Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Στο πλευρό των οικονομικά ασθενέστερων
  • [02] Υπόθεση Βατοπαιδίου: Βίντεο-καταγγελία
  • [03] G 20: Νέα στρατηγική για τη διεθνή κρίση
  • [04] Γ. Παπανδρέου: Στο επίκεντρο της οικονομίας ο άνθρωπος
  • [05] Διακόπηκε η τουρκική έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
  • [06] Κολομβία: Κλιμακώνεται η κρίση από τις πυραμίδες
  • [07] Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
  • [08] Η 35η επέτειος του Πολυτεχνείου
  • [09] Γ. Παπακωνσταντίνου εφ όλης της ύλης

    [01] Καραμανλής: Στο πλευρό των οικονομικά ασθενέστερων

    Τη βούληση της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού, ακόμη και με πρόσθετα μέτρα, για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το μεσημέρι στο Επιμελητήριο της Κοζάνης. Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τη διεθνή οικονομική κρίση, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, στα ψυγεία-διαλογητήρια των Πύργων Κοζάνης και σε κτήμα οικογένειας μηλοπαραγωγών στην ίδια περιοχή. Τα μέτρα αυτά είναι η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν νωρίτερα οι δικαιούχοι αγρότες, και η άτοκη χρηματοδότηση των Ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν τους αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους. Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τους φορείς του νομού για τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, τόνισε πως θα γίνει κάθε αναγκαία παρέμβαση ώστε να υπάρξουν χαμηλά επιτόκια, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για ανέξοδο λαϊκισμό.

    "Η κυβέρνηση απαντά στις πραγματικές ανάγκες"

    "Η πλειοδοσία, ειδικά αυτή την ώρα, είναι απόδειξη πολιτικού καιροσκοπισμού, απόδειξη δημαγωγίας και ανευθυνότητας", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και αφορούν την εθνική οικονομία αλλά και κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά. Στόχος είναι η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων και άρα η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και τις επιχορηγήσεις επιχειρηματιών. "Ασκήσαμε, ασκούμε και θα ασκήσουμε κάθε αναγκαία παρέμβαση για την επίτευξη χαμηλών επιτοκίων και για τον αποκλεισμό καταχρηστικών όρων από τις τράπεζες", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είπε ότι όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες, αλλά θα εξασφαλίσουν 500 εκατομμύρια ευρώ για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και τις δημόσιες επενδύσεις.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία επιτείνονται από την οικονομική κρίση και είπε πως το μεγαλύτερο, είναι η ανεργία. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ θα δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλες 140.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο 2009.

    "Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας μέχρι σήμερα επιδεικνύει ισχυρότερες αντοχές έναντι της κρίσης σε σχέση με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Μέτρα ενίσχυσης των αγροτών

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, "την έγνοια μας για τον αγροτικό κόσμο την δείχνουμε στην πράξη:Πρώτον, με την έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Δεύτερον, με τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης και τους γεωργικούς συμβούλους. Τρίτον, με την ένταξη στο Δ' ΚΠΣ, έργων υποδομής και προγραμμάτων που δίνουν νέα πνοή και ώθηση σε όλη την περιφέρεια.Τέταρτον με το νέο μοντέλο της ελληνικής γεωργίας που στοχεύει στην ποιότητα στα πιστοποιημένα προϊόντα με ονομασία προέλευσης που εξασφαλίζουν αυξημένο εισόδημα στους παραγωγούς. Πέμπτον με τη λήξη πολύ συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δηλαδή, -με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν, πολύ νωρίτερα απ' ό,τι προβλέπεται, οι δικαιούχοι αγρότες, και -με την άτοκη χρηματοδότηση των ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους".

    Στις επισκέψεις του ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό, Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και τοπικούς βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

    Επικριτική η αντιπολίτευση

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφού παρέθεσε στοιχεία για την ανεργία και την μείωση του εισοδήματος στην Δυτική Μακεδονία, κάλεσε τον κ .Καραμανλή να επισκεφθεί και τα εργοστάσια της ΔΕΗ για να "δει πώς έχει διαχειριστεί την επιχείρηση η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια",καθώς και τα γύρω χωριά για να δει την περιβαλλοντική καταστροφή που έχουν υποστεί.

    Από το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ανακοινώθηκε: Η ουσία, την οποία απέκρυψε ο πρωθυπουργός, είναι ότι η ΚΑΠ, που εφαρμόζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καταστρέφει τους μικρούς αγρότες, φέρνει υπέρογκες τιμές στα προϊόντα και εντείνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, πρέπει να αντεπιτεθούν. Η πάλη κατά της ΚΑΠ, η απειθαρχία γενικά στις αποφάσεις της ΕΕ, είναι δρόμος για να μην πληρώσουν και την κρίση του καπιταλισμού.

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος να σχολιάσει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη είπε : "Σήμερα έκανε δηλώσεις ο Πρωθυπουργός αλλά το θέμα δεν είναι τι λες αλλά τι υλοποιείς. Δηλώσεις έχουν γίνει κατ' επανάληψη από πολλούς υπουργούς και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κάποια στιγμή πρέπει αυτές οι δηλώσεις να γίνουν πράξεις. Όσο δε γίνονται πράξη τα λαϊκά μέτρα τόσο θα καταρρέει η ΝΔ, αυτή είναι η ουσία, άλλο τι λέω και άλλο τι κάνω. Η ΝΔ μας έχει πείσει ότι τις περισσότερες φορές αν όχι όλες άλλα λέει και άλλα κάνει!"

    Είδηση: 15574

    [02] Υπόθεση Βατοπαιδίου: Βίντεο-καταγγελία

    Νέα εξέλιξη στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου σημειώθηκε την Παρασκευή με την αποκάλυψη από τις ειδήσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ-1 ενός βίντεο που δείχνει τον σύντροφο της κ. Σωτηροπούλου, δικηγόρου των ακτημόνων της Ροδόπης, Μιχάλη Κουκουβίνο να ζητά οικονομικά ανταλλάγματα από επιχειρηματία προκειμένου να μπλοκαριστούν οι διεκδικήσεις τους. Τη νέα αυτή εξέλιξη σχολίασε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, κάνοντας λόγο για "βίντεο-αλήθειας".

    Νέα τροπή στις έρευνες

    Ο κ. Μιχάλης Κουκουβίνος δεν αμφισβήτησε το βίντεο αλλά ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να πει τα όσα ακούστηκαν, υπαινισσόμενος ότι δέχθηκε απειλές.

    Η κ. Τάνια Σωτηροπούλου, η δικηγόρος των ακτημόνων η οποία είχε ισχυριστεί στην Εξεταστική Επιτροπή ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης της είχε πει ότι οι εντολές για το θέμα της Μονής είχαν δοθεί από τον Πρωθυπουργό, τώρα, μετά την δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο δήλωσε πως δεν έχει ιδέα και πήρε αποστάσεις από τον κ. Κουκοβίνο, λέγοντας πως εκείνος ενήργησε αυτοβούλως.

    Ανάστατοι μετά τις αποκαλύψεις είναι και οι ακτήμονες της περιοχής οι οποίοι επέκριναν τον Μιχάλη Κουκοβίνο.

    Το υλικό βρίσκεται ήδη στα χέρια του Εισαγγελέα ενώ το έχει ζητήσει και ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.

    "Υπάρχει μία οικογένεια εκβιαστών και αυτό θα αποδειχθεί στα δικαστήρια". Αυτό δήλωσε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με το βίντεο που παρουσίασε ο ΑΝΤ-1 για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποδεικνύεται βίντεο-βόμβα.

    Για αναξιοπιστία της μάρτυρος μίλησε και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, προσθέτοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

    Απαράδεκτες ανακρίβειες χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπαίδι και εμφανίζουν εμπλεκόμενο στην υπόθεση τον Πρωθυπουργό.

    Νέα ένταση μεταξύ των μελών της επιτροπής προκάλεσε χθες δημοσίευμα που αφορούσε τον Νομικό Σύμβουλο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, Σταύρο Ζερβουδάκη και όσα φέρεται να έχει δηλώσει περί άνωθεν εντολής όταν υπέγραψε τα επίμαχα συμβόλαια.

    "Μαφιόζικη ιστορία", χαρακτήρισε την υπόθεση Βατοπαιδίου ο κ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ ότι η υπόθεση είχε "κεντρικό σχεδιασμό και υψηλή προστασία, η οποία μένει να αποδειχθεί το πόσο ψηλά φθάνει", ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει ευθύνες ο πρωθυπουργός είπε ότι "δεν έχω απάντηση" και πρόσθεσε ότι "οι ευθύνες και ως που φθάνουν είναι αρμοδιότητα της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε ευθύνες και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να γίνει διαχωρισμός του κράτους από την εκκλησία και παρατήρησε: "Αυτό το τρίγωνο της αμαρτίας κράτος-εκκλησία-κόμματα κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια αμύθητη περιουσία στις μονές και την εκκλησία και να λειτουργούν οι μονές και σε αρκετές περιπτώσεις και η εκκλησία ως ανώνυμες επιχειρήσεις την ίδια στιγμή που ο κόσμος, η κοινωνία χρειάζονται στήριξη".

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος για τις εξελίξεις στην υπόθεση Βατοπεδίου και τον κ. Κουκουβίνο δήλωσε : "Έχω να πω το εξής για τη ΝΔ: "Ένας κούκος δε φέρνει την Άνοιξη" Η αλήθεια είναι μία και μοναδική, κάποιοι έδωσαν εντολές! Πόσο άνωθεν και από ποιους άνωθεν δόθηκαν αυτές οι εντολές! Αυτό έχει σημασία".

    Μέχρι στιγμής στην Εξεταστική Επιτροπή έχουν καταθέσει 53 μάρτυρες ενώ δεν αποκλείεται να επανεξεταστούν ορισμένοι μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15575

    [03] G 20: Νέα στρατηγική για τη διεθνή κρίση

    Σε συμφωνία για τη στήριξη της οικονομίας, κατέληξαν οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών και των αναδυόμενων χωρών (G20), εφαρμόζοντας μια συντονισμένη διεθνή στρατηγική και θέτοντας νέο πλαίσιο για την παγκόσμια διακυβέρνηση, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της "ομάδας των 20" (G20) που έγινε στην Ουάσινγκτον. Οι αποφάσεις των χωρών της G20 θα πάρουν την τελική τους μορφή σε ανακοινωθέν πέντε σελίδων που θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα, στη διάρκεια της συνόδου της Ουάσιγκτόν για την αντιμετώπιση της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, "ένας πρώτος απολογισμός των αποφάσεων αυτών θα μπορούσε να γίνει στις 31 Μαρτίου" για να ακολουθήσει ως τις 30 Απριλίου μια νέα σύνοδος της G20. Η ίδια πηγή επισημαίνει πως το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται η G20 περιέχει "θετικά μηνύματα προς τρεις κατευθύνσεις: στήριξη της οικονομίας, νέα διεθνής στρατηγική και μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης". "Το κείμενο αυτό έχει ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό για το οποίο προσπαθούμε εδώ και καιρό, να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται. Πέρα από το ανακοινωθέν των πέντε σελίδων, υπάρχει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, στο οποίο αναφέρεται μια ολόκληρη σειρά μέτρων με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2009", επισημαίνει η γαλλική προεδρία και καταλήγει τονίζοντας πως η G20 πρέπει να στείλει "ένα μήνυμα ελπίδας που θα απορρέει από τις κοινές προσπάθειες των χωρών αυτών να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα".

    Από την τραπεζαρία του Λευκού Οίκου ξεκίνησαν οι εργασίες της συνόδου. Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά το δείπνο που παρέθεσε στους υψηλούς συνδαιτυμόνες αναφέρθηκε στα οφέλη της ελεύθερης αγοράς και τόνισε. Όλα τα έθνη πρέπει να απορρίψουν τις εκκλήσεις για προστατευτισμό, κολεκτιβισμό και ηττοπάθεια στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Η στήριξη της οικονομίας, η νέα διεθνής στρατηγική και η μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, είναι οι τρεις κατευθύνσεις στις οποίες φαίνεται να κινείται το κείμενο που επεξεργάζονται οι ηγέτες των είκοσι χωρών. Όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να προβούμε σε παγκόσμια μεταρρύθμιση του οικονομικού κατεστημένου σε μία ή δύο ημέρες, με μία ή δύο συναντήσεις. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε όσο το δυνατό συντομότερα είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για παγκόσμια ανάπτυξη και παγκόσμια ευημερία.

    Χάσιμο χρόνου χαρακτηρίζει την σύνοδο των ηγετών του κόσμου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Με κάθε σεβασμό στους ηγέτες που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, δεν ξέρω γιατί πήγαν εκεί. Θεωρώ ότι είναι χάσιμο χρόνου, γιατί η θητεία του προέδρου των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος της, του μένουν λίγες εβδομάδες. Τι μπορεί ένας πρόεδρος σε αυτή την κατάσταση να προτείνει;

    Δύο αντιπροσώπους έχει στη συνάντηση των ηγετών ο Μπαράκ Ομπάμα, o οποίος θα παρίσταται στην επόμενη συνάντηση G20 την προσεχή άνοιξη.

    Στις Φιλιππίνες εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, καταγγέλλοντας τη συνόδο των G20, την οποία χαρακτηρίζουν το "γλέντι των πλουσίων". Οι διαδηλωτές, ζητούν να υπάρξουν δεσμεύσεις για τους φτωχούς του κόσμου.

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο δήλωσε σήμερα πως οι ηγέτες της G20 βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για καλύτερη ρύθμιση και επιτήρηση του οικονομικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. "Είναι σαφές, όπως προέκυψε από την οικονομική κρίση, ότι υπάρχουν προβλήματα στην ρύθμιση και την επιτήρηση", είπε ο Μπαρόζο από την Ουάσινγκτον. "Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από αυτές τις ρυθμίσεις και την επιτήρηση", πρόσθεσε. "Πρέπει να θεσπίσουμε σαφείς κανόνες για να λειτουργήσει η παγκόσμια οικονομία και πιστεύω πως θα υπάρξει ομοφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση. "Δεν υποστηρίζω ότι συμφωνούμε σε όλα, όμως νομίζω πως πραγματικά είμαστε περισσότερο έτοιμοι τώρα για την αλλαγή των αρχών της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για την μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων", συμπλήρωσε. "Υπάρχει ομοφωνία στην ανάγκη να αναλάβουμε δράση για μια πραγματική οικονομία", τόνισε ο Μπαρόζο. "Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια ή δύο ημέρες, αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία", κατέληξε.

    Δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέρον για μια καλύτερη ρύθμιση του οικονομικού τους συστήματος ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του υπόλοιπου κόσμου και να τον παρακινήσουν να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την οικονομία τους, τόνισε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ. Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο σύστημά τους "για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστούν οι εισαγωγές κεφαλαίου στη χώρα", επισήμανε. Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε τον ιστορικό χαρακτήρα της συνόδου της Ουάσινγκτον, όπου αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία βρίσκονται ως πραγματικοί εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις. Οι αναδυόμενες οικονομίες "είναι περισσότερο δυνατές και αξιόπιστες από ποτέ", δήλωσε ο Στάινμπρουκ. "Αυτές οι χώρες μας λένε πως εμείς προκαλέσαμε την οικονομική κρίση και ζητούν τώρα από τις πλούσιες χώρες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες", κατέληξε. Η G20 σχηματοποιήθηκε με αφορμή τις οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990 και θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να συμπεριληφθούν οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς που μέχρι τότε είχαν αποκλεισθεί από τον «πυρήνα της παγκόσμιας οικονομικής συζήτησης και διακυβέρνησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Τα μέλη της G20, είναι οι ΗΠΑ, οι τέσσερις μεγάλες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα από τις αναπτυγμένες οικονομίες της αγοράς, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, οι τρεις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αργεντινή, η Ρωσία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η οποία είναι η μοναδική χώρα της Αφρικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανεπισήμως μέλη της ομάδας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Στη σύνοδο της Ουάσινγκτον, η Γαλλία εκχώρησε στην Ισπανία μια από τις δύο έδρες που διαθέτει ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο.

    Σε "τεχνική ύφεση" η ευρωζώνη

    Η ζώνη του ευρώ εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά στην ιστορία της, έπειτα από τη μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Στατιστικής Eurostat. Για δύο συνεχόμενα τρίμηνα παρατηρείται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη (- 0,2% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και -0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο), γεγονός που ορίζεται ως «τεχνική ύφεση». Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το τρίτο τρίμηνο του 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ και στους «27» 0,8% ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 0.8%. Στην ΕΕ τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Σλοβακία με 7,1%, την Τσεχία με 4,7% και την Κύπρο με 3,5% ενώ τρία κράτη μέλη παρουσιάζουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης: Λετονία -4,2%, Εσθονία -3,3% και Ιταλία -0,9%.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και ανήλθε στο 3,1% του ΑΕΠ. Το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία ήταν 0,5%. Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός, στην ευρωζώνη μειώθηκε από 3,6% το Σεπτέμβριο σε 3,2% τον Οκτώβριο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,6%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 4,2% σε 3,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,7%. Στην Ελλάδα σημείωσε μείωση από 4,7% σε 4%. Τον Οκτώβριο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία (από 2,5%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (13,7%), τη Βουλγαρία (11,2%) και τη Λιθουανία (10,7%). Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Οκτώβριο σε 24 κράτη μέλη, αυξήθηκε στη Μάλτα (από 4,9% σε 5,8%) και τη Ρουμανία (από 7,3% σε 7,4%) ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθωρισμό της Μεγάλης Βρετανίας.

    Είδηση: 15573

    [04] Γ. Παπανδρέου: Στο επίκεντρο της οικονομίας ο άνθρωπος

    "Το μήνυμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προς τις 20 οικονομικές δυνάμεις του κόσμου που συναντώνται στην Ουάσιγκτον είναι πολύ απλό. Ζητούμε κανόνες", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου πριν την ομιλία του σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, με θέμα "οικονομία για την ειρήνη και την ασφάλεια". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι: "απαιτούμε η ανάπτυξη και η οικονομία να έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Δεν μπορεί την κρίση να την πληρώνει ο πολίτης, ενώ σε άλλους να δίνονται λευκές επιταγές και τεράστια χρηματικά ποσά". Στο περιθώριο του συνεδρίου, στο οποίο θα πάρουν μέρος πολλοί διακεκριμένοι διεθνείς οικονομολόγοι, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνεργασία με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος είναι πρόεδρος της ομώνυμης επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που εξετάζει τα θέματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στην πόλη Nuevo Vallarta, στο Μεξικό. Στη Σύνοδο, βασικά θέματα συζήτησης είναι:

    - Η επιστροφή της πολιτικής: ο κρίσιμος ρόλος των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών πλαισίων στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και δίκαιης παγκόσμιας οικονομίας.

    - Νέες δυνατότητες διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας μετά από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    - Νέες προσεγγίσεις στις πολιτικές για κοινωνική δικαιοσύνη και ενσωμάτωση τους στις οικονομίες των υπό ανάπτυξη χωρών.

    -Αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες και ενδυναμώνοντας την περιφερειακή συνεργασία: η σκοπιά της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Την Κυριακή, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Nuevo Vallarta, τελεί υπό την αιγίδα των δύο Μεξικανικών κομμάτων - μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό, Partido Revolucionario Institucional (PRI) και το Partido de la Revolucion Democratica (PRD).

    Είδηση: 15571

    [05] Διακόπηκε η τουρκική έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

    Η πετρελαϊκή έρευνα που διενεργούσε νορβηγικό πλοίο για λογαριασμό της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 80 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου, διακόπηκε κατόπιν παρέμβασης των ελληνικών αρχών. Οι γεωφυσικές έρευνες που πραγματοποιούσε από χθες το νορβηγικό πλοίο " Malene Ostervold", συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα "Gediz", τερματίστηκαν σήμερα νωρίς το απόγευμα έπειτα από αλλεπάλληλα διαβήματα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το μεσημέρι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, επικοινώνησε με τον Νορβηγό ομόλογό της, κ. Γιόνας Στέρε. Σημειώνεται ότι στην περιοχή μετέβη και η ελληνική κανονιοφόρος "Πολεμιστής". Λίγες ώρες αργότερα το νορβηγικό πλοίο έστειλε ένημερωτικό σήμα ότι σταμάτησε τις έρευνές του σε θαλάσσια περιοχή, ωστόσο παραμένει επιτόπου, όπως και η ελληνική φρεγάτα, καθώς ο κυβερνήτης του περιμένει από την ελληνική πλευρά να του δώσει το στίγμα πέραν του οποίου μπορεί να κάνει έρευνες χωρίς να θίγονται τα ελληνικά δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας.

    Άμεση αντίδραση

    Σε σχετική δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι από χθες, 14 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος εισήλθε στην περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα, νοτίως και ανατολικά του Καστελορίζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει, εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων.

    "Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μεγάλο τμήμα της περιοχής αυτής, περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ποέβη από χθες σε διαβήματα προς το Νορβηγό Πρέσβη και τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, καθώς και στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών" ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, σήμερα το μεσημέρι η κ. Μπακογιάννη, επικοινώνησε, με τον κ. Στέρε", ενώ κατόπιν οδηγιών της ο Έλληνας Πρέσβης στο Όσλο επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού σκάφους προκειμένου να γνωστοποιήσει τις ελληνικές θέσεις.

    Τελικά, το νορβηγικό πλοίο ενημέρωσε πως αποσύρεται.

    ΠΑΣΟΚ: Παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο

    Για μια ακόμα πράξη στο έργο της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο έκανε λόγο ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος. "Αυτή τη φορά, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεν είναι άσχετη με την κρίση που μαστίζει την ελληνική κυβέρνηση" είπε ο κ. Λοβέρδος εκτιμώντας ότι "δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη παρανομία της Τουρκίας προσέλαβε τη μορφή της επίμονης άρνησης προς συμμόρφωση και των επικίνδυνων παιχνιδιών τακτικής".

    Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι "προσπάθησε να λειτουργήσει εν κρυπτώ, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν γεγονότα, που ανατρέπουν την πολιτική εφησυχασμού, κατευνασμού και αναβλητικότητας που χαρακτηρίζει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία", ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλειψε ακόμη και να εκδώσει ανακοίνωση για τη σημερινή "μαύρη επέτειο" της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο.

    "Το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται με σοβαρότητα, με λεπτούς και αποτελεσματικούς χειρισμούς, το θέμα που προέκυψε", σχολίασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών. "Εάν, πέραν της απόπειρας δημιουργίας εντυπώσεων εκτός πνεύματος εθνικής συναίνεσης, υπάρχουν και συγκεκριμένα ερωτήματα ή και αίτημα ενημέρωσης, υπάρχει η οδός της υπεύθυνης συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων. Η Υπουργός των Εξωτερικών έχει πάντα ανταποκριθεί άμεσα", πρόσθεσε.

    Είδηση: 15577

    [06] Κολομβία: Κλιμακώνεται η κρίση από τις πυραμίδες

    Ο Σέζαρ Πράδο, επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής ελέγχου της αγοράς, παραιτήθηκε χθες Παρασκευή, καθώς η κυβέρνηση επιχειρούσε να περιορίσει τις συνέπειες και να βοηθήσει τα θύματα της κρίσης που προκάλεσαν οι λεγόμενες εταιρίες DRFE (Dinero Rapido Facil Efectivo: "Χρήμα Γρήγορο, Εύκολο και Πραγματικό") - οι πυραμίδες που απέσπασαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από χιλιάδες πολίτες εξαπατώντας τους χωρίς δισταγμό. Το ξέσπασμα της κρίσης προκάλεσε ταραχές, λεηλασίες και τουλάχιστον δύο θανάτους έως χθες, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι οι συνέπειές της θα είναι βαρύτατες για την -ήδη επιβραδυνόμενη- οικονομία της Κολομβίας.

    Υποσχόμενες επιτόκια της τάξης του 150%, κι εκμεταλλευόμενες το ότι οι τραπεζικές καταθέσεις θεωρούνται ελάχιστα ελκυστικές στην Κολομβία, λόγω των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων και των υπέρογκων χρεώσεων από μέρους των τραπεζών στις συναλλαγές, οι πυραμίδες αναπτύχθηκαν ραγδαία το τελευταίο διάστημα.

    Όμως οι καταθέτες ανακάλυψαν επώδυνα ότι εξαπατήθηκαν. Ένας άνθρωπος αυτοκτόνησε όταν έμαθε πως έχασε τα χρήματα που επένδυσε πουλώντας το σπίτι του, παρασυρμένος από την υπόσχεση ότι το ποσό που διέθεσε θα διπλασιαζόταν.

    "Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους να ανακτήσει τα χρήματα που είχαν αποταμιεύσει οι Κολομβιανοί", δήλωσε ο συντηρητικός πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε. "Η φαντασίωση αυτή κατέστρεψε πολύ κόσμο", πρόσθεσε.

    Ο Πράδο υπέβαλε την παραίτησή του καθώς στελέχη της κυβέρνησης αλληλοκατηγορούνταν για το ότι επιτράπηκε στις πυραμίδες να πολλαπλασιαστούν και να γιγαντωθούν τόσο γρήγορα--εκτιμάται ότι φθάνουν τις 200 σε εθνικό επίπεδο, εκ των οποίων μόνο η μία διαχειρίστηκε 171 εκατ. δολάρια μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες.

    Παρόμοιες απάτες προκάλεσαν βίαιες ταραχές και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Αλβανίας, όπου 2 δις δολάρια έκαναν φτερά και στις ταραχές που ακολούθησαν 3.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο, πριν αναδειχθεί νέα κυβέρνηση που με τη βοήθεια μιας ένοπλης αποστολής της ΕΕ υπό Ιταλική διοίκηση κατάφερε να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

    Η αστυνομία της Κολομβίας ανέσυρε 16 δις δολάρια μετά από εφόδους σε πυραμίδες, αλλά εξοργισμένοι πολίτες έκαψαν γραφεία, επιτέθηκαν σε εργαζόμενους και λεηλάτησαν κτίρια, κάνοντας εφόδους στις πυραμίδες σε μια προσπάθεια να πάρουν πίσω τα χρήματα που επένδυσαν με την ελπίδα να αγοράσουν σπίτια, να εξασφαλίσουν συντάξεις ή να προσφέρουν στα παιδιά τους ανώτατη εκπαίδευση. Σε μία πόλη πολίτες φέρονται να λύντσαραν αστυνομικό διότι "φρουρούσε" χρήματα στο σπίτι στελέχους μιας εταιρίας- πυραμίδας.

    Επιχειρηματίες κάλεσαν χθες τον Πρόεδρο να κηρύξει κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την κρίση.

    Είδηση: 15583

    [07] Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια

    Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια επεκτάθηκαν σήμερα σε μία δεύτερη πόλη αφού αποτέφρωσαν εκατοντάδες πολυτελείς οικίες την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 5.000 άτομα έπρεπε να απομακρυνθούν από την πόλη Σίλμαρ, βόρεια του Λος Αντζελες επειδή η φωτιά που κατακαίει κυρίως θαμνώδεις εκτάσεις πλησιάζει. Ενας άνδρας υπέστη σοβαρά εγκαύματα σύμφωνα με το CNN.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής Ντον Φρέισερ, η φωτιά κινείται γρηγορότερα απ' ότι μπορεί κάποιος να τρέξει. Περίπου χίλια σπίτια απειλούνται από τις φλόγες στην περιοχή της πόλης Σίλμαρ και 15 έχουν ήδη τυλιχθεί στις φλόγες.

    Χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς πάνω από χίλιοι πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά κοντά στην περιοχή Μοντεσίτο, ΒΑ του Λος Αντζελες.

    Πάνω από 200 σπίτια κατεστράφησαν από τις φλόγες που ενισχύονταν από τους ισχυρούς ανέμους και 13 άτομα τραυματίστηκαν ,ενώ οι κάτοικοι σε περίπου 5.400 σπίτια μεταφέρθηκαν σε άλλη περιοχή.

    Αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν πολλοί ενώ αναφέρθηκε και ένας θάνατος στην περιοχή παρά το γεγονός ότι δεν διευκρινίστηκε εάν οφείλεται στην φωτιά.

    Οι φλόγες στην περιοχή Μοντεσίτο φθάνουν σε ύψος τα 30 μέτρα σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στην Σάντα Μπάρμπαρα, περί τα 145 χιλιόμετρα ΒΑ του Λος Αντζελες και είναι γνωστή αφού εκεί διαμένουν πολλές διασημότητες.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, CNN

    Είδηση: 15582

    [08] Η 35η επέτειος του Πολυτεχνείου

    Άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου οι πύλες του Πολυτεχνείου για τις εκδηλώσεις μνήμης της επετείου της εξέγερσης το Νοέμβρη του 1973. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το μεσημέρι της Δευτέρας με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία. Χιλιάδες αστυνομικοί τίθενται σε επιφυλακή, ενώ όπως κάθε χρόνο, την περιφρούρηση του Πολυτεχνείου θα αναλάβουν φοιτητές και πανεπιστημιακοί. Οι πρυτανικές αρχές είναι επί ποδός προκειμένου να εξελιχθούν ομαλά όλες οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στο κεντρικό, ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου.

    Φοιτητές, καθηγητές, εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων θα περιφρουρούν μέρα και νύχτα το Ίδρυμα, ενώ κάθε βράδυ στις 9 θα κλείνουν και πάλι οι πύλες. Τη Δευτέρα, οι πύλες θα κλείσουν στις 2 το μεσημέρι και θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση, ενώ στις 3 αναμένεται να αρχίσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Η Συντονιστική Επιτροπή του εορτασμού, στην οποία συμμετέχουν οι πρυτανικές αρχές, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, ζήτησε απο το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούση, "να εξαντλήσει την επιρροή του", όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, για να παραδοθεί η σημαία του Πολυτεχνείου στο Ίδρυμα και να μπει στο μουσειακό του χώρο. Σημειώνεται ότι την ιστορική σημαία έχουν οι εκπρόσωποι της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης και ο επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού Δημήτρης Πρωτοψάλτης, είπαν ότι η περιφρούρηση των εκδηλώσεων και του Πολυτεχνείου θα γίνει από φοιτητές και εργαζόμενους και ζήτησαν διακριτική παρουσία από την αστυνομία. Στο μεταξύ, συμπλοκές μεταξύ φοιτητών που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και αναρχικών έγιναν τα ξημερώματα έξω από τα γραφεία της ΠΑΣΠ στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 4 άτομα. Στο σημείο έφθασαν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά δεν προέβησαν σε συλλήψεις, επειδή οι παθόντες δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη κανενός. Για το θέμα αλλά και για τα μέτρα που έχει λάβει η αστυνομία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.

    Μήνυμα υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη

    O υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου επισημαίνει μεταξύ άλλων: "Τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στον αγώνα τους κατά του ολοκληρωτισμού, η ελευθερία και η δημοκρατία, αποτελούν αναμφίβολα διαχρονικές αξίες, οι οποίες γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και είναι δεμένες ιδιοσυγκρασιακά με τον ελληνικό λαό». Σε άλλο σημείο, ο υπουργός επισημαίνει ότι «το Πολυτεχνείο διατράνωσε την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού προς κάθε προσπάθεια υποταγής και ποδηγέτησής του και την αμετακίνητη αφοσίωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη. Αυτό είναι και το σημαντικότερο μήνυμα του εορτασμού της επετείου 35 χρόνια μετά: η προάσπιση υψηλών αξιών, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτούν συλλογικούς αγώνες και μαζική συμμετοχή στα κοινά. Καθένας από εμάς φέρει ιερό καθήκον για την περιφρούρηση των δημοκρατικών μας θεσμών, την εμβάθυνση της ελληνικής δημοκρατίας, την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο για τη χώρα μας".

    Μήνυμα του ΚΚΕ για την επέτειο

    Είδηση: 15576

    [09] Γ. Παπακωνσταντίνου εφ όλης της ύλης

    Για επιλεκτική και παραπλανητική χρήση στοιχείων σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος επέκρινε τον πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στην Βουλή. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η "παράταξη που χρεώνει διαχρονικά την χώρα είναι η ΝΔ" και επέκρινε εκ νέου τον πρωθυπουργό ότι κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για το δημόσιο χρέος. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα o κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σήμερα "πληρώνουμε την ανοησία της απογραφής, την ανικανότητα της κυβέρνησης για σωστή διαχείριση και τις επιλογές της, εξαιτίας των οποίων δεν υπάρχουν περιθώρια στον προϋπολογισμό». Αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για «αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων επί κυβέρνησης ΝΔ", ο κ .Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ξέχασε να μας πει την λέξη "δομημένα ομόλογα" και πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν έφερνε την υπόθεση αυτή στην επιφάνεια, σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν καταρρεύσει".

    Σε ό,τι αφορά την αποστροφή του πρωθυπουργού για "κάποιους που εμφανίζονται με πακέτα υποσχέσεων",ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κοστολογήσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση των ασθενέστερων σε λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ", ενώ επέκρινε τον κ. Καραμανλή για αναξιοπιστία, επικαλούμενος τις εξαγγελίες για το Ταμείο κατά της Φτώχειας και λέγοντας ότι "μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ". Αναφορικά με την δημοσιευθείσα μείωση του ΑΕΠ κατά μία μονάδα λιγότερο από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το κυριότερο που σημαίνει αυτό είναι "λιγότερη οικονομική δραστηριότητα και λιγότερες θέσεις απασχόλησης" και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δεν κάνει τίποτα", ενώ, από την άλλη, "μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, ήδη από την ΔΕΘ και πριν το "τσουνάμι" της κρίσης, έχει ξεδιπλώσει ένα πλήρες σχέδιο εξόδου από την κρίση". Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος "έωλο" και "αδιαφανές" και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα το καταψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα. Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με την ιδιότητά του του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έθεσε το ερώτημα "απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες τί έχει να αντιπαραθέσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το "αν το ΠΑΣΟΚ καλεί τους τραπεζίτες να δείξουν το καλό τους πρόσωπο, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος",ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ "ως κόμμα εξουσίας θεωρεί ότι πρέπει να συνομιλεί με τους διοικητές των τραπεζών". Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για πάγωμα των δανείων και μείωση των επιτοκίων και είπε ότι οι τραπεζίτες -ορισμένοι εκ των οποίων κινούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση- ανάφεραν πως «ένα μεγαλύτερο σχέδιο παγώματος δανείων δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος». "Οι βολές που δεχόμαστε ένθεν κακείθεν αποδεικνύουν την γονιμότητα των συναντήσεων μας",είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας και επί προσωπικού στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κάλεσε να διαβάσει το άρθρο 4 του νόμου που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ για την ρύθμιση των επιτοκίων και να ρωτήσει "όποιον οικονομολόγο θέλει για το αν αυτή η διάταξη δεν έχει νόημα και αν αυτή η πρόταση είναι το ελάχιστο που περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση".

    Ερωτηθείς αν θα σύστηνε μελέτη των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και στον βουλευτή του Κινήματος Χ. Βερελή (που είπε ότι «η μείωση των επιτοκίων με νόμο για πάνω από μερικές εβδομάδες θα φέρει στρεβλώσεις στην αγορά και θα απομονώσει την χώρα») ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ "ποτέ δεν μίλησε για νομοθετική ρύθμιση των επιτοκίων, αλλά έχουμε πει το επιτόκιο να αυξομειώνεται ανάλογα με την κύμανση του επιτοκίου βάσης".

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη, που επικαλείται και σχετική τοποθέτηση του κ. Κ. Σημίτη ότι "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιμετωπίζουν την κρίση με ψηφοθηρικούς όρους", ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τελείως αντίθετα την κρίση από την κυβέρνηση,καθώς λέει ότι η κρίση προϋπήρχε στην χώρα μας και σε αυτήν προστέθηκε η διεθνής κρίση και γι' αυτό απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασης. Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί "δικαιολογημένη την αναπτυσσόμενη τάση για μείωση των αποδοχών και των εργασιακών δικαιωμάτων αν οι εργαζόμενοι δεν δεχθούν τις καταναγκαστικές αλλαγές στο εργασιακό τους περιβάλλον σε συνθήκες κρίσης", ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να ενθαρρύνονται οι πρακτικές που υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα.Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες των επιχειρήσεων, αλλά πρέπει κι αυτές να κάνουν ό,τι μπορούν για να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί". Κληθείς να σχολιάσει ότι παρότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως "δεν πρέπει να θίγονται εργασιακά δικαιώματα σε περιόδους κρίσης, εντούτοις ψήφισε στην Ευρωβουλή ρυθμίσεις για το 65ωρο και τον χωρισμό του χρόνου εργασίας σε"ενεργό" και "ανενεργό", γεγονός που προκάλεσε και αντιδράσεις ευρωβουλευτών του Κινήματος", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "είναι παραπλανητική η ορολογία του «65ωρου» και πρόσθεσε ότι «οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, αλλά με τρόπο που να δίνει ευκαιρίες στους εργαζόμενους και όχι να τους αφαιρεί δικαιώματα".

    Σε ό,τι αφορά την επιστολή της Εθνικής Τράπεζας στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για τις εταιρείες είσπραξης των δανείων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ έφερε στο φως την πρακτική της ΕΤΕ και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν ενημέρωσε ο διοικητής του ΟΕΚ την κυβέρνηση και γιατί δεν έπραξε το ίδιο και ο διοικητής της ΕΤΕ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα δεν ασκεί πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε ότι σε αυτές "παγιώνεται μια εικόνα ανατροπής" και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σοβαρές προτάσεις, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση επανέλαβε την θέση του Κινήματος για μη "εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μικροκομματικά παιχνίδια".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην ερώτηση αν το "ΠΑΣΟΚ θα απαντήσει θετικά στο αίτημα του ΕΜΠ για την σημαία του Πολυτεχνείου του 1973" είπε ότι "αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ ότι είναι θεματοφύλακας ενός μεγάλου συμβόλου για την χώρα και θα προσθέσω ότι αν δεν υπήρχε η φύλαξη από το ΠΑΣΟΚ, σήμερα μπορεί η σημαία αυτή να μην υπήρχε",προσθέτοντας, τέλος, ότι θα ανακοινωθεί η σχετική απάντηση του ΠΑΣΟΚ στο ΕΜΠ.

    "Μαφιόζικη ιστορία", χαρακτήρισε την υπόθεση Βατοπαιδίου ο κ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ ότι η υπόθεση είχε "κεντρικό σχεδιασμό και υψηλή προστασία,η οποία μένει να αποδειχθεί το πόσο ψηλά φθάνει»,ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει ευθύνες ο πρωθυπουργός είπε ότι "δεν έχω απάντηση" και πρόσθεσε ότι "οι ευθύνες και ως που φθάνουν είναι αρμοδιότητα της Εξεταστικής Επιτροπής".

    Χειροτέρευση των συνθηκών στις φυλακές τα τελευταία πέντε χρόνια διαπίστωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις για αποσυμφόρηση των φυλακών και εκσυγχρονισμό των υποδομών. Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά , ο κ. Παπακωνσταντίνου καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, από άτομα που επικαλέστηκαν την απεργία πείνας των κρατουμένων στις φυλακές, στην διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του στην Μ. Βρεττανία. "Είναι γνωστή η πολιτική μας διαφωνία με τον κ. Αλογοσκούφη, σε καμία περίπτωση όμως η αντιπαράθεση δεν πρέπει να ξεφεύγει και να πηγαίνει σε αυτό το κλίμα", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Είδηση: 15572


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 15 November 2008 - 17:52:36 UTC