Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιορτή των πολιτισμών για χαρη των παιδιών
  • [02] Unconfined: Πρεμιέρα για μια νέα διεθνή εκθεση σύγχρονης τέχνης
  • [03] Storytellings: Οπτικές αφηγήσεις
  • [04] Ένας Αιώνας Ελληνικά Επιβατηγά Πλοία

    [01] Γιορτή των πολιτισμών για χαρη των παιδιών

    Ειδήσεις

    Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis σε συνεργασία με την εταιρεία πολιτισμού "Σύνθεση", αφιερώνουν την πρώτη εκδήλωση του νέου χρόνου στους διαφορετικούς πολιτισμούς και στην ανάγκη να βρεθούμε πιο κοντά στη διαφορετικότητά τους. Με μια σειρά εκδηλώσεων, το ξεκίνημα του νέου έτους γίνεται η αφορμή για να έρθουν πιο κοντά άνθρώποι διαφορετικών πολιτισμών που συνυπάρχουν στην σύγχρονη Αθήνα. Την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2009, στον πολυχώρο Αθηναϊδα (Καστοριάς 14-16, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικός), θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ., παιδική γιορτή και θεατρική παράσταση για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων και στη συνέχεια, μετά τις 8 μ.μ., θα ακολουθήσει πολυπολιτισμική γιορτή με μουσικές του κόσμου από ραδιοφωνικούς παραγωγούς του Kosmos 93.6

    Γιορτή για μικρούς και μεγάλους

    Τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, μεγαλώνουν ανάμεσα σε δύο κόσμους, δύο γλώσσες και δύο πατρίδες. Λόγω του διαφορετικού δέρματος και των χαρακτηριστικών, της διαφορετικής γλώσσας και καταγωγής, έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με την καχυποψία, την άδικη και μεροληπτική μεταχείριση από το επίσημο ελληνικό κράτος, που επιμένει να αγνοεί ακόμη και την ύπαρξή τους. Σε αυτά τα παιδιά, τις αγωνίες και την ανάγκη τους να αναγνωριστούν ως ισότιμοι πολίτες, είναι αφιερωμένη η παιδική γιορτή.

    Στο πλαίσιο της γιορτής θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση "Ο Μαγικός Μονάρχης του Μο" σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Χατζάκη και μουσική του Χρίστου Θεοδώρου. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για όλους.

    Μετά την παιδική γιορτή θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο της Αθηναϊδας, η Γιορτή των Πολιτισμών. Μουσική από ραδιοφωνικούς παραγωγούς του Kosmos 93.6, live κρουστά και γλυκά από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, καθώς και ενημερωτικές παρεμβάσεις. Η ελάχιστη χρέωση για την είσοδο θα είναι 10 ευρώ με απεριόριστη κατανάλωση κρασιού και γλυκών. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση των Πολυιατρείων της Praksis σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Είδηση: 17378

    [02] Unconfined: Πρεμιέρα για μια νέα διεθνή εκθεση σύγχρονης τέχνης

    Ειδήσεις

    Μια νέα διεθνής εκθεση σύγχρονης τέχνης ξεκινά το παρθενικό της ταξίδι. Το όνομά της, Unconfined, που στα ελληνικά σημαίνει χωρίς σύνορα, χωρίς όρια. Πρώτος σταθμός της η Αθήνα και το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα", όπου θα φιλοξενηθεί από 7 έως 31 Ιανουαρίου. Έργα 30 νέων ταλαντούχων αλλά και καταξιωμένων διεθνώς στο χώρο της Τέχνης καλλιτεχνών, από 10 διαφορετικές χώρες, παρουσιάζονται για να προσφέρουν στο ελληνικό κοινό μία σφαιρική αλλά και συγχρόνως πολύ λεπτομερή εικόνα της καλλιτεχνικής σκηνής όπως διαπλάθεται αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο.

    Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, στην πλειοψηφία τους πτυχιούχοι, μεταπτυχιακοί, καθηγητές και διδάκτορες των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώνουν το ταλέντο, τις γνώσεις, τις διαφορετικές κουλτούρες τους και καλούν το ευρύ κοινό να γνωρίσει το πάντρεμα των καταβολών τους με τους διαφορετικούς χώρους-χώρες που ζουν και εργάζονται.

    Στόχος αυτής της νέας έκθεσης, η οποία σχεδιάζεται να παρουσιαστεί μελλοντικά σε Αμερική, Γαλλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, είναι να καταδείξει και να αποδείξει ότι οι καλλιτέχνες σήμερα δεν περιορίζονται στον προσωπικό τους χώρο-χώρα, αλλά αντίθετα στο πνεύμα της παγκοσμιοποιημένης επικοινωνίας ακολουθούν την κινητικότητα όσον αφορά στην ανταλλαγή πολιτισμών και νοοτροπίας υιοθετώντας τα διαφορετικά νέα στοιχεία που λαμβάνουν, χωρίς όμως τελικά να ισοπεδώνεται η ταυτότητά τους ως προσωπικότητες και ως καλλιτέχνες, χαρακτηριστικό της νέας αντίληψης των πραγμάτων τα τελευταία χρόνια.

    Επιπλέον, στοχεύει στην διερεύνηση και προβολή των ιδιαιτεροτήτων των νέων αυτών ταυτοτήτων των καλλιτεχνών που καταφέρνουν τελικά να συνεχίζουν να δημιουργούν μια εικαστική εικόνα γεμάτη "γεύσεις" προερχόμενη από τις καταβολές τους σε συνδυασμό με τις εμπειρίες που συλλέγουν ακολουθώντας αυτόν τον τρόπο εργασίας και ζωής.

    Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην είναι οι:Αναγνώστου Ρούλα, Βαλαβανίδης Γιάννης, Barath Heike Kati, Βασδέκη Εύα, Βασδέκη Ιωάννα,Βασιλακόπουλος Γιάννης, Brummund Karen, Ciampini Paolo,Franchini Monica, Holder Frans John, Καπανίδου Κωνσταντίνα, Kasahara Miyuki, Kim Eunji, Λόλης Αντρέας, Mamini Ferucci Mauro, MCM Tiffany Μπακαλούμα Τζένη, Neri Francesco, Frank'O, Παπαδοπούλου Ιφιγένεια , Παρλάμας Μιχαήλ, Πασχάλης Ανάργυρος, Πέρρος Βασίλης, Πέρρου Ελένη, Ροσπόγλου Κώστας, Στρουμπούλη Αλίκη, Τσαβάκη Λωρέττα, Τσακνιά Αλεξάνδρα, Φαλιάγκας Θανάσης, Versari Enrico.

    Διοργανώτρια, επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Λωρέττα Τσαβάκη η οποία συμμετέχει και με έργα της

    Είδηση: 17377

    [03] Storytellings: Οπτικές αφηγήσεις

    Ειδήσεις

    Δύο νέες καλλιτέχνιδες, απόφοιτοι της Α.Σ.Κ.Τ. (2007), η Ευφροσύνη Αστερή και η Εριφύλη Βενέρη παρουσιάζουν έργα τους στην έκθεση με τίτλο Storytellings που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στην αίθουσα τέχνης K-art. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής αλλά και επιτοίχιες κατασκευές. Η επιλογή υλικών και χρωμάτων σε συνδυασμό με την τεχνική αρτιότητα και τον πλούτο των εικονογραφικών στοιχείων δημιουργούν μία αίσθηση επιτηδευμένης χλιδής.

    Στα έργα της η Ευφροσύνη Αστερή με διάθεση ποιητικής αφήγησης και μνήμες από την ποπ εικονογραφία των πόστερ της δεκαετίας του '80, φτιάχνει έναν κόσμο νοσταλγίας, μελαγχολίας και λυρισμού.

    Η Εριφύλη Βενέρη δημιουργεί με σύγχρονη αίσθηση έργα, κυρίως πορτραίτα, με στοιχεία τυπολογικά και διακοσμητικά που ανάγουν σε προγενέστερες ένδοξες εποχές (Αναγέννηση, Μπαρόκ, Αρτ Νουβό). Όλος αυτός ο πλούτος αντιπαρατίθεται με μοτίβα σύγχρονης διακοσμητικής αισθητικής.

    Είδηση: 17376

    [04] Ένας Αιώνας Ελληνικά Επιβατηγά Πλοία

    Ειδήσεις

    Μία πρωτότυπη όσο και ιδιαίτερης σημασίας έκθεση με τίτλο "Ένας Αιώνας Ελληνικά Επιβατηγά Πλοία" του Γεωργίου Μ. Φουστάνου, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009 στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387 , Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 125 ελληνόκτητα επιβατηγά πλοία, τα οποία παρουσιάζονται μέσα από 700 και πλέον φωτογραφίες εποχής, άρθρα, και έντυπο υλικό, που εκτίθενται για πρώτη φορά στο eλληνικό κοινό.Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία "να ξεναγηθούν" μέσω της εικόνας στα σημαντικότερα πλοία που χάραξαν την πορεία της ελληνόκτητης επιβατηγού ναυτιλίας στον διεθνή χώρο στη διάρκεια του αιώνα που πέρασε και να έρθουν σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας. H είσοδος είναι ελεύθερη.

    Ξεκινώντας από το πρώτο ελληνικό μεταναστευτικό υπερωκεάνειο "Μωραΐτης", το οποίο ναυπηγήθηκε στην Αγγλία το 1907, η έκθεση συνεχίζει με γνωστά επιβατηγά πλοία που άλλοτε συνέδεσαν τους πλόες τους με το όνειρο χιλιάδων Ελλήνων για μια καλύτερη ζωή σε τόπους μακρινούς, όπως την Αμερική και την Αυστραλία, ενώ άλλοτε υπηρέτησαν με επιτυχία τον χώρο του παγκόσμιου τουρισμού, ως κρουαζιερόπλοια.

    Μέσα από την χρονολογική παρουσίαση των πλοίων, διαφαίνονται οι μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλλαν διαχρονικά διακεκριμένοι Έλληνες εφοπλιστές κυρίως της ποντοπόρου ναυτιλίας, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που παρουσίαζε ανέκαθεν ο τομέας της επιβατηγών πλοίων.

    Η έκθεση "Ένας Αιώνας Ελληνικά Επιβατηγά Πλοία» ακολουθεί την έκδοση του ομότιτλου βιβλίου του συγγραφέα και ιστορικού ερευνητή κ. Γεωργίου Μ. Φουστάνου, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από την "Αργώ Εκδοτική-Διαφημιστική Μ.Ε.Π.Ε.".

    Είδηση: 17375


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 January 2009 - 21:52:19 UTC