Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-11-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έλαβε τέλος το μακελειό στη Βομβάη

    [01] Έλαβε τέλος το μακελειό στη Βομβάη

    Το τέλος στο πρωτόγνωρο μακελειό στη Βομβάη, έγραψαν οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις. Το πρωϊ ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις με την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ και τον θάνατο των τριών τρομοκρατών που βρίσκονταν στο εσωτερικό του.Μετά την ολοκλήρωση τα ξημερώματα της επιχείρησης των ινδών κομάντος εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών, ο αριθμός των θυμάτων του πολλαπλού τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βομβάη, αυξήθηκε δραματικά.Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, που επιβεβαίωσε Ινδός αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της πόλης, που ουσιαστικά είναι η άτυπη οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, ο τραγικός απολογισμός των τρομοκρατικών αυτών επιθέσεων ανέρχεται πλέον σε 195 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 22 ξένοι υπήκοοι, και 295 τραυματίες. Αξιωματούχοι της αστυνομίας ανέφεραν ότι οι τραυματίες που υπήρχαν ήταν 327. Ο υπουργός Εσωτερικών Σρι Πράκας Τζαϊσουάλ δήλωσε ότι "όταν συγκεντρωθούν όλοι οι σοροί ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

    Νωρίτερα, οι ειδικές δυνάμεις του Ινδικού στρατού είχαν σκοτώσει τους 3 τελευταίους τρομοκράτες που παρέμεναν οχυρωμένοι στο ξενοδοχείο "Ταζ Μαχάλ", εν μέσω σφοδρών ανταλλαγών πυρών, ισχυρών εκρήξεων και μιας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε, τερματίζοντας έτσι την κρίση που διήρκεσε 59μιση ώρες. Συνολικά 11 εξτρεμιστές βρήκαν τον θάνατο και ένας συνελήφθη.Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, εκπαιδευμένα σκυλιά οδηγήθηκαν στο ξενοδοχείο και έφθασαν ασθενοφόρα, ενώ άνδρες της πυροσβεστικής κατέσβεσαν την φωτιά που είχε ξεσπάσει το ισόγειο και τον πρώτο όροφο του ιστορικού κτίσματος, πιθανώς από έκρηξη χειροβομβίδας.Σύμφωνα με περιγραφές, μία σορός εθεάθη να πέφτει, διαπερνώντας ένα παράθυρο, από το ισόγειο του ξενοδοχείου στο εξωτερικό του. Τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν ότι ήταν ένας από τους εξτρεμιστές.

    "Όλες οι επιχειρήσεις τέλειωσαν. Όλοι οι τρομοκράτες σκοτώθηκαν", δήλωσε ο Χασάν Γκαφούρ, επικεφαλής της αστυνομίας στην Μουμπάι, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης.Εχθές οι ειδικές δυνάμεις επέδραμαν στο εβραϊκό κέντρο στην Μουμπάι, σκοτώνοντας δύο εξτρεμιστέςβΆ όμως ανακάλυψαν νεκρούς πέντε ομήρους, συμπεριλαμβανομένου κι ενός ραβίνου και της συζύγου του.Στο άλλο πολυτελές ξενοδοχείο που είχε καταληφθεί, το Ομπερόι-Τριντέντ, οι επιχειρήσεις είχαν ολοκληρωθεί αργά εχθές, όπου διασώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, ενώ βρέθηκαν 24 σοροί.Οι εξτρεμιστές "ήταν το είδος των ανθρώπων που δεν έχουν κανέναν δισταγμό, αφού όποιος κι αν έμπαινε μπροστά τους τον πυροβολούσαν", είπε ένας Ινδός κομάντο που μετείχε στις επιχειρήσεις.Ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων Τζ. Κ. Ντατ είπε ότι οι άνδρες του έκαναν μία τελική έρευνα σε όλα τα δωμάτια του ανεξίτηλα σημαδεμένου ξενοδοχείου Ταζ Μαχάλ στην Μουμπάι, μία μεγαλούπολη 18 εκατ. κατοίκων.Τηλεοπτικά δίκτυα περιέγραψαν την επίθεση, που διήρκεσε από την Τετάρτη, ως την "11η Σεπτεμβρίου της Ινδίας".Μεταξύ των ξένων που σκοτώθηκαν ήταν Ισραηλινοί, 5 Αμερικανοί, 3 Γερμανοί, 2 Γάλλοι, 2 Αυστραλοί, 2 Καναδοί, ένας Ιάπωνας, ένας Ιταλός, ένας Ταϊλανδός, ένας ελληνοκύπριος με Βρετανικό διαβατήριο και ένας υπήκοος της Σιγκαπούρης.

    Όπως έγινε γνωστό από πηγές των ινδικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο συλληφθείς ομολόγησε πως στην πλειοψηφία τους οι δράστες ήταν από το Πακιστάν.Αξιωματούχοι της Ινδικής κυβέρνησης κατηγόρησαν τμήματα των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν ότι ενέχονται στις επιθέσεις. Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν "συνέπειες" εάν οι γειτονικές χώρες δεν αποτρέψουν τη χρήση του εδάφους τους ως ορμητηρίου επιθέσεων εναντίον της Ινδίας.Αρκετά Ινδικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και η αμερικανική εφημερίδα The New York Times, ανέφεραν ότι κάποιοι τουλάχιστον από τους εξτρεμιστές ανήκαν στην οργάνωση Λασκάρ ε Τάιμπα, η οποία εδρεύει στο Πακιστάν και είναι διαβόητη για την επίθεση εναντίον της Ινδικής βουλής το 2001 που παρ' ολίγο να οδηγήσει τις δύο χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, σε πόλεμο.Ωστόσο, ο πακιστανός πρωθυπουργός Γιούσεφ Ράζα Γκιλάνι επέμεινε ότι η χώρα του "δεν έχει καμιά σχέση με τις επιθέσεις" και ο υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι κάλεσε την Ινδία να μην παρασυρθεί να "εξακοντίσει κατηγορίες" που θα προκαλέσουν μια επικίνδυνη αντιπαράθεση. Οι χώρες αντιμετωπίζουν έναν κοινό εχθρό, υποστήριξε το Ισλαμαμπάντ."Όποιος το έκανε αυτό ούτε δικός σας φίλος είναι ούτε δικός μας φίλος. Δεν είμαστε υπεύθυνοι, ούτε είναι προς στο συμφέρον μας να αναμιχθούμε σε κάτι τέτοιο", συμπλήρωσε.

    Η κυβέρνηση του Πακιστάν θα αποστείλει εκπρόσωπο της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, ISI, για να συμβάλλει στις έρευνες στην Μουμπάι της Ινδίας, όσον αφορά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πόλη την Τετάρτη και όχι τον διευθυντή της, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Πακιστάν APP.Σε μία εξέλιξη δίχως προηγούμενο, η κυβέρνηση του Πακιστάν είχε ανακοινώσει ότι ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας επρόκειτο να μεταβεί στην Ινδία για να συμβάλλει στις έρευνες κατόπιν αιτήματος του Ινδού πρωθυπουργού.Το πρακτορείο επικαλέσθηκε ως πηγή κυβερνητικό αξιωματούχο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες που να εξηγούν την αλλαγή της στάσης της κυβέρνησης Ζαρντάρι στο Ισλαμαμπάντ.

    Οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στη Μουμπάι σκοτώνοντας 195 ανθρώπους ήθελαν να μείνουν στην ιστορία για την "ινδική 11η Σεπτεμβρίου", ενώ άντλησαν έμπνευση και από την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Μάριοτ στο Ισλαμαμπάντ.Οι τρομοκράτες είχαν σχεδιάσει τα πάντα, γνώριζαν λεπτομέρειες για τα δύο ξενοδοχεία στα οποία επιτέθηκαν, είχαν εκπαιδευτεί καλά και είχαν πάρει μαζί τους ακόμη και ξηρά φρούτα για την περίπτωση μιας μακράς πολιορκίας.Η ανάκριση ενός από τους τρομοκράτες, του ηλικίας 21 ετών Αζάμ Αμίρ Κασάβ από το Πακιστάν, είναι αποκαλυπτική. "Η ιδέα ήταν να επαναληφθεί η επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Μάριοτ", είπε ένας αξιωματούχος, αναφερόμενος στην επίθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου, όπου ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά έπεσε πάνω στο ξενοδοχείο σκοτώνοντας 55 ανθρώπους."Ήθελαν να καταστρέψουν τα σύμβολα της οικονομικής ισχύος της πόλης, το Ταζ Μαχάλ και το Τριντέντ", μετέδωσε το κανάλι Times Now. "Ήθελαν μια ινδική εκδοχή της 11ης Σεπτεμβρίου".Οι μέθοδοί τους ήταν διαφορετικές, αλλά, οι συνέπειες τεράστιες. Τις πρώτες ώρες των επιθέσεων, η αστυνομία τα είχε χαμένα. Πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος της αντιτρομοκρατικής δύναμης, δολοφονήθηκαν. Μόνο όταν έφτασαν οι "Μαύροι Γάτοι", οι κομάντος που είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη του πρωθυπουργού, άρχισε να αλλάζει η κατάσταση.Όπως έγραψε ο Τύπος, αρκετοί τρομοκράτες είχαν μείνει στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ λίγες εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις και είχαν φωτογραφίσει την αρχιτεκτονική του διάταξη. Στη διάρκεια μίας μάχης υποχώρησαν πίσω από μια κρυφή πόρτα, την ύπαρξη της οποίας δεν γνώριζαν καν οι στρατιώτες.Οι τρομοκράτες πέταξαν επίσης από την αρχή χειροβομβίδες για να καταστρέψουν το κλειστό κύκλωμα της τηλεόρασης.Πριν ξεκινήσουν οι επιθέσεις, οι τρομοκράτες κατέλαβαν ένα ινδικό αλιευτικό σκάφος και πήγαν με αυτό στη Μουμπάι. Η πρώτη επίθεση έγινε εναντίον του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι.

    Εν τω μεταξύ, ειδικά ναυλωμένο αεροσκάφος, το οποίο μεταφέρει περίπου 100 ευρωπαίους απογειώθηκε από την πόλη Μουμπάι με προορισμό το Παρίσι, όπως επιβεβαίωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.Μεταξύ εκείνων που επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος, το οποίο αναμένεται να προσγειωθεί στο Παρίσι σήμερα το μεσημέρι, είναι και δέκα ευρωβουλευτές και υπάλληλοι του ευρωκοινοβουλίου.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ανάμεσα στους επιβάτες είναι και δύο έλληνες , ο κ. Παναγιωτάκης και η κα Προκοπίου που κατόρθωσαν να διαφύγουν υγιείς από το ξενοδοχείο τους.Ένα ζευγάρι γάλλων, που διέμεναν στο ξενοδοχείο Oberoi Trident, όταν οι τρομοκράτες έπληξαν στόχους στην Μουμπάι, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, επιβεβαίωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Κουσνέρ.Το ραδιόφωνο RTL μετέδωσε ότι το ζευγάρι των γάλλων βρέθηκε νεκρό μαζί με άλλους 22 στο ξενοδοχείο όταν ινδοί κομάντος ανέλαβαν τον έλεγχό του από τους τρομοκράτες.Το ζευγάρι αναγνωρίστηκε αργότερα και πρόκειται για την 46χρονη Λουμιά Χιρίτζι, ιδρύτρια της γαλλικής σειράς εσωρούχων Princesse tam.tam και τον σύζυγό της, Μουράντ Αμαρσί.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ / REUTERS / Γαλλικό πρακτορείο / Γερμανικό πρακτορείο

    Είδηση: 16120


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 November 2008 - 10:21:28 UTC