Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη φυλακή οι ειδικοί φρουροί
  • [02] Ιρλανδία: Χρησιμοποιημένα έλαια από μετασχηματιστές στο χοιρινό(;)
  • [03] Εγκαίνια Έκθεση: Η γυναίκα στις λατρείες και τις γιορτές της κλασικής Αθήνας
  • [04] Ο καρκίνος θα ξεπεράσει τις καρδιοπάθειες ως αιτία θανάτου στον κόσμο
  • [05] Άγρια Δύση στο Ζεφύρι
  • [06] Γ. Παπανδρέου: Έκκληση για ευθύνη και αυτοσυγκράτηση
  • [07] Μήνυμα Παυλόπουλου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
  • [08] Αντιπαράθεση στη Βουλή
  • [09] Κλείνουν την παλαιά εθνική οι αγρότες

    [01] Στη φυλακή οι ειδικοί φρουροί

    Κοινωνία

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή, οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια. O ένας εκ των δύο αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομης οπλοχρησίας ενώ ο δεύτερος της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία, παρέδωσαν στον ανακριτή απολογητικά υπομνήματα.

    Τον ισχυρισμό ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα ευρισκόμενος αυτός και ο συνάδελφός του σε καθεστώς φόβου, καθώς όπως αναφέρει είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες, δοκάρια και άλλα από ομάδα 30 αναρχικών, διατύπωσε σε υπόμνημά του ο 37χρονος δράστης της δολοφονίας του 15χρονου. Επίσης στο ίδιο υπόμνημα ο ειδικός φρουρός αναφέρει για το 15χρονο μαθητή, ότι ο 15χρονος είχε αποβληθεί από το ιδιωτικό σχολείο που φοιτούσε και ότι άλλαζε συχνά σχολεία γεγονός που καταδεικνύει, όπως αναφέρει, αποκλίνουσα συμπεριφορά.

    Με αφορμή τα όσα αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ο αστυνομικός, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον 15χρονο μαθητή και τα οποία, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Σχολής Μωραΐτη, απέχουν από την αλήθεια και προσβάλλουν τη μνήμη του, η Σχολή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι "ο Αλέξανδρος φοιτούσε σε αυτή από την Α' Δημοτικού έως τη Γ' Γυμνασίου. Μετά την κανονική αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, η μητέρα του, με την οποία το σχολείο είχε πάντα άριστη συνεργασία, αποφάσισε, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, να τον εγγράψει σε άλλο Λύκειο χωρίς καμιά επέμβαση της Σχολής. Σε όλο το διάστημα της φοίτησής του ο Αλέξανδρος είχε λαμπρές σχέσεις με τους συμμαθητές του και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο διδακτικό προσωπικό, είχε πολύ καλή συμπεριφορά και η διαγωγή του χαρακτηριζόταν και ήταν πάντα κοσμιωτάτη".

    Είδηση: 16526

    [02] Ιρλανδία: Χρησιμοποιημένα έλαια από μετασχηματιστές στο χοιρινό(;)

    Ειδήσεις

    Χρησιμοποιημένα έλαια από μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να προκάλεσαν τη μόλυνση των ζωοτροφών με διοξίνη, η οποία οδήγησε στην ανάκληση διεθνώς των προϊόντων ιρλανδικού χοιρινού κρέατος, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Irish Times.

    Χωρίς να κατονομάζει πηγή, η εφημερίδα γράφει ότι η μόλυνση μπορεί να προήλθε από χρησιμοποιημένα έλαια στη Βόρειο Ιρλανδία, τα οποία θα έπρεπε να είχαν αποθηκευθεί ή καταστραφεί, οι αρχές του υπουργείου Γεωργίας ωστόσο δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο.

    Οι κτηνοτρόφοι παραμένουν ανήσυχοι, καθώς η παραγωγή έχει σταματήσει, ενώ σήμερα αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

    Στις αρχές της εβδομάδας, περισσότερες από 20 χώρες άδειασαν τα ράφια τους από το ιρλανδικό χοιρινό, το οποίο βρέθηκε να περιέχει 200 φορές περισσότερη διοξίνη από το επιτρεπτό όριο.

    EFSA

    Οι καταναλωτές μετρίων ποσοτήτων ιρλανδέζικου χοιρινού κρέατος, το 10% του οποίου έχει μολυνθεί από διοξίνες, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την υγεία τους, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων.

    Ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε ότι εξέτασε διάφορα σενάρια έκθεσης στην καρκινογόνο αυτή ουσία όσον αφορά την κατανάλωση χοιρινού με διαφορετικά επίπεδα συγκέντρωσης διοξινών.

    Για το πιο πιθανό σενάριο, το οποίο αφορά τη μέση ημερήσια κατανάλωση για περίοδο 90 ημερών μολυσμένου κατά 10% ιρλανδέζικου χοιρινού που έχει τα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα συγκέντρωσης διοξινών, η EFSA σημειώνει: "Η επιβάρυνση του οργανισμού θα αυξηθεί κατά σχεδόν 10%".

    "Η EFSA θεωρεί αυτήν την επιπλέον επιβάρυνση του οργανισμού άνευ σημασίας για το μεμονωμένο αυτό περιστατικό", επισημαίνει η ευρωπαϊκή υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

    ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρμόδιες ρουμανικές υπηρεσίες έπειτα από την επιβεβαίωση ότι 3,5 τόνοι μολυσμένου, με διοξίνες, χοιρινού κρέατος εισήχθησαν από την Ιρλανδία στη χώρα, μέσω του Βελγίου.

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Υγειονομικής Επιτροπής Ασφάλειας Τροφίμων της Ρουμανίας (ANSVSA), Τσουτάκ Νάγκι Λάσζλο τα μολυσμένα κρέατα διανεμήθηκαν σε τουλάχιστον τρεις επαρχίες, σε αυτές του 'Ιλφοβ, του Μπουζάου και του 'Ολτ. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι, προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων των περιοχών, ωστόσο συνέστησαν τους πολίτες να καταστρέψουν τις ποσότητες χοιρινού κρέατος που αγόρασαν πρόσφατα.

    Ο κ. Λάσζλο καθησύχασε το κοινό λέγοντας ότι διεξάγονται έλεγχοι από την υπηρεσία σε όλη τη χώρα και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις περιοχές όπου διατέθηκαν τα κρέατα με διοξίνες θα δοθούν στη δημοσιότητα, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Δευτέρα, κάλεσε όλα α κράτη - μέλη να ανακαλέσουν όλα τα προϊόντα χοιρινού που εισήχθησαν από την Ιρλανδία μετά την ανακάλυψη μιας μόλυνσης από διοξίνη στα εκτροφεία της χώρας αυτής.

    Είδηση: 16521

    [03] Εγκαίνια Έκθεση: Η γυναίκα στις λατρείες και τις γιορτές της κλασικής Αθήνας

    Ειδήσεις

    Το ενδιαφέρον ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνει μία εντυπωσιακή έκθεση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, μεταξύ των οποίων στελεχών αμερικανικών πολιτιστικών φορέων, μουσείων και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τα εγκαίνια της έκθεσης "Η γυναίκα στις λατρείες και τις γιορτές της κλασικής Αθήνας", πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), στο πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στο Μανχάταν. Τα εγκαίνια τέλεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Κασσίμης, ο οποίος ανέφερε ότι "πρόκειται για μια σημαντική έκθεση που θα δώσει ακριβέστερη εικόνα για τη θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα", επαινώντας παράλληλα το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο συμπληρώνει δέκα χρόνια "δημιουργικής και πετυχημένης" παρουσίας στην Αμερική. "Δεν είναι τυχαίο γεγονός που μουσεία απ' όλο τον κόσμο δέχτηκαν να προσφέρουν αρχαιολογικά εκθέματα", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Αντώνης Παπαδημητρίου, μίλησε για τη σημασία, το περιεχόμενο και τα διαχρονικά μηνύματα της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι "εκτίθενται 155 αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας που δίνουν μια νέα διάσταση για τη συμμετοχή της γυναίκας στην αρχαία Αθήνα, ιδιαίτερα στις λατρείες και στις γιορτές". Επίσης, ευχαρίστησε τους επιμελητές της έκθεσης, το διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας, δρ. Νικόλαο Καλτσά και τον καθηγητή Αρχαιολογίας στο Johns Hopkins University, δρ. Αλαν Σαπίρο.

    Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο πρέσβης της χώρας μας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ιωάννης Μουρίκης, η γενική πρόξενος στη Νέα Υόρκη Αγη Μπαλτά, διευθυντές και μέλη ελληνικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

    Η έκθεση, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 9 Μαϊου, περιλαμβάνει τα μαρμάρινα αγάλματα της Αρτέμιδος και της Αθηνάς (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα), μία λευκή λήκυθο με τη μορφή της Αρτέμιδος από το Ζωγράφο του Πανός (Μουσείο Ερμιτάζ, Αγία Πετρούπολη), ένα ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα που αποδίδεται στο Ζωγράφο της Ιφιγένειας, της θρυλικής ηρωίδας και προτύπου ιέρειας (Φερράρα, Museo Archeologico Nazionale), μία ερυθρόμορφη υδρία που απεικονίζει την ιέρεια της Τροίας Θεανώ, μία ακόμη θρυλική ιέρεια που υποδέχτηκε τους Έλληνες στην Τροία (Μουσεία Βατικανού) και την επιτύμβια στήλη της Πολυξένας που κρατά αφιερωματικό ανάθημα, η οποία συντηρήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος (Βερολίνο, State Museums).

    Είδηση: 16525

    [04] Ο καρκίνος θα ξεπεράσει τις καρδιοπάθειες ως αιτία θανάτου στον κόσμο

    Παρά την αφθονία επιστημονικών ερευνών και νέων φαρμάκων, το πρόβλημα του καρκίνου επιδεινώνεται παγκοσμίως, εν μέρει επειδή στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει αυξηθεί το κάπνισμα και στις ανεπτυγμένες έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας. Έτσι, ο καρκίνος μέχρι το 2010 θα έχει πάρει τη θέση που έχουν σήμερα οι καρδιοπάθειες ως η Νο 1 αιτία θανάτων διεθνώς, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας του ΟΗΕ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Το 2008 οι διαγνώσεις νέων περιστατικών καρκίνου, όλων των μορφών, αναμένεται να φθάσουν τα 12,4 εκατ., ενώ οι θάνατοι από καρκίνο τα 7,6 εκατ. Τα περιστατικά διπλασιάσθηκαν κατά την τελευταία 30ετία του 20ού αιώνα και εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιασθεί ξανά μεταξύ 2000 και 2020 και θα τριπλασιασθεί σχεδόν μέχρι το 2030, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας.

    Το 2030 η εκτίμηση είναι ότι 26,4 εκατ. άτομα θα διαγνωσθούν με καρκίνο και 17 εκατ. άτομα θα πεθάνουν από την ασθένεια. Στο μεταξύ, μέχρι το 2010 ο καρκίνος θα έχει ξεπεράσει τις καρδιοπάθειες ως η κυριότερη θανατηφόρα ασθένεια του πλανήτη. Περίπου ένας στους οκτώ θανάτους σήμερα οφείλεται στον καρκίνο. Οι θάνατοι από καρκίνο διεθνώς ξεπερνούν τους συνολικούς θανάτους από AIDS, ελονοσία και φυματίωση.

    Στους άνδρες, η συχνότερη μορφή καρκίνου (τόσο σε νέα διαγνωσθέντα περιστατικά όσο και σε θανάτους) είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, ενώ αντίστοιχα στις γυναίκες ο καρκίνος του στήθους. Μεταξύ των δύο φύλων, περισσότεροι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο και πεθαίνουν από αυτόν.

    Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες ο καρκίνος θεωρείτο κυρίως πρόβλημα των δυτικών βιομηχανοποιημένων χωρών, αλλά πλέον το πρόβλημα πλήττει ανεξαιρέτως φτωχά και μέσου εισοδήματος κράτη. Από την άλλη, έχει αναφερθεί πρόοδος κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εν μέρει λόγω περιορισμού του καπνίσματος. Έτσι, οι Αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν, τον περασμένο μήνα, ότι οι διαγνώσεις νέων καρκίνων μειώθηκαν τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και ότι οι προηγούμενες μειώσεις στους θανάτους από καρκίνο επιταχύνονται. Η ελπιδοφόρα αυτή τάση αποδίδεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων: τακτικοί έλεγχοι για μαστογραφία, μείωση καπνίσματος, καλύτερα θεραπευτικά σχήματα κ.α.

    Πέρα από το κόψιμο του τσιγάρου, άλλοι παράγοντες που εξαρτώνται από τη θέληση του καθενός και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου, περιλαμβάνουν την μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, την μικρότερη έκθεση στον ήλιο, την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, τη μείωση της παχυσαρκίας κ.α.

    Είδηση: 16518

    [05] Άγρια Δύση στο Ζεφύρι

    Κοινωνία

    Δεύτερος γύρος επεισοδίων στο Ζεφύρι, μετά τα επεισόδια της Τρίτης, σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Δεκάδες αθίγγανοι κρατώντας ξύλα, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα, επιτέθηκαν στις 8.30 το βράδυ εναντίον του δημαρχείου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Από την επίθεση δημιουργήθηκαν ζημιές στο κτίριο, ενώ κινδύνεψε η σωματική ακεραιότητα της Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων.

    Είδηση: 16524

    [06] Γ. Παπανδρέου: Έκκληση για ευθύνη και αυτοσυγκράτηση

    Παρέμβαση για την εκτόνωση της κρίσης και τον τερματισμό της βίας πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου για τα Μέσα Επικοινωνίας. στο ξενοδοχείο "Κάραβελ". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές και ο θρήνος για τη δολοφονία του 15χρονου υπήρξε η αφορμή για να ξεσπάσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή. Απευθυνόμενος σε πάνω από 150 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο εξέφρασε την "αγωνία του" για την πατρίδα. Και διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι δημοσιογράφοι φεύγοντας από αυτό το φόρουμ να μεταφέρουν πίσω στις χώρες τους "όχι μόνο την εικόνα του θανάτου, της απαράδεκτης βίας και της αλαζονείας της εξουσίας, αλλά και της βούλησης του ελληνικού λαού για ένα κράτος δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και ευημερίας". "Είμαστε έτοιμοι για ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην πράσινη οικονομία, είμαστε έτοιμοι για αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία των ΜΜΕ αλλά και την διάκριση των εξουσιών",πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι "θέλουμε να αποκαταστήσουμε την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά στο τέλος του βρίσκεται μία Ελλάδα σύγχρονη, εξωστρεφής, με λόγο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".

    Δηλώσεις εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών επέρριψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τη ζωή, την ασφάλεια και τις περιουσίες των πολιτών, με αποτέλεσμα η χώρα να δίνει την εικόνα μιας ακυβέρνητης πολιτείας και επέρριψε επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, για την οργή των πολιτών που ξεχείλισε, για την αδυναμία της να τους προστατεύσει, για τις πολιτικές που οδήγησαν στην απόγνωση και την περιθωριοποίηση και για τις πολιτικές που εξέθρεψαν τη βία.

    Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των πληγέντων επιχειρηματιών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τα χαρακτήρισε ως αυτονόητη υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας. Παρατήρησε ωστόσο ότι το πλήγμα στην οικονομία ήταν ήδη τεράστιο και μεγάλωσε με τις συγκεκριμένες καταστροφές.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το υπόμνημα του κατηγορούμενου ειδικού φρουρού ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ελληνική κοινωνία άλλα πράγματα περιμένει όπως μια συγνώμη την οποία δεν άκουσε, και μεγαλύτερο σεβασμό σε ένα 15χρονο που χάθηκε με άδικο τρόπο.

    Όσον αφορά τις δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορουμένου για την στάση της πολιτειακής ηγεσίας ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η πολιτειακή ηγεσία στάθηκε στο ύψος στων περιστάσεων όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι η μόνη που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων λόγω των βαρύτατων ευθυνών της είναι η κυβέρνηση.

    Είδηση: 16523

    [07] Μήνυμα Παυλόπουλου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

    Σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία των Δικαιωμάτων ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε τα εξής: "Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συμπίπτει, μεταξύ άλλων, με τη συμπλήρωση 60 ετών από την ψήφιση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συμπίπτει όμως και με μια παγκόσμια συγκυρία οικονομικής αστάθειας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ίδια την κοινωνική συνοχή και δημιουργεί αρνητικές συνθήκες για την ακώλυτη άσκηση των κάθε είδους δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σ' αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να προστεθεί η αλματώδης διόγκωση των μεταναστευτικών ροών, ιδίως λόγω των πολέμων, των αυταρχικών καθεστώτων, της φτώχειας, των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς και η αύξηση των φαινομένων εμπορίας ανθρώπων, ρατσισμού, ξενοφοβίας, αλλά και οι εντεινόμενες απειλές κατά του περιβάλλοντος".

    Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε δε ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε κατάσταση διαρκούς εγρήγορσης, καθώς "νέοι κίνδυνοι, πολύ περισσότερο υποδόριοι - και γι' αυτό ιδιαίτερα οδυνηροί - σε συνδυασμό με την αρνητική χρησιμοποίηση της τεχνολογίας συνιστούν ουσιαστική απειλή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου".

    Είδηση: 16522

    [08] Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Πολιτική

    Tα επεισόδια των τελευταίων ημερών είχαν την "τιμητική" τους και sτη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας. Για "Κομματική και πολιτική σπέκουλα", κατηγόρησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, αναφέροντας επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος "περιφρόνησε την κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν είπε ούτε μια λέξη για το νομοσχέδιο,έστω για τα μάτια του κόσμου, παρά υποκατέστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για εσωκομματική κατανάλωση".

    Ο κ. Νάκος απέδωσε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ "για τον θάνατο του εμποράκου" και έκανε λόγο για τα μεγέθη της ανεργίας, τα ου δημοσίου χρέους και των χρεών 1.700 εκατ.ευρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στην σημερινή κυβέρνηση.Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως "ο πρωθυπουργός έδειξε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πολιτικό κόστος και το πώς θα μετακυλήσει τις ευθύνες στην Αντιπολίτευση. Αυτό, όμως, είναι μνημειώδης κολοσσιαία αφέλεια»,ανέφερε και πρόσθεσε πως «η κοινωνία ουσιαστικά κραυγάζει, γιατί έχει θιγεί η δημοκρατική της αξιοπρέπεια και πρέπει να δώσουμε ξανά στον πολίτη το αίσθημα ότι η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα τον σέβεται. Αυτό θα κάνουμε ως ΠΑΣΟΚ".Συμμετέχοντας στην αντιπαράθεση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε σε συλλογικές ευθύνες γιατί "αφήσαμε την κερκόπορτα της Δημοκρατίας μας ανοιχτή σε φαινόμενα τυφλής βίας και καταστροφής που θυμίζουν Ιταλία και Ευρώπη του Μεσοπολέμου" και ζήτησε να τις αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να ανασυγκροτηθούν και να ξεκαθαρίσουν τι Αστυνομία και τι κοινωνία θέλουν. Για το θέμα των εκλογών ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως "δεν πάσχει από αυτό ο ελληνικός λαός, αλλά απαιτεί να του εξασφαλίσουμε το δημόσιο αγαθό, όπως το εγγυάται το Σύνταγμα, για ασφάλεια, για μια καλύτερη καθημερινότητα, απαιτεί ομόνοια, ψυχραιμία, νηφαλιότητα, συναίνεση, τα οποία εξασφαλίζει η κυβέρνηση και ζητεί την συναίνεση όλων των πλευρών του Κοινοβουλίου".

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, είπε ότι "στην ομιλία του θα έβαζα τον τίτλο, το ΠΑΣΟΚ ante portas".Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε τον ΛΑΟΣ "θυρωρό" της Νέας Δημοκρατίας.

    Τέλος αναφερόμενος στο ίδιο το νομοσχέδιο, ο Θ. Νάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη την οποία προέβαλλαν όλοι οι Δήμοι,να "έχουμε μια δημοτική αστυνομία, η οποία να λειτουργεί συμπληρωματικά και επικουρικά, μια διοικητική Αστυνομία". Επίσης ο κ. Νάκος δήλωσε ότι η δημοτική αστυνομία δεν θα οπλοφορεί.

    Είδηση: 16520

    [09] Κλείνουν την παλαιά εθνική οι αγρότες

    Κοινωνία

    Σε κλείσιμο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας, στο ύψος της Χαλκηδόνας, προτίθενται να προχωρήσουν την Πέμπτη οι αγρότες του νομού, διεκδικώντας -μεταξύ άλλων- κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, στρεμματικές αποζημιώσεις για τις ζημίες λόγω καιρικών συνθηκών, ρύθμιση των χρεών τους, μείωση του ΦΠΑ και αφορολόγητο πετρέλαιο. Οι αγρότες, που προτίθενται να παρατάξουν τα τρακτέρ τους γύρω στις 12.00-13.00 και για περίπου μία ώρα, διεκδικούν ακόμη σημαντική αύξηση των αγροτικών συντάξεων, με παράλληλη μείωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, στα 60 για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες.

    Είδηση: 16519


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 December 2008 - 21:53:19 UTC