Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται το σφυροκόπημα
  • [02] Τσουχτερό κρύο και προβλήματα στις μετακινήσεις
  • [03] Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο Βέλγιο
  • [04] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στην Αθήνα
  • [05] Τουρκικές επιθέσεις κατά θέσεων ανταρτών του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ

    [01] Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

    Απελπιστική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι πρωτοφανείς σε σφοδρότητα ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ¶μεσης Βοήθειας στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 310 -μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά- ενώ σε 1.420 ανέρχονται οι τραυματίες. Τα νοσοκομεία της περιοχής αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και χρειάζονται επειγόντως ιατρικό-φαρμακευτικό υλικό και επιπλέον προσωπικό. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκε το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο ελέγχει η Χαμάς, ενώ, βομβαρδίστηκε και το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας. Το Ισραήλ έδωσε άδεια σε πάνω από 100 φορτηγά με διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο και χερσαίων επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς. Την ίδια ώρα, καραβάνια Παλαιστινίων αναζητούν οδό σωτηρίας από τους βομβαρδισμούς προς την Αίγυπτο. Ένας Αιγύπτιος συνοριακός φρουρός σκοτώθηκε σε ταραχές που ξέσπασαν όταν δεκάδες Παλαιστίνιοι επιχείρησαν χθες να περάσουν τα σύνορα. Την άμεση κατάπαυση της βίας στη Γάζα αξιώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Φονικές επιδρομές

    Δεκάδες επιδρομές πραγματοποίησε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ακόμη επτά Παλαιστίνιοι, οι έξι από αυτούς παιδιά, ανακοίνωσαν παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές. Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις επιθέσεις αυτές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Σε επιδρομή στην Τζαμπαλίγια σκοτώθηκαν τέσσερα κοριτσάκια ενός ως 12 ετών. Οι μικρές ήταν αδελφές και το σπίτι τους βρισκόταν κοντά σε τέμενος, που αποτελούσε στόχο των επιδρομών. Επίσης δύο αγόρια έχασαν τη ζωή τους στη Ράφα, ενώ, το έβδομο θύμα ήταν μαχητής της Χαμάς.Αεροσκάφος εκτόξευσε πέντε πυραύλους που είχαν ως στόχο τα εργαστήρια του του Ισλαμικού Πανεπιστημίου, τα οποία και τυλίχτηκαν στις φλόγες.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επισήμανε πως τα εργαστήρια αυτά χρησίμευαν για την κατασκευή ρουκετών, εκρηκτικών και ηλεκτρονικού υλικού με προορισμό το ένοπλο σκέλος της Χαμάς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα γειτονικά κτίρια λειτουργούσαν ως κέντρο συνάντησης των μελών της οργάνωσης, αλλά και για την αποθήκευση όπλων.

    Συνολικά, περίπου 20 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν την Κυριακή από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νοτίου Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Μία απ' αυτές, τύπου Grad, έπληξε για πρώτη φορά το Γκαν Γιαβνέ, κοντά στο λιμάνι Ασντόντ, πάνω από 30 χλμ βορείως της Γάζας, ανακοινώθηκε από ισραηλινά σωστικά συνεργεία.

    Ένας Ισραηλινός έχασε τη Δευτέρα τη ζωή του και επτά τραυματίστηκαν από ρουκέτα που εκτόξευσαν Παλαιστίνιοι στην πόλη του νότιου Ισραήλ, Ασκελον, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Ισραηλινών σε δύο και των τραυματιών σε 11.

    Αφήνοντας να πλανάται η απειλή μιας χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, το Ισραήλ κινητοποίησε 6.500 εφέδρους, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο τέλος της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ο ισραηλινός στρατός "θα διευρύνει και θα εμβαθύνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα όσο είναι απαραίτητο" προειδοποίησε ο υπουργός ¶μυνας Εχούντ Μπαράκ. "Αυτό δεν θα είναι ούτε μικρής διάρκειας ούτε εύκολο".

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το Ισραήλ άρχισε να συγκεντρώνει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ταυτόχρονα, η αεροπορία συνέχισε τις επιδρομές της εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, βάζοντας στόχο κυρίως το "Σαράγια", ένα κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει την κύρια φυλακή της Γάζας και ένα επιτελείο των υπηρεσιών ασφαλείας της Χαμάς, ενώ το βράδυ τα αεροπλάνα έπληξαν εργαστήρια κατασκευής ρουκετών.

    Το απόγευμα της Κυριακής, η ισραηλινή αεροπορία ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε επιδρομές εναντίον "40 σηράγγων" λαθρεμπορίου στον τομέα της Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Οι υπόγειες αυτές σήραγγες επιτρέπουν στη Χαμάς να φέρνει όπλα στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία το Ισραήλ εφαρμόζει αποκλεισμό.

    Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι "διαπράττει ένα ολοκαύτωμα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, ο οποίος δεν σήκωσε ούτε το δακτυλάκι του". "Η παλαιστινιακή αντίσταση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σ' αυτή την επίθεση με επιχειρήσεις μαρτυρίου" τόνισε ο ίδιος.

    Την ίδια ώρα, Σαουδάραβας ιμάμης προτρέπει τους μουσουλμάνους να επιτεθούν σε Ισραηλινούς σε όλο τον κόσμο. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ωστόσο, δήλωσε ότι η Χαμάς θα μπορούσε να είχε αποφύγει τη σφαγή, εάν δεν διέκοπτε την εκεχειρία.

    Ένταση στα σύνορα με την Αίγυπτο

    Ένταση στα σύνορα με την Αίγυπτο

    Την Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ έδωσε άδεια σε περισσότερα από 100 φορτηγά με προμήθειες να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Η βοήθεια αυτή, που προορίζεται για την περιοχή κατά της οποίας έχει επιβάλλει αποκλεισμό το Ισραήλ, περιλαμβάνει τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, δέκα νοσοκομειακά αυτοκίνητα, και καύσιμα, και την αποστέλλουν η Τουρκία, η Ιορδανία κι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε πως το Ισραήλ έχει επιτρέψει σε 21 φορτηγά με ιατρικό υλικό να εισέλθουν στη Γάζα.

    Από την πλευρά της, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε για τις ολέθριες συνέπειες που ενδέχεται να έχει μία στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία στερείται και των πλέον βασικών υποδομών στην τροφοδοσία με πόσιμο νερό, ηλεκτρισμό, τρόφιμα και σε συνθήκες υγιεινής.

    Με γιατρούς και φαρμακευτικό υλικό για τους Παλαιστίνιους, αποπλέει εξάλλου σήμερα από τη Λάρνακα το πλοίο FREE GAZA.

    Στο μεταξύ, στον αέρα πυροβόλησε την Κυριακή η αιγυπτιακή αστυνομία για να εμποδίσει δεκάδες Παλαιστινίους να μπουν στην Αίγυπτο από το βόρειο τμήμα του μεθοριακού σταθμού της Ράφα. Το Κάιρο ανέπτυξε ενισχύσεις στον τομέα αυτό.

    Το βράδυ της Κυριακής, ένας Αιγύπτιος αστυνομικός σκοτώθηκε από σφαίρα και ένας άλλος τραυματίσθηκε στη Ράφα από πυροβολισμούς που προέρχονταν από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

    Το ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο κατηγορεί την Αίγυπτο για συμπαιγνία με το Ισραήλ, ζήτησε να παραμείνει ανοικτός μονίμως ο μεθοριακός σταθμός της Ράφα. Ο Γενικός Γραμματέας του σιιτικού λιβανικού κόμματος Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα κάλεσε εξάλλου τον αιγυπτιακό λαό να βγει "κατά εκατομμύρια" στους δρόμους για να εξαναγκάσει τις αρχές να ανοίξουν τη Ράφα.

    Διεθνής εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

    Διεθνής εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

    Εκκλήσεις για κατάπαυση των εχθροπραξιών απευθύνει η διεθνής κοινότητα, ενώ τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασε και ο Πάπας Βενέδικτος. Την Τετάρτη, οι υπουργοί εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μίας αραβικής συνόδου κορυφής την Παρασκευή, ενώ Σύρος αξιωματούχος δήλωσε πως δεν είναι δυνατή η συνέχιση των έμμεσων συρο-ισραηλινών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

    Έκκληση γι' άμεση κατάπαυση κάθε εχθροπραξίας στη Γάζα απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζοντας της θλίψη του που η βία συνεχίζεται.

    Στο ίδιο κείμενο προστίθεται πως ο Μπαν ζήτησε να πρυτανεύσει η ηρεμία στις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ ¶σαντ κι άλλους ηγέτες στην περιοχή. Επίσης ο Μπαν συνομίλησε με μέλη του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή-ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία κι ΟΗΕ.

    Η Ουάσινγκτον επιρρίπτει την ευθύνη στη Χαμάς, ζητώντας παράλληλα από το Ισραήλ να αποφύγει τις επιθέσεις σε αμάχους.

    Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι "αποφασισμένος" να εργαστεί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Κυριακή ο στενός σύμβουλός του Ντέιβιντ ¶ξελροντ. Ο Μπαράκ Ομπάμα "παρακολουθεί την κατάσταση", διαβεβαίωσε ο ¶ξελροντ υπογραμμίζοντας πάντως ότι "στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου δεν υπάρχει παρά μόνον ένας πρόεδρος και πως ο πρόεδρος Μπους μιλάει ως τις 20 Ιανουαρίου εξ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών".

    Ο ¶ξελροντ επανέλαβε επίσης πως ο Ομπάμα θα διατηρήσει τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

    "Πιστεύω ότι αναγνωρίζει αυτή την ειδική σχέση. Θα εργαστεί μαζί με τους με τους Ισραηλινούς (...) τους σημαντικότερους συμμάχους μας στην περιοχή", διαβεβαίωσε, "όμως θα το κάνει με τρόπο που θα ευνοήσει την υπόθεση της ειρήνης και θα εργαστεί με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους γι' αυτό, για την επίτευξη αυτού του στόχου".

    Κατάπληκτη και σοβαρά ανήσυχη για τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, δηλώνει η Κίνα. Όπως τονίζει στο ανακοινωθέν του ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, "ο κόσμος ολόκληρος ανησυχεί για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η προσφυγή στην ένοπλη βία για να λυθούν οι διαφορές, ιδίως η δολοφονία κι ο τραυματισμός απλών πολιτών, είναι αντίθετη προς τις προσπάθειες".

    Η Κίνα "προτρέπει ένθερμα τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις και να υιοθετήσουν ρεαλιστικά μέτρα για να κατευνασθεί η ένταση στη Γάζα".

    Η Ιαπωνία κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και τους παλαιστίνιους μαχητές να σταματήσουν τις επιθέσεις με πυραύλους κατά του εβραϊκού κράτους, αντιδρώντας στις ισραηλινές επιδρομές κατά της Γάζας.

    Σε ανακοινωθέν του Ιάπωνα ΥΠΕΞ, σημειώνεται ότι η Ιαπωνία είναι έτοιμη να διαθέσει βοήθεια στους Παλαιστινίους, ιδίως στον πληθυσμό της Γάζας, η οποία ελέγχεται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

    Πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες, ζητησε από τη διεθνή κοινότητα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα, μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής επίθεσης σε πολλές αραβικές και ευρωπαϊκές πόλεις.

    Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Στις φλόγες η Μ. ΑνατολήΑντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στην Αθήνα

    Είδηση: 17174

    [02] Τσουχτερό κρύο και προβλήματα στις μετακινήσεις

    Κοινωνία

    Ύφεση παρουσιάζουν από χθες το απόγευμα τα έντονα καιρικά φαινόμενα του τελευταίου διημέρου, ενώ οι βροχές και οι χιονοπτώσεις έχουν περιοριστεί στα κεντρικά και νότια της χώρας. Περαιτέρω βελτίωση του καιρού αναμένεται από μεθαύριο Τετάρτη, ενώ με λιακάδα αναμένεται να κυλήσει η πρώτη ημέρα του χρόνου. Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, εξαιτίας του χιονιού και του παγετού, στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και στο μεγαλύτερο τμήμα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, το πρωί της Δευτέρας, στο λιμάνι της Κάσου προσέκρουσε κατά τη διαδικασία πρόσδεσης το επιβατηγό/οχηματαγωγό "Μαρίνα". Το πλοίο έχει μονό μικρές υλικές ζημιές και παραμένει έξω από το λιμάνι μέχρι ότου -σε συνεννόηση με το λιμεναρχείο- βρεθεί ασφαλές σημείο πρόσδεσης. Την ίδια ώρα, άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για την ανεύρεση βοσκού, ο οποίος εξαφανίστηκε από το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή Τσαρκή Γαλατά Τροιζηνίας. Εκεί βρίσκονται συνεργεία της αστυνομίας, καθώς και 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα.

    Απαραίτητες οι αλυσίδες σε πολλούς νομούς της χώρας

    Το κρύο θα είναι και σήμερα τσουχτερό, καθώς στη βόρεια Ελλάδα ο υδράργυρος το πρωί θα κατέβει έως και 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν, γεγονός που σημαίνει ότι θα σημειωθεί παγετός και για το λόγο αυτό οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Η κακοκαιρία αφήνει πίσω της αρκετά προβλήματα, κυρίως σε ότι αφορά την ομαλή κυκλοφορία των αυτοκινήτων, καθώς σε πολλούς νομούς της χώρας, στο επαρχιακό δίκτυο χρειάζονται αλυσίδες.

    Στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το ένα μέτρο και μηχανήματα της Νομαρχίας εργάζονται πυρετωδώς από χτες για να ανοίξουν τους δρόμους και να διευκολύνουν την επιστροφή των εκδρομέων.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, ενώ ανοιχτός είναι ο δρόμος από το Χορτιάτη προς τον ¶γιο Βασίλη.

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Κιλκίς, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων στα τελευταία χιλιόμετρα του δρόμου προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν, στο όρος Βόρας.

    Αλυσίδες απαιτούνται και για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Ελατοχωρίου στα Πιέρια Όρη, ενώ χωρίς προβλήματα γίνεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο γύρω από την Κατερίνη.

    Καθαροί είναι οι δρόμοι και γύρω από τη Βέροια. Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Βέροια προς το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται στο δρόμο από τη Νάουσα προς το Σέλι.

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό και ορεινό δίκτυο του νομού.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο νομό Σερρών, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στα ορεινά του νομού Κοζάνης.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Γρεβενών, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω των συνθηκών παγετού που επικρατούν.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Κρύο και δυσκολίες στους δρόμους

    Είδηση: 17176

    [03] Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στο Βέλγιο

    Ειδήσεις

    Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο χριστιανοδημοκράτης Φλαμανδός του κόμματος CDV και νυν πρόεδρος του κοινοβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπουΐ από τον βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτο Β', μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ πριν από 10 ημέρες, όπως ανακοινώθηκε από τα Ανάκτορα στις Βρυξέλλες. Τις τελευταίες δύο ημέρες τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υποστήριζαν τον διορισμό του 61 ετών μετριοπαθούς χριστιανοδημοκράτη πολιτικού. Ο διορισμός αυτός έγινε μετά τη "διερευνητική" αποστολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που ο βασιλιάς είχε αναθέσει στον χριστιανοδημοκράτη πρώην πρωθυπουργό Βίλφριντ Μαρτένς, 72 χρόνων.

    "Ο βασιλιάς ανέθεσε στον Ρομπουΐ να σχηματίσει κυβέρνηση. Εκείνος δέχτηκε την αποστολή αυτή" σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ανακτόρων που εκδόθηκε στο τέλος της συνάντησης που διήρκησε τουλάχιστον μια ώρα μεταξύ του βασιλιά Αλβέρτου Β' και του προέδρου της βουλής.

    Τα πέντε κόμματα του συνασπισμού (χριστιανοδημοκράτες φλαμανδοί και γαλλόφωνοι, φιλελεύθεροι φλαμανδοί και γαλλόφωνοι και γαλλόφωνοι σοσιαλιστές) συμφώνησαν την Παρασκευή να προχωρήσουν σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης αντικαθιστώντας μόνο τον πρωθυπουργό Ιβ Λετέρμ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιο Φαντόϊρζεν που παραιτήθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου, με δύο προσωπικότητες του ίδιου κόμματος, CDV.

    Ο Ιβ Λετέρμ παραιτήθηκε ύστερα από κατηγορίες για άσκηση πιέσεων στη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της επιχείρησης διάσωσης της τράπεζας Fortis.

    Μένει τώρα να διορισθεί επικεφαλής στο βελγικό υπουργείο Δικαιοσύνης.Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17177

    [04] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στην Αθήνα

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους συνεχιζόμενους επί τρίτη ημέρα αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζα, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, το ΚΚΕ διοργανώνει απόψε στις 18.00 συγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία προς τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Σε συγκέντρωση στις 18.30 έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία καλεί τους πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ έχει προγραμματίσει για τις 4 το απόγευμα η "Συμμαχία - Σταματήστε τον Πόλεμο", η οποία καταγγέλλει τους βάρβαρους βομβαρδισμούς στη χειρότερη, όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Έκκληση απεύθυνε η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη να ληφθούν πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση της έντασης και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου είχε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Συνεχίζεται το σφυροκόπημαΑντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες

    Είδηση: 17183

    [05] Τουρκικές επιθέσεις κατά θέσεων ανταρτών του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ

    Ειδήσεις

    Θέσεις Kούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο ιρακινό Κουρδιστάν βομβάρδισε την Κυριακή η τουρκική πολεμική αεροπορία, όπως ανακοίνωσε ο Αχμέντ Ντενίς, επικεφαλής του ΡΚΚ για τις εξωτερικές σχέσεις. "Τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα στις 12.00 (τοπική ώρα/ 11.00 ώρα Ελλάδος) βομβαρδισμούς στις περιοχές Χουακούρκ και Χνέρα της επαρχίας Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ, στα σύνορα μεταξύ Ιράκ, Ιράν και Τουρκίας" μετέδωσε η ειδησεογραφική πτέρυγα της Ιρακινής Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK). "Οι βομβαρδισμοί διήρκησαν έως τις 15.00" πρόσθεσε ο Αχμέντ Ντενίς. "Την προηγούμενη νύχτα, τα τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν επί μια ώρα τις περιοχές αυτές" υπογράμμισε ο αξιωματούχος του ΡΚΚ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕBBC: Turkey 'hits PKK targets in Iraq'

    Είδηση: 17180


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 December 2008 - 9:55:46 UTC