Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Nέα προειδοποίηση Καραμανλή στις τράπεζες
  • [02] Συναυλία για τους κρατούμενους
  • [03] Λευκός Οίκος: συνάντηση Μπους με Ομπάμα
  • [04] Διεθνές συνέδριο για το μυστήριο της Ατλαντίδας
  • [05] Βατοπαίδι: Άκυρα τα συμβόλαια εκτιμά ο ΣΟΕ
  • [06] Συνήγορος Καταναλωτή για εγγραφή δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο
  • [07] Γιατροί: προσλήψεις το 2009, κινητοποιήσεις τώρα
  • [08] Στάσεις εργασίας δικαστικών υπαλλήλων
  • [09] Συνάντηση Βασιλάκη - Νίμιτς για ΠΓΔΜ

    [01] Nέα προειδοποίηση Καραμανλή στις τράπεζες

    Σαφής και κατηγορηματικός ήταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες, απευθυνόμενος προς τις τράπεζες, αναφορικά με την συμμετοχή τους στο σχέδιο των 28 δισ. ευρώ για την στήριξη της ρευστότητας στην αγορά, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προειδοποίησή του προς τις τράπεζες να μη μετακυλήσουν τις επιπτώσεις στους πολίτες και εγγυήθηκε μια ακόμη φορά τις καταθέσεις.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής: "Η συμμετοχή στο Σχέδιο είναι εθελοντική. Καταστήσαμε, ωστόσο, σαφές ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει τις επιπτώσεις των όποιων διαφορετικών αποφάσεών του στους δανειολήπτες. Η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το στόχο αυτό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη (και έχει τον τρόπο) να μην επιτρέψει συμπεριφορές σε βάρος της κοινωνίας, σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος.Το ελληνικό σχέδιο δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους και δεν αφαιρεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως μάλιστα, η πλήρης εφαρμογή του μπορεί να αποφέρει δημόσια έσοδα έως και 500 εκ. ευρώ, τα οποία δεσμευόμαστε να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και των Δημόσιων Επενδύσεων".

    Παρουσιάζοντας τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης ο κ. Καραμανλής δήλωσε: "Επικεντρώνουμε τις πολιτικές μας, αφενός στην ενίσχυση των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αφετέρου στις παρεμβάσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να βελτιώνεται το επενδυτικό περιβάλλον, να δυναμώνει η παραγωγική βάση, να ενισχύεται η ανάπτυξη. Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την Ευρωζώνη. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας. Άμεσος στόχος μας, τώρα, είναι να περιοριστούν, στο μέγιστο δυνατό, οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς πίεσης. Είμαστε, γι' αυτό, σε διαρκή επαγρύπνηση".

    Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση ο κ.Καραμανλής σχολίασε ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις και ισχυρά αντανακλαστικά και σημείωσε ότι η κυβέρνηση απέδειξε, έμπρακτα την ανταπόκρισή της στα νέα ζητούμενα.

    Επίσης ο πρωθυπουργός επανέλαβε την άποψη ότι η ελληνική οικονομία έχει πολύ ισχυρότερες αντοχές σε σχέση με πολλές άλλες, λέγοντας ότι: "Παρά τη δίνη της διεθνούς κρίσης, τόσο το Δ.Ν.Τ., όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν ότι, το 2009, η χώρα μας θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης στο 2 και 2,5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα". Επίσης ο κ. Καραμανλής είπε ότι: "Οι πρώτες παρεμβάσεις στοχεύουν, εκ των πραγμάτων, στην αντιμετώπιση των κραδασμών, που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά συστήματα και επηρεάζουν την ασφάλεια των καταθέσεων, τα επιτόκια των χορηγήσεων, τη ρευστότητα και την επέκταση της πίστωσης. Σίγουρα, ωστόσο, την ώρα που η ανάπτυξη στην Ευρώπη καθηλώνεται στα όρια του μηδενός, χρειάζονται περισσότερα. Χρειάζονται καλά στοχευμένες δράσεις, στους τομείς που πιέζονται περισσότερο και τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα".

    Τέλος ο πρωθυπουργός εξήρε την συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ανάπτυξη της Ελλάδος, από το 1963 (όταν χρηματοδότησε την εθνική οδό Κορίνθου-Πάτρας) έως και σήμερα.Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε πάνω από 19 δισ. ευρώ για δάνεια σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και συνέβαλε στην κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων, όπως το Μετρό της Αθήνας, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός. "Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι μπορεί να συνεισφέρει ακόμη περισσότερα, σήμερα, καθώς επεκτείνει τη συνεισφορά της σε νέους τομείς" είπε ο πρωθυπουργός.

    Είδηση: 15370

    [02] Συναυλία για τους κρατούμενους

    Με σύνθημα "οι κρατούμενοι δεν είναι μόνοι τους" πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, συναυλία αλληλεγγύης για τους έγκλειστους στις φυλακές που από τις 3 Νοεμβρίου έχουν προχωρήσει σε αποχή συσιτίου και απεργία πείνας.

    Στη συναυλία συμμετείχαν εκτός των άλλων ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Ζορζ Πιλαλί, ο Μανώλης Φάμελος και οι Λοκομόντο. Ανάμεσα στα αιτήματα των κρατουμένων είναι η μείωση του ορίου έκτισης της ποινής, καλύτερες συνθήκες κράτησης και αποσυμφόρηση των φυλακών. Στη συναυλία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Συνεδριάζει την Τρίτη, για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες, το κεντρικό επιστημονικό συβούλιο φυλακών για να εξετάσει τις συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στα δικαιώματα των κρατουμένων οι οποίοι συνεχίζουν την αποχή από το συσσίτιο, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης . Το συμβούλιο θα εισηγηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης συγκεκριμένα μέτρα για τις συνθήκες των κρατουμένων αλλά και ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Παράλληλα σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα, ομάδες δικηγόρων και κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, έκαναν λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος προσφύγων που συντελείται καθημερινά στο τμήμα ασύλου της διεύθυνσης αλλοδαπών Αττικής . Ζήτησαν η διαδικασία χορήγησης ασύλου, να αφαιρεθεί από την αστυνομία και να ανατεθεί σε ανεξάρτητη αρχή ενώ χαρακτήρισαν κορυφή του παγόβουνου τα γεγονότα που συνέβησαν τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα στην Πέτρου Ράλλη.

    Είδηση: 15374

    [03] Λευκός Οίκος: συνάντηση Μπους με Ομπάμα

    Στο Λευκό Οίκο συναντήθηκαν τη Δευτέρα, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, με τον επόμενο Μπαράκ Ομπάμα, με κυρίαρχα θέματα συζήτησης τις οικονομικές εξελίξεις και την κατάσταση στο Ιράκ. Τόσο ο Μπάρακ Ομπάμα, όσο και η σύζυγός του Μισέλ, ξεναγήθηκαν στο χώρο, από τον απερχόμενο πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τη σύζυγό του Λόρα, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες των δύο ανδρών.

    Ήδη τα επιτελεία των δύο προέδρων εργάζονται οι σκληρά, οι μεν συνεργάτες του κ. Ομπάμα για να αρχίσουν αμέσως δουλειά μετά και την τυπική ανάληψη των καθηκόντων του κ. Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου, ενώ οι συνεργάτες του κ. Μπους, ενημερώνουν τους διαδόχους τους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Ομπάμα προτίθεται να ακυρώσει αρκετές αποφάσεις του Μπους σχετικά με τις αμβλώσεις, την απαγόρευση της ερευνας σε βλαστοκύτταρα, την αντισύλληψη κ.λπ. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση το 76% των Αμερικανών δεν εγκρίνει την πολιτική του και είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος ακόμη και από τον Ρίτσαρντ Νίξον που παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου Γουότεργκειτ. Mε αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μπους αποχωρεί από το Λευκό Οίκο, με τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας για απερχόμενο πρόεδρο.

    Όπως έγινε γνωστό από στενό συνεργάτη του κ. Ομπάμα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν θα παραστεί τελικά στη σύνοδο της G-20 για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα διεξαχθεί στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον. Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο είχε διεξαχθεί προετοιμαστική συνάντηση της G-20, σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας στο Σάο Πάολο. Επιπλέον η μη παρουσία του κ. Ομπάμα στη σύνοδο, μεταφέρει το κλείσιμο συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεβ, για τον Ιανουάριο του 2009 και μετά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 15365

    [04] Διεθνές συνέδριο για το μυστήριο της Ατλαντίδας

    Όταν πριν από περίπου 25 αιώνες ο Πλάτων παρουσίαζε στα έργα του "Τίμαιος" και "Κριτίας" το γοητευτικό μύθο της αρχαίας πολιτείας της Ατλαντίδας που καταβυθίστηκε, αφού προηγουμένως γνώρισε μέρες δόξας, περίπου 9.500 χρόνια πριν την εποχή του, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο αντίκτυπός της θα έφθανε μέχρι σήμερα. Το τριπλό μυστήριο (αν όντως υπήρξε η Ατλαντίδα, πού και πότε) αποτελεί το αντικείμενο του 2ου διεθνούς συνεδρίου, το οποίο άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με τη συμμετοχή επιστημόνων και ερευνητών από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες.

    Η υπόθεση της Ατλαντίδας

    Το συνέδριο "Atlantis 2008: Η υπόθεση της Ατλαντίδας: Αναζητώντας τη χαμένη γη" διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, της Ελληνικής Εταιρείας Αρχαιομετρίας και της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Είχε προηγηθεί το πρώτο διεθνές συνέδριο για την Ατλαντίδα, στη Μήλο, τον Ιούλιο του 2005, και κρίθηκε πλέον ότι, τρία χρόνια μετά, είχε έλθει η ώρα να συγκεντρωθούν ξανά δεκάδες ειδικοί από πολλούς επιστημονικούς κλάδους προκειμένου να παρουσιάσουν τα νεότερα δεδομένα γύρω από ένα ζήτημα, το οποίο, πέρα από το όψιμο επιστημονικό ενδιαφέρον, εξάπτει τη φαντασία του κοινού ανά τον κόσμο.

    Όπως επεσήμανε, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο καθηγητής γεωφυσικής και διευθυντής του τομέα εφαρμοσμένης γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, το θέμα της Ατλαντίδας κάθε άλλο παρά έχει κλείσει, αλλά ουσιαστικά τώρα ανοίγει για τους επιστήμονες, καθώς εμφανίζονται όλο και περισσότερες μελέτες από ερευνητές, είτε από τις φυσικές, είτε τις θεωρητικές επιστήμες.

    Η αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόπη Παρισάκη εκτίμησε ότι ο μύθος της Ατλαντίδας χρησιμοποιήθηκε από τον Πλάτωνα για να προωθήσει τις γενικότερες πολιτικές και φιλοσοφικο-εκπαιδευτικές επιδιώξεις του και ιδίως το όραμά του για την αναβίωση μιας ιδανικής πολιτείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κορυφαίος φιλόσοφος, παρουσιάζοντας την άνοδο και την πτώση της πανίσχυρης Ατλαντίδας, ακριβώς τη στιγμή που αυτή στόχευε στην παγκόσμια ηγεμονία, ήθελε να περάσει, μεταξύ άλλων, το μήνυμα, ότι η αλαζονεία και η πλεονεξία συνιστούν μείζον ηθικό ατόπημα και μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή και την πιο ιδανική πολιτεία. Η κα Παρισάκη δεν απέκλεισε πάντως την ύπαρξη κάποιου ιστορικού υποβάθρου στο μύθο, ο οποίος, όπως είπε, είναι ο πιο αναλυτικός και αληθοφανής από όλους τους πλατωνικούς μύθους.

    Πολλές οι υποθέσεις για την τοποθεσία

    Μια ιταλική ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (M.Negri. G.Facchetti, E.Notti) επεσήμανε ότι ο μύθος της "χαμένης χώρας" υπάρχει σε πολλούς λαούς και περιοχές της Γης και μπορεί να έχει πραγματική βάση, ενώ τόνισε ότι ο μύθος της Ατλαντίδας αναμφίβολα ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλους τους σχετικούς μύθους. Επίσης, παρουσίασε στοιχεία, που βασίζονται σε σύγκριση των επιγραφών του μινωικού και του κυκλαδικού πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι οι ομοιότητές τους παραπέμπουν στην πιθανή ταύτιση της πλατωνικής Ατλαντίδας με τον μινωικό κόσμο και κατ΄επέκταση τη Θήρα (Σαντορίνη), που καταστράφηκε από την τρομακτική έκρηξη ηφαιστείου.

    Ανάμεσα στις διάφορες άλλες τοποθεσίες που, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, προτάθηκαν για ταύτιση με την Ατλαντίδα, ήταν: η Νότια Ισπανία (περιοχή του ποταμού Γουαδαλκιβίρ), η περιοχή του Μέσου Δούναβη στην πεδιάδα της Παννονίας (υπόθεση ομάδας ερευνητών του Γεωλογικού Ινστιτούτου της Ρουμανίας), τα υψίπεδα των Άνδεων στη Βολιβία (γύρω από την περιοχή Πάμπα Αουλάγας), η νήσος Ισπανιόλα, που ανακάλυψε ο Κολόμβος, στην Καραϊβική, η Ισλανδία (αρχαία Ωγυγία - υπόθεση του Ελληνα ερευνητή Β.Γεωργιάννη, από το ΤΕΙ Πειραιά), η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Αμερικής (σύμφωνα με τον Καναδό ερευνητή J.Teeluck κάτω από τις πυραμίδες των μεσοαμερικανικών πολιτισμών υπάρχουν σκάλες που οδηγούν σε υπόγειους ατλάντιους καταυλισμούς), η Βόρεια Αμερική (άποψη του Ελληνα ερευνητή Α.Κονταράτου) κ.α.

    Διάφοροι ερευνητές αναφέρθηκαν σε πληθώρα στοιχείων (π.χ. παράδοξα ενημερωμένοι αρχαίοι χάρτες, όπως του Πίρι Ρέις και του Ορόντιου Φιναίου), που υποδηλώνουν ότι πιθανώς οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν γνώσεις για τοποθεσίες του πλανήτη (π.χ. Ανταρκτική, Νότια Αμερική), οι οποίες δεν θα μπορούσαν παρά να παραπέμπουν τελικά σε απομεινάρια της γνώσης ενός πιο παλαιού, εξαφανισμένου πλέον, πολιτισμού, πιθανότατα της Ατλαντίδας.

    Στο συνέδριο υπήρξαν επίσης ανακοινώσεις για πιο εξειδικευμένα ζητήματα:

    - Ο Ευάγγελος Βελιτζέλος (καθηγητής γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών) παρουσίασε παλαιοβοτανολογικά και κλιματολογικά στοιχεία για τα πρώτα απολιθώματα φυτών της Μεσογειακής χλωρίδας, που βρέθηκαν στις πλαγιές της καλντέρας της Σαντορίνης.

    - Ο Δ. Σακελλαρίου (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) παρουσίασε στοιχεία από έρευνες βυθού ότι μια προϊστορική λίμνη υπήρχε στην περιοχή του κόλπου της Βόρειας Εύβοιας κατά την τελευταία περίοδο των παγετώνων και ότι στο σημείο αυτό συνέβη πτώση μετεωρίτη, όταν η περιοχή εκείνη τότε βρισκόταν πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

    - Ελληνες και Τούρκοι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Αριστοτέλειο και Onsekiz Mart παρουσίασαν γεωμορφολογική και αρχαιοσεισμολογική μελέτη για την εξέλιξη της πεδιάδας της Τροίας και του σεισμικού ρήγματος στην περιοχή, που μπορεί να δώσει σεισμούς μεγέθους 5,5 - 6,5 Ρίχτερ

    - Οι Σουηδοί ερευνητές N.Morner και H.Lind παρουσίασαν στοιχεία για την ύπαρξη ενεργού μινωικού ή/και φοινικού εμπορικού καταυλισμού στη νοτιοανατολική Σουηδία, την εποχή του Χαλκού. Όπως είπαν, σχέδια χαραγμένα σε διάφορα σουηδικά σπήλαια (Kivik Grave, Ales Stenar, Stenhed, Heimdalls Stenar) δείχνουν πλοία άσχετα με τα ντόπια, που μοιάζουν με μινωικά ή φοινικικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εξαγωγές από τη Σουηδία αφορούσαν κυρίως ήλεκτρο και γούνες και οι εισαγωγές χαλκό, χρυσάφι και γυαλί.

    Εξάλλου, από την πλευρά των διοργανωτών (εταιρία "Ηλιότοπος") επισημάνθηκε και η τουριστική διάσταση του ζητήματος, καθώς η ενασχόληση με την Ατλαντίδα σε σχέση με την Ελλάδα εμπλουτίζει την εικόνα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικότερα για μέρη όπως η Σαντορίνη που συχνά έχουν ταυτισθεί με την Ατλαντίδα. Άλλες χώρες, όπως η Βολιβία, που αυτοπροβάλλεται ως τοποθεσία της Ατλαντίδας, αξιοποιούν ιδιαίτερα το θέμα, διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό τουριστικό-πολιτισμικό προϊόν, διοργανώνουν θεματικές εκδρομές, ειδικές ξεναγήσεις, χαρτογραφήσεις διαδρομών, εκθέσεις κλπ.

    Είδηση: 15373

    [05] Βατοπαίδι: Άκυρα τα συμβόλαια εκτιμά ο ΣΟΕ

    Mε τις καταθέσεις των μελών του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), που είχαν ανάμειξη στο θέμα της Μονής Βατοπαιδίου, συνέχισε σήμερα το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση. Ο πρόεδρος του εποπτικού Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών Γιάννης Μουρμούρας, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από πολιτικό ή κρατικό λειτουργό στο έργο του, ενώ εκτίμησε ότι είναι άκυρα τα επίμαχα συμβόλαια ανταλλαγής της λίμνης Βιστωνίδας με άλλες εκτάσεις και ακίνητα. Την Τρίτη, έχει κληθεί στην Επιτροπή η πρόεδρος στη δίκη Ροδόπης, Μαρία Ψάλτη, που είχε μειοψηφήσει υπέρ των συμφερόντων της Μονής.

    Οι εξελίξεις

    "Τα οκτώ συμβόλαια για τις ανταλλαγές των ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου είναι άκυρα", υποστήριξε ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών Ιωάννης Μουρμούρας, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Ο κ. Μουρμούρας ανέφερε πως η εκτίμηση των ακινήτων που επρόκειτο να δοθούν στη Μονή, ζητήθηκε από πλευράς ΣΟΕ, όσο αυτά ήταν χαρακτηρισμένα ως δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα οι αξίες τους να εμφανίζονται χαμηλές.

    Οι ίδιες χαμηλές αξίες χρησιμοποιήθηκαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στα συμβόλαια, όπου θεωρούνταν πλέον οι δασικές αυτές εκτάσεις, ως "άρτιες και οικοδομήσιμες". Τα τοπογραφικά που χρησιμοποιήθηκαν στα συμβόλαια συντάχθηκαν, μετά την εκτίμηση του ΣΟΕ, από έναν ιδιώτη τοπογράφο, ο οποίος πλέον χαρακτηρίζει τις εκτάσεις αυτές ως οικοδομήσιμες, είπε. Και χωρίς να θεωρηθούν από την Πολεοδομία, ή οιαδήποτε άλλη αρχή, τα τοπογραφικά του υπεβλήθησαν στη ΔΟΥ, που έκανε την δική της αποτίμηση για την αξία των ακινήτων, πρόσθεσε.

    Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου να προβεί στις ανταλλαγές προβλέπει να συμπεριλαμβάνεται στο συμβόλαιο και έκθεση εκτίμησης για την αξία του - οικοδομήσιμου πλέον - οικοπέδου. Ειδικά η έκταση στην Ουρανούπολη, "θα μπορούσε να έχει εκατονταπλάσια αξία από την εκτιμηθείσα" ανέφερε.

    "Δεν υπάρχει έκθεση εκτίμησης, κάτι που η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει. Αυτό καθιστά τις ανταλλαγές, τα συμβόλαια, μη σύννομα", είπε.

    Σε σχόλιο του κ. Νιώτη (ΠΑΣΟΚ) ότι η ετήσια πρόσοδος από την αλίευση της Βιστωνίδας δεν ξεπερνούσε τα 18.976 ευρώ το 2005, ενώ η αξία της υπολογίζεται απ' τους εκτιμητές στα 8,5 εκ. ευρώ, ο κ. Μουρμούρας απάντησε πως "οι εκτιμητές υπολόγισαν πως χρειάζεται 1,5 εκ. ευρώ για να γίνει ένα πρότυπο ιχθυοτροφείο".

    Απέναντι δε στο επιχείρημα του κ. Νιώτη (ΠΑΣΟΚ) ότι η λίμνη είναι ενταγμένη στη Συνθήκη Ramsar, οπότε δεν μπορεί να λειτουργήσει εκεί τέτοια επιχείρηση, ο κ. Μουρμούρας παρέπεμψε την Επιτροπή στους ίδιους τους εκτιμητές που διενήργησαν την αυτοψία.

    Στους ίδιους τους εκτιμητές, παρέπεμψε επίσης την κ. Φ. Πατριανάκου (ΝΔ), η οποία εντόπισε αδυναμίες στις εκθέσεις τους που περιγράφουν τις προς εκτίμηση εκτάσεις, με συνέπεια να έχει παραχωρηθεί ακόμα και αρχαιολογικός χώρος.

    "Αν γνώριζα κι εγώ ότι έρχεται το όργιο των ανταλλαγών, θα πρόσεχα κι εγώ λίγο πιο νωρίς να δω τι γίνεται", ανέφερε ο μάρτυς.

    Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, βρίσκεται σε εξέλιξη διοικητική εξέταση για να εντοπιστούν ατομικές ευθύνες, εφ' όσον υπάρχουν - ενώ και ο διεθνής εκτιμητικός οίκος American L' Appraisal, έχει αναγνωρίσει πως οι εκτιμήσεις του ΣΟΕ βρίσκονται "μέσα στο λογικό εύρος".

    "Όταν μιλάτε για όργιο ανταλλαγών, θα ήθελα να σας πω, ότι αν θεωρήσουμε ότι ήταν όργιο, σ' αυτό συμμετείχατε κι εσείς", παρατήρησε στο μάρτυρα η Φ. Πατριανάκου (ΝΔ).

    "Αυτή είναι η γνώμη σας, με την οποία εγώ δεν συμφωνώ", απάντησε ο κ. Μουρμούρας.

    Είδηση: 15372

    [06] Συνήγορος Καταναλωτή για εγγραφή δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο

    Να μην καταβάλουν προς τις τράπεζες οι δανειολήπτες τέλη εγγραφής και έξοδα εγγραφής εμπράγματων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και να διεκδικήσουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τυχόν μονομερώς εισπραχθέντα ποσά εκ μέρους των τραπεζών ζητάει ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ευαγ. Ζερβέας, ενώ καλεί την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να παρέμβει στα μέλη της και κάθε μία τράπεζα ατομικά να απόσχει από την επιβολή αθέμιτων χρεώσεων κατά των δανειοληπτών - καταναλωτών για δικαιώματα και έξοδα εγγραφής εμπράγματων δικαιωμάτων της στο Εθνικό Κτηματολόγιο και να επιστρέψει άμεσα στους καταναλωτές τυχόν ήδη εισπραχθέντα αχρεωστήτως για την αιτία αυτή τέλη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνήγορου του Καταναλωτή είναι καταχρηστικές οι χρεώσεις τραπεζών κατά δανειοληπτών για εγγραφή εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα, από αναφορές που υπέβαλαν στον Συνήγορο του Καταναλωτή πολίτες- δανειολήπτες, διαπιστώθηκε ότι οι τράπεζες χρεώνουν ή επιχειρούν να χρεώσουν τους δανειολήπτες, συχνά με απευθείας ανάληψη από τον λογαριασμό τους, έξοδα και τέλη καταχώρησης εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο, ύψους 105 Ευρώ, ήτοι 35 Ευρώ για το τέλος εγγραφής συν 70 ευρώ για "έξοδα".

    Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:

    - Βάσει των νόμων 2664/1998 και 3587/2007 για το Εθνικό Κτηματολόγιο, και των ερμηνευτικών τους εγκυκλίων, τα πάγια ανταποδοτικά, υπέρ του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος, τέλη και τα λοιπά υπέρ του Δημοσίου και τρίτων δικαιώματα για τις κτηματολογικές εγγραφές βαρύνουν τον δανειστή ο οποίος εγγράφει υποθήκη, προσημείωση υποθήκης ή άλλη δέσμευση της εξουσίας διάθεσης σε δικαίωμα, άρα η καταβολή οποιουδήποτε τέλους γίνεται για την εξασφάλιση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων των ίδιων των τραπεζών για χορηγηθέντα στεγαστικά και άλλα δάνεια προς τους δανειολήπτες.

    - Κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης κατ΄ εφαρμογή των σχετικών Γενικών Όρων Συναλλαγών (ΓΟΣ), οι δανειολήπτες έχουν ήδη καταβάλει τα σχετικά έξοδα δανείου, όπως και να περιγράφονται αυτά από κάθε δανείστρια τράπεζα (έξοδα φακέλου, δικηγόρου, εγγραφής προσημείωσης υποθήκης κλπ), συνεπώς οι τράπεζες δεν δικαιούνται να μετακυλύουν μονομερώς και εκ των υστέρων στον δανειολήπτη καταναλωτή έξοδα που γίνονται αποκλειστικά και μόνο προς δική τους εξασφάλιση.

    - Παρόμοιες πρακτικές των τραπεζών με επιβολή εφάπαξ επιβαρύνσεων κατά των δανειοληπτών (όπως "έξοδα χρηματοδότησης", "προμήθεια φακέλου κλπ) με μονομερείς εκ μέρους των τραπεζών τροποποιήσεις των Γενικών Όρων Συναλλαγών (ΓΟΣ), έχουν κριθεί, κατόπιν συλλογικών αγωγών ενώσεων καταναλωτών, παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια (ΕφΑθ 5253/2003, ΠολΠρωτΑθ 961/2007).

    - Η επιχειρούμενη εκ μέρους των τραπεζών είσπραξη των ως άνω μη οφειλομένων ποσών εκ μέρους των δανειοληπτών είναι παράνομη και καταχρηστική βάσει του ν. 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή, όπως τροποποιήθηκε με το ν.3587/2007, και των διατάξεων περί αδικαιολόγητου πλουτισμού του άρθρου 904 επ. ΑΚ.

    Είδηση: 15368

    [07] Γιατροί: προσλήψεις το 2009, κινητοποιήσεις τώρα

    Δύο χιλιάδες προσλήψεις νοσοκομειακών γιατρών θα γίνουν μέσα στο 2009, ενω την επόμενη διετία ο αριθμος των νέων γιατρών στο ΕΣΥ θα ανελθει σε 4.500, ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνοντας στη δημοσιότητα τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ του υπουργείου και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών, την αναδιάρθρωση των συμβουλίων κρίσεων, προσλήψεων και αξιολογήσεών τους, την κατάργηση διαταξεων που καθορίζουν πλαφόν στις αποδοχές τους καθώς και την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν την φορολόγηση εισοδημάτων. Γιά συνειδητή κυβερνητική επιλογή απαξίωσης του δημοσίου τομέα της υγείας έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις κατά την σημερινή επίσκεψή της στον "Ευαγγελισμό". Παράλληλα οι νοσοκομειακοί γιατροί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Σε ανακοίνωση του συντονιστικού γενικών συνελεύσεων γιατρών νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, αναφέρεται ότι: "Ζητάμε η συνάντηση διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΕΝΓΕ - υπουργείου Υγείας που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 12/11/2008 να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα, ώστε το υπουργείο Υγείας να δώσει τις παραπάνω δεσμεύσεις.Για το λόγο αυτό οι κινητοποιήσεις των νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά που συμμετέχουν στο συντονιστικό συνεχίζονται τουλάχιστον ως και την Τετάρτη 12/11/2008. Καλούμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς Αθήνας και Πειραιά σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας της Τετάρτης 12/11 και σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 10:00πμ".

    "Καζάνι" που βράζει το Γ.Κ. Νίκαιας

    Είδηση: 15369

    [08] Στάσεις εργασίας δικαστικών υπαλλήλων

    Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ξεκινούν από την Τρίτη οι δικαστικοί υπάλληλοι στην Αθήνα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας για τηνΤρίτη, από τις 12:00 έως και το τέλος του ωραρίου, συγκέντρωση στις 12:30 στην Ομόνοια (στοά Ειρηνοδικείου Αθηνών) και πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στον υφυπουργό Οικονομικών. Για την ερχόμενη, Πέμπτη, (13.11.08) προκηρύχθηκε δεύτερη στάση εργασίας κατά τις ίδιες ώρες και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου θα επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας και θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη. Για το διάστημα από τις 24.11. έως και τις 28.11/08 η ΟΔΥΕ εξήγγειλε δίωρες προειδοποιητικές πανελλαδικές στάσεις εργασίας από τις 9:00 έως τις 11:00 καθημερινά.

    Οι δικαστικοί υπάλληλοι, που θα συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη Παρασκευή για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, διαμαρτύρονται "για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο στα δικαστήρια, εισαγγελίες και έμμισθα υποθηκοφυλακεία και η οποία χαρακτηρίζεται: α) Από αύξηση της δικαστηριακής ύλης και β) την εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της μη κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων, σε συνδυασμό με την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής (αίθουσες, κτίρια) και μηχανοργάνωσης των δικαστικών υπηρεσιών" και καλούν την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και να δρομολογήσει λύσεις για τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση των αιτημάτων τους.

    Είδηση: 15367

    [09] Συνάντηση Βασιλάκη - Νίμιτς για ΠΓΔΜ

    Τις ελληνικές παρατηρήσεις, πάνω στις προτάσεις που έχει μεταφέρει στις δύο πλευρές ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, θα μεταφέρει την Τρίτη ο διαπραγματευτής της Ελλάδας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο. Καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία από τον κ. Νίμιτς, μέχρι και την τυπική ανάληψη των καθηκόντων του του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαρακ Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου.

    Είδηση: 15366


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 10 November 2008 - 21:52:17 UTC