Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιέσεις προς τις Τράπεζες για τα επιτόκια
  • [02] Κόντρα ΠΑΣΟΚ-Κυβέρνησης για τις Τράπεζες
  • [03] Στους δρόμους οι συνταξιούχοι - συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
  • [04] Αθανασόπουλος: Θα παραιτηθώ αν μου ζητηθεί
  • [05] Αστυνομικός ληστεύει μετανάστη
  • [06] Βαγδάτη: επίθεση με αυτοκίνητο - βόμβα
  • [07] Διαγωνισμός διαπολιτισμικού διηγήματος
  • [08] Η μουσική ωφελεί καρδιά και εξυπνάδα
  • [09] Οι 100 καλύτερες απάτες με τα κοινοτικά κονδύλια
  • [10] Αποκαλυπτικό βιβλίο για την Μαντόνα εξέδωσε ο αδελφός της
  • [11] Τραγικό θάνατο από στραγγαλισμό βρήκε κοριτσάκι
  • [12] Διαψεύδει η κυβέρνηση σενάρια πρόωρων εκλογών
  • [13] Ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές
  • [14] Στο επίκεντρο οι ανταλλαγές ακινήτων
  • [15] Η οικονομική δυσπραγία θα χτυπήσει και τα κινητά τηλέφωνα

    [01] Πιέσεις προς τις Τράπεζες για τα επιτόκια

    Σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων προς τις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα υψηλά επιτόκια σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Μετά τον πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε αυστηρές συστάσεις προς τους τραπεζίτες τονίζοντας ότι όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά, η Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή της προς την Εθνική Τράπεζα την καλεί να αποσύρει άμεσα τους νέος όρους που επιβάλει στους κατόχους των πιστωτικών καρτών. Εν τω μεταξύ σε αναπροσαρμογή, των επιτοκίων της προχώρησε η FBBank.

    Να αποσύρει άμεσα τους νέους όρους που επιχειρεί να επιβάλει στους κατόχους των πιστωτικών καρτών της και οδηγούν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά και στον εξαναγκασμό των πελατών της να αποδεχθούν τις αλλαγές αυτές, ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος με επιστολή της στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς εκτιμά ότι αυτοί οι όροι είναι καταχρηστικοί.

    Στην επιστολή της, η ΤτΕ ζητεί να αποσυρθούν οι όροι που προβλέπουν τη δυνατότητα αναπροσαρμογής των επιτοκίων με βάση 14 δείκτες και αφετέρου περιθώριο 30 ημερών για την αποδοχή της νέας σύμβασης με εναλλακτική επιλογή την πλήρη εξόφληση του χρέους.

    Να υπενθυμίσουμε ότι στις 7 Νοεμβρίου και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Φώλιας, είχε ζητήσει με επιστολή του από την Εθνική Τράπεζα, να σταματήσει άμεσα αυτή η τακτική, αλλιώς θα προχωρούσε σε κυρώσεις..

    Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός με νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τους τραπεζίτες, τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση να διατηρούν κάποιες τράπεζες όρους ή επιτόκια επαχθέστερα απ' ότι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε πως δεν έχουν κάνει οι εκπρόσωποι των τραπεζών αρκετά και πρέπει να κάνουν περισσότερα.

    "Η κοινωνία περιμένει από εκείνους που διαχειρίζονται το χρήμα να επιδείξουν την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία",επεσήμανε και σε παρεμφερές ερώτημα,υπογράμμισε πως το σχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη στη Βουλή και όταν αυτό θα γίνει, όλοι θα κληθούν να αποδείξουν αν έχουν αυτή την ευαισθησία.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα των επιτοκίων, δήλωσε πως ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί πολλές φορές σ' αυτό το θέμα και πρόσθεσε πως στις Δημοκρατίες που ζούμε ορισμένα πράγματα δεν γίνονται με άνωθεν εντολές, αλλά με πειθώ και διάλογο.

    Για ενδεχόμενες συναντήσεις του Κ.Καραμανλή με εκπρόσωπους τραπεζών απάντησε πως όταν υπάρξει κάτι τέτοιο θα υπάρξει και πληροφόρηση επ' αυτού."Οι τράπεζες και ορισμένοι δημόσιοι οργανισμοί κοινής ωφέλειας πρέπει να καταλάβουν ότι το κέρδος δεν είναι το παν. Πρέπει να συμβάλλουν και αυτοί στην ανακούφιση των συμπολιτών μας, σε μια δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, με κοινωνική ευαισθησία και γενναιοδωρία και όχι λειτουργώντας μονόπατα με βάση τους σκληρούς κανόνες της αγοράς", τόνισε σχετικά ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης.Πανελλαδική μέρα δράσης για τις τράπεζες, διοργανώνει την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τους πολίτες να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις."Η Τράπεζα της Ελλάδος μίλησε: Παράνομα τα καπέλα στις κάρτες. Με καθυστέρηση κάποιων ετών η Κεντρική Τράπεζα, συνειδητοποίησε τις καταγγελίες του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Αν είχε κινηθεί ταχύτερα θα είχαν σωθεί χιλιάδες σπίτια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις", σχολίασε το ΛΑΟΣ.

    Ανπρασαρμογή επιτοκίων από την FBBankΗ FBBank, μετά την πρόσφατη μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 0,50%, αναπροσαρμόζει αντίστοιχα τα επιτόκια των καταθέσεων και χορηγήσεων της Τράπεζας που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το επιτόκιο του καταθετικού λογαριασμού "Europremium" αναπροσαρμόζεται σε 3,50%, ενώ το επιτόκιο του καταθετικού λογαριασμού "Μισθοδοσίας Value" διαμορφώνεται σε 3,50% για ποσά μεγαλύτερα των β¬5.000.

    Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου που είναι συμβατικά συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ μειώνονται κατά 0,50%, ενώ αμετάβλητα παραμένουν τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων για 3,5 και 10 χρόνια αντίστοιχα

    Μήνυση και μποικοτάζΕν τω μεταξύ μηνυτήρια αναφορά κατά τραπεζών για αυθαίρετη αναπροσαρμογή επιτοκίων σε δανειακές συμβάσεις με επαγγελματίες και επιχειρήσεις, κατέθεσε την Τετάρτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης.

    Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, την τελευταία εβδομάδα πολλά μέλη του ΕΕΘ κατήγγειλαν ότι έλαβαν επιστολές από τράπεζες, οι οποίες τούς ανακοινώνουν «όλως αυθαίρετα» αύξηση των επιτοκίων αποπληρωμής των δανείων σε διάφορα ποσοστά και θέτουν στους επιχειρηματίες το εκβιαστικό δίλημμα της αποδοχής της αύξησης ή της πλήρους εξόφλησης του δανείου εντός λίγων ημερών.

    Την ίδια ώρα μποϊκοτάζ εις βάρος της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε από τους καταναλωτές να κάνουν η ΕΚΠΟΙΖΩ, εφόσον η τράπεζα δεν προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

    Παράλληλα, ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει και κάλεσε τους καταναλωτές να σταματήσουν να κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών όλων των τραπεζών.

    Ανταποκρίθηκε η Εθνική Τράπεζα

    Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, η οπία σε ανακοίνωσήτ ης αναφέρει ότι: "Λαμβάνοντας υπόψη την τάση αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων όπως επιβεβαιώθηκε και από την τελευταία μείωση κατά 0,50% του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι η αναγγελθείσα αύξηση (0,40%), η οποία είχε δρομολογηθεί πριν από την τελευταία μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ για την 1.12.2008 δεν θα υλοποιηθεί. Η αύξηση αυτή ακολουθούσε αντίστοιχες κινήσεις του ανταγωνισμού, ενόψει ακραίων συνθηκών στο κόστος άντλησης κεφαλαίων και στα περιθώρια πιστωτικού κινδύνου.

    Περαιτέρω, ενόψει της οικονομικής συγκυρίας, μειώνει από 1.12.2008 τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών της κατά 1%, επαναφέροντας τα στα επίπεδα του 2007. Ως εκ τούτου τα νέα επιτόκια διαμορφώνονται από 13% έως 16,55% ανάλογα με το είδος της κάρτας. Για την ουσιαστική διευκόλυνση των νοικοκυριών στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους από πιστωτικές κάρτες, η Εθνική Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών μέσω των προϊόντων αναχρηματοδότησης (Άρση Βαρών) με προνομιακό επιτόκιο 10%. Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να υπαχθούν όλοι οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών της Εθνικής Τράπεζας για υπόλοιπο μέχρι 10.000 ευρώ ανά πελάτη, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στα καταστήματα της Τράπεζας μέχρι 31.12.2008.

    Ειδικά για ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης των σημερινών οφειλών τους από πιστωτική κάρτα άτοκα σε 24 μηνιαίες δόσεις.

    Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης, επεξεργάζεται τρίτη δέσμη μέτρων με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που θίγονται από τη σημερινή αρνητική συγκυρία, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα".

    Είδηση: 15455

    [02] Κόντρα ΠΑΣΟΚ-Κυβέρνησης για τις Τράπεζες

    Τις επαφές του με τραπεζίτες για το θέμα της οικονομικής κρίσης, ολοκλήρωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Εκτιμώντας τις συναντήσεις αλλά και τις εξελλίξεις στον τραπεζικό χώρο, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι δεν αρκούν οι κινήσεις των μεμονωμένων τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι νομοθετική παρέμβαση της Πολιτείας. Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την διάθεση των 28 δισ. στις τράπεζες, νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε αδιαφανές και το οποίο, όπως είπε, δεν δίνει εγγυήσεις ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στους Ελληνες πολίτες.

    Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπανδρέου έθεσε και στους σημερινούς συνομιλητές του τις τέσσερις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης:

    1. Την ανάγκη αναχρηματοδότησης των δανείων και επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης.

    2. Το πάγωμα των δανείων μέχρι το τέλος του 2009 με συγκεκριμένα κριτήρια και για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

    3. Την άμεση κατάργηση όλων των καταχρηστικών όρων των τραπεζών σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

    4. Τη μείωση του ύψους των επιτοκίων στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

    Για όλα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη στείλει άλλα μηνύματα προς τις τράπεζες, αλλά να αναλάβει αν μπορεί τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και αν μπορεί να συγκρουστεί για να πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

    Τηνν ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία εντυπώσεων χωρίς να πείθει κανέναν.

    "Αφού για πάρα πολύ καιρό έκανε ή δεν ήξερε ότι υπάρχει διεθνής οικονομική κρίση, σπεύδει ασθμαίνοντας να τοποθετηθεί με τρόπο που για όσους γνωρίζουν δεν πείθει κανέναν", δήλωσε ο κ. Αντώναρος και συμπλήρωσε πως το 80% των προτάσεων που παρουσίασε στο σχέδιό του την Κυριακή, είναι πρωτοβουλίες και μέτρα που η κυβέρνηση έχει ήδη αναγγείλει και πολλά από αυτά έχουν ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζονται.

    "Το πακετάρισμα που προσπαθεί να κάνει, δεν τα κάνει διαφορετικά", είπε και έκανε λόγο για προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσεις εντυπώσεις, χωρίς να πείθει κανένα, χωρίς να έχει κάτι καινούργιο να πει. Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Αντώναρου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τί ακριβώς κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση και τί μέτρα πήρε για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και τα μεσαία νοικοκυριά, όπως και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ρώτησε επίσης τον κ. Αντώναρο πού βρίσκεται το θέμα του ταμείου κατά της φτώχειας από την πρώτη εξαγγελία του οποίου συμπληρώνεται ένας χρόνος.

    Κάποιος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα τί γίνεται με το θέμα αυτό και αν θα πάρουν κάποιοι χρήματα και ποιοι θα είναι αυτοί.

    Είδηση: 15457

    [03] Στους δρόμους οι συνταξιούχοι - συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

    Συντάχθηκε απο τον/την Μπέτυ Σαβούρδου

    Για την επανεξέταση των θεμάτων των συνταξιούχων και νέα συζήτηση μαζί τους εν ευθέτω χρόνω δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός σε συνάντηση με αντιπροσωπεία τους το μεσημέρι, στο μέγαρο Μαξίμου. "Ακούσαμε με προσοχή τα αιτήματα των συνταξιούχων και όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή θα δουν τα αποτελέσματα", δήλωσε ο υπ. Οικονομίας. Νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομίας πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι, μετά από απόφαση της Συντονιστικής επιτροπής συνεργαζόμενων συνταξιοδοτικών οργανώσεων, διεκδικώντας πάγια οικονομικά αιτήματα. Στάση εργασίας έχουν οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παράλληλα 24ωρη απεργία κάνουν οι υπάλληλοι σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία εκτός του ΙΚΑ.

    Πορείες και κινητοποιήσεις

    Ακόμη μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην πλατεία Κοτζιά. Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι συνεργαζόμενες ομοσπονδίες συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΤΑΕ και ΠΕΣ ΝΑΤ.

    Οι συνταξιούχοι κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών όπου και κατέθεσαν εγγράφως τα αιτήματά τους, όπως:

    κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ,

    κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και

    να είναι αφορολόγητα τα εισοδήματα έως 16.000 ευρώ.

    Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά από τις 09:00 έως τις 13:00 σήμερα, καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν στάση εργασίας.

    Επίσης, σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, πλην του ΙΚΑ και στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ζητώντας την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων.

    Την ίδια ώρα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σταματάει από τη Δευτέρα, να χορηγεί φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του δημοσίου καθώς ,όπως αναφέρει , η καθυστέρηση εξόφλησης των συνταγών του συγκεκριμένου ταμείου φθάνει πλέον τους 6 μήνες.

    Είδηση: 15450

    [04] Αθανασόπουλος: Θα παραιτηθώ αν μου ζητηθεί

    Αντιδράσεις προκαλεί η εισήγηση του προέδρου της ΔΕΗ για αυξήσεις την προσεχή εξαετία. Ο κ. Αθανασόπουλος, που δέχεται ομαδικά πυρά τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από την αντιπολίτευση, διέψευσε ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του, ωστόσο δήλωσε πως αν του ζητηθεί από την κυβέρνηση θα παραιτηθεί.

    "Θέλω και έχω τη δυνατότητα να προσφέρω πολλά στη ΔΕΗ. Επομένως δεν έχω υποβάλει την παραίτησή μου. Βέβαια, για ένα στέλεχος όπως εγώ, η παραίτησή του βρίσκεται πάντα στη διακριτική ευχέρεια του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών", δήλωσε έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος και όταν ερωτήθηκε τι θα κάνει αν του το ζητήσει ο Πρωθυπουργός απάντησε:

    "Κατ' αρχήν ο πρωθυπουργός με έχει τιμήσει ιδιαίτερα δίνοντας μου την ευκαιρία να υπηρετήσω τη ΔΕΗ από αυτή τη θέση. Όχι μόνο θα την τιμήσω αλλά και θα την υποστηρίξω και θα συνεργαστώ μαζί με την Κυβέρνηση αλλά και τα στελέχη της ΔΕΗ για μια ομαλή διαδοχή. Αυτό είναι καθήκον του κάθε στελέχους".

    Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ημερών την εισήγησή του δηλαδή για αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης: "Νομίζω ότι δεν το αντιμετωπίζετε σωστά το θέμα αυτό, το αντιμετωπίζετε μονομερώς. Δεν μιλάμε για αυξήσεις εδώ, μιλάμε για το τι πρέπει να γίνει για να βγεί η ΔΕΗ - η πιο σημαντική εταιρία της Ελλάδος - από μια κρίση, από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Κάθε χώρα χρειάζεται να έχει μια πολύ δυνατή εθνική εταιρία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως οι προτάσεις που κάνω εγώ είναι προς αυτή την κατεύθυνση: Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε χαμηλές τιμές διαχρονικά, όχι μόνο σήμερα. Οι προτάσεις αυτές είναι προς όλες τις κατευθύνσεις".

    Ερωτηθείς δε για το αν οι συνεχείς αυξήσεις του τελευταίους μήνες είναι υπερβολικές ανέφερε: "Οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, είναι πραγματικά πολύ μεγάλες για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Όμως από την άλλη πλευρά η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι δαπανηρή, έχει ένα κόστος. Αν το κόστος αυτό δεν το πληρώσουμε σήμερα θα κληθούμε να το πληρώσουμε αύριο πολλαπλάσια. Εγώ σαν στέλεχος είμαι υποχρεωμένος να προτείνω αυτό το οποίο είναι σωστό για τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφασίσουν. Η ευθύνη όμως της απόφασης, βαρύνει το Διοικητικό Συμβούλιο, τη Γενική Συνέλευση, την Πολιτεία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να με σταματάει εμένα να κάνω αυτό το οποίο είναι σωστό". Τα κυβερνητικά στελέχη κράτησαν και σήμερα αποστάσεις από τις προτάσεις του κ. Αθανασόπουλου.

    "Οι διοικητές των οργανισμών έχουν περιορισμένη οπτική μονό για τον δικό τους τομέα. Όμως όταν αυτός ο τομέας αφορά το σύνολο της κοινωνίας και εμπίπτει μέσα στην κυβερνητική πολιτική πρέπει να γίνει κατανοητό πως εκείνοι μπορούν να εισηγούνται όμως η κυβέρνηση λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις", δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκης"Πρέπει να καταλάβουν οι τράπεζες και ορισμένοι δημόσιοι οργανισμοί κοινής ωφέλειας ότι το κέρδος δεν είναι το παν. Και πρέπει να συμβάλουν και αυτοί στην ανακούφιση των συμπολιτών μας σε μια δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, με κοινωνική ευαισθησία και γενναιοδωρία και όχι λειτουργώντας μονόπατα με βάση τους σκληρούς κανόνες της αγοράς", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης.Tην Τρίτη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, είχε τονίσει με έμφαση ότι για τις αυξήσεις αποφασίζει η κυβέρνηση και κανείς άλλος.Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κ. Αθανασόπουλο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ισχύουν ακριβώς όσα έχει πει έως σήμερα λέγοντας διευκρινιστικά ότι οι διοικήσεις κάνουν εισηγήσεις τις αποφάσεις τις παίρνει ο Υπουργός.

    Ο κ. Αντώναρος είπε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει το business plan της ΔΕΗ καθώς αυτό θα κοινοποιηθεί στις 18 Νοέμβριου.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στην τελευταία παρουσία του στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της διοίκησης της επιχείρησης και αναρωτήθηκε αν στο μεταξύ έχει αλλάξει κάτι και αν η διοίκηση της Επιχείρησης καλώς πράττει.

    Αναρωτήθηκε επίσης πως είναι δυνατόν να μην μειώνεται η τιμή του ρεύματος την ώρα που συνεχίζει η πτώση της τιμής του πετρελαίου ενώ η "Γκασπρομ" ανακοίνωσε μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για το 2009 στην Ευρώπη.

    Η ΔΕΗ, υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να πάει σε μειώσεις των τιμολογίων του ρεύματος.

    Είδηση: 15463

    [05] Αστυνομικός ληστεύει μετανάστη

    Συνελήφθη αστυφύλακας από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με την κατηγορία ότι άρπαξε 600 ευρώ από έναν 30χρονο υπήκοο Μπαγκλαντές. Ο 22χρονος αστυφύλακας που υπηρετεί στην Αμεση Δράση, είχε σταματήσει για έλεγχο τον αλλοδαπό και την Πέμπτη αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Ο αρχηγός της αστυνομίας κίνησε τη διαδικασία, ώστε να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός.

    Μεταξύ 172.000 και 209.000 κυμαίνεται ο αριθμός των μεταναστών που υπολογίζεται ότι ζουν παράνομα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Αλέξανδρο Ζαββό, ο οποίος παρουσίασε σχετική ερευνα του Ινστιτούτου που βασίστηκε στις εκτιμήσεις εννέα υπουργείων και άλλων επίσημων φορέων της πολιτείας. Με την τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης που δόθηκε στους μετανάστες από το υπουργείο Εσωτερικών, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 97.000. Ο κ. Ζαββός επισήμανε ότι η Ελλάδα ηδη προετοιμάζεται γιά τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Φόρουμ γιά τη Μετανάστευση το 2009, του οποίου εχει αναλάβει την προεδρία.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 15476

    [06] Βαγδάτη: επίθεση με αυτοκίνητο - βόμβα

    Πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε σε συνοικία της Βαγδάτης, με 12 νεκρούς και 60 τραυματίες. Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ακολούθησε και άλλη μια έκρηξη βόμβας, στην ανατολική Βαγδάτη. Το σημείο της έκρηξης ήταν μπροστά σε σταθμό λεωφορείων, στις 4μμ, ενώ υπήρχε μεγάλη κίνηση πολιτών.

    Σε άλλο περιστατικό στη Μοσούλη, ιρακινός στρατιώτης σκότωσε δύο αμερικανούς στρατιώτες. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών: "Στη διάρκεια μιας περιπολίας με τον ιρακινό στρατό, ένας ιρακινός στρατιώτης που δέχτηκε ένα χαστούκι από ένα αμερικανό στρατιώτη, άνοιξε πυρ γύρω στις 12.00 ώρα Ελλάδας εναντίον των αμερικανών στρατιωτών στη συνοικία αλ Ζιτζίλι σκοτώνοντας τουλάχιστον δυο στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους".

    Είδηση: 15475

    [07] Διαγωνισμός διαπολιτισμικού διηγήματος

    Στο πλαίσιο του προγράμματος Living Together, το Bρετανικό Συμβούλιο διοργανώνει, σε συνεργασία με την εφημερίδα TA NEA και τον εκδοτικό οίκο "Ιανός" διαγωνισμό διηγήματος με τίτλο "Φανταστείτε το μέλλον σας σε μια πόλη που αλλάζει / Imagine your future in a changing city". Στόχος του διαγωνισμού, η ανάδειξη του διαπολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα σε πολίτες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, πολιτισμικές ή θρησκευτικές κοινότητες, μοιράζονται, όμως, ένα κοινό μέλλον σε μία πόλη που αλλάζει συνεχώς.

    Ο διαγωνισμός αφορά στη συγγραφή διηγήματος έως 2000 λέξεων. Τα διηγήματα πρέπει να υποβληθούν στην Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα και μπορεί να αποτελούν πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν όλοι όσοι ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ηλικίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν δύο μήνες στη διάθεσή τους για να υποβάλουν τη δική τους ιστορία για την πόλη τους και το πώς βλέπουν τη ζωή και το μέλλον τους μέσα σ' αυτή. Συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής των διηγημάτων λήγει την Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2009. Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι συγγραφείς Έρση Σωτηροπούλου, Γκαζμέντ Καπλάνι και Χρήστος Χωμενίδης. Οι δέκα καλύτερες ιστορίες θα εκδοθούν σε ενιαίο τόμο από τον εκδοτικό οίκο "Ιανός". Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής των ιστοριών σας και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.britishcouncil.org/greece, ή επικοινωνώντας στο τηλ: 2310 378 314.

    Είδηση: 15471

    [08] Η μουσική ωφελεί καρδιά και εξυπνάδα

    Τα τραγούδια που κάνουν την καρδιά μας να αγαλλιάζει, την κάνουν επίσης πιο δυνατή και υγιή. Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές, υπό τον καρδιολόγο Μάικλ Μίλερ, του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ, όταν οι άνθρωποι ακούν την αγαπημένη τους μουσική, η ευνοϊκή επίδραση στο κυκλοφοριακό τους σύστημα είναι όμοια με το να γελούν ή να παίρνουν φάρμακα, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόιτερ".

    Ο Μίλερ χαρακτήρισε "πολύ εντυπωσιακή" την επίδραση της μουσικής, καθώς διαπιστώθηκε ότι, υπό το άκουσμα των αγαπημένων ήχων, η διάμετρος των αρτηριών μεγαλώνει αισθητά (26% κατά μέσο όρο), διευκολύνοντας έτσι τη ροή του αίματος και αποτρέποντας τη δημιουργία θρόμβων και την πρόκληση εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, κάτι που συμβαίνει και υπό την επίδραση της σωματικής άσκησης ή φαρμάκων όπως οι στατίνες.

    "Δεν λέμε να σταματήσει κανείς να παίρνει στατίνες ή να ασκείται, αλλά σίγουρα να προσθέσει τη μουσική στο γενικότερο θεραπευτικό πρόγραμμα για την καρδιά του", δήλωσε ο Μίλερ σε συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

    Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι όταν κανείς ακούει μουσική που του φαίνεται δυσάρεστη και ενοχλητική, η διάμετρος των αρτηριών του μικραίνει κατά μέσο όρο 6% (στην περίπτωση των περισσότερων εθελοντών της έρευνας επρόκειτο για "χέβι μέταλ"!). Πάντως οι ερευνητές τόνισαν ότι σημασία δεν έχει το είδος μουσικής, αλλά το να ακούει κανείς αυτό που πραγματικά του αρέσει, άρα αν κάποιοι ενθουσιάζονται με το "χέβι μέταλ", σε αυτούς μπορεί να κάνει εξίσου καλό.

    Σε μια άλλη έρευνα, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που εξασκούνται σε κάποιο μουσικό όργανο επί τουλάχιστον τρία χρόνια, ξεπερνούν τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν μουσική εκπαίδευση, τόσο στα λεκτικά όσο και στα μη λεκτικά τεστ, προσθέτοντας έτσι ακόμα ένα ακόμα στοιχείο στα "υπέρ" της μουσικής. Μεταξύ άλλων, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική βοηθά στη δημιουργία ισχυρής μνήμης, στη μείωση του άγχους, στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων κ.α. Τα παιδιά-εθελοντές στην έρευνα (ηλικίας 8 - 11 ετών), που είχαν μουσική εκπαίδευση (πιάνο, έγχορδο κλπ) σημείωσαν κατά 15% υψηλότερες επιδόσεις στα λεκτικά τεστ και κατά 11% στα μη λεκτικά. Όσο μεγαλύτερης διάρκειας ήταν η μουσική εκπαίδευση ενός παιδιού, τόσο υψηλότερες ήταν οι επιδόσεις του κατά μέσο όρο.

    Η έρευνα διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PloS ONE». Αν και τα ευρήματά της δείχνουν μια σαφή σχέση ανάμεσα στη μουσική εκπαίδευση και στις γνωσιακές ικανότητες, οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να θεμελιωθεί η αιτιώδης σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Δεν αποκλείεται, όπως είπαν, για μερικά τουλάχιστον παιδιά, απλώς επειδή είναι ήδη εξυπνότερα, να προτιμούν τη μελέτη ενός μουσικού οργάνου, κάτι που γενικά φαίνεται δύσκολο στα παιδιά. Για άλλα παιδιά, η μουσική όντως τονώνει την εξυπνάδα τους.

    Είδηση: 15465

    [09] Οι 100 καλύτερες απάτες με τα κοινοτικά κονδύλια

    Έναν κατάλογο με τις 100 "καλύτερες" περιπτώσεις απατών με χρήματα των κοινοτικών ταμείων δημοσιεύει ένα βρετανικό, ευρωσκεπτικιστικό Think Tank, το Open Europe. Η ανακοίνωση, έγινε με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), σχετικά με τους λογαριασμούς της ΕΕ για το 2007.

    Συγκεκριμένα, στη λίστα με τις "καλύτερες απάτες" που δημοσίευσε το Open Europe, είναι η περίπτωση της, επιδοτούμενης από την ΕΕ, σχολής ιππασίας στο Σιρίβελ της Ισπανίας, που ίδρυσε ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Ραμόν Ρομέρα. Ο "Έβδομος Ουρανός", όπως είχε ονομάσει τη σχολή ο κ. Ρομέρα, αποδείχτηκε ότι λειτουργούσε ως οίκος ανοχής. Ο κ. Ρομέρα δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι νοίκιασε τη σχολή μαζί με τα άλογα "σε κάποιον ο οποίος, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έκανε τη σχολή οίκο ανοχής!".

    Ένα άλλο, "καλό" παράδειγμα εξαπάτησης σε βάρος των ευρωπαϊκών ταμείων, σύμφωνα με το Open Europe, είναι η καλλιέργεια πιστοποιημένων βιολογικών ελαιών και παραγωγής βιολογικού ελαιόλαδου στην Πούλια της Ιταλίας, δίπλα σε μια χωματερή ύψους δέκα μέτρων. Οι αγρότες - ιδιoκτήτες της βιολογικής καλλιέργειας που έφτιαχναν πλαστά πιστοποιητικά ποιότητας για το ελαιόλαδο, συνελήφθησαν από τις τοπικές αρχές με την κατηγορία απάτης κατά συρροή και έκθεσης σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας.

    Επίσης, η λεγόμενη "αποζημίωση της Παρασκευής", ύψους 200 ευρώ ανά ευρωβουλευτή, για την πέμπτη ημέρα των συνόδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, βρίσκεται στη λίστα με τις "καλύτερες απάτες". Παρόλο που η Ολομέλεια τις ευρωβουλής, τα τελευταία επτά χρόνια, δεν συνεδριάζει τις Παρασκευές στο Στρασβούργο, σύμφωνα με στοιχεία του Open Europe, περίπου 60 ευρωβουλευτές δηλώνουν παρουσία, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση των 200 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο κόστος, αυτής της τακτικής, ανέρχεται σε 820.000 ευρώ για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνει το Open Europe.

    Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις περιπτώσεις "σπατάλης" του κοινοτικού χρήματος, το Open Εurope αναφέρει, ως παράδειγμα, ορισμένα προγράμματα που επιδότησε η ΕΕ. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η εκπαίδευση κοριτσιών για τηλεοπτικά σόου στη Νάπολη της Ιταλίας (1,2 εκατ. ευρώ από την ΕΕ), τα μαθήματα κινηματογράφου στην Ιταλία (συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ) με μόλις 12 μαθητές, η αποτυχημένη συντήρηση ενός πάρκου με κροκόδειλους στη Δανία (940.000 ευρώ από την ΕΕ), η ανάδειξη ταλέντων ταγκό στη Φινλανδία (100.000 από την ΕΕ), η βράβευση της καλύτερης τουαλέτας στη Μ. Βρετανία και πολλά άλλα.

    Είδηση: 15468

    [10] Αποκαλυπτικό βιβλίο για την Μαντόνα εξέδωσε ο αδελφός της

    Ο 47χρονος Κρίστοφερ Τσικόνε είναι προφανές ότι δεν έχει τίποτα κοινό με τη διάσημη αδελφή του. Εκείνη είναι τολμηρή και προκλητική, ενώ εκείνος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ντροπαλός.

    Το βιβλίο του "Η Ζωή Με την Αδελφή μου Μαντόνα" κυκλοφόρησε στα αγγλικά το καλοκαίρι και πρόσφατα κυκλοφόρησε στη Γερμανία.Ο αδελφός της Μαντόνα Λουίζ Βερόνικα Τσικόνε περιγράφει στο βιβλίο του τη ζωή του με την αδελφή του από πολύ νεαρή ηλικία.

    Στα πρώτα της βήματα υπήρξε προσωπικός βοηθός της, χορευτής στο συγκρότημά της, διακοσμητής της και καλλιτεχνικός διευθυντής στις συναυλίες της.Όμως, όπως περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του, η Μαντόνα θεωρούσε πολύ λίγες τις υπηρεσίες του.

    Δήλωσε σε βρετανική εφημερίδα ότι είναι γκέι, ενώ ακόμη του χρωστάει χρήματα.

    Είδηση: 15469

    [11] Τραγικό θάνατο από στραγγαλισμό βρήκε κοριτσάκι

    Τραγικό θάνατο από στραγγαλισμό βρήκε κοριτσάκι 2,5 ετών στην Πάτρα.Ο θάνατος πιθανολογείται ότι επήλθε από στραγγαλισμό με το κορδόνι του μπουφάν του μικρού κοριτσιού, ενώ η μικρή έπαιζε στην τσουλήθρα του προαυλίου.

    Επί 40 λεπτά προσπαθούσαν γιατροί του ΕΚΑΒ μαζί με χειρουργό να συνεφέρουν τη μικρή, αλλά οι προσπάθειες «απέβησαν άκαρπες».

    Η σορός της μικρής μεταφέρθηκε στο «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών», ενώ αναμένεται η έκδοση ιατροδικαστικής έκθεσης.

    Είδηση: 15474

    [12] Διαψεύδει η κυβέρνηση σενάρια πρόωρων εκλογών

    Το 2010 προσδιόρισε ως έτος εκλογών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικαλούμενος πιθανή διαφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους μετά τη διαγραφή Τατούλη με την κυβέρνηση πάντως να κλείνει κάθε τέτοια συζήτηση και την αντιπολίτευση να προσπαθεί να ανιχνεύσει τις προθέσεις του Πρωθυπουργού.

    Σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό συνόδευσαν και πάλι την αλλαγή της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος. Πάντως, αυτή τη φορά κυβερνητικά χείλη μίλησαν επισήμως για την προοπτική να στηθούν κάλπες το 2010.

    Ο Υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Μειμαράκης, τόνισε ότι αν γίνουν εκλογές θα γίνουν το 2010, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Οι εντολές και οι οδηγίες που έχουμε είναι για δουλειά και μακρύ προγραμματισμό, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Γιώργος Σουφλιάς είπε ότι "Δεν βλέπω εκλογές", απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

    Στην κυβέρνηση ξορκίζουν την εκλογολογία -κάλπες το γρηγορότερο δυνατόν -λέει η Χαριλάου Τρικούπη.

    Συνεχίζουμε σταθερά το έργο μας τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για 4 χρόνια και έχει αποδείξει πως εφαρμόζει με σταθερή γραμμή το πρόγραμμά της."Όσο πιο γρήγορα πάμε σε εκλογές τόσο το καλύτερο αλλά όχι όμως με παραγραφή των ευθυνών για τα όποια σκάνδαλα υπάρχουν", η θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    "Παρότι δεν έχουμε τίποτα ειδικές πληροφορίες, η ατμόσφαιρα μυρίζει εκλογές. Εμείς δεν κάνουμε κάποια ειδική ετοιμασία. Νομίζουμε ότι η καλύτερη ετοιμασία είναι και το ίδιο το Συνέδριό μας, αλλά και οι δραστηριότητες γύρω από τα λαϊκά προβλήματα", εκτίμησε μιλώντας στον Alpha 9.89, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο Πέτρος Τατούλης, μιλώντας σε εκδήλωση για τις σχολικές βιβλιοθήκες εμφανίστηκε υπερκομματικός αφήνοντας, εμμέσως αιχμές, για τη συνέπεια των κομμάτων ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών τους.

    Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ με τις οποίες κάλεσε τον κ. Τατούλη να παραδώσει και τη βουλευτική του έδρα.

    "Δεν παρεμβαίνω σε αυτό, καθένας έχει την άποψή του και την δική του θεσμική ιδιότητα", τόνισε.

    Οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού αναζωπυρώθηκαν μετά τη διαγραφή Τατούλη -αν και στο "Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπουν στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για το προνόμιο της αλλαγής προσώπων στην κυβέρνησή του.

    Είδηση: 15472

    [13] Ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές

    Νωρίτερα από το 2020 -οπότε λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση- η Ελλάδα θα μπορεί να καλύπτει το 20% των ενεργειακών της αναγκών από εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές, που ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, διευκολύνει μεγάλες επενδύσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, και άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

    Στη δύναμη του Αιόλου ποντάρει η χώρα μας για να εξασφαλίσει τη σημαντικότερη πηγή εναλλακτικής ενέργειας .

    Με το χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ενέκρινε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή προσδιορίζεται που και πως μπορούν να αναπτυχθούν μεγάλες , αλλά και μικρές επενδύσεις.

    Για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες χρειάζονται 1000 με 1600 στρέμματα στην ηπειρωτική χωρά και 2000 στα νησιά και ειδικά κριτήρια στις ακατοίκητες νησίδες.

    Κάθε ανεμογεννήτρια έχει άνοιγμα φτερωτής 85 μέτρα και ισχύ 2 μεγαβάτ.

    Για την αιολική ενέργεια προτεραιότητα δίδεται στη Θράκη όπου προβλέπονται 480 ανεμογεννήτριες, στη Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία 1619 και στην Πελοπόννησο 438.

    Στόχος είναι χρόνο με το χρόνο να περιορίζεται η εξάρτηση της χώρας μας από τις συμβατικές πηγές ενέργειας .

    Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διευκολύνει επίσης επενδύσεις στα βιοκαύσιμα καθώς και σε υδροηλεκτρικά έργα αλλά και την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ακόμα και για όσους διαθέτουν μικρές εκτάσεις .

    Με το νέο σχέδιο, η Ελλάδα θα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και, νωρίτερα από το 2020 που προβλέπει η ΕΕ, θα έχει πιάσει το στόχο για την παραγωγή ενέργειας 20% από ανανεώσιμες πηγές, τόνισε ο ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

    Είδηση: 15470

    [14] Στο επίκεντρο οι ανταλλαγές ακινήτων

    Οι ανταλλαγές των ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπαιδίου βρέθηκαν στο επίκεντρο των καταθέσεων μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Η πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μαρία Ψάλτη, η οποία είχε μειοψηφήσει υπέρ της μονής παραδέχθηκε την Τρίτη ότι είχε μιλήσει 3-4 φορές με τον πατέρα Αρσένιο, ενώ υποστήριξε ότι η ίδια μετείχε σε όλες τις δίκες ως αρχαιότερη και προϊσταμένη.Ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Κιούσης παρατήρησε ότι είναι απαράδεκτο να συμβιβάζονται τα δύο μέρη -στην προκειμένη περίπτωση η μονή Βατοπεδίου και το δημόσιο- 7 μήνες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης. Στην επιτροπή κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, ο σύμβουλος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστόδουλος Μπότσιος, που βάσει δικής του γνωμοδότησης έγινε αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης στην Ουρανούπολη, καθώς και η πρώην προϊστάμενη για την κτηματική εταιρεία του δημοσίου Ξάνθης, Σ. Ζαφείρη. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, ζήτησε να κληθεί στην Εξεταστική επιτροπή και υποστήριξε πως δεν έχει υπογράψει καμία διοικητική πράξη για αποχαρακτηρισμό ή ανταλλαγή δημοσίας περιουσίας, αλλά αποδέχτηκε μια νομική γνωμοδότηση με συντριπτική πλειοψηφία.

    Ένταση στη Βουλή

    Ένταση δημιουργήθηκε κατά την εξέταση της κ. Ζαφείρη, όταν ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας την κατηγόρησε ότι οι απαντήσεις της στην επιτροπή έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τις απαντήσεις που είχε δώσει σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή της και ζήτησε να συλληφθεί και να σταλεί στο αυτόφωρο για ψευδορκία. Απαράδεκτο πολιτικά χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ αυτήν την πρόταση, ενώ την αντίδρασή τους εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.Ζητά την κλήση του στην Εξεταστική Επιτροπή ο Κιλτίδης

    Την κλήση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να παράσχει τις απαιτούμενες διευκρινίσεις για τον "αποχαρακτηρισμό" της έκτασης που παραχωρήθηκε στην Ουρανούπολη στη Μονή Βατοπεδίου, ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης.

    Στην επιστολή του, ο κ. Κιλτίδης αναφέρει ότι σχετικά με την έκταση στην Ουρανούπολη, "διαχέονται ανακρίβειες στον Τύπο και κατ΄ επέκταση στην κοινή γνώμη", καθώς "αυτή καθαυτή η πράξη της Γνωμοδότησης θεωρείται από μη γνώστες της δασικής νομοθεσίας, είτε από άγνοια, είτε από εσκεμμένη διαστρέβλωση των γεγονότων, ως πράξη αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων".

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθυμίζει πως έχει απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και έχει "προκαλέσει" τους συναδέλφους του βουλευτές, να υποβάλουν σχετική επερώτηση - χωρίς αυτό να έχει συμβεί.

    "Επειδή ουδέποτε υπήρξα δικομανής και ως δημόσιο πρόσωπο δεν επιθυμώ να κάνω κατάχρηση του δικαιώματος προσφυγής στη Δικαιοσύνη, επιπλέον δε, θα ήταν χρήσιμο, εάν εσείς κρίνετε σκόπιμο, να υπάρξει κατ' αντιπαράσταση εξέταση με συγκεκριμένους μάρτυρες και επειδή ο Πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, προέβαλλε αβασάνιστα, αβάσιμα και ατεκμηρίωτα τον ισχυρισμό του αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης με δήθεν απόφασή μου στην κατάθεσή του στις 10.11.2008 στην αξιοσέβαστη Εξεταστική Επιτροπή, επιθυμώ να με προσκαλέσετε για να ενημερώσω και να δώσω τις απαιτούμενες διευκρινίσεις στην Εξεταστική Επιτροπή", τονίζει στην επιστολή του.

    Στο μεταξύ, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου,η Εισαγγελία Εφετών διευκρινίζει πως "στα πλαίσια της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, δεν έχει διαταχθεί το άνοιγμα οιουδήποτε τραπεζικού λογαριασμού".Απάντηση ορκωτών εκτιμητών στην Αικ. Πελέκη

    "Στα συμβόλαια ανταλλαγής που συνέταξε η Συμβολαιογράφος κα Α. Πελέκη-Βουλγαράκη, μεταβιβάστηκαν άλλα ακίνητα από αυτά που εκτιμήθηκαν, τόσο ως προς το ουσιαστικό, όσο και ως προς το τυπικό σκέλος",απαντούν στην χθεσινή ανακοίνωση της συμβολαιογράφου, οι ορκωτοί εκτιμητές που εκτίμησαν τις ανταλλαγείσες εκτάσεις.

    Σε επιστολή τους που έστειλαν οι οκτώ ορκωτοί εκτιμητές, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας, επιμένουν πως συνέταξαν εκθέσεις εκτίμησης, βασιζόμενοι στα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, απ' όπου προέκυπτε ο χαρακτηρισμός της κάθε έκτασης (δασική, γεωργική χρήση, χορτολιβαδική κλπ).

    Όλες, όμως, οι παραπάνω εκτάσεις, τελικά μεταβιβάστηκαν ως άρτιες και οικοδομήσιμες, εκτός σχεδίου εκτάσεις,στη βάση νεώτερων τοπογραφικών ιδιώτη τοπογράφου μηχανικού, μεταγενέστερων των εκθέσεων εκτίμησης του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε).

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8Σχετικά άρθρα: Συνέχεια των καταθέσεων στην Εξεταστική

    Είδηση: 15467

    [15] Η οικονομική δυσπραγία θα χτυπήσει και τα κινητά τηλέφωνα

    Το κύμα της οικονομικής κατήφειας αναμένεται να χτυπήσει και τους αγοραστές κινητών τηλεφώνων το 2009, με έναν αυξανόμενο αριθμό αναλυτών να αναμένουν ότι, η κάποτε ευημερούσα αγορά θα σμικρυνθεί για πρώτη φορά από το κραχ του 2001, σύμφωνα με έρευνα του Ρόιτερ.

    Ο μέσος αναλυτής αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι κατά 3%, τόσο στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 όσο και στο 2009, όταν τα περασμένα έτη ήταν πάνω από 10%. Ωστόσο, 8 από τους 22 αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά θα συσταλεί τον επόμενο χρόνο. Σε μια παρόμοια έρευνα, προ μηνός, μόνο ένας αναλυτής από τους 23, προέβλεψε ότι ο όγκος των πωλήσεων το 2009 θα πέσει, και μάλιστα λίγο.

    Πηγή: Benton / Reuters

    Είδηση: 15460


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 November 2008 - 17:56:33 UTC