Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 15 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
  • [02] Κόντρα για τις συνεντεύξεις Παπανδρέου
  • [03] Πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια
  • [04] Κυβερνητικά δάνεια σε General Motors και Chrysler
  • [05] Παραδόθηκε η Πλατεία Μοναστηρακίου
  • [06] Νεκρή από σύγκρουση βυτιοφόρου-ΙΧ
  • [07] Αλαβάνος: Όχι στην στρατηγική της έντασης
  • [08] Παπούτσια αντί για πέτρες πετούν οι Παλαιστίνιοι
  • [09] Παπαρήγα: Οι κουκουλοφόροι στήριγμα του συστήματος
  • [10] Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία Ντάουνερ
  • [11] Αγροτικά μπλόκα στις Σέρρες
  • [12] Ρατσιστικά εγκλήματα στη Ρωσία
  • [13] Αντιπαράθεση για τις προσλήψεις

    [01] Συνεχίζεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    Αντιπαράθεση και σήμερα στη Βουλή, όπου για τρίτη συνεχή ημέρα συζητείται ο προϋπολογισμός του 2009, η οποία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής. Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή εναντίον του προϋπολογισμού, με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με την επίδοση -από αντιπροσωπεία- ψηφίσματος στον πρόεδρο της βουλής, δια του οποίου ζητείται η απόσυρση του προϋπολογισμού και εν συνεχεία, οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν. Απόψε αναμένεται να τοποθετηθούν οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης και Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν την Κυριακή και η συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού.

    Ομιλία υφ. οικονομικών ΜπέζαΣε γενικές γραμμές, για κινδυνολογία κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας στην ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού, απαντώντας στις τοποθετήσεις βουλευτών.«Η αντιπολίτευση μένει προσκολλημένη στο παρελθόν και μοναδική της επιδίωξη είναι η επιστροφή στην εξουσία, μέσω μιας ακοστολόγητης και λαϊκίστικης παροχολογίας», τόνισε.

    Επί του τομέα ευθύνης του, ο κ. Μπέζας διευκρίνισε ότι «το νέο φορολογικό σύστημα που δημιουργούμε είναι ένα σύστημα που μειώνει τα φορολογικά βάρη για τους πολλούς, ενώ ταυτοχρόνως κάνει πιο δίκαιη την κατανομή τους, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και περιορίζοντας τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».

    Επισκοπώντας την μέχρι τούδε μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «οι συντελεστές 29% και 39% των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ελεύθερων επαγγελματιών [που αντιστοιχούν στα κλιμάκια εισοδήματος 12.000-30.000 και 30.000-75.000 ευρώ αντίστοιχα], μειώνονται σε 27% και 37% για τα εισοδήματα του 2008, και σε 25% και 35% για τα εισοδήματα του 2009. O κεντρικός φορολογικός συντελεστής 25% για τα φυσικά πρόσωπα, μειώνεται σταδιακά από το 2010 έως το 2014 κατά μια μονάδα ετησίως, με στόχο να φτάσουμε σε συντελεστή 20% το 2014. Η ίδια μείωση προβλέπεται και για τον συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων για τις χρήσεις 2010 έως 2014».

    «Ζητάτε κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης να μειωθεί η φορολογία λόγω της κρίσης. Όλα αυτά δεν είναι μείωση της φορολογίας; Δεν είναι μείωση της φορολογίας το ότι καταργήσαμε το χαρτόσημο στα ενοίκια των κατοικιών, τον φόρο κληρονομιάς, τον φόρο γονικών παροχών, το φόρο μεταβίβασης στην αγορά πρώτης κατοικίας, τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας; Δεν είναι μείωση της φορολογίας το ότι καταργήσαμε τα τέλη ταξινόμησης στους απόδημους και τις τρίτεκνες οικογένειες, ότι αυξήσαμε το αφορολόγητο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ότι μειώσαμε στο μισό τη φορολογία των ναυτικών, ότι απαλλάξαμε από το φόρο τα επιδόματα της τρίτεκνης και πολύτεκνης μητέρας;», αναρωτήθηκε ο κος Μπέζας, για να απαντήσει στη συνέχεια και επί του παραδείγματος του Χρήστου Παπουτσή [ΠΑΣΟΚ] ότι «μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 841 ευρώ το 2009, έναντι 591 ευρώ το 2006»:«Αν ο ίδιος μισθωτός φορολογείτο με την κλίμακα του ΠΑΣΟΚ, το 2009 θα πλήρωνε 1.399 ευρώ, δηλαδή, 558 ευρώ περισσότερα. Με τη φορολογική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης της ΝΔ πληρώνει 40% λιγότερο φόρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κι έτσι θα πρέπει να γίνονται οι συγκρίσεις» ανέφερε.

    «Με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουμε θεσμοθετήσει όλα αυτά τα χρόνια, κάνουμε πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση υπέρ της προστασίας των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, από ό,τι αν προχωρούσαμε στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την οποία προτείνει το ΠΑΣΟΚ», είπε.Εν κατακλείδι, ο κ. Μπέζας απέρριψε τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ, ότι οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν διαλυθεί και απαξιωθεί:«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το πρώτο ενδεκάμηνο του 2008, είχαμε αύξηση των εσόδων κατά 27,2% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2007 -μόνο για τα ΔΕΚ, η αύξηση ήταν 91,4%- ενώ και ο μη αποδοθείς Φ.Π.Α. ανήλθε το πρώτο ενδεκάμηνο του 2008 σε 1,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 93,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2007. Οι διασταυρώσεις Φ.Π.Α., είχαν ως αποτέλεσμα τη βεβαίωση φόρου και προσαυξήσεων ύψους 351 εκατ. ευρώ, για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2006 έως το Νοέμβριο του 2008», είπε.

    «Πού βλέπετε λοιπόν τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και το αίσθημα της ατιμωρησίας; Μήπως στο γεγονός ότι μεγάλη Περιφερειακή Ένωση Τελωνειακών απείλησε να κατέβει σε απεργία, επειδή -όπως είπαν- με το παραμικρό στέλνουμε τους Τελωνειακούς στο πειθαρχικό;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπέζας.

    Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση παρατήρησε ότι απαξιώνει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και αδικεί την εικόνα της.

    Απαντώντας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναστύλωσης του φιλελευθερισμού.

    Σχόλια ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Για προϋπολογισμό λιτότητας κάνουν λόγο η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Να μην εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός τον οποίο χαρακτήρισαν άδικο και αντικοινωνικό ζήτησαν συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κατά τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνδικάτων μπροστά στο Κοινοβούλιο.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος προέβλεψε ένταση της λιτότητας και κάλεσε τους εργαζόμενους σε μάχη ώστε ακόμα και κάθε ένα ευρώ που θα διατίθεται από τους δημόσιους πόρους να πηγαίνει στους εργαζόμενους και όχι στους έχοντες και στις τράπεζες όπως κάνει η σημερινή κυβερνητική πολιτική. Σχολιάζοντας την κατάληψη των γραφείων της ΓΣΕΕ από ομάδες νεαρών ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για εκβιασμούς ανεγκέφαλων και σημείωσε ότι η κοινωνική δράση δεν αναστέλλεται με προβοκάτσιες.

    Η κρίση είναι μπροστά κατέληξε και δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν ανατραπεί το περιεχόμενο της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος μιλώντας επίσης στη σημερινή συγκέντρωση κάλεσε το λαό, τη νεολαία αλλά και τα συνδικάτα να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία η οποία θα εγγυάται όπως είπε τα δικαιώματα των πολλών.

    Τοποθέτηση Ευθυμίου«Είναι απολύτως πρωτοφανές ότι μία κυβέρνηση επέλεξε, ως αποχαιρετιστήρια οικονομική πράξη, να συγγράψει ούτε ένα μυθιστόρημα, αλλά, ένα παραμύθι. Ο κ. Αλογοσκούφης και ο κ. Καραμανλής επέλεξαν να συγγράψουν ένα προϋπολογισμό παραμύθι. Αυτό το οικοδόμημά τους σε λίγο καιρό δεν θα έχει καμία αξία. Θα ανατιναχτεί στον αέρα, όπως έχουν ανατιναχτεί και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009.Ο κ. Ευθυμίου υποστήριξε ακόμα ότι «"το ξύσαμε πάτο" του κ. Αλογοσκούφη, δηλαδή, η χρεοκοπία του κράτους, είναι εντελώς ανεξάρτητη από την παγκόσμια κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας δεν έχουν ακόμα μετακυλήσει στην πραγματική οικονομία της χώρας».

    «Είναι φανερό ότι πρόκειται για αποχαιρετισμό της κυβέρνησης, όταν καταφεύγει σε παραμύθια. Είναι μια κυβέρνηση, που έχει παραιτηθεί και αποχαιρετά την εξουσία. Θα έπρεπε ο κ. Καραμανλής να πει ένα συγγνώμη και ένα αντίο», κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

    Τοποθέτηση Σκανδαλίδη«Ανελέητο», «ψευδεπίγραφο» και «εικονικό», που «μεταθέτει την οικονομική κρίση, αντί να την αντιμετωπίσει» χαρακτήρισε τον νέο προϋπολογισμό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ υποστήριξε ότι «η χώρα χρειάζεται προοδευτική κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο στη πολιτική της».

    Τοποθέτηση ΑλυσανδράκηΟ βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό δεν την βαρύνει μόνο η σκιά της οικονομικής κρίσης, αλλά και η δολοφονία ενός νέου παιδιού και ο τραυματισμός με πυροβόλο ενός άλλου.

    "Το ΚΚΕ καλεί τους νέους και τις νέες να παλέψουν όχι μόνο ενάντια στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εγκλημάτων, αλλά ενάντια σε όλους εκείνους που τους δολοφονούν το μέλλον, για τη ριζική αλλαγή της κοινωνίας, ώστε να λειτουργεί με κινητήρια δύναμη την ανθρώπινη ευημερία και όχι το καπιταλιστικό κέρδος".

    Τοποθέτηση ΣγουρίδηΟ βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Σγουρίδης, είπε ότι ο υπουργός Οικονομίας "είναι σαν τον ειδικό φρουρό που πυροβόλησε τον άτυχο Αλέξη. Ο κ. Αλογοσκούφης πυροβόλησε την ελληνική οικονομία. Ποια είναι η διαφορά τους; Ότι ο ένας είναι στη φυλακή και ο άλλος είναι πολιτικά ελεύθερος και ζητάει τη συναίνεσή μας για να διαπράξει το ίδιο έγκλημα".

    Τοποθέτηση ΑράπογλουΗ βουλευτής του ΛΑΟΣ Δήμητρα Αράπογλου, είπε ότι ο «προϋπολογισμός είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, την ώρα που οι δείκτες της κοινωνικής ζωής στη χώρα μας είναι αρνητικοί και την κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.. Την ώρα που η κυβέρνηση μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές για το μεγάλο κεφάλαιο, προβαίνει σε μεγάλης έκτασης φορο-επιδρομή στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους».Επίσης, χαρακτήρισε πολύ μικρή την αύξηση κατά 20 ευρώ μηνιαίως των κοινωνικών επιδομάτων, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει υλοποιήσει την εξαγγελία της για ίδρυση ταμείου κοινωνικής συνοχής και ότι μετέτρεψε το επίδομα για την αντιμετώπιση της φτώχειας σε επίδομα θέρμανσης.

    Τοποθέτηση Σακοράφα«Συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2009, την ώρα που η χώρα σπαράσσεται και η νεολαία, οργισμένη και προδομένη μετρά ως πρώτο θύμα τα όνειρά της», είπε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τον Αθλητισμό Σοφία Σακοράφα.«Η αστυνομία», πρόσθεσε, βρίσκεται σε καθεστώς ατιμωρησίας "αφού άλλοτε φταίει η ζαρντινιέρα, άλλοτε τα πράσινα παπούτσια και οι αστυνομικοί [είναι] νομιμοποιημένοι πια, σε ρόλο εξολοθρευτή".Επίσης, τόνισε ότι "η κυβέρνηση παραπαίει και αξιώνει από τα 15χρονα να θυμώνουν στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο και με το σωστό τρόπο, όταν η ίδια, υπερασπίζεται τους λάθος ανθρώπους, τους ολίγους και ισχυρούς. Βεβαίως, τους υπερασπίζεται στο σωστό βαθμό, ώστε να διευρύνει την ανισότητα. Βεβαίως, τους υπερασπίζεται για το σωστό λόγο, διότι μόνο αυτούς εκπροσωπεί πολιτικά και βεβαίως, τους υπερασπίζεται και με το σωστό τρόπο, δείγμα του οποίου είναι ο σημερινός προϋπολογισμός, που καταψηφίστηκε από την κοινωνία πριν καν κατατεθεί".

    Κατά την χθεσινή, δεύτερη ημέρα, της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2009 επικράτησαν υψηλοί τόνοι.Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο Θόδωρος Κασίμης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Γιώργου Φλωρίδη για το "Εθνικό Σύστημα υγείας".Οι υπουργοί Μιχάλης Λιάπης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρθηκαν σε δράσεις των υπουργείων Πολιτισμού και Αμύνης, που ενισχύουν την αξιοκρατία και την διαφάνεια.

    Είδηση: 16910

    [02] Κόντρα για τις συνεντεύξεις Παπανδρέου

    Πολιτική

    Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση με αφορμή τις συνεντεύξεις του Γιώργου Παπανδρέου στο ιταλικό εβδομαδιαίο περιοδικό "L' Espresso" και τη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι κατασυκοφαντεί τη χώρα σε συνεντεύξεις που δίνει σε ξένα μέσα ενημέρωσης με αφορμή τα επεισόδια. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να ευχαριστεί και όχι να εγκαλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα όσα λέει στο πλαίσιο συνεντεύξεων στον ξένο Τύπο και ΜΜΕ, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και επισήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου, με τα όσα λέει, υπερασπίζεται το κύρος της χώρας, ενώ η κυβέρνηση με τις παραλείψεις τις αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει την εικόνα "Τιτανικού", καθώς "το πλοίο βουλιάζει και η ορχήστρα παίζει".

    Ευάγγελος Αντώναρος: "Συκοφαντεί τη χώρα ο Γ. Παπανδρέου"

    "Βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία για να κατασυκοφαντήσει την ίδια του τη χώρα για μικροκομματικούς λόγους, καταφεύγοντας σε απίθανες ανακρίβειες και παραποιώντας την κατάσταση" είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ζήτησε από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να κάνει σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους νέους που έχουν δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και στα στοιχεία που, όπως είπε, είχαν το απύθμενο θράσος να κάψουν την ελληνική σημαία.

    Ο κ. Αντώναρος επικαλέστηκε χθεσινή συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, στην οποία μιλά για σεβασμό των περιθωριοποιημένων. "Γιατί δεν κάνει μια σαφή διάκριση μεταξύ των νέων, των μαθητών και των φοιτητών που έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά -και αυτό κάνουν -από τα στοιχεία εκείνα που είχαν το απύθμενο θράσος να κάψουν το εθνικό σύμβολο, την ελληνική σημαία", ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου και την ηγετική του ομάδα ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η χώρα και η εσωτερική ηρεμία. Τυφλωμένοι από βουλιμία για εξουσία νοιάζονται μόνο πως θα την επανακτήσουν, έστω και σε βάρος της χώρας, είπε χαρακτηριστικά, και κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να αποκηρύξει κάθετα την ανακοίνωση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ την οποία χαρακτήρισε κατάπτυστη.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν στοιχεία σε συνεντεύξεις του κ. Παπανδρέου, στις οποίες τα πρωτότυπα κείμενα στα ξένα έντυπα και τα απομαγνητοφωνημένα έχουν σαφείς αποκλίσεις και διαφορές από εκείνα που αναρτώνται στον ιστότοπο του ΠΑΣΟΚ.

    Ως παράδειγμα, ανέφερε συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 15 Δεκεμβρίου, στη "Frankfurter Allgemeine", στην οποία, όπως είπε, έξι ερωτοαπαντήσεις δεν περιλαμβάνονται στο δημοσιευμένο κείμενο στο site του ΠΑΣΟΚ. Στο κείμενο του ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Αντώναρος, αυτά που αναφέρονται προφανώς χρησιμεύουν στον κ. Παπανδρέου για το ελληνικό κοινό.

    Φέρεται, όπως είπε, στην ίδια συνέντευξη να λέει ο κ. Παπανδρέου ότι δυστυχώς χάθηκε ο έλεγχος, ενώ στη δημοσιευμένη συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα κάτι τέτοιο δεν καταγράφεται."Έτσι πιάστηκε στα πράσα" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως είπε ο εκπρόσωπος, προφανώς του διαφεύγει ή δεν θέλει να καταλάβει ότι υπάρχουν Έλληνες που μιλάνε επίσης καλά ξένες γλώσσες για να διαβάζουν τις τερατώδεις ανακρίβειες και την κατασυκοφάντηση της ίδιας του της χώρας.

    Στο ερώτημα αν καταλογίζει ευθέως υπόθαλψη των κουκουλοφόρων στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αντώναρος απάντησε λέγοντας ότι "περιμένω απ' όλους ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές, όπως είπε ο πρωθυπουργός και χωρίς ναι μεν αλλά, να καταδικάσουν τη δράση όλων όσοι καταφεύγουν σε βανδαλισμούς, βία και καταστροφές δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών".

    Καταληκτικά ο κ. Αντώναρος και προκειμένου, όπως είπε, να καταδείξει τις ανακρίβειες του κ. Γ. Παπανδρέου, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του, όταν αναφέρεται στα θέματα Παιδείας.

    Τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου δύο φορές ως υπουργός Παιδείας, δεν έκανε καμία μεταρρύθμιση, ενώ το καθεστώς της Παιδείας βελτιώθηκε από αυτή την κυβέρνηση. Ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πέρυσι τέτοια εποχή ζήτησε, κατά την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δύο φορές αναβολή, προκειμένου να οργανώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, για να πάρει θέση υπέρ των μη δημόσιων πανεπιστημίων. Και έκανε δύο τρεις φορές πίσω, συμπλήρωσε.

    Απάντηση Παπακωνσταντίνου

    Γ. Παπακωνσταντίνου: "Η κυβέρνηση ευτελίζει την εικόνα της χώρας μας"

    "Η νέα γραμμή της κυβέρνησης είναι η εξής, τη λέω απλά, για να την κατανοήσουμε όλοι μας: το ΠΑΣΟΚ υπονομεύει την οικονομία -μας λέει η κυβέρνηση- και βεβαίως, για την εικόνα της χώρας φταίει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι συνεντεύξεις του στα ξένα ΜΜΕ" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από τη μια μεριά "έχουμε μια κυβέρνηση που με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, όχι απλώς αμαυρώνει, αλλά ευτελίζει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, κι έχουμε από την άλλη ένα πολιτικό αρχηγό, ο οποίος επιχειρεί να αναστυλώσει αυτό το κύρος και να το υπερασπιστεί".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για εξαιρετικά μεγάλα αδιέξοδα της κυβέρνησης, που "εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ, τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, μας λέει ότι δεν καταδικάζουμε αρκετά τα επεισόδια. Σε λίγο, θα μας ζητήσουν και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων! Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί πιστά μια γνωστή παράδοση της Δεξιάς".

    Όσον αφορά την αναφορά του κ. Αντώναρου για "βουλιμία για την εξουσία", ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε: "Εγώ θα ήθελα να παρακαλέσω τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτή την έκφραση, να τη λέει κάθε μέρα. Κάθε μέρα μπορεί να τη λέει; Γιατί οι πολίτες έχουν καταλάβει πάρα πολύ καλά, ποιοι είναι βουλιμικοί στην πολιτική ζωή αυτής της χώρας".

    Επίσης, για να μην ξεχνιόμαστε, επειδή η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέρος, θέλω να θυμίσω στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και να τον παραπέμψω σε παλιές ανταποκρίσεις του και άρθρα, για το ποια ήταν η πραγματική εικόνα της χώρας στο παρελθόν. Καλό θα ήταν κι αυτός να ανατρέξει λίγο στο παρελθόν, να θυμηθεί ορισμένα από αυτά που έγραφε τότε.

    Αντιδράσεις

    Αντιδράσεις

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις δηλώσεις Παπανδρέου, o εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε ότι με τις δηλώσεις του εκθέτει διεθνώς τη χώρα και τον εαυτό του, αφού μίλησε για προστασία των δικαιωμάτων των περιθωριακών.

    "Δεν μας είπε αν εννοεί περιθωριακούς, αυτούς που καίγονται ή αυτούς που καίνε, αυτούς που καταστρέφονται ή αυτούς που καταστρέφουν. Με τα όσα είπε επιβεβαιώνει το ρητό: "ο πίνων μεθά, ο παίζων χάνει και ο ομιλών εκτίθεται". Αυτό που πρέπει να εξακριβωθεί είναι αν οι δηλώσεις έγιναν σε ελληνική ή αγγλική γλώσσα, ώστε να βγάλουμε ολοκληρωμένο συμπέρασμα" είπε ο ίδιος.

    Είδηση: 16911

    [03] Πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια

    Με χιόνια αναμένεται να γιορτάσουν πολλές περιοχές της χώρας τα φετινά Χριστούγεννα, ακόμη και η Αθήνα, όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Ήδη από αύριο Σάββατο θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενώ τη Δευτέρα αναμένονται θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη. Παράλληλα, στο διάστημα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων, προβλέπεται και παγετός στα ηπειρωτικά κυρίως της βόρειας και δυτικής Ελλάδας. Από το σκηνικό δεν θα λείψουν και οι καταιγίδες, κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές, και οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας.

    ΕΜΥ: Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος (2 ημερών)Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος (3-6 ημερών)

    Είδηση: 16918

    [04] Κυβερνητικά δάνεια σε General Motors και Chrysler

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Υστάτη προσπάθεια να σωθούν οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελεί το σχέδιο δράσης που ανακοίνωσε ο Τζορτζ Μπους που ομολόγησε ότι αν καταρρεύσει ο κλάδος, θα ακολουθήσουν εκατομμύρια απολύσεις. Η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση χορηγεί δάνειο 17,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την General Motors και την Chrysler με αντάλλαγμα μετοχές και με τον όρο να πάρει πίσω τα χρήματα εάν δεν ορθοποδήσουν οι βιομηχανίες έως τις 13 Μαρτίου.

    Ο πρόεδρος Μπους με το διάγγελμα σωτηρίας άνοιξε τις κρατικές οικονομικές στρόφιγγες προσφέροντας υπό όρους και στενή κυβερνητική επίβλεψη δάνειο σωτηρίας 17, 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τζενεραλ Μοτορς και τη Κράισλερ.

    Η General Motors θα λάβει 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια και η Chrysler LLC 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    "Οι αμερικανικοί πολίτες θέλουν να σωθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες το ίδιο θέλω και εγώ. Αναγγέλλω ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα χορηγήσει δάνεια σε όλες τις επιχειρήσεις υπό όρους παρόμοιους με αυτούς που το Κογκρέσο αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα", τόνισε στο διαγγελμά του ο Μπους.

    Τα χρήματα όπου θα προέλθουν από το συνολικό πακέτο σωτηρίας της χρηματαγοράς των 70 δισεκατομμυρίων δεν είναι χάρισμα. Εάν έως τις 31 Μαρτίου αποδειχτεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία με την υπάρχουσα μορφής της δεν είναι βιώσιμη τότε το δάνειο θα ζητηθεί πίσω. Η Κράισλερ ήδη αποδέχτηκε τους όρους του δανείου.

    Στη Μεγάλη Βρετανία πανικό προκαλεί η καθημερινή υποτίμηση της στερλίνας . Σε σημείο που οι εφημερίδες αναρωτιούνται αν η κατρακύλα θα κάνει τους πλούσιους βρετανούς φτωχούς ιταλούς. Με τη διαφορά ότι τώρα οι Ιταλοί έχουν το ευρώ ενώ οι βρετανοί προσπαθούν να σώσουν την άλλοτε κραταιά λίρα

    Είδηση: 16919

    [05] Παραδόθηκε η Πλατεία Μοναστηρακίου

    Κοινωνία

    Ολοκληρώθηκε το έργο ανάπλασης της Πλατείας Μοναστηρακίου, συνολικής δαπάνης τριών περίπου εκατομμυρίων ευρώ, και παραδόθηκε σήμερα στους πολίτες από τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας Κυριάκο Γριβέα.

    Όσοι βρέθηκαν σήμερα στην ιστορική Πλατεία, περπάτησαν πάνω στο πολύχρωμο λιθόστρατο, θαύμασαν το βυζαντινό ναό της Παντάνασσας, ο οποίος έχει αναδειχθεί και περιεργάστηκαν τμήμα του αρχαίου ποταμού Ηριδανού, ο οποίος κυλά εδώ και αιώνες στην ίδια κοίτη.

    Ο υπ. Πολιτισμού, μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων, παρέδωσαν σήμερα στους πολίτες την πλατεία, τονίζοντας την ανάγκη όλοι να τη σεβαστούν και να την προστατέψουν.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων, χαρακτήρισε μποναμά για τη δοκιμαζόμενη πόλη της Αθήνας, την παράδοση στους κατοίκους της ανακαινισμένης πλατείας.

    Είδηση: 16917

    [06] Νεκρή από σύγκρουση βυτιοφόρου-ΙΧ

    Μία γυναίκα απανθρακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της, το μεσημέρι της Παρασκευής, ύστερα από σύγκρουση με βυτιοφόρο στην έξοδο της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου στο ύψος της διασταύρωσης προς Μεσολόγγι και Ναύπακτο. Το βυτιοφόρα τυλίχτηκε στις φλόγες και σημειώθηκε έκρηξη, ενώ ακολούθησε διαρροή καυσίμων. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η σύγκρουση οφείλεται στην παραβίαση του κόκκινου από το ΙΧ. Έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τροχαίο δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 16913

    [07] Αλαβάνος: Όχι στην στρατηγική της έντασης

    Κοινωνία

    Σύγκλιση σε πολλά σημεία διαπίστωσαν κατά την συνάντησή τους στην Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος με εκπροσώπους των Πρυτανικών αρχών της χώρας. Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τον Πρωθυπουργό "να εγκαταλείψει την στρατηγική της έντασης" όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι βαίνουν προς εκτόνωση οι κινητοποιήσεις.

    Να εγκαταλείψει τη στρατηγική της έντασης ο πρωθυπουργός και να συναντηθεί άμεσα με εκπροσώπους των 15μελών συμβουλίων και των φοιτητικών συλλόγων ζήτησε με δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με τις πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ.

    "Καλούμε τον Πρωθυπουργό, σε ένα θέμα το οποίο είναι κοινωνικό και πολιτικό να εγκαταλείψει τη στρατηγική της έντασης και να πάρει κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες. Τον καλούμε άμεσα να συναντηθεί με εκπροσώπους των 15μελών των μαθητών και των φοιτητικών συλλόγων", τόνισε και προέτρεψε τον κ. Καραμανλή αντί να ακούσει τυπικά τα κάλαντα αυτές τις μέρες καλύτερα να ακούσει τα μηνύματα, τις ανησυχίες και τις διεκδικήσεις των νέων.

    Επίσης ο κ. Αλαβάνος ζήτησε ο πρωθυπουργός να λάβει μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μαθητών και φοιτητών όπως για το 5% για την παιδεία, δημόσια αναβαθμισμένα σχολεία και πανεπιστήμια και δημοκρατία στην αστυνομία.

    Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με το νέο έτος όλα θα πάνε καλά."Επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος, θεωρώ ότι τα πράγματα βαίνουν εκτονούμενα και θεωρώ ότι μετά το νέο έτος όλα θα πάνε καλά", δήλωσε.

    Είδηση: 16912

    [08] Παπούτσια αντί για πέτρες πετούν οι Παλαιστίνιοι

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, περισσότεροι από 500, οι οποίοι διαδήλωσαν στο Μπιλίν εναντίον του τείχους διαχωρισμού που έχει υψώσει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, ντυμένοι Αϊ-Βασίληδες, αντί για πέτρες πετούν γλυκά και παπούτσια στους ισραηλινούς στρατιώτες, προφανώς, επηρεασμένοι από τον δημοσιογράφο που πέταξε τα παπούτσια του στον Μπους, η οικογένεια του οποίου ζητά την άμεση αποφυλάκισή του.

    Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Όλμερτ."Θέλουμε να διαδηλώσουμε την υποστήριξή μας προς τον ιρακινό δημοσιογράφο Μουντάζαρ αλ-Ζαΐντι και να πούμε ότι, όπως οι Ιρακινοί, είμαστε κι εμείς αντίθετοι στην κατοχή", δήλωσε ένας από τους οργανωτές αυτών των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων στο χωριό αυτό της Δυτικής Όχθης που έχει χωριστεί στα δύο από το τείχος.Επίσης, στο Νιλίν -ένα άλλο χωριό της Δυτικής Όχθης- διαδηλωτές πέταξαν παπούτσια εναντίον των στρατιωτών, εις ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της "αμερικανικής πολιτικής υποστήριξης του Ισραήλ".

    Αντιδράσεις στη ΒαγδάτηΣτη Βαγδάτη, η οικογένεια του δημοσιογράφου Μουντάζαρ Αλ-Ζαΐντι συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης για να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωσή του.

    Περίπου 30 μέλη της οικογένειας του αλ-Ζαΐντι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την "πράσινη ζώνη", τον οχυρωμένο τομέα της Βαγδάτης στον οποίο βρίσκονται οι υπηρεσίες της ιρακινής κυβέρνησης και η φυλακή όπου κρατείται ο ιρακινός δημοσιογράφος."Ήρθαμε για να ζητήσουμε την απελευθέρωσή του", δήλωσε η Ουμ Σαάντ, η μία από τις τρεις αδελφές του δημοσιογράφου, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής αφού προκάλεσε κατά τη συνέντευξη Τύπου του Μπους το επεισόδιο που έκανε το γύρο του κόσμου."Δεν ξέρουμε τίποτε γι' αυτόν, για την κατάστασή του, αλλά, δεν έκανε τίποτε κακό. Αντιθέτως, ευχαρίστησε όλο τον κόσμο. Ο Μπους είναι ένας κατακτητής και σε αυτόν οφείλονται όλα τα ορφανά και όλες οι χήρες στο Ιράκ", πρόσθεσε η Ουμ Σαάντ."Όλοι θα έκαναν αυτό που έκανε ο Μουντάζαρ. Του δώσαμε το τελευταίο φιλί της δημοκρατίας", πρόσθεσε αναφερόμενος στη φράση που είπε ο αδελφός της αφού πέταξε τα παπούτσια του: "Είναι το φιλί του αποχαιρετισμού, σκύλε".

    Ο ανακριτής που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του επεισοδίου αρνήθηκε χθες το αίτημα να αποφυλακιστεί με εγγύηση ο 29χρονος δημοσιογράφος. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται "σε πολύ καλή κατάσταση" και ότι δεν φέρει "ίχνη χτυπημάτων στο πρόσωπο".

    "Είναι προφανές ότι ο δικαστής συνδέεται με την κυβέρνηση. Είναι φυσικό να κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις", δήλωσε ο Ουντάι αλ-Ζαΐντι, ένας από τους πέντε αδελφούς του Μουντάζαρ, που επίσης συμμετείχε στη διαδήλωση.

    Επίσης, ο ίδιος κατηγόρησε την ιρακινή κυβέρνηση ότι άσκησε πίεση στον φυλακισμένο δημοσιογράφο για να του αποσπάσει τη συγγνώμη που απηύθυνε στον πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι."Αυτή η συγγνώμη δεν είναι αληθινή, κι αν θέλουν [τα μέλη της κυβέρνησης] συγγνώμες, πρέπει να τον απελευθερώσουν πρώτα, ώστε να τις ζητήσει ελεύθερα και όχι υπό πίεση", υπογράμμισε ο Ουντάι.

    Είδηση: 16916

    [09] Παπαρήγα: Οι κουκουλοφόροι στήριγμα του συστήματος

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τη θέση ότι ο πυρήνας των κουκουλοφόρων έχει άμεση σχέση με την κρατική καταστολή και λειτουργεί επί της ουσίας ως στήριγμα του συστήματος επανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως αυτή η υπόθεση χρησιμοποιείται από όλα τα κόμματα. Από τη μεν κυβέρνηση γιατί δικαιολογεί την κρατική καταστολή, από το ΠΑΣΟΚ γιατί εξυπηρετεί τη γνωστή του όπως είπε διγλωσσία, και από το ΣΥΡΙΖΑ για λόγους ψηφοθηρίας. Η κ. Παπαρήγα μίλησε για "πονηρή" στάση κομμάτων και στηλίτευσε τη στάση πολιτικών οι οποίοι όπως είπε εμπνέονται από τους κουκουλοφόρους και μιλάνε για κίνημα νέων.

    Ειδικότερα, η γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους μηχανισμούς της κρατικής καταστολής και βίας που, όπως είπε, χρησιμοποιούν στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια - μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους στις ΗΠΑ- "με τη χρησιμοποίηση ή δημιουργία ομάδων που δήθεν εμφορούνται από την πάλη κατά της εξουσίας με κάθε μέσο".

    Επίσης, ανέφερε διευκρινιστικά ότι η κρατική βία και καταστολή επεκτείνεται και σε μη κρατική βάση -σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί και παρακράτος -με τη δημιουργία διαφόρων θεσμικών οργάνων, όπως οι ειδικοί φρουροί, οι φρουροί συνόρων για τους λαθρομετανάστες, η δημοτική αστυνομία κλπ.

    Αναφορικά με τους "κουκουλοφόρους" τους χαρακτήρισε "τον πυρήνα των σχέσεων με την επίσημη ή ανεπίσημη κρατική καταστολή" και τόνισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αριστερισμό, που χαρακτηρίζεται από απόψεις για "εύκολη νίκη κατά του συστήματος, μέσα από διαδηλώσεις ή πετροβολισμούς" και τόνισε ότι η θέση του κόμματός της είναι ότι οι κουκουλοφόροι δεν αποτελούν απάντηση στην κρατική βία, αλλά μέρος της κρατικής βίας και καταστολής.

    Αναφερόμενη στον τραυματισμό του μαθητή στο Περιστέρι, επανέλαβε τα περί πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης, απαίτησε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη και τόνισε πως το ΚΚΕ συνειδητά δεν εκμεταλλεύτηκε επικοινωνιακά το γεγονός ότι ο μαθητής είναι μέλος της ΚΝΕ και γιος συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ λέγοντας πως δε θέλησαν να μετατρέψουν ένα τέτοιο γεγονός σε θεατρική παράσταση.

    Σχετικά με τις μαθητικές κινητοποιήσεις δήλωσε ότι "μαζικό μαθητικό κίνημα αναπτύχθηκε την περίοδο του 1-1-4 και χτυπήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου το 1966 και τέθηκε εκτός νόμου" και πρόσθεσε ότι "τα σημερινά παιδιά είναι πιο συνειδητοποιημένα, το κίνημά τους έχει ιδιαιτερότητες, έχει αυθορμητισμό, αλλά η πλειοψηφία των μαθητών δεν έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη και αυτό είναι απόλυτα φυσικό, αφού οι γονείς τους μοιράζονται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ".

    Μάλιστα, προέβλεψε ότι "αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών θα απομακρυνθεί από την πάλη και αυτός είναι και ο στόχος του συστήματος".

    Υπογράμμισε επίσης ότι η επαναστατική δύναμη του λαϊκού κινήματος παραμένει η εργατική τάξη και όσο αφορά τους νέους επισήμανε "Αυτοί θα πρέπει να θέσουν στις κινητοποιήσεις τους θέματα παιδείας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν αιτήματα. Τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Ο αγώνας είναι μακρόχρονος και δεν πρέπει να συρρικνωθεί σε μία κατάληψη 200 ατόμων. Να προετοιμαστεί ο κόσμος για μεγάλες συγκρούσεις κατά της δικομματικής εναλλαγής, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση μαζί με άλλα τμήματα του Κινήματος".

    Είδηση: 16909

    [10] Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία Ντάουνερ

    Πολιτική

    Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, μετά τη συνάντησή του την Παρασκευή με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Από την πλευρά του ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και ότι στόχος είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία από την άλλη πλευρά θα 'πρεπε να ναι πιο ουσιαστικά και πιο εποικοδομητικά. Κατά τη συνάντηση έγινε επισκόπηση όλων των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, η λύση για το Κυπριακό πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους Κύπριους.

    Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι το σημαντικό είναι να διατηρηθεί το μομέντουμ της διαδικασίας, κάτι το οποίο υπογράμμισε τόσο κατά τη σημερινή του συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και κατά την παραμονή του στην Άγκυρα. Τάχθηκε κατά συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος,με την έννοια της καταληκτικής ημερομηνίας των διαπραγματεύσεων.

    "Δεν το βρίσκω σώφρον αυτή τη στιγμή οι δύο ηγέτες να ορίσουν ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων" είπε ο ειδικός απεσταλμένος.

    Αναφερόμενος στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι "αυτό που μετράει στο τέλος είναι ότι η λύση στην Κύπρο πρέπει να είναι μια λύση για το λαό της Κύπρου" και υπογράμμισε "είμαι οπαδός της ιδέας μιας κυπριακής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα".

    Ο Ντάουνερ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, παραθέτοντας ταυτόχρονα τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει ένα τόσο χρόνιο και τόσο σύνθετο πρόβλημα,όπως το Κυπριακό.

    Είδηση: 16908

    [11] Αγροτικά μπλόκα στις Σέρρες

    Μέχρι τις γιορτές δηλώνουν ότι θα μείνουν στα μπλόκα οι αγρότες των Σερρών, καθώς χαρακτηρίζουν άκαρπη τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό. Οι αγρότες έχουν αποκλείσει και πάλι την Εγνατία οδό στον κόμβο Στρυμόνα στα Κερδύλλια, καθώς και το δρόμο προς Προμαχώνα στον κόμβο Πετριτσίου. Πανθεσσαλικό αγροτικό συλλαλητήριο διοργανώνουν αύριο στα Τέμπη, αυτή τη φορά οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, ενώ όλες οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, των νομών της Θεσσαλίας καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8Σχετικά άρθρα: Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Είδηση: 16907

    [12] Ρατσιστικά εγκλήματα στη Ρωσία

    Ακραία περιστατικά ρατσιστικής βίας σημειώνονται στη Ρωσία με θύματα μετανάστες και δράστες νεοναζιστικές ομάδες, που δεν διστάζουν να προχωρήσουν ακόμα και σε δολοφονίες. Δημοσιογράφος του τηλεοπτικού SKYNEWS, σε ρεπορτάζ του από τη Ρωσία, κάνει λόγο για συμμορίες νεοναζί που αναπτύσσουν το μίσος και την εγκληματική δράση τους δανειζόμενες τακτικές ισλαμιστών εξτρεμιστών, θεωρώντας ότι βρίσκονται σε "ιερό φυλετικό πόλεμο". Με αντιγραφή πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί και από ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, μέσα στους18 μήνες, δύο μετανάστες έχουν αποκεφαλιστεί, ενώ μέσα στο 2008 80 μετανάστες έχουν δολοφονηθεί. Πριν από μια εβδομάδα, δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε μέλη συμμορίας εφήβων για τη δολοφονία 20 μεταναστών.

    Είδηση: 16903

    [13] Αντιπαράθεση για τις προσλήψεις

    Πολιτική

    Για αναξιοπιστία στη στάση του απέναντι στις προσλήψεις νοσηλευτών κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος , στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. "O κ. Παπανδρέου συμφώνησε στη διαδικασία, το δέχτηκε και τώρα το παίρνει πίσω", ανέφερε ο υπουργός Υγείας.Από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν οι προσλήψεις 5500 νοσηλευτών εκτός ΑΣΕΠ αλλά με τα κριτήρια που ορίζει το Συμβούλιο. Κάθε νοσοκομείο θα προκηρύσσει θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες του και τριμελής επιτροπή, στην οποία θα υπάρχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ, θα εξετάζει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Με τον τρόπο αυτό οι προσλήψεις θα παραμείνουν υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, παρακάμπτοντας κάποιες χρονοβόρες διαδικασίες..Με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Γιώργο Βέη συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου .

    "Θεωρούμε ότι η έννοια της αξιοκρατίας είναι βασικό στοιχείο μιας ευνομούμενης Πολιτείας, πόσο μάλλον στο Δημόσιο, που πρέπει να παραδειγματίζει ευρύτερα την κοινωνία. Και βεβαίως, από την άλλη μεριά, είναι στοιχείο και διαφθοράς και υπονόμευσης κάθε έννοιας αξιών, η μικροκομματική, πελατειακή, ρουσφετολογική αντίληψη στις προσλήψεις", επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου μίλησε για προσλήψεις εκτός διαδικασιών αξιοκρατίας και κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας για λαθροχειρία.

    "Το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμφωνήσει σε καμία πρόταση που δεν γίνει στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Η κυβέρνηση και τη βούληση έχει και τα κονδύλια και συγκεκριμένη πρόταση που διασφαλίζει νομιμότητα απάντησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. "Με τη σημερινή του δήλωση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εκθέτει τον πρόεδρό του στα μάτια των εργαζομένων του ΕΣΥ αλλά και της κοινωνίας, γιατί τον εμφανίζει να υπαναχωρεί από τις επίσημες θέσεις του και διακηρύξεις του στη Βουλή", δηλώνει ο υπ. Υγείας.

    Είδηση: 16921


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 December 2008 - 17:59:52 UTC