Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή: Καταθέσεις για το Βατοπαίδι
  • [02] Ιράκ: Δύο νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις
  • [03] Ν.Κορέα: Η Daewoo κλείνει προσωρινά τα εργοστάσιά της
  • [04] Β.Κορέα: Φήμες και για νέο εγκεφαλικό του Κιμ
  • [05] ΗΠΑ: Έχασαν πυρηνική βόμβα πριν 40 χρόνια
  • [06] Πτωτικές τάσεις στην Ασία
  • [07] Πυρκαγιά στο Άγιο Όρος

    [01] Βουλή: Καταθέσεις για το Βατοπαίδι

    Με την κατάθεση της πρόεδρου στη δίκη της Ροδόπης, Μαρία Ψάλτη, που είχε μειοψηφήσει υπέρ των συμφερόντων της Μονής Βατοπαιδίου, θα συνεχιστεί σήμερα Τρίτη από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου. Χθες Δευτέρα κατέθεσαν οι ορκωτοί εκτιμητές. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η Μονή Βατοπαιδίου χρησιμοποίησαν τον ίδιο τοπογράφο για σειρά ακινήτων, τα οποία θεωρούσαν εξ αρχής τις υπό ανταλλαγή εκτάσεις ως άρτιες και οικοδομήσιμες, παραγνωρίζοντας ότι ήταν εν μέρει, ή στο σύνολό τους δασικές.

    "Χωρίς την εκτίμηση τη δική μας δεν γίνεται συμβόλαιο και η εκτίμησή μας θεωρώ πως ήταν σαφέστατη και δεν μπορούσε να υπάρχει παρερμηνεία", ανέφερε ο κος Κανελλάκης, δηλώνοντας ταυτόχρονα βέβαιος, «πως ο εκπρόσωπος της ΚΕΔ κος Γκράτσιος, ο ηγούμενος Εφραίμ, η συμβολαιογράφος κα Πελέκη και οι δικηγόροι τους, εγνώριζαν πως οι εκτάσεις που αντήλλασσαν δεν ήταν «άρτιες και οικοδομήσιμες» στο σύνολό τους".

    Στην περίπτωση του ακινήτου στο Σούλι-Γραμματικό-Μαραθώνα, ο εκτιμητής Γρηγόριος Κάτσος ανέφερε ότι το διάγραμμα που του δόθηκε δεν ανέφερε τίποτα περί αρχαιολογικού χώρου, ενώ και κάποια διαγράμματα του κοινού -μεταξύ των δύο μερών- τοπογράφου κου Γκιάκα που χρησιμοποιήθηκαν για τα συμβόλαια, "έφεραν ημερομηνίες μετά τη σύνταξη και παράδοση της έκθεσης του ΣΟΕ".

    Σε σχέση με την αξία της λίμνης Βισθωνίδας, η εκτίμηση της αξίας των προϊόντων της αλιείας της λίμνης, ήταν 400 φορές μεγαλύτερη των δηλωθέντων το έτος 2005 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι εκτιμητές διαβεβαίωσαν πως χρησιμοποίησαν διεθνείς όρους εκτίμησης, εξετάζοντας την απόδοση της λίμνης σε περίπτωση ήπιας ιχθυοκαλλιέργειας, σε σχέση με την απόδοση παρακείμενων λιμνών, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση γνωστού ιχθυολόγου της περιοχής. "Αν είχαμε κάποια άλλα δεδομένα, θα επανεξετάζαμε την εκτίμησή μας", ανέφερε ο Π. Κανελλάκης.

    Τέλος, για την περίπτωση της ανταλλαγής του Ολυμπιακού Ακινήτου στους Θρακομακεδόνες. "Ήταν το μόνο ακίνητο που είχε χαρακτηρισμό επείγοντος", ανέφερε ο Γ. Κάτσος. "Εκτιμήθηκε 39,5 εκ. ευρώ στο μάξιμουμ (κατά τους εκτιμητές) της ενδεχόμενης πραγματικής αξίας του και πουλήθηκε 41 εκ. ευρώ, με 9 εκ. επιπλέον δωρεά στη Μονή εκ μέρους του αγοραστή".

    "Να σας πω την προσωπική μου άποψη: Η αγορά ήταν ατυχής, αν δεν υπήρχε κάποιος που να έχει υποσχεθεί την αλλαγή της χρήσης", σχολίασε ο Γ. Κάτσος. Η αλλαγή της χρήσης αφορούσε στην ανέγερση νοσοκομείου, η οποία κατά την ανταλλαγή του ακινήτου δεν προβλεπόταν από τη νομοθεσία.

    Είδηση: 15378

    [02] Ιράκ: Δύο νεκροί σε βομβιστικές επιθέσεις

    Δύο βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε δρόμους εξερράγησαν σήμερα Τρίτη σε πολυσύχναστο σημείο της ανατολικής Βαγδάτης προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 17, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν η μια μετά την άλλη, σε ιδιαίτερα πολυσύχναστο σημείο της βορειοανατολικής Βαγδάτης, στην οδό Παλαιστίνης, όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί εργαζόμενοι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Aswat-al-Iraq, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

    Μια από τις βόμβες εξερράγη κοντά σε κιόσκι εφημερίδων. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

    Παρότι η βία έχει περιοριστεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ το 2003, εξτρεμιστές αναπτύσσουν δράση με συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις προκαλώντας πολλά θύματα.

    Είδηση: 15388

    [03] Ν.Κορέα: Η Daewoo κλείνει προσωρινά τα εργοστάσιά της

    H αυτοκινητοβιομηχανία Daewoo, η νοτιοκορεατική θυγατρική της αμερικανικής General Motors, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι ενδέχεται να κλείσει προσωρινά τα εργοστάσιά της λόγω της μείωσης των πωλήσεων που οφείλεται στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. "Εξετάζουμε την πιθανότητα μιας αναστολής της παραγωγής. Η απόφαση θα ληφθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Όπως και άλλα εργοστάσια, η GM Daewoo πλήττεται από την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας", είπε ο Κιμ Γιούνγκ- σου, εκπρόσωπος της GM Daewoo. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Τύπο, η GM Daewoo θα κλείσει τα εργοστάσιά της για δέκα ημέρες από τις 20 Δεκεμβρίου.

    Θα είναι η πρώτη φορά που κλείνουν προσωρινά εργοστάσια μετά το 2002, όταν στον όμιλο GM περιήλθε η πλειοψηφία των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας Daewoo Motor, μετά την πτώχευση του ομίλου Daewoo, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Τον Οκτώβριο, η GM Daewoo ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεών της κατά 11,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2007, κατά 73.180 αυτοκίνητα.

    Είδηση: 15387

    [04] Β.Κορέα: Φήμες και για νέο εγκεφαλικό του Κιμ

    Και δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο τον Οκτώβριο ενδέχεται να υπέστη ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, η υγεία του οποίου έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών εικασιών τον τελευταίο καιρό, όπως ανέφερε σήμερα Τρίτη η ιαπωνική τηλεόραση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του καναλιού TBS, αμερικανικές υπηρεσίες έλαβαν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο 66χρονος Κιμ, ο οποίος υπέστη το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο στα μέσα Αυγούστου, έπαθε και δεύτερο προς τα τέλη Οκτωβρίου. Το TBS διευκρίνισε ότι έλαβε την πληροφορία αυτή από αμερικανική πηγή που εδρεύει στη Νότια Κορέα.

    "Προς τα τέλη Οκτωβρίου έπαθε το δεύτερο επεισόδιο που του άφησε δυσκολία στην ομιλία και στην κίνηση των άκρων της αριστερής πλευράς", ανέφερε το κανάλι διευκρινίζοντας ότι τότε ο Κιμ νοσηλευόταν ακόμη σε νοσοκομείο της Πιονγιάνγκ, αναρρώνοντας από το πρώτο επεισόδιο.

    Το δεύτερο εγκεφαλικό επεισόδιο συνέπεσε με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Πιονγιάνγκ ο Γάλλος νευροχειρουργός Φρανσουά-Ξαβιέ Ρου, με τον οποίο είχε επικοινωνήσει ο μεγαλύτερο γιος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Ο καθηγητής Ρου παραδέχτηκε στην ιαπωνική τηλεόραση ότι πήγε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά διέψευσε ότι είδε το Βορειοκορεάτη ηγέτη.

    Γύρω από την υγεία του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος δεν έχει ορίσει το διάδοχό του, κυκλοφόρησαν πολλές φήμες ιδίως μετά τις 9 Σεπτεμβρίου, όταν δεν παρέστη στη μεγάλη παρέλαση για τα 60 χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Στις 30 Οκτωβρίου δεν παρέστη επίσης και στην κηδεία του πρώην αντιπροέδρου Πακ Σονγκ-Τσολ.

    Είδηση: 15386

    [05] ΗΠΑ: Έχασαν πυρηνική βόμβα πριν 40 χρόνια

    Μια πυρηνική βόμβα έχασαν στη βόρεια Γροιλανδία οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τη συντριβή του βομβαρδιστικού αεροσκάφους που την μετέφερε πριν από 40 χρόνια, μετέδωσε τη Δευτέρα το BBC. Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χάρη στον νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν ποτέ να εντοπίσουν τη χαμένη βόμβα παρά τις έρευνες που πραγματοποίησαν κοντά στην αεροπορική βάση της Θούλης, όπου συνετρίβη το 1968 ένα βομβαρδιστικό τύπου Β-52 το οποίο μετέφερε συνολικά τέσσερις βόμβες.

    Η βάση της Θούλης είναι η βορειότερη που διαθέτει η αμερικανική αεροπορία. Είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας και κατασκευάστηκε εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Αποτελούσε σημαντικό κρίκο της αλυσίδας των ραντάρ Νόραντ (σύστημα παρακολούθησης του βορειοαμερικανικού εναέριου χώρου), στόχος των οποίων ήταν να εντοπίσουν μια ενδεχόμενη εκτόξευση πυραύλων από την πρώην ΕΣΣΔ.

    Στις 21 Ιανουαρίου 1968 ένα Β-52 συνετρίβη στους πάγους, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Θούλη και οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν μόνο τις τρεις από τις τέσσερις πυρηνικές βόμβες που μετέφερε. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκαν έρευνες και με υποβρύχια, όμως αποδείχτηκαν άκαρπες και εγκαταλείφθηκαν.

    Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων στη Γροιλανδία, μια αυτόνομη περιοχή που ανήκει στη Δανία, κρατήθηκε μυστική, όπως και η φύση των ερευνών για τον εντοπισμό τους.

    Είδηση: 15385

    [06] Πτωτικές τάσεις στην Ασία

    Πτώση κατά 3% κατέγραψε ο δείκτης Νίκκει στο Τόκυο, μετά και την υποχώρηση των τιμών στη Wall Street, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την τύχη ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η General Motors, ή η Goldman Sachs. Νωρίτερα, στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βρίσκεται στις 14.660,74 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,6%. Αντιθέτως, σημαντικά κέρδη καταγράφει ο γενικός δείκτης στη Σαγκάη, όχι μόνο επειδή η κινεζική κυβέρνηση ρίχνει στην αγορά περισσότερα από 500 δισ. δολάρια για να ενισχύσει την ανάπτυξη, αλλά και επειδή οι εξαγωγές της χώρας σημείωσαν νέο ρεκόρ. Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 10:45 βρισκόταν στις 2.143,57 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 2,16%. Χθες, η Wall Street έκλεισε με πτώση 0,82 % του Dow Jones για να κλείσει στις 8.870,54 μονάδες, ενώ ο δείκτης επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έχασε 30,66 μονάδες, που ισοδυναμούν με πτώση 1,86% κι έπεσε στις 1.616, 74 μονάδες. Χθες, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επισκεπτόμενος τον Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο, ζήτησε να εγκριθεί κατεπείγον πακέτο στήριξης της δοκιμαζόμενης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Την ίδια στιγμή, ιλιγγιώδη ποσά δαπανώνται για τη διάσωση του ασφαλιστικού αμερικανικού ομίλου AIG - επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό και τους αμερικανούς φορολογούμενους.

    Σε πτωτική τροχιά το πετρέλαιο

    Εξάλλου η κορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία Daewoo ενδέχεται να κλείσει προσωρινά τα εργοστάσιά της, λόγω μείωσης των πωλήσεων που οφείλεται στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου επανέρχεται σε πτωτική τροχιά: στα 60,57 δολάρια το βαρέλι, η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15382

    [07] Πυρκαγιά στο Άγιο Όρος

    Πεύκα και θάμνους καίει φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Πετρόβουνο του Αγίου Όρους, απέναντι από τα Νέα Ρόδα. Για την κατάσβεση της φωτιάς στο Άγιο Όρος επιχειρούν από τις 7.30 το πρωί τρία Canadair CL- 415, συνδράμοντας τις προσπάθειες 80 πυροσβεστών με 20 οχήματα. Το δύσβατο της περιοχής αλλά και ο ισχυρός άνεμος δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Είδηση: 15375


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 November 2008 - 9:53:01 UTC