Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς νέους φόρους
  • [02] Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κίνας
  • [03] Στο μικροσκόπιο οι δημοσκοπήσεις
  • [04] Mε σημαντική άνοδο έκλεισε το ΧΑΑ
  • [05] Νέα μέτρα μετά τις προτάσεις της Ε.Ε.
  • [06] Δημιουργία κατά παραγγελία οστών
  • [07] Θα πληρώνουν τις εξετάσεις οι ασφαλισμένοι Δημοσίου
  • [08] Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην Αταλάντη
  • [09] Χειμωνιάτικο σκηνικό
  • [10] Θεαματική άνοδος στα Χρηματιστήρια

    [01] Χωρίς νέους φόρους

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος το 2009, έδωσε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Αντίθετα πρόσθεσε υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του φορολογικού συντελεστή των μεσαίων εισοδημάτων, από 27% σε 25%. Αναφερόμενος στην πρόβλεψη των αυξημένων εσόδων του προϋπολογισμού, ο κ. Καραμανλής την απέδωσε στα μετρά κατά της φοροδιαφυγης και στην ανάπτυξη της οικονομιας. Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός προέταξε την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων απέναντι στην οικονομική κρίση, ζήτησε πιο γρήγορους ρυθμούς και πιο χειροπιαστά αποτελέσματα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ενώ ανακοινώσε ότι μέχρι το 2010 το τραμ θα φτάσει στον Πειραιά, και μέχρι το 2013 ο ΗΣΑΠ θα φτάσει στην εθνική οδό

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η οικονομία αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα, την ώρα που υπάρχει διεθνής κρίση, με στόχο την επόμενη μέρα όταν θα περάσει η κρίση να τρέξει -όπως είπε ο κ. Καραμανλής- πιο γρήγορα.

    Το διακύβευμα αυτό σημείωσε, αφορά όλους τους πολίτες αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την υπευθυνότητα. Ανέφερε ακόμη, ότι οι μεταρρυθμίσεις σήμερα είναι πιο επιτακτικές από ποτέ.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος διαβεβαίωσε πως για το 2009 δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να επιβληθεί κανένας νέος φόρος, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση των συντελεστών φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

    Ο κ. Αντώναρος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα να μειώσει και το ΦΠΑ, όπως έπραξε η Βρετανία , σημείωσε πως η Ελλάδα ακολουθεί σε τέτοια ζητήματα τις συλλογικές αποφάσεις της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η Βρετανία είναι εκτός ευρωζώνης.

    Παράλληλα επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για την φορολογική πολιτική που είχε ακολουθήσει ως κυβέρνηση τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβάλει 80 νέους φόρους, ενώ "η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχει κανένας νέος φόρος".

    "Όλη η φημολογία περί δήθεν νέων φόρων είναι εκ του πονηρού", επισήμανε και διευκρίνισε ότι τα αυξημένα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός θα προκύψουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και από την ανάπτυξη της οικονομίας.

    "Αυτή η καραμέλα που προσπαθεί να περάσει στην ελληνική κοινή γνώμη το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταματήσει", επεσήμανε.

    Ολυμπιακή και ΟΣΕΚατά την επίσκεψη του ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για το έργο του υπουργείου Μεταφορών, και ιδιαίτερα για τις δράσεις σχετικά με την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ.Διάψευση για όσους προεξοφλούσαν την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής χαρακτήρισε ο κ. Καραμανλής την υποβολή 38 προσφορών για την εξαγορά της . Σημείωσε μάλιστα ότι ενώ η δημόσια ολυμπιακή είχε ζημιές 350 ως 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, η νέα ολυμπιακή θα αποφέρει κέρδη 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο . Στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Ολυμπιακή και ο ΟΣΕ επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο με 2,7 εκατ. ευρώ ημερησίως, σημειώνοντας ότι είναι κρίμα να πηγαίνουν χαμένα τόσα χρήματα και να μην περνάνε σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Εκτός από την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, στόχος είναι η εξυγίανση του ΟΣΕ και ο περιορισμός του λειτουργικού του ελλείμματος σε 80 εκατ. ευρώ το 2010.

    Αντιδράσεις αντιπολίτευσηςΟ πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα μεταφορών και επικοινωνιών Νίκος Σηφουνάκης, σε δηλώσεις του για την επίσκεψη του κυρίου Καραμανλή στο υπουργείο Μεταφορών, αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός:

    " Επιβεβαίωσε ότι για όσο ακόμα θα παραμένει στην κυβέρνηση, στους στόχους του εξακολουθεί να είναι η διεύρυνση της ακινησίας και η συνέχιση της πολιτικής της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας".

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι οι επιχειρηματίες υπόκεινται σε συμβολική φορολογία μετά τις συνεχείς μειώσεις των φορολογικών συντελεστών από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και τονίζει:

    "Η δέσμευση του Πρωθυπουργού, ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι φόροι, ισχύει για το κεφάλαιο, όχι για το λαό. Η αλήθεια είναι ότι η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να ληστεύονται από τα μονοπώλια και το κράτος".

    "Οι σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την εκκαθάριση - εν λειτουργία της Δημόσιας Ο.Α. και του ομίλου της, επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δογματική προσήλωση της Ν.Δ., να απολέσει η χώρα μας το μοναδικό δημόσιο φορέα - εργαλείο ανάπτυξης στις αερομεταφορές.Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει, δυναμώνει και στηρίζει τους αγώνες για δημόσια σύγχρονη, ανασυγκροτημένη, αποτελεσματική, ενιαία και ασφαλή Ο.Α.", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Είδηση: 15905

    [02] Στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Κίνας

    Με την υπογραφή τριών σημαντικών οικονομικών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας επισφραγίζεται η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στη χώρα μας. Οι συμφωνίες αφορούν στην παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών και τηλεοπτικών σταθμών των δύο χωρών. Τον κ. Χου Ζιντάο υποδέχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος το βράδυ θα τού παραθέσει επίσημο δείπνο. Αύριο το μεσημέρι, ο κ. Χου Ζιντάο θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, θα υπογραφούν οι συμφωνίες και, στη συνέχεια, ο Κ. Καραμανλής θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τον Πρόεδρο της Κίνας. Συνάντηση με τον κ. Χου Ζιντάο θα έχει αύριο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Προθυμία για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων

    Έφτασε το μεσημέρι στην Αθήνα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο, τον οποίο στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Κινέζος πρόεδρος σε δηλώσεις αμέσως μετά την άφιξη του εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που βρίσκεται στη χώρα μας, με την οποία η Κίνα συνδέεται με φιλικές επαφές και ανταλλαγές μεταξύ των λαών που μπορούν να ανατρέξουν στα βάθη των αιώνων. "Τα τελευταία χρόνια, η Συνολική Στρατηγική Εταιρική Σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας εδραιώνεται αδιάκοπα, οι επαφές και η συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αναπτύσσονται ταχύρρυθμα" είπε και εξέφρασε αφενός ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη και βοήθεια στην προσπάθεια της διοργάνωση των Ολυμπιακών, αφετέρου προθυμία "μαζί με την ελληνική πλευρά να καταβληθούν κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο των διμερών σχέσεων".

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του Μαίη, υποδέχθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

    Ο κ. Παπούλιας προσέφερε στον κ. Ζιντάο ένα ανάγλυφο από μαρμάρινη βάση αγάλματος Κούρου με παράσταση «σφαιροβολίας εφήβων» που ασκούνται στην παλαίστρα, από το Θεμιστόκλειο τείχος στον Κεραμεικό και η κα Μαίη Παπούλια μία χρυσή καρφίτσα, κρίνα, εμπνευσμένη από κτέρισμα της Μυκηναϊκής εποχής.

    Ο Πρόεδρος της Κίνας κ. Hu Jintao προσέφερε στον κ. Παπούλια μια χρυσή μικρογραφία του Ολυμπιακού Σταδίου του Πεκίνο (φωλιά του πουλιού) και η κυρία Liu Yongging στην κυρία Παπούλια ένα λεύκωμα με μία σειρά γραμματοσήμων των Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2008».

    Εν συνεχεία διεξήχθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών με τη συμμετοχή των δύο Προέδρων, μετά το πέρας των οποίων υπεγράφη Φυτοϋγειονομικό Πρωτόκολλο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό και τον Γουέι Τσουάν Τσούνγκ,Υπουργό Αναπληρωτή της Γενικής Διοίκησης Επιθεώρησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    Συνέντευξη Καραμανλή

    Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κινεζικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Xinhua, χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Ζιντάο ως "σημαντικό ορόσημο" στις σχέσεις Ελλάδας - Κίνας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις και πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσφέρει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους παραγωγούς, τους εξαγωγείς και τους επενδυτές, ειδικότερα δε αναφέρθηκε στους τομείς της εξαγωγής ελαιολάδου και τυποποιημένων οπωρικών.

    "Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν πολλά να προσφέρουν η μία στην άλλη", δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός,προτείνοντας - σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο- την υιοθέτηση των απαραίτητων μέτρων και από τις δύο χώρες, για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου.

    Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα το κομβικό σημείο της ευρύτερης περιοχής για την προσέλκυση των κινεζικών επενδύσεων.

    "Η Κίνα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο στα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα. Στην παρούσα οικονομική ύφεση, ο ρόλος της Κίνας είναι ζωτικός. Περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος προσδοκά από την Κίνα να αποτελέσει πυλώνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης", ανέφερε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει σθεναρά την αρχή της ενιαίας Κίνας.

    Το βράδυ θα παρατεθεί επίσημο δείπνο από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τιμήν του κ. Ζιντάο. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε πως δεν θα παραστεί "εκφράζοντας την κατηγορηματική και πλήρη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική Cosco".

    Διαμαρτυρία απέναντι στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ στην κινεζική Coscο εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ. "Το "καινοτόμο", σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχέδιο της κυβέρνησης, εκποίησης δημόσιας περιουσίας, με τη μετατροπή ενός δημόσιου και, μάλιστα, κερδοφόρου, κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό, δεν αποτελεί λόγο γιορτής και πανηγυρισμών.Αντίθετα, αποτελεί επιβεβαίωση της απόστασης που χωρίζει την κυβέρνηση, τόσο από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο, τους λόγους που προκάλεσαν την κρίση και, κυρίως, τις σημερινές ανάγκες και προτάσεις για την αντιμετώπισή της, όσο και από τις ανάγκες και προτεραιότητες του Ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο" σημείωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας, Ελπίδα Τσουρή

    Είδηση: 15915

    [03] Στο μικροσκόπιο οι δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ από 1,1 έως 4,5 % δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύει η εφημερίδα "Απογευματινή", στην πρόθεση ψήφου προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 32,1% έναντι 31% της ΝΔ. Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ με 4,5 μονάδες καταγράφει δημοσκόπηση της VPRC για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ και στην έρευνα της FOCUS για την "REΑL NEWS", τo ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα 3,7 μονάδων. Και στις τρεις δημοσκοπήσεις καταλληλότερος για την πρωθυπουργία κρίνεται ο Κώστας Καραμανλής. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξετάζονται από τα επιτελεία των κομμάτων με την κυβέρνηση να τονίζει ότι οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία μιας στιγμής και ότι οι εκλογές αργούν και στο ΠΑΣΟΚ να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

    Μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Απογευματινή", η οποία καταγράφει προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ με 1,1% έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

    Στο 1,1% βρίσκεται η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RASS για την εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τοΠΑΣΟΚ προηγείται με 32,1%, ακολουθεί η ΝΔ με 31%, ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, ΚΚΕ 7,4%, ΛΑΟΣ 4,2%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3%, ΑΛΛΟ 1%, ΑΚΥΡΟ ΛΕΥΚΟ 2,5%, ενώ h αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 10,3%.

    Με 13,3% προηγείται ο Κώστας Καραμανλής στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,8%, ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου με 33,5% κανείς από τους δυο 18,7%

    Στο ερώτημα, μεταξύ των κ .κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, ποιος πιστεύετε ότι είναι ικανότερος να διαχειριστεί τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης

    Ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει 38,1%, ο Γιώργος Παπανδρέου με 30,6%, κανείς από τους δυο απαντάει το 29,4%

    Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση περίπου το 77% των Ελλήνων αισθάνεται πολύ ανήσυχο από τις επιπτώσεις., μόλις το 13,7% επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και το 10,5% τη δημιουργία νέου κόμματος.

    Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων

    Στον απόηχο των δημοσκοπήσεων κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι πρόκειται για φωτογραφία της στιγμής, ενώ το ΠΑΣΟΚ δηλώνει αισιόδοξο

    Οι δημοσκοπήσεις είναι καταγραφή των τάσεων τη δεδομένη στιγμή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος και σημείωσε πως "οι κυβερνήσεις κρίνονται την ώρα που οι Έλληνες πολίτες πηγαίνουν στις κάλπες και οι κάλπες είναι μακριά, είναι σε μεγάλη χρονική απόσταση".

    Παράλληλα εκτίμησε ότι το κλίμα μπορεί να αναστραφεί και αυτό θα γίνει γιατί η κυβέρνηση ασκεί υπεύθυνη πολιτική και μένει πιστή σε όσα έχει εξαγγείλει.

    Ταυτόχρονα επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι "με κινήσεις εντυπωσιασμού που πρεσβεύουν κάποιοι ή τριτοκοσμικά πυροτεχνήματα - όπως αυτά που είπαν οι κύριοι του ΠΑΣΟΚ για τον έλεγχο νομοθετικά των επιτοκίων και τα πήραν πίσω - δεν λύνονται τα θέματα", και συμπλήρωσε πως υποσχεσιολογία δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα του τόπου. "Η αίσθηση μου είναι ότι το παιχνίδι μπορούμε να το γυρίσουμε. Αρκεί να δουλέψουμε με πείσμα , με επιμονή, με στρατηγική και με στόχους", τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού, Άρης Σπληλιωτόουλος.

    Την ίδια ώρα παράπονα ακούγονται από στελέχη της ΝΔ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε θέματα καθημερινότητας, όπως έγινε στην νομαρχιακή συνέλευση Βόρειας Αττικής της ΝΔ.

    "Μεμονωμένα στελέχη δεν εκφράζουν το σύνολο των ατόμων που είναι στο πλευρό της κυβέρνησης", επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντώναρος και πρόσθεσε πως είναι φυσικό συζητήσεις που γίνονται σε τοπικό επίπεδο να έχουν ζωηρό ρυθμό, να γίνεται κριτική και να ακούγονται διαφορετικές απόψεις.

    Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μίλησε για καρεκλοκένταυρους. Μιλώντας στον city 99,5 διευκρίνισε ότι εννοούσε τους διοικητές ΔΕΚΟ.

    Είδηση: 15914

    [04] Mε σημαντική άνοδο έκλεισε το ΧΑΑ

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις 1.864,81 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,10%.Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 139 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 13,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε θετική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι εξής: των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 5,53%, της Κοινής Ωφέλειας κατά 4,45%, των Κατασκευών κατά 3,62% και των Χημικών κατά 2,65%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Ασφαλειών κατά 3,77%, των Προσωπικών-οικιακών προϊόντων κατά 1,80% και της Υγείας κατά 0,26%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,08%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,01% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 1,04%.

    Είδηση: 15919

    [05] Νέα μέτρα μετά τις προτάσεις της Ε.Ε.

    Τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να εισηγηθεί στην κυβέρνηση νέα μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων. Ο Υπουργός Οικονομίας μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, τόνισε ότι εάν η ΕΕ αποφασίσει για χαλάρωση του σύμφωνου σταθερότητας, τότε η Ελλάδα θα αξιοποιήσει όσο μπορεί αυτά τα περιθώρια. Ωστόσο, όπως είπε η χαλάρωση δεν μπορεί να είναι εκτεταμένη στη χωρά λογά του υψηλού δημοσίου χρέους. Προανήγγειλε ακόμα για το επόμενο διάστημα ένα νέο πακέτο μέτρων με τη στήριξη των ασθενέστερων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που είναι το χρέος και η ανταγωνιστικότητα και πρόσθεσε ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες θα πρέπει να τοποθετούν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα πίσω από τα εθνικά.

    Τέλος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στο δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας.

    Νέα προειδοποίηση προς τις τράπεζες, απεύθυνε από το βήμα του συνεδρίου ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

    Ο Υπουργός, κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις για τους καταχρηστικούς όρους, διότι διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις.

    Μιλώντας στο συνέδριο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντόπουλου υποστήριξε ότι εν μέσω της παρούσας κρίσης η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να υπερβεί το άλειμμα του 3%, προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις και να διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

    Νωρίτερα οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων ζήτησαν την άμεση χρήση του πακέτου των 28 δις ευρώ για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία.

    Την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ασθενέστερων εισοδημάτων επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαρακτηρίζοντας θετικό το σχέδιο των 28 δις για τις τράπεζες.

    Ωστόσο σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν για ευνοϊκά δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    Τάχθηκε δε υπέρ της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της περιστολής της σπατάλης στις ΔΕΚΟ.

    Είδηση: 15912

    [06] Δημιουργία κατά παραγγελία οστών

    Τον δρόμο για τη δημιουργία των πρώτων "κατά παραγγελία οστών" στον κόσμο, μόλις λίγες ώρες μετά από κάποιο ατύχημα, ανοίγει η επιστήμη.Σε κομπιούτερ θα σχεδιάζονται και θα ταιριάζουν απόλυτα στα κρανία των ασθενών, ώστε σταδιακά να αντικαταστήσουν τα πραγματικά οστά, τα πρώτα στον κόσμο κατά παραγγελία οστά, των οποίων οι κλινικές δοκιμές άρχισαν στα ιαπωνικά νοσοκομεία, όπως μετέδωσε από το Τόκιο το Γαλλικό Πρακτορείο.Αν αποδειχτεί επιτυχής, η ιαπωνική μέθοδος θα ανοίξει το δρόμο, ώστε οι γιατροί να δημιουργούν νέα οστά μέσα σε μόνο λίγες ώρες από τη στιγμή ενός ατυχήματος, εφ όσον ο ασθενής έχει αποθηκευμένα ηλεκτρονικά στοιχεία σε ένα ιατρικό αρχείο.

    Σήμερα οι γιατροί συνήθως επιδιορθώνουν τα οστά εμφυτεύοντας τμήματα πραγματικών οστών ή κεραμικών υποκατάστατων. Τα ιαπωνικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούν σκόνη φωσφορικού ασβεστίου, της ουσίας που δημιουργεί τα ανθρώπινα οστά και ένα στερεο-ποιητικό υγρό, που κατά 80% είναι διυλισμένο νερό.

    Με τον ίδιο τρόπο που ένας εκτυπωτής ψεκασμού μελάνης [inkjet] ψεκάζει σταγόνες πάνω σε ένα χαρτί, έτσι και μία ειδική συσκευή ψεκάζει το υγρό πάνω σε ένα λεπτό στρώμα της σκόνης φωσφορικού ασβεστίου για να δημιουργήσει τα επιθυμητά σχήματα των οστών.Η συσκευή επαναλαμβάνει συνεχώς την ίδια διαδικασία μέχρι να προστεθούν στρώματα του υλικού και να επιτευχθεί το επιθυμητό πάχος. Για παράδειγμα, εκατό στρώματα δημιουργούν ένα εμφύτευμα πάχους ενός εκατοστού.Είναι αξιοσημείωτο ότι μια ανάλογη τεχνική χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για τη δημιουργία καλουπιών και προτύπων νέων προϊόντων.

    Τα νέα εμφυτεύματα, δημιουργήματα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τόκιο, σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρία Next-21, ονομάζονται "οστά υπολογιστικής τομογραφίας" [Computer Tomography Bones ή CT Bones] γιατί δημιουργούνται με ακρίβεια χάρη στη χρήση εικόνων τομογραφίας, που μπορούν να απεικονίσουν τις πολύπλοκες δομές του σαγονιού, των μάγουλων και άλλων μερών του κρανίου σε κλίμακα μέχρι ενός χιλιοστού.

    Προς το παρόν, τα νέα αυτά οστά περιορίζονται για εφαρμογή στο κρανίο, γιατί -αντίθετα με τα άκρα- δεν χρειάζεται να σηκώνουν το βάρος του σώματος.

    Οι δοκιμαστικοί έλεγχοι σε δέκα ιαπωνικά νοσοκομεία θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια.Ήδη το πανεπιστήμιο του Τόκιο έχει εμφυτεύσει τέτοια οστά σε δέκα ασθενείς, που έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η κανονική εφαρμογή στην πράξη της νέας τεχνικής αναμένεται σε τρία έως τέσσερα χρόνια.

    Επίσης, η τεχνική επιτρέπει τη δημιουργία μικρών τρυπών στα νέα οστά, που διευκολύνουν τις αρτηρίες του αίματος και τα κύτταρα να διαπερνούν το τεχνητό οστό και να αναδημιουργούν ένα νέο πραγματικό οστό.Οι ιάπωνες επιστήμονες εργάζονται ήδη πάνω στη δεύτερη γενιά των CT Bones, τα οποία θα περιέχουν νέα υλικά, που θα διευκολύνουν την "επικοινωνία" του τεχνητού με το πραγματικό οστό.

    Είδηση: 15906

    [07] Θα πληρώνουν τις εξετάσεις οι ασφαλισμένοι Δημοσίου

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Κανονικά και απρόσκοπτα θα λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, μετά την διαβεβαίωση του Υπουργείου Υγείας, ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό θα πληρωθούν από νέο ειδικό λογαριασμό . Πρόβλημα όμως υπάρχει με τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του δημοσίου σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, πρέπει να τις πληρώνουν στο ακέραιο και μετά να παίρνουν πίσω τα χρήματα από τα Ταμεία τους. Την ίδια πρακτική προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσουν και οι ιδιώτες γιατροί.

    Από τις 15 Δεκεμβρίου οι ασφαλισμένοι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τις εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, μετά την απόφαση των γιατρών τους να αναστείλουν τις συμβάσεις με τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίζουν τις αποδείξεις στα ταμεία τους για να εισπράττουν τα χρήματα που έδωσαν.

    Οι γιατροί οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση λόγω της καθυστέρησης της εξόφλησής τους από τα Ταμεία "για περισσότερο από 10 μήνες" και λόγω της "καθήλωσης" των εργαστηριακών πράξεων και τιμών, τα τελευταία 17 χρόνια.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, Γιώργος Ποταμίτη, το συνολικό ύψος των δαπανών που τα Ταμεία χρωστούν στους γιατρούς ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

    Οι κινητοποιήσεις θα έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα αφού και οι ιδιώτες γιατροί σε όλη τη χώρα προσανατολίζονται σε αναστολή των συμβάσεών τους με τον Οργανισμό Υπαλλήλων του Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου του 2009.

    Για την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΠΑΔ και το Ταμείο Πρόνοιας, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε την Τετάρτη στάση εργασίας από τις 12 μέχρι την λήξη της βάρδιας στις 3 το μεσημέρι Εκτιμάται ότι το χρέος του Ταμείου προς γιατρούς, φαρμακοποιούς και νοσοκομεία ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

    Σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist για την καινοτομία στον τομέα της υγείας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε έμφαση στο νοικοκύρεμα των οικονομικών της δημόσιας υγείας, στο οποίο θα συμβάλλει το νέο σύστημα προμηθειών.

    Όπως έκανε γνωστό ο Yπουργός Υγείας, το πρώτο εξάμηνο που εφαρμόστηκε ο νέος νόμος για τις προμήθειες, μέσω διαγωνισμών, έχουν εξοικονομηθεί 50 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να εξοικονομηθούν συνολικά 500 εκατ. ευρώ από τις προμήθειες προς τα δημόσια νοσοκομεία.

    Είδηση: 15918

    [08] Αποκατάσταση κυκλοφορίας στην Αταλάντη

    Αποχώρησαν οι καπνοπαραγωγοί από τον κόμβο της Αταλάντης, που παρέμενε , από τις από τις 11 το πρωί αποκλεισμένος από τα τρακτέρ. Αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντό, ζητώντας διευκρινίσεις για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ σε σχέση με τις επιδοτήσεις στα καπνά. Ο κ. Κοντός τους εξέφρασε την εκτίμηση ότι ως το 2013 το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων θα καταβληθεί κανονικά μέσω ειδικών προγραμμάτων και ζήτησε χρόνο πέραν του ενός μηνός προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες επεξεργασίες από πλευράς του Υπουργείου, προκειμένου να δοθούν οι τελικές απαντήσεις. Οι καπνοπαραγωγοί σε ένδειξη καλής θέλησης απέσυραν τα μηχανήματα από την εθνική οδό, επιτρέποντας στην κυκλοφορία να αποκατασταθεί. Ωστόσο λόγω του ότι συζητήθηκαν μόνο θέματα καπνού, αρκετά τρακτέρ δεν έχουν απομακρυνθεί από το σημείο του αποκλεισμού, εν αναμονή και των αγροτών της Βοιωτίας, οι οποίοι θα αποφασίζουν, απόψε, για τις επόμενες κινήσεις τους.

    Για το βράδυ έχει προγραμματισθεί συνάντηση των αγροτών στον Ορχομενό και αναλόγως των αποφάσεων που θα ληφθούν, θα εξαρτηθεί και η παραμονή ή όχι του μπλόκου στην Αταλάντη.

    Οι παραγωγοί που κρατούσαν κλειστό το εθνικό οδικό δίκτυο κοντά στον κόμβο της Λαμίας, ανέστειλαν επίσης τις κινητοποιήσεις τους, ενώ την

    Την Τετάρτη θα αποφασισθεί αν οι αγρότες της περιοχής του Δομοκού θα μετακινήσουν τρακτέρ στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας που οργανώνουν. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι αγρότες του Δομοκού είχαν παραμείνει στον εθνικό δρόμο για περίπου 20 μέρες.

    Είδηση: 15917

    [09] Χειμωνιάτικο σκηνικό

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Χειμωνιάτικο το σκηνικό στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, μετά τις χιονοπτώσεις του τελευταίου 24ωρου και σε μεγάλο τμήμα του ορεινού οδικού δικτύου τα οχήματα κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ στο Καϊμακτσαλάν ο υδράργυρος άγγιξε ακόμη και τους -7 βαθμούς κελσίου. Παράλληλα, πολύ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν από την καταιγίδα που ξέσπασε στην Κρήτη.

    Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλά χωριά της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας μετά τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο ενώ ο υδράργυρος έχει πέσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Το πρωί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν, στο Καϊμακτσαλάν -7, στη Δράμα -4 στις Σέρρες -3, στο Νευροκόπι, στα Γρεβενά και την Φλώρινα -2, στην Εδεσσα και στην Καστοριά -1.

    Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά τμήματα, της Εθνικής Οδού Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας, στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βιτσίου, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Φλώρινας - Αμυνταίου, Καστοριάς - Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, Αρνισσας - Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, Νάουσας - Τρία Πέντε Πηγάδια και Νάουσας - Σελίου.

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στη Βόρεια Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν από την κακοκαιρία.

    Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας που είχαμε το Σαββατοκύριακο αφορούσε και στην ένταση των ανέμων που ξεπέρασαν κατά πολύ τα 12 μποφόρ και οι ριπές τους άγγιξαν

    Τα 187 χλμ./ώρα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού Τα 102 χλμ./ώρα στο Καϊμακτσαλάν Τα 97 χλμ./ωρα στα Ανώγεια Τα 82 χλμ./ωρα στην Πάτρα και Τα 66 χλμ./ώρα στην Τήνο.

    Τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες και θερμοκήπια προκάλεσε και η καταιγίδα που έπληξε την Κρήτη.

    Είδηση: 15911

    [10] Θεαματική άνοδος στα Χρηματιστήρια

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Ράλι ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, ενώ με κέρδη κοντά στο 4% άνοιξε και η Γουώλ Στριτ, με αφορμή την είδηση ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επενδύσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση του ομίλου της Σίτιγκρουπ. Οι δείκτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κερδίζουν αυτή την ώρα έως και 10%. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν έκανε "χριστουγεννιάτικο δώρο" στους Βρετανούς καταναλωτές καθώς ανακοίνωσε νέο σχέδιο 15 δισεκατομμυρίων λιρών για την έξοδο της βρετανικής οικονομίας από την ύφεση. Ο φόρος κατανάλωσης αναμένεται να μειωθεί από το 17.5% στο 15%, στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικής ενίσχυσης, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, το οποίο θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ. Η εξέλιξη αυτή μαζί με την διάσωση του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου των Ηνωμένων Πολιτειών, της Citigroup έφερε εορταστικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

    Σημαντική άνοδο καταγράφει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς φαίνεται ότι οι επενδυτές αισθάνονται καθησυχασμένοι για το μέλλον του ομίλου Citigroup μετά την ανακοίνωση του σχεδίου υποστήριξής του από τις αμερικανικές αρχές. Γύρω στις 19:30 (ώρα Ελλάδας) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδιζε (+2,47%), ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας + 3.08%. Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, κέρδιζε (+4,48%). Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο δείκτης Ftse (+9,84%), o δείκτης Cac της Γαλλίας (+10,09%) και ο δείκτης Dax της Φραγκφούρτης (+10,34%). Στην Ιταλία στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο σημαντικός δείκτης SP/Mib έκλεισε με άνοδο 7,37%.

    Με πολύ μεγάλη άνοδο έκλεισαν σήμερα τα δύο Χρηματιστήρια της Μόσχας, το RTS και το Micex. Το RTS με άνοδο +7,72% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Το Micex, που διέκοψε τις συναλλαγές λίγα λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο, κέρδισε +17,01% κλείνοντας στις 604,87 μονάδες. "Η ημέρα σήμερα ήταν πραγματική γιορτή για τους φορείς της αγοράς μετά τις μαύρες ημέρες της περασμένης εβδομάδας", ανέφερε η Γιούλια Αφανασίεβα, αναλύτρια της επενδυτικής εταιρείας Veldega.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με σημαντική άνοδο κατά 2,10%

    Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.864,81 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,10%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 139 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 13,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε θετική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι εξής: των Βιομηχανικών προϊόντων κατά 5,53%, της Κοινής Ωφέλειας κατά 4,45%, των Κατασκευών κατά 3,62% και των Χημικών κατά 2,65%. Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Ασφαλειών κατά 3,77%, των Προσωπικών-οικιακών προϊόντων κατά 1,80% και της Υγείας κατά 0,26%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,08%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,01% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 1,04%. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 142 ενισχύθηκαν, 67 υποχώρησαν και 59 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Η ενδεικτική ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,2775 δολάρια

    Την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων επτά ημερών παρουσίασε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το απόγευμα της Δευτέρας, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαίνονταν στα 1,28 δολάρια από το επίπεδο των 1,2587 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2775 δολάρια. Αρνητικό το κλίμα για το αμερικανικό νόμισμα μετά την ανακοίνωση του "σχεδίου σωτηρίας της Citibank" το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την παροχή από μέρους του Αμερικανικού Δημοσίου εγγυήσεων ύψους 306 δισ. δολαρίων στην Τράπεζα. Πτώση 3,1 % παρουσίασαν και οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Η ενίσχυση του ευρώ δεν ανακόπηκε παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην Γερμανική οικονομία όπου ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ), η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 305 εκατ. ευρώ. Εξ' αυτών τα 130 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα 175 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στον 10ετή τίτλο (λήξεως 20.07.17) με 200 εκατ. ευρώ. και στον 3ετη (λήξεως 20.03.11) με 90 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 1,48% με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 4,90% έναντι 3,42% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Στη διατραπεζική τα επιτόκια συνεχίστηκε και σήμερα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Πιο αναλυτικά, το επιτόκιο euribor διάρκειας δώδεκα μηνών κυμαίνονταν στο 4,07% από 4,12% χθες. Στη διάρκεια εννέα μηνών το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 4,05% από 4,09%. Στο εξάμηνο, το euribor κυμαίνονταν στο 4,0% από 4,06% στο τρίμηνο στο 3,97% από 4,02% και στο μήνα στο 3,48% από 3,54%.

    Στο μεταξύ, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί του Κονγκρέσου ετοιμάζουν ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης που είναι πιθανόν να ανέλθει στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν εγκριθεί το σχέδιο, θα πρόκειται για το ευρύτερο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης από το New Deal του Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ στη δεκαετία του ΄30. Τόσο ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Τζον Κόρζιν, όσο και ο Λόρενς Σάμερς, οικονομολόγος στο Χάρβαρντ, τους οποίους ο Ομπάμα επέλεξε ως επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Λευκού Οίκου, αναφέρθηκαν στην πιθανότητα ενός πακέτου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων νέων δημοσίων δαπανών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Washington Post αναφέρει επίσης ότι τόσο ο Ρόμπερτ Ράιχ, σύμβουλος του Ομπάμα και πρώην υπουργός Απασχόλησης στην κυβέρνηση Κλίντον, όσο και ο Τσαρλς Σάμερ έκαναν λόγο για δαπάνες ύψους 500-700 δις δολαρίων για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας του το Σάββατο ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους οικονομικούς του συμβούλους να ετοιμάσουν σχέδιο ανάκαμψης ικανό να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι σκοπεύει να βάλει τους ανθρώπους στη δουλειά με την ανακατασκευή δρόμων και γεφυρών, τον εκσυγχρονισμό των σχολείων, ενθαρρύνοντας την εκλογική, την ηλιακή ενέργεια και τα οικονομικής κατανάλωσης αυτοκίνητα. Σκοπεύει να αναπτύξει τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι οποίες θεωρεί ότι μπορούν να απελευθερώσουν τις ΗΠΑ από την σημερινή τους εξάρτηση από τον ξένο πετρέλαιο και να επιτρέψουν στην αμερικανική οικονομία να παραμείνει ανταγωνιστική στο μέλλον.

    Το πρόσωπο, πάντως, στο οποίο στρέφονται τώρα όλα τα βλέμματα είναι ο Τιμοθι Γκάιθνερ, ο υπουργός των Οικονομικών του Ομπάμα που αναλαμβάνει να θεραπεύσει το μεγάλο Ασθενή, την αμερικανική οικονομία. Γαλλία και Γερμανία αποκήρυξαν το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στο χαμηλότερο όριο που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας πως δεν βοηθά στην πολυπόθητη τόνωση της αγοράς.

    Ωστόσο, Μέρκελ και Σαρκοζί δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τον τρόπο που πρέπει να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γάλλος Πρόεδρος αναφερόμενος στην διστακτικότητα της Μέρκελ για αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς των χωρών μελών, "όσο η Γαλλία εργάζεται, η Γερμανία σκέφτεται".

    Είδηση: 15921


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 November 2008 - 17:53:17 UTC