Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι καταθέσεις για Βατοπαίδι
  • [02] Ε.Ε.:Έτοιμη να προσφύγει στον ΠΟΕ
  • [03] Και νέες καταθέσεις για το Βατοπαίδι
  • [04] Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές
  • [05] ΗΠΑ: Στο περιοδικό Ebony η πρώτη συνέντευξη Ομπάμα

    [01] Συνεχίζονται οι καταθέσεις για Βατοπαίδι

    Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η κατάθεση μαρτύρων, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις του επίτιμου αντιπροέδρου του νομικού συμβουλίου του κράτους Χρήστου Τσεκούρα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του 2ου τμήματος του συμβουλίου που εξέτασε την νομιμότητα της αίτησης που κατέθεσε η μονή Βατοπαιδίου περί μη εκδόσεως της εκκρεμούσης στο πολυμελές πρωτοδικείο Ροδόπης απόφασης, του Εφόρου της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ιωάννη Ταβλάκη, του Φίλιππου Τσαλίδη, πρώην βουλευτή και νυν Γ.Γ. Έρευνας & Τεχνολογίας και του πρώην δημάρχου Βισθωνίδας, Βασίλη Τσολακίδη.

    Εξέταση Χρήστου Τσεκούρα«Μία γνωμοδότηση του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να ανατραπεί. Όμως, μία δικαστική απόφαση μπορεί να δημιουργήσει, όταν καταστεί τελεσίδικη, δεδικασμένο».

    Το φόβο ότι το Πρωτοδικείο Ροδόπης, θα δικαίωνε τη Μονή, επικαλέστηκε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Χρήστος Τσεκούρας, αιτιολογώντας την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου προς το υπουργείο Οικονομικών, επί της προτάσεως της Μονής Βατοπαιδίου για αμοιβαία παραίτηση από την έκδοση δικαστικής απόφασης.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσεκούρα, «η παραίτηση των διαδίκων από την έκδοση δικαστικής απόφασης, ήταν νόμιμη και διόλου πρωτοφανής». Από την άλλη δε, το Β' Τμήμα του ΝΣΚ έκρινε πως από την παραίτηση, «δεν μπορεί να υπάρχει βλάβη των συμφερόντων του Δημοσίου, ούτε μπορεί να αποτελέσει ομολογία ή αναγνώριση των προβαλλομένων από τη Μονή αιτημάτων».

    Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι η Μονή θα μπορούσε να επιχειρήσει τη μεταπώληση ή ανταλλαγή των ακινήτων, που θα της παραχωρούσε το κράτος [παραιτούμενο από την έκδοση δικαστικής απόφασης], παρουσιάζοντας ως τίτλους, τα χρυσόβουλα και τις υπουργικές αποφάσεις της περιόδου 1998-2003.

    Ωστόσο, από την άλλη, το δημόσιο θα είχε το χρόνο να αναζητήσει περισσότερα στοιχεία, να διερευνήσει περαιτέρω τα δικαιώματά του και να τα προβάλλει. Θα είχε τη δυνατότητα να προετοιμάσει καλύτερα την υπερασπιστική του γραμμή και να επανέλθει με τεκμηριωμένη ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων.

    «Αυτά και σε ένα δεύτερο βαθμό κατ' έφεση, δεν μπορούσατε να τα πείτε;», ρώτησε ο Γ. Παπαγεωργίου [ΠΑΣΟΚ] για να λάβει την απάντηση: «Όχι, είναι απαράδεκτα πια στο δεύτερο βαθμό. Είναι νέοι ισχυρισμοί, που δεν μπορούν να υποβληθούν».

    «Εδώ διακυβεύονται δικαιώματα ιδιωτών με αυτήν την προσέγγιση», σχολίασε ο Γ. Μπούγας [ΝΔ] και συνέχισε: «Αν ένας ιδιώτης καταφέρνει με τη διοικητική διαδικασία να αναγνωρίζει ιδιοκτησία ή να μην προβάλλει δικαιώματα επί ενός ακινήτου που μεταβιβάζει, κι ο νέος ιδιοκτήτης το μεταβιβάζει εκ νέου, εσείς μου λέτε ότι μετά από 10 ή 20 χρόνια, μπορεί το Δημόσιο να επανέλθει και να ανατρέψει αναδρομικά τα έννομα αποτελέσματα, που έχουν στο μεταξύ επέλθει;».

    «Πολλές φορές συμβαίνει αυτό», απάντησε ο μάρτυς. Ωστόσο, χωρίς να έχει πρόχειρο τέτοιο παράδειγμα.

    Σε ερώτηση της Φεβρωνίας Πατριανάκου, αν το ΝΣΚ ενημέρωσε τον Π. Δούκα, ότι με την αμοιβαία παραίτηση από την δικαστική απόφαση, δίδεται χρόνος επανεξέτασης όλων των προηγουμένων αποφάσεων, ο κ. Τσεκούρας απάντησε λέγοντας ότι το Συμβούλιο δεν έρχεται σε απ' ευθείας επαφή με τον υπουργό, αλλά, η αρμόδια ερωτώσα υπηρεσία του υπουργείου του.

    «Η διευθύντρια της υπηρεσίας Δημοσίων Κτημάτων ενημερώνει τον υπουργό, όσον αφορά το φάκελο και του λέει αν μια γνωμοδότηση μπορεί να γίνει αποδεκτή, ή αν έχει αντιρρήσεις η Διεύθυνση. Εμείς δεν έχουμε καμία επαφή με τον υπουργό», ανέφερε ο κ. Τσεκούρας.

    Κατάθεση Ι. Ταβλάκη

    «Η οικοδομική δραστηριότητα εντός αρχαιολογικού χώρου, είναι δυνατή υπό προϋποθέσεις και εξετάζεται ad hoc», ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο έφορος της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αρμόδιος για το Άγιο Όρος, Ιωάννης Ταβλάκης.

    Υπό το πρίσμα αυτό και ερωτηθείς σχετικά από τον Αντώνη Σκυλλάκο του ΚΚΕ, ο μάρτυς συμφώνησε με το ότι η Μονή Βατοπεδίου, θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί για τουριστικούς σκοπούς, τμήματα της έκτασης των 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, που της μεταβιβάστηκαν από το κράτος.

    Εξάλλου, ο κος Ταβλάκης εκτίμησε ότι -βάση της υφισταμένης νομοθεσίας- αρχαιολογικοί χώροι που ανήκουν στο Δημόσιο, τελούν εκτός συναλλαγής, σε αντίθεση με αρχαιολογικούς χώρους που είναι ιδιωτικοί.«Ο νομοθέτης, συμπεριλαμβάνει στα προστατευόμενα ακίνητα μνημεία και το άμεσο περιβάλλον τους. Εν προκειμένω, για τη Χερσόνησο του Άθω, ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ολόκληρος, ως χώρος αμέσου περιβάλλοντος. Αυτή είναι η νομική βάση, πάνω στην οποία εμείς στηριζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια».

    «Όταν λοιπόν διαβάσαμε στις εφημερίδες, ότι υπεγράφη συμβόλαιο και μεταβιβάστηκε το ακίνητο, η υπηρεσία μου ενημέρωσε αμέσως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας, ότι δεν υπάρχει γνωμάτευση της υπηρεσίας μας για μια τέτοια μεταβίβαση. Τον Ιανουάριο του 2008, μετά από αίτημα του δήμου Σταγύρων-Ακάνθου, η υπηρεσία μου διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης στο υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό να γνωματεύσουν οι νομικές υπηρεσίες. Στις 3/4/2008, ο κος υπουργός ερωτά τη νομική υπηρεσία, το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Πολιτισμού «αν το υπουργείο νομιμοποιείται να προχωρήσει σε ακύρωση της εν λόγω συμβολαιογραφικής πράξης», δηλαδή, ήταν πλέον σαφές, ότι η πράξη αυτή δεν μπορούσε να παραμείνει εν ισχύ και το δικό μου υπουργείο αναζητούσε τρόπους για να προχωρήσει σε ακύρωση».

    Απάντηση του νομικού συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού στο Μιχάλη Λιάπη, δεν έχει μεταβιβαστεί στον μάρτυρα. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, ζήτησε να υπάρξει σχετικά, επίσημη ενημέρωση.

    Κατάθεση Φ. Τσαλίδη

    «Από την αρχή ήταν και μία δική μου προσωπική επιλογή να μην εμπλακώ στο θέμα αυτό το οποίο συζητάτε».

    Αυτό κατέθεσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ο Φίλιππος Τσαλίδης, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και νυν γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.

    «Από την αρχή ήμουν αποστασιοποιημένος. Απλώς, ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου παρευρέθηκα σε συνάντηση που έγινε στη Μητρόπολη της Ξάνθης, κι αν θυμάμαι καλά, έχω υπογράψει το σχετικό κείμενο.Δεν συμμετείχα στις διαδηλώσεις που έγιναν το 2003 από τους κατοίκους της περιοχής» ανέφερε ο μάρτυς. Ωστόσο, παρών στην συνάντηση του Θ. Ρουσόπουλου με φορείς της πόλης -τον Σεπτέμβριο του 2004- ο κος Τσαλίδης διέψευσε προηγούμενες μαρτυρίες που ήθελαν τον πρώην υπουργό Επικρατείας να δηλώνει πως «το ιδιοκτησιακό έχει κλείσει» και να συστήνει στους συνομιλητές του «να μην διαταραχθούν οι σχέσεις τους με τη Μονή».

    «Είμαι σχεδόν σίγουρος, για να μην πως σίγουρος, ότι δεν είπε κάτι τέτοιο ο κος Ρουσόπουλος, κι αν έκανε νύξη, την έκανε σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τοπικής Εκκλησίας και Μονής. Επ' ουδενί, είπε ότι πρέπει να τα έχουμε καλά με τους μοναχούς», ανέφερε ο κος Τσαλίδης.

    Ο πρώην βουλευτής, δεν επιβεβαίωσε, ούτε τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμωνα, ο οποίος είχε καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ότι οι εκπρόσωποι των φορέων της Ξάνθης είχαν ζητήσει να δουν τον κ. Ρουσόπουλο, προκειμένου αυτός να μεταφέρει τα αιτήματά τους στον Πρωθυπουργό.

    «Εγώ θυμάμαι ότι του ζητήσαμε να τα μεταφέρει στους αρμοδίους υπουργούς. Στη συνάντηση που είχαμε, μεταφέραμε στον κ. Ρουσόπουλο τον αναβρασμό που επικρατούσε στην περιοχή μας, την ανησυχία των κατοίκων, που για περισσότερο από μισό αιώνα καλλιεργούσαν την έκταση που διεκδικούσε η Μονή. Είπαμε στον κ. Ρουσόπουλο ότι η δική μας άποψη είναι, ότι δεν μπορούσε να διεκδικεί την κυριότητα αυτής της έκτασης η Μονή. Ο κ. Ρουσόπουλος μας δήλωσε από την αρχή ότι είναι αναρμόδιος. Του ζητήσαμε να μεταφέρει τις απόψεις μας στους αρμόδιους υπουργούς. Μας είπε ότι θα το κάνει και μας προέτρεψε να κάνουμε και εμείς το ίδιο. Δεν θυμάμαι να έγινε καθόλου συζήτηση για τον Πρωθυπουργό» ανέφερε ο μάρτυς.

    Ο κ. Τσαλίδης επιβεβαίωσε, το ότι οι εκπρόσωποι των φορέων της Ξάνθης είχαν συναντηθεί λίγους μήνες πριν [τον Ιούλιο του 2004] με τον Πέτρο Δούκα και τον Προκόπη Παυλόπουλο.Ωστόσο, ο ίδιος δεν ήταν παρών. «Δεν ήμουν παρών, δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε στη συνάντηση. Αποκλείστηκα κι εγώ ίσως, από εκείνες τις συναντήσεις. Από την στιγμή που ήμουν αποκλεισμένος, έπαψα να ασχολούμαι με την υπόθεση».

    Κατάθεση Β. Τσολακίδη

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της παραχώρησης δημοσίων κτημάτων στη Μονή Βατοπεδίου, κατέθεσε και ο πρώην δήμαρχος Βιστωνίδας, Βασίλης Τσολακίδης, που εκλέγετο με το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Τσολακίδης που δεν είχε καταθέσει στοιχεία ως αυτήκοος μάρτυρας -αφού δεν ήταν παρών στην συνάντηση των φορέων της Ξάνθης με τον βουλευτή Επικρατείας- που να τεκμηριώνουν την θέση του, έκανε μόνον εκτιμήσεις:«Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη στον κ. Ρουσόπουλο, ο Δεσπότης μου είπε: "Δήμαρχε άστα. Αφού φεύγουν από δω, θα δούμε τι θα γίνει". Ήταν κοινό μυστικό το ότι οι μοναχοί θα πάρουν αλλού εκτάσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω, δηλαδή, κατέβηκαν από κει όλοι οι φορείς της Ξάνθης, ξεκίνησαν από κει δέκα άνθρωποι για να πάνε στο γραφείο του για να τους πει ότι είναι αναρμόδιος; Πιστεύω ότι θα έλεγε κατευθείαν ότι δεν μπορεί» ανέφερε ο μάρτυς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθ. Πλεύρη [ΛΑΟΣ].

    Εξάλλου, ο πρώην δήμαρχος Βιστωνίδας, κατέθεσε και επιστολή του νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη, εννέα ημέρες μετά την επίμαχη σύσκεψη, όπου περιλαμβανόταν και το ακόλουθο απόσπασμα:«Όσον αφορά στη συνάντηση με τον κ. Ρουσόπουλο και την βαριά φρασεολογία που χρησιμοποιείται γύρω από αυτήν -με προφανή σκοπό να υπεισέλθουν κομματικές λογικές στον κοινό αγώνα- νομίζω ότι ήταν διαφανής και εγγυημένη στο περιεχόμενό της υπέρ των δικαίων μας, όπως αποδεικνύεται από την παρουσία του Μητροπολίτη μας, του οποίου τις θέσεις ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει».

    «Τι θα μπορούσε να πει ο κ. Ρουσόπουλος στη συνάντηση για να υπερασπιστεί τα δίκαια της περιοχής; Είναι δυνατόν να είπε ότι είναι αναρμόδιος;» αναρωτήθηκε ο Ν. Τσούκαλης [ΣΥΡΙΖΑ]. «Δεδομένου του ότι είχαν υπογραφεί όλα, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως τους είπε ότι πλέον έχει τελειώσει, μην ανησυχείτε, δεν θα σας ακουμπήσουμε τη λίμνη, θα δώσουμε αλλού οικόπεδα».

    Κατά τα άλλα, ο πρώην δήμαρχος Βισθωνίδας, κατηγορηθείς αρχικά από τους βουλευτές της ΝΔ για «επιλεκτική μνήμη», αναγνώρισε τις ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο.

    Μάλιστα, ερωτηθείς από τον Ιορδάνη Τζαμτζή [ΝΔ] για τη στάση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Σγουρίδη ανέφερε: «Εγώ απ' ό,τι γνωρίζω, ο κος Σγουρίδης ήταν περίπου στο κλίμα του κ. Φωτιάδη -στην αρχή τουλάχιστον- όπως και άλλοι -και ο κ. Στυλιανίδης- που στην αρχή μιλούσαν για "επενδυτές" κ.λπ.. Τι να πώ;».

    Κατάθεση της δικηγόρου Σταματίας Σωτηροπούλου

    Όπως κατέθεσε η δικηγόρος Σταματία Σωτηροπούλου, συνήγορος των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού, από τον Φεβρουάριο του 2006, διαπίστωσε πως οικόπεδα προοριζόμενα να διατεθούν στους πελάτες της στην περιοχή της Νέας Ραιδεστού έχουν δοθεί αλλού, χωρίς να προσδιορίζεται ο αποδέκτης και οι διαδικασίες μεταβίβασης.

    Στη συνέχεια ο διευθυντής και ο αντινομάρχης Πολιτικής Γης κ.κ. Βόλης και Μπίκος, προτρέπουν τους δικαιούχους να παραιτηθούν από την υπόθεση, αναμένοντας μια άλλη προσφορά. Η Κτηματική Υπηρεσία παραπέμπει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η ΚΕΔ στην Διευθύντρια Πολιτικής Γης στην Αθήνα, την Σταματία Μαντέλη, η οποία λέει στην δικηγόρο (σύμφωνα πάντα με την κατάθεσή της), πως "δεν είναι δική σας δουλειά τι κάνει το Δημόσιο με τα ακίνητά του, ούτε θα σας δώσουμε λογαριασμό".

    Η μάρτυς ανέφερε ότι μετά από πολλά εξώδικα, η Διεύθυνση Πολιτικής Γης Θεσσαλονίκης, την ενημέρωσε ότι τα οικόπεδα διατέθηκαν στην ΚΕΔ, με την υπ' αριθμόν 3822/2006 απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης - μία απόφαση που, όπως υποστήριξε στην Επιτροπή, μέχρι στιγμής καμία υπηρεσία δεν της έχει παραχωρήσει, παρά και την εξασφάλιση εισαγγελικής εντολής από πλευράς της. "Η απόφαση είναι από ψηλά κι εσείς δεν μπορείτε να τα βάλετε με τέτοια πράγματα» ανέφερε η μάρτυς πως είχε πει στους πελάτες της ο κος Μπίκος, ενώ ο - προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ - δήμαρχος της Θέρμης, Θ. Παπαδόπουλος τους είχε πει πως «το θέμα ξεκινάει από το γραφείο του Πρωθυπουργού".

    Η μάρτυς ανέφερε ακόμα ότι σε επίσκεψή της σε εκκλησία της λίμνης Βισθωνίδας, ο μοναχός Νήφων της είπε πως "ο καλός μας ο νομάρχης, ο κ. Ψωμιάδης, μας υποσχέθηκε ότι θα μας τα δώσει όλα". Η κ. Σωτηροπούλου ανέφερε επίσης ότι ο κος Ψωμιάδης, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί με επιστολή του τον Δεκέμβριο του 2005 προς τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και στο γραφείο του Πρωθυπουργού (η επιστολή κομίστηκε από την δικηγόρο) αναφέρει ενώπιον φίλης της μάρτυρος πως "όπου έχω πάει, έχω σπάσει τα μούτρα μου" και πως "η απόφαση ήλθε από πάρα πολύ ψηλά". "Ποιος είμαι εγώ που θα πω όχι στον Καραμανλή;" φέρεται από την μάρτυρα να έχει αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης.

    Η κ. Σωτηροπούλου ανέφερε επίσης πως δέχθηκε απειλές εναντίον της, από πρόσωπα που δήλωναν πως τηλεφωνούν για λογαριασμό του επιχειρηματία Θ. Πάπιστα, μεγαλομετόχου της εταιρείας ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. Απειλές κατήγγειλε η μάρτυς πως δέχθηκε, ακόμα και από τον μοναχό Αρσένιο, ο οποίος, αν και συμφοιτητής του συντρόφου της, την προειδοποίησε πως «θα σας βρουν φυτεμένους κι εσάς και τα παιδιά σας, εάν δεν σταματήσετε με αυτήν την υπόθεση». Για να τεκμηριώσει δε, την καταγγελία της, ζήτησε και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της Μονής. "Η πολιτική που ακολουθούν, είναι η δημιουργία τετελεσμένων καταστάσεων. Η Μονή δίνει αντιπαροχή τα οικόπεδα σε εταιρείες όπως η ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε. και η ΔΟΥΡΟΣ Α.Ε., οι τρίτοι πουλάνε" ανέφερε η μάρτυς.

    Ερωτηθείσα από τον Χρ. Μαρκογιαννάκη (ΝΔ), γιατί δεν προέβη κατευθείαν σε μήνυση, εφόσον είχε και μάρτυρα τον σύντροφό της, (στον αριθμό του οποίου τηλεφώνησε ο Αρσένιος) απάντησε πως "την ενδιέφερε να προστατεύσει τα παιδιά της - και γι' αυτό επέλεξε να δημοσιοποιήσει το θέμα". Η κ. Σωτηροπούλου, κατέθεσε επίσης και μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες τέθηκαν στο αρχείο."Προϊστάμενος εισαγγελέας της μήνυσης που τέθηκε στο αρχείο, ήταν ο αδελφός του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Φλωρίδη" παρατήρησε η Φεβρωνία Πατριανάκου (ΝΔ).

    Απάντηση Π. Ψωμιάδη

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, δήλωσε πως "κάποιοι για κομματικούς λόγους και άλλα πιθανά συμφέροντα, επιχειρούν να εμπλέξουν τον Κώστα Καραμανλή μέσω του προσώπου μου. Δεν θα το πετύχουν. Επειδή έχω πνευμόνια, ζητώ να παρουσιαστώ στην Εξεταστική Επιτροπή και στη Δικαιοσύνη. Καμία σκιά δεν υπάρχει στη Νομαρχία, εξάλλου δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα. Αντιθέτως, πρώτος εγώ από το 2005, με επιστολή μου, επέστησα την προσοχή όλων σχετικά με το Βατοπαίδι. Από κει και πέρα, ποτέ δεν αναφέρθηκα στο όνομα του Πρωθυπουργου. Όλα τα άλλα, είναι σενάρια Τζέιμς Μποντ. Κάτω τα χέρια από τον Καραμανλή". Σχολιάζοντας, την κατάθεση της κας Σωτηροπούλου από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Ν. Δένδιας σημείωσε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μάρτυρες, που, είτε είναι κατασκευασμένοι, είτε έχουν πλήρη σύγχυση των γεγονότων". Η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, υποστήριξε πως η μάρτυς έδωσε τρεις διαφορετικές περιγραφές της συνομιλίας της με τον Π. Ψωμιάδη, ενώ ο Π. Παναγιωτόπουλος, σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως η δικηγόρος, "επεδίωξε και μόνον, τη δημιουργία εντυπώσεων και θορύβου και δεν άγγιξε την ουσία των πραγμάτων, ούτε την αλήθεια".

    Είδηση: 15504

    [02] Ε.Ε.:Έτοιμη να προσφύγει στον ΠΟΕ

    Έτοιμη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα της κρατικής οικονομικής υποστήριξης του τομέα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που βρίσκεται σε δυσχερή θέση, εάν κρίνει ότι αυτή η βοήθεια είναι "παράνομη", προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Αναλύουμε το σχέδιο, για το οποίο δεν υπήρξε ειδοποίηση. Αλλά φυσικά, εάν πρόκειται για παράνομη κρατική βοήθεια θα αντιδράσουμε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 όταν ερωτήθηκε εάν η Ε.Ε. θα προσφύγει στον ΠΟΕ. Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε στις 27 Σεπτεμβρίου πακέτο 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της στροφής του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας σε πιο οικολογικά μοντέλα. Ωστόσο η ημερομηνία της χορήγησης αυτών των δανείων δεν έχει καθορισθεί και τα ποσά αυτά είναι πλέον ανεπαρκή απέναντι στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο τομέας.

    Οι δύο μεγαλύτερες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η General Motors και η Ford, έχουν καταγράψει ζημία ύψους 30 δις δολαρίων κατά το τρέχον έτος. Η Chrysler δεν δημοσιεύει οικονομικά αποτελέσματα, αλλά δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

    Είδηση: 15538

    [03] Και νέες καταθέσεις για το Βατοπαίδι

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να προσέλθει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, Νίκος Στασινόπουλος, αναφορικά με τις δραστηριότητες της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη. Στο μεταξύ την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ προκάλεσε χθες Πέμπτη κατάθεση μάρτυρος που υποστήριξε πως όταν διαμαρτυρήθηκε στο νομάρχη Θεσσαλονίκης για την συνυπογραφή του σε ανταλλαγές 78 οικοπέδων με την Μονή Βατοπαιδίου, της απάντησε ότι είχε εντολές από πολύ ψηλά, ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τη διαψεύδει και ζητά να καταθέσει ο ίδιος στην επιτροπή.

    Είδηση: 15537

    [04] Θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς το θετικό κλίμα κυριάρχησε, στον απόηχο μιας καλής συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ, παρά τα αρχικά σκαμπανεβάσματα. Ο δείκτης Nikkei 225, 20 λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών κέρδιζε 416,30 μονάδες (+5,05%) για να κλείσει τελικά με άνοδο 2,72 μονάδων, στις 8.462,39. Σε θετικό κλίμα πραγματοποιούνται και οι συναλλαγές στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, με τους δείκτες να ενισχύονται στο άνοιγμά τους έως και 2%.

    Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης Footsie-100 κέρδισε 37,04 μονάδες (0,89%) φτάνοντας τις 4.206,25.Με θετικό πρόσημο άνοιξε και το Χρηματιστήριο του Παρισιού με τον δείκτη CAC 40 να κερδίζει 1,95% στις 3.333,36 μονάδες.

    Ανοδικά άνοιξε και το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης Dax κερδισε 1,59% φτάνοντας τις 4.723,29 μονάδες.

    Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε χθες μεγάλη άνοδο με 8.835,25 μονάδες και +6,67%, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε αγορές μετοχών ενέργειας σε τιμές-ευκαιρίας, ενώ νωρίτερα είχε παρουσιάσει πτώση έως και 3,68%.

    Σε θετικό κλίμα πραγματοποιούνται και οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς οι επενδυτές αναζητούν να τοποθετηθούν μετά από τις απώλειες των τελευταίων ημερών. Ο δείκτης Hang Seng, με την έναρξη των συναλλαγών, κερδίζει 528,18 μονάδες, ή σε ποσοστό 4% και βρίσκεται στις 13.749,53.Εν τω μεταξύ η Ιαπωνία προτίθεται να χορηγήσει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να τα χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τόκιο.

    Η πρόταση θα κατατεθεί επισήμως από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Τάρο Άσο, στη σύνοδο κορυφής του G20, δηλαδή των 20 πλέον αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον το Σάββατο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου στο Τόκιο.

    Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου - στα 57,24 δολάρια το βαρέλι, η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.Πηγή: ΑΠΕΣχετικά άρθρα: Νευρικότητα στις χρηματαγορές

    Είδηση: 15532

    [05] ΗΠΑ: Στο περιοδικό Ebony η πρώτη συνέντευξη Ομπάμα

    Στο περιοδικό Ebony, ένα από τα παλαιότερα έντυπα στις ΗΠΑ, που ανήκει σε αφροαμερικανό, έδωσε την πρώτη συνέντευξη μετά την εκλογική νίκη του, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Η συνέντευξη θα δημοσιευτεί στο τεύχος του Ιανουαρίου 2009 και ο Ομπάμα αναφέρεται στην ιστορική νίκη του, στις διεθνείς αντιδράσεις και στις ελπίδες που τρέφει να οικοδομήσει πάνω στον ενθουσιασμό των εκατομμυρίων υποστηρικτών του. "Αισθάνομαι πολύ ταπεινός λόγω του ότι στηρίζομαι στις πλάτες όλων των ανθρώπων που έκαναν αυτές τις απίστευτες προσφορές για να φέρουν ψηλά αυτή τη χώρα", αναφέρει στη συνέντευξή του ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του περιοδικού, που έχει την έδρα του στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ομπάμα, το Σικάγο. Το περιοδικό Ebony ανήκει στην εκδοτική εταιρία Johnson Publishing Company, με έδρα το Σικάγο.

    Στο μεταξύ η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, που έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, ενδέχεται να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών στη νέα Κυβέρνηση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

    Είδηση: 15531


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 November 2008 - 10:14:02 UTC