Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες
  • [02] Σταθερή αλλά κρίσιμη
  • [03] Το Ναυτικό τίμησε τον προστάτη του
  • [04] Συγκέντρωση για το περιβάλλον

    [01] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

    Αγρότες της Βοιωτίας απέκλεισαν στις δύο το μεσημέρι, για μισή ώραμε τα τρακτέρ τους, την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Κάστρου διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές αγοράς των προϊόντων τους και το υψηλό κόστος παραγωγής. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Την ίδια ώρα στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Λάρισας εκλεγόταν η νέα επιτροπή αγώνα. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θανάσης Κοκκινούλης κάλεσε τους αγρότες όλης της χωράς να αφήσουν τις κομματικές τους ταυτότητες και να αγωνιστούν όλοι μαζί ενωμένοι, αρχής γινόμενης από τις 15 Δεκεμβρίου.

    Από χθες Παρασκευή εξάλλου πιστώθηκε στους λογαριασμούς 800.000 δικαιούχων της Ενιαίας Ενίσχυσης το πόσο του 1.760.000.000 ευρώ ευρώ. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πάντως ότι οι επιδοτήσεις δόθηκαν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Η πληρωμή αφόρα τους δικαιούχους που υπέβαλαν πλήρη και ακριβή στοιχεία.

    Είδηση: 16412

    [02] Σταθερή αλλά κρίσιμη

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Σταθερή αλλά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται με καρκίνο του πνεύμονα στην Εντατική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Οι θεράποντες γιατροί του γνωστοποίησαν ότι ανταποκρίνεται πολύ ικανοποιητικά στη θεραπευτική αγωγή. Εν τω μεταξύ, πολύ βελτιωμένη είναι σήμερα η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, καθώς ξεπεράστηκε η επιπλοκή που παρουσιάστηκε και είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της εγχείρησης για το κάταγμα ισχίου.

    Το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας πήγε στο Γενικό Νοσοκομείο για να ενημερωθεί προσωπικά αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του τέως προέδρου.

    Οι θεράποντες γιατροί εξακολουθούν να χορηγούν συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του καρκίνου, στην οποία ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανταποκρίνεται πολύ ικανοποιητικά. Χορηγούν επίσης διαρκώς οξυγόνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση στο αναπνευστικό σύστημα που βασανίζει τον κύριο Παπαδόπουλο.

    Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του τέως Προέδρου, συνέχισαν στη διάρκεια της νύκτας να τον επισκέπτονται.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, πάσχει από μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και νοσηλεύεται από τις 22 Νοεμβρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Συγγενείς και φίλοι στο πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου

    Είδηση: 16407

    [03] Το Ναυτικό τίμησε τον προστάτη του

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Πολεμικό Ναυτικό τίμησε σήμερα τον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης μεταφέροντας τα Χρόνια Πολλά και την αγάπη του πρωθυπουργού, του οποίου, όπως είπε, είναι γνωστό το ενδιαφέρον για τις ένοπλες δυνάμεις και ειδικά για το Πολεμικό Ναυτικό, επεσήμανε ότι ο θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πρώτος σε αναγνώριση από τους πολίτες. Είναι δική σας κατάκτηση, διότι οδηγός σας είναι οι άγραφοι κανόνες της ηθικής. Οδηγό που πρέπει να έχουμε όλοι όσοι έχουμε παιδαγωγικό ρόλο, ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ημερήσια διαταγή του, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης, παρατήρησε ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι το μοναδικό όπλο το οποίο μπορεί να ασκήσει στρατιωτική πίεση και να υποστηρίξει την αμυντική διπλωματία, χωρίς να αυξήσει την ένταση και χωρίς να προκαλέσει. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής και τις επιταγές του έθνους. Τέλος, αναφέρθηκε στις διεθνείς αποστολές του στόλου μας, μέσω των οποίων, όπως παρατήρησε, επιβεβαιώνει η εμπιστοσύνη των συμμάχων για τη υψηλή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα του Πολεμικού μας Ναυτικού.

    Ο κ. Μεϊμαράκης εξήρε τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στους αγώνες του έθνους για ελευθερία και δημοκρατία, καθώς και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Διαβεβαίωσε δε, ότι η παρουσία όλων των κομμάτων στη σημερινή εκδήλωση δείχνει το σεβασμό τους προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την απόφασή τους να διατηρήσουν στην πρώτη θέση την αναγνώρισή τους από τον ελληνικό λαό.

    Στον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΝ δώρισε ένα έργο του ζωγράφου Βολανάκη που έχει τον τίτλο "Φουρτούνα στη θάλασσα" για να εξάρει τη δυνατότητά του να τα καταφέρει ως καλός καπετάνιος.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, οι τοπικές αρχές και άλλοι επίσημοι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16411

    [04] Συγκέντρωση για το περιβάλλον

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή η 6η Δεκεμβρίου και το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα συγκέντρωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Συμμετείχαν 54 περιβαλλοντικές κινήσεις πολιτών, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνδικάτα, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημονικοί φορείς. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς σε δήλωσή του αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος και έχει αναλάβει πολύ σημαντικές δεσμεύσεις που αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 20% έως και το 2020. Στη δήλωσή του ο κ. Σουφλιάς τονίζει: "Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι μια από τις τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται ήδη μέσα στον στόχο που έχει θέσει το Πρωτόκολλο του Κυότο, για την περίοδο 2008-2012, με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζει".

    "Το κλίμα άλλαξε. Εμείς;"

    Το ερώτημα πλανάται πάνω από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την κλιματική αλλαγή. Πενήντα τέσσερα κινήματα πολιτών για την Πόλη και το Περιβάλλον, 27 Αυτοδιοικητικά Σχήματα, 13 Συνδικαλιστικοί και Επιστημονική Φορείς, 10 Οικολογικές και Κοινωνικές Οργανώσεις συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο-συγκέντρωση. Ταυτόχρονα, σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου κοινωνικές παρεμβάσεις, ενώ στο διάστημα 3-14 Δεκεμβρίου συνέρχεται στο Μπαλί η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

    Όπως σημειώνεται σε σειρά ανακοινώσεων, η κλιματική αλλαγή αποτελεί εδώ και χρόνια τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Κι όμως τα μέτρα ανάσχεσης της καταστροφής είναι ελάχιστα και ανεπαρκή. Σύμφωνα με την έκθεση "Ζωντανός Πλανήτης 2008" των οργανώσεων WWF, Ζωολογικής Εταιρείας Λονδίνου και Global Footprint Network, η παγκόσμια κατανάλωση ξεπερνά κατά 30% την ικανότητα της γης να αναπληρώνει φυσικούς της πόρους.

    Η Διακυβερνητική για την Κλιματική Αλλαγή προβλέπει άνοδο των θερμοκρασιών 1,4-5,9 βαθμούς τα επόμενα 50 χρόνια. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ερημοποίηση μεγάλων κατοικημένων εκτάσεων και για εκατομμύρια πρόσφυγες (οι εκτιμήσεις μιλούν 250 εκατ. περιβαλλοντικούς πρόσφυγες) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε μαζική παραγωγή με ρυπογόνα καύσιμα, η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς όρους με κυρίαρχο στόχο το κέρδος, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών, η συρρίκνωση του αστικού και περι-αστικού πρασίνου αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.

    Η Ελλάδα, ευάλωτη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, θα πλησιάσει τις επόμενες δεκαετίες κλιματολογικά την Αφρική. Όπως σημειώνεται, η ζωή μας θα γίνει αβίωτη και το παραγωγικό πρότυπο της χώρας που στηρίζεται στην οικοδομή, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τον τουρισμό, με αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων, θα οδηγηθεί στην καταστροφή.

    Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη συγκέντρωση διεκδικούν:

    Η Ελλάδα να συμμορφωθεί στους στόχους του Κιότο και να συμμετάσχει ενεργά στην προώθηση της παγκόσμιας συμφωνίας που επιβάλλει δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Να περιορισθεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευασθούν άλλες μονάδες λιθάνθρακα.

    Να μην δυτικοποιηθεί η ενέργεια.

    Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

    Να καλύψουν σταδιακά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας.

    Να αλλάξει το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τον τουρισμό.

    Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην κατανάλωση κ.α.

    Δηλώσεις

    Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πρόβλημα, την κλιματική αλλαγή, κι έχει την υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές να το αντιμετωπίσει, με την ενεργό συμμετοχή όλων και προσθέτει ότι στο Πόζναν της Πολωνίας, όπου πραγματοποιείται συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να επιτευχθεί η παγκόσμια συνεργασία. "Οφείλουν όλες οι χώρες να αναλάβουν τις αναγκαίες δεσμεύσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν τις βάσεις για την πράσινη οικονομία, μια οικονομία με πολύ μειωμένες εκπομπές άνθρακα" σημειώνει ο υπουργός.

    Βέβαια, κατέληξε ο υπουργός "για την αποκατάσταση του κλίματος είναι απαραίτητα τα μέτρα διαχειριστικής μορφής, όπως είναι οι περιορισμοί των ρύπων, αλλά δεν αρκούν. Επιβάλλεται η αλλαγή της νοοτροπίας, η αλλαγή του τρόπου ζωής και συμπεριφοράς του σύγχρονου ανθρώπου. Γι' αυτό χρειάζεται η υπεύθυνη και σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον επιλογή, είναι ανάγκη και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Αναφορικά με τη σημερινή εκδήλωση, κάλεσε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να δώσουν ένα ισχυρό παρόν.

    Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι "χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να είναι συμβατό με την αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων. Χρειάζονται ενεργειακές πολιτικές που να υπολογίζουν τον πλανήτη και τη ζωή, που θα αντιμετωπίζουν την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και όπου η πρόσβαση στην καθαρή ενέργεια θα αποτελεί όρο της ανθρώπινης ανάπτυξης".

    Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΣΥΝ αναφέρει ότι στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές τόσο στο Πόζναν όσο και στην Κοπεγχάγη το 2009, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να υιοθετήσει βπαραθυράκια' όπως η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών ρύπανσης.

    Είδηση: 16406


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 December 2008 - 17:52:30 UTC