Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άμεση εκεχειρία ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ
  • [02] Πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου
  • [03] Φονική καραμπόλα
  • [04] Ανήσυχος ο Ομπάμα για τους θανάτους αμάχων
  • [05] Κίνα: Νεκρή 19χρονη από τη γρίπη των πτηνών
  • [06] Ινδονησία: Ισχυρή μετασεισμική δόνηση
  • [07] Σταθεροποιείται το πετρέλαιο

    [01] Άμεση εκεχειρία ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Διπλωματική κινητικότητα για επίτευξη άμεσης εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό από τους Ισραηλινούς του σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα. Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί ότι θα διακόπτει τους βομβαρδισμούς επί τρεις ωρες κάθε ημέρα, από τις 11.00 έως τις 14.00. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη, ο ΓΓ του Οργανισμού ζήτησε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. Το Ισραήλ εξετάζει πολύ σοβαρά την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η ισραηλινή απεσταλμένη στον ΟΗΕ. Η πρόταση (που τυγχάνει αμερικανικής στήριξης) έχει ήδη γίνει αποδεκτή από την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι το περιεχόμενό της το συζητεί και η Χαμάς με το Κάιρο. Αντιπροσωπείες της Αιγύπτου και του Ισραήλ είναι έτοιμες να αρχίσουν συνομιλίες, ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χαμάς κυρίως στην πόλη της Γάζας, καθώς και οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να ξεπερνά τους 660. Τα σχολεία που χρησίμευαν και ως καταφύγια αμάχων, είχαν δηλωθεί και ήταν γνωστά στις ισραηλινές αρχές" κατήγγειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στο Ισραήλ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και σε πολλές αραβικές πρωτεύουσες.

    Αιματοχυσία χωρίς τέλος

    Ένας Παλαιστίνιος μαχητής σκοτώθηκε σήμερα στη Γάζα, όπου συνεχίζονται για 12η ημέρα οι ισραηλινές επιθέσεις από εδάφους και αέρος. Ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών.

    Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη συνοικία αυτή, αλλά και σε πόλεις νότια του Χαν Γιούνις -προπύργιο της Χαμάς- και στη Ράφα. Την Τρίτη, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν το θάνατο 40 ανθρώπων σε σχολείο του ΟΗΕ στην Τζαμπαλίγια, ενώ, από τότε που άρχισαν οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 660 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 2.950.Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι ισραηλινές μονάδες πεζικού και τα άρματα μάχης αποχώρησαν το πρωί από τον τομέα της πόλης Χαν Γιούνις.

    Αμπάς: "Σταματήστε τη γενοκτονία"

    Την Τρίτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δέχτηκε πιέσεις, κυρίως από τις αραβικές χώρες, για να επέμβει ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις, ενώ, "εντελώς απαράδεκτες" χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ τις επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τριών σχολείων, που λειτουργούν από τον ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας.Στο ανακοινωθέν του, ο Μπαν Κι-Μουν τονίζει πως οι εγκαταστάσεις των σχολείων, που χρησίμευαν κι ως καταφύγιο για Παλαιστινίους που είχαν μείνει άστεγοι μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, "είχαν δηλωθεί στις ισραηλινές αρχές κι ήσαν γνωστές στον ισραηλινό στρατό".

    "Αυτό όμως ποσώς εμπόδισε τη σημερινή τραγωδία κι είμαι ιδιαίτερα στενοχωρημένος. Οι επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις, που θέτουν σε κίνδυνο τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ που χρησιμοποιούνται ως καταφύγιο, είναι εντελώς απαράδεκτες και δεν θα πρέπει να επαναληφθούν" τόνισε ο ίδιος.

    "Εξίσου απαράδεκτες είναι κι οι πράξεις των μαχητών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό. Τα σημερινά επεισόδια καταδεικνύουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην συνέχιση της κλιμάκωσης της σύρραξης. Για μία φορά ακόμη απευθύνω έκκληση γι' άμεση κατάπαυση του πυρός" συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από το Συμβούλιο να απευθύνει έκκληση "για άμεσο και πλήρη τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων" και άρση του "ασφυκτικού αποκλεισμού" της περιοχής.

    "Καλώ το Συμβούλιο να κάνει το πρώτο απαραίτητο βήμα για να σώσει το λαό μου στη Γάζα: να συμφωνήσει σε μια απόφαση που θα ζητεί τον άμεσο και πλήρη τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων" επισήμανε ο Αμπάς. "Βάλτε ένα τέλος στη γενοκτονία και τις καταστροφές. Σταματήστε τη σφαγή του λαού μου. Αφήστε τον να ζήσει και να είναι ελεύθερος" πρόσθεσε.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η Λιβύη κυκλοφόρησε ένα σχέδιο απόφασης που καλεί "σε άμεση και μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας" και "τον τερματισμό όλων των στρατιωτικών ενεργειών και βιαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των παλαιστινιακών επιθέσεων με πυραύλους". Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντελραχμάν Σαλγκάμ δήλωσε πως έχει την πρόθεση να θέσει σήμερα Τετάρτη το κείμενο αυτό σε ψηφοφορία.Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επισκιάστηκε εν μέρει από την ανακοίνωση ότι υπήρξε σχετική πρόοδος στη μεσολαβητική προσπάθεια του Γάλλου προέδρου στη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου κάλεσε "Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε μια έκτακτη σύνοδο" για να διαπραγματευτούν τις συμφωνίες και τις εγγυήσεις στη Λωρίδα της Γάζας". Ο Μουμπάρακ μετά την συνάντησή του στο Σαρμ ελ Σέιχ με τον πρόεδρο Σαρκοζί πρότεινε μια "εκεχειρία που θα επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της περιοχής."Η Γαλλία, ως προεδρεύουσα του Σ.Α. ζητεί όσο διαρκούν οι συνομιλίες των εμπλεκόμενων πλευρών να μην βιαστούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα περιπλέξει τα πράγματα" επισήμανε ο Σαρκοζί. Μέχρι τη Δευτέρα, η Γαλλία σε συνεργασία με τα άλλα μέλη του ΣΑ και τις αραβικές χώρες εργαζόταν για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου απόφασης που, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, θα είχε ως βάση πέντε ιδέες: την άμεση εκεχειρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την προστασία των αμάχων, την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και την εφαρμογή των κατάλληλων μηχανισμών που θα ελέγχουν την εκεχειρία και την κατάπαυση του πυρός.

    Κι ενώ ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως ανακάλυψε στη Λωρίδα της Γάζας πολλά σημεία με κρυμμένα όπλα καθώς και "σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά τους, αλλά και για ενέδρες", εν τούτοις το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για μεταφορά βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας "προκειμένου να προλάβουμε μία ανθρωπιστική κρίση".

    Στο μεταξύ, η Βενεζουέλα απέλασε τον Ισραηλινό πρεσβευτή από το Καράκας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις στη Γάζα.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Βομβάρδισαν σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας

    BBC: UN chief demands Gaza ceasefire

    Είδηση: 17433

    [02] Πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου

    Ειδήσεις

    Προβληματισμό στην Ευρώπη και ενεργειακή κρίση στα Βαλκάνια, προκαλεί η διακοπή παροχής φυσικού αερίου μετά την απόφαση της Μόσχας να σταματήσει τη ροή του, λόγω των οφειλών της Ουκρανίας στη Gazprom. Η Ρωσία διέκοψε πλήρως σήμερα Τετάρτη τη μεταφορά αερίου μέσω της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρίας υδρογονανθράκων Naftogaz. Στις 07.44 (τοπική ώρα) "η Ρωσία διέκοψε τελείως τη μεταφορά μέσω της Ουκρανίας. Η Ρωσία άφησε την Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο", δήλωσε ο Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο κάλεσε τη Ρωσία να επαναλάβει "αμέσως" τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σε επιστολή που έστειλε στο Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ήδη καταγράφονται σοβαρά προβλήματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες: στη Βουλγαρία άμεσες είναι οι επιπτώσεις στη λειτουργία του βιομηχανικού τομέα, στη Ρουμανία αυξήθηκε στο μέγιστο η εσωτερική παραγωγή φυσικού αερίου, σε συναγερμό και Σερβία-Βοσνία, που έχουν μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση. Στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ χαρακτήρισε "όμηρο" τη χώρα στην ενεργειακή διαμάχη της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

    Μάλιστα, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μπαρόζο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ ο πρόεδρος, Γκεόργκι Παρβάνοφ αναφέρθηκε στην έλλειψη εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων, όπως η Ελλάδα ή η Ρουμάνια, που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία. "Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι βιομηχανίες θα συνεχίσουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο από άλλες πηγές", διαβεβαίωσε, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

    Τη νύχτα εξάλλου διακόπηκε τελείως η ροή του ρωσικού αερίου προς την Τσεχική Δημοκρατία και τη δυτική Ευρώπη, ανακοίνωσε η τσεχική εισαγωγική εταιρία. Η διακοπή της παροχής αερίου σε ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ είναι εντελώς απαράδεκτη και η προμήθεια πρέπει να ξαναρχίσει αμέσως, τονίζεται σε ανακοίνωση της Τσεχικής Προεδρίας της Ε.Ε. και της Κομισιόν. Πάντως, αξιωματούχος της Προεδρίας δήλωσε πως Ρωσία και Ουκρανία είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν για τη διευθέτηση του ζητήματος. Αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση, το συντομότερο δυνατό, ζητά και η Ντόρα Μπακογιάννη ως πρόεδρος του ΟΑΣΕ.

    Σε ενεργειακή κρίση "βυθίζονται" οι βαλκανικές χώρες, έπειτα από την διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου. Ουσιαστική επιδείνωση παρουσιάζει το ενεργειακό ισοζύγιο της Βουλγαρίας από χθες το πρωί, μετά την ολική διακοπή της εισροής ρωσικού φυσικού αερίου, προς το βουλγαρικό ενεργειακό δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου. Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ χαρακτήρισε τη Βουλγαρία ως "όμηρο" στην ενεργειακή διαμάχη της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενώ ο Πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ, τόνισε την έλλειψη εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων, που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Στανίσεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάιλο Καλφίν, αλλά και ο πρόεδρος Παρβάνοφ, είχαν έκτακτη συνάντηση, στην οποία και ανέλυσαν τις παραμέτρους της ενεργειακής κρίσης, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσαν Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ουσιαστικό ρόλο στην ενημέρωση των κρατών-μελών της ΕΕ, για το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία, έχει αναλάβει το βουλγαρικό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας. Παράλληλα, για το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, έχει κινητοποιηθεί και το βουλγαρικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

    Η Βουλγαρία διαθέτει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Chiren, με αποθέματα 570 εκατ. κυβικών μέτρων. Από τις ποσότητες αυτές, το διαθέσιμο φυσικό αέριο, για ημερήσια κατανάλωση πέφτει στο 1/3 της φυσιολογικής κατανάλωσης, δηλ. στα 4,5 εκατ. κυβικά μέτρα. Ο μέσος όρος της ημερήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, κατά τους χειμερινούς μήνες, φτάνει στα 12 εκατ. κυβικά μέτρα.

    Σε πρώτη φάση έχει μειωθεί η διάθεση φυσικού αερίου, για την κάλυψη των αναγκών στο βιομηχανικό τομέα.Ο κ. Στανίσεφ τόνισε ότι η θέση της Βουλγαρίας είναι δυσχερής, δεδομένου ότι δε διαθέτει εναλλακτικές πηγές εισροής φυσικού αερίου, σε αντίθεση με την Ελλάδα, αλλά και τη Ρουμανία. Παράλληλα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο για τις συνομιλίες που είχε τόσο με το Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Γκριγκόρι Νεμίργια, αλλά και το διευθύνων σύμβουλο της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, εξέφρασε τον πραγματικό φόβο του, ότι στην περίπτωση που η ενεργειακή κρίση, επεκταθεί χρονικά, τότε, θα υπάρξει σοβαρότατο ενεργειακό και οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα του. Παράλληλα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διαμόρφωση μιας ενοποιημένης θέσης στο πρόβλημα, προκειμένου να βοηθηθούν διαπραγματευτικά, τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία για την ταχεία επίλυση της κρίσης.

    Στη Σερβία, ο διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού Srbijagas, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς, έπειτα από τη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου, δήλωσε ότι "όλα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις Μόσχας - Κιέβου".

    Η Σερβία, πλέον, καλείται να απαντήσει στις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών αξιοποιώντας μόνο την εγχώρια παραγωγή και την αποθηκευμένη ποσότητα φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ. Ωστόσο, καθώς έκλεισε η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σερβία, η χώρα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της έλλειψης άλλου - εκτός της Ρωσίας- ξένου προμηθευτή της ενεργειακής αυτής "ύλης".

    Ο κ. Μπαγιάτοβιτς τόνισε, εξάλλου, ότι ήδη ξεκίνησε κύκλος συζητήσεων με τις διοικήσεις των θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών στη χώρα, ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να προσαρμοστούν όλοι στη χρήση βιομηχανικού πετρελαίου ή άλλων καυσίμων.

    Σε κατάσταση "συναγερμού" και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς διεκόπη η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου και η Energoinvest, η εταιρία που συνάπτει συμβόλαια με τη ρωσική Gazprom για την προμήθεια αερίου, ανακοίνωσε πως το πρόβλημα έχει τεράστιες διαστάσεις. "Ενημερωθήκαμε για τα διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στις 4 τα ξημερώματα", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Το μεγαλύτερο «πλήγμα» από τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου δέχθηκε - σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Hina" - η πρωτεύουσα, Σαράγεβο. Η εταιρία θέρμανσης της πόλης προειδοποίησε ότι τα αποθέματα πετρελαίου είναι αρκετά μόνο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του Σαράγεβο, για τρεις έως επτά ημέρες. Οι τοπικές αρχές δεν διαθέτουν άλλη εναλλακτική λύση για τη θέρμανση των νοικοκυριών που δεν είναι ενταγμένα στο δίκτυο των θερμοηλεκτρικών σταθμών.

    Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της εταιρίας φυσικού αερίου της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Αλμίρ Μπετσάρεβιτς εκφράζονται φόβοι ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει σε περίπτωση που συνεχιστεί η διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

    Στη Ρουμανία, έπειτα από την απόφαση της Gazprom να προχωρήσει στη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου, ο επικεφαλής της δημόσιας εταιρίας, αρμόδιας για τη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, TransGaz, Ιοάν Ρούσου δήλωσε πως "δεν έχουμε επηρεαστεί, αλλά θα πρέπει να πάρουμε προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις".

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Εμίλ Μποκ επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η χώρα διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου και εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις. Ο κ. Μποκ ενημέρωσε, εξάλλου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα του, έπειτα από την διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η κυβέρνηση, ήδη, μελετά σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Η εσωτερική παραγωγή φυσικού αερίου στη Ρουμανία, αυξάνεται στο μέγιστο επίπεδο των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως, σε εφαρμογή της απόφασης που έλαβε η αρμόδια επιτροπή για τη διαχείριση της ενέργειας.

    Παράλληλα, η επιτροπή αποφάσισε την αύξηση των ποσοτήτων διάθεσης του φυσικού αερίου, από τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, στο μέγιστο επίπεδο των 4,8 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως. Παράλληλα, δρομολογείται ο εφοδιασμός θερμοηλεκτρικών σταθμών με πετρέλαιο, ώστε να μειωθούν ενδεχόμενες επιπτώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Η συνολική ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στη Ρουμανία, φτάνει στα 61,5 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Από την ποσότητα αυτή, τα νοικοκυριά καταναλώνουν 34 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ημερησίως.

    Προτεραιότητα των μέτρων που εφαρμόζονται, αποτελεί η διατήρηση της διαθεσιμότητας φυσικού αερίου, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών που έχουν τα ρουμανικά νοικοκυριά.

    Στην Κροατία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρίας ΙΝΑ, προτεραιότητα παραμένει η θέρμανση των νοικοκυριών και η κάλυψη των βασικών ενεργειακών αναγκών, έπειτα από την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η ΙΝΑ, ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι θα προχωρήσει σε ιεράρχηση των καταναλωτικών αναγκών προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17436

    [03] Φονική καραμπόλα

    Κοινωνία

    Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τις 9.30 το πρωί στο 92ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στις στροφές Υλίκης, στο ρεύμα προς Αθήνα, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, ενώ έκλεισε για περίπου μία ώρα η εθνική οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Όπως έγινε γνωστό από την τροχαία, ένα ΙΧ αυτοκίνητο με μια γυναίκα οδηγό προσέκρουσε δεξιά στις μπάρες του δρόμου και ακινητοποιήθηκε. Νεαρός που ακολουθούσε με το αυτοκίνητό του σταμάτησε από πίσω για να βοηθήσει τη γυναίκα, η οποία βγήκε από το δικό της όχημα, αλλά την ώρα εκείνη άλλο όχημα που ακολουθούσε, έπεσε πάνω στους δύο οδηγούς με αποτέλεσμα να τους σκοτώσει. Ένα τέταρτο ΙΧ φρενάρισε πίσω τους και τρία ακόμη οχήματα, προκειμένου να μη πέσουν πάνω του, συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Τα δύο από αυτά παραδόθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν, αλλά οι επιβάτες τους πρόλαβαν και βγήκαν σώοι. Η κυκλοφορία διακόπηκε και στα δύο ρεύματα για να διευκολύνεται η κίνηση των ασθενοφόρων και των οχημάτων της Πυροσβεστικής και αποκαταστάθηκε στις 10.15. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία Σχηματαρίου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 17442

    [04] Ανήσυχος ο Ομπάμα για τους θανάτους αμάχων

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Τη βαθιά του ανησυχία για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα και το Ισραήλ εξέφρασε την Τετάρτη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα -σπάζοντας τη σιωπή του για τις επιθέσεις στη Γάζα- και δεσμεύθηκε να προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή όταν αναλάβει καθήκοντα. Μιλώντας μετά την εκτόξευση όλμων από ισραηλινό άρμα μάχης που σκότωσε τουλάχιστον 40 Παλαιστινίους σε ένα σχολείο του ΟΗΕ όπου άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο, ο Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Ο θάνατος αμάχων στη Γάζα και στο Ισραήλ είναι πηγή βαθιάς ανησυχίας για εμένα" και σημείωσε ότι θα επιμείνει στην αρχή του πως μόνον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους μπορεί να μιλήσει για την αμερικανική εξωτερική πολιτική αυτήν την ώρα. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα έχει πολύ περισσότερα να πει μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου.

    Εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη σύγκρουση αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε "διαρκή, βιώσιμη και χωρίς χρονικούς περιορισμούς εκεχειρία" την οποία επιδιώκει η διοίκηση Μπους.Παρόλα αυτά, προέβη στο πιο εκτεταμένο σχόλιό του για τη σύγκρουση της Γάζας, απαντώντας στις επικρίσεις κάποιων σχολιαστών στην περιοχή πως τήρησε σιγήν ιχθύος για μια κορυφαία πρόκληση εξωτερικής πολιτικής που θα τον υποδεχθεί μόλις εισέλθει στο Λευκό Οίκο.Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε να εργαστεί για μία επίλυση στη συνεχιζόμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση."Μετά τις 20 Ιανουαρίου θα έχω πολλά να πω για το θέμα, και δεν αποσύρομαι καθόλου απ΄ ό,τι έχω πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ότι από την αρχή της δικής μας διοίκησης θα εμπλακούμε αποτελεσματικά και με συνέπεια στην προσπάθεια να επιλύσουμε τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή", είπε. "Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεσμεύομαι".Μέχρι τότε, είπε, η δουλειά του είναι να παρακολουθεί την κατάσταση και οι σύμβουλοί του τον κρατούν διαρκώς ενήμερο για τις εξελίξεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Άμεση εκεχειρία ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ

    Είδηση: 17437

    [05] Κίνα: Νεκρή 19χρονη από τη γρίπη των πτηνών

    Μία νεαρή γυναίκα πέθανε στο Πεκίνο έχοντας μολυνθεί από το θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, τον ιό H5N1, μετέδωσαν σήμερα τα κινεζικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο ανθρώπου από την γρίπη των πτηνών στην Κίνα τον τελευταίο χρόνο. Η 19χρονη, Χουάνγκ Γιανκίνγκ, πέθανε τη Δευτέρα στο Πεκίνο κι είναι το πρώτο θύμα από την γρίπη των πτηνών στην κινεζική πρωτεύουσα από το 2003, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους Υγείας. Η Χουάνγκ φέρεται ότι αγόρασε εννέα πάπιες σε αγορά της γειτονικής επαρχίας Χεμπέι, τις οποίες έσφαξε. Περίπου 13 άνθρωποι κατανάλωσαν το κρέας των πτηνών, αλλά μόνο η 19χρονη αρρώστησε μετά την κατανάλωσή του. Αξιωματούχοι στην πόλη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων συναντήθηκαν εκτάκτως τη Δευτέρα και ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο για το θέμα, πρόσθεσε το Νέα Κίνα.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από το κινεζικό Υπουργείο Υγείας. Από το 2003, 31 από τα 392 κρούσματα του θανατηφόρου ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο και 21 από τους 248 θανάτους σημειώθηκαν στην Κίνα, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

    Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές έκλεισαν σήμερα όλες τις αγορές, όπου πωλούνται πουλερικά, στην επαρχία Χεμπέι, για να τις απολυμάνουν μετά τον θάνατο της 19χρονης.

    Την ίδια ώρα, επιδημία της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά έχει ξεσπάσει στην βόρεια επαρχία Ταν Χόα στο Βιετνάμ, όπου την περασμένη εβδομάδα μια 8χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας μολυνθεί με τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    Είδηση: 17443

    [06] Ινδονησία: Ισχυρή μετασεισμική δόνηση

    Ειδήσεις

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην επαρχία της Δυτικής Παπούας στην Ινδονησία, όπως ανακοινώθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:48 75 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης Μανοκουάρι και θεωρείται μετασεισμός της σεισμικής δόνησης της περασμένης Κυριακής. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Είδηση: 17435

    [07] Σταθεροποιείται το πετρέλαιο

    Ειδήσεις

    Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν σήμερα Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία μετά από αρκετές ημέρες ανόδου λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου υποχωρούσε κατά ένα σεντ στα 48,57 δολάρια από τα 48,58 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ κατέγραφε επίσης οριακή άνοδο κατά 7 σεντς στα 50,60 δολάρια. "Οι τιμές δείχνουν σημάδια δυσκολίας ανόδου μετά τις τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις", τονίζει ο αναλυτής Μάρκ Πέρβαν της τράπεζας ANZ στη Μελβούρνη. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή οδήγησαν στην άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου έως τα 50,47 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Δεκεμβρίου.

    Εξάλλου με άνοδο έκλεισαν χθες Τρίτη οι τιμές των κυριότερων δεικτών των μετοχών στο αμερικανικό Χρηματιστήριο, καθώς η αγορά αναμένει την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας έπειτα από τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει ο νέος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones με κέρδη 62,61 μονάδες, κατέγραψε άνοδο 0,69% κι έκλεισε στις 9.015,10 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας αιχμής Nasdaq κερδίζοντας 24,35 μονάδες, που μεταφράζεται σε άνοδο 1,50%, έκλεισε με θετικό πρόσημο στις 1.652,38 μονάδες.

    Με άνοδο έκλεισε σήμερα και το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 158,40 μονάδες, σε ποσοστό 1,74%, και διαμορφώθηκε στις 9.239,24 μονάδες.

    Είδηση: 17434


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 January 2009 - 9:58:58 UTC