Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταθέσεις πολιτικών στην Eξεταστική
  • [02] Μέτρα για την στήριξη των αγροτών
  • [03] Κρίσιμες συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin
  • [04] Αποστάσεις από τα σενάρια διαδοχής
  • [05] Ο Ομπάμα φτιάχνει την Αμερικάνικη κυβέρνηση
  • [06] Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,78% - Άλλες αγορές
  • [07] Επίσημο διάβημα του Νέου Δελχί προς το Πακιστάν
  • [08] Κωνσταντινούπολη : Έκρηξη βόμβας σε κτίριο του κυβερνώντος κόμματος
  • [09] Σοσιαλιστικό μανιφέστο ευρωεκλογών
  • [10] Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση των γιατρών
  • [11] C-130 για τους Έλληνες της Ταϊλάνδης
  • [12] Ινδία: παραιτήσεις και αναζήτηση ευθυνών

    [01] Καταθέσεις πολιτικών στην Eξεταστική

    Άνοιξε το απόγευμα ο κύκλος καταθέσεων πολιτικών προσώπων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ερευνά την υπόθεση Βατοπαιδίου. Στη Βουλή θα καταθέσουν οι υπουργοί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Δρυς και Απόστολος Φωτιάδης, καθώς και ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας. Το πρωί, κατέθεσε ο πρόεδρος των εταιρειών Ρασαντέλ και Μαντέους, συμφερόντων της Μονής, Άθως Κοιρανίδης και οι δημοσιογράφοι Χρήστος Τελλίδης και Δημήτρης Ρίζος. Εν τω μεταξύ, τον πατέρα Γερμανό εξέλεξαν ομόφωνα οι μοναχοί της μονής Βατοπαιδίου ως πρόεδρο-αντικαταστάτη στα διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα του μοναχού Εφραίμ, ο οποίος ωστόσο θα συνεχίσει να ασκεί τα πνευματικά του καθήκοντα.

    Κατάθεση ΚοιρανίδηΤην άμεση σύνδεση των δύο off shore εταιρειών της Μονής Βατοπαιδίου, Ρασαντέλ και Μαντέους, με τον όμιλο επιχειρήσεων του Θανάση Πάπιστα επιβεβαίωσε σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σημερινή του κατάθεση στη Eξεταστική Eπιτροπή, ο Κύπριος επιχειρηματίας Αθως Κοιρανίδης, ιδιοκτήτης των δυο εταιρειών και οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου.

    Όπως είπε, εταιρεία Ρασαντέλ μετέχει με 30% στην εταιρεία Ανθεμιάς ΑΕ, του Ομίλου Πάπιστα, που αγόρασε τα 62 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη αντί 17,5 εκ. ευρώ, ενώ η εταιρεία Μαντέους αγόρασε και το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ίδιου του Ομίλου Πάπιστα.

    Υπενθυμίζεται πως ο επιχειρηματίας Θ. Πάπιστας είχε καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής πως δεν γνώριζε ότι ο Άθως Κοιρανίδης, είχε σχέση με τη Μονή Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Κοιρανίδης υποστήριξε ότι η αμοιβή του για τη διαχείριση των οικονομικών και των συναλλαγών της Μονής, αντιστοιχεί σε προμήθεια 5%. Ωστόσο ισχυρίστηκε πως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει ούτε ευρώ ως αμοιβή, ενώ όπως είπε, σήμερα το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η Ρασαντέλ για λογαριασμό της Μονής, φτάνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.Όπως υποστήριξε ο Κύπριος επιχειρηματίας, μέσω των εταιρειών Ρασαντέλ και Μαντέους, η Μονή Βατοπαιδίου έκανε επενδύσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε δυο χρόνια.

    Η χρηματοδότηση των επενδύσεων έγινε αποκλειστικά με δάνεια που έλαβε η Μονή, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ περίπου και όπως υποστήριξε ο κ. Κοιρανίδης όλα έγιναν νόμιμα και με διαφάνεια.

    Στο ερώτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Καρχιμάκη πώς εξασφάλιζε η Μονή δάνεια τέτοιου ύψους ο μάρτυρας απάντησε: "Το καπέλο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πολύ βαρύ για να το φορέσω εγώ. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτοί που έδωσαν τα δάνεια, αυτοί να λογοδοτήσουν".

    Όσο για ενδεχόμενες σχέσεις του με πολιτικούς στην ιστορία αυτή, δεν τον έχουνε κεράσει ούτε καφέ, είπε και ότι "η εμπλοκή πολιτικών σε ρόλο μαέστρου στην υπόθεση, είναι αποκυήματα φαντασίας".

    Αριστούχος της London School of Economics,12 χρόνια διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου και στη συνέχεια σύμβουλος επενδύσεων, ο Άθως Κοιρανίδης, ανέλαβε από το 2006 να διαχειριστεί τα χρηματικά διαθέσιμα της Μονής Βατοπεδίου.

    Για επιβεβαίωση της τριγωνικής σχέση Βατοπεδίου - Πάπιστα - Υπ. Οικονομικών έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ μετά την κατάθεση του κ. Κοιρανίδη. Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, "σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις το ελληνικό Δημόσιο, δια του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζεται, τον τελευταίο καιρό, να συμβάλλεται - και μάλιστα χαριστικά - με τον Όμιλο Πάπιστα στον τομέα των ακινήτων" και γι αυτό ζητούν: -να υποβληθούν άμεσα στην Εξεταστική πλήρη στοιχεία, από τις αρμόδιες Τράπεζες, για όλα τα δανειακά Συμβόλαια της Μονής.

    -να κατατεθούν όλα τα μετοχολόγια των εταιρειών Ρασαντέλ και Μαντέους καθώς και όλων των Εταιρειών του Ομίλου Πάπιστα σε Ελλάδα και Κύπρο -να αναζητηθούν οι λογαριασμοί Εφραίμ, Αρσενίου, Ευδοκίμου, Ρασαντέλ και Μαντέους στο εξωτερικό και α ανοίξουν άμεσα όλοι οι λογαριασμοί της Ρασαντέλ και Μαντέους στην Κύπρο, καθώς και η κίνησή τους. "Ο διαχειριστής Άθως Kοιρανίδης μας είπε ότι όλα είναι νόμιμα. Τίποτα επιλήψιμο δεν έγινε, τίποτα παράνομο, τίποτα μεμπτό. Ο κ. Άθως στο τέλος θα μας πει ότι δεν υπάρχει ούτε Εφραίμ, ούτε Βατοπαίδι, ούτε χερσόνησος Άθως, έλεος!!!, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Κυριάκος Βελόπουλος.

    Ο Γερμανός στη θέση του Εφραίμ

    Εν τω μεταξύ, ο ιερομόναχος Γερμανός, πνευματικός αδελφός και στενός συνεργάτης του Εφραίμ, θα ασκεί εφεξής τα διαχειριστικά και διοικητικά καθήκοντα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου τα οποία αφαιρέθηκαν από τον ηγούμενο Εφραιμ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

    Αυτό αποφάσισε το αποτελούμενο από οχτώ προϊσταμένους της μονής, ηγουμενοσυμβούλιο του Βατοπαιδίου.

    Ο κ.Εφραίμ παραμένει ηγούμενος του μοναστηριού και θα ασκεί κανονικά τα πνευματικά του καθήκοντα.

    Αύριο Τρίτη η απόφαση της Μονής θα κοινοποιηθεί στο οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ παράλληλα η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους, για το εαν και πότε θα συγκληθεί διπλή σύναξη για να συζητήσει τις εξελίξεις στη μοναστική πολιτεία. "Το θέμα δεν είναι αν παραιτηθεί η όχι ο Εφραίμ, το θέμα είναι ποιοι "έφτιαξαν έναν Εφραίμ μεσίτη και τη Μονή real-estate" επίσης δεν είναι ζητούμενο να βγει από την πόρτα της εξόδου ως ηγούμενος και να μπει από το παράθυρο!!" σχολιασε ο ΛΑΟΣ για την παραίτηση Εφραίμ.Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση

    Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για τη Μονή Βατοπαιδίου. Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή ερώτηση για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    "Είναι πολύ υποκριτικό και ψεύτικο αυτό που γίνεται αυτές τις ημέρες, αυτή την εβδομάδα, που ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν στην εξεταστική επιτροπή - τη σύσταση της οποίας πρότεινε η κυβέρνηση - πολιτικά πρόσωπα, κάποιοι σπεύδουν βιαστικά - για λόγους εντυπώσεων; - να βγάλουν πόρισμα", δήλωσε ο κ. Αντώναρος και πρόσθεσε πως κάποιοι υπογείως ανακοινώνουν προειλημμένες αποφάσεις και βιάζονται να αποδώσουν ευθύνες.

    "Εμείς δεν θα το κάνουμε", συνέχισε, ενώ όπως είπε έχει εξαντληθεί η συζήτηση γύρω από το θέμα των πολιτικών ευθυνών."Η κοινωνία και οι πολίτες γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και απλώς επιθυμούν αυτές να αναληφθούν από κάποιον", απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου και επέκρινε την κυβέρνηση ότι με τις δηλώσεις στελεχών της για το θέμα αυτό δείχνει ότι "έχει πάρει διαζύγιο από την κοινή λογική".

    Χαρακτηρίζοντας κρίσιμη αυτήν την εβδομάδα, γιατί στην Εξεταστική Επιτροπή θα καταθέσουν πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ "θα διαφυλάξει το κύρος και της Βουλής και της Εξεταστικής Επιτροπής".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει εκ νέου πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή,στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται το όνομα και του κ. Θ.Ρουσόπουλου, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα προτρέξει των συμπερασμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Δικομματικό και διαχρονικό σκάνδαλο χαρακτήρισε την υπόθεση του Βατοπαιδίου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος:

    Είδηση: 16152

    [02] Μέτρα για την στήριξη των αγροτών

    Έχουν διασφαλιστεί πλήρως οι επιδοτήσεις σε καπνά και βαμβάκι μέχρι το 2013, διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι "ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δεν λύνουν τα προβλήματα". Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου να εντείνει τις δράσεις στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που εφαρμόζονται για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων, καθώς και τα άτοκα δάνεια.

    Εντατικότερους ρυθμούς στο κυβερνητικό έργο για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου ζήτησε ο Πρωθυπουργός που το πρωί επισκέφθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Στο γραφείο του κ. Κοντού, ο Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε για την πορεία αλλά και τον προγραμματισμό των κυβερνητικών δράσεων στον αγροτικό τομέα, ενώ παρουσιάζοντας τα μέτρα στήριξης των αγροτών έθεσε το δίλλημα υπευθυνότητα ή λαϊκισμός.

    "Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δεν λύνουν προβλήματα. Ο τόπος, η ελληνική περιφέρεια, οι αγρότες μας έχουν ανάγκη από σοβαρές και υπεύθυνες δράσεις. Από έργο που παράγει μετρήσιμα οφέλη για όλους. Εμείς έχουμε κάνει τις επιλογές μας. Πορευόμαστε στο δρόμο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Συνεχίζουμε στο δρόμο της προσφοράς για τον Τόπο και τους πολίτες. Η εφαρμογή της συγκροτημένης στρατηγικής μας έχει φέρει απτά αποτελέσματα. Βεβαίως, δεν εφησυχάζουμε. Ζήτησα ακόμα πιο έντονη, πιο αποτελεσματική παρουσία της Πολιτείας. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η διεθνής κρίση επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Στα μετρά περιλαμβάλονται: -η εξισωτική αποζημίωση 170 εκατομμύριων ευρώ προς τους αγρότες των ορεινών περιοχών που έχει καταβληθεί ήδη. -η χρηματοδότηση με άτοκο δάνειο 150 εκ. των ενώσεων με δημητριακά -η διασφάλιση έπειτα από μάχη της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή ένωση του συνόλου των πόρων στους καπνοπαραγωγούς μέχρι το 2013, -ενώ το ίδιο ισχύει για το σύνολο των εισροών για το βαμβάκι.

    Ειδικά για τους νέους αγρότες, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας:- αυξάνεται το όριο στήριξης των νέων αγροτών σε 70.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση, - επίσης δρομολογούνται έργα υποδομής 6 δις ευρώ από την τέταρτη προγραμματική περίοδο, -ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει πλέον τους αγρότες μέσα σε 3 μήνες, -ενώ στηρίζονται ουσιαστικά κτηνοτρόφοι, αλιείς και βιολογικές καλλιέργειες.

    Μεγάλη σημασία δίνει η κυβέρνηση και στην ενημέρωση των αγροτών και για το λόγο αυτό ιδρύονται κέντρα αγροτικής ανάπτυξης στην έδρα κάθε νομού και εφαρμόζονται τα μέτρα των γεωργικών συμβούλων και του εγκεκριμένου κτηνιάτρου. Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς για την πτώση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει πάρει μία σειρά από μέτρα και διευκρίνισε ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν σχέση με το τι γίνεται για αντίστοιχα προϊόντα σε διεθνές επίπεδο.

    Επίσης σημείωσε πως με πρωτοβουλία του Υπουργού Α.Κοντού εξασφαλίστηκαν οι καταβολές στους καπνοπαραγωγούς μέχρι το 2013,παρά το γεγονός ότι ο καπνός αρχικά είχε εξαιρεθεί.

    Αντιδράσεις αντιπολίτευσηςΤην επίσκεψη του Πρωθυπουργού σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. "Η κυβέρνηση συνεχίζει να περιφέρει τον Πρωθυπουργό σε περιοδείες και άνευ ουσίας επισκέψεις σε υπουργεία σε μια τελευταία προσπάθεια τόνωσης του προφίλ του και του ηθικού της κυβέρνησης συνολικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    "Ο κ. Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίζουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, είναι όμως πλέον φανερό ότι δεν πείθουν τους αγρότες και δεν συναισθάνονται τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει, με την πολιτική τους, την ύπαιθρο.Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η απογοήτευση από την πολιτική της είναι πολύ μεγάλη παντού στην ελληνική ύπαιθρο. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και αυτοί που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία βρίσκονται σε απόγνωση αφού το εισόδημά τους μειώνεται, λόγω της μεγάλης αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, των καυσίμων και των φυτοφαρμάκων και των χαμηλών τιμών των προϊόντων", σχολίασε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος,

    Το ΚΚΕ σε γραπτή του δήλωση τονίζει:

    "Υπεύθυνη θέση για την μικρομεσαία αγροτιά είναι να τιμωρήσει και την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να ξεσηκωθεί για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    "Η κατάρρευση της αγροτικής μας οικονομίας, η τραγική κατάσταση που βιώνει ο Έλληνας αγρότης δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα ούτε με κούφια λόγια. Τα απτά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, που ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεν είναι παρά η ραγδαία συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και η ερημοποίηση της υπαίθρου. Αντί λοιπόν για στημένες επισκέψεις στον κ. Κοντό, καλό θα ήταν να επισκεφθεί τις αγροτικές περιοχές και να μιλήσει με τους αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση", τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας."Ο Πρωθυπουργός σήμερα απέδειξε ότι δεν ξέρει να ξεχωρίζει το σιτάρι από το κριθάρι και την ώρα που οι αγρότες στενάζουν δίνει μαθήματα αγροτικής πολιτικής "επί χάρτου". Μετά την Κοζάνη πήγε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμάσησε τις ίδιες υποσχέσεις για μέτρα υπέρ των αγροτών. Άλλο υποσχέσεις και άλλο πράξεις. Άλλο Κοζάνη και άλλο Λοζάννη", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 16148

    [03] Κρίσιμες συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

    Το πακέτο των 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας οριστικοποιείται σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν το EUROGROUP και το ECOFIN. Πρόκειται για ακόμα μια προσπάθεια των κρατών-μελών της ΕΈ να συντονίσουν τις ενέργειές τους, προκειμένου να αποφευχθεί μία παρατεταμένη περίοδος ύφεσης. Η Γερμανία έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την πρόταση της γαλλικής προεδρίας να αυξηθεί το δημόσιο χρέος της κάθε χώρας και να δοθούν μεγάλα κονδύλια ως οικονομική ενίσχυση. Με τη θέση της Γερμανίας συντάσσεται και η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει επίσης, αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες και οι αγορές θεωρούν δεδομένη μια τρίτη μείωση των επιτοκίων.

    Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει συζήτηση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομία της Ευρωζώνης, σχετικά με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού. Τέλος, θα συζητηθεί το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωζώνης για το πρώτο εξάμηνο του 2009.

    Εξάλλου, στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (11-12 Δεκεμβρίου 2008). Στην ατζέντα της συζήτησης των υπουργών Οικονομίας συμπεριλαμβάνεται το θέμα του ευρωπαϊκού σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που δημοσιεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2008) για τις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές πετρελαίου.

    Επίσης θα συζητηθεί η περαιτέρω βελτίωση της διαφάνειας των αγορών, η ενίσχυση των εποπτικών κανόνων του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων και η διασφάλιση της γρήγορης και συντονισμένης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Θα συζητηθούν ακόμα η αναθεώρηση της οδηγίας για τις λεγόμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις, η αναθεώρηση της οδηγίας για τα συστήματα εγγυήσεων καταθέσεων και θέματα σχετιζόμενα με τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

    Τέλος, θα συζητηθούν φορολογικά θέματα όπως η πρόταση οδηγίας για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, τη φορολογία εισοδημάτων από αποταμιεύσεις και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων.ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 16149

    [04] Αποστάσεις από τα σενάρια διαδοχής

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Ποικίλες αντιδράσεις και ερμηνείες έχει προκαλέσει η συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" με την οποία δήλωνε πως όταν έλθει η ώρα για αλλαγής ηγεσίας, τότε η εκλογή πρέπει να γίνει με ψηφοφορία από την κομματική βάση. Ο Υπουργός Υγείας σήμερα Δευτέρα, προέβη σε διευκρινιστική δήλωση ενώ κυβερνητικός εκπρόσωπος και στελέχη της κυβέρνησης κράτησαν σαφείς αποστάσεις από τα σενάρια διαδοχής.

    Μόλις δεκατέσσερις μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, πήρε σαφείς αποστάσεις από όσους επιχειρούν να διακινήσουν σενάρια διαδοχής στη ΝΔ.

    "Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ασχολείται με τους υπουργούς σε ό,τι αφορά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο πρωθυπουργός κατά κύριο λόγο ασχολείται με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, για το πρόγραμμά της και την υλοποίησή του. Αυτή είναι η προτεραιότητα όλων μας", τόνισε

    Οι συζητήσεις που προκλήθηκαν από την συνέντευξη του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", στάθηκαν η αφορμή για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να τοποθετηθεί εκ νέου απέναντι στα σενάρια διαδοχής.

    "Από την ώρα που επιχείρησαν να εμπλέξουν το όνομά μου σε σενάρια διαδοχολογίας έκρινα σκόπιμο και σωστό να τα ξεκαθαρίσω αμέσως και το έπραξα. Και για να μη νομίζετε ότι αοριστολογώ όταν λέω "κάποιοι" δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα πρακτικά της Βουλής όπου προχθές ο κ. Κακλαμάνης ονομαστικά αναφέρθηκε. Και εισέπραξε βέβαια επιτόπου και μία απάντηση. Αυτή η ιστορία λοιπόν έχει τελειώσει και έχει ξεκαθαρίσει."

    Ο Υπουργός Υγείας μάλιστα συνομιλώντας με δημοσιογράφους ήταν σαφής: Ο Καραμανλής θα είναι και πάλι υποψήφιος. Εμείς θα είμαστε διπλά του και να κοπούν οι ορέξεις όλων.

    Ο κος Αβραμοπουλος πρότεινε στην συνέντευξή του την απευθείας εκλογή του προέδρου της ΝΔ από τη βάση.

    Κυβερνητικά στελέχη με δημόσιες δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι κάθε τέτοια συζήτηση είναι απολύτως πρόωρη, αποδοκιμάζοντας όσους διακινούν τέτοια σενάρια.

    Ευτράπελα ανάξια κάθε απάντησης, χαρακτήρισε τα σενάρια ο υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης, ενώ η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 σημείωσε ότι ο Κ. Καραμανλής είναι αδιαφιλονίκητος αρχηγός και κάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να θέσει τις προτάσεις του στο συνέδριο του κόμματος.

    Δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας, είπε επίσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος,.

    Από τη πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακκλαμάνης σχολιάζοντας τη πρόταση του υπουργού Υγείας περί εκλογής αρχηγού από το λαό, τόνισε ότι η καλύτερη πρόταση χάνει την αξία της όταν τίθεται σε λάθος χρόνο. Ενώ ο βουλευτής Γιώργος Ορφανός προειδοποίησε ότι όσοι έχουν κατά νου να θέσουν θέμα διαδοχής να το βάλουν βαθύτερα γιατί θα αργήσει πολύ.

    Για ανικανότητα κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ότι το πρόβλημα είναι τι έχει να πει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι "στο μυαλό του πολίτη μια κυβέρνηση που ήδη ασχολείται με την διαδοχή μετά τις επόμενες εκλογές είναι μια κυβέρνηση που έχει κλείσει τον κύκλο της".

    Είδηση: 16159

    [05] Ο Ομπάμα φτιάχνει την Αμερικάνικη κυβέρνηση

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διόρισε σήμερα την πρώην αντίπαλο του Χίλαρι Κλίντον υπουργό Εξωτερικών της μελλοντικής του κυβέρνησης, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

    Η Χίλαρι Κλίντον, 61 ετών, που είχε αμφισβητήσει τον Μπαράκ Ομπάμα σε μια μακρά και χωρίς οίκτο προεκλογική εκστρατεία για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, θα γίνει υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης από τις 20 Ιανουαρίου.

    Εξ αυτού ο Μπιλ Κλίντον δέχτηκε να αποκαλύψει τα ονόματα περισσοτέρων από 200.000 δωρητών του Ιδρύματος του για να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων και να επιτρέψει στη σύζυγο του να γίνει αρχηγό της αμερικανικής διπλωματίας. Ο διορισμός της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ θα πρέπει να επικυρωθεί από την Γερουσία.

    Η Χίλαρι Κλίντον ευχήθηκε σήμερα να μπορέσει να αποκαταστήσει τη θέση των ΗΠΑ ως "θετικής δύναμης αλλαγής" στον κόσμο, μετά τον διορισμό της στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών από τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    "Οι Αμερικανοί δεν απαιτούν μόνο μια νέα αρχή σε εθνικό επίπεδο αλλά επίσης μια νέα προσπάθεια για να αποκατασταθεί η θέση των ΗΠΑ στον κόσμο ως θετικής δύναμης της αλλαγής", δήλωσε η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Σικάγο μαζί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

    Αναφερόμενη στις διάφορες κρίσεις στον κόσμο, η Κλίντον εκτίμησε ότι η "Αμερική δεν μπορεί να τις λύσει χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να τις λύσει χωρίς την Αμερική".

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την πλευρά του "ότι πολλά πρέπει να γίνουν, από το να αποφευχθεί η διάδοση πυρηνικών όπλων στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, έως την επίτευξη μιας μόνιμης ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, και την ενίσχυση των διεθνών θεσμών". Η Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης θα είναι η τρίτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που θα αναλάβει αυτό το επιφανές αξίωμα, μετά την Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την προεδρία Μπίλ Κλίντον και την Κοντολίζα Ράις, την οποία θα διαδεχτεί.

    Η Χίλαρι Κλίντον "θα φέρει τρομερή ενέργεια, εξυπνάδα και τεχνογνωσία" στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, πριν από τον επίσημο διορισμό της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η Ράις έκρινε ότι η Χίλαρι θα αποτελέσει "πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους, όχι μόνο για τις γυναίκες" και ότι "θα φέρει τρομερή ενέργεια, εξυπνάδα και τεχνογνωσία στη θέση αυτή". Μου αρέσει πολύ, έχει εργαστεί σκληρά γι' αυτήν τη χώρα", πρόσθεσε η Ράις, υπογραμμίζοντας ότι εκείνη και η Κλίντον μοιράζονται μια βαθειά αγάπη για τις ΗΠΑ".

    Οι άλλοι Υπουργοί είναι έως τώρα....

    Ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε σήμερα τον Ερικ Χόλντερ στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

    Ο 57χρονος κ. Χόλντερ θα είναι ο πρώτος μαύρος που αναλαμβάνει μια τέτοια θέση σε αμερικανική κυβέρνηση και πρόκειται να αντικαταστήσει τον 67χρονο Μάικλ Μουκάσι.

    Γεννημένος στη Νέα Υόρκη με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της αμερικανικής μεγαλούπολης ο κ. Χόλντερ υπήρξε για μεγάλο διάστημα εισαγγελέας με σταθερή θέση και στόχο του την πάταξη της διαφθοράς.

    Ακολούθως έγινε δικαστής σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια γενικός εισαγγελέας στην Ουάσινγκτον. Σήμερα είναι μέλος πολύ μεγάλης εταιρείας δικηγόρων της Ουάσινγκτον.

    Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της υπουργού Τζάνετ Ρένο επί διακυβέρνησης Κλίντον, μεταξύ του 1997 και 2000.

    Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών και παρά το γεγονός ότι είναι φίλοι με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, έχει να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα από το 2004.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, θα εμπιστευτεί στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, την αποστολή "να τελειώσει τον πόλεμο στο Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο", παραδίδοντας σταδιακά τον έλεγχο της χώρας στους Ιρακινούς, όπως δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στο Σικάγο.

    "Όπως είπα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μου, θα εμπιστευτώ στον υπουργό Άμυνας και στις ένοπλες δυνάμεις μας μια νέα αποστολή μόλις αναλάβω τα καθήκοντά μου: να τελειώσουν τον πόλεμο στο Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο, παραδίδοντας επιτυχώς τον έλεγχο στους Ιρακινούς", υπογράμμισε, αφού είχε ανακοινώσει ότι ο νυν επικεφαλής του Πενταγώνου συμφώνησε να παραμείνει στη θέση του και μετά τις 20 Ιανουαρίου.

    "Θα διασφαλίσουμε επίσης ότι έχουμε τα απαραίτητα μέσα και τη στρατηγική για να νικήσουμε την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν" στο Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Ομπάμα. "Το Αφγανιστάν είναι το μέρος απ' όπου ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και εκεί θα πρέπει να τελειώσει", κατέληξε.

    Όρισε επίσης σήμερα την κυβερνήτη της Αριζόνας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική θέση αφού η Ναπολιτάνο θα είναι υπεύθυνη για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης.

    Η 51χρονη Ναπολιτάνο θεωρείται ειδική στα θέματα λαθρομετανάστευσης και έχει αποκτήσει σχετική εμπειρία ως κυβερνήτρια, επί έξι χρόνια, της Αριζόνας, μιας Πολιτείας που συνορεύει με το Μεξικό.

    Η Ναπολιτάνο είχε εκφράσει εξ αρχής την υποστήριξή της στον Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε το διορισμό της κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Σικάγο.

    Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη

    Η πρώην διπλωμάτης Σούζαν Ράις 44 χρόνων, επελέγη από το εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, για τη θέση της μελλοντικής πρεσβευτού των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

    Η κ. Ράις που είναι μαύρη αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την απερχόμενη υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα αντικαταστήσει τον Ζαλμάι Χάλιζαντ, τον 55χρονο σουνίτη μουσουλμάνο με αφγανική καταγωγή.

    Σημειώνεται στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής εκστρατείας η Σούζαν Ράις ήταν μια από τους βασικούς συμβούλους του κ. Ομπάμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής.ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς θα έχει ως αποστολή να τελειώσει τον πόλεμο στο Ιράκ, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 16160

    [06] Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,78% - Άλλες αγορές

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.860,27 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,78%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: της Υγείας κατά 5,28%, του Πετρελαίου-Αερίου κατά 4,41%,των Τροφίμων-ποτών κατά 3,99%, των Κατασκευών κατά 3,15% και των Τραπεζών κατά 3,10%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 2,82%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 2,46% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 2,22%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 61 ενισχύθηκαν, 144 υποχώρησαν και 51 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Χρηματιστήρια Ισπανίας-Ιταλίας

    Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκλεισε την Δευτέρα με σημαντική πτώση. Ο δείκτης Ibex-35 των σημαντικών μετοχών του μαδριλένικου χρηματιστηρίου έκλεισε με πτώση 4,49% στις 8.510,5 μονάδες, μετά από μια μικρή άνοδο κατά 0,69% την Παρασκευή. Όμως και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο βασικός δείκτης, SP/Mib έκλεισε σήμερα με πτώση 6,25% στις 18.736, πολύ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 19.000.

    A Σ IA ( 15.40 GMT)

    Nikkei 225 8397 -115.05 (-1.35%) Hang Seng 14109 +220.60 (+1.59%) All Ordinaries 3619 -53.70 (-1.46%)

    ΕΥΡΩΠΗ

    Dow 8442 -387.33 (-4.39%) Nasdaq 1462 -73.11 (-4.76%) S&P 851 -44.97 (-5.02%)

    ΑΜΕΡΙΚΗ

    Dow 8442 -387.33 (-4.39%) Nasdaq 1462 -73.11 (-4.76%) S&P 851 -44.97 (-5.02%)

    Είδηση: 16158

    [07] Επίσημο διάβημα του Νέου Δελχί προς το Πακιστάν

    Ο πρεσβευτής του Πακιστάν στην Ινδία εκλήθη σήμερα στο ινδικό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί επίσημο διάβημα του Νέου Δελχί προς το Ισλαμαμπάντ μετά τις επιθέσεις της Μουμπάι, μετέδωσε το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων Trust of India (PTI).

    Στον Σαχίντ Μάλικ επιδόθηκε μήνυμα που προσάπτει στη χώρα του την "αποτυχία της να καταπνίξει την τρομοκρατία που πηγάζει από το έδαφός της", σύμφωνα με το PTI.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διαμαρτυρία του Νέου Δελχί προς το Ισλαμαμπάντ.

    Σε μια έμμεση αναφορά του στο Πακιστάν, ο ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκ απείλησε την Πέμπτη τις γειτονικές χώρες με αντίποινα αν συνεχίσουν να προσφέρουν καταφύγιο στους δράστες επιθέσεων στην Ινδία. Σήμερα το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι όλοι οι δράστες των επιθέσεων στη Μουμπάι, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 170 άνθρωποι, ήταν Πακιστανοί.

    Το Πακιστάν δεσμεύτηκε το Σάββατο να δράσει κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων στο έδαφός του, αν το Νέο Δελχί συγκεντρώσει αποδείξεις για τη συμμετοχή τους στις επιθέσεις της Μουμπάι.

    Είδηση: 16157

    [08] Κωνσταντινούπολη : Έκρηξη βόμβας σε κτίριο του κυβερνώντος κόμματος

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε έξω από την έδρα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε νεόδμητο κτίριο στο οποίο στεγάζεται η τοπική ηγεσία του AKP στη συνοικία Σιτλίτσε, στον ευρωπαϊκό τομέα της Κωνσταντινούπολης.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο 24 έκανε λόγο για πέντε τραυματίες, εκ των οποίων ένας αστυνομικός.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

    Σε μία άλλη έκρηξη, η οποία οφείλεται όμως σε διαρροή αερίου, και σημειώθηκε επίσης σήμερα σε ένα δημαρχιακό κτίριο στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

    Είδηση: 16156

    [09] Σοσιαλιστικό μανιφέστο ευρωεκλογών

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Το Μανιφέστο για τις ευρωεκλογές του 2009 ενέκρινε την Δευτέρα, στη Μαδρίτη το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το μήνυμα είναι ένα και ισχυρό, ότι οι Σοσιαλιστές προχωρούν ενωμένοι να αντιμετωπίσουν από κοινού στην κρίση και να δώσουν απαντήσεις με πολιτικές που θα έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου. Παράλληλα επισήμανε ότι οι πολιτικές των ευρωσοσιαλιστών στηρίζονται στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, στην εγγύηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην υγεία, την απασχόληση και τις συντάξεις, στην επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη και στην ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ με σκοπό την αντιμετώπιση των εστιών προβλημάτων σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης ελπίζουν ότι με την εκλογή του Ομπάμα θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες συνεννόησης, όπως και για τα μεγάλα θέματα της παγκοσμιοποίησης, τις κλιματικές αλλαγές και τη φτώχεια.

    Μανιφέστο Ευρωεκλογών

    Στο μανιφέστο των σοσιαλιστών για τις ευρωεκλογές ,δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη κοινών αξιών με σκοπό μια πιο δίκαιη, πιο πράσινη και πιο ασφαλή Ευρώπη.

    Στο πλαίσιο των προτάσεων μεταξύ άλλων, τονίζεται -η ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές με κύριο σκοπό τη δημιουργία δέκα εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020και την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης . -η ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης καθώς η ενέργεια είναι βασικό θέμα ασφαλείας -η υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής χάρτας για την ισότητα των δύο φύλων και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών -η ανάπτυξης κοινής πολιτικής για τη νόμιμη μετανάστευση ώστε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίζει τα επίπεδα μετανάστευσης -η ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς η εκλογή Ομπάμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ."Κρίσιμο ορόσημο,εν μέσω οικονομικής κρίσης" ,χαρακτήρισε τις προσεχείς ευρωεκλογές ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή την σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

    Ο κ. .Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι στις εκλογές θα αναμετρηθούν η "νεοσυντηρητική λογική που μας έφερε την κρίση και η σοσιαλδημοκρατική λογική που θα μας βγάλει από την κρίση" και αναφερόμενος στο "Μανιφέστο" επεσήμανε ότι "πέραν από την αυτονόητη ανάγκη εμφάνισης του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους που δημιούργησαν οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη είναι και η "πράσινη" ανάπτυξη που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αναδείξει ως κεντρικό στοιχείο και του προγραμματικού λόγου του Κινήματος".

    Είδηση: 16155

    [10] Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση των γιατρών

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Υπεγράφη σήμερα Δευτέρα η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της ομοσπονδίας Ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας. Με τη συμφωνία εναρμονίζεται απόλυτα το ωράριο και οι εφημερίες με τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ικανοποιήθηκαν πάγια αιτήματα των γιατρών που αφορούσαν στην αναβάθμιση του μισθολογίου, τις κρίσεις, την καταβολή επιδομάτων και τη φορολόγηση των αποδοχών τους.

    Ειδικότερα το πρωινό συνεχές 8ωρο εργασίας γίνεται 7ωρο και χορηγείται ρεπό μετά από κάθε ενεγό εφημερία. Επίσης, ικανοποιήθηκαν πάγια αιτήματα των γιατρών που αφορούσαν στην αναβάθμιση του μισθολογίου, την αναδιάρθρωση των Συμβουλίων Κρίσεων και την φορολόγηση των εισοδημάτων τους. Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας τη νέα σύμβαση, παρουσία της ΟΕΝΓΕ, τη χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας, καθώς όπως είπε, "βγάζει το σύστημα υγείας από το τέλμα".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στάθης Τσούκαλος, έκανε λόγο για τομή και εκτίμησε ότι "από την επόμενη μέρα της σύμβασης θα έχουμε να κάνουμε με ένα άλλο ΕΣΥ".

    Ο κ. Τσούκαλος επισήμανε, ότι "η υπογραφή της νέας σύμβασης ανοίγει δρόμους για ένα νέο διαρκώς βελτιούμενο και αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας», ενώ αναφερόμενος στις προσλήψεις, που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας, είπε ότι «δεν μπορεί να γίνουν μέσα σε μια ημέρα, αλλά... φιλοδοξούμε μεγάλο μέρος τους να γίνει πράξη στο πρώτο εξάμηνο του 2009". Οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης διέρκησαν δυο χρόνια.

    Είδηση: 16154

    [11] C-130 για τους Έλληνες της Ταϊλάνδης

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 αναμένεται να αναχωρήσει για την Ταϊλάνδη, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χορήγησης σχετικής άδειας, προκειμένου να παραλάβει όσους Έλληνες επιθυμούν να επαναπατριστούν. Η πρεσβεία μας στην Μπανγκόκ διαβεβαιώνει ότι είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους τουλάχιστον 100 συμπατριώτες μας που βρίσκονται στην χώρα.

    Την αποστολή ενός C-130 στην Μπανγκόκ, για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ταϊλάνδη, δρομολογεί το Υπουργείο Εξωτερικών. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες προετοιμασίες και η διαδικασία χορήγησης των σχετικών αδειών, ώστε να αναχωρήσει το συντομότερο δυνατόν το αεροσκάφος.

    Από την έναρξη των γεγονότων η πρεσβεία της Ελλάδος στην Ταϊλάνδη παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές και σε συντονισμό με τις υπόλοιπες κοινοτικές Πρεσβείες.

    Σύμφωνα με τις επί τόπου εκτιμήσεις, η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία για την ασφάλεια των αλλοδαπών που βρίσκονται στη χώρα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την υγεία και την ασφάλεια ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη.

    Η Ελληνική Πρεσβεία και το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσουν να παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις, θα παραμείνουν σε ετοιμότητα και θα προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια σε περίπτωση που απαιτηθεί.

    Είδηση: 16153

    [12] Ινδία: παραιτήσεις και αναζήτηση ευθυνών

    Ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της κατάστασης καταλογίζουν στην Ινδία σε βάρος της κυβέρνησης, η κοινή γνώμη και ο τύπος, μετά το μακελειό που στοίχισε τη ζωή σε 200 άτομα. "Αυτό που συνέβη αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στην διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων και των μέτρων για την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με το Πακιστάν", τόνισε ο Ινδός υφυπουργός Εξωτερικών Ανάντ Σάρμα, αναφερόμενος στην προέλευση των δραστών των τρομοκρατικών ενεργειών. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, ο ένοπλος που συνελήφθη στην διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Μουμπάι είναι ο 21χρονος Αζάμ Αμίρ Κάσαβ και αποκάλυψε πως είχε περάσει αρκετούς μήνες εκπαίδευσης σε στρατόπεδο ισλαμιστών μαχητών στο Πακιστάν, ανακοίνωσαν δύο Ινδοί ανώτατοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις έρευνες.

    Η εκπαίδευση των δραστών οργανώθηκε από τους μαχητές της οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τάιμπα, με βασικό εκπαιδευτή πρώην μέλος του πακιστανικού στρατού.Η οργάνωση αυτή έχει έδρα το Πακιστάν και μάχεται κατά της ινδικής κυριαρχίας στο Κασμίρ, ενώ ευθύνεται για την επίθεση το 2001 στο ινδικό κοινοβούλιο. Στην πόλη Μουμπάι, η ομάδα των δέκα ενόπλων έφτασε με μικρό αλιευτικό την περασμένη Τετάρτη και αμέσως χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις. Εννέα από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των συγκρούσεων με τις επίλεκτες δυνάμεις της Ινδίας.

    Την Τετάρτη θα επισκεφτεί το Νέο Δελχί, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, η οποία από το Λονδίνο, δήλωσε ότι: "Δε θέλω να προβώ σε βιαστικά συμπεράσματα, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι ήλθε η ώρα για πλήρη και απόλυτη διαφάνεια και συνεργασία και αυτό περιμένουμε από το Πακιστάν. Υποθέτω ότι θα υπάρξει συνεργασία σε επίπεδο μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και των υπηρεσιών πληροφοριών ώστε να υπάρξει έρευνα σε βάθος".

    Παραιτήσεις

    Στον απόηχο των γεγονότων, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης στη Μαχαράστρα, ΡΡ Πατίλ, ο οποίος είναι και υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, δήλωσε σήμερα την παραίτησή του, μετά τη δήλωσή του ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μουμπάι ήταν "επουσιώδες γεγονός". Ήδη έχει παραιτηθεί από την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Σιβράζ Πατίλ, χθες καθώς έχει ξεκινήσει η αναζήτηση ευθυνών για την πρόσφατη τραγωδία, με ενδείξεις ότι πληροφορίες των μυστικών πληροφοριών για πιθανή επίθεση στη Μουμπάι από θαλάσσης δεν είχαν ερευνηθεί επαρκώς.Επίσης παραιτήθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του κρατιδίου Μαχαράστρα Βιλασράο Ντεσμούκ, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις. Υπό παραίτηση και ο πρωθυπουργός του κρατιδίου

    Είδηση: 16150


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 December 2008 - 17:53:03 UTC