Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποβολιμιαίες και επικίνδυνες οι διαδόσεις για την οικονομία
  • [02] Συγγνώμη Τούρκων δημοσιογράφων - ακαδημαϊκών για το 1915
  • [03] Χρηματιστήριο Αθηνών: - Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,84% - Οι άλλες αγορές
  • [04] Χάπια της εξυπνάδας
  • [05] Επεκτείνεται ο χάρτης του ουρανού
  • [06] Ισραήλ: Τραγικό τροχαίο με ρώσους τουρίστες
  • [07] Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας: Γιατί σκοτωνόμαστε;
  • [08] Εισβολή στο στούντιο της ΝΕΤ
  • [09] Στο έλεος της κακοκαιρίας Γαλλία και Ιταλία
  • [10] Παγώνει η εκπαιδευτική μεταρρύθμισης στη Γαλλία
  • [11] Εξουδετερώθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Παρίσι
  • [12] Περιοδεία Αλ. Αλαβάνου στην Κρήτη
  • [13] Καμία κοινωνική κάλυψη στη βία
  • [14] « Για μας, με την κατάθεση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής, το θέμα του Βατοπαιδίου έκλεισε
  • [15] Ποινές για τη ζαρντινιέρα
  • [16] ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ.

    [01] Υποβολιμιαίες και επικίνδυνες οι διαδόσεις για την οικονομία

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Υποβολιμαίες και επικίνδυνες χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τις διαδόσεις για προβλήματα όσον αφορά τη δανειοληπτική ικανότητα της χώρας, ζητώντας από την αντιπολίτευση υπεύθυνη στάση, μακριά από μικροκομματισμούς και δημαγωγικές πλειοδοσίες. Ο κύριος Καραμανλής αναγνώρισε ότι η ζοφερή οικονομική κρίση επηρεάζει την ελληνική οικονομία, χαρακτήρισε το υψηλό δημόσιο χρέος τροχοπέδη για την ανάπτυξη, αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει τους ασθενέστερους.

    "Οι διαδόσεις ότι υπάρχει πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους είναι υποβολιμαίες, ανεύθυνες και επικίνδυνες", δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ και αναφερόμενος ειδικότερα στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

    Η διεθνής κρίση χτυπά τις οικονομίες της Ευρώπης, σκληρότερα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί και αναπότρεπτα οι εξελίξεις αυτές πλήττουν και τη χώρα μας, τόνισε και επισήμανε:

    "Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές και εύκολες λύσεις. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας. Οφείλουμε, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Το διακύβευμα δεν είναι η κυβέρνηση ή μία μόνο παράταξη, το διακύβευμα είναι η πορεία του τόπου, το αύριο της νέας γενιάς."

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, που είναι η αναπτυξιακή της δυναμική, αλλά και για τις αδυναμίες της με κυριότερη τη βαριά κληρονομιά του δημοσίου χρέους.

    Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, το 2009 απαιτούνται 12 δισ. ευρώ, το 19% των εσόδων, το 5% του ΑΕΠ. Το κόστος δανεισμού αυξάνεται, είπε ο κ. Καραμανλής, αν το δημόσιο χρέος αγνοηθεί, μπορεί να παρασύρει τα πάντα. Από το 29,7% του ΑΕΠ που ήταν το 1981 έφθασε στο 99% του ΑΕΠ το 2004. Η κυβέρνηση μείωσε τα ελλείμματα αλλά και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ τα χρόνια που ακολούθησαν, είπε ο κ. Καραμανλής.

    "Στόχος μας, είναι, να διασφαλίσουμε τους όρους για μία καλύτερη επόμενη ημέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας. Πήραμε μέτρα από την αρχή για να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στην κοινωνία", επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

    Παράλληλα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι στο θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης "καταφεύγουν στο λαϊκισμό, παραχαράσσουν και διαστρεβλώνουν την αλήθεια".

    "Αποτελεί δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ όταν λέει πως χαρίζονται τα λεφτά των τραπεζών, δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ και το ξέρουν. Καταφεύγουν στο λαϊκισμό και αποπροσανατολίζουν την κοινωνία. Μιλούν για αδράνεια όταν οι ίδιοι αντιδρούν σε κάθε ενέργεια. Αυτοδιαψεύδονται και αυτοακυρώνονται", σημείωσε και υπογράμμισε

    "Δεν θέλουν και δεν μπορούν να συμβάλουν θετικά σε αυτά που έχει ανάγκη ο τόπος. Με τέτοιες αντιλήψεις,, δεν αντιμετωπίζονται οι συνέπειες της κρίσης, όταν απαιτείται συστράτευση, εκείνοι προκαλούν σύγχυση, παραπληροφόρηση και κοινωνική ένταση, εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο της ευθύνης και των μεταρρυθμίσεων".

    ¶μεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, είναι η στήριξη των τομέων που πλήττονται περισσότερο και διαβεβαίωσε ότι το 2009 δεν θα μπει κανένας νέος φόρος και ότι αντίθετα θα μειωθούν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες οι φορολογικοί συντελεστές για τα νοικοκυριά.

    Πήραμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε την κοινωνία, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν θα θυσιάσει το μέλλον της νέας γενιάς για πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς.

    Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ.

    "Ο κ. Καραμανλής μας μίλησε σήμερα για τη διεθνή κρίση και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Για άλλη μια φορά, ακούγοντάς τον, προκύπτει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τις πολιτικές της δικής του κυβέρνησης, τις πολιτικές της τελευταίας πενταετίας. Φταίει το ΠΑΣΟΚ, φταίει το χρέος, φταίει η διεθνής κρίση και οι διεθνείς αγορές. Έφτασε σήμερα στο σημείο να μας πει ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να υπονομεύσει την οικονομία. Την οικονομία, όμως, την υπονομεύουν καθημερινά οι ανεύθυνες πολιτικές της δικής του κυβέρνησης. Οι πολιτικές που μειώνουν το εισόδημα, οι πολιτικές που μειώνουν τις δημόσιες επενδύσεις, οι πολιτικές που υποχρηματοδοτούν την παιδεία και την πρόνοια, οι πολιτικές οι οποίες αφήνουν τη σπατάλη να διογκώνεται και αδυνατούν να εισπράξουν έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε παραγωγική κρίση, σε δημοσιονομική κρίση, σε κρίση εισοδήματος"."Ο κ. Καραμανλής απέφυγε να εξηγήσει πού πήγαν οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός 5 χρόνια τώρα με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους, όταν αυτό διπλασιάζεται και η οικονομία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Είναι πρόκληση να ισχυρίζεται ο κος Καραμανλής ότι για το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο της χώρας είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Ευθύνη έχουν όσοι κυβέρνησαν τη χώρα, έχοντας ως μοναδική έγνοια το πως θα διασφαλίσουν τα κέρδη των ισχυρών και των τραπεζιτών", σχολίασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας.

    Αύριο Τετάρτη ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2009.

    Είδηση: 16796

    [02] Συγγνώμη Τούρκων δημοσιογράφων - ακαδημαϊκών για το 1915

    Ειδήσεις

    Περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι υπέγραψαν ψήφισμα με την οποία ζητούν συγγνώμη για τη "μεγάλη καταστροφή" που προκλήθηκε με το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Το ψήφισμα στην ιστοσελίδα www.ozurdiliyoruz.com, η οποία έγινε με πρωτοβουλία τούρκων δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών, έχει ως τίτλο την απλή φράση: "Ζητώ Συγγνώμη".

    "Δεν μπορώ να αποδεχθώ την άρνηση της μεγάλης καταστροφής του 1915 την οποία υπέστησαν οι Αρμένιοι την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Καταδικάζω αυτήν την αδικία και δηλώνω από μέρους μου ότι συμμερίζομαι τα αισθήματα πόνου των αρμένιων αδελφών μου", αναφέρεται στην αίτηση, στην οποία αναφέρονται επίσης τα ονόματα των περισσότερων από 300 ατόμων που άρχισαν την εκστρατεία αυτή.

    Περισσότεροι από 5.300 Τούρκοι είχαν υπογράψει το κείμενο αυτό ως σήμερα το απόγευμα όπως δείχνει η ιστοσελίδα η οποία ανέβηκε στο Ίντερνετ μόλις χθες, Δευτέρα.

    Η εκστρατεία αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη πολιτική του τουρκικού κράτους, το οποίο αρνείται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία το θάνατο έως και 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 16794

    [03] Χρηματιστήριο Αθηνών: - Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,84% - Οι άλλες αγορές

    Ειδήσεις

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.741,57 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 1,84%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 214,3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε αρνητική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι εξής: της Κοινής Ωφέλειας κατά 2,41%,των Ασφαλειών κατά 1,90% και των Τροφίμων-ποτών κατά 1,45%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι εξής: της Υγείας κατά 16,18%, των Τραπεζών κατά 3,63% και των Μέσων Ενημέρωσης κατά 3,09%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 1,64%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 5,49% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 1,62%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 67 ενισχύθηκαν, 140 υποχώρησαν και 48 παρέμειναν αμετάβλητες.

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησε την σημερινή του συνεδρίαση με άνοδο. Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,86% και ο Nasdaq 1,49% στις 8.638,28 και στις 1.530,81 μονάδες αντίστοιχα.

    Εξάλλου στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης (Nymex),στις 16:10,ώρα Ελλάδας, η τιμή του ελαφρού αργού για παραδώσεις Ιανουαρίου διαμορφωνόταν στα 45,95 δολάρια το βαρέλι.

    Τώρα είναι στα 45,59 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο.

    ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    AΣIA

    Nikkei 225 8568 -96.64 (-1.12%) Hang Seng 15130 +83.26 (+0.55%)

    All Ordinaries 3499 -36.80 (-1.04%)

    ΕΥΡΩΠΗ

    FTSE 100 4288 +10.39 (+0.24%) CAC 40 3227 +41.21 (+1.29%) DAX 30 4718 +63.60 (+1.37%)

    ΗΠΑ

    Dow 8664 +99.40 (+1.16%) Nasdaq 1540 +31.31 (+2.08%) S&P 882 +13.91 (+1.60%)

    Είδηση: 16795

    [04] Χάπια της εξυπνάδας

    Η κοινωνία δεν πρέπει να φοβάται τα νέα φάρμακα βελτίωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών, τα λεγόμενα και "χάπια της εξυπνάδας", αντίθετα πρέπει να τα αξιοποιήσει, λένε νευροεπιστήμονες και ψυχολόγοι, σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό "Nature". Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν άλλοι σκεπτικιστές επιστήμονες σχετικά με τη σκοπιμότητα και τις συνέπειες χρήσης τέτοιων φαρμάκων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν εκ βάθρων το ανθρώπινο μυαλό. Το δίλημμα είναι σοβαρό, όπως λέει ο "Γκάρντιαν": αν μπορούσατε να αυξήσετε το δείκτη νοημοσύνης σας (IQ) με ένα χάπι, δεν θα μπαίνατε στον πειρασμό να το κάνετε -αν μάλιστα ήδη το έκανε ο διπλανός σας; Η λογική είναι γνωστή: Αν υπάρχει ένα αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό στον εγκέφαλο, γιατί να μην το εκμεταλλευθούμε; ¶λλωστε, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, η ανθρωπότητα ανέκαθεν προσπαθούσε να ελευθερωθεί από τους περιορισμούς της φύσης και να αυτοβελτιωθεί, για να νιώσει πιο ικανή, πιο ευτυχισμένη, πιο παραγωγική κλπ.

    Σύμφωνα με τον Χένρι Γκρίλι, καθηγητή της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, "δεν πρόκειται για ουσίες σαν τα στεροειδή και το ντοπάρισμα στα σπορ. Η (εγκεφαλική) βελτίωση δεν είναι βρώμικη λέξη και η χρήση τέτοιων φαρμάκων δεν είναι αφύσικη".

    Ο νευροεπιστήμονας, Τζούλιαν Σαβουλέσκου, του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης τονίζει ότι τα νέα χάπια του εγκεφάλου θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα κράτη εκείνα, των οποίων οι πολίτες θα τα χρησιμοποιούν συστηματικά για να αυξήσουν την εξυπνάδα τους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist.

    Μια πρόσφατη έρευνα στα αμερικανικά πανεπιστήμια αποκάλυψε ότι μέχρι και το 25% των φοιτητών συνηθίζουν να προμηθεύονται παράνομα, στη μαύρη αγορά, συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως το Ritalin ή το Aderall (που προορίζονται κυρίως για τη θεραπεία της διαταραγμένης προσοχής σε υπερκινητικά άτομα), προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για αύξηση της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσής τους (ενώ λέγεται ότι παράλληλα μειώνεται η ανάγκη των χρηστών για ύπνο).

    Το διεγερτικό Modafinil (ή με την εμπορική ονομασία Provigil), το οποίο συχνά έχουν πάρει Αμερικανοί στρατιώτες για να μένουν ξύπνιοι όταν το απαιτεί το καθήκον τους, επίσης, σύμφωνα με το New Scientist και τον "Γκάρντιαν", έχει αποκτήσει τη φήμη του βελτιωτικού των λειτουργιών του μυαλού. Παρόλα αυτά, οι μελέτες για τις επιδράσεις ορισμένων τέτοιων φαρμάκων στις γνωσιακές λειτουργίες υγιών ατόμων έχουν εμφανίσει ανάμικτα αποτελέσματα. Ο Γκρίλι ζητά περισσότερες έρευνες, ειδικά για την ασφάλεια των φαρμάκων, όμως τονίζει ότι όσα φάρμακα βρεθούν σίγουρα ασφαλή, πρέπει να αξιοποιηθούν ελεύθερα και να μην αντιμετωπίζονται με καχυποψία.

    Όπως υποστηρίζει, ένα ασφαλές "χάπι της εξυπνάδας" δεν διαφέρει από άλλες στρατηγικές που ήδη χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να βελτιώσουν το μυαλό τους, όπως ένας καλός ύπνος ή ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ.Ουσιαστικά όλη η νέα γενιά φαρμάκων-βελτιωτικών του εγκεφάλου έχουν προκύψει από επιστημονικές έρευνες για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών, πράγμα αναμενόμενο, αφού η ανάπτυξη νέων φαρμάκων εστιάζεται στα άρρωστα και όχι στα υγιή άτομα.

    Ωστόσο δεν είναι ασυνήθιστες οι απρόβλεπτες εναλλακτικές χρήσεις ενός νέου φαρμάκου, όπως -η πιο κλασική περίπτωση- το 1996, όταν η φαρμακευτική εταιρία Pfizer τυχαία ανακάλυψε ότι ένα νέο της φάρμακο μπορούσε να έχει απρόσμενες παρενέργειες: στύσεις διαρκείας! Κάπως έτσι προέκυψε το "Βιάγκρα" και, στην πορεία, μια νέα αγορά με τεράστιους τζίρους διεθνώς. Από την άλλη, ένα νέο ψυχιατρικό φάρμακο που μελετούσε ο χημικός Αλμπερτ Χόφμαν, κατέληξε στο παραισθησιογόνο LSD, που τελικά απαγορεύτηκε.

    Προς το παρόν, σύμφωνα με τον "Γκάρντιαν", λίγα πράγματα είναι γνωστά για τις επιδράσεις των "χαπιών της εξυπνάδας" στους υγιείς χρήστες. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, όμως δεν υπάρχουν πλήρεις κλινικές δοκιμές. Με δεδομένο τον εύπλαστο χαρακτήρα του ανθρώπινου εγκεφάλου, είναι άγνωστο ακόμα ποια επίδραση μπορεί να έχουν τέτοια χάπια στον ακόμα αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των μαθητών. Από την άλλη, υπάρχουν πάντα οι σημερινοί νομικοί περιορισμοί, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και στη σύλληψη ενός χρήστη για χρήση τέτοιων χαπιών απλώς για "ψυχαγωγικούς" ή πειραματικούς λόγους.

    Από ηθικής και κοινωνικής εξάλλου απόψεως, προκύπτει το ζήτημα των ίσων ευκαιριών: αν μόνο μερικοί μαθητές (π.χ. για οικονομικούς λόγους) έχουν πρόσβαση σε τέτοια φάρμακα και αυξάνουν τις επιδόσεις τους, τότε αυτό θα ήταν άνιση μεταχείριση για τους μη χρήστες. Όμως οι υπέρμαχοι των χαπιών ανταπαντούν ότι η ανισότητα ούτως ή άλλως υπάρχει και σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα, αφού κάποια παιδιά μπορούν να πληρώσουν πανάκριβη ενισχυτική διδασκαλία (φροντιστήρια) και άλλα όχι.

    Είδηση: 16756

    [05] Επεκτείνεται ο χάρτης του ουρανού

    Οι χαρτογράφοι των ουρανών σύντομα θα πλεύσουν σε μια ουσιαστικά αχαρτογράφητη περιοχή: τον ουρανό του Νοτίου Ημισφαιρίου, δημιουργώντας για πρώτη φορά έναν αναλυτικό ψηφιακό χάρτη, που αναμένεται να αποκαλύψει νέα άστρα και νάνους-γαλαξίες γύρω από το δικό μας. Ο ουρανός του Βορείου Ημισφαιρίου έχει ήδη χαρτογραφηθεί ψηφιακά, με περισσότερη λεπτομέρεια από ποτέ, χάρη στο τηλεσκόπιο Σλόαν στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Τώρα, ένα νέο πρόγραμμα, το SkyMapper (Χαρτογράφος του Ουρανού), θα κάνει κάτι ανάλογο για το Νότιο ουρανό, συμπεριλαμβανομένου του "πυκνοκατοικημένου" κέντρου του δικού μας γαλαξία, από ένα παρατηρητήριο στη νοτιοανατολική Αυστραλία, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist.

    Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2009, θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρόκειται να χρησιμοποιήσει ένα τηλεσκόπιο 1,35 μέτρων και μια ψηφιακή κάμερα 268 Megapixel για να χαρτογραφήσει έξι φορές τον ουρανό, κάθε φορά σε διαφορετικό χρώμα. Το πλεονέκτημά του έναντι του Σλόαν είναι ότι θα χρησιμοποιήσει δύο υπεριώδη φίλτρα αντί για ένα.

    Οι πρόσθετες χρωματικές πληροφορίες θα επιτρέψουν στο SkyMapper να προσδιορίσει τη σύνθεση ενός άστρου σε μέταλλα, καθώς και την ισχύ της βαρύτητάς του, κάτι που το Σλόαν δεν μπορούσε, σύμφωνα με τον αστροφυσικό Μπράιαν Σμιτ του Αστεροσκοπείου του όρους Στρόμλο, που ανήκει στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο, το οποίο είναι επικεφαλής του νέου προγράμματος.

    Αναμένεται να αποκαλυφθούν άστρα με περιεχόμενο σε σίδηρο 10.000 φορές μικρότερο από αυτό του ήλιου μας. Πρόκειται για άστρα που δημιουργήθηκαν λίγο μετά το "Μπινγκ Μπανγκ" και τα οποία δεν έχουν "μολυνθεί" από προϊόντα εκρήξεων "σούπερ-νόβα". Μέχρι τώρα οι αστρονόμοι έχουν βρει μόνο τρία άστρα "φτωχά" σε μέταλλα, αλλά, σύμφωνα με τον Σμιτ, με τη νέα χαρτογράφηση, προσδοκούν να βρουν εκατοντάδες ακόμα, μόνο στο γαλαξία μας. Μερικοί αστρονόμοι έχουν υποστηρίξει ότι άστρα με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα ίσως δείχνουν ότι η "σκοτεινή ύλη" αποτελείται από σχετικά ελαφρά ταχέως κινούμενα σωματίδια και όχι το αντίθετο, σύμφωνα με την πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία.

    Η βελτιωμένη χρωματική όραση του SkyMapper θα συμβάλει ώστε να γίνει διακριτή η δομή του γαλαξία μας, αποκαλύπτοντας καυτά άστρα που μπορεί να είναι απομεινάρια διαλυμένων παλαιών νάνων-γαλαξιών, σύμφωνα με τον Γουόρεν Μπράουν, του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν. Η νέα τεχνική καθιστά περιττές τις παρατηρήσεις με φασματόμετρο, το όργανο που, σαν ένα πρίσμα, διαχωρίζει το φως ενός αντικειμένου, όπως ένα άστρο, στα συστατικά του χρώματα.

    Ο Μπράουν αναμένει επίσης ότι η χαρτογράφηση θα αποκαλύψει έναν αριθμό νέων υπερκινητικών "ατίθασων" άστρων που κινούνται στο γαλαξία με αστραπιαία ταχύτητα. Περίπου 16 τέτοια άστρα έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Βόρειο ουρανό. Η ανακάλυψη νέων τέτοιων άστρων στο Νότιο ουρανό και η λεπτομερής μελέτη της κίνησής τους προσδοκάται ότι, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του σχήματος της "άλω" σκοτεινής ύλης που περιβάλλει το γαλαξία μας.

    Είδηση: 16789

    [06] Ισραήλ: Τραγικό τροχαίο με ρώσους τουρίστες

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 28 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 15 σοβαρά, όταν λεωφορείο με ρώσους τουρίστες έπεσε σε φαράγγι καθώς κινείτο σε δρόμο κοντά στο ισραηλινό θέρετρο Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με τα ισραηλινά σωστικά συνεργεία.

    Το λεωφορείο ξέφυγε σε μία στροφή και κατέληξε πεσμένο στο πλάι σε ένα φαράγγι, έχοντας εγκλωβίσει ορισμένους ανθρώπους, πρόσθεσε ο ραδιοσταθμός.

    Περίπου 20 ασθενοφόρα και 3 ελικόπτερα των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων έχουν σπεύσει στην περιοχή και έχουν αρχίσει τη διακομιδή των ασθενών σε νοσοκομείο στο Εϊλάτ.

    Στο λεωφορείο πιθανολογείται ότι επέβαιναν 60 τουρίστες. Το γκρουπ είχε φτάσει αεροπορικώς στο Ισραήλ νωρίτερα σήμερα και κατευθυνόταν προς το Εϊλάτ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 16793

    [07] Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας: Γιατί σκοτωνόμαστε;

    Η κακή κατάσταση του οδοστρώματος και η επιθετική οδήγηση έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στα οδικά ατυχήματα, όπως προκύπτει από έρευνα που παρουσίασε σήμερα το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας "Πάνος Μυλωνάς" και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

    Στις βασικές αιτίες του προβλήματος περιλαμβάνεται ακόμη η έλλειψη προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, νησίδων, φωτισμού και λωρίδων κυκλοφορίας.

    Η έρευνα διεξήχθη, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας "Πάμε για να ξανάρθουμε", από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 σε δείγμα 1000 επαγγελματιών και ιδιωτών οδηγών από το Ινστιτούτο,τον Σύλλογο Συγκοινωνιολόγων και την εταιρία "Γέφυρα ΑΕ".

    Την μελέτη έκανε το Πάντειο Πανεπιστήμιο και στοιχεία της παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Γιώργο Κλίμη και εκπροσώπους των παραπάνω φορέων, παρουσία του υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη και του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών Αθαν.Ανδρεουλάκου.

    Επίσης σημαντικός παράγοντας στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας είναι η αστυνόμευση (εντατική και όχι για εισπρακτικούς λόγους- όπως επισημάνθηκε) της κυκλοφορίας ,η ανάγκη τήρησης του ΚΟΚ και η σωστή σήμανση της ταχύτητας. Ωστόσο κεφαλαιώδης είναι και η σημασία της μειωμένης προσοχής των πεζών προς τα οχήματα, λόγω έλλειψης κυκλοφοριακής αγωγής.

    Τέλος μεταξύ των αιτιών περιλαμβάνονται ακόμη: Η χορήγηση διπλωμάτων σε ασχέτους ,η μεγάλη ταχύτητα, οι γέροι και "νέοι" οδηγοί, η χρήση κινητών, προβολέων και αλκοόλ καθώς και η κακή κατάσταση των οχημάτων.

    Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Β. Μυλωνά αναφερόμενη στο σκοπό του ιδρύματος (σ.σ .ιδρύθηκε το 2005 μετά το θάνατο του 23χρονου γιού της σε τροχαίο στην εθνική Κορίνθου- Πάτρας)είπε ότι υποστηρίζει την ανάγκη της κοινωνίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους της χώρας μας όπου καθημερινά θρηνούμε έξη ανθρώπους, με το 49% θύματα ηλικίας ως 36 ετών.

    Κατά την εκδήλωση, όπου παρέστησαν εκ μέρους της ΕΛΑΣ και της Τροχαίας οι υποστράτηγοι Ιωαν.Αποστολόπουλος και Θεοχ.Αγόρης,το Ινστιτούτο βράβευσε ως καλύτερους τροχονόμους της χρονιάς τους κ.κ. Σπ Μερτζανίδη από την Αττική (Καισαριανή) και τον Νικ.Τριανταφύλλη από την περιφέρεια (Θήβα) ενώ στα Τμήματά τους επέδωσε από ένα ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας.

    Είδηση: 16792

    [08] Εισβολή στο στούντιο της ΝΕΤ

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου ομάδα νεαρών εισέβαλε το μεσημέρι στο στούντιο και το κοντρόλ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ. Με τρόπο που έθετε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στο χώρο, κατόρθωσαν να διακόψουν την κανονική ροή του προγράμματος και να μεταδώσουν σύνθημά τους. Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Χρήστος Παναγόπουλος κατήγγειλε την ενέργεια της συγκεκριμένης ομάδας η οποία σημειωτέον δεν αυτοπροσδιορίζεται ούτε στο κείμενο το οποίο επιχείρησε να μοιράσει στους διαδρόμους. Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι δεν επρόκειτο για μαθητές, αλλά για αγνώστους που δεν σέβονται την ελευθερία και την δημοκρατία, που δεν ήρθαν οργανωμένα, αλλά με ύπουλο τρόπο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι παρεμπόδισαν τόσο τον ίδιο, όσο και τους υπεύθυνους ροής του Δελτίου Ειδήσεων.

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.1016) starts here -->JavaScript is disabled!To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!$("warnflashavreloaded0").setOpacity(1); swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://news.ert.gr:80/images/stories/videos/2008/katalipsiERT16122008.flv',width:'400',height:'320',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true', showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000', lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'} ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'transparent',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'}, {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'}); <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.1016) ends here -->

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την ενέργεια των νεαρών. Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια κάποιων ακραίων στοιχείων να καταλύσουν σήμερα την εύρυθμη και ανεξάρτητη λειτουργία ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης και μάλιστα με δημόσιο χαρακτήρα. Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν την περιφρόνηση που έχουν αυτά τα στοιχεία για τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Δημοκρατία μας. Γι` αυτό, κάθε τέτοια ενέργεια είναι από την πλευρά εκείνων που τη σχεδιάζουν, την πραγματοποιούν ή ακόμα και μόνο τη στηρίζουν, μια συνειδητή απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας", τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο επεισόδιο στην ΕΡΤ τόνισε πως "είναι γνωστή η κριτική που έχουμε ασκήσει στη Δημόσια Τηλεόραση για τον τρόπο λειτουργίας της, για τις πρακτικές της και την αντίληψή της, σχετικά με το τι αποτελεί αντικειμενική ενημέρωση".

    Σημείωσε ότι τα σημερινά γεγονότα που συνέβησαν στην ΕΡΤ, "είναι δυστυχώς άλλη μια απόδειξη της διάλυσης της επιχείρησης επί Νέας Δημοκρατίας", αλλά κατέληξε λέγοντας πως "ταυτοχρόνως, είναι προφανές ότι παρόμοιες ενέργειες, τις οποίες έχουμε δει τις τελευταίες μέρες και σε άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν μπορούν να είναι αποδεκτές ως μέθοδος δημοσιοποίησης απόψεων".

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στην ΕΡΤ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Όταν η κυβέρνηση μετατρέπει τη δημόσια τηλεόραση σ'έναν μηχανισμό προπαγάνδας και σπατάλης του δημόσιου χρήματος, τότε μοιραία έρχεται η πλήρης διάλυση, που την παρακολουθεί ο Ελληνικός λαός, σε απευθείας σύνδεση. ¶ξιος ο μισθός τους". Σε ερώτηση της ΝΕΤ για το πώς σχολιάζει το ΚΚΕ την κατάληψη του στούντιο της ΝΕΤ, το Γραφείο Τύπου σχολίασε:

    "Ως μία από τις πολλές μορφές δράσης δεν μπορείς να την αποκλείσεις. Η παρατήρησή μας βρίσκεται στο ανώνυμο της ενέργειας, καθώς και ότι το περιεχόμενο των συνθημάτων θα έπρεπε να αφορά σε προβλήματα της Παιδείας και σε άλλα που απασχολούν τη νεολαία της εργατικής τάξης, τα παιδιά γενικά της λαϊκής οικογένειας"..

    Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σε ανακοίνωση του επισήμανε:"Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες και οι ακτιβισμοί νέων ανθρώπων, που θέλουν να εκφράσουν την οργή τους για το αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου, δεν μπορεί παρά να γίνονται από όλους μας δεκτές με συμπάθεια και κατανόηση. Η βιασύνη του κυβερνητικού εκπροσώπου να καταγγείλει μια πράξη ακτιβισμού ως απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, φανερώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το μέτρο. Απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας υπήρξε η εν ψυχρώ δολοφονία του περασμένου Σαββάτου. Όσους «αγανακτούν» και «καταδικάζουν» παρεμβάσεις σαν τη σημερινή δεν τους είδαμε να κάνουν το ίδιο απέναντι στο κύμα χειραγώγησης από ορισμένα τηλεοπτικά μέσα, που προσπαθούν να παρουσιάσουν με ένα κλίμα τρομοφοβίας το ξέσπασμα μιας γενιάς, αγνοώντας αγωνίες, διεκδικήσεις και αιτήματα."

    Την ενέργεια καταδίκασε ο ΛΑΟΣ.

    "Καταδικάζουμε και εκφράζουμε την ανησυχία μας για το συμβάν στο Κρατικό Ραδιομέγαρο κατά το οποίο «μαθητές» και γνωστοί άγνωστοι κατέλαβαν την αίθουσα του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων της ΝΕΤ για να «διαμαρτυρηθούν».Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι, άλλο διαμαρτυρία, άλλο κατάληψη, άλλο Δημοκρατία και άλλο Αυθαιρεσία", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος . Κυριάκος Βελόπουλος.

    Είδηση: 16784

    [09] Στο έλεος της κακοκαιρίας Γαλλία και Ιταλία

    "Υπό το καθεστώς" σφοδρής κακοκαιρίας παραμένουν η Γαλλία και η Ιταλία, που έχουν ήδη θρηνήσει θύματα. Σχεδόν 57.000 νοικοκυριά βρίσκονται και σήμερα χωρίς ηλεκτρικό στην κεντρική και νότια Γαλλία, μετά τις χιονοπτώσεις που κατέστρεψαν τις ηλεκτρικές γραμμές. Περί τις 12 επαρχίες τελούν υπό "πορτοκαλί συναγερμό", ενώ ήδη αποδεσμεύτηκε ένα εκατομμύριο ευρώ αποδεσμεύτηκαν για τις πληγείσες περιοχές σε Προβηγκία, ¶λπεις, Κυανή Ακτή. Στην περιοχή Καβαλιόν οι νυχτερινές ισχυρές βροχοπτώσεις οδήγησαν 80 ανθρώπους μακριά από τις εστίες τους, καθώς η στάθμη των υδάτων ανέβηκε 50 έως 60 εκατοστά. Σήμερα το πρωί σταμάτησαν και οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός άνδρα, η τύχη του οποίου αγνοείτο από την Κυριακή στη νοτιοανατολική Γαλλία, καθώς θεωρήθηκε νεκρός από τις αρχές. Στη βόρεια Ιταλία ανακοινώθηκε προειδοποίηση για χιονοστιβάδες.

    Στην Ιταλία οι σφοδρές χιονοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα και οι αρχές στις βόρειες πόλεις Πιεντμόντε και Βαλ ντ' Αόστα εξέδωσαν προειδοποίηση για πιθανές χιονοστιβάδες που μπορεί να πλήξουν τις περιοχές αυτές λόγω των έντονων χιονοπτώσεων.

    Κοντά στη Ρώμη, ο ποταμός Ανιένε υπερχείλισε σε αρκετά σημεία του, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αγροκτήματα και πολλοί κάτοικοι και εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εργοστάσια.

    Διασώστες έσπευσαν επίσης να βοηθήσουν μοτοσικλετιστές που εγκλωβίστηκαν στις λάσπες στα προάστια της ιταλικής πρωτεύουσας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16783

    [10] Παγώνει η εκπαιδευτική μεταρρύθμισης στη Γαλλία

    Ευρώπη

    Η γαλλική κυβέρνηση παγώνει την ανακοίνωση της μεταρρύθμισης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας, όπως είχε προγραμματίσει, συνυπολογίζοντας -σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο- τη δυναμική που λαμβάνει το ξέσπασμα των νέων της Ελλάδας.Υπαναχωρεί ο Νικολά Σαρκοζί από την πολυαναμενόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είχε διαφημίσει ιδιαίτερα πριν από ενάμιση χρόνο κατά τη διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας, καθώς χιλιάδες γάλλοι μαθητές και φοιτητές βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στους δρόμους.

    Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Ξαβιέ Νταρκός ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωση της μεταρρύθμισης στα λύκεια, παρά τις λεπτομερείς επεξηγήσεις που είχε δώσει κατά τις δύο τελευταίες ημέρες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.Όπως είπε ο ίδιος, η μεταρρύθμιση θα καθυστερήσει για -τουλάχιστον- έναν χρόνο, αρνούμενος ότι πρόκειται για υπαναχώρηση και πρόσθεσε ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι λόγω της μεταρρύθμισης έχουν αρχίσει να εμφανίζονται άλλους είδους γεγονότα βίας, κοινωνικής αναταραχής και καταστροφών. «Αυτή τη στιγμή το κλίμα δεν είναι κατάλληλο για να γίνεται νηφάλια συζήτηση» κατέληξε.

    Αιτία της αναβολής, όπως υποστηρίζεται επισήμως, είναι η επιθυμία κυβέρνησης και προεδρίας για περαιτέρω συζητήσεις με εκπροσώπους των μαθητών και συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν καλέσει τη νεολαία σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη.Εξάλλου και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη εκπαιδευτικά συλλαλητήρια στη Γαλλία.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι εκτιμήθηκε από κοινού με τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να εξηγηθεί και να αναλυθεί περισσότερο, αλλά, ξεκαθάρισε ότι θα πραγματοποιηθεί.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων αναφέρεται ότι «πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση και να εξηγήσουμε στα λύκεια τι συμβαίνει, ώστε να μειώσουμε την οργή των μαθητών».

    Στην ερώτηση προς τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο, αν υφίσταται φόβος μήπως συμβούν τέτοιες κινητοποιήσεις, όπως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ο Γάλλος πρόεδρος θεώρησε ότι στο ερώτημα αυτό "η απάντηση είναι προφανής".Θύμισε ότι το 2005, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός εσωτερικών, είχε να αντιμετωπίσει συνολικά 25 εξεγέρσεις. "Πώς θα μπορούσα να πω ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές", αναρωτήθηκε.

    Σχετικά με την ξαφνική απόφαση του Γάλλου υπουργού παιδείας Ξαβιέ Νταρκός να αναβάλει την προβλεπόμενη μεταρρύθμιση για τα λύκεια, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν αποδέχθηκε ότι τα επεισόδια στην Ελλάδα συνέβαλαν σε αυτή την αναβολή.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα επεισόδια στην Ελλάδα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ, κι όπως είπε "η Ελλάδα είναι μία δημοκρατία και σε μία δημοκρατία υπάρχουν οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι εκλογές και μία νόμιμη κυβέρνηση. Σε μία δημοκρατία όταν ο λαός θέλει αλλαγή, αυτή περνάει μέσα από τις κάλπες. Σε μία δημοκρατία δεν αποφασίζει ο δρόμος"."Αυτή τη μεταρρύθμιση την υποστηρίζω και θα γίνει. Όμως, θα πρέπει να υπάρξει ο χρόνος για να ακούσουμε τις απόψεις και να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις. Θα γίνει στην ώρα της και με συναίνεση, ανεξάρτητα από το τί έγινε στην Ελλάδα ή αλλού. Εάν επρόκειτο να επιταχύνω τις μεταρρυθμίσεις ή να τις σταματήσω κάθε φορά που συμβαίνει ένα κοινωνικό πρόβλημα σε μία από τις 27 χώρες δεν θα προχωρούσαμε και πάρα πολύ".

    Αναφερόμενος στη σχέση του με την Ελλάδα και τα συναισθήματά του πρόσθεσε: "Αγαπώ την Ελλάδα πάρα πολύ, όπως πολύ καλά το ξέρετε. Την γνωρίζω, και λυπήθηκα πραγματικά όταν είδα τις σκηνές που είδαμε όλοι στους δρόμους των Αθηνών. Για το σύνολο των Ευρωπαίων, η Ελλάδα είναι η εικόνα του πολιτισμού, της κουλτούρας και όταν βλέπουμε τέτοιου είδους βίαιες συγκρούσεις, λεηλασίες, πλιάτσικο σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, πραγματικά αυτό συγκινεί και ταράζει όλο τον κόσμο".

    Ο γαλλικός Τύπος για την Στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βασίζεται στο φινλανδικό μοντέλο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται μειώσεις στον αριθμό των διδακτικών ωρών και στον αριθμό των τριμήνων.

    Όσοι αντιδρούν στο σχέδιο Σαρκοζί το χαρακτηρίζουν ακριβό και κάνουν λόγο για μέρος μίας στρατηγικής που στόχο έχει την περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα.

    Όλες οι εφημερίδες στη Γαλλία συνδέουν άμεσα την απόφασή με την κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα.

    Η εφημερίδα Le Monde επισημαίνει ότι στην απόφαση για αναβολή των ανακοινώσεων ελήφθη υπ' όψιν η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και μιλάει για το ελληνικό σύνδρομο και επισημαίνεται η απόφαση ελήφθη από φόβο μόλυνσης από την Αθήνα.

    Η ανησυχία για το κατά πόσο η οργή των νέων στην Ελλάδα είναι μεταδοτική εντείνεται καθημερινά στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία. Χαρακτηριστικός είναι ο σχετικός με τον προβληματισμό αυτόν ο τίτλος που είχε την περασμένη Παρασκευή στο πρωτοσέλιδό της η Liberation «Μετά την Ελλάδα μπορεί να αναφλεγεί και η Γαλλία;».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΝΕΤ-105,8

    Είδηση: 16788

    [11] Εξουδετερώθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί στο Παρίσι

    Ευρώπη

    Οι πέντε εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν και εξουδετερώθηκαν στο κεντρικό πολυκατάστημα Printemps της Λεωφόρου Οσμάν στο Παρίσι, μετά από προειδοποιητικό μήνυμα της οργάνωσης που τους τοποθέτησε, για την ακριβή θέση των εκρηκτικών, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η οποία εκκένωσε άμεσα το πολυκατάστημα και απέκλεισε την περιοχή προκειμένου να πραγματοποιήσει επί τόπου έρευνα.Ωστόσο, λίγο αργότερα ανακοινώθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν υπήρχε μηχανισμός πυροδότησης των "πέντε ράβδων δυναμίτιδας" που ανακαλύφθηκαν στο πολυκατάστημα.

    Την ευθύνη για την τοποθέτηση των μηχανισμών, ανέλαβε με επιστολή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μυστηριώδης άγνωστη -μέχρι σήμερα- στη γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία οργάνωση "Αφγανικό Επαναστατικό Μέτωπο", η οποία στο μήνυμά της απαιτεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2009, την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, όπου έχουν αναπτυχθεί περίπου 2.800 γάλλοι στρατιώτες.Η αστυνομία, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η οργάνωση αυτή της είναι άγνωστη και πιστεύει ότι τοποθέτησε τα εκρηκτικά ως προειδοποίηση.Έκκληση για σύνεση, επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα έκανε ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, μετά το απρόσμενο αυτό γεγονός. "Η αστυνομία αυτή την στιγμή κάνει ανάλυση στα εκρηκτικά. Το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε είναι ότι δεν υπήρχε πυροκροτητής", ανέφερε.

    Είδηση: 16782

    [12] Περιοδεία Αλ. Αλαβάνου στην Κρήτη

    Πολιτική

    Στα επεισόδια των τελευταίων ημερών και στην το ότι δεν βγήκε ενιαίο πόρισμα από την εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και με την προοπτική σύστασης προανακριτικής επιτροπής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    «Πιστεύουμε ότι η Εξεταστική Επιτροπή έδωσε τη δυνατότητα να εμφανιστεί σε όλο του το εύρος -παρότι πολλά σημεία είναι ακόμη σκοτεινά- το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Είναι ένα δικομματικό, διαχρονικό σκάνδαλο με πολύ μεγάλες ευθύνες, τελευταία από τη ΝΔ», δήλωσε από την Κρήτη, όπου περιοδεύει.

    Ο κ. Αλ. Αλαβάνος εξέφρασε τη λύπη του «για το ότι δεν βγήκε ενιαίο πόρισμα» και υποστήριξε πως «αυτό δείχνει ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση, να υπάρχει προνομιακή αντιμετώπιση των υπουργών, που έχουν κάνει ποινικά αδικήματα. Το κράτος να τους φέρεται όπως σε κάθε πολίτη, δηλαδή, όχι με ειδικές διαδικασίες της Βουλής και με σύντομες προθεσμίες παραγραφής, αλλά, όπως κάθε πολίτη, με παραπομπή σε τακτικές διαδικασίες της Δικαιοσύνης».

    Σχετικά με την προοπτική Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι υπάρχουν στοιχεία, που θέτουν ερωτήματα για ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων υπουργών και του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν παραγραφεί και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, και της ΝΔ, που δεν έχουν παραγραφεί και νομίζω ότι πρέπει να εξιχνιαστούν. Αυτή είναι η απαίτηση των πολιτών».

    Αναφερόμενος στα επεισόδια των τελευταίων ημερών, κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις αδιάκριτες συλλήψεις μαθητών» και διευκρίνισε ότι «βλέπουμε ότι προσπαθεί να προχωρήσει σε μια στρατηγική έντασης. Το βλέπουμε κι εδώ σήμερα στο Ηράκλειο, που καλούνται για ανάκριση μαθητές, οι οποίοι δεν είχαν καμία ευθύνη και αυτό έχει οδηγήσει και σε δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Καθηγητών, όπως έγινε στο Λύκειο Αλικαρνασσού».

    Επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση, επειδή -όπως είπε- «σε όλη την Ελλάδα και στο Ηράκλειο υπάρχουν αστυνομικοί κουκουλοφόροι, οι οποίοι συλλαμβάνουν μαθητές και υπάρχουν τηλεοπτικά ντοκουμέντα».

    Ο κ. Αλαβάνος, που συνέχισε για δεύτερη ημέρα την περιοδεία του στο Ηράκλειο, επισκέφθηκε το δήμο Αγ. Βαρβάρας και συναντήθηκε με το δήμαρχο και μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ μετέβη και στο χώρο, όπου λειτουργούν τα σφαγεία.

    Είδηση: 16797

    [13] Καμία κοινωνική κάλυψη στη βία

    Πολιτική

    Ευρεία αναφορά στα γεγονότα των τελευταίων ημερών έκανε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής, διαχώρισε τα επεισόδια από τους μαθητικούς αγώνες και σημείωσε ότι συνιστούν πλήγμα για την οικονομία και την εικόνα της χώρας και πρόσθεσε ότι έχουν κόστος για όλους τους πολίτες. Συνέχισε, λέγοντας ότι οι πράξεις βίας, οι βεβηλώσεις, οι λεηλασίες και οι καταστροφές θα πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα απ' όλους. Όσοι καταφεύγουν σ' αυτές, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι εχθροί της κοινωνικής ειρήνης. Είπε με κατηγορηματικότητα ότι η βία για την προβολή θέσεων είναι προσβολή στην Δημοκρατία. Τα στοιχεία εκείνα που καταφεύγουν στη βία θα πρέπει να απομονωθούν κοινωνικά και πολιτικά, είπε και τόνισε πως κάθε σύνδεση των προβλημάτων που απασχολούν τη νεολαία με λεηλασίες και καταστροφές είναι αδιανόητη. "Τίποτε απ' όλα αυτά δεν πρέπει να συγχέεται με τις αγωνίες της νέας γενιάς", σημείωσε. Επικρίσεις διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε γιατί οι νέοι είναι στους δρόμους, αν πράγματι ο κ. Καραμανλής τους καταλαβαίνει τόσο καλά, ενώ ο ΣΥΝ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις αδιάκριτες συλλήψεις μαθητών.

    Καραμανλής: Ανεπίτρεπτη η σύνδεση της αγωνίας των νέων με τους βανδαλισμούς

    "Όλοι καταδικάσαμε με αποτροπιασμό το τραγικό συμβάν που στοίχισε το θάνατο ενός παιδιού. Όλοι στηλιτεύουμε τη συμπεριφορά του δράστη που κινήθηκε έξω και πέρα από κάθε υπηρεσιακό όριο για να καταλήξει στο πιο δραματικό αποτέλεσμα. Όλοι συγκλονιστήκαμε! Κάποιοι όμως κατέφυγαν στη βιαιότητα. Κάποιοι κατέφυγαν στην καταστροφή, το βανδαλισμό, τη λεηλασία περιουσιών. Αποδείχθηκαν εχθροί της κοινωνικής ειρήνης, εχθροί της καθημερινής ζωής, εχθροί της Δημοκρατίας. Οι πράξεις τους δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Συνέχισε, λέγοντας ότι σύνδεση της αγωνίας των νέων και οποιωνδήποτε προβλημάτων με τους βανδαλισμούς και τις κλοπές είναι ανεπίτρεπτη. "Ξέρω την πίεση που υφίστανται στην προετοιμασία για τις εξετάσεις. Ξέρω την αγωνία τους να βρουν δουλειά. Καταλαβαίνω το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται η παράταση της εξάρτησής τους από την οικογένεια. Γι' αυτό δεν θα πάψω ποτέ να επιμένω στις πολιτικές για την ποιοτική βελτίωση της εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας. Γι' αυτό, θέλουμε ν' ανοίξουμε πιο άμεσους διαύλους επικοινωνίας", τόνισε.Κάνοντας γενικότερη αναφορά στα γεγονότα των ημερών και τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, είπε ότι είναι ένα εκρηκτικό φαινόμενο, πολυσύνθετο, που απαιτεί ψύχραιμη ανάλυση.

    Αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης τις ημέρες της κρίσης, λέγοντας ότι τα πράγματα απαιτούσαν ψύχραιμη αντιμετώπιση, με προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Συνέχισε λέγοντας ότι αποτιμάται το επιχειρησιακό μέρος και θα ληφθούν αποφάσεις όταν έρθει η ώρα.

    Δηλώσεις της αντιπολίτευσης

    Απαντώντας στην αναφορά του κ. Καραμανλή ότι ο ίδιος καταλαβαίνει τους νέους, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναρωτήθηκε γιατί οι νέοι είναι στους δρόμους, αν πράγματι ο κ. Καραμανλής τους καταλαβαίνει τόσο καλά.

    Τόνισε επίσης ότι και σε αυτή την περίπτωση ο Πρωθυπουργός μίλησε για επιχειρησιακές ευθύνες της αστυνομίας και όχι για πολιτικές ευθύνες. Και σχετικά με την αναφορά του περί βελτίωσης της εκπαίδευσης ο κ. Παπακωνσταντίνου αναρωτήθηκε πως μπορεί να υπάρξει βελτίωση με τις δαπάνες για την παιδεία να μειώνονται διαρκώς.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο Mega, δήλωσε πως η αμυντική στάση της αστυνομίας, κατά τις βίαιες διαδηλώσεις και τους βανδαλισμούς της περασμένης εβδομάδας, ήταν κυβερνητική επιλογή, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Επιβεβαίωσε εξάλλου, πως οι δύο ειδικοί φρουροί παρέβησαν τις εντολές που είχαν λάβει, πριν το μοιραίο συμβάν, να απεμπλακούν από το επεισόδιο.

    Μιλώντας επίσης στο Mega, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση και στην αστυνομία.

    Ο Νίκος Βούτσης, από τον Συνασπισμό, έκανε λόγο για ρήγμα μεταξύ της νεολαίας και των δυνάμεων καταστολής.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε τη θέση του από τους βανδαλισμούς και δεν προέτρεψε τους μαθητές σε καταλήψεις, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Αλέξης Τσίπρας.

    "Καλώ την κυβέρνηση να σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις αδιάκριτες συλλήψεις μαθητών. Βλέπουμε ότι προσπαθεί να προχωρήσει σε μια στρατηγική της έντασης" δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος από το Ηράκλειο και πρόσθεσε: "Η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει δεν είναι οι συλλήψεις και η κρατική βία. Λύση είναι οι πολιτικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει θέσει το κίνημα των μαθητών και μαθητριών, των φοιτητών και φοιτητριών, όπως ο εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας, ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, αύξηση κονδυλίων για την Παιδεία".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16780

    [14] « Για μας, με την κατάθεση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής, το θέμα του Βατοπαιδίου έκλεισε

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η υπόθεση του Βατοπαιδίου, έχει κλείσει μετά και το πόρισμα;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Από τη στιγμή που παρεδόθη το πόρισμα και αφού το πόρισμα είναι ένα, πιστεύω ότι για τη ΝΔ το θέμα του Βατοπαιδίου έχει κλείσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο πρωθυπουργός, θα παραστεί στην Ολομέλεια; Θα μιλήσει; Γνωρίζετε;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Δεν νομίζω.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν νομίζετε, τι;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Δεν νομίζω ότι θα μιλήσει, ότι θα παραστεί. Εκείνο το οποίο θα ήθελα να πω, όχι απευθυνόμενος σε σας, είναι ότι αντιμετώπισαν με μικροψυχία τη γενναιότητα της ΝΔ για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, να είναι το κόμμα το οποίο είναι κυβέρνηση, το οποίο προκάλεσε την εξεταστική επιτροπή και το οποίο απεδέχθη τις πολιτικές ευθύνες για στελέχη της.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες...»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Πού αναφέρεται αυτό;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «... Σε ποιους καταλογίζονται;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Πού αναφέρεται αυτό; Η λέξη αντικειμενική, δεν υπάρχει πουθενά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτές οι πολιτικές ευθύνες, σε ποιους αντιστοιχούν;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Υπήρξε πλημμελής εποπτεία των εποπτευομένων οργανισμών των τομέων αρμοδιότητάς τους. Παραδείγματος χάρη, το γνωμοδοτικό συμβούλιο των δημοσίων κτημάτων, η κτηματική εταιρία του δημοσίου. Υπάρχει υπουργείο, το οποίο εποπτεύει σε πάνω από 350 φορείς. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι η εποπτεία όλων αυτών των φορέων- τομέων αρμοδιοτήτων είναι λίγο δύσκολη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε ονόματα;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Λέμε, την περίοδο της ΝΔ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί φοβηθήκατε να πείτε ονόματα;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Να σας πω, ότι επειδή το ΠΑΣΟΚ ένιωσε την αδυναμία ειδικά για έναν υφυπουργό του να προκαλέσει μία γνωμοδότηση του μεγάλης φήμης καθηγητού, του Νίκου του Αλιβιζάτου, έχω την αίσθηση ότι την κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ αυτή τη γνωμοδότηση, γιατί ο συγκεκριμένος υφυπουργός είχε κινηθεί στα όρια και ποινικής ευθύνης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για τον κ. Φωτιάδη;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Είναι ο κ. Φωτιάδης, ναι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όταν μου λέτε ότι υπουργοί εποπτεύουν χιλιάδες οργανισμούς, σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων αφού είναι ο πολιτικός προϊστάμενος ο Δούκας, ο Μπασιάκος, ο οποιοσδήποτε, έχει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Εάν το τοποθετείτε έτσι, είναι πράγματι αντικειμενική πολιτική ευθύνη, όπως το τοποθετήσατε. Από την όλη μελέτη του αποδεικτικού υλικού και των μαρτυρικών καταθέσεων, σας διαβεβαιώ ότι δεν υπήρχε καν υποψία ποινικών ευθυνών. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε πολύ δύσκολη θέση τώρα να τεκμηριώσει το αίτημά του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τη ζημία του δημοσίου το ΠΑΣΟΚ, την εκτιμά σε περίπου 400 εκ. ευρώ. Φωτογραφίζοντας έτσι, την απιστία κατά του δημοσίου ως ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα για τους 5.»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Λοιπόν, σας πληροφορώ, ότι από τον ίδιο τον πίνακα που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ η διαφορά η οποία προκύπτει είναι περίπου της τάξεως των 3 εκ. ευρώ. Από πού βρήκαν τα 400 εκ. και το 1 δις, που ακούω δεξιά και αριστερά;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι περιμένουμε από τον κ. Καραμανλή, σήμερα; Θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Καταρχάς, ο κ. πρωθυπουργός σήμερα θα θέσει στις σωστές τους διαστάσεις όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία. Θα εξαγγείλει και κάποιες πρωτοβουλίες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Και προς την κατεύθυνση αυτή και μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω μια παρατήρηση. Ότι δεν φτάνουν στους πολίτες αυτά. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μιντιακό πεδίο, το οποίο είναι τελείως αρνητικό για την κυβέρνηση. Φανταστείτε ότι ό,τι θετικό και να κάνει η κυβέρνηση, το παρουσιάζουν αρνητικά. Είμαστε, λοιπόν, σ' ένα μιντιακό εχθρικό περιβάλλον κι αυτό είναι εκείνο το οποίο διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Εάν λοιπόν οι δημοσκοπήσεις μας οδηγούν να κάνουμε πολιτική, είναι λάθος. Εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική, την οποία έχουμε χαράξει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο ζήτημα των πολιτικών ευθυνών, θα πρέπει να υπάρξουν οι παραιτήσεις εκείνων που εμπλέκονται στην υπόθεση; Κάποιοι μάλιστα, έκαναν λόγο και για παραιτήσεις από το βουλευτικό αξίωμα προκειμένου να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό.»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Δεν μπαίνει τέτοιο θέμα. Η πλημμελής εποπτεία φορέων, ουδέποτε αποτελούσε λόγο για να μην παραμείνει ένας υπουργός στη θέση του. Εδώ, συνεχώς έχουμε πλημμελή εποπτεία φορέων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όσον αφορά το ζήτημα της προανακριτικής;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Προκαλώ εγώ, ως Γιάννης Τραγάκης, όλο το προανακριτικό υλικό που έχουμε στα χέρια μας, οι μαρτυρικές καταθέσεις και όλο το αποδεικτικό υλικό, να πάει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κι εκείνος να αποφανθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ή όχι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στη διαδικασία τη συγκεκριμένη, τι θα κάνετε; Θα αποχωρήσετε από την ψηφοφορία προανακριτικής;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Για μας, με την κατάθεση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής, το θέμα του Βατοπαιδίου έκλεισε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το 71% των πολιτών, θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσετε στην προανακριτική.»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Εάν καθοδηγούμεθα από τις δημοσκοπήσεις, δεν κάνουμε πολιτική. Αλίμονο κιόλας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς απαντά ο Γιάννης Τραγάκης, στους επικριτές της ΝΔ και της κυβέρνησης που κάνουν συχνά λόγο και αναφορές σε διαδοχολογίες;»

    Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ: « Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για μας. Αλίμονο, να μιλάμε εμείς για διαδοχολογία όταν ο πρωθυπουργός είναι νεότερος απ' όλους.»

    Είδηση: 16777

    [15] Ποινές για τη ζαρντινιέρα

    Με ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες, ορισμένες εξ αυτών με αναστολή, τιμωρήθηκαν οι αστυνομικοί που κρίθηκαν ένοχοι για τον ξυλοδαρμό του 26χρονου Κύπριου σπουδαστή, Αυγουστίνου Δημητρίου, στην υπόθεση που είναι γνωστή και σαν υπόθεση της "ζαρντινιέρας". Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών, για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, τρεις αστυφύλακες κι έναν αρχιφύλακα, θεωρώντας τους φυσικούς αυτουργούς του περιστατικού ξυλοδαρμού σε βάρος του 26χρονου.

    Επιπλέον, στον αρχιφύλακα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών για το αδίκημα της έργω εξύβρισης, επειδή εμφανίζεται σε βίντεο να βγάζει το σκούφο από τον Αυγουστίνο Δημητρίου και να τον πετάει στο έδαφος. Όλες οι παραπάνω ποινές είναι εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα.

    Με ποινές φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν δύο αστυφύλακες, ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και ο πρώην διευθυντής της κρατικής ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την πράξη της απλής συνέργιας στην επικίνδυνη σωματική βλάβη. Στο σύνολο των κατηγορουμένων το δικαστήριο αναγνώρισε στο το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ οι εφέσεις αποφασίστηκε να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.

    Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες νεαροί, οι οποίοι μετά την ανακοίνωση της απόφασης φώναξαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, πέταξαν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να τους διαλύσουν. Οι νεαροί, μετά απ' αυτό, κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης.

    Αυγουστίνος Δημητρίου: Ακόμη βλέπω εφιάλτες

    Δικαιωμένος από την ετυμηγορία του δικαστηρίου, αν και θα επιθυμούσε να δει κάποιον από τους κατηγορουμένους να πηγαίνει στη φυλακή, δήλωσε ο 26χρονος Κύπριος Αυγουστίνος Δημητρίου.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κι έχοντας στο πλευρό του το δικηγόρο και τον πατέρα του, ο 26χρονος μίλησε για τους εφιάλτες που εξακολουθεί να βιώνει εξαιτίας του περιστατικού. "Ακόμη και δέκα χρόνια να περάσουν δεν θα το ξεπεράσω. Τρέμω και φοβάμαι όταν δεν παίρνω τα φάρμακά μου. Μόνο εγώ και η οικογένειά μου ξέρουμε τι περνάω", είπε.

    Αναφερόμενος δε στους οκτώ αστυνομικούς, επισήμανε: «Τους βλέπω συνεχώς στον ύπνο μου και δεν μπορώ να κοιμηθώ». Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. "Δεν θέλω ποτέ ξανά να γυρίσω σ' αυτήν την πόλη ούτε για διακοπές ούτε για διασκέδαση. Νιώθω ότι απειλούμαι συνεχώς εδώ". Ευχαρίστησε, εξάλλου, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που κατέθεσαν στο δικαστήριο.

    Ικανοποιημένος από την απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος του 26χρονου, Παναγιώτης Μανώλης.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    "Η απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει ότι πράγματι η Δικαιοσύνη είναι "τυφλή". Επιβραβεύει πανηγυρικά την κυβερνητική πολιτική, που μετέτρεψε την Ελληνική Αστυνομία, από Σώμα που υπηρετεί τον πολίτη, σε Σώμα "πραιτόρων". Οι επικοινωνούντες καθεστωτικοί μηχανισμοί πέταξαν στα σκουπίδια τον σεβασμό στην ανθρώπινη προσωπικότητα και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων", δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης.

    Για ποινές πρόκληση έκαναν λόγο το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    "Οι ποινές που επέβαλε το τριμελές εφετείο της Θεσσαλονίκης στους δράστες του άγριου ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή αποτελούν πρόκληση και απόδειξη ότι η αυξανόμενη κατασταλτική δράση είναι επιλογή των μηχανισμών του συστήματος και της κυβέρνησης. Είναι χάδι και όχι παραδειγματική τιμωρία οι ποινές φυλάκισης από 15 έως 39 μήνες που επιβλήθηκαν και που εξαγοράζονται με 5 ευρώ την ημέρα", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    "Οι ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στους 8 αστυνομικούς για τον ξυλοδαρμό του 26χρονου Κύπριου σπουδαστή Αυγουστίνου Δημητρίου δεν αντιστοιχούν με το βάρος των πράξεών τους. Πολύ δε περισσότερο, είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το κλίμα της έντασης που επικρατεί στους χώρους της νεολαίας και την κοινωνία απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία και την κρατική καταστολή.Ουσιαστικά η παραπάνω απόφαση αποτελεί ενθάρρυνση και ανοχή σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Είδηση: 16775

    [16] ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ.

    Συνεντεύξεις ΝΕΤ 105.8

    « Ο κ. Μπασιάκος, ο κ. Κοντός και ο κ. Δούκας, σίγουρα θα είναι μέσα στην πρότασή μας για την ειδική εξεταστική επιτροπή.» Συνέντευξη στην εκπομπή « Πρώτη Σελίδα» με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ήθελα το δικό σας το σχόλιο, σε σχέση με το πόρισμα και τις 5 εκδοχές του.»

    Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: « Το ότι έχουμε 5 πορίσματα, δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Εμείς, προσπαθώντας να δούμε το μέλλον, προτείναμε να υπάρξουν 3 σημεία ως κοινά πολιτικά συμπεράσματα απ' όλο αυτό το σκάνδαλο. Πρώτον, ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους. Δεύτερον, η ανάγκη να επανέλθει η φορολόγηση της περιουσίας της Εκκλησίας, η οποία δεν χρησιμοποιείται για εκκλησιαστικούς σκοπούς. Τρίτον, να επανεξεταστεί το θέμα συνολικά της εκκλησιαστικής περιουσίας. Τα νοσηρά φαινόμενα πάνω στα οποία οικοδομήθηκε αυτό το σκάνδαλο, να μπορέσουμε να τα περιορίσουμε, αν όχι να τα εξαλείψουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκτιμάτε, ότι η ΝΔ επιχείρησε να κουκουλώσει την υπόθεση; Εκτιμάτε, ότι το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να επενδύσει πολιτικά στην υπόθεση;»

    Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: « Ασφαλώς, όπως φαίνεται και απ' το πόρισμα της πλειοψηφίας, η ΝΔ πάει να κουκουλώσει την υπόθεση. Απ' την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ θέλει να χρεώσει το σκάνδαλο αποκλειστικά και μόνο στη ΝΔ που έχει και τη μεγάλη ευθύνη ασφαλώς και να απαλλάξει τις δικές του ευθύνες. Γι' αυτό άλλωστε, δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ούτε καν πολιτικές ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι έβαλαν υπογραφές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό, λέτε, μειώνει την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου του ΠΑΣΟΚ;»

    Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: « Βεβαίως, βεβαίως. Ασφαλέστατα τη μειώνει, διότι δεν μπορεί να βλέπεις τα στραβά των άλλων και τα δικά σου να τα καλύπτεις. Είναι αδιανόητο αυτό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για ποια πολιτικά πρόσωπα, προκύπτουν κατά την κρίση σας ποινικές ευθύνες;»

    Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: « Πολιτικές ευθύνες σε πρόσωπα συγκεκριμένα, υπάρχουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στον κ. Δρυ και στον κ. Φωτιάδη. Την περίοδο της ΝΔ, στους αρμόδιους υπουργούς που έβαλαν και τις υπογραφές, τον κ. Μπασιάκο, τον κ. Κοντό και τον κ. Δούκα. Πολιτικές ευθύνες, έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες στους κυρίους Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη, Κιλτίδη και Μπέζα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο ΣΥΝ, προσανατολίζεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την προανακριτική;»

    Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: « Ναι. Ειδική εξεταστική επιτροπή. Το βέβαιο, είναι ότι τα 3 πολιτικά πρόσωπα επί ΝΔ που έχουν βάλει υπογραφές σ' αυτή την υπόθεση, δηλαδή ο κ. Μπασιάκος, ο κ. Κοντός και ο κ. Δούκας, σίγουρα θα είναι μέσα στην πρότασή μας για την ειδική εξεταστική επιτροπή.»

    Είδηση: 16778


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 December 2008 - 17:54:47 UTC