Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Τσίπρα στη Μυτιλήνη
  • [02] Στο έλεος του χιονιά
  • [03] Τούνελ Μερικιάς: Μοναδικό πολεμικό μουσείο σε ιστορικό χώρο
  • [04] ΚΚΕ: Στηρίζει τα μέτρα Κακλαμάνη
  • [05] Πάτρα: Συνέντευξη τύπου του Αλέκου Αλαβάνου

    [01] Επίσκεψη Τσίπρα στη Μυτιλήνη

    Περιοδεία στη Μυτιλήνη πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας και στην Πάτρα ο Αλέκος Αλαβάνος. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατέθεσε πρόταση για κυβέρνηση Αριστεράς από τη Μυτιλήνη, στη διάρκεια της επίσκεψής του. Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας, σημείωσε πως παρά τις άσχημες σχέσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, αν μέσα από τις επόμενες εκλογές αναδειχθεί ένας ισχυρός πόλος της Αριστεράς, τότε πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν και στο ΚΚΕ. Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επιδιώκει την συνεργασία και την κοινή δράση με το ΚΚΕ.

    "Τα κόμματα δεν είναι αλύγιστα κλαδιά. Η αλλαγή των συσχετισμών μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην Αριστερά", είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήρισε "εχθρική πράξη του συστήματος κατά της νεολαίας". Ο κ.Τσίπρας μίλησε για "ανατροπή της πολιτικής που οπλίζει το χέρι των αστυνομικών, την πολιτική που ενοχοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες της νεολαίας ή θα μάθουμε να ζούμε με τον τρόμο". Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε μ΄ αυτή τη λογική, υπογράμμισε.

    Με αφορμή τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, μίλησε για απαξίωση του δημόσιου σχολείου που αναγκάζει τους νέους να καταφεύγουν στα φροντιστήρια όπου οι γονείς τους δίνουν το μισό οικογενειακό προϋπολογισμό. Αλλά και για τις πανεπιστημιακές σπουδές που οδηγούν στην ανεργία, την ημιαπασχόληση και τα προγράμματα Stage.

    "Αυτή την ώρα δεν χωράνε ταλαντεύσεις. Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι δημοκρατικοί πολίτες και κυρίως οι νέες και οι νέοι, που βλέπουν τη ζωή τους να συνθλίβεται από μία πολιτική αυταρχισμού και καταστολής, οφείλουν να δώσουν μαζικό παρόν με μαζικές, δυναμικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις. Και να μεταφερθεί το κέντρο του αγώνα στα σχολεία και τις σχολές, σ' όλες τις σχολές της χώρας. Να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική. Να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην πολιτική εκείνη που θέλει να μας μάθει να συμβιώνουμε με τον τρόμο", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Είδηση: 16603

    [02] Στο έλεος του χιονιά

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Δριμύ ψύχος, με χιονοπτώσεις και παγετό, επικρατούν σχεδόν σε όλη τη δυτική Ευρώπη. Ακραίες είναι οι καιρικές συνθήκες στην Ισπανία, ενώ στην Ιταλία μια γυναίκα πνίγηκε μέσα στο αυτοκίνητό της όπου εγκλωβίστηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές. Η ολονύκτια νεροποντή ήταν αρκετή για να βυθίσει την ιταλική πρωτεύουσα. Δρόμοι και κτίρια έχουν πλημμυρίσει. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους μόνο σε περίπτωση ανάγκης, καθώς σχεδόν όλοι οι δρόμοι της Ρώμης είναι απροσπέλαστοι. Σε συναγερμό τέσσερεις επαρχίες στην Ισπανία. Δεκάδες νεκροί από τροχαία στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Προβλήματα εξαιτίας της υψηλής στάθμης του νερού αντιμετωπίζουν η Φλωρεντία και η Βενετία, όπου το ύψος της παλίρροιας έχει φτάσει το ενάμισι μέτρο. Στο Μιλάνο, το Πεδεμόντιο, τη Λιγουρία και τη Λομβαρδία τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους δρόμους. Στην Αυστρία κατά τη διάρκεια της νύχτας το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο. Σχολεία και δρόμοι έκλεισαν και σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις δημόσιες μεταφορές. Στην Ισπανία το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού, 16 κεντρικοί δρόμοι της χώρας έκλεισαν, ενώ απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Τέσσερεις επαρχίες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Το παγωμένο του πρόσωπο δείχνει ο καιρός στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι συνεχείς χιονοπτώσεις και η πυκνή ομίχλη έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο σύστημα μεταφορών. Περισσότεροι από 81 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 286 έχουν τραυματιστεί σε τροχαία που προκλήθηκαν λόγω του πάγου.

    Είδηση: 16609

    [03] Τούνελ Μερικιάς: Μοναδικό πολεμικό μουσείο σε ιστορικό χώρο

    Ειδήσεις

    Το Πολεμικό Μουσείο του τούνελ της Μερικιάς, είναι το μοναδικό πολεμικό μουσείο στην Ελλάδα που βρίσκεται σε ιστορικό χώρο. Στη Μερικιά κατασκευάστηκαν οι μεγαλύτερες υπόγειες και υπέργειες αποθήκες πυρομαχικών και εγκαταστάθηκαν διάφορα συνεργεία για τη συναρμολόγηση και συντήρησή τους. Όπλα, πυροβόλα, ραντάρ, ιστορικές φωτογραφίες, βίντεο - ντοκουμέντα από τη μάχη της Λέρου, στρατιωτικές στολές, κανόνια, χάρτες, παράσημα, μακέτες που απεικονίζουν στρατιωτικές μάχες, ποδήλατα της εποχής και κομμάτια γερμανικών μοτοσικλετών φιλοξενεί ένας μοναδικός εκθεσιακός χώρος στην Ελλάδα, το Πολεμικό Μουσείο του τούνελ της Μερικιάς. Το τούνελ, μήκους διακοσίων περίπου μέτρων, κατασκεύασαν οι Ιταλικές δυνάμεις το 1930 περίπου όταν κατέλαβαν τη Λέρο. Στο νησί αυτό με τη σημαντική γεωστρατηγική θέση και το εξαιρετικό φυσικό λιμάνι του Λακκίου, εγκαταστάθηκε η ιταλική ναυτική βάση της Ανατολικής Μεσογείου.

    Εκτός από το τούνελ της Μερικιάς, υπάρχουν και άλλα τούνελ στη Λέρο τα οποία δημιουργήθηκαν προκειμένου να γίνουν αποθήκες βομβών και πυρομαχικών. Αποτελούν δε κομμάτι των εντυπωσιακών οχυρωματικών έργων του νησιού τα οποία μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέονται μεταξύ τους. Κατά τη μάχη της Λέρου, το 1943 η Μερικιά δέχτηκε ισχυρό πλήγμα ενώ σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στο τούνελ. Ωστόσο ο χώρος συνέχισε να λειτουργεί ως αποθήκη πολεμοφοδίων και επί γερμανικής κατοχής μέχρι και την απελευθέρωση. Τότε οι αποθήκες άδειασαν και ο χώρος εγκαταλείφθηκε. Αρκετά χρόνια αργότερα ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου της Λέρου και στη συνέχεια Πρόεδρος της Εταιρείας Έρευνας, Ιστορίας και Ανάπτυξης Λέρου Χρήστος Καρπαθάκης, ξεκίνησε μια προσπάθεια για την ανάδειξη του χώρου και της ιστορίας του. Το 2005 πραγματοποιήθηκε στο νησί διεθνές συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν βετεράνοι και ιστορικοί από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να λειτουργεί το Μουσείο με δεκάδες αντικείμενα τα οποία δώρισαν κάτοικοι του νησιού, ιδιώτες και ο στρατός.

    Το 2006 η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης και Πρόνοιας ΔΕΠΟΑΠ στην προσπάθειά της να αναδείξει ακόμη περισσότερο την νεότερη ιστορία της Λέρου δημιούργησε στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου ένα μουσειακό πάρκο όπου μπορεί ο επισκέπτης να δει από κοντά στρατιωτικά οχήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αεροπλάνα και να "ταξιδέψει" νοερά στην πολεμική ιστορία της Λέρου. Σήμερα, δημοτική αρχή και φορείς του νησιού προωθούν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός στεγασμένου χώρου που θα φιλοξενήσει, ένα από τα πιο σημαντικά ενθυμήματα της Μάχης της Κρήτης, το Γερμανικό αεροπλάνο Ju-52 το οποίο ανελκύθηκε, συντηρήθηκε και βρίσκεται στο Μουσείο Αεροπορίας στο Τατόι.

    Είδηση: 16608

    [04] ΚΚΕ: Στηρίζει τα μέτρα Κακλαμάνη

    Πολιτική

    "Το ΚΚΕ θα υποστηρίξει τα μέτρα του δημάρχου Αθηναίων, ιδιαίτερα για τους μικρούς επαγγελματίες, που υπέστησαν ζημιές τις τελευταίες ημέρες", δήλωσε η Γενική Γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με το Νικήτα Κακλαμάνη. Στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν και μικρά καταστήματα, που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης μέριμνας τόνισε η κ. Παπαρήγα και υποστήριξε ότι "θα είναι θετικό μέτρο η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, ενώ θετικό θα ήταν να ισχύσει το ίδιο και για τη ΔΕΗ". Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη των ζημιών, πρόσθεσε η Γραμματέας του ΚΚΕ, το κόμμα της θα κάνει μία κατανομή τι ανήκει στο δήμο της Αθήνας και τι οφείλει η κυβέρνηση να διαθέσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε και με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και τάχθηκε υπέρ ενός δημόσιου συστήματος υγείας, ένα σύστημα στο οποίο οι γιατροί θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

    Όσον αφορά την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι αυτό που απασχολεί το ΚΚΕ είναι ότι "η δολοφονία ενός αθώου παιδιού οπωσδήποτε έβγαλε στην επιφάνεια οργή και αγανάκτηση που υπαρχει και αυτό που μας απασχολεί εμάς είναι να συμβάλουμε αυτή η οργή και η αγανάκτηση να μετατραπεί σε θέσεις, σε οργανωμένο αγώνα, σε αιτήματα, σε πολιτικά συνθήματα. Αυτό είναι το κυριότερο. Κι αν οι βανδαλισμοί έλυναν τα προβλήματα της Παιδείας, της Υγείας, της ανεργίας και του μεροκάματου, ας πήγαινε χαμένο και το παλιάμπελο. Αλλά, κατά τη γνώμη μας, αυτές οι ενέργειες που γίνονται από διατεταγμένες μικρές ομάδες, ανεξάρτητα αν προσελκύουν και κάποιους άλλους, αυτοί οι βανδαλισμοί είναι το άλλοθι για περισσότερη αστυνομοκρατία, για δικαίωση της αστυνομικής βίας την οποία απορρίπτουμε κι αν θέλετε, μπορεί αύριο να βγάλει λάδι και μια συντηρητική πολιτική".

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα, τόνισε στη δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, είναι απόλυτα συνεπές σε ό, τι έχει συμφωνήσει για στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Γι αυτό, θεωρώ δεδομένο ότι εκεί που θα χρειαστούμε τη στήριξη, στα σημεία που η κ. Παπαρήγα ανέφερε, θα την έχουμε", κατέληξε ο δήμαρχος. Υπέρ ενός δημόσιου συστήματος υγείας τάχθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα μετά τη συνάντησή της με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ένα σύστημα στο οποίο οι γιατροί θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματος για εξάωρη ημερήσια εργασία των γιατρών με 1 εφημερία την εβδομάδα και τάχθηκε στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών για ότι αφορά στην ανάγκη διαφύλαξης του χρόνου εργασίας τους.

    Συνάντηση Παπαρήγα- Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών

    Υπέρ ενός δημόσιου συστήματος υγείας τάχθηκε η Αλέκα Παπαρρήγα μετά τη συνάντησή της με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ισχύει γενικά, αλλά και για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Το κύριο μέλημά μας, πρόσθεσε, είναι να μην υπάρχει κανένα παράθυρο προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ξέρουμε ότι είναι ένας στρατηγικός στόχος και στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.

    Οι γιατροί, είπε η κ. Παπαρήγα, πρέπει να δουλεύουν έξι ώρες την ημέρα, να έχουν μία εφημερία την εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη το εξής: Ότι οι καλές υπηρεσίες προσφέρονται από ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι καταπονημένοι, ανανεώνουν τις γνώσεις τους και βεβαίως σε συνδυασμό με ικανοποιητικούς μισθούς. Πολύ περισσότερο που εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα και μοναδικό σύστημα Υγείας, το δημόσιο, με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι έχουν όλα τα μέσα και τα δικαιώματα να προσφέρουν αυτό για το οποίο σπούδασαν και με βάση τις φιλοδοξίες που όλοι ξεκίνησαν σαν νέοι άνθρωποι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16597

    [05] Πάτρα: Συνέντευξη τύπου του Αλέκου Αλαβάνου

    "Στεκόμαστε δίπλα στη νεολαία, παίρνουμε το μήνυμά της και δεν θα την αφήσουμε μόνη της", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης στην Πάτρα, με αφορμή την εδώ και καιρό προγραμματισμένη εκδήλωση διαλόγου με τους πολίτες. Ο κ. Αλαβάνος μένοντας στο θέμα της νεολαίας υπογράμμισε ότι "ας κοιτάξουμε τα προβλήματά της και μην την κοιτάξουμε ως καταναλωτή κινητών τηλεφώνων". "Δεν είναι στόχος μας, ούτε οι βιτρίνες, ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε οι περιουσίες επιχειρηματιών, ούτε ο δημόσιος χώρος που τον θεωρούμε συλλογική ιδιοκτησία, που πρέπει να προστατευθεί", σημείωσε ο Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τυφλή βία και στόχος μας είναι να αντιταχθούμε στην αναλγησία του συστήματος απέναντι στην νεολαία". Ο Α. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι έχει τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο που όπως είπε αντιμετωπίζει την νεολαία και συμπλήρωσε "πως κώφευσε όλα αυτά τα χρόνια στις προτάσσεις του ΣΥΡΙΖΑ".

    "Ολα τα μέτρα της κυβέρνησης κάνουν την νεολαία δεύτερη ακόμα και σε σχέση με τις κατακτήσεις που είχαν οι γονείς της" ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ευθύνες γιατί δημιούργησε έναν κατασταλτικό μηχανισμό, που έφερε αυθαιρεσία» Και συμπλήρωσε: "Δεν υπήρξε προληπτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νέας γενιάς, ώστε τα γεγονότα να μην πάρουν αυτήν την έκταση που βλέπουμε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει συντηρητικά ανακλαστικά, αντί να πάρει το μήνυμα και να συμβάλει, ώστε να ενωθεί όλη η κοινωνία. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι έχει λάθος δρόμο, επικίνδυνο δρόμο και ακολουθεί τοξική πολιτική".

    Ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας: "Καταγγέλλουμε την επίθεση η οποία συντονισμένα έχει ξεκινήσει μέσα από τα ανώτατα κυβερνητικά γραφεία ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι παρόν και συμβάλλει σε μια έκφραση πολιτική και οργανωμένη των κινημάτων της νεολαίας, η οποία έχει πάρει διαστάσεις, η οποία στοχοποιεί και διαμορφώνει ένα άτυπο κέντρο μία άτυπη σύγκλιση στην οποία λυπόμαστε συμμετέχουν και κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.". Ο Α. Αλαβάνος κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει διάλογο με τους μαθητές, τους φοιτητές, όπως επίσης και με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας των αστυνομικών για την δημοκρατική αναδιοργάνωση όπως είπε της Αστυνομίας, Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό "να δώσει σήμα με τον προϋπολογισμό, με την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και τις θέσεις απασχόλησης".

    Όσον αφορά το ζήτημα των αντιπαραθέσεων σε πρόσφατα επεισόδια, σημείωσε ότι "η κυβέρνηση θα έχει ευθύνες, αν έχουμε αρνητικά αποτελέσματα και κινδυνεύσουν ζωές". Σχετικά με την σημερινή εκδήλωση διαλόγου στην Πάτρα είπε ότι "ξέρουμε πως υπάρχουν ελλείμματα σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία και σοβαρές καθυστερήσεις στα έργα, ξέρουμε πως εντείνονται τα κοινωνικά προβλήματα, ξέρουμε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τους μετανάστες» και χαρακτήρισε αδιανόητο «το να μην υπάρχει ένας καταυλισμός, που έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί και να προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Είδηση: 16610


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 December 2008 - 21:53:24 UTC