Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα της τροχαίας κατά την περίοδο των εορτών
  • [02] Οι δέκα σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2008
  • [03] Αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών
  • [04] Δελτία θεαμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας
  • [05] Η επίδραση της καφεΐνης είναι μεγαλύτερη στους άνδρες
  • [06] Ανδρικό άρωμα με την μυρωδιά του ... κρέατος
  • [07] Το διάστημα πλησίασε τη Γη
  • [08] ΗΠΑ: Στο έλεος της κακοκαιρίας
  • [09] Απόπειρα πραξικοπήματος στη Γουϊνέα
  • [10] Έκκληση για άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας

    [01] Μέτρα της τροχαίας κατά την περίοδο των εορτών

    Μια σειρά μέτρων έχει προγραμματίσει η Διεύθυνση της Τροχαίας Αττικής, με τη διάθεση όλου του έμψυχου και υλικού δυναμικού της, για την εξασφάλιση ομαλής και ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων καθώς και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων , του νέου έτους και των Θεοφανίων. Τα μέτρα αυτά φορούν κυρίως στη διευκόλυνση των πεζών στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία των προαστίων, στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στους βασικούς οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής και όσο και στο εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο καθ' όλες τις μετακινήσεις εισόδου και εξόδου. Επιπλέον, τα μέτρα αφορούν στη συγκρότηση, σε καθημερινή και 24ωρη βάση, συνεργείων τροχονομικών ελέγχων για την βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και τον έλεγχο φορτηγών αυτοκινήτων, και παραβάσεων που επιτείνουν τα αποτελέσματα των τροχαίων ατυχημάτων.

    Είδηση: 17062

    [02] Οι δέκα σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2008

    Ειδήσεις

    Το 2008 η επιστήμη, για μια ακόμη χρονιά, έκανε σημαντικά άλματα σε όλους τους τομείς. Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Science έδωσε τη μεγαλύτερη "βαθμολογία" σε δύο ερευνητικές ομάδες, μια στις ΗΠΑ και μια στην Ιαπωνία, που κατόρθωσαν να παράγουν "κατά παραγγελία" νέες κυτταρικές σειρές μέσω αναπρογραμματισμού κυττάρων από το δέρμα ασθενών. Μια ανακάλυψη που ελπίζεται ότι μελλοντικά θα οδηγήσει σε θεραπείες για ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης τύπου 1. Για το 2009, το Science προβλέπει ότι οι πιο "καυτοί" τομείς έρευνας θα είναι η γενωμική των φυτών, η ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς (στο πείραμα στο CERN), η οξίνιση των ωκεανών και οι εξελίξεις στη νευροεπιστήμη.

    Τον Ιούλιο, οι επιστήμονες -που πριν μόλις δύο χρόνια είχαν κάνει την ίδια ανακάλυψη σε ποντίκια και φέτος πια προχώρησαν σε ανθρώπους- πήραν κύτταρα από δέρμα ασθενών και τα αναπρογραμμάτισαν (γύρισαν προς τα πίσω το βιολογικό ρολόι αυτών των κυττάρων), ώστε να μετατραπούν σε βλαστοκύτταρα. Αυτά, στη συνέχεια, μπορούν να αποκτήσουν νέες "ταυτότητες", δηλαδή να μετατραπούν σε υγιή κύτταρα διαφορετικών από το δέρμα ιστών και οργάνων (εγκεφαλικών νευρώνων, καρδιάς, μυελού των οστών κ.α.) και έτσι να αντικαταστήσουν τα προβληματικά κύτταρα των ασθενών που τα δώρισαν.Η όλη διαδικασία θα απαιτήσει χρόνο μέχρι να τελειοποιηθεί, όταν όμως οι επιστήμονες κατορθώσουν κάποια μέρα να ελέγξουν πλήρως και με ασφάλεια τον κυτταρικό αναπρογραμματισμό, οι ασθενείς θα θεραπεύονται πια με τα δικά τους κύτταρα. Επιπλέον, η νέα τεχνική θα επιτρέπει τη δημιουργία των βλαστοκυττάρων, χωρίς να οδηγεί σε καταστροφή εμβρύων, κάτι που έχει προκαλέσει ηθικές και κοινωνικές αντιδράσεις.Πέρα από τον κυτταρικό αναπρογραμματισμό, που, κατά το περιοδικό, "εν μια νυκτί άνοιξε ένα νέο πεδίο της βιολογίας, πολλά υποσχόμενο στην ιατρική", ως σημαντικότερες επιστημονικές καινοτομίες το 2008 αξιολογήθηκαν οι εξής:

    Για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν φέτος άμεσα εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα. Ο αριθμός των παρατηρηθέντων πλανητών πέρα από το ηλιακό μας σύστημα έχει ξεπεράσει πια τους 300, αλλά μέχρι τώρα όλα είχαν ανακαλυφθεί μόνο με έμμεσους τρόπους.

    Ανακαλύφθηκαν νέα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο.

    Ανακαλύφθηκε μια νέα "οικογένεια" υπεραγώγιμων υλικών, που μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς αντίσταση, σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

    Οι βιοχημικοί παρακολουθήσουν τις πρωτεϊνες "επί το έργον", καθώς προσδένονται στους στόχους τους, αλλάζουν το μεταβολισμό ενός κυττάρου και συνεισφέρουν στις ιδιότητες ενός ιστού.

    Ανακαλύφθηκε ένα νέο "εργαλείο", που μπορεί εύκολα να αποθηκεύσει, σε βιομηχανική κλίμακα, ηλεκτρικό ρεύμα από πηγές αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Ένας καταλύτης κοβαλτίου-φωσφόρου μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ηλεκτρισμό για να απελευθερώσει υδρογόνο από το νερό, που στη συνέχεια μπορεί να τροφοδοτήσει κυψέλες καυσίμων και να παράγει ξανά ηλεκτρισμό.

    Για πρώτη φορά, επιστήμονες του γερμανικού Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη κατόρθωσαν να αναπτύξουν ένα νέο μικροσκόπιο λέιζερ και να παρακολουθήσουν σε βίντεο, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ, το "χορό" των κυττάρων σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, μέσα σε ένα γονιμοποιημένο ωάριο.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να πάρουν "καλό" σκούρο λίπος (που καίει το "κακό" λευκό λίπος για να δημιουργήσει θερμότητα στο σώμα) και να το μετατρέψουν σε μύες και αντιστρόφως, μια εξέλιξη που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

    Οι φυσικοί ανακοίνωσαν ότι έκαναν πλέον τους υπολογισμούς εκείνους που δείχνουν ότι το Καθιερωμένο Μοντέλο της φυσικής, το οποίο περιγράφει τα περισσότερα σωματίδια του ορατού σύμπαντος και τις αλληλεπιδράσεις τους, προβλέπει με ακρίβεια πόση συνολική μάζα έχουν τα πρωτόνια και τα νετρόνια και άρα το βάρος του κόσμου.

    Οι βιολόγοι κατάφεραν να εμφανίσουν φέτος ένα καταιγισμό νέων γενετικών αλληλουχιών, χάρη στην ανακάλυψη ταχύτερων και φθηνότερων μεθόδων σε σχέση με αυτές που επέτρεψαν την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος πριν από λίγα χρόνια.

    Το

    Σύμφωνα με το περιοδικό Time, οι σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις φέτος ήσαν: 1. Η έναρξη λειτουργίας του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN στη Γενεύη το Σεπτέμβριο - έστω κι αν μετά από λίγες μέρες αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω βλάβης.

    2. Η προσγείωση, το Μάιο, του σκάφους "Φοίνιξ" της NASA στο βόρειο πόλο του Άρη, για πρώτη φορά, προσφέροντας πρόσθετα στοιχεία για το κάποτε υγρό παρελθόν του.

    3. Η εφεύρεση ενός νέου βακτηρίου από το γενετιστή Κρεγκ Βέντερ (έναν από τους δύο επιστήμονες που αποκωδικοποίησε παλαιότερα το ανθρώπινο γονιδίωμα) με την τεχνητή σύνθεση των αναγκαίων γονιδίων του.

    4. Η τρίτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας στο διάστημα, που περιλάμβανε για πρώτη φορά διαστημικό περίπατο αστροναύτη (η πρώτη αποστολή ήταν το 2003 και η δεύτερη το 2005).

    5. Η παρουσίαση στοιχείων από την οργάνωση Wildlife Conservation Society ότι οι άγριοι γορίλλες είναι διπλάσιοι από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες (125.000 ζουν μόνο στο Κογκό).

    6. Η ανακάλυψη από τον Ελβετό αστρονόμο Michel Mayor αρκετών εξωπλανητών σε τροχιά γύρω από άστρα άλλα από τον ήλιο μας - όλα όμως υπερβολικά καυτά για να υπάρχει ζωή πάνω τους.

    7. Η ανακοίνωση ερευνητών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ότι εφηύραν ένα μανδύα αορατότητας χρησιμοποιώντας νανο-υλικά, που διώχνουν το φως γύρω από ένα αντικείμενο, κάνοντάς το ουσιαστικά αόρατο.

    8. Η ανακοίνωση από το βιοχημικό του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Στέφαν Σούστερ, το Νοέμβριο, ότι αποκατέστησε το 80% περίπου του γονιδίωματος ενός αρχαίου μαμούθ.

    9. Η ανακοίνωση από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ότι οι "επιστημονικά αναλφάβητοι" στις ΗΠΑ είναι γύρω στο 17% και ότι μόνος ένας στους τέσσερις ενήλικους μπορεί να διαβάσει και να καταλάβει τα επιστημονικά άρθρα σε μια εφημερίδα.

    10. Η ανακάλυψη στη Γερμανία της παλαιότερης τετραμελούς "πυρηνικής" οικογένειας στον κόσμο, αγκαλιασμένης μέσα σε ένα τάφο ηλικίας 4.600 ετών.

    Είδηση: 17064

    [03] Αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών

    Ειδήσεις

    Σημαντική επιβράδυνση, κατέγραψε τον Οκτώβριο, ο ρυθμός εκταμίευσης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, με τις οφειλές των νοικοκυριών να φθάνουν τα 116 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι προθεσμιακές καταθέσεις, συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Το κλίμα αβεβαιότητας που προκάλεσε η κορύφωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και η σημειωθείσα κατακόρυφη αύξηση των επιτοκίων, είχαν ως αποτέλεσμα να στραφούν μέσα σε ένα μήνα προς τις προθεσμιακές καταθέσεις κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ, από αυτά τα 6 δισ. ευρώ είχαν προέλευση τα νοικοκυριά και το 1 δισ. τις επιχειρήσεις.

    Στο μέτωπο της απασχόλησης τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στο δελτίο οικονομικής συγκυρίας δείχνουν αύξηση των απολύσεων τον Οκτώβριο, με σωρευτική απώλεια θέσεων εργασίας που ξεπερνά τις 37.000. Ειδικότερα, οι αναγγελίες πρόσληψης έφτασαν τις 119.606 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι καταγγελίες σύμβασης ανήλθαν σε 114.322 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις διαμορφώθηκαν σε 43.021. Έτσι, μέσα σε έναν μήνα "χάθηκαν" 37.737 θέσεις εργασίας.

    Αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τα δεδομένα που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος (σε ταμειακή βάση) δείχνουν ότι στο ενδεκάμηνο (Ιανουαρίου - Νοεμβρίου ) το έλλειμμα της έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 13,6 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2207. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο ενδεκάμηνο του 2007 στο 5,5% από 4,8% που ήταν το ενδεκάμηνο του 2008.

    Εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ

    Σύμφωνα με την τελευταία για το 2008 έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονομία, η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2009, χωρίς πρόσθετα μέτρα και χωρίς ανατροπή του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος προς το ευνοϊκότερο, θα είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

    Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 θα ξεπεράσει και πάλι το 3% του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο χρέος που παραμένει σταθερά πάνω από το 100% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον πιστωτικής στενότητας και παρά τη μείωση των επιτοκίων, δύσκολα θα εμφανίσει τάσεις μείωσης.

    Αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το 2009 θα επιβραδυνθεί στο 2% περίπου. Για την ανεργία το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι διατηρείται στα επίπεδα του 7,2% στο τρίτο τρίμηνο του 2008, βελτιωμένη σε σχέση με το 2007, ενώ σταθερότητα παρατηρείται και στην αύξηση της απασχόλησης (1%). Αν και σε ετήσια βάση θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 8%, οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ανακοπή της πτωτικής πορείας και πιθανή ενίσχυση στο πρώτο τρίμηνο του 2009.

    Είδηση: 17051

    [04] Δελτία θεαμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας

    Ειδήσεις

    Η Υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Σοφία Καλαντζάκου ενέκριναν για τη χειμερινή θεατρική περίοδο τη διάθεση 350.000 δελτίων θεάματος σε δικαιούχους παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας νομού Αττικής, για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, εκδηλώσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και παιδικών θεατρικών σκηνών. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κ. Δημήτριος Τζίφας καλεί από τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους να παραλάβουν τα Δελτία Θεάματος, καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 8:00 - 14:00, μέχρις ότου εξαντληθούν, από όλα τα γραφεία Διανομής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Αττική.

    Γραφεία Διανομής : Αθήνα, Πατησίων 125, Αθήνα, Αγ. Μάρκου 11, Πειραιάς Ομ. Σκυλίτση 19, Περιστέρι, Θίσβης 7, Αιγάλεω Πλαστήρα 105 & Κολοκοτρώνη 10, Ταύρο, Τιμ. Ευγενικού 5, Αργυρούπολη, Αργυρουπόλεως 94-96, Ν. Ιωνία, 28ης Οκτωβρίου 42, Χολαργό, Αγαμέμνονος 22, Ελευσίνα, Χαριλάου 30, με την προσκόμιση των κατά περίπτωση απαραίτητων δικαιολογητικών (αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης με 100 ημερομίσθια το 2008, Α.Φ.Μ., αρχική απόφαση συνταξιοδότησης).

    Είδηση: 17063

    [05] Η επίδραση της καφεΐνης είναι μεγαλύτερη στους άνδρες

    Η καφεΐνη έχει μεγαλύτερη επίδραση στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες και η επίδραση αυτή αρχίζει μόλις δέκα λεπτά αφότου πιει κανείς τον καφέ του, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, υπό την Άννα Αντάν, ερευνήτρια του Τμήματος Ψυχιατρικής και Κλινικής Ψυχοβιολογίας. Η έρευνα ήταν η πρώτη διεθνώς που ασχολήθηκε με την διαφορετική επίπτωση της καφεΐνης στα δύο φύλα. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, αντίθετα από ό,τι μέχρι τώρα θεωρείτο, ο καφές χωρίς καφεΐνη παράγει επίσης μια αυξημένη κατάσταση εγρήγορσης, αν και μικρότερη από τον κανονικό καφέ, που όμως αυτή τη φορά είναι πιο αισθητή στις γυναίκες.

    Είδηση: 17058

    [06] Ανδρικό άρωμα με την μυρωδιά του ... κρέατος

    Ένα νέο ανδρικό άρωμα, που μυρίζει ... κρέας, διαθέτει για πρώτη φορά στην αγορά η αμερικανική αλυσίδα ταχείας εστίασης Burger King . Ονομάζεται "Φλόγα" και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας κυκλοφορεί σε μορφή σπρέι και έχει "το άρωμα της αποπλάνησης, με λίγη δόση από ψητό κρέας". Το άρωμα πωλείται ήδη στη Νέα Υόρκη στην τιμή των 3.99 δολαρίων, ενώ διατίθεται και μέσω του διαδικτύου σε μια ιστοσελίδα πλαισιωμένη από ρομαντικές εικόνες, αλλά όχι από ... χάμπουργκερ.

    Είδηση: 17056

    [07] Το διάστημα πλησίασε τη Γη

    Δορυφόρος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, διαπίστωσε σύμφωνα με το BBC, ότι το διάστημα "πλησίασε" τη Γη. Το άνω όριο της γήινης ατμόσφαιρας, η ιονόσφαιρα, είναι τελικά πολύ χαμηλότερα από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα το διάστημα - το οποίο αρχίζει εκεί που τελειώνει η ατμόσφαιρα- να είναι πιο κοντά στη Γη. Η ιονόσφαιρα - το στρώμα φορτισμένων σωματιδίων που περιβάλλει τον πλανήτη μας στο άνω τμήμα της ατμόσφαιρας- βρίσκεται σήμερα σε υψόμετρο περίπου 420 χλμ., κατά 200 χλμ. χαμηλότερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες. Η συμπεριφορά της ιονόσφαιρας είναι σημαντική, επειδή οι διαταραχές στη δομή της μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες στις δορυφορικές επικοινωνίες και στα ραντάρ.

    Η ιονόσφαιρα είναι απρόβλεπτη, καθώς ορισμένες φορές προκαλεί διακοπές στη μετάδοση των ραδιοκυμάτων από τους δορυφόρους προς τη Γη και άλλες φορές όχι, με συνέπεια οι επιστήμονες, αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις, ιδίως των ΗΠΑ, να προσπαθούν να κατανοήσουν το φαινόμενο και να προβλέψουν έγκαιρα τα πιθανά τεχνικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν. Η ιονόσφαιρα συνίσταται σε αδύναμο πλάσμα, ένα στρώμα όπου το υπεριώδες φως του ήλιου έχει διασπάσει τα συστατικά άτομα και μόρια της άνω ατμόσφαιρας σε ελεύθερα ηλεκτρόνια και θετικά ιόντα. Και όπως τα κύματα φωτός διαθλώνται όταν διέρχονται από το νερό, κάτι ανάλογο συμβαίνει στα ραδιοκύματα, όταν αυτά κινούνται μέσα από τα φορτισμένα σωματίδια της ιονόσφαιρας.

    Ο στρατιωτικός δορυφόρος C/NOFS των ΗΠΑ τέθηκε σε ελλειπτική ισημερινή τροχιά φέτος τον Απρίλιο, σε υψόμετρο 400 έως 860 χλμ., με σκοπό να μελετήσει το αινιγματικό φαινόμενο της ιονόσφαιρας. Διαθέτει αισθητήρες καταγραφής της πυκνότητας και της θερμοκρασίας του πλάσματος, καθώς επίσης της ισχύος και της διεύθυνσης των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στο εσωτερικό της ιονόσφαιρας. Μια από τις πρώτες -και αναπάντεχες- ανακαλύψεις του δορυφόρου ήταν ότι η ιονόσφαιρα τελικά βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν.

    Είδηση: 17060

    [08] ΗΠΑ: Στο έλεος της κακοκαιρίας

    Ειδήσεις

    Στο έλεος της σφοδρής βαρυχειμωνιάς βρίσκονται πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας στην Αιόβα, ενώ στην ανατολική ακτή ο υδράργυρος έπεσε στους 36 βαθμούς κάτω από το μηδένΣτο Μέριλαντ των ΗΠΑ δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα ορμητικά νερά όταν έσπασε ένα φράγμα. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων με ελικόπτερα και φουσκωτά σκάφη επιχειρούν να απεγκλωβίσουν τους οδηγούς τη στιγμή που ο δρόμος έχει μετατραπεί σε ορμητικό χείμαρρο. Στο έλεος της κακοκαιρίας και ο Καναδάς με το θερμόμετρο να δείχνει μείον 38 βαθμούς στο Βανκούβερ.

    Τρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αιόβα σε μια από τις χειρότερες χιονοθύελλες της τελευταίας δεκαετίας. Οι πολικές θερμοκρασίες είναι το κύριο χαρακτηριστικό σε πολλές πολιτείες. Μείον 36 βαθμούς δείχνει το θερμόμετρο στη Μασαχουσέτη, μείον 24 στη Μινεάπολη και μείον 19 στο Σικάγο. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε παγίδες. Ακόμα και εκχιονιστικό μηχάνημα ανατράπηκε παρασύροντας στο θάνατο οδηγό. Τα αεροδρόμια μέχρι τη δυτική ακτή έχουν παραλύσει και 100 ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο του Σηάτλ αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν σε κέντρο αστέγων. Τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ βρίσκεται στην κατάψυξη, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περνάει τις διακοπές του απολαμβάνοντας τον ήλιο.

    Είδηση: 17055

    [09] Απόπειρα πραξικοπήματος στη Γουϊνέα

    Ειδήσεις

    Απόπειρα πραξικοπήματος εκδηλώθηκε στη Γουϊνέα μολις 6 ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του δικτάτορα Λανσάνα Κόντε. Ομάδα που αυτοαποκαλείται Εθνικό Συμβούλιο για τη Δημοκρατία ανακοίνωσε πως διαλύθηκε η κυβέρνηση της Γουϊνέας. "Γίνεται απόπειρα πραξικοπήματος", δήλωσε ο Αμπουμπακάρ Σομπάρε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24. "Δεν νομίζω ότι όλος ο στρατός βρίσκεται πίσω από αυτήν. Πρόκειται για μια ομάδα", πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε από την πρωτεύουσα της Γουϊνέας Κόνακρι. Έκκληση για σεβασμό των συνταγματικών διατάξεων στη Γουϊνέα απηύθυνε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ερίκ Σεβαλιέ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ δήλωσε: "Η ΕΕ καλεί όλους τους πολιτικούς υπεύθυνους όπως και όλους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς θεσμούς να σεβαστούν προς το συμφέρον της χώρας και του λαού της Γουϊνέας τις συνταγματικές διατάξεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την ειρηνική μετάβαση (της εξουσίας) ενόψει της άμεσης διοργάνωσης ελεύθερων εκλογών που θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια". Έκτακτη σύνοδος της Αφρικανικής Ένωσης.

    Η Γαλλία, σημείωσε ο Σεβαλιέ, θα είναι αντίθετη σε ένα πραξικόπημα στην πρώην αποικία της. "Δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι με μια κατάσταση που δεν σέβεται τη συνταγματική τάξη", δήλωσε, σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει γίνει πραξικόπημα. "Φαίνεται ότι οι νόμιμες αρχές έχουν επί του παρόντος τον έλεγχο της κατάστασης στη χώρα", είπε.

    Παράλληλα η Αφρικανική Ένωση (AU) ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιό της για την Ειρήνη και την Ασφάλεια (PSC) θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο σήμερα Τρίτη ή αύριο, Τετάρτη, για την κατάσταση στη Γουϊνέα. "Αν επιβεβαιωθεί ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, αυτό θα συνιστά μια κατάφορη παραβίαση του Συντάγματος και της αφρικανικής νομιμότητας, η οποία απαγορεύει απολύτως τις αντισυνταγματικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας", δήλωσε ο Επίτροπος για την Ειρήνη και την Ασφάλεια της AU Ραμτάν Λαμάμρα.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής της AU Ζαν Πινγκ "θα εκθέσει τη θέση αυτή της UA, σύμφωνα με τη διακήρυξη του Λόμε για να ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του PSC σήμερα ή αύριο στην Αντίς" Αμπέμα, όπου βρίσκεται η έδρα της AU, διευκρίνισε ο Λαμάμρα. "Κατά τη διεξαγωγή της συνόδου αυτής, πιστεύεται ότι θα ανασταλεί η συμμετοχή της Γουϊνέας στις συνόδους και στις δραστηριότητες της AU", κατέληξε ο ίδιος.

    Είδηση: 17054

    [10] Έκκληση για άρση του αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Έκκληση για άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έκανε την Τρίτη ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο "Russia Today". Ο ηγέτης του παλαιστινιακού σιωνιστικού κινήματος στο ρωσικό κανάλι.κατάγγειλε ότι: "Η εκεχειρία δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Είναι ο σιωνιστής εχθρός που δεν σεβάστηκε τις συνθήκες και άρα φέρει ακέραιη την ευθύνη". "Δεν υπήρξε πλήρης διακοπή των ισραηλινών ασκήσεων πίεσης και ο αποκλεισμός αντιθέτως είχε ενισχυθεί. Όσοι θέλουν να μιλήσουν μαζί μας για εκεχειρία θα πρέπει πρώτα να ασχοληθούν με τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί κατά του παλαιστινιακού λαού", υπογράμμισε ο κ. Μεσάαλ.

    "Μόνο ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει 270 νεκρούς. Αυτό λέγεται τραγωδία. Η διεθνής κοινότητα βλέπει το λαό μας να υποφέρει εδώ και δέκα μήνες και δεν έχει ζητήσει να ανοίξουν τα περάσματα προς τη Γάζα", κατάγγειλε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς. "Εμείς ζητάμε να ανοίξουν όλα τα περάσματα προς τη Γάζα όπου ζουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι περιλαμβανόμενου και του περάσματος της Ράφα (σύνορα με την Αίγυπτο). Τίποτε δεν εμποδίζει τώρα την Αίγυπτο να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα", τόνισε ο κ. Μεσάαλ που κατάγγειλε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως αποκλειστικά υπεύθυνους γι αυτόν τον αποκλεισμό. "Καλούμε τους Άραβες, την Αίγυπτο πρωτίστως, να άρουν τον αποκλεισμό και να μην αρκούνται στην αποστολή πλοίων", με ανθρωπιστική βοήθεια, επισήμανε καταλήγοντας ο ηγέτης της Χαμάς.

    Είδηση: 17052


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 December 2008 - 21:53:40 UTC