Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εβδομάδα εξελίξεων
  • [02] ΗΠΑ: Διατηρούσε στο σπίτι τις σορούς των αδελφών της
  • [03] Πέθανε η Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια Μίριαμ Μακέμπα
  • [04] Μία νεκρή & δύο αγνοούμενοι από κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αλβανία
  • [05] ΗΠΑ: Μυστική διαταγή κατά της Αλ Κάιντα
  • [06] Αιματηρή επίθεση στη Βαγδάτη
  • [07] Γουατεμάλα: Φονική πυρκαγιά σε λεωφορείο
  • [08] Με άνοδο άνοιξαν τα διεθνή χρηματιστήρια

    [01] Εβδομάδα εξελίξεων

    Εβδομάδα αποφασιστικών εξελίξεων για την κρατική ενίσχυση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς αναμένεται να εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή το σχετικό νομοσχέδιο. Με τη συζήτησή του στη συνέχεια στη Βουλή ανοίγει ο δρόμος και στη χώρα μας για τη χορήγηση του κρατικού πακέτου των 28 δισ. τα οποία μέσω των τραπεζών θα πάνε στις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και σ' αυτούς που έχουν πάρει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Εξάλλου υπό το βάρος των αυστηρών προειδοποιήσεων και των ισχυρών πιέσεων από την Κυβέρνηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα αναζητώντας κοινή στάση σχετικά με το πακέτο ενίσχυσης των 28 δισ.

    Στο μεταξύ μετά την Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς ανακοίνωσε ευνοϊκά μέτρα για δανειολήπτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας η Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες της να μειώσουν τη δόση του δανείου τους στο μισό, για όλο το 2009. Παράλληλα μειώνει το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις κατά 0,5% και το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών έως και 1%, ενώ παγώνει έως το τέλος του 2009 τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, στους ανέργους δικαιούχους του ΟΑΕΔ.

    Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός έχει συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με αντικείμενο τα μέτρα για την ενίσχυση των εργαζόμενων. Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου συνάντηση με τις ηγεσίες των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης του ΠΑΣΟΚ, με στόχο το συντονισμό για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

    Πηγές: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 15335

    [02] ΗΠΑ: Διατηρούσε στο σπίτι τις σορούς των αδελφών της

    Οι σοροί τριών ατόμων, δύο γυναικών κι ενός άνδρα, που είχαν αποβιώσει στο διάστημα μεταξύ 1970-2008, βρέθηκαν στην κατοικία της αδελφής τους, ηλικίας 90 ετών, η οποία τις είχε τοποθετήσει σε διάφορα δωμάτια του σπιτιού της στο Σικάγο, αναφέρει ο αμερικανικός Τύπος.

    Η αστυνομία ανακάλυψε τα μακάβρια ευρήματα έπειτα από υπόδειξη ενός δημοτικού εργάτη, ο οποίος γνώριζε την γηραιά γυναίκα ονόματι Μάργκαρετ Μπέρνστορφ, τονίζει στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα Σικάγκο Σαν-Τάιμς. Μία από τις αδελφές, η Ιλέιν Μπέρνστορφ, πρέπει να είχε αποβιώσει σε ηλικία 60 ετών στη δεκαετία του '70, ενώ ο αδελφός της Φρανκ σε ηλικία 83 ετών το 2003, ενώ η άλλη αδελφή Ανίτα 98 ετών έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάιο, τονίζουν οι αρχές. Και οι τρεις νεκροί είχαν φύγει από τη ζωή από φυσικά αίτια.

    Τα πτώματα, ορισμένα σκεπασμένα με κουβέρτες, βρέθηκαν σε διαφορετικά δωμάτια της οικογενειακής κατοικίας, βικτωριανού ύφους, στο ιστορικό προάστιο Έβανσον. Οι γείτονες της Μπέρνστορφ δεν είχαν παρατηρήσει τίποτε το ανώμαλο, όλο αυτόν τον καιρό.

    "Προ ολίγων εβδομάδων την είχα ρωτήσει νέα από την αδελφή της Ανίτα, γιατί δεν την είχα δει για πολύ καιρό. Εκείνη μ' απάντησε πως είναι άρρωστη και μένει στο σπίτι, όμως ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι τέτοιο", τόνισε ένας από τους γείτονες. Σύμφωνα με κάποιους από αυτούς, η γειτονιά συχνά άφηνε τρόφιμα στην Μάργκαρετ Μπέρνστορφ, η οποία δεν τα δεχόταν πάντοτε.

    Είδηση: 15332

    [03] Πέθανε η Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια Μίριαμ Μακέμπα

    Από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 76 ετών πέθανε την Κυριακή η Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια Μίριαμ Μακέμπα, γνωστή ως "Μάμα Αφρικα", μετά τη συμμετοχή της σε συναυλία κοντά στη Νάπολη υπέρ του ιταλού συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, τον οποίο απειλεί με θάνατο η ιταλική Μαφία. μετέδωσε το πρακτορείο ANSA. Θρυλική φωνή της αφρικανικής ηπείρου και ένα από τα σύμβολα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, η Μίριαμ Μακέμπα αισθάνθηκε αδιαθεσία αφού τραγούδησε για μισή ώρα στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Καστέλ Βολτούρνο, έξω από τη Νάπολη. Περίπου 1.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη συναυλία που έγινε σε μια περιοχή η οποία θεωρείται προπύργιο της ναπολιτάνικης μαφίας, της Καμόρα και όπου έξι αφρικανοί μετανάστες και ένας Ιταλός έχασαν τη ζωή τους τον Σεπτέμβριο, κάτω από μυστηριώδεις ως τώρα συνθήκες.

    "Ήταν η τελευταία που ανέβηκε στη σκηνή, μετά τους άλλους τραγουδιστές. Το κοινό την ξανακάλεσε στη σκηνή και εκείνη την στιγμή κατέρρευσε", δήλωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Μεταφέρθηκε στην κλινική Πινέτα Γκράντε, όπου άφησε την τελευταία της πνοή, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο.

    Όπως δήλωσε ο πράκτοράς της η Μακέμπα έπασχε από αρθρίτιδα, αλλά δεν γνώριζε αν είχε προβλήματα με την καρδιά της.

    Μίριαμ Μακέμπα γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1932 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Άρχισε να τραγουδάει την δεκαετία του '50 με το συγκρότημα "Manhattan Brothers" και το 1956 συνέθεσε την μεγαλύτερή της επιτυχία, το τραγούδι "Pata, Pata".

    Επί πολλά χρόνια ζούσε εξόριστη εξαιτίας της εμφάνισης της στην ταινία κατά του απαρτχάιντ "Come back Africa".

    Είδηση: 15328

    [04] Μία νεκρή & δύο αγνοούμενοι από κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αλβανία

    Νεκρή ανασύρθηκε από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε χθες στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας η 63χρονη Βορειοηπειρώτισσα, η οποία αγνοούνταν μαζί με άλλα δύο άτομα.Η επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετέχει και επταμελές κλιμάκιο της ΕΜΑΚ κι ενός στρατιωτικού ασθενοφόρου με ιατρικό προσωπικό, συνεχίζεται για τον εντοπισμό και των άλλων δύο ατόμων, μιας νεαρής μητέρας και της 13χρονης κόρης της.Η πολυκατοικίας που κατέρρευσε στο Αργυρόκαστρο κατά τη διάρκεια εργασιών θεμελίωσης άλλου κτίσματος σε διπλανό προς αυτήν οικόπεδο, λόγω της σαθρότητας του εδάφους της λοφώδους περιοχής.

    Παρά τις πιέσεις των συγγενών των τριών ατόμων που αγνοούνται από την χθεσινή κατάρρευση πολυκατοικίας στο Αργυρόκαστρο, στη μία μετά το μεσημέρι, η επιχείρηση διάσωσης, που διεκόπη αργά τα μεσάνυχτα, δεν είχε ξαναρχίσει έως νωρίς σήμερα το πρωί, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο τρόπος συνέχισής της.

    Ο κίνδυνος ολικής κατάρρευσης του κτιρίου δεν επιτρέπει την προσέγγιση και αξιοποίηση μέσων, ενώ η προσπάθεια να τραβηχτούν τα μπάζα με το χέρι θα απαιτήσει πολλές ώρες, ίσως και μέρες.

    Παρ' όλα ταύτα, άρχισε ελεγχόμενη κατάρρευση του κτιρίου προς την αντίθετη πλευρά από όπου βρίσκονται οι τρεις αγνοούμενοι.

    Όλες οι πληροφορίες -επίσημες και ανεπίσημες- συγκλίνουν σε τρεις αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων ένα 13χρονο παιδί και μια 63χρονη Βορειοηπειρώτισσα, ενώ μία τετραμελής οικογένεια για την οποία υπήρχαν φόβοι ότι ήταν μεταξύ των αγνοουμένων, αποδείχθηκε τελικά ότι είχε ταξιδέψει για το Σαββατοκύριακο στο Τεπελένι.

    Στην πολυκατοικία διέμεναν συνολικά 20 οικογένειες, ενώ την ώρα της κατάρρευσης εντός της πολυκατοικίας ήταν γύρω στα 20 άτομα. Πέντε από αυτά τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μεταξύ αυτών μόνο μια γυναίκα είχε κατάγματα στα άκρα. Οι υπόλοιποι μπόρεσαν να βγουν μόνοι τους και μόνο λίγα άτομα απεγκλωβίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία.

    Τα τοπικά σωστικά συνεργεία διέκοψαν την επιχείρηση διάσωσης επί τρεις ώρες, λόγω έλλειψης των απαραίτητων μέσων, αλλά και εμπειρίας από ανάλογα περιστατικά και ξανάρχισαν να επιχειρούν γύρω στις 16:30, όταν έφτασε από τα Ιωάννινα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, με επτά άτομα, τρία οχήματα και εκπαιδευμένο σκύλο.

    Επίσης, ζητήθηκε βοήθεια από τον ελληνικό στρατιωτικό νοσοκομείο που σταθμεύει στο Αργυρόκαστρο και ήδη έχει σταλεί ένα ασθενοφόρο με ιατρικό προσωπικό, ενώ ένα ασθενοφόρο είναι σε ετοιμότητα.

    Στον τόπο του τραγικού αυτού του συμβάντος μετέβη εχθές το μεσημέρι και ο Αλβανός πρωθυπουργός, κ. Σαλί Μπερίσα, ο οποίος ζήτησε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και υποσχέθηκε εκ βάθους ανάκριση για την απόδοση ευθυνών.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Έντι Ράμα, ο οποίος διέκοψε επίσκεψη σε περιοχές της βόρειας Αλβανίας, προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό των πληγέντων.

    Κατά πάσα πιθανότητα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατάρρευση της πολυκατοικίας οφείλεται στις εκσκαφές που διενεργούνταν σε διπλανό οικόπεδο για την ανέγερση μιας άλλης πολυκατοικίας.

    Παλαιότερες γεωλογικές μελέτες είχαν απαγορεύσει εργασίες για ανέγερση άλλων κτιρίων στη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω σαθρότητας του εδάφους.

    Η πολυκατοικία που κατέρρευσε είχε κτιστεί με εθελοντική εργασία από τους ίδιους τους κατοίκους στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν η χώρα είχε εισέλθει στην μεταβατική περίοδο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Είδηση: 15331

    [05] ΗΠΑ: Μυστική διαταγή κατά της Αλ Κάιντα

    Από το 2004 το Πεντάγωνο διέθετε μία διευρυμένη, μυστική, εξουσιοδότηση για να πραγματοποιήσει περίπου 12 επιθέσεις κατά της Αλ Κάιντα κι άλλους ισλαμιστικούς πυρήνες στη Συρία, στο Πακιστάν κι αλλού, αποκάλυψε χθες Κυριακή στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα New York Times.

    Επικαλούμενη έξι μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, καθώς και συμβούλων της Κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, η εφημερίδα τονίζει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν εξουσιοδοτηθεί με μυστική διαταγή που υπέγραφε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου. Με βάση τη διαταγή, ο στρατός εξουσιοδοτείτο να χτυπήσει το δίκτυο της Αλ Κάιντα οπουδήποτε στον κόσμο και μία ευρύτερη διαταγή να διεξάγει επιχειρήσεις και σε χώρες που δεν ήσαν σε πόλεμο με τις ΗΠΑ, προσθέτουν οι New York Times, που τονίζουν πως παρά τη διαταγή η κάθε επιχείρηση πάντοτε απαιτούσε και μία κυβερνητική έγκριση σ' ανώτατο επίπεδο.

    Η διαταγή προσδιόριζε πως η ισχύ της εκτεινόταν σε 15 με 20 χώρες, μεταξύ τους τη Συρία, το Πακιστάν, την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία κι άλλες χώρες του Κόλπου, όπου πιστεύεται πως δρούσαν, ή έβρισκαν καταφύγιο, μαχητές της Αλ Κάιντα, τονίζει στην εφημερίδα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA προσθέτει πως μία από τις αποστολές αφορούσε την επιδρομή κατά υπόπτου συγκροτήματος κατοικιών στο Μπατζουάρ του Πακιστάν. Η εφημερίδα τονίζει πως οι πηγές της αρνήθηκαν ν' αποκαλύψουν λεπτομέρειες για άλλες προηγούμενες μυστικές επιθέσεις, εκτός από το γεγονός ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν στη Συρία, το Πακιστάν, κι άλλες χώρες.

    Οι New York Times τονίζουν πως οι πηγές έκαναν σαφές πως δεν υπήρξαν επιδρομές εντός του εδάφους του Ιράν, αλλά τόνισαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αναγνωριστικές επιχειρήσεις στο Ιράν βάσει άλλων μυστικών οδηγιών.

    Είδηση: 15330

    [06] Αιματηρή επίθεση στη Βαγδάτη

    Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σήμερα στην αγορά της σουνιτικής συνοικίας Αντχαμίγια στο κέντρο της Βαγδάτης, κι ένας καμικάζι ανατινάχτηκε ανάμεσα στο πλήθος που έσπευσε να βοηθήσει τους τραυματίες της πρώτης επίθεσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 28 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 68, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Στον κεντρικό δρόμο που σημειώθηκε η διπλή επίθεση λειτουργούν πολλά εστιατόρια, όπου συχνάζουν, ειδικά το πρωί, μαθητές, αστυνομικοί και στρατιώτες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί.

    Τρεις γυναίκες, πέντε παιδιά και τρεις αστυνομικοί είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λεωφορείο που μετέφερε μαθητές του λυκείου περνούσε από το σημείο τη στιγμή της έκρηξης. Το λεωφορείο υπέστη σοβαρές ζημιές και πολλοί γονείς έσπευσαν στην περιοχή αναζητώντας τα παιδιά τους.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε έξι νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15325

    [07] Γουατεμάλα: Φονική πυρκαγιά σε λεωφορείο

    Τα πτώματα 16 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 15 ήταν από τη Νικαράγουα, βρέθηκαν απανθρακωμένα στα καθίσματά τους σε λεωφορείο, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες το πρωί της Κυριακής στα νοτιοανατολικά της Γουατεμάλας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες ακόμη ερευνούν την αιτία του δυστυχήματος. Το ενδεχόμενο να οφείλεται η πυρκαγιά σε εγκληματική πράξη δεν έχει αποκλεισθεί τελείως, καθώς τα θύματα δεν προσπάθησαν να ξεφύγουν από τις φλόγες, παρά το γεγονός ότι η πίσω πόρτα του λεωφορείου ήταν ανοικτή, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Πρένσα Λίμπρε, βρέθηκαν ίχνη βενζίνης στο εσωτερικό και σε μία περίμετρο γύρω από το λεωφορείο.

    Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 11 νεκρούς, όλοι εργάτες στις φυτείες πεπονιών της περιοχής, των οποίων τα φορτηγά συχνά μετακινούνται στην οδική αρτηρία όπου βρέθηκε το απανθρακωμένο λεωφορείο. Το δράμα εξελίχθηκε σε μία απομονωμένη ζώνη, σ' έναν δρόμο σε κακή κατάσταση, και το λεωφορείο δεν φαίνεται να έχει προσκρούσει σε κάποιο εμπόδιο.

    Είδηση: 15324

    [08] Με άνοδο άνοιξαν τα διεθνή χρηματιστήρια

    Κέρδη επιφύλαξε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές ενθαρρυμένους από τα αποτελέσματα της Wall Street την περασμένη Παρασκευή, αλλά κι από μία άλλη σειρά θετικών εξελίξεων, όπως τη μείωση της ισοτιμίας γεν/δολαρίου, την ανακοίνωση του σχεδίου ανάκαμψης στην Κίνα, και τις ακόμη καλύτερες του προβλεπομένου επενδύσεις στην Ιαπωνία. Με άνοδο 5,81% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο, ενώ άνοδο σημειώνουν και οι δείκτες σε Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ, Σίδνεϊ, Σεούλ, Σιγκαπούρη. Με σημαντική άνοδο άνοιξαν σήμερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE σημείωσε άνοδο κατά 106,07 μονάδες (2,43%), στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 2,19% και στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο κατά 1,74%. Την ίδια ώρα, ανοδικές είναι οι τάσεις στις τιμές του πετρελαίου, με το ξεκίνημα της εβδομάδας: στα 63,84 δολάρια το βαρέλι - η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15319


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 November 2008 - 9:52:49 UTC