Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: Όχι στην απελευθέρωση της αγοράς
  • [02] Η απάντηση των Σοσιαλιστών στην οικονομική κρίση
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή-Παυλόπουλου

    [01] Αλ. Παπαρήγα: Όχι στην απελευθέρωση της αγοράς

    Την πλήρη αντίθεσή της στις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν επί ΝΔ αλλά και επί ΠΑΣΟΚ εξέφρασε για μία ακόμη φορά η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση στη λογική της απελευθέρωσης της αγοράς που υπηρετεί η κυβέρνηση. Κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με το σωματείο εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η κα Παπαρήγα τάχθηκε υπέρ του πλήρους ελέγχου από το κράτος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Στις σημερινές συνθήκες μπορούμε να κατανοήσουμε το αίτημα που υιοθετούν οι εργαζόμενοι για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την επαναφορά του στο κράτος, είτε ακόμη και της "Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας", σημείωσε η ίδια.

    Ωστόσο, είπε η ΓΓ του ΚΚΕ, κάτι τέτοιο θα μπορούσε βεβαίως να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των οξυμμένων προβλημάτων που προκαλεί η καπιταλιστική κρίση. "Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται και μία πολιτική, από την πλευρά του κράτους και της κυβέρνησης, αντίθετης προς την λογική της απελευθέρωσης της αγοράς, ούτως ώστε να μην υπάρξει πρόσφορο έδαφος για την χρησιμοποίηση κρατικών φορέων προς όφελος συνολικά του κεφαλαίου ή να υπάρχει ανταγωνισμός από τους ιδιώτες που οδηγούν κρατικά ιδρύματα σε χρεοκοπία".

    Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι "επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή είχαμε πει, ότι η καπιταλιστική κρίση χτυπάει πρώτα απ' όλα τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι οι εργαζόμενοι να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα.

    Είδηση: 15658

    [02] Η απάντηση των Σοσιαλιστών στην οικονομική κρίση

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τα χαρακτηριστικά της διεθνούς οικονομικής κρίσης επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας τη Δευτέρα κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου της Διεθνούς που διεξάγεται στην πόλη Νουέβο Βαγιάρτα του Μεξικού. Στη σύνοδο συζητείται το θέμα αυτό με βάση την πρώτη έκθεση της επιτροπής Στίγκλιτς, η οποία συστήθηκε στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για να μελετήσει το θέμα και να προτείνει λύσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Διεθνούς διατύπωσε πέντε προτάσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

    Προτάσεις για έξοδο από την κρίση

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τον "κίνδυνο" να γίνουν μόδα οι σοσιαλιστικές αρχές και αξίες, καθώς όλο και πιο πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί, αναφερόμενοι στην οικονομική κρίση, χρησιμοποιούν ορισμένες από τις σοσιαλιστικές αρχές, ενώ διατύπωσε σε 5 σημεία την απάντηση των Σοσιαλιστών στην παγκόσμια κρίση: Πρώτον, η δημιουργία ταμείου για την κοινωνική προστασία έτσι ώστε να υπάρξει εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Δεύτερον, ίδρυση ειδικού ταμείου το οποίο θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές. Αυτό θα είναι, εξήγησε, απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Τρίτον, δημιουργία ειδικού ταμείου το οποίο θα αναλάβει την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

    Τέταρτον, ειδικά μέτρα στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών και των οικονομιών τους οι οποίες πρέπει να διαθέτουν ρευστότητα ώστε να μην οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

    Πέμπτον, προώθηση των αναγκαίων από καιρό μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , η Διεθνής Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

    Ιδιαίτερη έμφαση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να δοθεί στη συμμετοχή των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών σε αυτούς τους οργανισμούς. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ευθύνη των σοσιαλιστών και των σοσιαλδημοκρατών είναι πλέον μεγάλη καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ασπάζεται αυτές τις αρχές και αξίες οι οποίες είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη, η ισοτιμία, η λογοδοσία, η διαφάνεια, η αλληλεγγύη, η επιβολή κανόνων λειτουργίας στις αγορές, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανέργων, ο αγώνας εναντίον της φτώχειας και της ανισότητας, η δίκαιη κατανομή του πλούτου και η πράσινη ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στο πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τα εξής: πρώτον πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να αποκατασταθούν οι κανόνες λειτουργίας των αγορών με επίβλεψη ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αγορές θα λειτουργούν υπέρ του ανθρώπου και όχι ο άνθρωπος για τις αγορές. Δεύτερον πρέπει να υπάρξει απαραιτήτως μεταρρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος ώστε αυτό να γίνει πιο διαφανές αλλά και να λογοδοτεί. Τρίτον απαραίτητη θεωρείται επίσης η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης. "Αυτό που έκαναν οι G-20 δεν φτάνει. Έρχεται πολύ αργά και είναι πολύ λίγο", είπε χαρακτηριστικά για την σύνοδο της Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών και των ενεργειών των σοσιαλιστών και των σοσιαλδημοκρατών είναι ο άνθρωπος. Γι' αυτό υπογράμμισε είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του πολίτη και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στον Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος όπως είπε ενέπνευσε πάρα πολλούς πολίτες και ιδιαίτερα νέους για να αντιληφθούν ότι η συμμετοχή τους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και έτσι κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν δραστήρια στην εκλογική διαδικασία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα στη νέα γενιά για να συμμετέχει και να πάρει τη μοίρα της στα δικά της χέρια.

    Σχετικά με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δημιούργησε την αισιοδοξία ότι θα ανοίξει το διάλογο.

    Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της σημερινής οικονομικής κρίσης, είπε ότι δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τεχνοκρατικά μέσα αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση. "Μόνο όποιος έχει την καθαρή πολιτική βούληση θα λύσει αυτό το πρόβλημα και αυτό κάνει η Σοσιαλιστική Διεθνής με τις αποφάσεις της", τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε εξάλλου την κοινωνική διάσταση της οικονομικής κρίσης τονίζοντας ότι αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις.

    Είδηση: 15664

    [03] Συνάντηση Καραμανλή-Παυλόπουλου

    Για την αποτελεσματικότερη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, αλλά και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, συζήτησαν τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών. Σε δηλώσεις του, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η ελληνική αστυνομία σημειώνει επιτυχίες σε όλους τους τομείς και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στα αστικά κέντρα.

    Ο υπουργός ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή και για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωαφρικανική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Νότιο Αφρική για τα θέματα μετανάστευσης.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε αυτό το εμπόριο ελπίδας δεν μπορεί να συνεχιστεί και έκανε αναφορά στη μη τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων από πλευράς Τουρκίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 15657


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 November 2008 - 22:01:26 UTC