Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυροβόλησαν μαθητή στο Περιστέρι
  • [02] Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια
  • [03] Βροχές και καταιγίδες
  • [04] Κινεζικά πολεμικά πλοία στον κόλπο του 'Αντεν
  • [05] Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ
  • [06] Σομαλία: τουλάχιστον 11 νεκροί σε νέες μάχες
  • [07] Συντριβή αεροσκάφους σε σπίτι μετά από εναέρια σύγκρουση.
  • [08] Βρετανία: Πιθανή η μείωση επιτοκίων κοντά στο μηδέν
  • [09] Υποχωρεί το πετρέλαιο

    [01] Πυροβόλησαν μαθητή στο Περιστέρι

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Δεκαεξάχρονος μαθητής δέχθηκε πυροβολισμό, το βράδυ της Τετάρτης, κοντά στο 1ο Λύκειο Περιστερίου, από άγνωστο δράστη. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 23.15, σε πεζόδρομο κοντά στο Λύκειο, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εθνικής Αντιστάσεως, όπου ο μαθητής της Β' Λυκείου και μέλος του 15μελούς συζητούσε μαζί με συμμαθητές του για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, όταν ένιωσε ένα "κάψιμο" στο χέρι του. Ο μαθητής, ο οποίος δεν διατρέχει κίνδυνο, μεταφέρθηκε σε κλινική όπου αυτή την ώρα χειρουργείται για να του αφαιρεθεί το σφαιρίδιο. Άγνωστο παραμένει το ποιος ή ποιοι πυροβόλησαν, ενώ όπως γνωστοποίησε στη ΝΕΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Παναγιώτης Στάθης, μακροσκοπικά φαίνεται ότι πρόκειται για βολίδα από αεροβόλο και τόνισε ότι άμεσα θα γίνει αυτοψία από αστυνομικούς για να διαπιστωθούν οι συνθήκες του συμβάντος. Παρακολουθούμε από κοντά τα γεγονότα, τα οποία μας προβληματίζουν, γιατί πάνω από όλα ο τόπος χρειάζεται ηρεμία και νηφαλιότητα, δήλωσε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16857

    [02] Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

    Κοινωνία

    Δύο πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά της κυβερνητικής πολιτικής έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στη Αθήνα -το πρώτο στα Προπύλαια με τη συμμετοχή και της ΓΣΕΕ, και το δεύτερο στην Ομόνοια από την ΚΝΕ και το ΠΑΜΕ- ενώ τρίωρες στάσεις εργασίας έχουν προκηρύξει δάσκαλοι και καθηγητές για το τέλος της πρωινής και την αρχή της απογευματινής βάρδιας. Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00, οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) 12.00-14.00. Την Τετάρτη, με αφορμή το φόνο του 15χρονου στα Εξάρχεια, νεαροί πυρπόλησαν στην Αθήνα με βόμβες μολότοφ κλούβα των ΜΑΤ και άλλοι κατέλαβαν το κτίριο της ΓΣΕΕ, ενώ στα Χανιά, περίπου 80 άτομα κατέλαβαν τηλεοπτικό σταθμό απ' όπου αποχώρησαν μετά τη μετάδοση μαγνητοσκοπημένου μηνύματος διαμαρτυρίας. Παράλληλα, ομάδα φοιτητών ανάρτησε στον βράχο της Ακρόπολης γιγάντιο πανό με κάλεσμα στα σημερινά συλλαλητήρια και τη λέξη "Αντίσταση" σε τέσσερις γλώσσες.

    Έκκληση να σταματήσουν για τις επόμενες 20 μέρες οι διαδηλώσεις και οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας, απηύθυναν ο δήμαρχος Αθηναίων και οικονομικοί φορείς της πόλης, προκειμένου να ανακάμψει η αγορά που έχει δεχθεί σκληρό πλήγμα από τα πρόσφατα επεισόδια.

    Σήμερα, πάντως, αρχίζει η καταβολή από την Αγροτική Τράπεζα του βοηθήματος των 10.000 ευρώ στους καταστηματάρχες που επλήγησαν, ενώ πληθαίνουν οι αιτήσεις για άτοκα δάνεια από το ταμείο εγγυοδοσίας.

    Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή, αξιόπιστη και σύγχρονη διακυβέρνηση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αγνοηθεί το μήνυμα που στέλνουν οι νέοι.

    Η σημερινή κυβέρνηση είναι ισχυρή και ανταποκρίνεται στην αποστολή της, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Πανό στην Ακρόπολη-Έντονες αντιδράσεις

    Είδηση: 16846

    [03] Βροχές και καταιγίδες

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, και την Πελοπόννησο. Οι νοτιάδες στα πελάγη φθίνουν τα 9, και πιθανώς στο βόρειο Ιόνιο τα 10 μποφόρ. Τα φαινόμενα επεκτείνονται στην Αττική, την υπόλοιπη ηπειρωτική χωρά και τα νησιά του Αιγαίου, αλλά από το απόγευμα θα υποχωρήσουν. Λόγω των θυελλωδών ανέμων μόνο με κλειστού τύπου πλοία εκτελούνται τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό, ενώ μπορεί να σημειωθούν καθυστερήσεις προγραμματισμένων αναχωρήσεων πλοίων. Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν τις επόμενες ώρες να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

    Είδηση: 16858

    [04] Κινεζικά πολεμικά πλοία στον κόλπο του 'Αντεν

    Ειδήσεις

    Η Κίνα "προετοιμάζεται" να στείλει πολεμικά πλοία για να συνδράμει τις διεθνείς προσπάθειες και αυτών των σομαλικών αρχών, για την καταπολέμηση της πειρατείας ανοικτά της Σομαλίας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, μία ημέρα μετά την πειρατική επίθεση εναντίον κινέζων ναυτικών στον Κόλπο του 'Αντεν."Η κινεζική κυβέρνηση χαιρετίζει τη διεθνή συνεργασία εναντίον της πειρατείας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λίου Τζιαντσάο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Αποφασίσαμε να στείλουμε πλοία του πολεμικού ναυτικού, ώστε να παταχθεί η πειρατεία ανοικτά των σομαλικών ακτών" τόνισε, προσθέτοντας ότι "οι προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη".Η Κίνα θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις προστασίας των θαλασσίων οδών στην περιοχή αυτή. Ετοιμαζόμαστε να στείλουμε πολεμικά πλοία", είπε τονίζοντας ότι "επίσημη ανακοίνωση" θα γίνει "εν ευθέτω χρόνω".

    Επικαλούμενη πηγές του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, η εφημερίδα Global Times γράφει σήμερα ότι "η Κίνα θα στείλει δύο αντιτορπιλικά, κι ένα πλοίο ανεφοδιασμού για να συμμετάσχει στη διατήρηση της ασφάλειας στα διεθνή χωρικά ύδατα ανοικτά της Σομαλίας".

    Τα πλοία θα αποπλεύσουν από τη ναυτική βάση Χαϊνάν, νησί στη νότια Κίνα, μετά τις 25 Δεκεμβρίου για αποστολή τριών μηνών, προσθέτει η κινεζική εφημερίδα.

    Αν επιβεβαιωθεί μία τέτοια αποστολή εκτός των κινεζικών χωρικών υδάτων θα είναι η πρώτη για το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό στη σύγχρονη ιστορία του, σύμφωνα με τον Σεν Σισούν, εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων [ένα κυβερνητικό κέντρο ερευνών] στο Πεκίνο.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η Κίνα είναι μόνιμο μέλος, την Τρίτη ενέκρινε ψήφισμα που επιτρέπει τις επιχειρήσεις από διεθνείς δυνάμεις εναντίον των πειρατών εντός των ορίων των χωρικών υδάτων της Σομαλίας.

    Είδηση: 16859

    [05] Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Στάση εργασίας για τον προϋπολογισμό, από τις 11.30 έως τις 15.00, έχει προγραμματίσει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, η οποία συμμετέχει και στη συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) -που έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τη δημόσια υγεία- έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους. Στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν επίσης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις πτήσεις. Συγκεκριμένα, ακυρώνονται 24 πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών και οκτώ της Aegean Airlines, ενώ συνολικά 61 πτήσεις διαφόρων εταιρειών άλλαξαν ώρα αναχώρησης. Επίσης, στη στάση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 16849

    [06] Σομαλία: τουλάχιστον 11 νεκροί σε νέες μάχες

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε μάχες ανάμεσα σε Ισλαμιστές αντάρτες και δυνάμεις της Αιθιοπίας στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, ανέφεραν κάτοικοι και αυτόπτες μάρτυρες. Οι αντάρτες ελέγχουν ξανά το νότιο τμήμα της Σομαλίας σχεδόν πλήρως, και διεξάγουν καθημερινά επιχειρήσεις ανορθόδοξου πολέμου -δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις κ.λπ.-, που σύμφωνα με αναλυτές έχουν "εμπνευστεί" από το Ιράκ, εναντίον των δυνάμεων της ομοσπονδιακής μεταβατικής κυβέρνησης, της Αιθιοπίας και της Αφρικανικής Ένωσης στη χώρα στο Κέρας της Αφρικής όπου επικρατεί "χάος" και ο πόλεμος μαίνεται από το 1991. Σύμφωνα με κατοίκους της πρωτεύουσας, αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον δυνάμεων της Αιθιοπίας που έκαναν περιπολία σε γειτονιές στην περιοχή της αγοράς ζώων την Τετάρτη και οι Αιθίοπες απάντησαν κάνοντας χρήση βαρέων όπλων.

    Σύμφωνα με τον Όμαρ Νουρ, μια γυναίκα και τρία παιδιά σκοτώθηκαν όταν οβίδα όλμου έπεσε σε κοντινό σπίτι. Ο Ίσα Μπέιλ, ένας άλλος κάτοικος, είπε ότι είδε τρεις αμάχους να σκοτώνονται ενώ επιχειρούσαν να φύγουν από τα σπίτια τους. Ο σεΐχης Αμπντιραχίμ Ίσε Άντοου, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Ένωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων (ΕΙΔ), είπε ότι δύο μαχητές του σκοτώθηκαν. Η κάτοικος της πρωτεύουσας Χαλιμά είπε ότι δύο άνθρωποι που επέστρεψαν το απόγευμα στα σπίτια τους σκοτώθηκαν από οβίδες.

    Η ΕΙΔ είχε εκδιωχθεί από την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας πριν δυο χρόνια, σε μια επιχείρηση του στρατού της Αιθιοπίας και ομάδων που πρόσκεινται στην ομοσπονδιακή μεταβατική κυβέρνηση, με διπλωματική και επιχειρησιακή στήριξη των ΗΠΑ - αμερικανικά αεροσκάφη πιστεύεται ότι είχαν κάνει επανειλημμένως βομβαρδισμούς.

    Τον περασμένο μήνα η Αιθιοπία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Σομαλία έως το τέλος του χρόνου, κάτι που δημιούργησε φόβους σε διπλωματικούς κύκλους ότι η χώρα οδεύει ξανά προς ένα γενικευμένο εμφύλιο και "αναρχία", αν όχι κατίσχυση των ισλαμιστών, εάν δε σταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις.

    Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Τρίτη δια στόματος της επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ Ράις ότι θα προωθήσει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα προτείνει την ανάπτυξη κυανόκρανων του Οργανισμού στη Σομαλία ως το τέλος του χρόνου.

    Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι μουν μιλώντας από τη Γαλλία χθες εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη για τους κυανόκρανους.

    "Η κατάσταση δεν είναι ώριμη, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. . . αν δεν υπάρχει ειρήνη να διατηρήσουμε, οι ειρηνευτικές αποστολές δεν έχουν λόγο ύπαρξης", δήλωσε ο Μπαν. Αντί της αποστολής μιας δύναμης κυανόκρανων, ο ΓΓ του ΟΗΕ πρότεινε την ενίσχυση της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ), γνωστής ως AMISOM, η οποία σχεδιαζόταν να βοηθήσει τους Σομαλούς να αποκαταστήσουν την ομαλότητα αλλά μέχρι στιγμής αποδεικνύεται αναποτελεσματική.

    Το ΣΑ ενέκρινε την Τρίτη ψήφισμα το οποίο επιτρέπει στις χώρες που έχουν αποστείλει ναυτικές και ειδικές δυνάμεις για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας να αναλαμβάνουν δράση εντός του εδάφους και του εναέριου χώρου της --με τη ρητή έγκριση της μεταβατικής κυβέρνησης. Επικριτές της απόφασης υποστήριξαν ότι με την απόφαση αυτή η Σομαλία μετατρέπεται σε "πεδίο βολής" για τις ξένες δυνάμεις.

    Ερωτηθείς εάν θεωρεί την πρόταση της απερχόμενης Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών ρεαλιστική, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ζαν Μωρίς Ριπέρ δήλωσε πως "όχι, δεν είναι. Θεωρούμε ότι δεν είναι εφαρμοστέα ούτε ευκταία".

    Η κατάσταση πρέπει να σταθεροποιηθεί πριν σταλούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ, επισήμανε ο Ριπέρ. Τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί η βία, το χάος και η ανθρωπιστική καταστροφή στη Σομαλία αλλά διαφωνούν όσον αφορά το πώς.

    Η προηγούμενη απόπειρα ξένων δυνάμεων για τον τερματισμό του εμφυλίου και του λιμού στη Σομαλία είχε άδοξο τέλος: ο θάνατος 18 και ο τραυματισμός 73 στρατιωτών των ΗΠΑ στη λεγόμενη "Μάχη του Μογκαντίσου", την 3η και 4η Οκτωβρίου του 1993, εξώθησε την κυβέρνηση Κλίντον, και τον Οργανισμό, να αποσύρουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις σταδιακά ως το 1995.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρουσίασε ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον περασμένο μήνα, θα χρειάζονταν περίπου 10.000 στρατιώτες με άρτια εκπαίδευση και υποστήριξη για να "σταθεροποιήσουν" τη Σομαλία, και κατόπιν θα μπορούσαν να σταλούν 22.500 στρατιώτες, αστυνομικοί και πολιτικό προσωπικό σε ειρηνευτικό ρόλο. Αλλά μετά από επαφές με εκπροσώπους 50 χωρών, ο Μπαν είπε ότι ουδεμία εξέφρασε την πρόθεση να ηγηθεί μιας "δύναμης σταθεροποίησης" και μόλις μία ή δύο προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν δυνάμεις.

    Η Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι οι στρατιώτες πρέπει να σταλούν από Αφρικανικές χώρες. Ωστόσο ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι οι δυνάμεις των χωρών της ΑΕ δεν έχουν τις ικανότητες, την αεροπορική υποστήριξη και την δυνατότητα συγκέντρωσης πληροφοριών που απαιτούνται για την ανακατάληψη και την διατήρηση του Μογκαντίσου υπό έλεγχο. "Χρειαζόμαστε δυνάμεις που θα επιβάλλουν την ειρήνη, όχι κυανόκρανους", τόνισε.

    Είδηση: 16850

    [07] Συντριβή αεροσκάφους σε σπίτι μετά από εναέρια σύγκρουση.

    Ειδήσεις

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν μικρό αεροσκάφος συνετρίβη σε σπίτι στο Σίδνεϊ και ανεφλέγη μετά από σύγκρουση με άλλο αεροπλάνο στον αέρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.Νεκροί, κατά τις πρώτες πληροφορίες, είναι οι επιβαίνοντες στο μικρό αεροσκάφος. "Οι κάτοικοι του σπιτιού, το οποίο εκκενώθηκε με ασφάλεια, εξετάζονται από νοσοκόμους στο σημείο του συμβάντος", δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας οχημάτων άμεσης βοηθείας Φιόνα Κουκ.

    "Δύο αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα. Το ένα προσγειώθηκε με ασφάλεια, ενώ το άλλο συνετρίβη σε ένα σπίτι και εν συνεχεία έπιασε φωτιά", δήλωσε ο ο Αρχιπυραγός Κραίγκ Μπράιρλυ.

    Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι το αεροπλάνο κατέστρεψε ολοσχερώς ένα μέρος του σπιτιού, στη συνοικία Κασούλα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Σίδνεϊ.

    "Κινούμουν κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου M-5 και μόλις που πρόλαβα να δω αυτό το πράγμα να πέφτει. Το πίσω φτερό κρεμόταν από το ουραίο τμήμα του και συνετρίβη στο πίσω μέρος ενός σπιτιού κοντά στην Οδό Μποξ, κατεδαφίζοντάς -σχεδόν ολοσχερώς- το πίσω μέρος του ", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας τηλεφωνικά στο Fairfax Radio.

    Το άλλο μικρό αεροσκάφος, που πιστεύεται ότι επίσης μετέφερε δύο άτομα, έκανε αναγκαστική προσγείωση στο κοντινό αεροδρόμιο του Μπάνκσταουν, αλλά, η εκπρόσωπος του αεροδρομίου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πόσοι επέβαιναν και εάν τραυματίσθηκαν.Πάντως, δήλωσε ότι "οι υπηρεσίες βοήθειας εξέτασαν τον πιλότο του αεροπλάνου, ο οποίος εν συνεχεία έκανε δήλωση στους αστυνομικούς, κάτι που είναι η συνήθης διαδικασία η οποία ακολουθείται σε περιπτώσεις όπως αυτή".Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί εκ νέου κανονικά, αφού προηγουμένως είχε κλείσει για μικρό χρονικό διάστημα μετά την αναγκαστική προσγείωση.

    Είδηση: 16851

    [08] Βρετανία: Πιθανή η μείωση επιτοκίων κοντά στο μηδέν

    Ειδήσεις

    Τα μηδενικά επιτόκια στη Βρετανία είναι μία πιθανότητα και θα χρειαστούν περαιτέρω ενισχύσεις ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Τσαρλς Μπίν. "Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι μία πιθανότητα", δήλωσε στους Financial Times, ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης. "Φυσικά τα επιτόκια παραμένουν στο 2%, άρα έχουμε κάποιο περιθώριο μέχρι να φτάσουμε εκεί, αλλά μπορεί να βρεθούμε προς την κατεύθυνση κοντά στο μηδέν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαρλς Μπιν. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μειώσει κατά τρεις μονάδες από τον Οκτώβριο τα επιτόκια, αλλά οι αγορές αναμένουν περαιτέρω μείωση, καθώς η Βρετανία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Τσαρλς Μπιν παραδέχτηκε ότι η γενική εικόνα της βρετανικής οικονομίας επιδεινώνεται.

    Είδηση: 16848

    [09] Υποχωρεί το πετρέλαιο

    Ειδήσεις

    Υποχωρεί η τιμή του ελαφρού αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία παρά την μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια που αποφάσισε χθες ο ΟΠΕΚ στην σύνοδο του Οράν, στην Αλγερία. Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου υποχωρούσε το πρωί κατά 5 σεντς στα 40,01 δολάρια . Η τιμή του αργού έφτασε μάλιστα να υποχωρεί χθες στη Νέα Υόρκη και κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι -στα 39,88 δολάρια- για πρώτη φορά από τις 14 Ιουλίου του 2004,για να κλείσει τελικά στα 40,06 δολάρια. Ελαφρά άνοδο κατά 10 σεντς κατέγραφε πάντως η τιμή του Μπρεντ, που διαπραγματευόταν το πρωί στα 45,63 δολάρια το βαρέλι. Η μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2009.

    Είδηση: 16847


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 December 2008 - 9:54:09 UTC