Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γερμανία
  • [02] Στην τελική φάση το οικονομικό πρόγραμμα Ομπάμα
  • [03] Τουρκική υπηκοότητα για τον Χικμέτ μετά θάνατον
  • [04] Εκπτώσεις από το παράθυρο
  • [05] Στάση εργασίας στο Δημόσιο
  • [06] Μειωμένη η ροή αερίου στην Ελλάδα

    [01] Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γερμανία

    Ειδήσεις

    Πυκνό χιόνι που φθάνει τα 20 εκατοστά κάλυψε πολλά τμήματα της Γερμανίας προκαλώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες. Ουρές μέχρι και 30 χιλιομέτρων παρατηρήθηκαν σε πολλούς αυτοκινητοδρόμους της χώρας εξαιτίας της κακοκαιρίας. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πάνω από 12 τραυματίστηκαν σε τροχαία. Στο κρατίδιο του Βραδενβούργου, στα ανατολικά της χώρας, το οποίο περιβάλλει το Βερολίνο, περισσότερα από 100 ατυχήματα σημειώθηκαν ανάμεσα στα μεσάνυχτα και τις οχτώ πμ. της Δευτέρας. Ο κυριότερος αυτοκινητόδρομος Βερολίνου -Αμβούργου, έκλεισε στη μεγαλύτερη διάρκεια της νύχτας όταν ένα φορτηγό δεν κατάφερε να φρενάρει εξαιτίας του πάγου στο οδόστρωμα και προσέκρουσε στο διάζωμα.

    Είδηση: 17400

    [02] Στην τελική φάση το οικονομικό πρόγραμμα Ομπάμα

    Ειδήσεις

    Στην τελική φάση βρίσκεται το οικονομικό πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα για να "τονωθεί", το ταχύτερο, η οικονομία των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα ορκίζεται σε ένα 15ήμερο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε συνεργασία με εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου και βασικό σημείο του προγράμματός του είναι οι φοροελαφρύνσεις, που συμποσούνται στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξάλλου, η αξία όλου του καταρτιζόμενου στην τελική φάση προγράμματος προϋπολογίζεται, ήδη, μεταξύ 775 και 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι φοροελαφρύνσεις -για επιχειρήσεις και ιδιώτες--φθάνουν στο 40% του συνόλου. Όπως σχολιάζεται από την "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ", πρόκειται για φορολογικά ευεργετήματα "σπουδαιότερα εκείνων όλης της οκταετίας Μπους".

    Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να επιτευχθεί στο πολιτικό και δη στο κοινοβουλευτικό πεδίο η ευρύτερη δυνατή συναίνεση, προστίθεται. Χρονικά, ο στόχος είναι το πρόγραμμα να τύχει της έγκρισης του Κογκρέσου πολύ σύντομα μετά τη μεσημβρία της 20ης Ιανουαρίου, οπότε ο κ. Μπαράκ Ομπάμα θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του. "Πριμοδοτούνται οι μειώσεις φόρων σε σύγκριση με την επιβαλλόμενη περιστολή δαπανών του δημοσίου", προστίθεται όσον αφορά το οικονομικό πρόγραμμα των "100 πρώτων ημερών της προεδρίας Ομπάμα, αλλ' όχι μόνον", το οποίο είναι ήδη στο επίκεντρο ευρύτατων σχολιασμών, κατά βάση θετικών, λόγω της αρνητικής κατάστασης της ομοσπονδιακής οικονομίας που "κληροδοτείται" από την κυβέρνηση Μπους.

    Εντωμεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε τον Λίον Πανέτα, πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της CIA, ανακοινώθηκε από πηγές του Δημοκρατικού Κόμματος. Η είδηση για την επιλογή του Πανέτα στην κεφαλή των μυστικών υπηρεσιών, μία από τις τελευταίες θέσεις κλειδιά που παρέμειναν ακάλυπτες στην κυβέρνηση Ομπάμα.

    Είδηση: 17399

    [03] Τουρκική υπηκοότητα για τον Χικμέτ μετά θάνατον

    Ειδήσεις

    Την τουρκική υπηκοότητα που του είχε αφαιρεθεί το 1951, όταν καταδικάστηκε για τις μαρξιστικές θέσεις του θα ανακτήσει ο Ναζίμ Χικμέτ, ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους λογοτέχνες του 20ού αιώνα, σχεδόν μισό αιώνα μετά το θάνατό του. Ο Χικμέτ, η ποίηση του οποίου έφερε νέα πνοή στην Τουρκία τη δεκαετία του 1930, θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος ποιητής της Τουρκίας του 20ού αιώνα. Πολλοί λογοτέχνες, όπως ο Νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, υποστηρίζουν ότι η περίπτωση του Χικμέτ είναι ένα παράδειγμα της καταπίεσης των διανοουμένων στη σύγχρονη Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τσεμίλ Τσιτσέκ, το υπουργικό συμβούλιο υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα με το οποίο αποδίδεται και πάλι η τουρκική υπηκοότητα στον Ναζίμ Χικμέτ Ραν, όπως ήταν το πλήρες όνομα του μεγάλου ποιητή.

    Ο Χικμέτ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πέθανε εξόριστος στη Μόσχα το 1963, σε ηλικία 61 ετών. Είχε γίνει διάσημος στη Δύση και τα έργα του μεταφράστηκαν σε 50 γλώσσες. Κάποια από τα γνωστότερα είναι "Το ερωτευμένο σύννεφο", "Γιατί αυτοκτόνησε ο Μπενερτζή" και "Η γελάδα". Στη χώρα του όμως θεωρείτο, ακόμη και μετά το θάνατό του, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, λόγω των δεσμών του με το Κομμουνιστικό Κόμμα και την τότε Σοβιετική Ένωση. Συνολικά έμεινε στη φυλακή 15 χρόνια. "Τα αδικήματα τα οποία ανάγκασαν τις αρχές να του αφαιρέσουν, την εποχή εκείνη, την υπηκοότητα, δεν θεωρούνται εγκλήματα σήμερα", πρόσθεσε ο Τσιτσέκ. Ο "γίγαντας με τα γαλανά μάτια", όπως τον αποκαλούσαν, τιμήθηκε με το βραβείο Ειρήνης το 1955. Υποχρεώθηκε όμως να εγκαταλείψει την πατρίδα του και πέθανε εξόριστος στη Μόσχα, όπου και ενταφιάστηκε. "Η οικογένειά του και όχι η κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα επαναπατρίσει τα λείψανά του. Για εμάς δεν υπάρχει πρόβλημα", διευκρίνισε ο Τσιτσέκ.

    Είδηση: 17402

    [04] Εκπτώσεις από το παράθυρο

    Κοινωνία

    Στις 15 Ιανουαρίου αρχίζουν κανονικά οι χειμερινές εκπτώσεις, όμως αρκετά καταστήματα κάνουν ήδη προσφορές έως και 50% σε μια προσπάθεια να τονώσουν τα ταμεία τους και να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την πτώση του τζίρου. Πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί με πρόστιμα όσους εμπόρους διαφημίζουν προεκπτώσεις για να δελεάσουν τους καταναλωτές. Αναγνωριστική βόλτα στην Ερμού έκαναν πολλοί Αθηναίοι, με την προσδοκία να βρουν συμφέρουσες προεκπτώσεις. Μετά από μέρες επίδοσης στις απολαύσεις του εορταστικού τραπεζιού, η κάθοδος στο κέντρο- που φόραγε τα γιορτινά του- ήταν ανέξοδη για τους περισσότερους. Ελάχιστοι έμποροι αψήφησαν το νόμο και διαφήμισαν φαρδιά-πλατειά στη βιτρίνα τους ότι έχουν εκπτώσεις. Υπάρχουν κι αυτοί που κάνουν προσφορές ενώ άλλοι απλώς περιμένουν και βλέπουν να χάνουν πελάτες. Πάντως από το Υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιούν ότι θα πέσουν πρόστιμα σε όσους κάνουν προεκπτώσεις.

    Είδηση: 17401

    [05] Στάση εργασίας στο Δημόσιο

    Κοινωνία

    Την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου η ΑΔΕΔΥ κηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας στο Δημόσιο από τις 12 το μεσημέρι και ως το τέλος του ωραρίου. Με τον τρόπο αυτό καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών που οργανώνονται τη μέρα αυτή με αίτημα τη διεύρυνση και προστασία των πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Η ΑΔΕΔΥ επίσης καλεί σε σύσκεψη τις δημοσιοϋπαλληλικές ομοσπονδίες τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου για την οργάνωση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τα συνδικαλιστικά αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ακόμα καλεί στις 16 Γενάρη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ με θέμα την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πέρα από τις προαναφερθείσες στάση εργασίας και 24ωρη απεργία.

    Είδηση: 17398

    [06] Μειωμένη η ροή αερίου στην Ελλάδα

    Ειδήσεις

    Οι παράπλευρες απώλειες από την κρίση του φυσικού αερίου στον άξονα Ρωσίας - Ουκρανίας χτυπά πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, λόγω της διένεξης της Gazprom με την Ουκρανία. Προς την Ελλάδα η ροή φυσικού αερίου μειώθηκε σε ποσοστό κατά ένα τρίτο, ενώ επίσης μειώθηκε και η ροή προς την Βουλγαρία και την Κροατία, λόγω της διαμάχης Κιέβου-Μόσχας σχετικά με τα χρέη και την τιμολόγηση, η οποία οδήγησε την Gazprom να διακόψει, την 1η Ιανουαρίου, την τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο.Ουσιαστικά στην Ελλάδα θα διατεθούν 4 εκατ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου από τα 6 εκατ. που ζήτησε η χώρα μας, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς θα αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος από άλλες οδούς. Πάντως, σύμφωνα με τους αρμόδιους, δεν υπάρχει επί του παρόντος πρόβλημα εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς, καθώς οι ανάγκες καλύπτονται με αύξηση των εισαγωγών από Τουρκία και από τα υγροποιημένα αποθέματα της Ρεβυθούσας, που επαρκούν για τουλάχιστον 20 ημέρες. Το ζήτημα θα απασχολήσει τη Δευτέρα συνάντηση σε επίπεδο πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συντονισμό της δράσης των "27".

    "Η κατάσταση είναι ανησυχητική όταν δεν μπορεί κάποιος να εκπληρώσει το συμβόλαιό του", τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, ο διευθύνων του κρατικού μονοπωλίου Bulgargaz Ντίμιταρ Γκόγκοφ. Όπως δήλωσε ο Γκόγκοφ ο όγκος ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από τη Βουλγαρία με προορισμό την Τουρκία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι μικρότερος και "θα επηρεαστούν όλες οι βαλκανικές χώρες". Αξιωματούχος της ΔΕΠΑ είπε ότι η εταιρία θα λάβει μόνον 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου την ημέρα, από τα 6 εκατομμύρια που έχει ζητήσει, αν και διευκρίνισε ότι η διαφορά θα καλυφθεί από άλλες πηγές.

    "Οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί κατά 7%", δήλωσε το στέλεχος της κροατικής εταιρίας αγωγών Plinarco Ιβάνα Μάρκοβιτς στην κρατική τηλεόραση.

    Η Gazprom, πάντως, ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει τις αναγκαίες ποσότητες αερίου που προορίζονται για την Ευρώπη, κατηγορώντας για μια ακόμη φορά την Ουκρανία ότι είναι υπεύθυνη για τις μειώσεις του ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο των ευρωπαίων πελατών της, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη. Κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έχει κλέψει τις τελευταίες 24 ώρες 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που διέρχεται από τα ουκρανικά δίκτυα και προορίζεται για τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ανακοίνωση ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σκοπεύει να αναμιχθεί στην διαμάχη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΕ επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά πως πρόκειται για ένα "διμερές πρόβλημα". Απαντώντας στην έκκληση της Gazprom προς την ΕΕ να ελέγχει τη μεταφορά του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Φεράν Ταραντέλας τόνισε πως οι δύο πλευρές πρέπει να διασφαλίσουν πως το αέριο που έχει αγοραστεί από την Ευρώπη φτάνει στην Ευρώπη. Είναι ένα διμερές πρόβλημα και οι δύο πλευρές πρέπει να το λύσουν". Εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας της ΕΕ τόνισε από την πλευρά του πως δεν υπάρχει ανεξάρτητο σύστημα μέτρησης του όγκου του φυσικού αερίου που μεταφέρεται από την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ είχε δηλώσει πως οι παρατηρητές που έχει προσλάβει ο ρωσικός όμιλος δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα πίεσης των σταθμών άντλησης της Ουκρανίας και με επιστολή του προς την Κομισιόν ο ρωσικός κολοσσός προτείνει στην ΕΕ να "ελέγχει την μεταφορά αερίου μέσω της Ουκρανίας". "Δεν θα αναλάβουμε κανενός είδους μεσολάβηση. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά θολή και οι πληροφορίες για το ποιος ευθύνεται είναι αντιφατικές", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας.

    Είδηση: 17397


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 January 2009 - 21:59:39 UTC