Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους δρόμους και σήμερα οι μαθητές
  • [02] Ύστατο χαίρε
  • [03] Μπους: Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει τελειώσει
  • [04] Από σήμερα καταβάλει ο ΟΑΕΔ το 2ο δώρο
  • [05] Υπογραφές για το κείμενο της συγνώμης
  • [06] Σε απεργιακή τροχιά γιατροί & φαρμακοποιοί
  • [07] Ταϊλάνδη: Εξελέγη ο νέος Πρωθυπουργός
  • [08] Σύνοδος του κουαρτέτου για τη Μ.Ανατολή
  • [09] 14.000 Αϊ-Βασίληδες τους δρόμους του Πόρτο
  • [10] Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

    [01] Στους δρόμους και σήμερα οι μαθητές

    Κοινωνία

    Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι διαδηλώσεις μαθητών και φοιτητών. Καθιστική διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας θα πραγματοποιήσουν σήμερα Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι μαθητές, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων σε διάφορα σημεία της Αθήνας, όπως στο Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι ,την Αγ. Λαύρας και Γαλατσίου, την Μεσογείων στο ύψος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τη λεωφόρο Θηβών, τη διασταύρωση της Θησέως και Δαβάκη στην Καλλιθέα, την πλατεία Καλογήρων κι στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά. Παράλληλα σήμερα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε γυμνάσια λύκεια και φοιτητικές σχολές από τις οποίες αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι και τα Χριστούγεννα.

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, κάλεσε τους μαθητές να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς κουκούλες, και προανήγγειλε συνεργασία του Υπουργείου με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, ώστε να μην περάσει η ένταση από το δρόμο στα σχολεία.

    Στο μεταξύ αίτηση αποφυλάκισης των δύο ειδικών φρουρών, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, αναμένεται να καταθέσει σήμερα ο συνήγορός τους Αλέξης Κούγιας.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 16720

    [02] Ύστατο χαίρε

    Ευρώπη

    Το ύστατο χαίρε απευθύνουν αυτή την ώρα ο κυπριακός ελληνισμός και η Ελλάδα στον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πολιτικό ηγέτη, που ανάλωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού και άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη σύγχρονη κυπριακή πολιτική ιστορία. Η κηδεία του τελείται δημοσία δαπάνη στις 11 το πρωί από τον ιερό ναό Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο. Στην εξόδια ακολουθεία, που ξεκίνησε στις 11 το πρωί, παρίστανται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο. Παρούσα είναι και η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον οποίο συνοδεύει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γιώργο Καρατζαφέρη και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων. Επικήδειο θα εκφωνήσει ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και αποχαιρετιστήριους λόγους θα απευθύνουν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, εκ μέρους των φίλων και συνεργατών ο Χριστόδουλος Πασιαρδής και εκ μέρους της οικογένειας η κόρη του Αναστασία. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Δευτεράς.

    Στις 10.30 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργός Παρά τω Προέδρω υπέγραψαν το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Στο βιβλίο αναγράφεται: ''Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του Κύπρο από τις επάλξεις του Βουλευτή, Προέδρου της Βουλής, Υπουργού, Διαπραγματευτή και Προέδρου της Δημοκρατίας ''

    Η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι ημικρατικοί οργανισμοί και ιδρύματα ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως οι Δήμοι και τα κοινοτικά συμβούλια.

    Η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" έχει πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο "Ο Τάσσος στην Αθανασία" και μεταξύ άλλων προβάλλει το χθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Λευκωσία για την τελευταία συνάντηση στα τέλη Οκτωβρίου του πρακτορείου με τον εκλιπόντα ηγέτη με τίτλο τις επισημάνσεις, που έκανε ο εκλιπών ηγέτης στην συνάντηση εκείνη, στην οποία τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές θέσεις για "παρθενογένεση", "συνεταιρισμό" και "συνιστώντα κράτη".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16710

    [03] Μπους: Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει τελειώσει

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έχει τελειώσει αλλά η νίκη είναι κοντά, δήλωσε την Κυριακή από τη Βαγδάτη ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας ασφαλείας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, μέχρι το τέλος του 2011που υπεγράφη συμβολικά στη Βαγδάτη με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ-Μαλίκι. Σήμερα, ο Τζορτζ Μπους βρίσκεται στο Αφγανιστάν, όπου θα συναντήσει τον αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι και θα επισκεφθεί αμερικανικές μονάδες που σταθμεύουν στην περιοχή. Καθοδόν για την Καμπούλ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται για τη λήψη απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα δώσει νέα ώθηση στις συζητήσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Οι Μπους και Μαλίκι υπέγραψαν συμβολικά τη συμφωνία ασφαλείας που καθορίζει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ από τώρα έως το τέλος του 2011. Η συμφωνία , αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν ένα χρόνο, έχει επικυρωθεί από το ιρακινό κοινοβούλιο τον Νοέμβριο.

    Ερωτηθείς για τις ελπίδες που υπάρχουν για την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών για το Μεσανατολικό έως την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου του 2009,ο Μπους εμφανίστηκε συγκρατημένος. "Το ερώτημα είναι: Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ θέλουν να δημιουργηθεί ένα κράτος; Αυτό μένει να διευκρινιστεί".

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στο ζήτημα του αφοπλισμού της Βόρειας Κορέας, σημειώνοντας ότι ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Τζονγκ Ιλ επιχειρεί «να θέσει σε δοκιμασία τη διαδικασία» των συνομιλιών για το πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας, έπειτα από το ναυάγιο την περασμένη εβδομάδα των εξαεθνών διαπραγματεύσεων.

    Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως όλες οι υπόλοιπες πέντε χώρες, που διαπραγματεύονται με τη Βόρειο Κορέα -Ιαπωνία, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Νότιος Κορέα- έχουν συμφωνήσει πως οι μελλοντικές αποστολές καυσίμων δεν πρόκειται να ξεκινήσουν εάν δεν υπάρξει κάποια απτή πρόοδος στο πρωτόκολλο επαλήθευσης της Πιονγκγιάνγκ.

    «Δεν είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία δοκιμάζεται. Το κλειδί είναι να είμαστε αμετακίνητοι κι υπομονετικοί με μία δομή, η οποία θα επιτρέψει στον επόμενο πρόεδρο, ή στον αμέσως επόμενο πρόεδρο να έχει τη δυνατότητα να επιλύσει διπλωματικά το ζήτημα αυτό» τόνισε ο Μπους.

    Είδηση: 16722

    [04] Από σήμερα καταβάλει ο ΟΑΕΔ το 2ο δώρο

    Ειδήσεις

    Αρχίζει από σήμερα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού [ΟΑΕΔ] τη καταβολή της ισόποσης προς το δώρο Χριστουγέννων 2008 συμπληρωματικής παροχής σε όλους τους δικαιούχους.Η συμπληρωματική παροχή θα καταβληθεί σε όσους επιδοτούνται ή επιδοτήθηκαν εντός του έτους για τακτική ανεργία και δικαιούνται αναλογίας δώρου Χριστουγέννων.

    Οι δικαιούχοι μπορούν από σήμερα να προσέρχονται στον ΟΑΕΔ και για την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους, να προσκομίζουν:- το δελτίο αστυνομικής ταυτότητάς τους,- βιβλιάριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος &- το Ατομικό τους Βιβλιάριο Ασθενείας.Αρμόδιος υπάλληλος του ΟΑΕΔ θα υπογράφει και θα σφραγίζει το Ατομικό Βιβλιάριο Ασθενείας, βεβαιώνοντας έτσι ότι ο κάτοχός του είναι δικαιούχος της συμπληρωματικής παροχής δώρου Χριστουγέννων, προκειμένου εν συνεχεία να του εκδοθεί επιταγή ή να πιστωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου, με το αντίστοιχο ποσό.Το δώρο Χριστουγέννων, σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία, υπολογίζεται βάση του χρόνου λήψης του επιδόματος ανεργίας, στη χρονική βάση από 1ης Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή, όπως ισχύει και για τους εργαζομένους.

    Είδηση: 16721

    [05] Υπογραφές για το κείμενο της συγνώμης

    Ειδήσεις

    Άρχισε από σήμερα στο διαδίκτυο η συγκέντρωση υπογραφών για ένα κείμενο με το οποίο οι τούρκοι ζητούν συγνώμη από του αρμένιους για τα γεγονότα του 1915, γνωστά ως "γενοκτονία".

    Το κείμενο το οποίο καλούνται να υπογράψουν οι τούρκοι, αναφέρει τα εξής:"Η συνείδησή μου δεν δέχεται την απάθεια και την άρνηση έναντι της "Μεγάλης Καταστροφής" που αντιμετώπισαν οι Οθωμανοί Αρμένιοι το 1915. Αρνούμαι την αδικία αυτή, προσωπικά συμμερίζομαι τον πόνο και τα αισθήματα των Αρμενίων αδελφών μου και τους ζητώ συγγνώμη".Το κείμενο περιλαμβάνεται στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε, με τη διεύθυνση "ozurdiliyoruz.com", δηλαδή, ζητούμε συγνώμη.Πρόκειται για πρωτοβουλία των καθηγητών πανεπιστημίου Μπασκίν Οράν, Τζενγκίζ Ακτάρ, Αχμέτ Ινσέλ και του δημοσιογράφου Αλί Μπαϊράμογλου.Η εκστρατεία που έχει ήδη αρχίσει να δέχεται σκληρή κριτική, ιδιαίτερα από το χώρο των εθνικιστών, αναμένεται να συνεχιστεί επί ένα χρόνο και να έχει τη στήριξη συνολικά 275 τούρκων διανοουμένων.

    Είδηση: 16719

    [06] Σε απεργιακή τροχιά γιατροί & φαρμακοποιοί

    Απεργούν σήμερα οι ιδιώτες γιατροί όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση πληρωμών από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου με απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.Παράλληλα στην απεργία συμμετέχουν και οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν άμεσα τα μέλη της από τον ΟΠΑΔ, θα αναστείλουν τις συμβάσεις με το Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και θα δέχονται ασφαλισμένους μόνο με καταβολή της αμοιβής τους μετρητοίς.Οι φαρμακοποιοί της Αττικής από την άλλη μεριά ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους κανονικά με την συνταγή του γιατρού.Τα διαγνωστικά κέντρα προχωρούν σε αναστολή των συμβάσεών τους με τα ταμεία λόγω ανεξόφλητων οφειλών ενώ στις 18 Δεκεμβρίου οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν 24ωρη προειδοποιητική απεργία

    Είδηση: 16718

    [07] Ταϊλάνδη: Εξελέγη ο νέος Πρωθυπουργός

    Ειδήσεις

    Ο 44χρονος Αμπχισίτ Βεζτζαζίβα, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Ταϊλάνδη, εξελέγη κι επισήμως ως 27ος πρωθυπουργός του ασιατικού βασιλείου, έπειτα από την ψηφοφορία στη σύνοδο της Κάτω Βουλής , ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του σώματος. Ο Αμπχισίτ, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, με 235 ψήφους εξασφάλισε την υποστήριξη περισσότερων από τους απαιτούμενους 220 βουλευτές για να εκλεγεί στην πρωθυπουργία, έναντι 198 ψήφων του προτεινόμενου από τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Θακσίν Σιναουάτρα, Πράσα Προμνόγκ, ανακοίνωσε η ίδια πηγή. Τρεις βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία. "Ο Αμπχισίτ εξασφάλισε περισσότερες από τις μισές (απαιτούμενες) ψήφους, κι λόγω αυτού εκλέγεται πρωθυπουργός", τόνισε ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Σάι Σιντσόμπ.

    Είδηση: 16717

    [08] Σύνοδος του κουαρτέτου για τη Μ.Ανατολή

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη θα έχει σήμερα Δευτέρα η διπλωματική ομάδα του κουρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε. και ΟΗΕ), λίγες μόλις ημέρες πριν από την αλλαγή ηγεσίας στην προεδρία των ΗΠΑ. Η απερχόμενη αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις , ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ και ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μετάσχουν στη Σύνοδο που θα γίνει υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Ο κ. Μπαν ανακοίνωσε ότι έχει προσκαλέσει για τη Σύνοδο αυτή και αρκετές αραβικές Κυβερνήσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση θα "φέρει καρπούς"'. "Θεωρώ ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν δεσμευτεί στις άμεσες και ταχείες διαπραγματεύσεις και έχουν δημιουργήσει εμπιστοσύνη και ένα σχέδιο εργασίας που δεν υπήρχε καν πριν από δύο χρόνια", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι "φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν". "Εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα να τους βοηθήσει να πραγματοποιήσουν αυτό το μεγάλο απροσδιόριστο όνειρό τους".

    Στο μεταξύ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα ανακοινώσει "προσεχώς" την ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, οι οποίες απορρίπτονται από την οργάνωση της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, έγινε γνωστό την Κυριακή από τον εκπρόσωπο του κ. Αμπάς.

    "Ο Πρόεδρος θα ανακοινώσει προσεχώς την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών", τόνισε ο Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα μιλώντας στον Τύπο.

    Ο κ. Αμπάς υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου δήλωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει στις εκλογές στις αρχές του 2009, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία συμφιλίωσης με το κίνημα της Χαμάς, που ήδη από το καλοκαίρι του 2007, κατέχει τη Λωρίδα της Γάζας.

    Αλλά η Χαμάς, που έχει και τον έλεγχο του κοινοβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιανουάριο του 2010, απορρίπτει την ιδέα διενέργειας εκλογών και θεωρεί ότι η θητεία του Προέδρου Αμπάς ολοκληρώνεται στις 9 Ιανουαρίου.

    Εξάλλου την πρόθεση της να απελευθερώσει σήμερα Δευτέρα 227 Παλαιστίνιους κρατούμενους ανακοίνωσε την Κυριακή η ισραηλινή διοίκηση ποινικών υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωσή τους.

    Το μέτρο αυτό, που είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα, αφορά 209 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τη Δυτική Όχθη και 18 από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Ειδική κυβερνητική επιτροπή του Ισραήλ έχει εγκρίνει τα ονόματα των υποψήφιων προς απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, από τους οποίους κανείς δεν έχει εμπλακεί σε δολοφονικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

    Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Αυγούστου το ισραηλινό κράτος προχώρησε στην απελευθέρωση 198 Παλαιστίνιων φυλακισμένων που βρίσκονται σε διάφορες ισραηλινές φυλακές ενώ έγινε γνωστό ότι κρατά ακόμα άλλους 11 χιλιάδες Παλαιστίνιους.

    Όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για το τέλος της εκεχειρίας με την Χαμάς που συμφωνήθηκε πριν έξι μήνες στη Γαζα και λήγει στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οργάνωση.

    "Αφού αποδεχτήκαμε την ηρεμία εδώ και έξι μήνες, είναι προφανές ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Για το Ισραήλ η 19η Δεκεμβρίου δεν έχει σημασία", τόνισε σύμβουλος του υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο. "Αν η ηρεμία συνεχιστεί, το Ισραήλ θα την σεβαστεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιδράσουμε και με τα κατάλληλα στρατιωτικά μέσα", πρόσθεσε ο ίδιος. Χθες ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ επισήμανε πως η εκεχειρία με το Ισραήλ δεν θα ανανεωθεί.

    Είδηση: 16715

    [09] 14.000 Αϊ-Βασίληδες τους δρόμους του Πόρτο

    Στην Πορτογαλία, περισσότεροι από 14 χιλιάδες άτομα ντύθηκαν Αϊ-Βασίληδες και ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης του Πόρτο.Το εν λόγω ασυνήθιστο γεγονός έλαβε χώρα μετά από σε σχετική γιορτή που έγινε την Κυριακή στην πορτογαλική πόλη Πόρτο, σε μια προσπάθεια αφ' ενός μεν να κατακτήσουν ένα παγκόσμιο ρεκόρ, ώστε έτσι να μπορέσουν να μπουν στο Βιβλίο Γκίνες, αφ' εταίρου δε, για να συγκεντρώσουν χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό.

    Παρά το τσουχτερό κρύο και την συνεχή βροχή, το πλήθος των ασπροκόκκινων ντυμένων Αη Βασίληδων, στους οποίους περιλαμβάνονταν πολλές γυναίκες και παιδιά, κατάλληλα εφοδιασμένοι με λευκές γενιάδες, περιδιάβηκε τους δρόμους της πόλης, χόρεψε με τους πεζούς και μοίρασε δώρα που αγοράστηκαν με τα χρήματα που προσέφεραν όσοι πολίτες αποφάσισαν να μεταμφιεστούν στον πιο αγαπημένο παππού όλων των παιδιών του κόσμου.

    Ο κάθε ένας εκ των συμμετεχόντων προσέφερε από ένα ευρώ και με το σύνολο των χρημάτων αγοράστηκαν παιχνίδια για άπορα παιδιά.

    Δεν ήταν μόνο ένα δρώμενο λόγω του ότι το απαιτούν οι εορταστικές ημέρες, αλλά και μία σημαντική προσφορά στους μη έχοντες, όπως έλεγαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα κερδίσουν και την καταχώρησή τους στο Βιβλίο Γκίνες, αφού το προηγούμενο ρεκόρ των πιο πολλών Αϊ-Βασίληδων το κατέχει η πόλη Ντέρι Σίτι της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου σε ανάλογη γιορτή συγκεντρώθηκαν 12.965 πολίτες που ενδύθηκαν με την παραδοσιακή στολή του παιδικού σύμβολου των Χριστουγέννων.

    Είδηση: 16714

    [10] Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, πριν την σύνοδο του ΟΠΕΚ που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στην Αλγερία, όπου αναμένεται να αποφασιστεί μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου.Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου καταγραφεί άνοδος κατά 1,15 δολάρια στα 47,73 δολάρια το βαρέλι.Ενισχυμένη κατά 82 σεντς ήταν και η τιμή του Μπρεντ στα 47,25 δολάρια το βαρέλι.

    Το Ιράν, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, ζήτησε χθες να μειωθεί η ημερήσια παραγωγή του καρτέλ κατά 1,5 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια, κάτι που θα κάνει και κατά την έκτακτη σύνοδο του διεθνούς οργανισμού στο Οράν της Αλγερίας, στις 17 Δεκεμβρίου."Η θέση μας στην σύνοδο του ΟΠΕΚ στην Αλγερία θα είναι να μειωθεί η ημερήσια παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά 1,5 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια", τόνισε ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Γκολάμ Χοσείν Νοζαρί.

    Είδηση: 16707


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 December 2008 - 9:55:12 UTC