Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις
  • [02] Απαντήσεις ΣΥΝ στα πολιτικά πυρά

    [01] Συνεχίζονται οι μαθητικές κινητοποιήσεις

    Περαιτέρω κινητοποιήσεις με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου αποφάσισε το συντονιστικό όργανο των μαθητών στην αποψινή του συνεδρίαση. Το μεσημέρι της Δευτέρας μαθητές προγραμματίζουν καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και σε τοπικά αστυνομικά τμήματα, αλλά και αποκλεισμούς δρόμων στα υπουργεία Παιδείας και Εθνικής Αμύνης, στην Πλατεία Καλογήρων, στη Λ. Θηβών, στην οδό Θησέως και Δαβάκη στην Καλλιθέα καθώς και στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Για την Τετάρτη και την Πέμπτη διοργανώνονται νέα συλλαλητήρια. Η λήψη της όποιας απόφασης για καταλήψεις εναποτέθηκε στην αρμοδιότητα των δεκαπενταμελών των σχολείων. Μαθητές και πολίτες τίμησαν και σήμερα τη μνήμη του Αλέξη με νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Τη νύχτα του Σαββάτου σημειώθηκαν επεισόδια περιορισμένης έκτασης στο κέντρο της Αθήνας. Ένταση υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη.

    Επί ποδός μαθητές, φοιτητές και συνδικάτα

    Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις και θα ενημερώσουν για τα αιτήματα και τους αγώνες τους την κοινή γνώμη και κυρίως τους γονείς και τους εργαζόμενους.

    Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου το απόγευμα, θα συμμετάσχουν σε διαδήλωση στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, μαζί με το ΠΑΜΕ. Στο ίδιο σημείο θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Δεκεμβρίου.

    Επίσης, φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κλείσιμο των σχολών μέχρι τις 19/12, συγκέντρωση - συλλαλητήριο μαζί με τα Συντονιστικά των μαθητών την Πέμπτη 18/12 στις 12:00 στην Ομόνοια και τέλος, συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 17/12, στις 6:00 το απόγευμα στην Ομόνοια.

    Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

    Το απόγευμα μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων συγκεντρώθηκαν στην οδό Μεσολογγίου στο σημείο όπου πριν από μια εβδομάδα ο 15χρονος Αλέξανδρος άφησε την τελευταία του πνοή.

    Νωρίτερα διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας.

    Νωρίς το απόγευμα ολοκληρώθηκε η πορεία με μοτοσικλέτες και ποδήλατα φοιτητών και αντεξουσιαστών, στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν περίπου 100 άτομα, με αυτοκίνητα, μηχανάκια και ποδήλατα, που ξεκίνησαν την πορεία τους από τη Σχολή Θεάτρου και κινήθηκαν προς τις δυτικές συνοικίες, υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικής δύναμης. Οι διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς, στα οποία το κεντρικό σύνθημα ήταν "καμία δίωξη στους συλληφθέντες του Δεκέμβρη" κι επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησής τους, όπου και διαλύθηκαν.

    Επεισόδια περιορισμένης έκτασης σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

    Χθες το βράδυ, σημειώθηκαν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ομάδες νεαρών πυρπόλησαν τρεις τράπεζες στο ύψος της ΑΣΟΕΕ, ένα παράρτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ και έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

    Επίθεση από αγνώστους είχε δεχτεί νωρίτερα και το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.

    Οι νεαροί που απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, στη συνέχεια πήγαν στη Χαριλάου Τρικούπη όπου έκαψαν κάδους κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    "Όσο καταδικαστέα είναι η αντίδραση του αστυνομικού, τόσο καταδικαστέοι είναι και οι βανδαλισμοί και η τυφλή βία. Η μόνη λύση απέναντι στα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε είναι ότι όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως, δεν πρέπει να αφήσουμε την οργή μας να μεταβληθεί σε μια τυφλή και εκτός ελέγχου καταστροφική δύναμη. Δεν πρόκειται για "αγανακτισμένους πολίτες" αλλά για μία νέα μορφή "τρομοκρατίας" από νεοαναρχικούς" είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα "ο Φιλελεύθερος".

    Στη Θεσσαλονίκη άγνωστοι επιτέθηκαν με γκαζάκια και μολότοφ, τα ξημερώματα, σε γραφεία του ΚΚΕ, ενώ έβαλαν φωτιά σε 12 κάδους απορριμμάτων.

    Για "μέρος σχεδίου που συνδέεται με κέντρα που έχουν ως κύριο στόχο το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα και το κίνημα της νεολαίας" έκανε λόγο η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ. "Οι επιθέσεις στα γραφεία του ΚΚΕ αποκαλύπτουν ξεκάθαρα και τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τις κουκούλες και τους εμπνευστές τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16705

    [02] Απαντήσεις ΣΥΝ στα πολιτικά πυρά

    Την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος για μια ακόμη φορά εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους αγώνες της νεολαίας,οι οποίοι, όπως είπε, "δεν είναι δυνατό να συκοφαντηθούν από τη δράση μιας μειοψηφίας που επιδίδεται σε καταστροφικές τακτικές". Η πρακτική της βίας γεννά βία και δεν οδηγεί πουθενά, είπε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι η σπασμένη βιτρίνα είναι αφορμή για να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτη τη λογική του Περισσού και τόνισε, πως είναι να αναρωτιέται κανείς, γιατί το ΚΚΕ και η Αλέκα Παπαρρήγα συμπλέει με το Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος, όπως είπε, αυτή την περίοδο εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως το διακρίνει μια αμηχανία αφού θέλει να πατάει σε δυο βάρκες και από τη μια ζητάει εκλογές, ενώ από την άλλη ουσιαστικά είναι συναινετικό. Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ παρουσίασε επίσης έξι προτάσεις του κόμματος που μπορούν "να δώσουν θετική αγωνιστική προοπτική στους πολίτες και τη νεολαία".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτιμώντας τα τελευταία γεγονότα είπε ότι οι κινητοποιήσεις δεν αποτελούν μόνο μεγάλες εκδηλώσεις αντίστασης και διαμαρτυρίας που τροφοδοτούνται από συσσωρευμένη δυσφορία και αγανάκτηση απέναντι σε πρακτικές που θέτουν τη νέα γενιά στο περιθώριο, αλλά περιέχουν και ένα μεγάλο θετικό φορτίο για ριζοσπαστικές αλλαγές.

    Εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επιθέσεις γιατί είναι η μόνη δύναμη που περιέγραψε αντικειμενικά τις εξελίξεις και τα κοινωνικά της αίτια.

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ταυτιστούν οι διαδηλωτές με τις εκδηλώσεις βίας, και διερωτήθηκε γιατί συνδράμει αυτό το σχέδιο η κ. Παπαρήγα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ αλλά και την κριτική που δέχεται σχετικά με τους κουκουλοφόρους ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανοησίες τα όσα λέγονται για μη περιφρούρηση των συγκεντρώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ή για ψηφοθηρική προσέγγιση και πρόσθεσε ότι αντίθετα, τα άλλα κόμματα είναι αυτά που ποντάρουν στα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.Οι προτάσεις του ΣΥΝ

    1. Να μπει φρένο στην πολιτική του αυταρχισμού, της καταστολής και της στρατιωτικοποίησης με άμεσες ριζικές αλλαγές σε δημοκρατική κατεύθυνση, με σκοπό, την αλλαγή προσανατολισμού και της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας.

    2. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

    3. Αγώνας για πλήρη, σταθερή και ασφαλή εργασία για όλους και όλες.

    4. Εκπόνηση και άμεση εφαρμογή ενός έκτακτου προγράμματος για τη δραστική μείωση της ανεργίας συνολικά και ειδικότερα της ανεργίας των νέων.

    5. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

    6. Ίσα δικαιώματα, άρση και καταπολέμηση κάθε διάκρισης λόγω φύλου, θρησκείας, χρώματος, καταγωγής , σεξουαλικού προσανατολισμού. Όχι στις γειτονιές γκέτο, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16706


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 December 2008 - 21:53:03 UTC