Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα κόντρα στην Εξεταστική
  • [02] Βουτιά στις διεθνείς χρηματαγορές
  • [03] Πυρκαγιά στο αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου
  • [04] Άρχισαν οι συνομιλίες στο APEC
  • [05] Χανιά: Ενέδρα θανάτου σε 27χρονο
  • [06] Μυστικές συνομιλίες Αμπντάλα-Όλμερτ
  • [07] Σομαλία: πειρατές άφησαν πλοίο που είχαν καταλάβει το Σεπτέμβριο

    [01] Νέα κόντρα στην Εξεταστική

    Το άνοιγμα όλων των λογαριασμών της Μονής Βατοπαιδίου θα ζητήσει σήμερα Πέμπτη με επιστολή του προς τις τράπεζες ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Αφορμή στάθηκε η επιστολή, που έστειλε στην Επιτροπή, ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, με την οποία ενημερώνει ότι δεν έχει προχωρήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησαν τον πρόεδρο της Επιτροπής για κωλυσιεργία και απροθυμία να ανοίξει τους επίμαχους λογαριασμούς, αν και το είχαν ζητήσει από τις 5 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να καταθέσει η φίλη της δικηγόρου Τάνιας Σωτηροπούλου, Ντίνα Κανου, η οποία ήταν παρούσα στην συνάντηση με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Νωρίτερα κατέθεσε ο αναπληρωτής διευθυντής της νομικής υπηρεσίας της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου κ. Σωτήρης Γκασούκας. Νέα αντιπαράθεση εξάλλου, προκαλεί η γνωστοποίηση από τον επιχειρηματία Αθανάσιο Πάπιστα ότι είχε ενημερώσει, προ διμήνου, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το βίντεο του εκβιασμού του από το δικηγόρο Κουκοβίνο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως ο εκβιασμός είχε σχέση με την υπόθεση Βατοπαιδίου γι' αυτό και δεν ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος του.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε εξηγήσεις γιατί o κ. Παπακωνσταντίνου απέκρυψε συστηματικά τη συνάντησή του με τον επιχειρηματία και δεν κατήγγειλε, την παράνομη πράξη στον εισαγγελέα.

    Για απόπειρα δημιουργίας εντυπώσεων, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ότι είχε υποδείξει στον κύριο Πάπιστα να απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επιχειρηματίας. Καλά έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου και έστειλε τον Παπιστα στον εισαγγελέα, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρης Νιώτης. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ίδιος ζήτησε να καταθέσει στη Βουλή και ο κ.Ψωμιάδης, καθώς πιστεύει ότι με μια μαρτυρία -αυτή της κυρίας Σωτηροπούλου- δεν μπορεί να εμπλακεί στην υπόθεση ο πρωθυπουργός.

    Κατάθεση Γκασούκα

    Ως ένα άνθρωπο ήπιο, σεμνό, αλλά και δυναμικό περιέγραψε στην Εξεταστική Επιτροπή τον Αρσένιο ο αναπληρωτής διευθυντής της νομικής υπηρεσίας της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου κ. Σωτήρης Γκασούκας. "Τις εποχές που συντάσσονταν τα συμβόλαια, ο Αρσένιος μπορεί να ήταν και πέντε και δέκα ημέρες συνέχεια στη Νομική Υπηρεσία. Άλλοτε μπορεί να ερχόταν κάθε 10, ή 20 ημέρες. Πάντως η παρουσία του γενικά, ξεπερνάει τα όρια του ενδιαφέροντος για κάποια υπόθεση που έχουν συνήθως οι πολίτες όταν έρχονται για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους", ανέφερε ο μάρτυρας. Ο κος Γκασούκας, υποστήριξε επίσης, πως "τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και το τί λείπει σε κάθε υπόθεση, είναι στην κρίση του δικηγόρου ο οποίος συντάσσει τα συμβόλαια", επί του προκειμένου, του Σταύρου Ζερβουδάκη. Ο τελευταίος είχε εξομολογηθεί και στον μάρτυρα πως "δεχόταν πιέσεις από πάνω", χωρίς ποτέ να τις προσωποποιήσει.

    Ο κ. Γκασούκας κατέθεσε ακόμη: "Ήλθε στο γραφείο μου ο π. Αρσένιος και, αφού κάναμε μια συζήτηση για τις δυσκολίες, για τα εμπόδια που κατά τη γνώμη του προέβαλε ο κος Ζερβουδάκης ζητώντας πολλά πιστοποιητικά, μου είπε: "Τι να κάνω με τον Σταύρο;". Εγώ του απάντησα: "Τι να κάνω κι εγώ με τον Σταύρο; Μπορώ να του επιβάλλω τι πιστοποιητικά θα ζητήσει;". Έβγαλε το τηλέφωνό του, πήγε λίγο πιο πίσω, προς την πόρτα του γραφείου μου και, αφού μίλησε, είπε "Έλα, Γιάννη". Τον ρώτησα ποιος είναι αυτός ο Γιάννης και μου είπε, έτσι, με μια αυτοπεποίθηση, "είναι ο Γιάννης ο Αγγέλου". Και του λέω εγώ "στο γραφείο του Πρωθυπουργού;". Λέει "ναι"».

    "Σκέπτομαι τώρα εκ των υστέρων: Το είπε γιατί πραγματικά μίλησε, ή το είπε γιατί ήθελε να δείξει σε μένα ότι "ξέρεις κάτι; Εγώ έχω εξουσία". Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω", ανέφερε ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Δένδια (ΝΔ). "Μπορεί να μην ήταν ο Αγγέλου, να ήταν ο Άγγελος του Κυρίου. Μπορεί να επικοινωνούσε με τον Άγγελο του Κυρίου» συμπλήρωσε αργότερα.

    Η ΚΕΔ κατά το μάρτυρα, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει και σε δικές της εκτιμήσεις της αξίας των εκτάσεων -το πραγματοποίησε μόνον επί των δικών του ημερών, για τις παραλίμνιες εκτάσεις- και πως επίσης, θα έπρεπε στα συμβόλαια να είχαν συμπεριληφθεί πιστοποιητικά που θα χαρακτήριζαν τις γαίες, όπως συμβαίνει στις συναλλαγές μεταξύ των ιδιωτών. Σε κάθε περίπτωση, "στοιχειώδης συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ΚΕΔ, θα επέβαλε για το κάθε ακίνητο να υπάρχει και μία περιγραφή της νομικής του κατάστασης από το Υπουργείο. Προφανώς ο κος Ζερβουδάκης διαπίστωσε πως δεν είχε επαρκή νομική ενημέρωση".

    Στις 12/6/2007, η Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔ διελύθη και ο ίδιος υπέστη "υποβάθμιση μεγίστου μεγέθους", μεταφερόμενος στη Διεύθυνση Μητρώου - "μια ουσιαστικά νεκρή υπηρεσία".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15764

    [02] Βουτιά στις διεθνείς χρηματαγορές

    Με σημαντική πτώση άνοιξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, μετά τη "βουτιά" σε Ασία και ΗΠΑ. Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης τιμών στις 11:10 βρισκόταν στις 1.813,76 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 4,41%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE σημείωσε στο άνοιγμα των εργασιών πτώση 2,25%, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 2,70% και στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση κατά 1,82%. Νωρίτερα σήμερα, μεγάλη πτώση κατέγραψε το χρηματιστήριο του Τόκιο, κλείνοντας με απώλειες σχεδόν 7%, ενώ, πτώση άνω του 5% σημειώνεται σε Χονγκ Κονγκ και Σεούλ. Ανάλογο ήταν το κλίμα την Τετάρτη και στη Wall Street: 5,07% έπεσε ο Dow Jones, φτάνοντας στα κατώτερα επίπεδα 5ετίας (-6,53 ο Νάσντακ, -6,12% ο Standard and Poor's), μετά τα ζοφερά προγνωστικά που διατύπωσε η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η FED, για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Στο μεταξύ, δάνειο ύψους 2,1 δισ. δολαρίων ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ισλανδία, η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που εισπράττει οικονομική βοήθεια από τον διεθνή αυτό οργανισμό μετά τη Βρετανία το 1976. Από το ποσό αυτό, τα 827 εκατ. θα εκταμιευθούν άμεσα και το υπόλοιπο θα χορηγηθεί σε οκτώ δόσεις υποκείμενες σε μία διαδικασία τριμηνιαίας εξέτασης. Η ισλανδική οικονομία επλήγη δραματικά από την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση του εθνικού της νομίσματος, της κορώνας. Η ισλανδική κυβέρνηση εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα αυξηθεί από 29% του ΑΕΠ που ήταν στα τέλη του 2007, σε τουλάχιστον 100% στα τέλη του 2009. "Κραχ" στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με τις επιχειρήσεις να ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και περικοπές στο ωράριο εργασίας, για να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία πτώση των παραγγελιών εξαιτίας της κρίσης, την ώρα που υποχωρούν και άλλο οι τιμές του πετρελαίου στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

    Στις 08:00 το πρωί (10:00 ώρα Ελλάδας) στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, με ημερομηνία παράδοσης τον Ιανουάριο, έπεσε στα 50,48 δολάρια το βαρέλι, την χαμηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2005.

    Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, στη Νέα Υόρκη το "ελαφρύ αργό", παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησε στα 52,50 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2007.

    Από τον Ιούλιο, όταν η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε ύψη ρεκόρ, έχει χάσει τα δύο τρίτα της αξίας της.

    Πλήττεται η κινεζική βιομηχανία

    Απεργίες απολυμένων και οδηγών ταξί σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα, καθώς αρχίζουν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες από το πλήγμα που δέχεται ο εξαγωγικός τομέας. Ταραχές ξέσπασαν στην Γούντου, τη φτωχή περιοχή Λόνγκναν της επαρχίας Γκανσού, όπου 1,8 εκατ. άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό της 12ης Μαρτίου στην επαρχία Σετσουάν, με αφορμή τη χρηματοδότηση των σχεδίων για την μεταστέγασή τους.

    Για την κυβέρνηση της Κίνας, η σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η "σταθεροποίηση της απασχόλησης", δήλωσε ο υπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιν Ουέιμιν.

    Ο αριθμός των νέων ανέργων είχε φθάσει τα 10,2 εκατ. τους πρώτους 10 μήνες του 2008, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ολόκληρο το έτος κατά 2%.Μετά από δεκαετίες σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα αντιμετωπίζει μια νέα, έως πρότινος αδιανόητη κατάσταση: η μείωση της ζήτησης σε διεθνές επίπεδο προκάλεσε κλείσιμο εργοστασίων κι επιχειρήσεων, εξωθώντας χιλιάδες πολίτες να προβούν σε μαζικές κινητοποιήσεις.

    Η επίσημη ανεργία στις πόλεις βρίσκεται στο 4% κι ο Γιν εξέφρασε φόβους ότι θα φθάσει το 4,5% πριν από το τέλος του έτους. Στο ποσοστό όμως δεν συμπεριλαμβάνονται τα εκατομμύρια εργαζομένων που έφυγαν από την επαρχία αναζητώντας καλύτερη τύχη στα αστικά κέντρα--και αυτοί είναι που "πλήττονται περισσότερο" είπε ο Κινέζος υπουργός.

    Περίπου 4,5 εκατ. άνεργοι επαναπροσλήφθηκαν. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης ήταν να επαναπροσληφθούν 5 εκατ. εξ αυτών, πρόσθεσε ο Γιν, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να "ελαχιστοποιήσει" τις απολύσεις.

    Είδηση: 15758

    [03] Πυρκαγιά στο αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου

    Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το πρωί στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου Τέγκελ του Βερολίνου, γεγονός που ανάγκασε τις αρχές να κατευθύνουν σε άλλο αεροδρόμιο της πτήσεις. Εκπρόσωπος του αεροδρομίου Τέγκελ δήλωσε ότι οι αφίξεις κατευθύνονται στο αεροδρόμιο Σένεφελντ, στο ανατολικό τμήμα της γερμανικής πρωτεύουσας, καθώς ο πυκνός καπνός καθιστά δύσκολη την προσγείωση των αεροσκαφών. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν απειλούνται ανθρώπινες ζωές από τη η φωτιά, τα αίτια της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Στο αεροδρόμιο έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕBBC: Fire breaks out at Berlin airport

    Είδηση: 15763

    [04] Άρχισαν οι συνομιλίες στο APEC

    Κορυφαία στελέχη των Κυβερνήσεων χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού συμμετέχουν ήδη στις συνομιλίες για το "ελεύθερο εμπόριο" στη σύνοδο του Φόρουμ για την Οικονομική Συνεργασία των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, ή APEC, που διαρκεί μια εβδομάδα και κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβάνοντας την τελευταία επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στο εξωτερικό με την ιδιότητα του Προέδρου των ΗΠΑ. Οι Υπουργοί Εμπορίου κι Εξωτερικών 21 χωρών, περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες που άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα στη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού, όπου έχουν επιβληθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, το Περού εξέφρασε την ελπίδα πως η σύνοδος θα εκπέμψει ένα "ισχυρό μήνυμα εναντίον του προστατευτισμού", καλώντας τις χώρες που συμμετέχουν να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση του "ελεύθερου εμπορίου" παρά την κρίση και την ύφεση που καταγράφεται διεθνώς.

    Ο Πρόεδρος του Περού, Άλαν Γκαρσία, υποστήριξε ότι οι χώρες του APEC, που μαζί συγκεντρώνουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν επίσης και τις περισσότερες "μικρές" επιχειρήσεις από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. "Χάρη σε αυτό η περιοχή είναι πιο ενεργή" οικονομικά, εκτίμησε. "Το APEC είναι το σπουδαιότερο εργαλείο στον κόσμο για την αντιμετώπιση της κρίσης".

    Περίπου 99.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο το Περού, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού, εξ αιτίας της πρόσφατης αναζωπύρωσης της δράσης της μαοϊκής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, που πρωταγωνίστησε στην αιματηρή εξέγερση των δεκαετιών του 1980 και του 1990.

    Το 2002, λίγο πριν από την προηγούμενη επίσκεψη του Μπους στη χώρα, το ακροαριστερό κίνημα είχε τοποθετήσει αυτοκίνητο-βόμβα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λίμα, από την έκρηξη του οποίου είχαν βρει το θάνατο εννέα άνθρωποι.

    Η αστυνομία συνέλαβε την Κυριακή έναν άνδρα στη Λίμα ο οποίος είχε στην κατοχή του 36 χειροβομβίδες. Οι προθέσεις και τα κίνητρά του δεν έγιναν σαφή.

    Ο Χούλιο Βεργάρα, που έχει τεθεί επικεφαλής της φρούρησης της συνόδου, δήλωσε ότι οι 39.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στη Λίμα, εκ των οποίων 2.000 θα φυλάσσουν τους ξένους ηγέτες.

    Η γενική συνομοσπονδία των εργαζομένων του Περού ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει διαδήλωση εναντίον του Μπους αύριο Παρασκευή. Ο γενικός γραμματέας της Μάριο Ουαμάν είπε ότι η κινητοποίηση έχει στόχο "να καταδικαστεί η παρουσία του Μπους. . . είναι ένοχος για την οικονομική κρίση, που πλήττει τους εργαζόμενους". Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές θα φθάσουν έως τις πύλες του χώρου όπου θα συνεδριάσουν οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν.

    Είδηση: 15761

    [05] Χανιά: Ενέδρα θανάτου σε 27χρονο

    Ενέδρα θανάτου είχε στήσει χθες το βράδυ άγνωστος δράστης σε έναν 27χρονο από τα Ασκύφου Χανίων. Σύμφωνα με την αστυνομία, στο δημοτικό διαμέρισμα Ασκύφου του δήμου Σφακίων, βρέθηκε νεκρός δίπλα στο αυτοκίνητό του, κοντά στο σπίτι του ο 27χρονος που έφερε πολλαπλά θανατηφόρα τραύματα στο κεφάλι και την πλάτη. Σύμφωνα με την αστυνομία το θύμα χτυπήθηκε από άγνωστο δράστη με κυνηγετικό όπλο αγνώστου τύπου. Το περιστατικό έχει σημάνει συναγερμό στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων και στην περιοχή που έγινε το έγκλημα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή αστυνομικές δυνάμεις. Το αυτοκίνητο του θύματος μεταφέρθηκε στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων προκειμένου να ελεγχθεί, ενώ αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας που διεξάγουν την προανάκριση εκτιμούν ότι ο δράστης περίμενε το θύμα έξω από το σπίτι του και τον πυροβόλησε μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του.

    Είδηση: 15762

    [06] Μυστικές συνομιλίες Αμπντάλα-Όλμερτ

    Μυστικές συνομιλίες είχε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα με κορυφαίους Ισραηλινούς πολιτικούς στο Αμμάν από τους οποίους ζήτησε να μην εισβάλλουν στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσαν Ισραηλινοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σήμερα Πέμπτη. Το ραδιόφωνο του Ισραήλ επικαλούμενο κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι "επιβεβαιώνεται" πως ο πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ταξίδεψαν εν κρυπτώ στην Ιορδανία, όπου είχαν συζητήσεις με τον Αμπντάλα - με το μονάρχη του χασεμιτικού βασιλείου να τονίζει πως το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα θα προκαλέσει μεγάλης κλίμακας προβλήματα στη χώρα του. Η Κυβέρνηση του Ισραήλ έχει κάνει σαφές ότι δεν προτίθεται να "συνεχίσει να ανέχεται" τις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύονται εναντίον της χώρας από την περιοχή αυτή, που ελέγχει η Χαμάς. Στα επεισόδια βίας των τελευταίων εβδομάδων, που κλονίζουν την 5μηνη εκεχειρία, οι δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους μαχητές, ενώ έχουν εκτοξευθεί εκατοντάδες ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών στόχων από τη Γάζα.

    Στο μεταξύ χιλιάδες Ιορδανών συμμετείχαν χθες Τετάρτη σε διαδήλωση στην πρωτεύουσα αξιώνοντας τον τερματισμό του αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο στρατός του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η κινητοποίηση, η οποία ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση εμπρός στο κτήριο της εθνοσυνέλευσης, οργανώθηκε από το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την πολιτική του πτέρυγα, που είναι γνωστή ως Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναξαν συνθήματα που επέκριναν τις αραβικές χώρες, ειδικά την Αίγυπτο, για την αποτυχία τους να πιέσουν για την άρση του αποκλεισμού και να ανοίξουν τα μεθοριακά περάσματα. Ο Ζάκι Μπάνι Ερσαΐντ, γενικός γραμματέας του Μετώπου, καταδίκασε την "ανέξοδη εξομάλυνση" των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ. "Είμαστε οργισμένοι σήμερα διότι η πολιορκία επιβάλλεται από αραβικά χέρια και τα περάσματα προς τη Γάζα έχουν κλείσει με ευθύνη του αιγυπτιακού καθεστώτος", δήλωσε.

    Στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Έχουντ Μπαράκ απέρριψε χθες Τετάρτη την έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω των μεθοριακών φυλακίων που το Ισραήλ κρατά κλειστά μετά από δύο εβδομάδες σποραδικών επεισοδίων βίας.

    Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού σχετικά με την έκκληση του Μπαν και το εάν το Ισραήλ έχει την πρόθεση να ανοίξει τα σημεία ελέγχου, ο Μπαράκ δήλωσε "Όχι. Πρέπει να υπάρξει ηρεμία για να ανοίξουν".

    Είδηση: 15759

    [07] Σομαλία: πειρατές άφησαν πλοίο που είχαν καταλάβει το Σεπτέμβριο

    Η ναυτιλιακή εταιρία Sinotrans Shipping Ltd ανακοίνωσε αργά χθες Τετάρτη ότι το πλοίο της με όνομα Great Creation, το οποίο είχε καταληφθεί από πειρατές στον Κόλπο του Άντεν το Σεπτέμβριο, αποπλέει για τα διεθνή ύδατα μετά την απελευθέρωσή του. Ο εταιρία, η οποία εδρεύει στο Χόνγκ Κόνγκ, ανέφερε ότι το πρόβλημα "επιλύθηκε" και ότι τα μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι σε καλή κατάσταση. Το Great Creation, με απόβαρο 27.383 τόνων, μετέφερε 25.920 τόννους λιπασμάτων όταν δέχθηκε επίθεση. Είχε πλήρωμα 25 ανθρώπων, περιλαμβανομένων ενός κατοίκου Χόνγκ Κόνγκ, ενός υπηκόου Σρι Λάνκα και 23 Κινέζων. Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες.

    Είδηση: 15757


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 November 2008 - 10:11:02 UTC