Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικές ελληνοκινεζικές συμφωνίες
  • [02] Θετικό κλίμα στις αγορές
  • [03] Στην Εξεταστική Ψωμιάδης και Γκρόζος
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [05] Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ ξανάκλεισε τα περάσματα
  • [06] Κένυα: Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο
  • [07] Παναμάς: Τουλάχιστον 4 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές
  • [08] ΗΠΑ: Χάρη σε 14 κρατούμενους απένειμε ο Μπους
  • [09] Στο νοσοκομείο πάλι η Γουάινχαους
  • [10] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ δείχνει νέα δημοσκόπηση

    [01] Σημαντικές ελληνοκινεζικές συμφωνίες

    Τρεις σημαντικές συμφωνίες υπογράφουν σήμερα Τρίτη στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο. Πρόκειται για τη συμφωνία παραχώρησης του εμπορευματικού σταθμού του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική εταιρεία COSCO, καθώς και δύο συμφωνίες που αφορούν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών και των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων Ελλάδας - Κίνας. Ο Κινέζος Πρόεδρος θα έχει σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, την Αλέκα Παπαρήγα, και τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Στο μεταξύ 24ωρη κινητοποίηση έχουν κηρύξει για σήμερα οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά αντιδρώντας στην παραχώρηση του εμπορευματικού σταθμού. Στις 11 π.μ. προγραμματίζουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 15939

    [02] Θετικό κλίμα στις αγορές

    Με κέρδη πάνω από 5% έκλεισε σήμερα Τρίτη το χρηματιστήριο του Τόκιο -ανάλογη η άνοδος στα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια της Άπω Ανατολής- ενώ προηγήθηκε το ράλι τιμών της Γουόλ Στριτ. Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα αποδίδεται από τους ειδικούς αναλυτές στην ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον πακέτου 326 δισ. δολαρίων για τη διάσωση του τραπεζικού ομίλου Citigroup, στην προοπτική υιοθέτησης από το Κογκρέσο ενός νέου σχεδίου ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, που σύμφωνα με τον Τύπο μπορεί να φτάσει τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά και την ανακοίνωση για το οικονομικό επιτελείο που θα διορίσει ο Ομπάμα. Αποδίδεται όμως και στην απόφαση της βρετανικής Κυβέρνησης για: μείωση του ΦΠΑ κατά 2,5% τους επόμενους 13 μήνες, μόνιμες φοροελαφρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση της απασχόλησης με δημόσια έργα. Εξάλλου κάτω από τα 54 δολάρια γίνεται σήμερα η διαπραγμάτευση του πετρελαίου: στα 53,75 δολάρια το βαρέλι, το ελαφρύ αργό αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυνε χθες έκκληση στο Κογκρέσο να υιοθετήσει άμεσα ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Το σχέδιο "θα πρέπει να έχει το απαραίτητο εύρος και την εμβέλεια για να ξαναβάλει σε τροχιά την οικονομία μας", τόνισε ο Ομπάμα. "Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να αναγνωρίσουμε ότι οικονομολόγοι τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς τάσσονται υπέρ ενός μεγάλου σχεδίου ανάκαμψης το οποίο θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα την ξαναβάλει στο δρόμο της", πρόσθεσε.

    Στη Γουόλ Στρητ, ο Ντάου Τζόουνς έκλεισε χθες με ισχυρή άνοδο 4,93% και ο Νάσντακ κατά 6,33%, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου σωτηρίας της Citigroup ."Το σχέδιο αυτό απομάκρυνε τους φόβους επανάληψης του σοκ της Λίμαν Μπράδερς", τόνισε ο Χιντεάκι Χιγκάσι ,αναλυτής της SMBC Friend Securities στο Τόκιο.

    Αντιπρόσωποι, προμηθευτές και συνδικαλιστές του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πορεία με αμερικανικά αυτοκίνητα στις αρχές Δεκεμβρίου στην Ουάσινγκτον, σε μια προσπάθεια να πείσουν το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου διάσωσης των τριών μεγάλων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

    Οδηγώντας "οικονομικά" αυτοκίνητα οι συμμετέχοντες στο κομβόι ελπίζουν ότι θα βρουν συμπαράσταση από τους βουλευτές και θα σωπάσουν τους επικριτές τους που υποστηρίζουν ότι τα διευθυντικά στελέχη της General Motors, της Ford και της Chrysler δεν έπεισαν κατά την ακρόαση που τους παραχωρήθηκε στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.

    "Υπήρξε πολλή παραπληροφόρηση κατά τις ακροάσεις της περασμένης εβδομάδας. Θα ήθελα οι άνθρωποι να καταλάβουν τι αντιπροσωπεύει αυτή η βιομηχανία για τη χώρα", δήλωσε ο Καρλ Γκαλεάν, πρόεδρος του ομίλου Galeana Automotive, που κάνει εισαγωγές-εξαγωγές στο Μίσιγκαν, τη Νότια Καρολίνα και τη Φλόριντα. "Θα κάνω ότι μπορώ για να σώσω αυτή τη βιομηχανία", πρόσθεσε.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 15938

    [03] Στην Εξεταστική Ψωμιάδης και Γκρόζος

    Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Βατοπαιδίου καταθέτει σήμερα ο νομάρχης Θεσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσει ο πρόεδρος της Eπιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Στυλιανός Γκρόζος. Παράλληλα, την άρση του τραπεζικού απορρήτου για άλλα επτά, μη πολιτικά πρόσωπα, αναμένεται να ζητήσουν εντός της ημέρας οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, μία ημέρα μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, η στάση του ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ, και του μοναχού Αρσένιου, να μην απαντήσουν σε ερωτήματα, αλλά να καταθέσουν υπομνήματα. Ωστόσο, με ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΚΕ, η Επιτροπή αποφάσισε να αποδεχθεί τα υπομνήματα.

    Υπομνήματα αντί κατάθεσης

    Χθες, ο ηγούμενος Εφραίμ δήλωσε ότι δεν έχει ιδιαίτερη γνώση για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης της λίμνης Βιστωνίδας, τη διεκπεραίωση της οποίας είχε αναλάβει ο Αρσένιος, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε ότι τίποτε παράνομο δεν διέπραξε, επικαλούμενος και την κίνηση των λογαριασμών του.

    Για απαράδεκτη συμπεριφορά των δύο υγκεκριμένων μαρτύρων, κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους τα μέλη Εξεταστικής Επιτροπής.

    Την Πέμπτη, θα κληθούν να καταθέσουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ως ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων της εκβίασης και της απάτης, οι δικηγόροι Μιχάλης Κουκουβίνος και Σταματίνα Σωτηροπούλου.

    Είδηση: 15941

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Μπαράζ κινητοποιήσεων και αυτή την εβδομάδα με την Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών να έχει εξαγγείλει νέα 48ωρη απεργία από σήμερα, ενώ 24ωρη απεργία έχει κηρύξει και η Ομοσπονδία διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ οι ιδιώτες γιατροί σταμάτησαν από χθες να δέχονται εντολές των ασφαλιστικών ταμείων. Στην επ' αόριστον αναστολή των συμβάσεων τους με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρούν από τις 15 Δεκεμβρίου οι χιλιάδες γιατροί των Διαγνωστικών Κέντρων. Την ίδια ώρα, η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει για αύριο τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα φαρμακεία όλης της χώρας μετά από ομόφωνη απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζητώντας την οριστική επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων πληρωμών προς τα φαρμακεία των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΟΠΑΔ.

    Στο χώρο της Παιδείας, η Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία για την επικείμενη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων κολεγίων. Στις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών συμμετέχει η Ομοσπονδία διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ με 24ωρη απεργία, ενώ, τα ΤΕΙ Αθήνας και Ηπείρου αναστέλλουν τη λειτουργία τους σήμερα και αύριο δεν θα λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

    Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας για αύριο (από τις 12:00 ως τη λήξη της βάρδιας), απαιτώντας την άμεση χρηματοδότηση με επιχορήγηση του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ για την ομαλή και πλήρη κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των μισθωτών και συνταξιούχων του Δημοσίου.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 15940

    [05] Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ ξανάκλεισε τα περάσματα

    Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει ξανά σήμερα Τρίτη τα περάσματα προς την Λωρίδα της Γάζας μετά την εκτόξευση ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας. "Μετά την εκτόξευση ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ αποφάσισε αφού είχε διαβουλεύσεις με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας να κλείσει σήμερα τα περάσματα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου. Πύραυλος εκτοξεύθηκε χθες Δευτέρα προς το νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές. Ταυτόχρονα το Ισραήλ επέτρεψε την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και καυσίμων στην Λωρίδα της Γάζας από το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Στις 5 Νοεμβρίου το Ισραήλ ενίσχυσε τον αποκλεισμό που είχε επιβάλει στην Λωρίδα της Γάζας κλείνοντας όλα τα περάσματα.

    Είδηση: 15936

    [06] Κένυα: Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο

    Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν άλλο ένα πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, ένα φορτηγό από την Υεμένη, όπως έγινε γνωστό σήμερα Τρίτη. Σύμφωνα με τον Άντριου Μουανγκούρα, συντονιστή του Προγράμματος Βοήθειας στους Ναυτικούς της Ανατολικής Αφρικής, που εδρεύει στην Κένυα, πρόκειται για το πλοίο MV Amani. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για την πειρατεία αυτή. Πριν από δέκα ημέρες, Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν το σαουδαραβικό υπερδεξαμενόπλοιο Sirius Star που μεταφέρει πετρέλαιο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι δεκάδες επιθέσεις σε πλοία που έχουν γίνει φέτος έχουν αποφέρει εκατομμύρια δολάρια στους πειρατές ενώ εκτόξευσαν στα ύψη το κόστος των ασφάλιστρων. Οι πειρατές κρατούν ακόμη περίπου δέκα πλοία με 200 ναυτικούς για ομήρους.

    Είδηση: 15935

    [07] Παναμάς: Τουλάχιστον 4 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι αγνοούνται μετά τις σφοδρές βροχές που πλήττουν από το Σάββατο πολλές περιοχές του Παναμά, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα πολλές παναμέζικες πηγές. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από κατολίσθηση που σημειώθηκε στο Σέρο Πούντα, στην επαρχία Τσιρικί, ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από τον ποταμό Καλντέρα, στην περιοχή του Μποκέτε. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Παναμά, 1.840 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις καταρρακτώδεις βροχές στο Τσιρικί και στη γειτονική επαρχία Μπόκας δελ Τόρο, στην περιοχή Νόγκμπε Μπούγκλε, στο Βεράγκουας και στο Κολόμπ. Συνολικά 38 σπίτια καταστράφηκαν και άλλα 162 υπέστησαν ζημιές. Στο Τσιρικί και στο Μπόκας δελ Τόρο 7.503 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και φιλοξενούνται προσωρινά σε σχολεία ή εκκλησίες.

    Στη γειτονική Κόστα Ρίκα 4.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταλύματα επειδή κινδύνευαν από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχές.

    Είδηση: 15934

    [08] ΗΠΑ: Χάρη σε 14 κρατούμενους απένειμε ο Μπους

    Χάρη απένειμε σε 14 άτομα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και μετέτρεψε την ποινή άλλων δύο κρατουμένων ενώ υπάρχει πιθανότητα να ανακοινώσει και άλλα μέτρα αυτού του είδους στους δύο μήνες που του απομένουν στο Λευκό Οίκο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. Οι χάρες που απονεμήθηκαν δεν αφορούν άτομα που είχαν καταδικαστεί για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί της προστασίας των ζώων και του περιβάλλοντος, ούτε κρατούμενους που κατηγορήθηκαν για φοροδιαφυγή ή για τραπεζικές απάτες. Συνολικά ο Μπους έχει απονείμει χάρη σε 171 άτομα και μείωσε την ποινή άλλων οκτώ. "Ο Πρόεδρος εξέτασε προσεκτικά τις προτάσεις που του έγιναν για απονομή χάριτος. Θα συνεχίσει να εξετάζει αιτήματα", είπε ο εκπρόσωπος Κάρλτον Κάρολ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ μεταξύ αυτών που έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο να μειώσει την ποινή που τους έχει επιβληθεί είναι ο πρώην ρεπουμπλικανός βουλευτής Ράντι "Ντιουκ" Κάνιγχαμ και ο πρώην δημοκρατικός κυβερνήτης της Λουϊζιάνας Έντουιν Ουάσινγκτον Έντουαρντς.

    Ο Μπιλ Κλίντον κατά τις τελευταίες ώρες της προεδρίας του είχε απονείμει δεκάδες χάρες. Λόγω του μεγάλου αριθμού τους και των ατόμων που είχαν ωφεληθεί (μεταξύ αυτών και ο ετεροθαλής αδελφός του πρώην προέδρου, Ρότζερ Κλίντον), είχε διαταχθεί ομοσπονδιακή έρευνα για το θέμα αυτό.

    Είδηση: 15933

    [09] Στο νοσοκομείο πάλι η Γουάινχαους

    Για μια ακόμα φορά εισήχθη η διάσημη Βρετανίδα τραγουδίστρια Έιμι Γουάινχάους σε ιδιωτική κλινική, καθώς υπήρξαν "ανεπιθύμητες ενέργειες από μια σειρά φαρμάκων που παίρνει με ιατρική συνταγή", σύμφωνα με την εκπρόσωπό της. Η Γουάινχαους ακολουθεί ένα πρόγραμμα με υποκατάστατα ναρκωτικών και ο οργανισμός της παρουσίασε μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε ορισμένα από τα φάρμακα αυτά, δήλωσε φίλος της στη Daily Mirror. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, η 25χρονη τραγουδίστρια έπαθε κρίση ύστερα από καυγά με το σύζυγό της Μπλέικ Φίλντερ Σίβιλ, ο οποίος έχει αποφυλακιστεί με αναστολή μετά την καταδίκη του σε 27μηνη φυλάκιση για τον ξυλοδαρμό του υπεύθυνου ενός μπαρ.

    Είδηση: 15945

    [10] Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ δείχνει νέα δημοσκόπηση

    Άλλη μια δημοσκόπηση, αυτή τη φορά της εταιρείας GPO, είδε το φως της δημοσιότητας, την περασμένη νύχτα στον τηλεοπτικό σταθμό Μega. Στην πρόθεση ψήφου δείχνει το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 30,2% έναντι 26,1% της ΝΔ, και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,2%, το ΚΚΕ με 7%, και το ΛΑΟΣ με 5,6%, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής. με 41,4% έναντι 34,5% του Γ. Παπανδρέου. Το 65,3%, ωστόσο, εκτιμά πως το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Σχετικά με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, το 62,5% δεν διαβλέπει εμπλοκή του πρωθυπουργού, το 75% εκτιμά πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και το 77% δεν πιστεύει ότι η αλήθεια θα αποκαλυφθεί από την Εξεταστική Επιτροπή.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 15946


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 November 2008 - 10:34:35 UTC