Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίθετη η κυβέρνηση στην πρόταση Μίχαλου
  • [02] Καμπανάκι κινδύνου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [03] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
  • [04] Aνθρωπιστική κρίση στη Ζιμπάμπουε
  • [05] Στα 46 $ κινείται το πετρέλαιο
  • [06] Ψηφιακές υπογραφές στα έγγραφα του Δημοσίου
  • [07] ΟΤΑ και μετανάστευση στο επίκεντρο
  • [08] Απέκλεισαν στα Τέμπη την εθνική οι αγρότες
  • [09] Ομιλία Α. Τσίπρα στα Τρίκαλα

    [01] Αντίθετη η κυβέρνηση στην πρόταση Μίχαλου

    Έντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ, για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και συγκεκριμένα για εβδομαδιαία εργασία τριών ή τεσσάρων ημερών με μείωση αποδοχών και ενσήμων. Η Υπουργός Απασχόλησης που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις απόψεις του προέδρου του Κ. Μίχαλου, τονίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική χαράσσεται από το Υπουργείο. Η πρόταση Μίχαλου κατακρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εργαζόμενους.

    Αντίθετη η κυβέρνηση"Οι θέσεις του κ. Μίχαλου δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης'', τόνισε η κ. Πετραλιά μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε σε αυτή την περίοδο της κρίσης στόχος είναι η θωράκιση των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν η πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι απόψεις του πρόεδρου της ΕΒΕΑ, δεν απηχούν σε καμία περίπτωση την κυβερνητική πολιτική και τόνισε πως η κυβερνητική πολιτική είναι υπέρ της πλήρους και ποιοτικής εργασίας με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, να επικεντρώνονται εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, στην θωράκιση των θέσεων απασχόλησης και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε επίσης ότι οι θέσεις του κ. Μίαχαλου εκφράζουν τον ίδιο και το όργανο που εκπροσωπεί και πως θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που διατύπωσε ο ίδιος και η κα Πετραλιά.

    Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέφτεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση των απολύσεων, ο κ. Αντώναρος είπε πως αυτά δεν γίνονται με νομοθετικές πρωτοβουλίες και υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που διέπει τους όρους απασχόλησης και σημασία έχει να εφαρμόζεται και να γίνεται σεβαστή.

    Ο κ. Μιχαλος από την πλευρά του μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ισχυρίστηκε ότι το θέμα της μείωσης των ημερών εργασίας ισχύει αθόρυβα στην αγορά, εδώ και 20 χρόνια, και εξήγησε ότι η πρόταση της ΕΒΕΑ αφορά επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση και πρέπει να καταφύγουν στη μείωση κόστους λειτουργίας.

    "Μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις, όχι να γίνει μαζικά. Όταν φτάνει μια επιχείρηση στο χείλος του γκρεμού να έχει σαν έσχατη λύση, όπου για ένα χρονικό διάστημα διμήνου ή τριμήνου να καταφεύγει εκεί.", επισήμανε.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε ότι η πρόταση δεν είναι αθώα, αλλά κατακριτέα κοινωνικά και οικονομικά και πρόσθεσε ότι μπορεί ο κ. Μίχαλος να λειτούργησε ως λαγός για την κυβέρνηση.

    Υποστήριξε επίσης ότι σε περίπτωση εφαρμογής αυτού του μέτρου θα περιοριστεί το διαθέσιμο εισόδημα σε μια ήδη παγωμένη αγορά, ενώ δεν θα δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις εργασίας.

    Μέτρα για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας όπως η επιδότηση του μισθολογικού κόστους, αλλά και η αλλαγή των όρων για τη χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης από το ΤΕΜΠΜΕ, ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.

    Ο κ. Ζορμπίδης σχολιάζοντας ην πρόταση του πρόεδρου του ΕΒΕΑ, κράτησε σαφείς αποστάσεις επισημαίνοντας: "Δεν θα βγούμε από το τούνελ της κρίσης περικόπτοντας απλά το μισθολογικό κόστος. Η αγορά χρειάζεται ρευστό για να κινηθεί. Δυστυχώς καμιά φορά ξεχνάμε ότι πελάτες των επιχειρήσεων μας είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι".

    Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει:"Οι νέες απειλές και εκβιασμοί των καπιταλιστών προς τους εργαζόμενους στηρίζονται σε ένα αντεργατικό εργασιακό καθεστώς που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του κεφαλαίου για βαθύτερη εκμετάλλευση, υψηλότερη κερδοφορία. Δικό τους δημιούργημα είναι η ελαστική προσωρινή εργασία, οι ενοικιαζόμενοι εργάτες, τα στέιτζ, η υποαπασχόληση. Σημαντική συμβολή στην οικοδόμηση του σημερινού αντεργατικού καθεστώτος είχαν και έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΣΥΝ.".

    Είδηση: 16303

    [02] Καμπανάκι κινδύνου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Σε απώλεια 18.000 θέσεων εργασίας μπορεί να οδηγήσει η κρίση που ήδη πλήττει τις μικρές επιχειρήσεις, συμπεραίνει έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου της Αθηνάς. Η έρευνα καταγράφει μείωση του τζίρου, πρόβλημα ρευστότητας και αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων.

    Σήμα κίνδυνου εκπέμπουν οι μικρές επιχειρήσεις. Η κρίση χτυπά την πόρτα στις 9 από τις 10.Ολες πλήττονται και κυρίως ο κλάδος της μεταποίησης.

    Η έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου στην Αττική αποκαλύπτει ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μειωμένο τζίρο, 7 στις 10 δεν διαθέτουν ρευστό χρήμα, ενώ 3 στις 10 σκέφτονται απολύσεις προσωπικού

    Σύμφωνα με την έρευνα, 18.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βγουν στην ανεργία. Η κρατική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν για υπάλληλους τους, μπορεί να σώσει την κατάσταση, δηλώνουν οι βιοτέχνες.

    "Αν το καράβι μπάζει νερά δεν πετάς τους ναύτες στη θάλασσα", υποστήριξε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθήνας Παύλος Ραβανής.

    Για να αποφευχθούν οι απολύσεις, τόνισε, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα από την κυβέρνηση που να αφορούν στην επιδότηση εργασίας, αλλά και πλέγμα μέτρων για τη μείωση του ΦΠΑ το πάγωμα των αυξήσεων στις ΔΕΚΟ και τα τέλη και την ίδρυση ταμείου επαγγελματοβιοτεχνών μόνο για διάστημα ενός έτους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα τους αν μείνουν άνεργοι σε αυτό το διάστημα της κρίσης και να ενταχθούν στην εργασία και πάλι.

    Μικροί και μεγάλοι στην αγορά καταγγέλλουν ότι οι τράπεζες τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας 13.860 επιχειρήσεις, ( 1 στις 4) εξαναγκάζονται σε επαναδιαπραγμάτευση δανείων με δυσμενέστερους όρους , ενώ 13.980 επιχειρήσεις ζήτησαν δάνειο και μια στις τρεις αιτήσεις απορρίφθηκε.

    Γι' αυτό κρίνουν ως σημαντικό και σωστό μετρό την επιδότηση επιτοκίου από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και αναμένουν την ενεργοποίηση της συμφωνίας του Ταμειου με τις τράπεζες.

    Χειρότερες μέρες αναμένουν οι μικροί επιχειρηματίες για το πρώτο εξάμηνο του 2009.

    Ο κ. Ραβάνης απαντώντας σε ερωτήσεις είπε η κρίση έχει επιφέρει δίμηνη αύξηση της παράτασης του χρόνου πληρωμής των υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 20% μείωση των προπαραγγελιών εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας και της κακής ψυχολογίας της αγοράς λόγω ενώ τα μέλη του ΒΕΑ θεωρούν ότι «η μεγάλη μπόρα της κρίσης» θα έρθει το πρώτο τετράμηνο του 2009.

    Είδηση: 16304

    [03] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα, στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη λήξη της πορείας, που οργάνωσαν φοιτητές, ζητώντας τη μη νομιμοποίηση των κολλεγίων και τη μη αναγνώριση των πτυχίων τους, ως ισότιμων των δημόσιων πανεπιστημίων.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι στιγμής, από την αστυνομία, νεαροί αντιεξουσιαστές, που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας προξένησαν φθορές σε δύο τράπεζες στις οδούς Όθωνος και Πανεπιστημίου, ενώ σημειώθηκε και συμπλοκή με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, στη διασταύρωση της Πανεπιστημίου με τη Χαριλάου Τρικούπη.

    Εκεί, σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθη ένα άτομο, το οποίο έφερε πάνω του μία κουκούλα και ένα σφυρί. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να αποσπάσουν τον συλληφθέντα από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να γίνει συμπλοκή και χρήση χημικών.

    Στη συνέχεια, νεαροί ξυλοκόπησαν άνδρα της ομάδας Ζήτα, ο οποίος είχε σταματήσει για να ρυθμίζει την κυκλοφορία στη διασταύρωση Πατησίων και Στουρνάρη, ενώ ακολούθησαν και άλλες αψιμαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις στη διασταύρωση Στουρνάρη και Τζωρτζ.

    Αμέσως μετά, φοιτητές και υπόλοιποι διαδηλωτές κατέφυγαν στο Πολυτεχνείο, όπου είχε προγραμματιστεί γενική συνέλευση. Οι αντιεξουσιαστές άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων κατά μήκος της Στουρνάρη.

    Για την κατάσταση δείχνει σε ύφεση, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία γύρω από το Πολυτεχνείο.

    Αστυνομικοί προσήγαγαν τουλάχιστον δέκα νεαρούς, τους οποίους οδήγησαν στην Ασφάλεια.

    Είδηση: 16317

    [04] Aνθρωπιστική κρίση στη Ζιμπάμπουε

    Δοκιμάζεται από επιδημία χολέρας η Ζιμπάμπουε, όπου 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι καταγεγραμμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 12.500. Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων έχει καταγραφεί στην πρωτεύουσα Χαράρε. Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των τραγικών ελλείψεων στα νοσοκομεία, τόσο σε φάρμακα και εξοπλισμό, όσο και στον οικονομικό τομέα, όπου δεν υπάρχουν χρήματα για τις αμοιβές των γιατρών.

    Είδηση: 16324

    [05] Στα 46 $ κινείται το πετρέλαιο

    Πτωτικά κινούνται σήμερα -για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση- οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, λόγω των ζοφερών προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση για καύσιμα.Παροδική υποχώρηση στα 45,30 δολάρια το βαρέλι, παρουσιάζει η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, κινούμενη στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Φεβρουαρίου του 2005 -για να ανακάμψει εν συνεχεία πάνω από τα 46 δολάρια- μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν τάση μείωσης της ζήτησης για καύσιμα στις ΗΠΑ.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιανουαρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 58 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να υποχωρεί στα 46,21 δολάρια.

    Η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε το μεσημέρι, στα 44,83 δολάρια, νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στα 43,80 δολάρια, χάνοντας 61 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Xθές, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού αντέδρασε με προσωρινή άνοδο στη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν ότι, την εβδομάδα που έληξε στις 28 Νοεμβρίου, τα αμερικανικά διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου σημείωσαν απρόσμενη μείωση, για πρώτη φορά τις τελευταίες δέκα εβδομάδες αφού μειώθηκαν κατά 400.000 βαρέλια, ενώ αναμενόταν αύξηση κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια.Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης και προϊόντων διύλισης σημείωσαν αιφνίδια μείωση κατά 1,53 εκατομμύρια βαρέλια τα πρώτα και κατά 1,72 εκατομμύρια τα δεύτερα.

    Ωστόσο, τα αμερικανικά διυλιστήρια κινήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με ρυθμό 1,8% χαμηλότερο σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, με αποτέλεσμα η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητάς τους να έχει υποχωρήσει στο 84,3%.

    Όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, η διαφορά τιμής μεταξύ των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης και των συμβολαίων προμήθειας αργού πετρελαίου, γνωστή ως crack spread και θεωρούμενη ως περιθώριο κέρδους για τις εταιρίες διύλισης, είχε διαμορφωθεί στα -3,07 δολάρια στο βαρέλι. Η διαφορά τιμής είναι αρνητική για χρονικό διάστημα δύο μηνών σχεδόν, μειώνοντας το κίνητρο για διύλιση καυσίμων.

    "Τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι αυτά που αφορούν την προσφορά προϊόντων διύλισης, τα οποία είναι τα στοιχεία που αφορούν τη ζήτηση, και η τάση εκεί παραμένει εξασθενημένη", είπε ο υπεύθυνος για χάραξη στρατηγικής της Commonwealth Bank of Australia στις αγορές εμπορευμάτων Ντέιβιντ Μουρ. "Υπάρχουν ευρύτατες ανησυχίες για την κατανάλωση", πρόσθεσε.

    Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά καθώς οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρωζώνη έχουν εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, για πρώτη φορά από τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Εχθές, γνωστοποιήθηκε ότι ο δείκτης του Ινστιτούτου Υπευθύνων Προμηθειών για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα ετών.Η ADP Employer Services ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο, περιέκοψαν 250.000 θέσεις εργασίας, το μεγαλύτερο αριθμό από το Νοέμβριο του 2001.

    Σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ, η έκθεση που θα δημοσιοποιήσει σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ενδέχεται να δείξει μείωση των μισθολογίων, το Νοέμβριο, κατά 330.000, τη μεγαλύτερη από το 1982.

    Είδηση: 16308

    [06] Ψηφιακές υπογραφές στα έγγραφα του Δημοσίου

    Ηλεκτρονικά και μέσω της ειδικής ψηφιακής κάρτας που καθιερώνει την ψηφιακή υπογραφή θα διακινείται από το 2009 όλη η αλληλογραφία του Δημοσίου. Το πρωΐ ο υφυπουργός εσωτερικών Χρήστος Ζωης ενεργοποίησε από το ΚΕΠ του Συντάγματος την ψηφιακή του κάρτα και μπορεί πλέον να υπογράφει ψηφιακά όλα τα υπηρεσιακά έγγραφα από τον υπολογιστή. "Αξιοποιώντας την ηλεκτρονική διακίνηση των δημοσίων εγγράφων, προσφέρουμε στον πολίτη καλύτερη εξυπηρέτηση, ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεών του, αξιοπιστία και ασφάλεια στις συναλλαγές του και βεβαίως, οικονομία στη λειτουργία του Δημοσίου" τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, στο ΚΕΠ Συντάγματος, παραλαμβάνοντας την Ψηφιακή του Υπογραφή.

    Στόχος η επιτάχυνση της διεκπεραίωσης υποθέσεων

    Όπως ανέφερε ο κ. Ζώης, "με την ενεργοποίηση της ψηφιακής του υπογραφής, ως αρμόδιος υφυπουργός για τη Δημόσια Διοίκηση, θα μπορεί να υπογράφει από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του γραφείου του την αλληλογραφία που διακινείται".

    Σημείωσε ότι για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα πρέπει να ενεργοποιηθούν όσο περισσότερες ψηφιακές κάρτες, οι οποίες θα διατεθούν τον προσεχή χρόνο. "Έχουμε προβλέψει τη διάθεση 50.000 ψηφιακών καρτών, έχουν υποβληθεί 13.000 αιτήσεις και έχουμε ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα περίπου 2.000 ψηφιακές κάρτες", είπε.

    Εξάλλου, ο κ. Ζώης, αναφέρθηκε και στη νέα τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Εσωτερικών 1500, που λειτουργεί εδώ και δύο εβδομάδες μέσα από την οποία οι πολίτες μπορούν να έχουν 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία και στην εξυπηρέτηση.

    Είδηση: 16310

    [07] ΟΤΑ και μετανάστευση στο επίκεντρο

    Τα μεγέθη του προϋπολογισμού των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για το 2009 συζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Παυλόπουλος έχουν διασφαλιστεί μεγαλύτεροι πόροι από τον προϋπολογισμό για την εύρυθμη λειτουργία τους.

    Αυξημένοι κατά 22,5% είναι οι πόροι για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατά 10% της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στον προϋπολογισμό του 2009 σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών .

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι πολύ σημαντικό ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνον διασφάλισαν αλλά και αύξησαν τους πόρους τους, για να μπορέσουν ν' ανταπεξέλθουν στις νέες τους ευθύνες και αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει,.

    Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης τον κ. Καραμανλή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Μεταναστευτική πολιτική, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει στις πρωτοβουλίες της Ένωσης.

    Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας για να αντιμετωπιστεί από κοινού το θέμα της Μεταναστευτικής πολιτικής στη Μεσόγειο.

    Τα σύνορα που κυρίαρχα καθορίζουν τα κράτη- μέλη είναι σύνορα της ΕΕ, τα οποία οφείλει και η Ευρώπη να προστατεύει τόνισε και μιλώντας ευθέως για την Τουρκία επισήμανε ότι ο καθένας, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς όπως είπε, πολλαπλασιάζονται, αντί να μειώνονται τα φαινόμενα της κάλυψης των δουλεμπόρων, οι οποίοι ξεκινούν από την Τουρκία και φθάνουν στην Ελλάδα.

    Είδηση: 16307

    [08] Απέκλεισαν στα Τέμπη την εθνική οι αγρότες

    Την εθνική οδό στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών απέκλεισαν τελικά οι αγρότες που συμμετέχουν στην αγωνιστική κινητοποίηση της Νέας Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, αφού απέκλεισαν για λίγη ώρα αργά το μεσημέρι την εθνική οδό στο ύψος του κόμβου της Γυρτώνης.Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία και θα αποφασίσει την περαιτέρω εξέλιξη της κινητοποίησης.Οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και της βόρειας Φθιώτιδας, οι οποίοι βρίσκονται επί ποδός και απέκλεισαν με ΙΧ και αγροτικά μηχανήματα, αλλά, όχι με τρακτέρ, την Εθνική οδό, ανταποκρινόμενοι έτσι στο κάλεσμα της νέας Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών. Συγκεκριμένα συμμετάσχουν αγρότες από τη βόρεια Φθιώτιδα, τα Φάρσαλα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

    Οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά τις έντεκα το πρωί στον κόμβο του Πλατύκαμπου και εν συνεχεία με κομβόι κατευθύνθηκαν προς τον κόμβο Γυρτώνης.Η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε αποκλεισμό της εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα στον κόμβο της Γυρτώνης, καθώς νωρίτερα είχε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, από τον οποίο όμως δεν υπήρξε απάντηση, σύμφωνα με την επιτροπή.Οι αγρότες που συμμετέχουν στην κινητοποίηση φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την κινητοποίησή τους. Ωστόσο, σχετικές αποφάσεις θα λάβει το συντονιστικό όργανο που έχει εκλεγεί για το σκοπό αυτό.Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τα αυτοκίνητα να οδηγηθούν προς τα Τέμπη, ώστε να αποκλεισθεί η ΠΑΘΕ στο ύψος της Κοιλάδας των Τεμπών, αλλά, τελικά προτιμήθηκε σε πρώτη φάση ο κόμβος της Γυρτώνης και μετά τα Τέμπη.Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους μέσω Κατερίνης και Ελασσόνας, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

    Συγκεκριμένα, κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης αποτελούν η καταβολή άτοκου δανείου πενταετούς διάρκειας, ύψους 50 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι και τα δημητριακά [καλαμπόκι, κριθάρι, σιτάρι], με βάση τη δήλωση του ΟΣΔΕ, η μείωση του κόστους παραγωγής και η ενίσχυση του εισοδήματός τους.

    Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης νομαρχιακό συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, με τη συμμετοχή περίπου 100 αγροτών και την συμβολική παρουσία τρακτέρ.Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρίζος Μαρούδας ο οποίος εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης για την αγροτική πολιτική που ακολουθεί, αλλά και εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υπερασπίζονται την ΚΑΠ.Από την κριτική του δεν ξέφυγαν και τοπικοί αγροτοσυνδικαλιστές, όπως η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, αλλά και δήμαρχοι που εμπλέκονται με το αγροτικό ζήτημα, που όπως υποστήριξε, με τη στάση τους προβοκάρουν τον αγώνα της Ομοσπονδίας και εμπαίζουν τους αγρότες.Στο ψήφισμα που εκδόθηκε, μεταξύ άλλων, ζητείται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, 60 λεπτά το κιλό για το βαμβάκι, 40 λεπτά για το σιτάρι και 20 για το καλαμπόκι καθώς και αντιμετώπιση του ζητήματος του κόστους παραγωγής.Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Είδηση: 16306

    [09] Ομιλία Α. Τσίπρα στα Τρίκαλα

    Σε συγκέντρωση στα Τρίκαλα μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Σχολιάζοντας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την πρόταση του κ. Μίχαλου για εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών, δήλωσε ότι: "Θέλουν η κοινωνία να συνηθίσει σιγά-σιγά στην ιδέα ότι δεν υπάρχει πλέον ασφαλιστικό σύστημα. Ότι δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική. Ότι από τα 700 ευρώ θα πάμε στα 400 ή στα 300 ευρώ. Ότι θα δουλεύουμε μισή δουλειά με μισή αμοιβή, όπως πρότεινε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο απίθανος κ. Μίχαλος, ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού και λαγός του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου.

    Εμείς λέμε καθαρά. Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας δεν είναι το υψηλό εργατικό κόστος και η ανελαστικότητα. Είναι οι χαμηλοί μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις-λάστιχο. Καλώ τον κ. Παπανδρέου, να πάρει θέση για τις προτάσεις Μίχαλου. Θα το κάνει; Ή θα κάνει πως δεν άκουσε; Και κυρίως τον καλώ να ανακαλέσει την θατσερικής έμπνευσης πρόταση για δουλειά για τους νέους χωρίς εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά, που ο κ. Παπανδρέου κουβαλάει μαζί του από εκείνη την περίφημη ομιλία στο Λαύριο".

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Βατοπαιδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε: "Σε κανέναν δεν προκάλεσε έκπληξη αυτή η υπόθεση. Γιατί κεντρική ιδεολογική θέση, τόσο των κυβερνήσεων Καραμανλή όσο και των κυβερνήσεων Σημίτη, ήταν ότι το δημόσιο συμφέρον έρχεται δεύτερο μετά τις μπίζνες και το ιδιωτικό επιχειρηματικό όφελος. Αυτή ήταν μια φιλοσοφία που διατρέχει όλες τις κυβερνήσεις, ξεκινώντας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις δουλειές με μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοξενοδόχους και φτάνοντας μέχρι τα δομημένα των ασφαλιστικών ταμείων, τη διάλυση της Ολυμπιακής και το ξεπούλημα του ΟΤΕ. Θα σκάλωναν στη Βιστωνίδα; Για ποιο λόγο";

    Σε άλλα σημεία της ομιλία του ο κ. Τσίπρας, παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΝ, μεταξύ των οποίων ήταν: "Δημόσιος έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής. Να δουλέψουν για το δημόσιο συμφέρον και να σπάσουν το καρτέλ των τραπεζιτών. Ζητάμε να φτιαχτούν δημόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού, που θα στηρίξουν τις μικρές επιχειρήσεις, και θα προωθήσουν προγράμματα κατοικίας, έξω από τον κύκλο της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας. Με πολύ λιγότερα από 28 δισεκατομμύρια, η κοινωνία μπορεί να στηριχτεί πολύ πιο αποτελεσματικά απέναντι στην κρίση. Και ταυτόχρονα να μπει ένα τέλος στην απίστευτη τραπεζική αυθαιρεσία, στις καταχρηστικές πρακτικές, στην παρανομία. Ζητάμε να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός. Να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες και να φορολογηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί σε εξοργιστικό βαθμό, λεηλατώντας την κοινωνία. Και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις. Να υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Και ένα σχέδιο διασφάλισης και δημιουργίας θέσεων σταθερής και μόνιμης απασχόλησης".

    Είδηση: 16325


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 December 2008 - 17:57:25 UTC