Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άτυπη σύνοδος της Ομάδας της Ελιάς στη Σικελία
  • [02] Πυραμίδαβ¦απληστίας
  • [03] Διπλασιάζεται ο αριθμός πασχόντων από πρεσβυωπία
  • [04] Σε λευκό κλοιό
  • [05] Μανδύας θερμού πλάσματος περιβάλλει τη Γη

    [01] Άτυπη σύνοδος της Ομάδας της Ελιάς στη Σικελία

    Ειδήσεις

    Ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Ταορμίνα της Σικελίας, οι εργασίες της πέμπτης άτυπης συνόδου της "Ομάδας της Ελιάς". Πρόκειται για την ομάδα που απαρτίζουν οι υπουργοί των Εξωτερικών των μεσογειακών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία) όπως και οι υπεύθυνοι της διπλωματίας μερικών εκ των χωρών που γειτνιάζουν με τη Μεσόγειο. Εκ μέρους της Ελλάδας στις εργασίες της συνόδου μετέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης. Η "Ομάδα της Ελιάς" συστάθηκε το 2006 με ελληνική πρωτοβουλία και η πρώτη υπουργική συνάντηση, μετά τη δημιουργία της, στις Βρυξέλλες, είχε οργανωθεί στο Λαγονήσι.

    Στη συνεδρίαση Δευτέρα 15 και Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, κύρια θέματα προς συζήτηση είναι η ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, η παράνομη μετανάστευση, η ενεργειακή ασφάλεια και η Ένωση για τη Μεσόγειο, που προωθείται από τη γαλλική Προεδρία.

    Είδηση: 16748

    [02] Πυραμίδαβ¦απληστίας

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Ηχηρό παράδειγμα της απληστίας και των τοξικών επενδύσεων που οδήγησαν στην χιονοστιβάδα της οικονομικής κρίσης αποτελεί η απάτη η οποία αποκαλύφθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρωταγωνιστή κορυφαίο στέλεχος της Wall Street. Ο Bernard Madoff πρώην πρόεδρος του Nasdaq έστησε μια πυραμίδα με θύματα μεγάλες τράπεζες και ιδιώτες από όλο τον κόσμο, που απέβλεπαν στις υψηλές αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, ο χρηματιστής-μάγος εξαφάνισε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια επενδυτών που τον εμπιστεύτηκαν. Στην Ιρλανδία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο ανα-κεφαλαιοποίησης, ύψους 10 δισ. ευρώ, υπέρ των έξι βασικών τραπεζών της χώρας, ενώ ο σουηδικός όμιλος Electro-lux, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει διεθνώς, άλλες 3.000 θέσεις εργασίας.

    ΔΝΤ: Το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας είναι "ελαφρώς μικρό"

    Το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι "λίγο μικρότερο" από τις ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, εκτιμά ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν. "Αυτό που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες (...) το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, είναι ελαφρώς μικρότερο από αυτό που χρειαζόμαστε", είπε ο Στρος-Καν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες το σχέδιο ανάκαμψης, ύψους 200 δισ. ευρώ (δηλαδή το 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ) για να αντιμετωπιστεί η ύφεση. Το ΔΝΤ προτείνει, από την πλευρά του, ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα αγγίζει περίπου το 2% του ΑΕΠ όλης της διεθνούς οικονομίας.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Κρις Ντοντ από το Δουβλίνο στο οποίο βρίσκεται σήμερα Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, με δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι, "είναι βέβαιος πως η κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον "θα βοηθήσει τελικά" τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, "παρέχοντας τους τελικά τα απαραίτητα δάνεια", ώστε να αντιπαρέλθουν την εκτεταμένη παρούσα οικονομική κρίση. Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στη δυνατότητα να αντληθούν κεφάλαια δανεισμού στους αυτοκινητοβιομήχανους από το υφιστάμενο "Πρόγραμμα Αρωγής για Περιουσίες αντιμέτωπες με οικονομική δοκιμασία"-το TARP. Ο ίδιος αποδέχθηκε ότι το ρευστό είναι ένα θέμα, που κυριολεκτικά "καίει" τις "Μπιγκ Θρι" του Νιτρόϊτ--Κράϊσλερ, Φορντ, Τζένεραλ Μότορς, GM--"σε ένα πραγματικά εκπληκτικό βαθμό" επί του παρόντος. "Με δάνεια, αποκλειστικά, θα μπορέσουν να επιβιώσουν αυτές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009", υπογράμμισε ο κ. Ντοντ. εστιάζοντας περισσότερο στη GM και την Κράϊσλερ.

    Ιταλία: Έως και 200.000 άτομα σε "τεχνική ανεργία" στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας

    Η κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει οδηγήσει σε τεχνική ανεργία 150.000-200.000 άτομα στην Ιταλία, σύμφωνα με ανακοίνωση ενός από τα μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα, την ώρα που τα εργοστάσια της Fiat έκλεισαν για ένα μήνα. Πρόσφατα η Fiat ανακοίνωσε ότι όλα τα εργοστάσιά της στην Ιταλία θα κλείσουν από Δευτέρα 15/12 έως και τις 12 Ιανουαρίου - το μέτρο αυτό πλήττει 48.000 υπαλλήλους.

    "Σε κάθε εργαζόμενο στη Fiat αντιστοιχούν 3 ή 4 που εργάζονται στους υπεργολάβους, γεγονός που σημαίνει ότι η τεχνική ανεργία πλήττει 150.000 έως 200.000 εργαζομένους", ανέφερε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου μεταλλουργίας CGIL του Τορίνου, Τζόρτζιο Αϊραούντο. Συνολικά, στην Ιταλία περίπου 275.000 άνθρωποι απασχολούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία.

    Γαλλία: Νέο μέτρο για τους καταθέτες, σε περίοδο οικονομικής κρίσης

    Οι καταθέτες στην ευρωζώνη πρέπει να αποζημιώνονται σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης για την τράπεζα μέσα σε χρονική διορία 35 το πολύ ημερών, συμφωνήθηκε τη Δευτέρα ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία. Πρόκειται για διορία συντομότερη μεν από το εξάμηνο, που προέβλεπε η έως τώρα κείμενη νομοθεσία, αλλά μακρότερη σε σύγκριση με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η νέα διορία που θεσπίζεται αποσκοπεί "στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του καταθετικού κοινού". Πρόκειται πάντως για ποσά καταθέσεων έως 50 χιλιάδες ευρώ (από 20 χιλιάδες ευρώ που προέβλεπε η κοινοτική νομοθεσία). Χρόνος έναρξης εφαρμογής του νέου μέτρου ορίστηκε ο ερχόμενος Ιούλιος.

    Η γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ενδέχεται να χάσει 85 εκατ. ευρώ στα πλαίσια της γιγάντιας απάτης του αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου Bernand Madoff και πως οι πλούσιοι πελάτες της ενδέχεται από την πλευρά τους ν' απολέσουν έως και 78 εκατ. ευρώ.

    "Η Dexia δεν είχε κάνει καμία άμεση επένδυση στα κονδύλια που διαχειριζόταν η Madoff Investment Securities», όμως ορισμένοι μεγάλοι πελάτες της «έχουν εκτεθεί έως συνολικά 78 εκατ. ευρώ στα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στα πακέτα που διαχειριζόνταν η Maadoff", τονίζει η τράπεζα. Από την πλευρά της, η Dexia είναι "εμμέσως εκτεθειμένη" στην υπόθεση αυτή, διότι δάνεισε "κεφάλαια τα οποία επενδύθηκαν σε φακέλους που διαχειριζόταν η Madoff", για ένα ποσόν που ακαθάριστα φθάνει τα 164 εκατ. ευρώ. Καθώς όμως τα κεφάλαια αυτά είναι "μερικώς" ασφαλισμένα, η τράπεζα ευελπιστεί πως θα επανακτήσει τα μισά. Τουτέστιν, "εάν η αξία των μετοχών που διαχειριζόταν η Madoff μηδενισθεί", τα δάνεια αυτά μπορεί να σημάνουν "απώλειες μετά την εκκαθάριση 85 εκατ. ευρώ", τονίζει η τράπεζα, η οποία εν μέρει εθνικοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο κι η οποία ήδη παρουσίαζε το τρίτο τρίμηνο απώλειες 1,5 δις ευρώ.

    Χρηματαγορά - Ομόλογα - Ευρώ

    Χρηματαγορά - Ομόλογα - Ευρώ

    Στα 1,3510 δολάρια διαμορφώθηκε η ενδεικτική ισοτιμία του ευρώ. Την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών παρουσίασε τη Δευτέρα το δολάριο καθώς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαίνονταν στα 1,3621 δολάρια από το επίπεδο των 1,3369 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας η υποχώρηση του δολαρίου ξεπέρασε το 1,5% αγγίζοντας τα 1,3627 δολάρια.

    Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3510 δολάρια. Το κλίμα για το αμερικανικό νόμισμα είναι αρνητικό καθώς εκτιμάται ότι η Fed θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια της σε επίπεδα που θα πλησιάζουν το μηδέν.

    Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, το δολάριο θα υποχωρήσει μέχρι τα 1,45 ευρώ ως το τέλος του χρόνου.

    Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ), η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 576 εκατ. ευρώ. Εξαυτών τα 155 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα 421 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στον 3ετή τίτλο (λήξεως 20,03.11) με 246 εκατ. ευρώ και στον 20ετη (λήξεως 22.10.19) με 80 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διευρύνθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 2,2% με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 5,47% έναντι 3,27% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

    Στη διατραπεζική αγορά, συνεχίστηκε και σήμερα η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Πιο αναλυτικά, το επιτόκιο euribor διάρκειας δώδεκα μηνών κυμαίνονταν στο 3,43% από 3,47% . Στη διάρκεια εννέα μηνών το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 3,38% από 3,42%. Στο εξάμηνο, το euribor κυμαίνονταν στο 3,33% από 3,63% στο τρίμηνο στο 3,24% από 3,28% και στο μήνα στο 2.95% από 2,99%.

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-κλείσιμο

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-κλείσιμο

    Λονδίνο ftse 4.277,56 - 2,79 -0,07% Φρανκφούρτη dax 4.654,82 - 8,55 -0,18% Φρανκφούρτη Eurostoxx 2.407,47 - 11,44 -0,47% Παρίσι cac 3.185,66 -27,94 -0,87% Ζυρίχη smi 5.526,54 -109,63 -1,98%

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 16750

    [03] Διπλασιάζεται ο αριθμός πασχόντων από πρεσβυωπία

    Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι διεθνώς έχουν πρεσβυωπία, και, από αυτούς, υπολογίζεται ότι τα 410 εκατ. αδυνατούν να εκτελέσουν δραστηριότητες που απαιτούν κοντινή όραση. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, υπό τον δρα Μπράιαν Χόλντεν, το πρόβλημα, επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 2020 θα πάσχουν από πρεσβυωπία 1,4 δισ άνθρωποι και το 2050 πάνω από 1,8 δισ.

    Είδηση: 16755

    [04] Σε λευκό κλοιό

    Ειδήσεις

    Νεκρούς και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία που σαρώνει το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, προκαλώντας νεκρούς και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές. Πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυρές βροχοπτώσεις έγιναν αιτία να αποκλειστούν πολλές περιοχές στην Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία και την κεντροανατολική Ευρώπη. Οι μετεωρολόγοι περιμένουν επιδείνωση της βαρυχειμωνιάς. Στην κεντρική και Νότια Γαλλία τσουχτερό κρύο, κυκλοφοριακό χάος και δρόμοι παγίδες. Ο χιονιάς στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ 100.000 νοικοκυριά βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Οι αρχές σήμαναν "πορτοκαλί συναγερμό" σε 12 επαρχίες που παραμένουν όμηροι της κακοκαιρίας.

    Από την μια...ο βοράς δοκιμάζεται από ισχυρές χιονοθύελλες. από την άλλη η κεντρική και η Νότια Ιταλία ετοιμάζεται για δεύτερο κύμα σφοδρών βροχοπτώσεων. Τα νερά του Τίβερη άρχισαν να φουσκώνουν και πάλι. ύστερα από μια σχετική υποχώρηση του Σαββατοκύριακου.

    Η κακοκαιρία πλήττει και την Ισπανία, όπου ο στρατός πραγματοποίησε τουλάχιστον 400 απεγκλωβισμούς ατόμων από οχήματα που είχαν παγιδευτεί στο χιόνι. Έως και επτά ώρες περίμεναν οι οδηγοί μέχρι να έρθει βοήθεια. Στις οδικές αρτηρίες μεταξύ Λεόν και Αστούριας, το χιόνι ξεπέρασε το ένα μέτρο.

    Ακόμη και στο νησί Μαγιόρκα, η οροσειρά είναι πάλλευκη. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έμειναν στο σκοτάδι εξαιτίας του ψύχους και των ισχυρών ανέμων. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του παγετού στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

    Είδηση: 16745

    [05] Μανδύας θερμού πλάσματος περιβάλλει τη Γη

    Η λεπτομερής ανάλυση των δεδομένων που έστειλαν πέντε διαφορετικοί δορυφόροι, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός μανδύα θερμού πλάσματος γύρω από τον πλανήτη μας, μιας νέας περιοχής στη γήινη μαγνητόσφαιρα, δηλαδή στην αόρατη "ασπίδα" των μαγνητικών πεδίων και των ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που περιβάλλουν και προστατεύουν τη Γη από τις "επιδρομές" του ηλιακού ανέμου. Η μελέτη έγινε από ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή φυσικής Τσαρλς Τσάπελ, διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ντάιερ στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γεωφυσικής "Journal of Geophysical Research", σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Science Daily.

    Το πολικό σέλας στο βόρειο και το νότιο πόλο είναι τα μόνα τμήματα της μαγνητόσφαιρας που είναι ορατά, όμως παρόλο που είναι αόρατη, η μαγνητόσφαιρα παίζει κρίσιμο ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Για παράδειγμα, οι ηλιακές καταιγίδες επιδρούν στη μαγνητόσφαιρα και προκαλούν προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρισμού διεθνώς, με συνέπεια μπλακ άουτ, ή δημιουργούν ραδιο-παρεμβολές στις επικοινωνίες και τα σήματα GPS. Επίσης τα φορτισμένα σωματίδια της μαγνητόσφαιρας μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα ηλεκτρονικά των δορυφόρων, καθώς και να επηρεάσουν την κίνηση και τη θερμοκρασία της άνω ατμόσφαιρας.

    Η ομάδα του Τσάπελ ανακάλυψε τη νέα περιοχή της μαγνητόσφαιρας μελετώντας τον φυσικό κύκλο ενεργειακής φόρτισης των χαμηλής ενέργειας ιόντων που εκπέμπονται από την ατμόσφαιρα της Γης και καταλήγουν να αποκτούν επίπεδα υψηλής ενέργειας στη μαγνητόσφαιρα.

    Ο μανδύας θερμού πλάσματος είναι μια λεπτή περιοχή που αρχίζει στην πλευρά του πλανήτη όπου επικρατεί νύχτα και περιβάλλει όλη τη φωτεινή πλευρά, αλλά σταδιακά εξαφανίζεται στην περιοχή όπου υπάρχει απόγευμα. Με άλλα λόγια, ανά πάσα στιγμή, καλύπτει περίπου τα τρία τέταρτα του πλανήτη μας.

    Ο μανδύας τροφοδοτείται από χαμηλής ενέργειας φορτισμένα σωματίδια, τα οποία ανεβαίνουν στο διάστημα πάνω από τους δύο πόλους της Γης, μεταφέρονται στη μαγνητική "ουρά" του πλανήτη μας, αλλά μετά εκτινάσσονται σε αντίθετη κατεύθυνση κάνοντας στροφή 180 μοιρών, από μια "ιδιοτροπία" του μαγνητικού πεδίου, που σπρώχνει τα σωματίδια πίσω στη Γη, δημιουργώντας έτσι την λεπτή περιοχή του θερμού πλάσματος.

    Οι κινήσεις των ιόντων από την ιονόσφαιρα προς τα πάνω και οι περιδινήσεις τους μέσα στη μαγνητόσφαιρα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και γι΄ αυτό μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν κατορθώσει να ανακαλύψουν αυτή την περιοχή της μαγνητόσφαιρας, κάτι που τώρα έγινε εφικτό με την ανάλυση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές πληθώρας δορυφορικών στοιχείων.

    Είδηση: 16760


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 December 2008 - 21:53:03 UTC