Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σοκ και αποτροπιασμός
  • [02] Θα στηρίξουμε τους ασθενέστερους
  • [03] Στο σχέδιο ρευστότητας οι μεγάλες τράπεζες
  • [04] Σειρά επαφών Στερν με την πολιτική ηγεσία της χώρας
  • [05] Αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Υεμένη
  • [06] Στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα
  • [07] Έλεγχοι τιμών από το Υπουργείο Ανάπτυξης
  • [08] Συνάντηση για τα νοσοκομεία του Πειραιά
  • [09] Διάλογος για την Altec Telecoms
  • [10] Συνεχίζεται το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

    [01] Σοκ και αποτροπιασμός

    Τουλάχιστον 125 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων από το μακελειό στη Βομβάη της Ινδίας. Ένοπλοι, επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε τουλάχιστον δέκα σημεία της πόλης και κρατούν ομήρους. Στόχος έγιναν δύο πολυτελή ξενοδοχεία, το Ομπεράι και το Ταζ Μαχάλ ένα εστιατόριο όπου συνηθίζουν να πηγαίνουν τουρίστες, ένα νοσοκομείο, ο σιδηροδρομικός σταθμός και ένα εβραϊκό κέντρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών αρχών, δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη Ελλήνων μεταξύ των θυμάτων της τραγωδίας που εξελίσσεται στη Βομβάη. Ωστόσο δύο Έλληνες πολίτες μια γυναίκα και ένας άνδρας, είναι εγκλωβισμένοι σε ένα ξενοδοχείο και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους. Η ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ινδικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια, όπου και αν χρειαστεί.

    Μακελειό στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας Μουμπάι ή αλλιώς Βομβάη όπως είναι γνωστή.

    Ένοπλοι άντρες, νέοι όπως περιγράφονται επί το πλείστον, εισέβαλαν με αυτόματα και χειροβομβίδες, σε πολυτελή ξενοδοχεία, σε ένα εστιατόριο, ένα εβραϊκό κέντρο, σε νοσοκομείο και σιδηροδρομικό σταθμό και άρχισαν να πυροβολούν, αδιακρίτως.

    Οι επιθέσεις, πάνω από δέκα στον αριθμό, έγιναν ταυτόχρονα, παραλύοντας την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας.

    Πάνω από εκατό άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων Στους νεκρούς περιλαμβάνονται και ξένοι. Ένας Αυστραλός, ένας Ιάπωνας, ένας Βρετανός και ένα Ιταλός.

    Το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV μετέδωσε πως οι ξένοι που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις μπορεί να φτάνουν τους εννιά.

    Περισσότερα θύματα είναι Ινδοί πολίτες, ενώ στις συγκρούσεις με τους ενόπλους σκοτώθηκαν και 14 αστυνομικοί.

    Οι εξτρεμιστές παράλληλα με τις επιθέσεις κατέλαβαν τα δύο πολύ γνωστά και κεντρικά ξενοδοχεία Ομπερόι Τρίντεντ και Ταζ Μαχάλ.

    Επίλεκτες δυνάμεις δίνουν μάχη σώμα με σώμα για δεύτερη συνεχή νύχτα με τους φανατικούς ισλαμιστές στα πολυτελή ξενοδοχεία της Ταζ Μαχάλ και Ομπερόι αλλά και στο εβραϊκό κέντρο.

    Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι κρατούνται όμηροι στο Ομπερόι ενώ και στο εβραϊκό κέντρο δύο ραβίνοι βρίσκονται στα χέρια των τρομοκρατών.

    Στο Ταζ Μαχάλ διέμεναν 13 ευρωβουλευτές, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε μια άγνωστη οργάνωση ισλαμιστών η "Μουτζαχεντίν του Ντεκάν".Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η οργάνωση συνδέεται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα

    "Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες οργανώσεις που επιτέθηκαν στη Μουμπάι έχουν επαφές με την Αλ Κάιντα", δήλωσε ο υπεύθυνος, και διευκρίνισε ότι πρόκειται κυρίως για την τρομοκρατική οργάνωση Λάσκαρ-ι-Ταγίμπα, οι μαχητές της οποίας έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα που βρίσκονται στη μεθόριο μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ έκανε λόγο για πολύ καλά σχεδιασμένες επιθέσεις που είχαν σκοπό να δημιουργήσουν τρόμο με την επιλογή στόχων υψηλού κοινωνικού προφίλ.

    Παράλληλα σημείωσε ότι πιθανότατα η οργάνωση που πραγματοποίησε τις επιθέσεις είχε διασυνδέσεις με οργανώσεις εκτός Ινδίας ή όπως είπε έχει τη βάση της εκτός της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους Ινδούς να "διατηρήσουν την ειρήνη και την αρμονία" στη χώρα. Με αφορμή τη δήλωση Μανμοχάν Σινγκ το Πακιστάν ζήτησε από την Ινδία να μην κατηγορεί κανέναν χωρίς αποδείξεις.

    "Η εμπειρία μας από το παρελθόν μας δείχνει ότι δεν θα πρέπει κανείς να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα", δήλωσε ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, ενώ και ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας "δήλωσε με σθεναρό τρόπο" σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Πακιστάν δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις επιθέσεις.

    Τις επιθέσεις καταδίκασε με δριμύτητα και η πρόεδρος της χώρας Πρατίμπα Πατίλ.

    Εδώ και τρία χρόνια συγκλονίζεται η Ινδία από επιθέσεις. Η αστυνομία επιρρίπτει συχνά την ευθύνη σε Ισλαμιστές που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της χώρας, όπου πλειοψηφούν οι Ινδουιστές. Τουλάχιστον 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά.

    Στα χέρια των αρχών όμως βρίσκονται και πολλοί Ινδουιστές. Παράλληλα, εμπλοκή ακραίων στοιχείων από το Πακιστάν, επίσης δεν έχει αποκλειστεί. Σε αυτό το θολό τοπίο, τα κίνητρα των επιθέσεων δεν έχουν γίνει γνωστά.

    Γεγονός είναι όμως ότι χτυπήθηκε το οικονομικό κέντρο της Ινδίας, μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο. Και, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, εκθέτουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στην κατηγορία ότι απέτυχε να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

    Διεθνής κατακραυγή

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον Ινδό ομόλογό του Μαμονχά Σιν.

    Ο Πρωθυπουργός εκφράζει τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες πράξεις.

    Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε με επιστολή του και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων εκφράζει την καταδίκη του σε κάθε μορφή βίας και την συμπαράστασή του στους οικείους των θυμάτων.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις επιθέσεις, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Οι χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία δημιουργούν σε όλον τον κόσμο, δημιουργούν διεθνώς, αισθήματα αποτροπιασμού και θυμού. Πρόκειται για ψυχρές, άνανδρες, εγκληματικές πράξεις που όλοι καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό και τον πιο απερίφραστο τρόπο. Τις καταδικάζουμε γιατί πρώτα και πάνω από όλα είναι πράξεις που καταρρακώνουν κάθε έννοια σεβασμού στο ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα της ζωής, αλλά και στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".Αποτροπιασμό για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. "Τις καταδικάζουμε απερίφραστα, όπως και κάθε πράξη βίας, ανεξαρτήτως κινήτρων, που στρέφεται κατά αθώων πολιτών, κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την κυβέρνηση της Ινδίας" ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.Συλλυπητήρια επιστολή εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων απέστειλε στην Ινδία και ο Δημήτρης Σιούφας."Βία σε τέτοιο βαθμό είναι εντελώς απαράδεκτη"δήλωσε η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

    Τις επιθέσεις καταδίκασε απερίφραστα το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ όπως και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. "Αυτές οι συντονισμένες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών αποδεικνύουν τη σοβαρή και άμεση απειλή της τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεχίσουν να ενισχύουν τη συνεργασία τους με την Ινδία και με τα κράτη σε όλο τον κόσμο για να εξαρθρώσουν και να καταστρέψουν τα δίκτυα των τρομοκρατών" δήλωσε η εκπρόσωπος του Ομπάμα σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας Μπρουκ Αντερσον.Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ καταδίκασε την "δειλή", όπως την χαρακτήρισε, τρομοκρατική επίθεση και δήλωσε πως η συμμαχία "δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να καταπολεμήσει τη μάστιγα της τρομοκρατίας".

    Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε πως οι επιθέσεις "δείχνουν για μια ακόμη φορά την ανάγκη να παραμείνει η διεθνής κοινότητα ενωμένη εναντίον της τρομοκρατίας και να την πολεμήσει με αποφασιστικότητα.

    Προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει δήλωση στην οποία καταδίκαζε "με τον πιο δριμύ τρόπο τις ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις".

    Για εξωφρενική τρομοκρατική ενέργεια η οποία θα λάβει αυστηρή απάντηση έκανε λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ανακοίνωσε πως η Βρετανία θα στείλει στην Ινδία μια ομάδα ειδικών της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας για να βοηθήσουν τους ινδούς ερευνητές. Η Γαλλία, και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν αεροπλάνα στην Μουμπάι για να παραλάβουν τους ευρωπαίους υπηκόους ενώ ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν προσωρινά την ακύρωση πτήσεων προς την Μουμπάι.

    Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε τους ταξιδιώτες στην Ινδία να "αποφεύγουν προς το παρόν την Μουμπάι"και να ενημερώνονται για την κατάσταση εκεί.

    Είδηση: 16053

    [02] Θα στηρίξουμε τους ασθενέστερους

    Θετικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης και τόνισε ότι απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες στο πλαίσιο της ΕΕ. Ο Κώστας Καραμανλής, υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει την ευελιξία που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητες και στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει για στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων.

    Αναφερόμενος στις τράπεζες και στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο σχέδιο στήριξης της ρευστότητας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο αυτό είναι προσανατολισμένο στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ειδικά στη στήριξη αυτών που έχουν στεγαστικά δάνεια.

    Πρέπει να στηριχθεί η ρευστότητα, αυτό είναι γνωστό παγκοσμίως, είπε ο Κ.Καραμανλής και σημείωσε ότι η συμμετοχή των τραπεζών σ' αυτό είναι εθελοντική, αλλά οφείλουν να συμμετάσχουν όλες.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο σχέδιο προβλέπονται αυστηροί κανόνες και εποπτεία από την πολιτεία στην υλοποίηση του προγράμματος από την πλευρά των τραπεζών.Συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο, για την οικονομική και νομησματική πολιτική κ. Αλμούνια είχε σήμερα η υπεύθυνη οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη.

    "Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελούν ένα πρώτο βήμα, αλλά υπολείπονται των μέτρων που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις", τόνισε μετά τη συνάντηση, η κ. Κατσέλη και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει ριζικά το σχέδιο Προϋπολογισμού του 2009 και να εντάξει σε αυτόν μέτρα και πολιτικές στήριξης της πραγματικής οικονομίας, αλλιώς θα αναγκαστεί να συρθεί να λάβει μέτρα κάτω από πολύ χειρότερες συνθήκες.

    Έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εκτιμώντας ότι η χρεοκοπία είναι μπροστά.Σε απόφαση της Κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που αφορά στην οικονομική κρίση επισημαίνεται πως :

    "Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να μεταθέσει τις συνέπειες της κρίσης στην "Παγκοσμιοποίηση" ,στην αναγκαιότητα εφαρμογής των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,ενώ με τη σειρά τους το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τραβάμε τις αιτίες των προβλημάτων στην αντίθετη άκρη. Αποδίδουν ευθύνες μόνο στη Νέα Δημοκρατία με κύριο στόχο να βγάλουν "λάδι" την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευθύνη που έχουν και τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ."

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε πως το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν μπορεί πια να λειτουργήσει και τα κράτη μέλη πρέπει να αφεθούν ελεύθερα για να ενισχύσουν τις κοινοτικές δαπάνες. Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 "Ο κ. Μπαρόζο δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που όλοι γνωρίζουμε και λέμε εδώ και πολύ καιρό. Ότι η Ελλάδα, είναι χρεοκοπημένη μέχρι το λαιμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το ζητούμενο είναι ποιος χρεοκόπησε την Ελλάδα; Και κανείς δεν αμφιβάλλει πως οι κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. χρεοκόπησαν την Ελλάδα", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος . Εν τω μεταξύ την διοχέτευση, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερης ρευστότητας προς τις τουριστικές επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να κρατηθούν στα πόδια τους, ζήτησε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιο Προβόπουλο, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Όπως δήλωσε μετά την συνάντηση ο κ. Σπηλιωτόπουλος, επί τάπητος τέθηκαν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής όσο και σε επίπεδο ελληνικής οικονομίας για ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού.

    Επίσης εξετάστηκαν οι διαδικασίες που μπορούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο, να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος άρα και τη βιωσιμότητα

    Είδηση: 16056

    [03] Στο σχέδιο ρευστότητας οι μεγάλες τράπεζες

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Τη συμμέτοχη όλων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στο κυβερνητικό σχέδιο για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας ανακοινώσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, Εθνική, Αλφα, Γιουρομπανκ και Πειραιώς θα συμμετάσχουν στο σύνολο του σχεδίου για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, έτσι ώστε το 2009 να υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην οι κονομά για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κρίση. Την πρωτοβουλία του προεδρείου της ΕΕΤ χαιρέτισε ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος και υπογράμμισε ότι πολύ γρήγορα η αγορά θα "τρέξει" με πιστωτική άνεση της τάξεως του 10%.

    Nέα δέσμη μέτρων από την ΕθνικήΤρίτη δέσμη μέτρων για την καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων που προέρχονται από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

    Ειδικότερα, η Εθνική θα διαθέσει για το 2009, ένα δις. ευρώ για χρηματοδοτήσεις σε Επαγγελματίες και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αυξάνοντας κατά 20% στο συνολικό χαρτοφυλάκιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    Επίσης, αυξάνει τα υπάρχοντα όρια χρηματοδότησης για 20.000 επιχειρήσεις - πελάτες της σε ποσοστό έως και 25% ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους και προσφέρει νέο μακροπρόθεσμο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο εκκίνησης από 5,90% για την χρηματοδότηση παγίων, με στόχο τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους.

    Επίσης, υλοποιεί την ήδη αναγγελθείσα πρωτοβουλία της για τη χρηματοδότηση με κεφάλαια κίνησης νέων επιχειρήσεων με συνολικό ποσό 100 εκατ. ευρώ. Η ένταξη στο πρόγραμμα θα γίνεται με αίτηση των ενδιαφερομένων στα Καταστήματα της Τράπεζας, με βάση πιστοδοτικά κριτήρια όπου συνεκτιμάται το νεοσύστατο των επιχειρήσεων αυτών. Ανάλογα με την ανταπόκριση στο πρόγραμμα, η Τράπεζα θα εξετάσει σε κατάλληλο χρόνο την επέκτασή του.

    Ο αντιπρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας σε Ημερίδα που διοργάνωσε η ΟΤΟΕ για την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, απέκλεισε εκ νέου της Marfin-Egnatia Bank στο σχέδιο στήριξης των τραπεζών.

    "Έχουμε ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια και μετόχους να μας στηρίζουν εάν υπάρξει οποιαδήποτε ανάγκη στο μέλλον", εξήγησε ο κ Βγενόπουλος, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ενισχύει την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά τις ανάγκες ορισμένων τραπεζών να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο να έχει ανακοινωθεί το σχέδιο στήριξης της ρευστότητας της οικονομίας χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη της ΟΤΟΕ.

    Ζήτησε επίσης, τη μείωση των περιθωρίων κέρδους όχι όμως μόνο για τις τράπεζες αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων.

    Προέβλεψε δε ότι για την έξοδο από την κρίση, απαιτείται μερική ή πλήρης κρατικοποίηση ορισμένων τραπεζών.

    Ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης, από την πλευρά του είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τράπεζας

    Την ίδια ώρα σε τροχιά επιβράδυνσης συνεχίζει να κινείται ο ρυθμός χορήγησης δανείων από τις τράπεζες σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ενώ εκρηκτική αύξηση εμφανίζουν οι προθεσμιακές καταθέσεις.

    Είδηση: 16059

    [04] Σειρά επαφών Στερν με την πολιτική ηγεσία της χώρας

    Την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισαν η Ελληνίδα ΥΠ.ΕΞ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο διάσημος βρετανός οικονομολόγος Νίκολας Στέρν, κατά την συνάντησή τους.Συνάντηση με τον οικονομολόγο και ακαδημαϊκό Νίκολας Στερν είχε και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς.Ανάλογη συνάντηση με τον καθηγητή Νίκολας Στερν είχε και ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Σιούφας.Ο κ. Στερν είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι παγκόσμιες κλιματολογικές αλλαγές είναι μία μεγάλη πρόκληση και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της πράσινης ανάπτυξης.

    Σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας είχε κατά την δεύτερη ημέρα παραμονής του στην Αθήνα, ο βρετανός οικονομολόγος και ακαδημαϊκός Sir Nicholas Stern, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας, ως επίσημος προσκεκλημένος του ΣΕΒ.

    Στις διαδοχικές του συναντήσεις τον Sir Nicholas Stern, συνόδευσε αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον πρόεδρο, κ. Δ. Δασκαλόπουλο, τον πρόεδρο του Συμβουλίου του ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, κ. Ευθ. Βιδάλη και τον γενικό γραμματέα, κ. Θ. Καλλιτσάντση.

    Ο κ. Stern συναντήθηκε στο Υπουργείο των Εξωτερικών με την υπουργό κ. Ντόρα Μπακογιάννη επί τη ευκαιρία της επίσημης παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης της σύνοψης της Έκθεσης Στερν για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής, που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και με την ευγενική υποστήριξη της Βρετανικής Κυβέρνησης.

    Όπως δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη, το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης Στερν είναι, το ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η ανάληψη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών δεν είναι μόνο αναγκαία επιλογή, αλλά και οικονομικά ορθολογική απόφαση.Επίσης, η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι η θέση της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά στην άμεση ανάγκη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είναι σαφής.

    Εν συνεχεία, ο κ. Stern, συνοδευόμενος από τον βουλευτή και Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, κ. Κ. Μητσοτάκη, μετέβη για ανάλογη συνάντηση στη Βουλή των Ελλήνων, όπου βρέθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα.

    Ακολούθησε ομιλία του κ. Stern σε κοινή Συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος.

    Ακολούθως, στη Βουλή ο κ. Στερν επισκέφθηκε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου είχε συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι παγκόσμιες κλιματολογικές αλλαγές είναι μια μεγάλη πρόκληση και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της πράσινης ανάπτυξης.

    Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με τον καθηγητή του London School of Economics [LSE], Σέρ Νίκολας Στέρν, βρέθηκε η "πράσινη" αναπτυξιακή ατζέντα, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της οικονομικής πρότασης των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη ότι τώρα δίνεται η ευκαιρία να επενδύσουμε στο περιβάλλον με σύγχρονες τεχνολογίες, υπενθυμίζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ανάπτυξη, με αιχμή την πράσινη οικονομία.

    Οι κ. Παπανδρέου και Στέρν συμφώνησαν στο ότι η «πράσινη» ατζέντα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και στο γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επανάσταση αντίστοιχη με εκείνη του ηλεκτρισμού, του σιδηροδρόμου και της πληροφορικής και η οποία θα προκύψει από την στροφή στο "πράσινο" αναπτυξιακό πρότυπο.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα να επενδύσει στην "πράσινη" ανάπτυξη για να βγει από την κρίση, αλλά και να αποκτήσει προοπτικές.

    "Η «πράσινη» ανάπτυξη είναι κάτι στο οποίο πιστεύω όχι μόνο προσωπικά, αλλά και το Κίνημά μας και βεβαίως, πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ένα πλεονέκτημα, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, στον πολιτισμό μας και στο περιβάλλον μας, με σύγχρονες τεχνολογίες, που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, αλλά, πιστεύω ότι, αποτελεί και μια προοπτική για να ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση, με σοβαρές επενδύσεις στις υποδομές για την «πράσινη ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου".

    Τις κλιματικές αλλαγές αλλά και τον κίνδυνο ερημοποίησης τεράστιων περιοχών της Νότιας Ευρώπης λόγω της λειψυδρίας που θα προκύψει «αν συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως σήμερα» επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Στέρν.

    Υπάρχει, ωστόσο, και μια θετική πλευρά του ζητήματος, δηλαδή η προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάπτυξη μιας οικονομίας με χαμηλή εκπομπή άνθρακα, η οποία θα δημιουργήσει καινούργιες ευκαιρίες και θα αποτελέσει μια καινούργια βιομηχανική επανάσταση» είπε ο καθηγητής του LSE προσθέτοντας ότι «αυτό είναι κάτι που αναμένουμε να προκύψει στην οικονομική ιστορία τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια».

    «Η Ελλάδα, ιδιαίτερα, κατέχει τέτοια θέση, που μπορεί να αξιοποιήσει μορφές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική, καθώς και η γεωθερμία - διάφορες μορφές που δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να βρεθεί στην πρωτοπορία» κατέληξε ο Σερ Νίκολας Στέρν.

    Το πρόγραμμα επαφών του κ. Stern, ολοκληρώθηκε με την συνάντηση του με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιά.

    Θέματα περιβάλλοντος και οικονομίας, αλλά και το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών και τρόπους αντιμετώπισής του, συζήτησαν ο κ. Σουφλιάς και ο Βρετανός οικονομολόγος και ακαδημαϊκός.

    Ο Έλλην Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αποκάλεσε τον κ. Στέρν, "πολίτη του κόσμου" και τον συνεχάρη για τις προσπάθειές του προς την επίλυση του πλανητικού περιβαλλοντικού ζητήματος.

    Κοινή πεποίθηση και των δύο αποτελεί ότι πρέπει να υπάρξει παγκόσμια συνεργασία και συμφωνία για τη σημαντική μείωση των ρύπων αερίων θερμοκηπίου, στήριξη των φτωχών χωρών από τις πλουσιότερες για το κόστος αυτής της μείωσης, εφαρμογή της πράσινης τεχνολογίας, καθώς και περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών στο μείζον ζήτημα των κλιματικών αλλαγών.

    Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του Sir Nicholas Stern με τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε: "Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ισόρροπη ανάπτυξη, με ταυτόχρονους και ισότιμους στόχους την οικονομική ευημερία, την κοινωνική συνοχή και τη μέριμνα για το περιβάλλον. Οι ανά τον κόσμο σύγχρονες επιχειρήσεις, όπως και ο ΣΕΒ και τα μέλη του, έχουν ήδη αναλάβει δράση διότι αναγνωρίζουν ότι για την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία, ο περιορισμός των κλιματικών επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι μονόδρομος. Έχουμε εκφράσει την ευχή να προωθηθεί ένας διάλογος που θα οδηγήσει από την άγνοια και την αδιαφορία, στην κινητοποίηση του κάθε πολίτη και ολόκληρης της κοινωνίας σε μια συλλογική δράση. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η παρουσία του κου Stern προκάλεσε το μεγάλο ενδιαφέρον της πολιτείας και των κομμάτων. Ο διάλογος θα ενισχύσει τη δράση που άρχισε".

    Είδηση: 16061

    [05] Αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Υεμένη

    Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν και τέσσερα τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη μία βόμβα σε ένα μικρό λεωφορείο που βρισκόταν σε στάση, στο σταθμό Αλ Χασμπαχ στο βόρειο τμήμα της Σαναά, πρωτεύουσας της Υεμένης, σύμφωνα με ανακοίνωση ανώνυμης αστυνομικής πηγής."Μία βόμβα εξερράγη σε ένα μινιμπάς και σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, ενώ υπάρχουν και 4 τραυματίες μεταξύ των επιβατών", είπε προς το γαλλικό πρακτορείο η αστυνομική πηγή και πρόσθεσε ότι γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση."Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε εάν η επίθεση έγινε για εκδίκηση η πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια", είπε η πηγή που δεν θέλησε να αναφέρει το όνομά της.

    Είδηση: 16058

    [06] Στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα

    Το ινστιτούτο εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο Φτώχειας Ανισοτήτων και Κοινωνικού Αποκλεισμού (ΠΑΦ-ΕΑΚ), πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή 28-11-08 και ώρα 13:00 ημερίδα στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ ημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας το ΠΑΦ-ΕΑΚ παρουσιάζει το ετήσιο πόρισμά του σχετικά με το επίπεδο της φτώχειας στην Ελλάδα. Οι βασικοί άξονες του πορίσματος, από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, για την περίοδο 1995 έως 2006, είναι οι εξής:

    * Το 2006 η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ-27 μετά τη Λετονία. 1 στους 5 κατοίκους στην χώρα μας (20,1%) βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας. Το ποσοστό μακροχρόνιας φτώχειας ανέρχεται στο 14% (δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ-15).

    * Η σύγκριση του επιπέδου φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ αποκρύπτει τις τεράστιες διαφορές στο επίπεδο διαβίωσης όταν γίνεται με βάση τις εθνικές γραμμές σχετικής φτώχειας. Υιοθετώντας, π.χ., τη γραμμή φτώχειας της Δανίας καταλήγουμε ότι περισσότερο από το 40% των Ελλήνων είναι φτωχοί!

    * Ομαδοποιώντας τις ευρωπαϊκές χώρες σε τέσσερεις διακριτούς τύπους κοινωνικού κράτους διαπιστώνουμε ότι την υψηλότερη φτώχεια εμφανίζουν οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) καθώς και οι χώρες με φιλελεύθερο κοινωνικό κράτος (Μεγ. Βρετανία, Ιρλανδία). Αντίθετα τη χαμηλότερη φτώχεια και ανισότητα εμφανίζουν οι χώρες με σοσιαλδημοκρατικό καθεστώς ευημερίας (Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία) και ακολουθούν οι χώρες με συντηρητικό-κορπορατιστικό τύπο κοινωνικού κράτους (κυρίως χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης).

    * Οι διαφοροποιήσεις στο ποσοστό φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ δεν ερμηνεύονται ικανοποιητικά από διαφορές στο επίπεδο οικονομικής μεγέθυνσης.

    * Οι διαφορές στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ δεν ερμηνεύουν ικανοποιητικά τις διαφορές στο επίπεδο φτώχειας. Στην Ελλάδα, παρόλο που οι άνεργοι εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας από τους εργαζόμενους, έχουν πολύ μικρή συμμετοχή στην συνολική φτώχεια.

    *Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης εμφανίζουν παρόμοια ποσοστά φτώχειας με αυτά των ανέργων γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα, ως προς τη μείωση της φτώχειας, των πολιτικών που προωθούν τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας και τη μερική απασχόληση.

    * Οι κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (και κυρίως αυτές πλην των συντάξεων) ερμηνεύουν σε σημαντικό βαθμό τις διαφορές στα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ-15. Οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στην Ελλάδα (δηλαδή τα διάφορα επιδόματα, βοηθήματα κλπ εκτός των συντάξεων) παρουσιάζουν τη μικρότερη αποτελεσματικότητα στη μείωση της φτώχειας μεταξύ των χωρών της ΕΕ-27, γεγονός το οποίο φανερώνει την αναποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η μείωση που επιφέρουν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις στο ποσοστό φτώχειας της Ελλάδος είναι μόλις 6,5%, όταν το αντίστοιχο μέσο ποσοστό μείωσης στην ΕΕ-15 είναι 24,9%.

    Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: από πρωτογενή στοιχεία του ΠΑΦ-ΕΑΚ, της Eurostat και της ΕΣΥΕ

    *Παρά τη σημαντική άνοδο του ΑΕΠ στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, η φτώχεια και η ανισότητα παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.

    *Μία πληθυσμιακή ομάδα φαίνεται να συγκεντρώνει, βάσει των επίσημων στοιχείων της Eurostat (EU-SILC 2005) και τρεις διαφορετικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις, μεταξύ 52% και 65% του συνόλου των φτωχών: νοικοκυριά στα οποία «ηγείται» μισθωτός ή συνταξιούχος. Επιπρόσθετα, περίπου το ένα τρίτο των φτωχών νοικοκυριών περιστρέφονται γύρω από μισθωτό ή αυτοαπασχολούμενο. Συνεπώς, η φτώχεια στην Ελλάδα αφορά σε μεγάλο βαθμό φτωχούς εργαζόμενους και φτωχούς συνταξιούχους, κάτι που εξηγεί γιατί η φτώχεια δεν μειώνεται όταν αυξάνεται η απασχόληση και κάμπτεται το ποσοστό ανεργίας (ιδίως όταν η αύξηση αυτή αφορά μερική απασχόληση).

    *Το ΠΑΦ-ΕΑΚ, μη επαφιόμενο στην μελέτη των επίσημων στοιχείων της ΕΣΥΕ και της Eurostat, προέβη σε υπολογισμό πρωτογενών δεδομένων με τα οποία ελέγχει την εγκυρότητα των επίσημων στοιχείων της ΕΣΥΕ. Παραδείγματος χάριν, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το χρηματικό όριο της φτώχειας στην Ελλάδα για το 2005 διαμορφώνεται στο μηνιαίο ποσό των β¬473 ανά άτομο. Για το 2008 προβλέπεται να ανέβει λίγο πάνω από τα β¬500. Τα πρωτογενή στοιχεία του ΠΑΦ-ΕΑΚ καταδεικνύουν πως μόνο για ενοίκιο απαιτούνται το 2008 (στην Αττική), μηνιαίως, τουλάχιστον 280β¬ ανά άτομο και β¬565 για μια τετραμελή (2 ενήλικες και 2 παιδιά κάτω των 14 ετών) οικογένεια. Αυτό σημαίνει πως ο πολίτης τον οποίο η επίσημη πολιτεία θεωρεί ότι βρίσκεται μόλις πάνω από το όριο της φτώχειας καλείται να επιβιώσει με β¬7 και 34 λεπτά ημερησίως. Όσο για την τετραμελή οικογένεια, η ΕΣΥΕ κρίνει ότι δεν είναι φτωχή εάν, αφού καταβάλει το ελάχιστο ενοίκιο που εκτίμησε το ΠΑΦ-ΕΑΚ, διαθέτει κάτι παραπάνω από β¬15 και 88 λεπτά την ημέρα για όλα τα έξοδα των δύο παιδιών και των γονιών τους. Είναι προφανές ότι οι επισήμως μη φτωχοί είναι πάμπτωχοι.

    Είδηση: 16060

    [07] Έλεγχοι τιμών από το Υπουργείο Ανάπτυξης

    Στην ανακοίνωση στοιχείων από τους νέους τιμοκαταλόγους που υποβλήθηκαν στο ΥΠΑΝ, προχώρησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος. Όπως τόνισε ο κ. Βλάχος: "Συνεχίζοντας την προσπάθεια εξυγίανσης αγοράς και μετά από ελέγχους σε κάθε νέα τιμή, που φθάνει στο ΥΠΑΝ δίνουμε στη δημοσιότητα νέα στοιχεία. Πρόκειται: για μειώσεις τιμών σε 1517 κωδικούς, για ανακλήσεις των ανατιμήσεων σε 414 κωδικούς, για "πάγωμα" τιμών σε 206 κωδικούς, για μειώσεις ποσοστών αύξησης στις νέες τιμές σε 213 κωδικούς. Παράλληλα, για τις εταιρείες ΕΛΜΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ, ΣΤΑΚΟΡ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ, BP HELLAS ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ, που ανακοίνωσαν αυξήσεις χωρίς να έχουν κοστολόγια, που να τις δικαιολογούν, επιβάλουμε, συνολικά, πρόστιμα ύψους 87.000 ευρώ. Παράλληλα δίνουμε στοιχεία τεκμηρίωσης των ανατιμήσεων σε 151 κωδικούς. Για μια ακόμη φορά παρουσιάζουμε συνολικά και με σαφήνεια την εικόνα της αγοράς".

    Η συνολική εικόνα των στοιχείων του ΥΠΑΝ είναι ότι 19 εταιρείες προχώρησαν σε μείωση τιμών σε 1517 κωδικούς, 13 εταιρείες μετά τους κοστολογικούς ελέγχους προχώρησαν σε ανάκληση των ανατιμήσεων σε 414 κωδικούς και μια εταιρεία μείωσε το ποσοστό αύξησης κάτω από το όριο του περσινού πληθωρισμού. Δύο εταιρείες, μείωσαν σημαντικά τα αρχικά ζητηθέντα ποσοστά αύξησης, μετά τον έλεγχο των κοστολογίων.

    Συνεχίζοντας ο κ. Βλάχος, τόνισε ότι "μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων για τη διακίνηση ηλιελαίου με παραφινέλαιο και την εξέταση της ένστασης της επιχείρησης σούπερ - μάρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ αποφασίσαμε: την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του υποκαταστήματος της επιχείρησης στη Λεωφόρο Καβάλας 364 στο Χαϊδάρι, για τέσσερις εργάσιμες ημέρες. Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας "ΚΟΡΕ Α.Ε." Αιγέα 64, Κορωπί για μία εβδομάδα, καθώς και επιβολή προστίμου 200.000 ευρώ για ανεπαρκές σύστημα ιχνηλασιμότητας.Ακόμη, παραπέμπουμε την εταιρεία παραγωγής μελιού Α. ΠΙΤΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε. στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για μη υποβολή στοιχείων, σχετικά με τις συμφωνίες, που είχε με αλυσίδες λιανεμπορίου.Επίσης, παραπέμπουμε και τις επιχειρήσεις ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ και ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. στην αρμόδια εισαγγελική αρχή γιατί δέχτηκαν συμφωνίες από την εταιρεία Α. ΠΙΤΤΑΣ Α.Ε.Β.Ε. που δεν είχαν γνωστοποιηθεί στο ΥΠ.ΑΝ.Επιπλέον παραπέμπουμε την επιχείρηση ΣΑΧΙΝΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΠΩΡΟΛΑΧΑΝΙΚΩΝ, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, στην αρμόδια εισαγγελική αρχή και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και στη διοίκηση του οργανισμού της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης με πρόταση αποπομπής από το χώρο της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, λόγω σειράς αγορανομικών και φορολογικών παραβάσεων.Επίσης, παραπέμπουμε τον πωλητή λαϊκών αγορών Κων/νο Σαχινίδη στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσ/κης με πρόταση αφαίρεσης αδείας, λόγω αγορανομικών παραβάσεων. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είτε πρόκειται για μικρή, είτε για μεγάλη επιχείρηση ο νόμος τηρείται απαρέγκλιτα. Η κοινωνία απαιτεί σεβασμό, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία".

    Οι εκπτώσεις

    Για το θέμα των εκπτώσεων ο κ. Βλάχος είπε ότι: "μέχρι στιγμής δεν έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση από φορείς της Αγοράς για να αξιολογήσουμε αυτή την πρόταση και να πάρουμε θέση. Ο τελευταίος λόγος θα είναι στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη της απόφασης. Περιμένουμε τις επόμενες ώρες, τις επόμενες μέρες, να υπάρξει τέτοια πρόταση, την οποία ακούμε από τα ΜΜΕ, αλλά δεν έχει φτάσει σε μας. Υπάρχει μόνο μια πρόταση του Προέδρου του ΕΒΕΑ για λειτουργία των καταστημάτων στις 28 Δεκεμβρίου 2008. Περιμένουμε σχολιασμό, - θετική ή αρνητική κρίση - και σ' αυτήν την πρόταση, από τους υπόλοιπους φορείς της Αγοράς. Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε πρωτοβουλία αν αγνοία των παραγόντων της Αγοράς. Περιμένουμε αυτοί να έχουν τον πρώτο λόγο. Εμείς θα αξιολογήσουμε όποια ιδέα πέσει στο τραπέζι, θα καλέσουμε σε συζήτηση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα πάρουμε την τελική απόφαση. Είμαστε σ' αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι η συνέχιση μιας γενικόλογης κουβέντας που γίνεται αυτές τις μέρες, δεν μπορεί να έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα".

    Είδηση: 16057

    [08] Συνάντηση για τα νοσοκομεία του Πειραιά

    Τους εκπροσώπους των εργαζομένων των τριών νοσοκομείων του Πειραιά Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο και Μεταξά συνάντησε ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν νωρίτερα συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στην προσπάθειά τους να εισέλθουν απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις. Το αίτημα των εργαζομένων είναι σαφής δέσμευση για άμεση πρόσληψη προσωπικού στα τρία νοσοκομεία.

    Με ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταγγέλλει "τη βιαιότητα των δυνάμεων των Μ.Α.Τ. ενάντια στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία του Πειραιά και τον τραυματισμό δύο εργαζομένων και του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θοδωρή Δρίτσα". Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει ότι: "Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να μην πυροδοτεί με την άρνηση της για μια απλή συνάντηση της με εργαζόμενους και Βουλευτές τη βιαιότητα των Μ.Α.Τ".

    Είδηση: 16055

    [09] Διάλογος για την Altec Telecoms

    Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου στις 11 π.μ., μεταξύ των εκπρoσώπων των εργαζομένων στην Altec Telecoms και της Διοίκησης του Ομίλου Altec. Στη συνάντηση θα ζητηθεί από την πλευρά των εργαζομένων, να συμφωνήσει η Διοίκηση στο σχέδιο λύσης που προτάθηκε από τους εργαζομένους και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους:

    Είδηση: 16052

    [10] Συνεχίζεται το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

    Συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, το οποίο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του αύριο Παρασκευή. Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει 250 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να συνεχιστούν την επόμενη διετία τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων όπως η "Βοήθεια στο Σπίτι" και οι κοινωνικές δομές των παιδικών σταθμών. Συνεχίζοντας ο κ. Νάκος ανέφερε ότι έτσι μπορούν να εξυπηρετηθούν έως και 78.000 ηλικιωμένοι κατά κύριο λόγο σε όλη τη χώρα ενώ ο ίδιος έκανε γνωστό ότι και το 2009 περίπου 9.000 άτομα θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στους Δήμους με μερική απασχόληση.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Νάκος δήλωσε ότι: "Η συμφωνία για την απόδοση των παρακρατηθέντων άρχισε να εφαρμόζεται, παρά τη δραματική τροπή που πήραν τα πράγματα στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία. Ήδη, κατανεμήθηκαν 62,5 εκατ. ευρώ, τμήμα της έκτακτης επιχορήγησης για το 2008. Στον προϋπολογισμό αναγράφονται οι δυο πρώτες δόσεις της απόδοσης των παρακρατηθέντων, από την απελθούσα κυβέρνηση, πόρων ύψους 1.411 εκατ. ευρώ και των καθυστερήσεων των τελευταίων πέντε ετών, ύψους 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό των 337 εκατ. ευρώ από τα 1.711 εκατ. Άρα απομένει μόνο η θεσμοθέτηση της απόδοσης των υπόλοιπων επτά ετήσιων δόσεων.

    Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) στον προϋπολογισμό του 2009 παρουσιάζονται αυξημένοι κατά 10,6%. Από 1.771 εκατομμύρια σε 1.958 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντικές αυξήσεις προβλέπονται ακόμη από το φόρο εισοδήματος των τόκων των καταθέσεων, από 48 εκατ. ευρώ σε 88 εκατ. ευρώ.Αποτυπώνεται βεβαίως στον προϋπολογισμό, η απόδοση του επιπλέον 40% των τελών κυκλοφορίας, δηλαδή επιπλέον 420 εκατ. ευρώ, τα οποία προστιθέμενα στο 50% που μεταβιβάζονται έως τώρα, ανεβάζει το συνολικό ποσό σε 946 εκατ. ευρώ.Με αυτήν τη ρύθμιση, ο αιώνιος θα έλεγα "καυγάς" για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες παίρνει τέλος".

    Από το ίδιο βήμα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης πρότεινε να χορηγηθούν απευθείας στην Τ.Α. πόροι για έργα προκειμένου να αντιμετωπισθεί η διεθνής και εγχώρια οικονομική κρίση και να ενισχυθούν οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας.

    Είδηση: 16051


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 November 2008 - 18:09:53 UTC