Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγιασμός των υδάτων
  • [02] Με αμείωτη ένταση
  • [03] Διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου

    [01] Αγιασμός των υδάτων

    Πολιτική

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνια σε ολόκληρη τη χώρα. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων είναι, όπως κάθε χρόνο, το λιμάνι του Πειραιά. Σε μια συμβολική κίνηση απέναντι στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας παρίσταται στην τελετή του αγιασμού των υδάτων στο Αγαθονήσι.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρίσταται στον εορτασμό των Θεοφανίων στη Ραφήνα, καθώς ματαιώθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών η επίσκεψη του στα Κύθηρα, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο λιμάνι της Πάτρας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων, στο Λιμάνι της Πάτρας.

    Στην εκλογική του περιφέρεια στην Θεσσαλονίκη, θα βρίσκεται την ημέρα των Θεοφανίων, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης.

    Στην Αθήνα, η ρίψη του Σταυρού γίνεται στην δεξαμενή του Κολωνακίου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Στο ακριτικό Αγαθονήσι για τα Θεοφάνια

    Είδηση: 17412

    [02] Με αμείωτη ένταση

    Σε πλήρη εξέλιξη οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και οι βομβαρδισμοί, με τις διπλωματικές προσπάθειες να πέφτουν, μέχρι στιγμής, στο κενό. Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν λίγο πριν τα ξημερώματα της Τρίτης στη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Υποστηριζόμενα από ελικόπτερα, τα άρματα εκτόξευαν οβίδες, ενώ άνδρες της Χαμάς και άλλων οργανώσεων άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Είναι η πρώτη εισβολή στο προπύργιο της Χαμάς από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Οι νεκροί Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους άμαχοι και παιδιά, έχουν ξεπεράσει τους 550, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τις 2.500. Πολλοί απ' αυτούς, όπως καταγγέλλει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, πεθαίνουν περιμένοντας τα ασθενοφόρα που δεν μπορούν να κινηθούν λόγω των συγκρούσεων. Το Ισραήλ, πάντως, απέρριψε τις προτάσεις του Γάλλου προέδρουκαι της τρόικας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκεχειρία και ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στα σύνορά του με τη Γάζα. Η κατάσταση στην περιοχή θα τεθεί εκ νέου, σήμερα, στο επίκεντρο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Δέκα Παλαιστίνιους νεκρούς άφησαν τις τελευταίες ώρες πυρά που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία με στόχο την παραλιακή περιοχή Ντεϊρ Ελ Μπαλάχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τα ξημερώματα από οβίδα που εκτόξευσε ισραηλινό τανκ στην κοινότητα Ντέιρ αλ-Μπάλα, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.Τα θύματα βρίσκονταν σε ένα σπίτι που χτυπήθηκε από τον ισραηλινό στρατό, στο πλαίσιο της χερσαίας επίθεσής του στην περιοχή.

    Εξάλλου, άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην κοινότητα Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

    Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν όταν η θέση τους επλήγη, κατά λάθος, από φίλια πυρά, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ η Χαμάς ανεβάζει τις ισραηλινές απώλειες σε 10 νεκρούς.

    Αμετακίνητο το Ισραήλ

    Διά στόματος του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, το Ισραήλ επιμένει ότι δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις αν δεν υπάρξει εγγύηση για την οριστική παύση των παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες κατά του εδάφους του εβραϊκού κράτους.

    Η κατάσταση στην περιοχή θα τεθεί εκ νέου, σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα συζητηθεί σχέδιο απόφασης που θ' απευθύνει έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατευθούν οι άμαχοι, καθώς και για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Μάχες σώμα με σώμα

    Είδηση: 17411

    [03] Διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Εντείνεται μέρα με τη μέρα το πρόβλημα στην παροχή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το Βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας ανακοίνωσε πως τη νύχτα διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία και Σκόπια. Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας τονίζει πως δεν φθάνει αέριο στη χώρα από τον δυτικό αγωγό και η Ουκρανία επιμένει πως η Gazprom έχει μειώσει δραστικά την ποσότητα φυσικού αερίου με προορισμό τους ευρωπαίους καταναλωτές.

    Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία και ΠΓΔΜ διακόπηκε στις 3.30 τη νύχτα, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας.

    "Μείωσαν την παροχή στα 92 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από τα 221 εκατομμύρια χωρίς να δώσουν καμιά εξήγηση" δήλωσε ο Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι, εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρείας Naftogaz. "Δεν καταλαβαίνουμε πώς θα μεταφέρουμε φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Σε λίγες ώρες θα αρχίσουν τα προβλήματα".

    "Στην Ελλάδα, οι ανάγκες καλύπτονται με αύξηση των εισαγωγών από την Τουρκία και από τα υγροποιημένα αποθέματα της Ρεβυθούσας" διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι.

    Πάντως, εάν η κατάσταση συνεχιστεί, θεωρείται βέβαιο ότι η ΔΕΠΑ θα ζητήσει τον περιορισμό της κατανάλωσης κατ' αρχήν από τους μεγάλους καταναλωτές, ίσως και εντός της εβδομάδας.

    Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ζητεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας. Ο Μίχαελ Γκλος θα δεχθεί σήμερα τον αντιπρόεδρο της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, ο οποίος περιοδεύει στην Ευρώπη - και πιθανότατα θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με αντιπροσωπεία της ΕΕ.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Μειωμένη η ροή αερίου στην Ελλάδα

    BBC: European gas supplies disrupted

    Είδηση: 17413


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 January 2009 - 9:55:12 UTC