Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολυτεχνείο: Η 35η επέτειος της εξέγερσης
  • [02] Αντίστροφη μέτρηση για τον προϋπολογισμό
  • [03] Η διεθνής οικονομική κρίση & η εκλογή Ομπάμα στο επίκεντρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [04] Σερβία: Ελπίδες για αποκατάσταση σχέσεων
  • [05] Περού: Νεκροί τρεις αστυνομικοί σε ενέδρα
  • [06] Μειώνει τους εξοπλισμούς η Βρετανία
  • [07] Tζαμάικα: συνέδριο με πυροβολισμούς
  • [08] Ολμέρτ: Να μην γίνει κάτοχος πυρηνικών το Ιράν
  • [09] Κολομβία: Δολοφονίες αμάχων για στατιστική βελτίωση
  • [10] Ινδονησία: Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων
  • [11] Κίνα: 34 εγκλωβισμένοι σε ανθρακωρυχείο
  • [12] Ανάγκη 100 δισ. δολαρίων έχει το ΔΝΤ

    [01] Πολυτεχνείο: Η 35η επέτειος της εξέγερσης

    Με πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κορυφώνονται το μεσημέρι οι εκδηλώσεις μνήμης για την 35η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του Μετσόβειου θα κλείσουν στις 14:00, με την έναρξη της κεντρικής εκδήλωσης και στις 15:00 θα ξεκινήσει η πορεία. Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για να περιφρουρήσουν τους δρόμους από όπου θα περάσει η πορεία, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου θα παραμείνουν ως περιφρούρηση καθηγητές, φοιτητές και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων. Οι δρόμοι θα κλείνουν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή και κατά τη διαδρομή της πορείας -στο τμήμα από τις οδούς Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας καθώς και στις παράλληλες και κάθετες αυτών- ενώ αλλαγές θα γίνουν στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

    Μηνύματα

    "Η νύχτα του Πολυτεχνείου οδήγησε στην αυγή της Δημοκρατίας και αποτελεί οδηγό, υποθήκη και παράδειγμα για το μέλλον και τις νέες γενιές" δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, καταθέτοντας στεφάνι, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου.

    Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τη ΝΔ.

    Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης μετά την κατάθεση στεφάνου επισήμανε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η κοινωνία αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα, ενώ αναφερόμενος στους αγώνες που δίνει η εκπαιδευτική κοινότητα είπε ότι αυτοί διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

    "Τιμούμε την προσφορά των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών, που είχαν το σθένος, στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αγωνισθούν για τα δημοκρατικά ιδεώδη. Για την ελευθερία του ανθρώπου, τη Δημοκρατία, για ισονομία και ισοπολιτεία", αναφέρει στο μήνυμά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης.

    "Τα ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που σηματοδότησαν οι λέξεις, Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, προσλαμβάνουν νέο περιεχόμενο και είναι, όσο ποτέ άλλοτε, επίκαιρα", τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

    Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους να τιμήσουν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, το 1973, κατά της δικτατορίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μην δεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

    Στεφάνι στο Πολυτεχνείο θα καταθέσει σήμερα, στις 11:30 το πρωί, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος και της Νεολαίας ΣΥΝ. "Αν κάτι σίγουρα μένει από το Πολυτεχνείο του '73 είναι ότι αποδείχτηκε πως οι απλοί άνθρωποι μέσα από τη συλλογική τους δράση μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Όπως τότε έτσι και σήμερα είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ οι εργαζόμενοι και η νεολαία να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι κίνδυνοι αλλά και οι προκλήσεις είναι μεγάλες" σημειώνει το μήνυμα του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Για έναν "σπουδαίο αγώνα, που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί πλήρως. Ούτε το απόλυτο της Εθνικής Κυριαρχίας, έχουμε πετύχει 35 χρόνια μετά και πολύ περισσότερο, το στόχο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης", τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Χθες, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το γραμματέα Γιάννη Ραγκούση, απέτισε φόρο τιμής, όπως και αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΔΗΚΚΙ, των συνταξιούχων και δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας.

    Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ, παρουσία του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, προγραμματίζει τις επόμενες μέρες να παραδώσει την σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Προεδρείο της Βουλής, αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη και τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-1974, Δ. Πρωτοψάλτη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης. Με την επιστολή του αυτή, ο κ. Ραγκούσης, απαντά στο αίτημα του ΕΜΠ για παράδοση της σημαίας, ώστε αυτή να αποτελέσει έκθεμα του υπό δημιουργία μουσείου ιστορικής μνήμης.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εορτασμοί ξεκινούν με την εκδήλωση που διοργανώνει ο σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης στο αναρρωτήριο των πρώην φυλακών του Επταπυργίου, όπου θα μιλήσουν πολιτικοί κρατούμενοι της περιόδου της δικτατορίας ενώ θα εκτεθούν ντοκουμέντα από το ραδιοφωνικό σταθμό του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

    Η συγκέντρωση που διοργανώνουν Σύλλογοι Φοιτητών, το συντονιστικό συμβούλιο των μαθητών και σωματεία εργαζομένων θα ξεκινήσει στις 4:30 το απόγευμα από το Πολυτεχνείο με κατεύθυνση προς το προξενείο των ΗΠΑ, ενώ μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσει πάλι από το Πολυτεχνείο δεύτερη πορεία που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι ΕΑΑΚ, η οποία θα καταλήξει στο Πολυτεχνείο.

    Στις 6 θα γίνει η επετειακή συνεδρίαση της συγκλήτου και μία ώρα αργότερα στην αίθουσα τελετών θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα τα Κέντρα Ελεύθερων Σπουδών μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα δοθεί συναυλία από το μουσικό σχήμα Γιάννης Αγγελάκας και Επισκέπτες.

    Μέτρα ασφαλείας

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων και της πορείας, όπως έγινε γνωστό από αρμόδιους αξιωματικούς, θα διατεθούν περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί, που θα βρίσκονται σε επιφυλακή από το Σάββατο, ενώ ο σχεδιασμός στηρίζεται στα μέτρα που ελήφθησαν πέρσι και δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

    Η ηγεσία της Αστυνομίας έχει ήδη ζητήσει από τις αστυνομικές δυνάμεις και κυρίως τα ΜΑΤ να δείχνουν ψυχραιμία, συλλογικότητα και να μην καταφεύγουν σε ακρότητες, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση θα γίνεται μόνο με εντολή από τους επικεφαλής των μέτρων, που θα βρίσκονται μόνιμα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

    Τις εξελίξεις θα παρακολουθούν από το Κέντρο και τρεις εισαγγελείς, ενώ σε γενική επιφυλακή θα είναι άλλοι 40.

    Αλλαγές στα δρομολόγια - Κλείσιμο δρόμων

    Στην Αθήνα, αναμένονται αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, ενώ θα κλείσουν δρόμοι.

    Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, στη διαδρομή της πορείας και γύρω από την Αμερικανική Πρεσβεία, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία και για να μην δημιουργηθούν πρόσθετα κυκλοφοριακά προβλήματα.

    Από τις 2 το μεσημέρι και έως το τέλος της πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων σε τμήματα των δρόμων: Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Ακαδημίας, Βασ. Γεωργίου Α', Αθηνάς, πλατεία Συντάγματος, πλατεία Ομονοίας, Αιόλου, Γέλωνος, Π. Κόκκαλη, Μακεδόνων, Δορυλαίου, Βασ. Αμαλίας, Πειραιώς, Ερμού, Τσόχα, Βασ. Αλεξάνδρου, Αρδηττού, Βασ. Κωνσταντίνου, Καρέα, Μεσογείων, Παπαδιαμαντοπούλου, Ξενίας, Λούρου, Λαμψάκου, Ποντοηράκλειας, Πυρρή, Βεντήρη, Χατζηγιάννη Μέξη, Ηριδανού, Δ. Αιγινήτου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, Καρτάλη, Κηφισίας και Μιχαλακοπούλου.

    Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, οι οδηγοί δεν θα επιτρέπεται να σταθμεύουν τα οχήματά τους, ενώ θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία σε τμήματα των οδών: Στουρνάρη, Πατησίων, Τοσίτσα, Πολυτεχνείου, Μπουμπουλίνας, Τζωρτζ, Μπόταση, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, Πλατεία Εξαρχείων, Χαλκοκονδύλη, Αβέρωφ, Βερανζέρου και Σπ.Τρικούπη.

    Στη Θεσσαλονίκη, η Τροχαία θα επιβάλλει διακοπές κυκλοφορίας από τις 2 μετά το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης για να διευκολύνει την προσέλευση των πολιτών στις συγκεντρώσεις και τις πορείες.Οι παρεμβάσεις θα γίνονται στις οδούς Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ, Καρόλου Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις συνθήκες ενώ θα τροποποιηθούν και τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

    Επίσης ότι από τις 6 το πρωί και μέχρι μέχρι τις 7 το πρωί της Τρίτης απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε μια σειρά κεντρικών δρόμων, ενώ οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15626

    [02] Αντίστροφη μέτρηση για τον προϋπολογισμό

    Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή, του προϋπολογισμού για το 2009, με τις αναθεωρήσεις του να προδιαγράφουν τις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση. Κοινωνική πολιτική, προστασία της αγοράς, προστασία των επενδύσεων, η ανάπτυξη, (με πιθανό στόχο κάτω από το 3% του ΑΕΠ), στο φόντο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι οι τομείς που συγκεντρώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κινηθεί πάνω από το 2%.

    Στα μέτρα στήριξης, περιλαμβάνεται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης και της αναπροσαρμογής των κλιμακίων του ΕΚΑΣ, ενώ στο πλαίσιο του εθνικού ταμείου κοινωνικής συνοχής θα δοθούν στοχευμένες παροχές σε ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες και συνταξιούχους. Στο ταμείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας θα μπουν τα κονδύλια από τη μεταβίβαση του 3% του ΟΤΕ στη γερμανική Ντόιτσε Τέλεκομ, αλλά και οι πόροι πόρους από την παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

    Αυξήσεις σε ΕΚΑΣ , συντάξεις, ΟΓΑ και επιδόματα ανεργίας προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Απογευματινή", ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης . Εξαπολυει σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορεί για λαϊκισμό και οτι "ψαρεύει σε θολά νερά". Επίσης ο κ. Ζαγοτίτης, τέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό της παράταξης τονίζοντας πως: "ο καθένας πρέπει πρώτα να κάνει σωστά τη δουλειά του και όλοι να λειτουργήσουμε με ομαδικό πνεύμα."

    Είδηση: 15630

    [03] Η διεθνής οικονομική κρίση & η εκλογή Ομπάμα στο επίκεντρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Με δύο σημαντικά θέματα θα ασχοληθεί το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το οποίο συνεδριάζει [στις 6 η ώρα το απόγευμα, ώρα Ελλάδος], στο Νουέβο Βαγιάρτα του Μεξικού, υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου.Εχθές [το βράδυ, ώρα Μεξικού], συνεδρίασε το προεδρείο της Διεθνούς για να προετοιμάσει τα θέματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου.

    Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα συζητήσει σχετικά με την διεθνή οικονομική κρίση και θα επεξεργαστεί προτάσεις στη βάση της πρώτης έκθεσης της Επιτροπής Στίγκλιτς.Η Έκθεση αυτή έχει σταλεί σε όλα τα κόμματα- μέλη της Διεθνούς και έχουν γίνει ήδη αρκετές παρατηρήσεις κυρίως από κόμματα που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική.

    Το δεύτερο σημαντικό θέμα της συνεδρίασης θα αφορά στην εκλογή νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και στις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει αυτή σε όλο τον κόσμο.

    Ένα από τα ζητήματα που έχουν ήδη τεθεί και θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου αφορά στη διαπίστωση, την οποία έχει κάνει και ο κ. Παπανδρέου, ότι οι σοσιαλιστικές ιδέες και σκέψεις γίνονται μόδα, κάτι το οποίο απεύχονται οι Σοσιαλιστές καθώς θεωρούν ότι οι αρχές και οι αξίες του Σοσιαλισμού δεν μπορεί να είναι ένα πρόσκαιρο ζήτημα αλλά διαχρονικό και να γίνονται κτήμα των πολιτών.

    Στο θέμα αυτό αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Παπανδρέου στη σημερινή του ομιλία.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναμένεται να αναφερθεί και στη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αφιερώνοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην επέτειο αυτή, αλλά και γενικότερα σε όλα τα φοιτητικά κινήματα και τα κινήματα νεολαίας, τα οποία αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τη Δημοκρατία.

    Η αναφορά αυτή του κ. Παπανδρέου έχει και συμβολική αξία, καθώς η συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται στη Λατινική Αμερική, πολλές χώρες της οποίας δοκιμάστηκαν από δικτατορίες, ενώ αναπτύχθηκαν και πολλά και ισχυρά κινήματα για τη Δημοκρατία και αντιδικτατορικά κινήματα.

    Επίσης, συμβολική είναι και η επιλογή του χώρου στον οποίο θα συνεδριάσει το Συμβούλιο.Ο χώρος που επελέγη είναι το τοπικό Πανεπιστήμιο, το οποίο θεωρείται ένα πολύ φιλελεύθερο πανεπιστήμιο και μάλιστα, με κατευθύνσεις σπουδών ορισμένες από τις οποίες είναι ανάλογες του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου.

    Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να τονίσει ότι το κεντρικό σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου "Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία", είναι και σήμερα εξ ίσου σημαντικά, όπως και τότε και θα προσθέσει το σύνθημα αυτό πρέπει να συμπληρωθεί και με το περιβάλλον.

    Σχετικά με το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας στην 'Έκθεση της Επιτροπής Στίγκλιτς, με βάση την οποία θα γίνει η συζήτηση στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, περιλαμβάνονται τέσσερις βασικές προτάσεις για τον έλεγχο της κρίσης και την έξοδο από αυτήν.

    Η πρώτη πρόταση αφορά στην ισορροπία που πρέπει να υπάρχει στις σχέσεις κράτους - αγοράς, ώστε γενικά να λειτουργούν σωστά η οικονομία αλλά και οι αγορές ειδικότερα.

    Η δεύτερη πρόταση κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξει προστασία του καταναλωτή και του επενδυτή καθώς, όπως αναφέρεται, μέχρι σήμερα εμφανίστηκε πολλές φορές το φαινόμενο οι αγορές να εκμεταλλεύονται όσους δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση και την απαραίτητη εκπαίδευση.

    Η τρίτη πρόταση αφορά στην επίβλεψη των αγορών, η οποία θεωρείται αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του οικονομικού συστήματος.

    Η τέταρτη πρόταση αφορά στην ενδυνάμωση των "εργαλείων" για την επίβλεψη της πολιτικής του ανταγωνισμού.

    Σχετικά με το σύστημα επίβλεψης των αγορών αναφέρεται ότι σε αυτό είναι απαραίτητο να αποκτήσουν ισχυρή φωνή οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή, εκείνοι τους οποίους αφορά άμεσα η οικονομική κρίση, κι αυτοί είναι -όπως αναφέρεται στην Έκθεση- πρωτίστως οι εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους, οι συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται και οι φορολογούμενοι που πληρώνουν την οικονομική στήριξη που δίνουν οι διάφορες κυβερνήσεις στις τράπεζες.

    Είδηση: 15635

    [04] Σερβία: Ελπίδες για αποκατάσταση σχέσεων

    Η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο οφείλουν να κάνουν την πρώτη κίνηση για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Σερβία δηλώνει ο Πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς.Ο κ. Τάντιτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης αποκατάστασης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο.Οι σχέσεις της Σερβίας με τις χώρες αυτές επιδεινώθηκαν όταν η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου και το Βελιγράδι απέλασε τους πρέσβεις τους.Ο κ. Μπόρις Τάντιτς σε συνέντευξη του στο ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Μπέτα, εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο να καταθέσουν αίτημα για την διαπίστευση νέων πρέσβεων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στη σερβική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της.

    «Την κίνηση έχουν τώρα τα Σκόπια και η Ποντγκόριτσα διορίζοντας νέους πρέσβεις και η σερβική κυβέρνηση θα εξετάσει το αίτημα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάντιτς επισημαίνοντας ότι «αυτοί που διατάραξαν τις σχέσεις αναγνωρίζοντας το Κόσοβο θα πρέπει και να κάνουν το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση τους».

    Η δήλωση του Τάντιτς σχολιάστηκε θετικά στο Μαυροβούνιο από το υπουργό Εξωτερικών Μίλαν Ρότσεν, ο οποίος ανέφερε ότι οι επόμενες κινήσεις της Ποντγκόριτσα θα γίνουν με βάση την πολιτική για συνεργασία και σταθερότητα στην περιοχή.

    Στην ΠΓΔΜ, όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόβσκι χαιρέτισε τη δήλωση Τάντιτς και κάλεσε την κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για τον διορισμό νέου πρέσβη.

    Η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο αναγνώρισαν το Κόσοβο στις 9 Οκτωβρίου, μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ να παραπέμψει -για γνωμάτευση- το θέμα της ανεξαρτησίας στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

    Η σερβική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητους τους πρέσβεις των γειτονικών αυτών χωρών.

    Είδηση: 15631

    [05] Περού: Νεκροί τρεις αστυνομικοί σε ενέδρα

    Στο Περού τρεις αστυνομικοί έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων που είχαν στήσει ενέδρα. Οι αρχές αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για ενέργεια της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι.

    Όπως δήλωσε ο Ρεμίγιο Ερνάνι, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της λατινοαμερικανικής αυτής χώρας, ένοπλοι σκότωσαν τρεις αστυνομικούς και τραυμάτισαν άλλον έναν σε μια περιοχή όπου δρουν αριστεροί αντάρτες και λαθρέμποροι κοκαΐνης, στο νότιο Περού.

    Οι αρχές του Περού υποστηρίζουν ότι "απομεινάρια" της μαοϊκής αντάρτικης οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι συνεχίζουν να δρουν στην περιφέρεια του Αγιακούτσο, περίπου 580 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, όπου σημειώθηκε η επίθεση.

    Η κυβέρνηση διατείνεται πως το "νέο" Φωτεινό Μονοπάτι έχει απεμπολήσει τις ιδεολογικές του αναφορές και τον παλιό του αγώνα για την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης για χάρη της διακίνησης ναρκωτικών.

    Το Περού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός κοκαΐνης στον κόσμο.

    "Ένα αεροσκάφος εστάλη προκειμένου να παραληφθούν τα φέρετρα και να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν χώρα οι απαραίτητες διαδικασίες", είπε ο κ. Ερνάνι στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό RPP.

    Η περιοχή Αγιακούτσο θεωρείται ως το λίκνο του Φωτεινού Μονοπατιού, που πρωταγωνίστησε στην ένοπλη εξέγερση που μαινόταν επί δυο δεκαετίες, έως ότου τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης συνελήφθησαν και η παράταξη αποδιαρθρώθηκε σχεδόν εντελώς, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

    Οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα σε όχημα της αστυνομίας αργά το βράδυ του Σαββάτου.

    Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες πριν το Περού φιλοξενήσει πολλούς ξένους ηγέτες στο πλαίσιο της συνόδου του φόρουμ συνεργασίας των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, APEC.

    Τον Οκτώβριο, ένοπλοι έστησαν ενέδρα σε οχηματοπομπή του στρατού στην περιοχή Ουανκαβέλικα στις Άνδεις και σκότωσαν 15 άτομα. Αυτή ήταν μία από τις αιματηρότερες ενέργειες που αποδόθηκαν σε αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού τα τελευταία χρόνια.

    Όπως και ο Άλβαρο Ουρίμπε στη γειτονική Κολομβία, ο Πρόεδρος του Περού Άλαν Γκαρσία δέχεται χρηματική βοήθεια από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και υποστηρίζει προγράμματα για την εξάλειψη καλλιεργειών κόκας.

    Είδηση: 15629

    [06] Μειώνει τους εξοπλισμούς η Βρετανία

    Σε δραστικές περικοπές των δαπανών για εξοπλισμούς προχωρά το υπουργείο Αμύνης στη Βρετανία σύμφωνα με δημοσίευμα.Το Βρετανικό υπουργείο Αμύνης έδωσε εντολή να υπάρξει δραστική μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς, γράφει σήμερα Δευτέρα η εφημερίδα The Financial Times.

    Εσωτερικό μνημόνιο του υπουργείου που περιήλθε στην κατοχή συντάκτριας των The Financial Times, ανέφερε ότι η "η προκαθορισμένη θέση είναι ότι δε θα τεθούν προς έγκριση νέες προτάσεις" για εξοπλισμούς στην ηγεσία του, ενώ "τα σχέδια που έχουν ήδη λάβει έγκριση δεν επισύρουν κατ' ανάγκην οικονομικές δεσμεύσεις".

    Το μνημόνιο υπογράφει ο στρατηγός σερ Κέβιν Ο' Ντόναχιου, που διοικεί την υπηρεσία προμηθειών.

    Αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες, εξ αιτίας της εισόδου της Βρετανικής οικονομίας σε ύφεση, το Λονδίνο αναγκάστηκε να ξοδέψει μεγάλα ποσά την προηγούμενη περίοδο για τις λεγόμενες κατεπείγουσες επιχειρησιακές ανάγκες των δυνάμεών του στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και κυρίως για τεθωρακισμένα οχήματα.

    Ακόμη, νωρίτερα εφέτος έδωσε έγκριση για την προμήθεια δύο αεροπλανοφόρων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των F.T., η παραγγελία αυτή δε θα ανακληθεί.

    Ο υπουργός Αμύνης Τζων Χάτον άφησε να εννοηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι είναι απίθανο να υπάρξουν επιπλέον χρηματοδοτήσεις για τις ένοπλες δυνάμεις, εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού.

    Το υπουργείο, οι ετήσιες εξοπλιστικές δαπάνες του οποίου φθάνουν τα 16 δισ. λίρες, έχει ήδη έλλειμμα 2 δισ. λιρών.

    Την άνοιξη, ο Ντες Μπράουν, προκάτοχος του Χάτον, είχε δώσει εντολή να υπάρξει "επισκόπηση των εξοπλισμών" σε μια προσπάθεια να καθοριστούν σαφείς προτεραιότητες, όσον αφορά τις βρετανικές εξοπλιστικές δαπάνες.

    Το εν λόγω μνημόνιο αναφέρει ότι σχεδιάζεται να μη συνεχιστούν οι προμήθειες υλικού για μακροπρόθεσμες ανάγκες, το οποίο υλικό ενδέχεται να είναι άχρηστο στις ένοπλες δυνάμεις όταν θα παραλαμβάνεται, αλλά, να καλύπτονται οι ανάγκες του στρατού βραχυ-μεσοπρόθεσμα.

    Είδηση: 15628

    [07] Tζαμάικα: συνέδριο με πυροβολισμούς

    Αιματηρή κατάληξη είχε η συγκέντρωση οπαδών του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Τζαμάικας, στα πλαίσια του συνεδρίου του. Λίγο πριν μιλήσει ο πρωθυπουργός της χώρας Μπρους Γκόλντινγκ, με τον υπουργό Οικονομικών Ώντλεϋ Σω, να βρίσκεται στο βήμα, ακούστηκαν πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν έξω από το χώρο του συνεδρίου.

    Είδηση: 15627

    [08] Ολμέρτ: Να μην γίνει κάτοχος πυρηνικών το Ιράν

    Το Ιράν "συνεχίζει" τις προσπάθειές του "να αποκτήσει πυρηνικά όπλα", κάτι που "ο ελεύθερος κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί", υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Έχουντ Ολμέρτ το βράδυ της Κυριακής.Το Ισραήλ σε συνεργασία με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή, επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Ολμέρτ.

    "Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να γίνει [κάτοχος] πυρηνικών και ο ελεύθερος κόσμος δεν πρέπει επίσης να το ανεχθεί.Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε", είπε επί λέξει ο Ολμέρτ σε διάσκεψη ηγετικών στελεχών των Εβραϊκών κοινοτήτων στις ΗΠΑ και στον Καναδά που έγινε στην Ιερουσαλήμ.

    Ο Ολμέρτ δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα προτείνει να ληφθούν.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ως την κύρια απειλή για την ύπαρξή του, επικαλούμενη την "φιλοδοξία" της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και τις δηλώσεις που έχουν αποδοθεί επανειλημμένως στον Ιρανό Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με τις οποίες, θέλει να "σβήσει το Ιουδαϊκό κράτος από το χάρτη".

    Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ενώ η προεδρία του Ιράν έχει υποστηρίξει ότι οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ έχουν παρερμηνευτεί.

    Είδηση: 15625

    [09] Κολομβία: Δολοφονίες αμάχων για στατιστική βελτίωση

    Διαστάσεις σκανδάλου δείχνει να παίρνει η διαφθορά στο στρατό της Κολομβίας, μετά την διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκαν 10 αξιωματικοί και τρεις στρατιώτες για το σκάνδαλο των δολοφονιών αθώων πολιτών, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 27 αξιωματικούς και στρατιώτες, που από τον Οκτώβριο, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

    Πρόκειται για καταγγελίες δολοφονίας αμάχων χωρικών, που ακολούθως επιχειρείται να καταμετρηθούν σαν αριστεροί αντάρτες, για να ανεβάσουν στατιστικά τις επιτυχίες του στρατού. Ήδη βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα εκατοντάδες παρεμφερείς υποθέσεις, μετά από προσφυγές των οικογενειών των θυμάτων. Το γεγονός δυναμιτίζει τις σχέσεις Κολομβίας - ΗΠΑ, καθώς οι τελευταίες είχαν χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση της Κολομβίας για να αντιμετωπίσει τους αριστερούς αντάρτες και οι επιτυχίες που εμφάνιζε η ίδια, λειτούργησαν θετικά στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στη χώρα. Σημαντικές καταγγελίες για τις παραβιάσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει κάνει σε βάρος της Κολομβίας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η στάση των ΗΠΑ για την σύναψη συμφωνίας "ελεύθερου εμπορίου", με την Κολομβία, είναι από τα ζητήματα που προβληματίζουν το νέο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που περιμένει να δει από τον Κολομβιανό ομόλογό του Αλβάρο Ουρίμπε, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

    Είδηση: 15623

    [10] Ινδονησία: Μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων

    Τουλάχιστον τέσσερεις νεκρούς, 37 τραυματίες και ερείπια άφησε πίσω της η μανία του Εγκέλαδου που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την Ινδονησία. Ο ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος έπληξε την επαρχία του Βόρειου Σουλαβέζι και παρακείμενες περιοχές. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε περίπου 138 χλμ. βορειοδυτικά της περιοχής Γκοροντάλο, σε εστιακό βάθος 10 χλμ. Περισσότερα από 100 σπίτια κατέρρευσαν, μεταξύ αυτών και σχολεία ενώ άλλα 700 σπίτια υπέστησαν ζημιές. Την ισχυρή δόνηση ακολούθησε μια σειρά μετασεισμών, ο ισχυρότερος εκ των οποίων είχε μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ακόμη μεγαλύτερος πανικός στους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων απέφυγαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Οι τρεις εκ των θυμάτων σκοτώθηκαν στην περιοχή Μπουόλ, όπου κατέρρευσαν τοίχοι σπιτιών και παρασύρθηκαν στέγες. Στην περιοχή αυτή εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν και η επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη, διευκρίνισε ο κυβερνήτης του Σουλαβέζι. Επίσης ένας 56χρονος έχασε τη ζωή του στο Γκοροντάλο.

    Σε απομακρυσμένα τμήματα της Ινδονησίας, όπου οι τηλεπικοινωνίες είναι ανεπαρκείς, συχνά χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνει απολογισμός των θυμάτων και των ζημιών.

    Χιλιάδες κάτοικοι, κυρίως στις περιοχές, Γκοροντάλο, Πάλου και Μπουόλ Τόλι Τόλι πέρασαν τη νύχτα σε ανοικτούς χώρους. Επέλεξαν να πάνε σε λόφους και περιοχές πάνω από το υψόμετρο της θάλασσας, εξ αιτίας του φόβου τους ότι θα εκδηλωθεί τσουνάμι -παρά το γεγονός ότι η επίσημη προειδοποίηση για το ενδεχόμενο η περιοχή να πληγεί από παλιρροϊκά κύματα δεν είχε διαρκέσει πολύ.

    Την Τρίτη, η Ινδονησία εγκαινίασε ένα νέο σύστημα υψηλής τεχνολογίας για την ανίχνευση τσουνάμι, με στόχο τον πιο έγκαιρο εντοπισμό του φαινομένου και την ταχύτερη προειδοποίηση των πολιτών που κινδυνεύουν. Ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι ακόμη δεν καλύπτει μεγάλο τμήμα της χώρας και δε θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία πριν το 2010.

    Πάνω από 20.000 πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ινδονησίας Antara και τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Elshinta

    Τον Δεκέμβριο του 2004 είχε σημειωθεί μια εξαιρετικά φονική σεισμική δόνηση που προκάλεσε τσουνάμι στοιχίζοντας 168.000 ζωές μόνο στην Ινδονησιακή επαρχία Ατσέχ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

    Είδηση: 15622

    [11] Κίνα: 34 εγκλωβισμένοι σε ανθρακωρυχείο

    Για άλλη μια φορά τα ανθρακωρυχεία της Κίνας, τροφοδοτούν τη διεθνή ειδησεογραφία με αρνητικές ειδήσεις. Ο τομέας αυτός της κινεζικής οικονομίας έχει μεγάλο δείκτη εργατικών ατυχημάτων, σε σταθερή βάση τα τελευταία χρόνια, με πολλά από αυτά να είναι θανατηφόρα. Από το πρωί της Δευτέρας, 34 Κινέζοι ανθρακωρύχοι έχουν εγκλωβιστεί στις υπόγειες στοές ορυχείου της κεντρικής Κίνας στην επαρχία Χενάν.

    Σαν αιτία του εγκλωβισμού τους, το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, αναφέρει πλημμύρα που προκλήθηκε στις 7.20 τοπική ώρα (01.20' ώρα Ελλάδος). Την ώρα της πλημμύρας 42 εργάτες βρίσκονταν στο βάθος του ανθρακωρυχείου και οκτώ από αυτούς, κατάφεραν να ανεβούν στην επιφάνεια και να σωθούν.

    Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 15637

    [12] Ανάγκη 100 δισ. δολαρίων έχει το ΔΝΤ

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου [ΔΝΤ] Ντομινίκ Στρος-Καν, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC πως το Ταμείο έχει ανάγκη επιπλέον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άφησε να εννοηθεί πως θα εγκρίνει νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα."Ο αριθμός των χωρών που ταυτοχρόνως αντιμετωπίζουν προβλήματα, έχει αυξηθεί δραματικά.Οι χώρες αυτές ζητούν την στήριξη του ΔΝΤ με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους", επισήμανε ο Στρος-Καν.

    Ο διευθυντής του ΔΝΤ χαρακτήρισε ως "πολύ σημαντικό βήμα" την προσφορά δανείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ιαπωνία στο Ταμείο, επισημαίνοντας πως το ΔΝΤ έχει "επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει τα υφιστάμενα προβλήματα".

    "Το θέμα είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και σε έξι μήνες. Πιστεύω πως όλοι οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έχουν αντιληφθεί την σημασία ενός ισχυρού Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου" -υπογράμμισε- υπονοώντας πως το Ταμείο θα έχει -χωρίς αμφιβολία- ανάγκη από επιπλέον 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει την ζήτηση.

    Ο Στρος-Καν είπε ακόμα πως το ΔΝΤ προσπαθεί να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών από τις επιπτώσεις της τωρινής προσαρμογής.

    Ο Στρος-Καν άφησε να εννοηθεί πως θα ταχθεί υπέρ μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.

    "Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, τα επιτόκια έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και στις άλλες χώρες με πιο δραστικό τρόπο", τόνισε.

    "Πιστεύω ότι την στιγμή αυτή η ΕΚΤ έχει το περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια της. Όμως, έμφαση πρέπει να δοθεί στην δημοσιονομική πολιτική" -πρόσθεσε- αναφερόμενος στην απόφαση των χωρών που συμμετείχαν στην G20 να εφαρμόσουν συγκεκριμένη πολιτική για την δημοσιονομική ανάκαμψη.

    Υπενθυμίζεται, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο της στο 3,25%, στις 6 Νοεμβρίου.

    Είδηση: 15636


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 November 2008 - 9:57:29 UTC