal for the setting up of an investigation committee. Alternate government spokesman today ruled out possibility for postponement of parliamentary procedure on PASOK proposal. PASOK insists debate on its proposal to be held on Friday and asks for the Batopaidi file to be sent to the Parliament. The GCP has decided to vote in favour of proposal for the setting up of inquiry committee while SYRIZA will decide on Monday afternoon. Batopaidi Monastery head monk Efraim and monk Arsenios did not appear before Supreme Court deputy-prosecutor but made their statements through their lawyers.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [06] Κόσμος

    Αφγανιστάν

    7 νεκροί σήμερα σε βομβιστική επίθεση

    20/10/2008 18:52:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέντε παιδιά και δυο γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι ταλιμπάν, και είχε ως στόχο μια περίπολο στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο Κουντούζ, στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από επίσημες και στρατιωτικές πηγές.

    "Δυο στρατιώτες της Isaf και πέντε παιδιά σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Κουντούζ στις 20 Οκτωβρίου. Ένας στρατιώτης και ένας άμαχος τραυματίστηκαν επίσης", ανακοίνωσε η Νατοϊκή Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (Isaf).

    Η Isaf δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των στρατιωτών όμως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η επίθεση είχε ως στόχο άνδρες της Bundeswehr.

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουντούζ, Μοχάμαντ Ομάρ, επιβεβαίωσε τον απολογισμό της Isaf.

    "Στις 12.00 ώρα Ελλάδας μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας είχε ως στόχο μια γερμανική περίπολο στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της περιοχής Σαχάρ Ντάρα της επαρχίας Κουντούζ. Πέντε παιδιά και δυο γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν", εξήγησε ο Ομάρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    [07] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Κατέθεσε και η Αγγ. Νικολούλη στη δίκη Άλεξ

    20/10/2008 18:45:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    «Φως στο τούνελ» επιχείρησε να ρίξει η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη, κατά την πολύωρη κατάθεσή της στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, που εκδικάζει την πολύκροτη υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ στη Βέροια. Η κατάθεσή της διεκόπη αργά το μεσημέρι λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

    Παρούσης της μητέρας του άτυχου μαθητή, Νατέλας, που παρακολούθησε μέρος της μαρτυρικής κατάθεσης, η Αγγ. Νικολούλη αναφέρθηκε σε στοιχεία που συνέλεξε για την υπόθεση μέσα από τη δημοσιογραφική της έρευνα, μεταφέροντας στο δικαστήριο προσωπικές εμπειρίες, αλλά και μαρτυρίες των ανήλικων κατηγορούμενων.

    Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε ξεχωριστές κατ ιδίαν συναντήσεις που είχε με δύο εκ των κατηγορουμένων ανήλικους, το Βορειοηπειρώτη και τον Αλβανό, κατά τις οποίες φέρεται να ομολόγησαν ότι διέπραξαν το έγκλημα σε βάρος του Άλεξ. Εξάλλου, σε άλλη συνάντηση, ένας εκ των δύο κατηγορούμενων ελληνόπουλων φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο 11χρονος έπεσε θύμα εγκλήματος για το οποίο ευθύνονται πολλά άτομα. «Τον Άλεξ τον σκότωσαν πολλοί», φέρεται να τής εκμυστηρεύτηκε, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η Αγγ. Νικολούλη στο δικαστήριο. Ακόμη, κατά την ίδια συνάντηση, ο ανήλικος φέρεται να αναφέρθηκε σε σειρά περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς στα οποία είχε πρωταγωνιστήσει η παρέα των πέντε ανήλικων αγοριών, πριν το περιστατικό με τον Άλεξ.

    Νέο στοιχείο στην υπόθεση -σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κατέθεσε η Αγγ. Νικολούλη- αποτελεί μαρτυρία προσώπου προερχόμενου από το ευρύτερο περιβάλλον του νεαρού Ρουμάνου, βάσει της οποίας ο ανήλικος κατηγορούμενος τού εκμυστηρεύτηκε ότι συμμετείχε στο γνωστό επεισόδιο που οδήγησε στο θανάσιμο τραυματισμό του Άλεξ και αναζητούσε τρόπο να συγκαλύψει το συμβάν, ώστε ο ίδιος να πέσει στα «μαλακά».

    Εκφράζοντας την γενικότερη αίσθηση που αποκόμισε ερευνώντας την υπόθεση, η δημοσιογράφος απέκλεισε τα σενάρια της παιδεραστίας και της απαγωγής και υιοθέτησε την εκδοχή της «Μπαρμπούτας», εκτιμώντας ότι από κει και πέρα υπήρχε εμπλοκή ενηλίκων. Πάντως, για πιθανή εμπλοκή δύο ενηλίκων από το συγγενικό περιβάλλον των δύο ελληνόπουλων, είπε ότι από τη δημοσιογραφική της έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον τους. Σε κουβέντα που είχε με δημοσιογράφους, η Αγγ. Νικολούλη εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «θα λάμψει η αλήθεια». Σημειώνεται ότι εκτός των απουσιών του Βορειοηπειρώτη και του Αλβανού, από την ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, απείχε σήμερα λόγω κωλύματος και ο ανήλικος Ρουμάνος.

    [08] Κόσμος

    Γερμανία

    Κλείνει η Φορντ για 5 βδομάδες

    20/10/2008 18:22:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    H αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Φορντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει επί πέντε εβδομάδες-αρχής γενομένης από τις 3 Νοεμβρίου-το εργοστάσιό της παραγωγής κινητήρων στην Κολωνία (δυτική Γερμανία) λόγω μείωσης της ζήτησης, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

    Αυτή η μείωση θα πλήξει 820 από τους συνολικά 17.300 εργαζόμενους στην εταιρεία Φορντ στην Κολωνία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Οι άλλες επί μέρους μονάδες της μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κολωνία θα συνεχίσουν κανονικά την παραγωγή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας πλήττεται σοβαρά εδώ και αρκετές εβδομάδες στη Γερμανία και πολλές είναι οι εταιρείες που έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή τους , όπως η Όπελ, η Ντέμλερ και η Μπε-Εμ-Βε.

    [09] Κόσμος

    Στο εδώλιο το "βαθύ παρακράτος" της Τουρκίας

    20/10/2008 18:11:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην Τουρκία, προβλήματα παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, όπου αναμένεται να αρχίσει η δίκη για την οργάνωση Εργκένεκον. Στο εδώλιο κάθεται το βαθύ παρακράτος, 84 μέλη της οργάνωσης που είναι αντιμέτωπα με κατηγορίες για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, υπόθεση που είχε ταράξει την πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

    Απόστρατοι αξιωματικοί, πολιτικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι κατηγορούνται για τον σχεδιασμό χαώδους κατάστασης με επιθέσεις εναντίον προσώπων και θεσμών ώστε να προκληθεί η επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων, μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος. Ο στρατός εξακολουθεί πάντως να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

    Η οργάνωση Εργκένεγκον είναι μια ακροδεξιά φράξια που συγκροτήθηκε για την προστασία του τουρκισμού και των ιδεωδών του κεμαλισμού, από τον ισλαμισμό.

    Σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και προσωπικοτήτων, όπως ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ.

    Η Τουρκία ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και τον κουρδικό παράγοντα. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν περιοδεύει στη περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, η οποία έγινε επίκεντρο σοβαρών συγκρούσεων.

    Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν την είδηση κακομεταχείρισης του Οτσαλάν στη φυλακή, όπου κρατείται, έχασε τη ζωή του ένας διαδηλωτής. Στο Ντιγιάρμπακιρ δε λειτούργησαν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά αφού το PKK κάλεσε τους κατοίκους να διαδηλώσουν κατά της επίσκεψης του Ερντογάν.

    [10] Οικονομία

    Κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ

    20/10/2008 17:02:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης της ΔΕΗ, πραγματοποιούν εργαζόμενοι στην επιχείρηση, οι οποίοι έκαναν αργά το βράδυ της Κυριακής αιφνιδιαστική έφοδο στα γραφεία της επιχείρησης, διαμαρτυρόμενοι για "την οικονομική αιμορραγία που υφίσταται η ΔΕΗ, με την ανοχή της Κυβέρνησης".

    Αν και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ δηλώνει ότι θα δώσει δυναμικό "παρών" στην πορεία της εργαζομένων της ΓΣΕΕ, συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ αναφέρουν: "Για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση δεν ευθύνεται αποκλειστικά η παρούσα κυβέρνηση αλλά είναι αποτέλεσμα και των προηγούμενων πολιτικών επιλογών. Με την κατάληψη καταγγέλλουμε την αποτυχημένη διοίκηση της ΔΕΗ".

    "Η ΓΕΝΟΠ, σε μια δύσκολη για την επιχείρηση περίοδο, χωρίς καμία προειδοποίηση, προχώρησε στην παράνομη κατάληψη των γραφείων της επιχείρησης, παρεμποδίζοντας εκατοντάδες εργαζομένους να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην εργασία", απαντά η διοίκηση της ΔΕΗ και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί συνδιοίκηση. Πάντως, οι καταγγελίες για το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά ηλεκτρισμού αλλά και για την υπόθεση της εταιρείας "Αλουμίνιον" βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση από τον εισαγγελέα.

    [11] Κοινωνία

    Αναβλήθηκε η δίκη για το παραδικαστικό

    20/10/2008 12:52:00

    Για τις 30 Οκτωβρίου διεκόπη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των 21 κατηγορουμένων για τη μεγάλη υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, με βασικούς κατηγορούμενους τη φυγόδικη πρώην δικαστή Αντωνία Ηλία και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη. Οι κύριες κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία αφορούν τα αδικήματα της απάτης, σύστασης και συμμορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παράβαση καθήκοντος, δωροδοκίας κ.α. Με την έναρξη της διαδικασίας υπεβλήθη αίτημα αναβολής των κατηγορουμένων δικηγόρων Σάκη Κεχαγιόγλου και Γιώργου Νικολακόπουλου, λόγω κωλύματος παράστασης των συνηγόρων υπεράσπισής τους. Παρόντες στο δικαστήριο ήταν δέκα εκ των κατηγορουμένων, εννέα παρίσταντο δια των συνηγόρων τους, ενώ φυγόδικος, όπως η κ. Ηλία, είναι και ο γιατρός Μανώλης Νιώτης. Στην υπόθεση έχουν κληθεί να καταθέσουν περίπου 170 μάρτυρες, ανάμεσα στους οποίους ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, οι μητροπολίτες Βρεσθένης Θεόκλητος Κουμαριανός και Ηλείας Γερμανός και ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων. Το δικαστήριο διαχώρισε τη δίκη για τις κακουργηματικές πράξεις της κ. Ηλία, η οποία θα δικαστεί μόνο για τα πλημμελήματα στην παρούσα δίκη, ενώ διέταξε τον εντοπισμό και σύλληψή της.

    [12] Κόσμος

    Για μη στρατιωτική χρήση

    Πυρηνική συμφωνία Ινδίας - Ρωσίας

    20/10/2008 12:31:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Μπροστά στην υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτική χρήση, βρίσκονται Ινδία και Ρωσία. Για την προετοιμασία της συνάντησης στην Ινδία, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, θα επισκεφτεί το Νέο Δελχί στις 5 Δεκεμβρίου, έφτασε σήμερα στην ινδική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, για να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ινδίας Πρανάμπ Μουχέρζι και τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ. Ήδη Γαλλία και ΗΠΑ, έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με την Ινδία, ενώ η Ρωσία εξοπλίζει ήδη έναν πυρηνικό σταθμό στη νότια Ινδία. Το πρόγραμμα της Ινδίας θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα ανάμεσα στην Ινδία και τη διεθνή κοινότητα, στον τομέα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Εκτός των πυρηνικών συνεργασιών, Ινδία και Ρωσία συνεργάζονται και σε αμυντικά προγράμματα, με την ινδική κυβέρνηση να είναι η πρώτη αγορά εξοπλισμών ανάμεσα στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες με 50 δισεκατομμύρια δολάρια εν δυνάμει συμβολαίων έως το 2018. Ταυτόχρονα ο ινδικός στρατός είναι ο τέταρτος σε μέγεθος στον κόσμο.

    [13] Υγεία

    Στην παιδική ηλικία η ρίζα της παχυσαρκίας

    20/10/2008 11:07:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στην παιδική και εφηβική ηλικία έχει, κατά κύριο λόγο, τις ρίζες της η νόσος της παχυσαρκίας, από την οποία σήμερα πάσχουν περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο , ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο. Η σύγχρονη αυτή μάστιγα ,που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως επιδημία του αιώνα μας , πλήττει τόσο τις αναπτυγμένες όσο και τις υπό ανάπτυξη χώρες, αλλά και την Ελλάδα, προκαλώντας τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Αυτό επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κ. Τζάντ Μούσλεχ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Παχυσαρκίας.

    "Παρά την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και των φαρμακευτικών και χειρουργικών τρόπων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, όλα δείχνουν πως η μόνη λύση, η οποία μπορεί να ανακόψει και να μειώσει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των παχύσαρκων των επόμενων γενεών, είναι η πρόληψη", τονίζει ο κ Μούσλεχ.

    Για το λόγο αυτό η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και η Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, καλεί την Πολιτεία σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς να προχωρήσει στην υλοποίηση καμπάνιας για την ενημέρωση του πληθυσμού στον τομέα της πρόληψης.

    Επίσης με τους φορείς Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας και τους συλλόγους γονέων να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα στα σχολεία , αλλά και στους άλλους χώρους προσέλευσης των μαθητών, να μην διατίθενται τροφές κακής ποιότητας και πλούσιες σε λιπαρά. Ακόμη να υπάρξει ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού.

    Άλλωστε οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν την πρόληψη από την αρχαιότητα με τη γνωστή ρήση "κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν".

    Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια

    Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2005 περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι -πάνω από 15 χρόνων- ήταν υπέρβαροι ενώ τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Δυσοίωνη είναι η εκτίμηση για τα επόμενα επτά χρόνια, καθώς μέχρι το 2015 οι υπέρβαροι θα είναι περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από 700 εκατομμύρια οι παχύσαρκοι.

    Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 2005, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι ήταν υπέρβαρα.

    Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 35,2% του γενικού πληθυσμού είναι υπέρβαρο, ενώ το 22,5% είναι παχύσαρκοι.

    Ανησυχητικά είναι επίσης και τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας καθώς η Ελλάδα θεωρείται από τις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας

    Πρόληψη και μεσογειακή διατροφή η μόνη λύση

    Ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής με τους γρήγορους ρυθμούς, αναγκάζουν τους εργαζόμενους γονείς να αναζητούν γρήγορους και εύκολους τρόπους διατροφής της οικογένειας με προκατασκευασμένα ή γρήγορα γεύματα, ενώ τα κυλικεία των σχολείων προσφέρουν στα παιδιά διατροφικά σκευάσματα κακής ποιότητας, πλούσια σε λιπαρά.

    Αυτός ο τρόπος ζωής, σύμφωνα με την κ. Μαρία Σώμαλη, μέλος τους Δ.Σ της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, είναι η βασική αιτία για την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό της παχυσαρκίας, σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και στην Ελλάδα.

    Την κατάσταση αυτή σύμφωνα με τους δυο επιστήμονες επιβαρύνουν:

    Το υπερβολικά βεβαρημένο πρόγραμμα των παιδιών της σχολικής ηλικίας. H διαβίωση τους στα σημερινά Ελληνικά αστικά κέντρα, όπου η μεσογειακή διατροφή ουσιαστικά έχει εκλείψει. H έλλειψη πάρκων και του οργανωμένου μαθητικού αθλητισμού έχουν εξαφανίσει από την ζωή τους το παιχνίδι, την άσκηση και γενικά την φυσική δραστηριότητα.

    Το αποτέλεσμα είναι τα ελληνόπουλα να είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους τόσο στη παιδική όσο και στην ενήλικο ζωή τους καθώς συνήθως τα παχύσαρκα παιδιά εξελίσσονται σε παχύσαρκους ενήλικες.

    Οι κρίσιμες ηλικίες όπου τα παιδιά εμφανίζουν παχυσαρκία, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί τα οδηγεί σε παχύσαρκους ενήλικες, είναι τα 2 με 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους , τα 5-7 και η εφηβεία.

    Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν πως αν το παιδί τους ζυγίζει περισσότερα κιλά από αυτά που αναλογούν στην ηλικία του, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον παιδίατρος τους.

    Ο παιδίατρος θα πρέπει να παραπέμψει τους γονείς στον ειδικό γιατρό ή τα ειδικά κέντρα ελέγχου βάρους στα νοσοκομεία της χώρας.

    Ενήλικες και παχυσαρκία

    Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ενήλικες -γυναίκες και άνδρες- καθώς ένα μεγάλος αριθμός απ' αυτούς που πάσχουν σήμερα δεν κουβαλούν την παχυσαρκία τους από την παιδική η εφηβική ηλικία, αλλά στην απέκτησαν μετά την ενηλικίωση τους.

    Οι λόγοι,(εκτός από την διαβίωση στα αστικά κέντρα, την έλλειψη γυμναστικής και την εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής), που συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας στους ενήλικες είναι:

    Η εμμηνόπαυση για τις γυναίκες. Το χρόνιο στρες. Η απώλεια συγγενικού προσώπου ή εργασίας. Η διακοπή του καπνίσματος. Και η αναγωγή της διατροφής ως τρόπου διασκέδασης και απόλαυσης.

    Σοβαρά νοσήματα που προκαλεί η παχυσαρκία

    Δυστυχώς τα νοσήματα που προκαλούνται από την παχυσαρκία είναι χρόνια και σοβαρά. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι επιπλοκές τους είναι μη αναστρέψιμες και οδηγούν στο θάνατο. Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνονται:

    Η στεφανιαία νόσος Η αρτηριακή υπέρταση Τα εγκεφαλικά επεισόδια Η καρδιακή δυσλειτουργία Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 των ενηλίκων,(ο οποίος όμως τώρα έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στα παιδιά λόγω παχυσαρκίας) Η αύξηση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέως Η χολολιθίαση. Η αναπνευστική ανεπάρκεια και η άπνοια του ύπνου που αποτελεί αιτία αιφνιδίου θανάτου στον ύπνο.

    Επιπλέον, πολλοί τύποι καρκίνου όπως του μαστού, του ήπατος, της χοληδόχου κύστεως και του εντέρου επίσης συνδέονται με τη παχυσαρκία. Η ουρική αρθρίτιδα καθώς και οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων αποτελούν επιπλέον συνέπειες της παχυσαρκίας. Νεότερα δεδομένα ενοχοποιούν την παχυσαρκία στις γυναίκες και τους άνδρες για:

    Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Ακμή και τριχοφυΐα στις νεαρές γυναίκες. Υπογονιμότητα και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και σοβαρά προβλήματα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διαταραχές του σπέρματος. Πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας. Όλες αυτές οι επιπλοκές της παχυσαρκίας, έχουν και κοινωνικο-οικονομική διάσταση καθώς επιβαρύνουν τα Συστήματα Υγείας της κάθε χώρας.

    Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

    Μετά από έναν πλήρη ιατρικό έλεγχο με σκοπό να αποκλεισθούν πιθανά παθολογικά αίτια, η πιο υγιεινή αντιμετώπιση συνίσταται σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, δίαιτα και σωματική δραστηριότητα.

    Ιδιαίτερα στα παιδιά η δίαιτα θα πρέπει να είναι ισορροπημένη σε θερμικές ανάγκες και θρεπτικά στοιχεία που θα επιτρέπουν την φυσιολογική ανάπτυξή τους, ενώ συγχρόνως θα χάνουν και περιττό βάρος.

    Στους ενήλικες μαζί με την διαιτητική αγωγή μπορούν να χορηγηθούν και φάρμακα μόνο όμως κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του ειδικού γιατρού. Στην σοβαρού βαθμού παχυσαρκία με επιπλοκές μπορεί να απαιτηθεί και χειρουργική αντιμετώπιση. Για την αναγκαιότητα της επέμβασης αλλά και των επιπλοκών της ο παχύσαρκος ασθενής θα πρέπει να ενημερώνεται από τον ειδικό γιατρό πριν αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή την μέθοδο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 October 2008 - 16:50:24 UTC