Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
  • [02] Καμία επιείκεια για τους υπαίτιους
  • [03] Καταδίκη και αντιδράσεις
  • [04] Εξαιρετικά δύσκολες ώρες περνά ο Τ. Παπαδόπουλος
  • [05] Η κίνηση στα Χρηματιστήρια
  • [06] Αύριο η απόφαση της υπόθεσης «ζαρντινιέρα» στη Θεσσαλονίκη
  • [07] Ε.Ε: Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών
  • [08] Ύφεση και ίλιγγος απολύσεων
  • [09] Χανιά: Δύο τραγικές μνήμες από το 1966 και 1969
  • [10] Βατοπαίδι: Καταθέτουν οι ελεγκτές της ΤτΕ
  • [11] Εικόνα καταστροφής μετά τα επεισόδια
  • [12] Στο 2,9% ο πληθωρισμός
  • [13] Πυρπόληση οχημάτων νατοϊκής βάσης στο Πακιστάν
  • [14] Αναβολή του τηλεμαραθωνίου της UNICEF
  • [15] Θετικό πρόσημο στις διεθνείς χρηματαγορές

    [01] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    Συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας, για τη δολοφονία του μαθητή. Σε εξέλιξη βρίσκονται και τα επεισόδια, όταν ομάδες νεαρών, έσπαγαν τράπεζες και καταστήματα και έβαζαν φωτιές. Τα συνεχή επεισόδια δεν άφησαν τις διαδηλώσεις να εξελιχθούν, όπως ίσως θα ήθελαν οι διοργανωτές τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι λεηλατήθηκε οπλοπωλείο, γεγονός που δημιούργησε ιδιαίτερη ανησυχία, για την εξέλιξη των γεγονότων.Επίσης έκλεισαν οι σταθμοί του Μετρό Ομόνοια και Πανεπιστήμιο λόγω των επεισοδίων στην περιοχή της Αθήνας.

    Εκτός κυκλοφορίας τέθηκαν όλες οι γραμμές τρόλεϊ λόγω των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός λειτουργίας και οι περισσότερες λεωφορειακές γραμμές που διέρχονται από το κέντρο. Τα δρομολόγια του τραμ περιορίστηκαν από τη στάση Αιγαίου στη Νέα Σμύρνη και κατευθύνονται προς Βούλα και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ενώ κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια Μετρό, ΗΣΑΠ και Προαστιακού. Μεταξύ των χώρων και των κτιρίων που υπέστησαν φθορές είναι το θέατρο ΡΕΧ, το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, ενώ ολοσχερώς έχει καταστραφεί το κατάστημα "Γρηγόρης" στην γωνία της Χαριλάου Τρικούπη με την Πανεπιστημίου. Με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των εοεισοδίων, τρείς τραυματίες έχουν παραληφθεί από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από το χώρο των γεγονότων, οι δύο εκ των οποίων και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σωτηρία και ο τρίτος στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό.

    Δύο ήταν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Στην Ομόνοια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του ΚΚΕ, όπου στην ομιλία της η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο θάνατος του Αλέξανδρου είναι δολοφονία, δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο γεγονός, είναι χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου, από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που βλέπει εχθρό τον λαό όταν διεκδικεί, που μισεί την απεργία και την διαδήλωση, την κατάληψη, τις αγωνιστικές μορφές πάλης". Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι: "Πρωταγωνιστής στη συγκέντρωση είναι ο Αλέξανδρος, που τον γνωρίσαμε δυστυχώς με τον θάνατό του. Την αφιερώνουμε όμως και σε όλους εκείνους τους Έλληνες και μετανάστες, εργάτες και εργάτριες, θύματα της εκμετάλλευσης και του πολέμου, που έχουν δεχθεί την αστυνομική βία στο κορμί τους, σε εκείνους που έχουν δεχθεί την καταιγίδα των εκβιασμών και εκφοβισμών. Στους μαθητές και τις μαθήτριες που διώκονται, γιατί διεκδικούν δημόσια δωρεάν παιδεία, που τους ψάχνουν για να τους μηνύσουν ζητώντας από τους γονείς και τους δασκάλους τους να τους καταδώσουν. Την αφιερώνουμε στους διωκόμενους γιατί ήρθαν λάθρα στην Ελλάδα διωγμένοι από την βία και την πολιτική στρατιωτική επέμβαση, σε κάθε πρόσφυγα αλλά και σε κάθε άλλο κρατούμενο που έχει δεχθεί σωματικά μαρτύρια από αστυνομικά όργανα".

    Επίσης το απόγευμα της Δευτέρας, συγκέντρωση πραγματοποίησαν στα Προπύλαια αριστερές οργανώσεις και κινήσεις. Πρακτικά στο κέντρο της Αθήνας ήταν σε εξέλιξη μια συνεχής διαδήλωση, από διαδηλωτές διαφορετικών προελεύσεων.

    Πριν τις απογευματινές διαδηλώσεις, σημειώθηκε ένταση πλατεία Συντάγματος με συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ. Διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι ήταν παρατεταγμένοι αριστερά από το κτήριο της Βουλής, μπροστά στα ανθοπωλεία, για να απαντήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις με δακρυγόνα.

    Είδηση: 16458

    [02] Καμία επιείκεια για τους υπαίτιους

    Oι υπαίτιοι για το χαμό του 15χρονου θα λάβουν την τιμωρία που τους αρμόζει, τόνισε ο Πρωθυπουργός, μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον Υπουργό της Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη καταδικάζοντας παράλληλα τις ακραίες συμπεριφορές με την καταστροφή περιουσιών αθώων πολιτών. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για το χαμό του 15χρονου, σημειώνοντας πως "ξέρω ότι τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο" και υπογράμμισε ότι "η ζωή είναι υπέρτατο αγαθό και η απώλειά της είναι αναντικατάστατη". Zήτησε δε από τον κ. Αλογοσκούφη να εξαντλήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να αποζημιωθούν όσοι έχασαν τις περιουσίες τους.

    Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην επαναληφτούν τέτοια φαινόμενα.

    "Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι η Πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία. Κι εδώ λόγο και ρόλο έχουμε όλοι: η Κυβέρνηση πρωτίστως, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οι εκφράσεις της νεολαίας, οι φορείς της κοινωνίας", τόνισε.

    Αναφερόμενος στα επεισόδια έκανε λόγο για ακραία στοιχεία που εκμεταλλεύτηκαν το θλιβερό γεγονός για δικούς τους σκοπούς και επισήμανε χαρακτηριστικά:

    "Με τα όσα διέπραξαν χθες - ειδικά χθες - απέδειξαν ότι κίνητρό τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο η βία. Ότι στόχος τους είναι μόνο η καταστροφή. Για μια ακόμη φορά, η δράση τους στράφηκε κατά αθώων πολιτών και των περιουσιών τους. Και έτσι κατά ολόκληρης της κοινωνίας".

    Χρέος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τα όσα έγιναν με αφορμή το τραγικό συμβάν δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά.

    Η Πολιτεία, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, θα προστατεύσει τους πολίτες και τόνισε ότι ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει, ώστε να αποζημιωθούν αμέσως και πλήρως όλοι πολίτες των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

    "Υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες προτάσεις, που θα εξειδικευθούν από τα συναρμόδια Υπουργεία τις αμέσως επόμενες ημέρες", κατέληξε.

    Είδηση: 16442

    [03] Καταδίκη και αντιδράσεις

    Στη καταδίκη όλων των μορφών βίας και ακραίων συμπεριφορών προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος τονίζοντας ωστόσο ότι η συμπεριφορά ορισμένων ατόμων δεν χαρακτηρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Για δολοφονία του 15χρονου μαθητή έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι σήμερα μια ολόκληρη γενιά και μια ολόκληρη κοινωνία θρηνεί και είναι οργιασμένη και κάλεσε όλους τους πολίτες σε μια ειρηνική διαμαρτυρία αύριο, σε μια, όπως είπε, διαμαρτυρία ενάντια στη βία χωρίς βία. Δολοφονία, χαρακτήρισε το θάνατο του 15χρονου και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Τεράστια ευθύνη για την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία αποδίδει στον Υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. Τη σύγκλιση διακομματικής επιτροπής που θα αναζητήσει τα βαθύτερα αίτια που τροφοδοτούν την αμφίδρομη βία, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Τα επεισόδια των τελευταίων ημερών από ομάδες αντιεξουσιαστών καταδίκασε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Καταδικάζω όλες τις μορφές βίας από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Η άσκηση βίας δεν είναι συμβατή με το δημοκρατικό Πολίτευμα", τόνισε ο κ. Αντώναρος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει ερωτήσεις σχετικές με τα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛΑΣ παραπέμποντας στο αρμόδιο υπουργείο και στην Αστυνομία, ενώ τόνισε πως όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου πρέπει.

    Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές ανέφερε πως κάποιοι λίγοι έδρασαν με μόνο στόχο την καταστροφή και αμφισβήτησε την άποψη ότι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί όλες οι καταστροφές.

    Ο κ. Αντώναρος παράλληλα τόνισε ότι δεν έχει υπόψη του να δόθηκε από οποιονδήποτε εντολή για να μην συλληφθούν οι λεγόμενοι γνωστοί - άγνωστοι.

    "Οι ευθύνες πρώτα - πρώτα είναι σ' αυτούς που καταφεύγουν στη βία και όχι στην Αστυνομία", δήλωσε.

    Ο κ. Αντώναρος δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ σε άλλη απάντησή του είπε πως θα περίμενε να υπάρχει καταδίκη όσων έκαναν καταστροφές από κάποιους.

    Αναφερόμενος στο θάνατο του 15χρονου μαθητή, ο κ. Αντώναρος έκανε λόγο για άδικο χαμό και σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει καταδικάσει και στο παρελθόν συμπεριφορές από τους άντρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ, που δεν συνάδουν με τη συμπεριφορά που πρέπει να τους χαρακτηρίζει.

    Πρόσθεσε επίσης πως ο χαμός, ο θάνατος κάθε πολίτη είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, θλιβερό και τραγικό γεγονός και σημείωσε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο προκάτοχός του Θεόδωρος Ρουσόπουλος δεν επιβράβευσαν ποτέ τέτοιες συμπεριφορές.

    Ο κ. Αντώναρος διαβεβαίωσε πως θα γίνουν οι έρευνες επιβάλλεται και δήλωσε βέβαιος πως οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη κάνουν τη δουλειά τους.Τη θλίψη και την οδύνη της για τον θάνατο του 15χρονου εξέφρασε από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι η τιμωρία των ενόχων θα πρέπει να είναι αυστηρή και παραδειγματική.

    Αναφερόμενη στα επεισόδια τόνισε: "Τίποτε δεν δικαιολογεί την κοινωνική βία, τις συγκρούσεις, τους εμπρησμούς, τις καταστροφές περιουσιών. Τίποτε από αυτά δεν ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Αντίθετα πιστεύω ότι πλήττουν την κοινωνία στο σύνολό της σε μια δυσκολότατη συγκυρία. Στη Δημοκρατία ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς δικαιούται ασυλίες, είτε φοράει στολή, είτε φοράει κουκούλα".Για δολοφονία του 15χρονου μαθητή έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι σήμερα μια ολόκληρη γενιά και μια ολόκληρη κοινωνία θρηνεί.

    Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποιώντας τη φράση "φτάνει πια" κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ασχολείται μόνο με τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα, χωρίς να προστατεύει τους πολίτες και τις περιουσίες τους.

    Ο κ Παπανδρέου χαρακτήρισε αυτονόητη την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποζημιωθούν όσοι έχασαν τις περιούσιες τους υπογραμμίζοντας ότι είναι πια η ώρα για μια άλλη αντίληψη διακυβέρνησης με άλλη πρακτική και με νέα νοοτροπία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε όλους τους πολίτες σε μια ειρηνική διαμαρτυρία αύριο, σε μια, όπως είπε, διαμαρτυρία ενάντια στη βία χωρίς βία, σε κάθε μεριά της Ελλάδας και να ανάψουν ένα κερί για τον Αλέξανδρο και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ελπίδα, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά.

    Δολοφονία, χαρακτήρισε το θάνατο του 15χρονου και η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου από την κρατική βία και καταστολή.

    Παράλληλα άσκησε έντονη κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τονίζοντας ότι προσπαθούν να συμψηφίσουν μεταξύ τους, τους νεκρούς της βίας.

    "Δεν έχει σημασία αν επί ΠΑΣΟΚ βρήκαν τον θάνατο ένας ή δύο διαδηλωτές και επί ΝΔ περισσότεροι. Σημασία έχει ότι χρησιμοποιούν την βία, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, την κατάδοση, τον εκβιασμό, για να τσακίσουν το οργανωμένο κίνημα, αλλά και τον αυθόρμητο αγωνιστή", τόνισε.

    Αναφερόμενη στα επεισόδια έκανε λόγο για τυφλή βία των κουκουλοφόρων που με τις ενέργειές τους δίνουν την ευκαιρία στη κυβέρνηση για να ενεργοποιήσει κατασταλτικούς νόμους της ΕΕ και να φτιάξει νέα τμήματα καταστολής δίπλα στο κράτος, νόμιμα ή παράνομα παρακρατικά.

    Τεράστια ευθύνη για την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία αποδίδει στον Υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος σε ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο κ. Αλαβάνος χαρακτηρίζει το χαμό του 15χρονου μαθητή εν ψυχρώ δολοφονία και ζητεί μέτρα από τον κ. Παυλόπουλο για να εμπεδωθούν από τα σώματα ασφαλείας ανεκτικότητα και δημοκρατική συμπεριφορά.

    Ερωτά, δε, τον κ. Παυλόπουλο ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να εμπεδωθούν στην αστυνομία αντιλήψεις ανεκτικότητας, δημοκρατικής συμπεριφοράς και συνεργασίας με τους πολίτες."Η δολοφονία του Αλέξανδρου μας αφορά όλους", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι "δύο μέρες τώρα σε όλη τη χώρα, ένα πρωτόγνωρο κύμα οργής και αγανάκτησης πλημμυρίζει δρόμους, πλατείες, σχολεία και σχολές και επιρρίπτοντας πολικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό.

    "Ο Πρωθυπουργός έχει βαριά πολιτική ευθύνη. Αντί όμως να την αναλάβει, αρνείται τις παραιτήσεις ευθιξίας των αρμόδιων υπουργών, υιοθετεί την εκδοχή του μεμονωμένου περιστατικού και οχυρώνεται πίσω από σπασμένες τζαμαρίες", τόνισε.Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις καταστροφές δήκωσε ότι η αριστερά ούτε υιοθετεί ούτε μπορεί να χρεώνεται αυτές τις πρακτικές, αρνείται όμως το συμψηφισμό τους με μια εν ψυχρώ εκτέλεση.

    Διακομματική επιτροπή για να αναζητήσει τα βαθύτερα αίτια που τροφοδοτούν την αμφίδρομη βία. όπως εκείνη που συγκροτήθηκε για το θέμα των ναρκωτικών ζητεί ο ΛΑΟΣ

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, εξέφρασε τη θλίψη και την πίκρα του για το τραγικό γεγονός του θανάτου του 15χρονου και αντί για λάδι στη φωτιά πρόσθεσε ο ΛΑΟΣ καταθέτει ένα λευκό τριαντάφυλλο στη μνήμη του. πολίτες.Ο κ. Καρατζαφέρης καταδίκασε τα επεισόδια βίας και δήλωσε: "Οι εμπρησμοί, οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες δεν είναι λιγότερο αποκρουστικοί. Φυσικά η ανθρώπινη ζωή δεν επιστρέφεται αυτό όμως δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει ως άλλοθι για έκτροπα αυτής της μορφής".

    Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ εξέφρασε την ολόπλευρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στην οικογένεια του αδικοχαμένου νέου κάνοντας λόγο για εν ψυχρώ δολοφονία του.

    "Πρόκειται για απαράδεκτο και αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ζωής ενός νέου ανθρώπου που συνειρμικά μας παραπέμπει στις πιο αντιδημοκρατικές περιόδους της πολιτικής ζωής " τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία καλεί όλους τους εργαζόμενους στο ειρηνικό πανδημοκρατικό απεργιακό συλλαλητήριο την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου στις 11:00 η ώρα. στη Βουλή - Σύνταγμα.

    Την βαθιά του οδύνη γιού το γεγονός εξέφρασε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, καταδικάζοντας απερίφραστα και με απόλυτο τρόπο την συμπεριφορά των ειδικών φρουρών, των οποίων ζητά την άμεση απόταξή τους και όχι η διαθεσιμότητά τους.

    Απεργίες και στάσεις εργασίας σε ένδειξη πένθους

    Κλειστά θα παραμείνουν αύριο δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, καθώς και τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, σε ένδειξη πένθους για το χαμό του 15χρονου.

    Την οδύνη του για το θάνατο του 15χρονου, κάτω από συνθήκες που -όπως τόνισε- πληγώνουν τη Δημοκρατία εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, κ. Στυλιανίδης.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με αφορμή τις αυριανές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών προχώρησε σε 3ωρη στάση εργασίας από 12.00 έως το τέλος του ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Υπηρεσίες , στις πόλεις που οργανώνονται και πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις.

    Είδηση: 16448

    [04] Εξαιρετικά δύσκολες ώρες περνά ο Τ. Παπαδόπουλος

    Στο Θεό εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους οι θεράποντες ιατροί για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με καρκίνο του πνεύμονα και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

    Το απόγευμα ολοκληρώθηκε ιατρικό συμβούλιο, αλλά δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση.

    Οι ιατροί αντιμετωπίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης χορηγώντας στον πρώην πρόεδρο οξυγόνο και παυσίπονα για να ανακουφίζεται.

    Πέραν αυτού, οι ιατροί λένε πως "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο".

    Είδηση: 16457

    [05] Η κίνηση στα Χρηματιστήρια

    Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μικρότερες όμως σε σχέση με την μεγάλη άνοδο που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές, άνοδο που προκάλεσε η ανακοίνωση του μεγαλύτερου πακέτου επενδύσεων σε υποδομές που έχει παρουσιασθεί εδώ και μισό αιώνα, το οποίο εξήγγειλε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.845,91 μονάδες έναντι 1.788,46 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 57,45 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,21%.

    Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 954,12 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,68%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.087,07 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 1,69%.

    Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 421,91 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,26%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 2.154,33 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,36%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.510,35 μονάδες, με άνοδο 3,43%.

    Με εξαίρεση τις μετοχές της ΔΕΗ(-1,64%) και της Βιοχάλκο(-0,48%), οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με άνοδο. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της Κύπρου(+6,49%), της Τιτάν(+6,30%), του ΟΠΑΠ(+6,23%) και της Ελλάκτωρ(+5,11%).

    ΜΟΣΧΑΤα δύο χρηματιστήρια της Μόσχας, αυτό με δείκτη RTS και εκείνο με δείκτη Micex ολοκλήρωσαν, σήμερα, τη συνεδρίαση με πολύ μεγάλα κέρδη, συμπαρασυρόμενα από την πολύ καλή πορεία πολλών μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων.

    Όσον αφορά τον δείκτη RTS, που είναι και ο σημαντικότερος των δύο, παρουσίασε στο τέλος της συνεδρίασης κέρδη +7,19 και τερμάτισε στις 632,21 μονάδες. Πάντως ο δείκτης Micex τα κατάφερε ακόμα καλύτερα, με ημερήσια κέρδη που "άγγιξαν" το +10% (9,95%) και κλείσιμο στις 618,28 μονάδες.

    Αδιαφόρησαν, όπως όλα έδειξαν, οι επενδυτές, για το γεγονός ότι ο οίκος "Στάνταρ & Πουρ'ς" υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας, στο σκέτο "Β", την οποία άλλωστε φάνηκαν--σύμφωνα με ρωσική χρηματιστηριακή πηγή--να κρίνουν ως "μη λογική".

    Μαδρίτη - Μιλάνο

    Στην Ισπανία, στο Χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο δείκτης βαρόμετρο Ibex-35 έκλεισε σήμερα με καθαρή αύξηση 6,42% ή 9.036,5 μονάδες , αφού πέρασε όλη την περασμένη εβδομάδα σημειώνοντας άνοδο όπως και η πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Και στην Ιταλία, το Χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεισε σήμερα με άνοδο 7,49% ή 19.314 μονάδες.

    Οι τιμές παγκοσμίως (19.20 ώρα Ελλάδας)

    AΣIA

    Nikkei 225 8329 +411.54 (+5.20%) Hang Seng 15045 +1,198.78 (+8.66%) All Ordinaries 3554 +126.60 (+3.69%)

    ΕΥΡΩΠΗ

    FTSE 100 4300 +250.69 (+6.19%) CAC 40 3247 +259.47 (+8.68%) DAX 30 4716 +334.41 (+7.63%)

    ΗΠΑ

    Dow 8867 +231.61 (+2.68%) Nasdaq 1555 +46.14 (+3.06%) S&P 898 +22.24 (+2.54%)

    Είδηση: 16459

    [06] Αύριο η απόφαση της υπόθεσης «ζαρντινιέρα» στη Θεσσαλονίκη

    Την ενοχή επτά εκ των οκτώ κατηγορουμένων κατά περίπτωση για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της απλής συνέργιας σ' αυτήν, πρότεινε στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, που δικάζει τους αστυνομικούς για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου Αυγουστίνου Δημητρίου, ο εισαγγελέας της έδρας Αχιλλέας Ζήσης.

    Κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή τεσσάρων εκ των αστυνομικών -μεταξύ αυτών τριών αστυφυλάκων κι ενός αρχιφύλακα- για την πράξη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και τριών -ενός αξιωματικού και δύο αστυφυλάκων- για απλή συνέργεια στην παραπάνω ενέργεια. Στο σύνολό τους οι παραπάνω αστυνομικοί παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την κατηγορία της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

    Πρότεινε δε, την απαλλαγή του όγδοου κατηγορουμένου -του πρώην διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης- για την πράξη της απλής συνέργιας στην απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, καθώς και του αρχιφύλακα για την πράξη της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης. Προηγήθηκαν μέσα σε βαρύ κλίμα -εξαιτίας του χαμού του 15χρονου μαθητή από τα πυρά ειδικού φρουρού- οι απολογίες των κατηγορουμένων.

    Ο αρχιφύλακας, ο οποίος διακρίνεται στα βίντεο να ασκεί βία σε βάρος του 26χρονου πρώην σπουδαστή, υπεραμύνθηκε των πράξεών του, επιρρίπτοντας ευθύνες για το επεισόδιο στο νεαρό Κύπριο. «Φταίει γιατί αντέδρασε», είπε, απολογούμενος στο δικαστήριο. «Ήταν αντιδραστική η στάση του ως προς τη σύλληψη. Δεν συνεργάστηκε. Κλιμακώσαμε τη βία, ώστε να του προκαλέσουμε πόνο για να κάμψουμε την αντίστασή του. Δεν είχα δόλο, ούτε σκοπό να τον χτυπήσω», είπε. «Πληρώνω χωρίς να χρωστάω. Μέσα στη σύλληψη έπεσαν κάποιες μπουνιές και κλωτσιές», ισχυρίστηκε αστυφύλακας.

    Τις απολογίες παρακολουθούσε ανέκφραστος ο 26χρονος Κύπριος, που είχε στο πλευρό του τον πατέρα του.

    Η διαδικασία διεκόπη το απόγευμα λόγω παρέλευσης του ωραρίου κι ενώ προηγήθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Θα συνεχιστεί αύριο στις 9.30 το πρωί με την έκδοση της απόφασης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 16455

    [07] Ε.Ε: Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών

    Την ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας καθώς και σεβασμού της αυτονομίας της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση των αποφάσεων, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες, η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα.

    "Η συνεχής ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, πολιτική και επιχειρησιακή, ήταν ανέκαθεν σταθερή επιλογή και επιδίωξη της Ελλάδος", ανέφερε η Ν. Μπακογιάννη, σημειώνοντας, ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή η θεμελιώδης αρχή για αυτονομία στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ, πάνω στην οποία η ΕΕ μπορεί και πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ατλαντική Συμμαχία.

    Εξ άλλου, η Υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, υπογραμμίζουν την ανάγκη συνεργασίας στη Μαύρη Θάλασσα, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της Επιτροπής για την Ανατολική διάσταση της ΕΕ.

    "Ως μέλη του ΟΣΕΠ και της ΕΕ οι τρεις χώρες υπογράμμισαν την ανάγκη όλες οι πρωτοβουλίες της Ένωσης στην περιοχή να είναι λειτουργικές και συντονισμένες και να μην οδηγούν σε επικαλύψεις με ήδη υπάρχοντα επιτυχημένα σχήματα", ανέφερε η Ν. Μπακογιάννη, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα προώθησε αποφασιστικά τις συνεργασίες στη Μαύρη Θάλασσα και θα συνεχίσει να επιδεικνύει το ίδιο ενδιαφέρον για μια ιδιαίτερα σημαντική περιοχή, οικονομικά και πολιτικά.

    Ερωτηθείσα, στη συνέχεια, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις κατά των πειρατών στη Σομαλία, η Ν. Μπακογιάννη, τόνισε ότι η χώρα μας, ως μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη, ήταν αδύνατο να μείνει αμέτοχη σε μια προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να καταπολεμήσει την πειρατεία.

    Ειδικότερα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την ευθύνη της ηγέτιδας δύναμης γι' αυτήν την περιοχή και θα συμμετάσχει στη δύναμη υπό τον ΟΗΕ, με μία φρεγάτα με 130 άνδρες και ένα ελικόπτερο.

    Ωστόσο, συμπλήρωσε η Ν. Μπακογιάννη, υπάρχουν ακόμη διάφορα "ανοιχτά θέματα" και προβλήματα που αντιμετωπίζει η η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρώπη, τα οποία έχουν τεθεί προς συζήτηση, όπως για παράδειγμα, πού θα μεταφέρονται οι πειρατές σε περίπτωση που συλλαμβάνονται, ποιό δικαστήριο θα τους κρίνει, κ.α.

    Εξ άλλου, η αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και η επίτευξη συμφωνίας στο πακέτο για την ενέργεια και το κλίμα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 11 και 12 Δεκεμβρίου, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ. Επίσης, συζητήθηκε η πορεία της αποστολής της ΕΕ, EULEX, στο Κόσσοβο καθώς και οι εξελίξεις στο Κονγκό.

    Τέλος, με αφορμή την τελευταία, επί Γαλλικής Προεδρίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η Ν. Μπακογιάννη, συνεχάρη τη Γαλλική Προεδρία για την έγκαιρη, αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων κα προκλήσεων που αντιμετώπισε η ΕΕ αυτούς τους μήνες.

    Είδηση: 16453

    [08] Ύφεση και ίλιγγος απολύσεων

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο το Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αν δεν στηριχθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα υπάρξει έκρηξη της ανεργίας. Η αναταραχή εξαπλώνεται και σε άλλους κλάδους. Το εκδοτικό συγκρότημα της Τρίμπιουν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους. Η διαβεβαίωση του Μπάρακ Ομπάμα για πρόσθετα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ανέβασε τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, Βέλγιο και Δανία ανακοίνωσαν ότι μπήκαν και επίσημα σε ύφεση, ενώ η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo που ανήκει στον αμερικανικό γίγαντα Ford πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση περίπου 2.700 θέσεων εργασίας.

    Το Βέλγιο εισήλθε σε ύφεση κατά το 4ο τρίμηνο του 2008 και η ύφεση θα συνεχιστεί όλο τον επόμενο χρόνο, με μια οπισθοχώρηση κατά 0,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος "ή και ακόμη μεγαλύτερη", ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας (BNB).

    Λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία, "το Βέλγιο θα γνωρίσει, την επόμενη χρονιά, μια ύφεση παρόμοια με εκείνη του 1993, όταν η οικονομική δραστηριότητα είχε μειωθεί κατά 0,7% μέσα σ' ένα χρόνο", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γκι Καντέν.

    Ταυτόχρονα η κυβέρνηση της Δανίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη που θα σημειώσει η χώρα φέτος και τον ερχόμενο χρόνο και προβλέπει πλέον μια οπισθοχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,2% το 2009Στη Σουηδία η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo που ανήκει στον αμερικανικό γίγαντα Ford ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει στην κατάργηση περίπου 2.700 θέσεων εργασίας κυρίως στην Σουηδία.

    Εκτός Σουηδίας θα καταργηθούν περί τις 680 θέσεις εργασίας ενώ τα συμβόλαια με περίπου 1.200 συμβούλους θα ακυρωθούν.

    Σύμφωνα με τη σουηδική οικονομική εφημερίδα Dagens Industri, η κυβέρνηση ενδέχεται να χορηγήσει δάνεια και να παράσχει κρατική εγγύηση για δάνεια στους δοκιμαζόμενους ομίλους Volvo και Saab.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, η σουηδική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να προσέλθει αρωγός στον κλάδο της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κλάδο-κλειδί για την οικονομία της σκανδιναβικής χώρας, στο βαθμό που αποτελείται από 700 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 140.000 εργαζομένους συνολικά και οι εξαγωγές των προϊόντων τους αντιστοιχούν στο 15% των εξαγωγών σουηδικών προϊόντων.

    Απέκλεισε, ωστόσο το ενδεχόμενο να συμμετάσχει, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, στο μετοχικό κεφάλαιο των Volvo και Saab.Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει για περισσότερο από ένα μήνα την αλυσίδα παραγωγής στο εργοστάσιο της στην Πετρούπολη, της Ρωσίας, λόγω της κατάστασης στην αγορά αυτοκινήτου.

    Η αργία αυτή, που ξεπερνά την περίοδο των εορτών (1-10 Ιανουαρίου) που προβλέπεται από την κυβέρνηση, θα επιτρέψει να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την παραγωγή του Ford Mondeo, που θα αρχίσει τον Μάρτιο του 2009, ενώ οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε τεχνική ανεργία θα αποζημιωθούν περίπου με τα δυο τρίτα του μισθού τους.

    Με τα θύματα της ανεργίας να ανέρχονται ήδη σε δύο εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες ο νεοεκλεγείς Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί ότι πριν αρχίσει η ανάρρωση θα προηγηθούν ακόμη χειρότερες ημέρες......Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έλαβε πάντως το μήνυμα ότι η χρεοκοπία θα αποτραπεί αλλά όχι χωρίς θυσίες για εξυγίανση και κάθαρση στη διαχείριση.

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι "πολύ πιθανό" να επιτευχθεί εντός της ημέρας συμφωνία για το πακέτο σωτηρίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει πρόοδος στις συνομιλίες των εκπροσώπων των εταιριών με τους ηγέτες του κογκρέσου.

    Είδηση: 16450

    [09] Χανιά: Δύο τραγικές μνήμες από το 1966 και 1969

    Μνήμες από το τραγικό ναυτικό δυστύχημα στη θάλασσα της Φαλκονέρας, όπου στις 8 Δεκεμβρίου του 1966 βυθίστηκε το πλοίο «Ηράκλειο», αλλά και από το αεροπορικό δυστύχημα της Κερατέας, τρία χρόνια μετά, ζωντάνεψαν σήμερα στα Χανιά.

    Το πρωί, στο εκκλησάκι του Αγίου Παταπίου, στο γηροκομείο Χανίων, τελέσθηκε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων από τις δυο τραγωδίες και ακολούθησε δέηση στο μνημείο των αδικοχαμένων του ναυαγίου, στην πλατεία «Τάλως».

    Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου του 1966. Το «μεγαλύτερο, πολυτελέστερο και ταχύτερο» φέρυ μπόουτ της Ευρώπης, όπως χαρακτηρίζεται το «Ηράκλειο» της εταιρείας των αδελφών Τυπάλδου, αναχωρεί στις 9 το βράδυ από το λιμάνι της Σούδας για τον Πειραιά, με 300 επιβάτες και πλήρωμα. Στην θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 7 - 8 μποφόρ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, φορτηγό-ψυγείο, που -σύμφωνα με μαρτυρίες- δεν είναι δεμένο, μετακινείται λόγω της θαλασσοταραχής, πέφτει πάνω στη μπουκαπόρτα, τη σπάει, την ανοίγει και τα νερά κατακλύζουν το πλοίο.

    Το «Ηράκλειο» μόλις που προλαβαίνει να εκπέμψει δύο φορές «SOS». Βυθίζεται αμέσως και γίνεται υγρός τάφος για εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές. Από τους 300, που επιβαίνουν, σώζονται μόλις 46. Από αυτούς, καμία γυναίκα, κανένα παιδί. Πολλές από τις σορούς, δεν βρίσκονται ποτέ.

    Πριν προλάβουν τα Χανιά να συνέλθουν από το πένθος, τρία χρόνια μετά, την ίδια μέρα, 8 Δεκεμβρίου, ένα αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελεί πτήση Χανιά-Αθήνα, συντρίβεται σε ορεινή περιοχή της Κερατέας Αττικής.

    Η σχετική ανακοίνωση της εταιρίας, που δημοσιεύεται τότε στις εφημερίδες αναφέρει: «Η Ολυμπιακή Αεροπορία αγγέλλει μετά βαθυτάτης οδύνης, ότι σήμερον και περί ώραν 21.00, αεροσκάφος DC 6 B πτήσεως 954 εκ Χανίων προς Αθήνας, κατέπεσεν εις περιοχήν Κερατέας Αττικής. Ουδείς εκ των 85 επιβατών και του πενταμελούς πληρώματος φέρεται ως επιζών».

    Τα Χανιά βυθίζονται και πάλι στο πένθος. Πριν από 42 χρόνια, στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με ομόφωνη απόφασή του κηρύσσει την 8η Δεκεμβρίου, ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά.

    Είδηση: 16449

    [10] Βατοπαίδι: Καταθέτουν οι ελεγκτές της ΤτΕ

    Έως το τέλος της εβδομάδας τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται να έχουν καταλήξει στα πορίσματά τους σχετικά με την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου. Σήμερα καταθέτουν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχουν επεξεργαστεί το πόρισμα της Επιτροπής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αναφορικά με τους επίμαχους λογαριασμούς της Μονής. Την ίδια ώρα, απεστάλησαν από τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα οι πρώτες κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη κακουργηματικής απάτης, με αποδέκτες 27 άτομα, εκ των οποίων τα 16 είναι μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και τα υπόλοιπα 11 μέλη συμβουλίων Δημοσίας Γης και Ανταλλάξιμης Περιουσίας. Οι πρώτοι εννέα νομικοί σύμβουλοι του κράτους καλούνται ενώπιον των εισαγγελέων την Πέμπτη, ενώ ακολουθούν την Παρασκευή και τη Δευτέρα οι υπόλοιποι κληθέντες σε αυτήν τη φάση. Οι κληθέντες θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για απάτη σχετικά με αποφάσεις του 1998, του 2000 και του 2002. Συνολικά, οι ύποπτοι που θα λάβουν κλήσεις φθάνουν τους 50. Οι υπόλοιπες κλήσεις θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε μοναχούς της Μονής Βατοπαιδίου, μέλη του ΔΣ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και δικηγόρους.

    Πρόσθετη εξέταση του δικηγόρου της Μονής Βατοπεδίου Αλ. Χατζηαλεξάνδρου και του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπαζίδη, αποφάσισε για σήμερα ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, καθώς τα ονόματά τους εμπλέκονται στην Έκθεση της ΤτΕ για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής.

    Νωρίτερα, η Επιτροπή εξέτασε την έκθεση της ΤτΕ για την κίνηση των λογαριασμών της Μονής, ενώ αυτή την ώρα καταθέτουν οι τρεις πραγματογνώμονες της ΤτΕ που συνέταξαν την έκθεση.

    Το αίτημα για κλήση στην Επιτροπή του Πατέρα Ευδόκιμου, των υπευθύνων των τραπεζών για τη χορήγηση δανείων στη Μονή, του διοικητή και υποδιοικητή του Αγ. Όρους και του υπ. οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, επανέλαβαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ζήτησαν την άμεση υποβολή στην Εξεταστική αντιγράφων των δανειακών συμβάσεων της Μονής.

    Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλια, από την Έκθεση της ΤτΕ "απουσιάζει η αναλυτική παράθεση στοιχείων από την Εμπορική Τράπεζα - ακριβώς διότι αυτό αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο, ο οποίος ήταν τακτικός θαμώνας, επισκέπτης και αρωγός της Μονής Βατοπεδίου και την εποχή εκείνη, ήταν διοικητής της Εμπορικής".

    Από πλευράς ΝΔ, υποστηρίχθηκε πως η επεξεργασία όλων αυτών των υλικών είναι αδύνατον να γίνει από την Επιτροπή χωρίς να ζητηθεί παράταση των εργασιών της, που λήγουν την επόμενη Δευτέρα.

    Διάταγμα για άνοιγμα των λογαριασμών των εταιριών ΡΑΣΑΝΤΕΛ και ΜΑΤΕΟΥΣ, όπου έχουν επενδυθεί κεφάλαια της Μονής Βατοπαιδίου, εξέδωσε το επαρχιακό δικαστήριο της Λευκωσίας, μετά από αίτημα της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης. Μέτοχος και διευθυντής των δυο εταιριών, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στη Λευκωσία, είναι ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπαιδίου, Άθως Κοιρανίδης. Διάταγμα αναμένεται για το άνοιγμα λογαριασμών και τρίτης εταιρίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Βατοπαίδι: Οι διαδρομές του

    Είδηση: 16447

    [11] Εικόνα καταστροφής μετά τα επεισόδια

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Λίγες ημέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και ενώ οι επιχειρηματίες προσπαθούν να τονώσουν την κλονισμένη από την οικονομική κρίση αγορά ήρθε το νέο πλήγμα από τα σοβαρά επεισόδια και τις ανυπολόγιστες καταστροφές του Σαββατοκύριακου. Δεκάδες εμπορικά καταστήματα έχουν υποστεί ολική ή μερική καταστροφή ενώ τα συνεργεία του Δήμου έδωσαν μάχη με το χρόνο ώστε να καταφέρουν να μαζέψουν τα συντρίμμια και να ανοίξουν οι δρόμοι στο Κέντρο της Αθήνας.

    Συνεργεία του δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, προχωρούν σε καταγραφή των ζημιών και μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 130 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας με ζημιές και 4-5 εξ αυτών έχουν καταστραφεί.Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, συναντήθηκε το μεσημέρι με φορείς της αγοράς προκειμένου να ενημερωθεί για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα αιτήματα των εμπόρων για άμεση ενίσχυσή τους με διάφορες δράσεις και οι σχετικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα ληφθούν θα γίνουν τις επόμενες μέρες.Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Παναγής Καρέλας σε συνέντευξη Τύπου ζήτησε την αναστολή των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων "για κάποιο άλλο χρόνο" μια και όπως πρόσθεσε "είναι γνωστό ότι στις διαδηλώσεις βρίσκουν χώρο να δράσουν οι "γνωστοί-άγνωστου".

    Σημείωσε παράλληλα ότι ο σύλλογος ότι δεν προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά της αστυνομίας και εκτίμησε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να "καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι διαλόγου ώστε στο μέλλον να μην υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα και να γνωρίζουμε ποιος θα πληρώνει τους εμπόρους για τέτοιου είδους ζημιές".

    Παράλληλα ο ΕΣΑ προτείνει στους εμπόρους "σε ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης προς την οικογένειά του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου" να κλείσουν τα καταστήματα της Αθήνας την ώρα της εξοδίου ακολουθίας.

    "Ας είναι ο Αλέξης το τελευταίο θύμα που θρηνούμε εξ αιτίας συμπεριφορών που διαχρονικά πληγώνουν την Πολιτεία μας" αναφέρεται στην ανακοίνωση του συλλόγου.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, θα ζητήσει στο δημοτικό συμβούλιο να απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν φθορές από την καταβολή των τελών για το 2009. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται προς το παρόν όλες οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου για τα Χριστούγεννα.

    Είδηση: 16445

    [12] Στο 2,9% ο πληθωρισμός

    Σημαντική επιβράδυνση, στο 2,9% από 3,9% που ήταν τον Οκτώβριο, κατέγραψε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος ΕΣΥΕ .Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε, σε μηνιαία βάση, κατά 0,3%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,0%, έναντι 4,0% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

    Είδηση: 16444

    [13] Πυρπόληση οχημάτων νατοϊκής βάσης στο Πακιστάν

    Ένοπλοι στο βορειοδυτικό Πακιστάν πυρπόλησαν 100 οχήματα σε σταθμό ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων 50 φορτηγά που μετέφεραν προμήθειες στις ξένες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε η πακιστανική αστυνομία, μία ημέρα μετά την παρόμοιου είδους επίθεση στην ίδια περιοχή.

    "Ένοπλοι έβαλαν φωτιά σε 50 φορτηγά τα οποία χρησίμευαν στον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.Πρόκειται για επίθεση παρόμοια με αυτή που εξαπέλυσαν 200 ένοπλοι την προηγούμενη νύχτα", είπε ο Ανουάρ Ζεμπ, εκπρόσωπος της αστυνομίας. "Οι ένοπλοι τράπηκαν σε φυγή όταν έφθασε η αστυνομία", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Είναι η τρίτη -αυτού του είδους- επίθεση μέσα σε μια εβδομάδα, σε αυτή την περιοχή του Πακιστάν.

    Περί τα 100 οχήματα πυρπολήθηκαν, εκ των οποίων τζιπ και 20 φορτηγά, διευκρίνισε προσθέτοντας ότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν 40 οχήματα.

    Αντάρτες είχαν επιτεθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε αποθήκη του ΝΑΤΟ στο βορειοδυτικό μέρος της χώρας, πυρπολώντας 65 φορτηγά που μετέφεραν προμήθειες στις δυνάμεις στο Αφγανιστάν και σκοτώνοντας έναν φρουρό, είχε ανακοινώσει η αστυνομία.

    Σχεδόν 250 ένοπλοι που παρουσιάστηκαν ως μέλη των Ταλιμπάν, είχαν περικυκλώσει αυτόν το σταθμό ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ, κοντά στην πόλη Πεσάουαρ και αφόπλισαν 10 φρουρούς πριν ρίξουν βενζίνη στα φορτηγά και τους βάλουν φωτιά, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Είδηση: 16441

    [14] Αναβολή του τηλεμαραθωνίου της UNICEF

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Μετατίθεται για την άλλη Τριτη 16 Δεκεμβρίου, στις 4 το μεσημέρι, ο τηλεμαραθώνιος που γίνεται κάθε χρόνο από την η ΕΡΤ σε συνεργασία με την ελληνική εθνική επιτροπή της UNICEF με θέμα "πείνα και υποσιτισμός".Ο τηλεμαραθώνιος θα διεξαχθεί προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για παιδιά του τρίτου κόσμου που υποφέρουν από πείνα και υποσιτισμό.Προσωπικότητες από τον πολιτικό, τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο, θα βοηθήσουν με την παρουσία τους στον σκοπό της συγκέντρωσης χρημάτων.

    Τον μεγάλο τηλεμαραθώνιο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF.Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF κ. Λάμπρος Κανελλόπουλος παρουσίασε στοιχεία για τα παιδιά που πεινούν σε όλο τον κόσμο και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF για την υποστήριξη των προγραμμάτων της UNICEF κατά του υποσιτισμού:-κάθε βράδυ 300.000.000 παιδιά στον κόσμο, πάνε για ύπνο πεινασμένα,-20.000.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πάσχουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό &-148.000.000 εκατομμύρια παιδιά έχουν βάρος λιγότερο από το κανονικό για την ηλικία τους.

    Τη φωνή τους ένωσαν με τη UNICEF, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, οι παρουσιαστές του τηλεμαραθώνιου εκ μέρους της ΕΡΤ Προκόπης Δούκας και Κατερίνα Μπακογιάννη, η Φώφη Γεννηματά, ο Διονύσης Τσακνής και η Μιμή Ντενίση.

    Την παρουσίαση του Τηλεμαραθωνίου έχουν αναλάβει οι δημοσιογράφοι: Βασίλης Λυριτζής, Δημήτρης Οικονόμου, Κατερίνα Μπακογιάννη, Τάκης Σπηλιόπουλος, Πηνελόπη Γαβρά, Πόπη Τσαπανίδου, Μπήλιω Τσουκαλά, Ειρήνη Νικολοπούλου, Προκόπης Δούκας, Ρένια Τσιτσιμπίκου, Γιώργος Αμυράς, Μάριον Μιχελιδάκη, Ρίκα Βαγιάνη και η Μαρίνα Μπεκιάρη στο τηλεφωνικό κέντρο.Η εκπομπή θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα και θα συνεχισθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πλαισιωμένη από πλήθος δημοφιλείς καλλιτέχνες και εκλεκτούς προσκεκλημένους που θα δώσουν το παρόν ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της UNICEF.

    Στο πλαίσιο της εκπομπής, η ΕΤ1 θα παρουσιάσει ρεπορτάζ για την κατάσταση των παιδιών που υποσιτίζονται σε όλο τον κόσμο, ενώ την προσπάθεια ενισχύουν το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, το ΡΙΚ-2 από την Κύπρο το οποίο και θα αναμεταδώσει τον τηλε-μαραθώνιο και δεκάδες ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί από όλη τη χώρα, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει ενεργά και πραγματοποιώντας αφιερώματα στα προγράμματά τους.

    Το τηλέφωνο Δωρεών του τηλεμαραθωνίου, είναι το 210 - 33 62 800.

    Επίσης, δωρεές γίνονται στους παρακάτω αριθμούς λογαριασμών στις τράπεζες:ΕΘΝΙΚΗ: 169 / 480020-64.ΑΓΡΟΤΙΚΗ: 017 04 004416-70.ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 031 / 80191081.ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049-022842-011.ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: 069 / 54799691.ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: 0000 1216 3468.CITIBANK: 55 02 346484.ASPIS BANK: 101-03-0006583.MILLENIUM BANK: 519829.HSBC: 002-066694-130.EUROBANK: 0026-0102-14-0100540998.GENIKI BANK: 036 / 3603003908-9.ALPHA BANK: 115 00 2002 017649 (Διαδικασία Κ03)& σε όλα τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

    Επίσης, από το διαδίκτυο στο www.unicef.gr.

    Είδηση: 16440

    [15] Θετικό πρόσημο στις διεθνείς χρηματαγορές

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Με σημαντική άνοδο 8,66% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ.Σημαντικά κέρδη καταγράφονται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.Πάνω από 6% τα κέρδη σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη, κοντά στο 7% στο Παρίσι."Άλμα" 6%, πάνω από τα 43 δολάρια το βαρέλι, καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου.

    Η νέα εβδομάδα για τις χρηματαγορές ανοίγει με θετικό πρόσημο.Τον τόνο της ανάκαμψης δίνει η Ασία με άνοδο 8% στο Χονγκ-Κονγκ και 5% στο Τόκιο.Όμως, ανακόπτεται η πτωτική πορεία στην τιμή του πετρελαίου, καθώς το αργό σημειώνει άνοδο στα 42,48 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.Στην Ουάσινγκτον, ελπίδες για διάσωση στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έδωσαν οι δημοκρατικοί.Στην ευρωζώνη τα μαύρα σύννεφα έχουν ήδη όμως πυκνώσει.Σε τρείς ημέρες η ύφεση και το σχέδιο αντίδοτο θα τεθούν στο τραπέζι στης συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας, "Πρέπει να συνηθίσουμε ένα λιγότερο ποιοτικό επίπεδο διαβίωσης. Θα γυρίσουμε πίσω περίπου μία πενταετία.", εξήγησε.Οι αρκτικοί ευρωπαίοι κάτοικοι της Ισλανδίας πήραν απόφαση ότι ακόμη και από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα λείπει κάτι, όπως είναι το "ακριβό" κρέας, την στιγμή που δεν παίρνουν πια ούτε παστό ψάρι, παρά μόνο κρέας αλόγου που είναι φτηνό.

    Η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, η Γερμανία -σύμφωνα με δημοσιεύματα- αποκλείστηκε από την τρόικα του Λονδίνου, όπου έσπευσαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας και της Κομισιόν, με οικοδεσπότη τον Βρετανό πρωθυπουργό και πρόσωπα κλειδιά εύρωστους επιχειρηματίες.

    Η φράου-νόου όπως αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος την καγκελάριο Μέρκελ, που επικρίθηκε ανοικτά από το Νικολά Σαρκοζί ότι σκέφτεται, ενώ εκείνος επείγεται, συγκάλεσε τελικά κατόπιν πιέσεων έκτακτο εθνικό οικονομικό συμβούλιο για την ερχόμενη Κυριακή.

    Οι απολύσεις δεν περιμένουν, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο βρετανικό αεροδρόμιο Χήθροου, οι οποίοι πέφτουν θύματα των περικοπών στις βρετανικές αερογραμμές.

    Νέο σήμα κινδύνου για τους γάλλους εργαζόμενους στην PEUGEOT, εκπέμπει η ανακοίνωση ότι μία ακόμη μονάδα παραγωγής βάζει λουκέτο επ' αόριστον.

    Με τα θύματα της ανεργίας να ανέρχονται ήδη σε δύο εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νεοεκλεγείς Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί ότι πριν αρχίσει η ανάρρωση, θα προηγηθούν ακόμη χειρότερες ημέρες.Πάντως, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έλαβε το μήνυμα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο της προσυμφωνημένης χρεοκοπίας, αλλά, τάσσεται υπέρ της κρατικής βοήθειας ταυτοχρόνως με μέτρα εξυγίανσης.

    Είδηση: 16438


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 December 2008 - 17:54:47 UTC