Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απήγαγαν Έλληνα εφοπλιστή
  • [02] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
  • [03] Μπήκαν στην πόλη οι ισραηλινοί
  • [04] Πρόβα ορκωμοσίας για τον Ομπάμα
  • [05] Θα υπογράψει εκ νέου η Ουκρανία
  • [06] Κίνα: Έκλεισε 91 sites
  • [07] Νέες τακτικές Ομπάμα προς Ιράν
  • [08] Ινδονησία: Ελάχιστες ελπίδες για επιζήσαντες

    [01] Απήγαγαν Έλληνα εφοπλιστή

    Πολιτική

    Τρεις άγνωστοι απήγαγαν 20 λεπτά πριν από τις 9 το πρωί από το σπίτι του στην οδό Ακτής στο Καβούρι, τον εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλο, μαζί με τον οδηγό του. Όπως έγινε γνωστό από την Aστυνομία, ο εφοπλιστής είχε φύγει με το αυτοκίνητό του από το σπίτι του, με τον οδηγό του, όταν ξαφνικά τους έκλεισαν το δρόμο τρεις άγνωστοι και με την απειλή όπλων τους ανάγκασαν να βγουν από το αυτοκίνητο, τους επιβίβασαν σε άλλο όχημα και έφυγαν με ταχύτητα. Λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος στο Κορωπί ο οδηγός του εφοπλιστή, ενώ οι δράστες συνέχισαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Από την ώρα εκείνη έχει ξεκινήσει γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των απαγωγέων και του απαχθέντος, ενώ στον τόπο του συμβάντος βρίσκονται αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, που διενεργούν ανακρίσεις και έρευνες.

    Είδηση: 17592

    [02] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

    Πολιτική

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού συνεδριάζει στις 11 το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία με την Ντόρα Κακογιάννη, και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά, μετά και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η συμμέτοχη της χωράς μας στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Στη 13.30 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

    Είδηση: 17589

    [03] Μπήκαν στην πόλη οι ισραηλινοί

    Σε σκληρές οδομαχίες με μαχητές της Χαμάς ενεπλάκη ο ισραηλινός στρατός, καθώς έχει αρχίσει να διεισδύει σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δηλώνει ότι το Τελ Αβιβ πλησιάζει στην επίτευξη των στόχων που είχε θέσει.

    Οι Παλαιστίνιοι που έχουν πέσει νεκροί από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής, από την έναρξη των επιχειρήσεων εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, έχει φθάσει τους 890 και οι τραυματίες τους χιλιάδες, περίπου 3.500, με τα νοσοκομεία να αδυνατούν να τους περιθάλψουν, ενώ και η διακομιδή τους στη Αίγυπτο έχει ουσιαστικά διακοπεί, εξ αιτίας της διευρυμένης κλιμάκωσης των μαχών.

    Συνάντηση στο Κάϊρο αναμένεται για σήμερα μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων διαπραγματευτών, οι οποίοι θα θέσουν επί τάπητος τις προτάσεις Μουμπάρακ, αφ' ότου η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έγινε σεβαστή.

    Το μήνυμα, από άλλη πλευρά του Ατλαντικού, του Μπαράκ Ομπάμα ότι με το που θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στην προεδρία των ΗΠΑ θα εργαστεί για την άμεση επίτευξη εκεχειρίας και οριστικής επίλυσης του μεσανατολικού, θέματα για τα οποία ήδη εργάζεται αυτός μαζί με την ομάδα των εδικών στελεχών του.

    Από κοινού με την Ε.Ε. και τις αραβικές χώρες, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαίωσε η Ντόρα Μπακογιάννη τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών προς το Ισραήλ για την ασφάλεια του ελληνικού πλοίου "Αρίων", που αναχωρεί από τη Λάρνακα με ανθρωπιστική βοήθεια, επί του οποίου επιβαίνουν πολιτικοί, γιατροί και δημοσιογράφοι."Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν δικαίωμα να κινηθούν όπως νομίζουν. Πάντως, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προειδοποιεί για τους υφισταμένους κινδύνους", είπε η υπουργός Εξωτερικών.

    Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι για τη διαμετακόμιση αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ χρησιμοποιείται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το λιμάνι του Αστακού.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 11:00, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, Χαρ. Τρικούπη, με τον επικεφαλής της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής, Πρέσβη Σαμίρ Αμπού Γκαζάλεχ.

    Αναλυτικότερα:Στη Γάζα οι ισραηλινές δυνάμειςΈφεδρους "προωθεί" το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι "Τσάνελ 2".Ας σημειωθεί ότι ο ταξίαρχος Μπεναγιάχου, που δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο του καναλιού αυτού, αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή ένδειξη, αν ταυτοχρόνως σημαίνει η προσθήκη των εφέδρων "διεύρυνση" των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την ονομασία "Συμπαγές μολύβι", είναι σήμερα στο 16ο, συνεχές 24ωρό τους.

    H στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ είχε, αμέσως με την έναρξη των επιχειρήσεων που εκδηλώθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2008, ζητήσει από την κυβέρνηση την άδεια, να συμπεριληφθούν έφεδροι σε αυτές.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατεύματα στα Υψώματα του Γκολάν δέχθηκαν πυρά από ελαφρά όπλα από την Συρία και παρά το γεγονός του ότι δεν τραυματίστηκε καν' ένας παραπονέθηκε στην δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που ελέγχει την περιοχή των συνόρων.

    "Eρρίφθησαν πυροβολισμοί από την Συρία εναντίον μίας δύναμης του ισραηλινού στρατού. Καν' ένας δεν τραυματίστηκε, αλλά, υπέστη ζημιές ένα αυτοκίνητο. Δυνάμεις στην περιοχή εξετάζουν το συμβάν και διαμαρτυρία εστάλη προς την UNDOF, που απέστειλε μία ομάδα στον τόπο του συμβάντος. Οι συνθήκες του περιστατικού, προς το παρόν, παραμένουν αδιευκρίνιστες", ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού.

    Εν τω μεταξύ, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει "εγκλήματα πολέμου" στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, σκοτώνοντας γυναίκες και παιδιά, δημοσιογράφους και χρησιμοποιώντας βόμβες λευκού φωσφόρου. Τις δηλώσεις αυτές, τις έκανε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Κέλσο Αμορίμ.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις προελαύνουν προς την Πόλη της ΓάζαςΟι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις κινήθηκαν -εχθές Κυριακή- προς τα περίχωρα του νότιου τμήματος της Πόλης της Γάζας, ανταλλάσσοντας πυρά με παλαιστίνιους ενόπλους καθώς βρίσκονται κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Από τις εν λόγω συγκρούσεις, όπως αναφέρθηκε, σκοτώθηκαν 12 ένοπλοι παλαιστίνιοι.

    Μέχρι τώρα, το Ισραήλ δεν είχε στείλει στρατεύματα στις γειτονιές και στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά, πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τρίτη φάση της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης προβλέπει την προέλαση στρατευμάτων για τον εντοπισμό ενόπλων στις κυριότερες πόλεις και καταυλισμούς της Γάζας. Άλλοι 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις -περίπου 60- βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της νύκτας η ισραηλινή πολεμική αεροπορία.

    Το σπίτι του διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Αχμεντ Τζάμπρι, στην Λωρίδα της Γάζας, ήταν μεταξύ των στόχων του ισραηλινού στρατού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του.Όμως, δεν διευκρινίστηκε εάν βρισκόταν μέσα ο Αχμεντ Τζάμπρι όταν κτυπήθηκε το σπίτι εντός του οποίου αυτός βρισκόταν ή αν τραυματίστηκε κατά τις επιχειρήσεις.Από τις 27 Δεκεμβρίου που άρχισαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις, ηγετικά στελέχη της Χαμάς έχουν καταφύγει σε υπόγεια καταφύγια.

    Δώδεκα στόχους έπληξε τη νύχτα η ισραηλινή αεροπορίαΗ ισραηλινή αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές εναντίον δώδεκα στόχων στη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εναντίον της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Η αεροπορία "έπληξε θέσεις αποθήκευσης όπλων σε σπίτια μελών της Χαμάς, σε σήραγγες από όπου διακινούνται όπλα", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Από την έναρξη της επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι" στις 27 Δεκεμβρίου, ο στρατός έχει διεξάγει κατά μέσο όρο 40 επιδρομές κάθε νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.Για τρίτη συνεχή νύχτα, καμιά ρουκέτα δεν ερρίφθη από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του ισραηλινού εδάφους.Τις τρεις τελευταίες ημέρες οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εκτόξευσαν ρουκέτες τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

    "Το Ισραήλ προσεγγίζει τους στόχους του"Η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας προσεγγίζει τους στόχους της, αλλά, θα συνεχισθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμερτ."Το Ισραήλ προσεγγίζει τους στόχους του, αλλά περισσότερη υπομονή και αποφασιστικότητα είναι αναγκαίες για να επιτύχει και να αλλάξει την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας στον νότο, ώστε οι πολίτες του να ζουν σε συνθήκες ασφαλείας επί μακρόν", δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο στρατιωτικός διοικητής του νότιου τομέα του Ισραήλ στρατηγός Γιοάβ Γκαλάντ, επικεφαλής της επιχείρησης "συμπαγές μολύβι" εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε την παράταση της επίθεσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Yediot Aharonot.

    Ο στρατηγός Γκαλάντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ και τον υπουργό Αμύνης Εχούντ Μπαράκ να δώσουν το πράσινο φως για μία "τρίτη φάση" της επιχείρησης που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου και στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες έφεδροι που έχουν επιστρατευθεί το τελευταίο δεκαήμερο.

    "Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να διευθετήσουμε το πρόβλημα της Χαμάς. Εάν δεν το πράξουμε θα χάσουμε μία ιστορική ευκαιρία", δήλωσε ο ισραηλινός στρατηγός.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους κ. Ολμερτ και Μπαράκ στο νότιο Ισραήλ στο τέλος της εβδομάδας, ο στρατηγός Γκαλάντ ζήτησε από την πολιτική ηγεσία της χώρας να απορρίψουν την πρόταση για εκεχειρία, όσο το Ισραήλ δεν έχει ολοκληρώσει την επιχείρησή του διασφαλίζοντας τον τερματισμό του λαθρεμπορίου των όπλων.

    Σε κάθε άλλη περίπτωση, το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμασθεί για μία νέα επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών του δυνάμεων.Την Τετάρτη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι καθημερινά και για τρεις ώρες θα διακόπτει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

    Αναχωρεί η ανθρωπιστική βοήθεια από την ΚύπροΤο υπό ελληνική σημαία πλοίο "Αρίων", κατέπλευσε στο λιμάνι της Λάρνακας για να παραλάβει 34 ακτιβιστές της Οργάνωσης "Ελεύθερη Γάζα", οι οποίοι θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας. Το "Αρίων" αναμένεται να αποπλεύσει για τη Λωρίδα της Γάζας το μεσημέρι.Στην αποστολή, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν και οι Έλληνες βουλευτές Σοφία Σακοράφα από το ΠΑΣΟΚ και Θεόδωρος Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ.Το πλοίο θα μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικά εργαλεία και γιατρούς για να προσφέρουν περίθαλψη σε παλαιστινίους τραυματίες.Σε δηλώσεις του ο συντονιστής της αποστολής, κ. Βαγγέλης Πισίας, είπε ότι οι ακτιβιστές θα μεταφέρουν μήνυμα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, δέκα μόλις ημέρες μετά τη δοκιμασία που έζησε το σκάφος "Ντίγκνιτι".

    Αναβάλλεται η επιχείρηση απομάκρυνσης τραυματισμένων παιδιών από τη ΓάζαΗ Αίγυπτος ζήτησε από το Βέλγιο να αναβάλει την επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών που τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών.Η αναχώρηση του αεροσκάφους C-130 των βελγικών ενόπλων δυνάμεων που αναμένει από την Παρασκευή να μεταβεί στην Αίγυπτο αναβάλλεται τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Το C-130 επρόκειτο να μεταφέρει μία ομάδα 9 ειδικών στην πόλη Ελ-Αρίς της Αιγύπτου που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Όμως, η μεταφορά των τραυματιών από τη Γάζα προς την Αίγυπτο μέσω της Ράφα ενέχει πολλούς κινδύνους λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες.

    "Η άφιξη των τραυματιών ουσιαστικά διακόπηκε", σημειώνεται στην ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει δηλώσει πως δεν μπορεί πλέον να οργανώνει αυτοκινητοπομπές με ασθενοφόρα. Οι τραυματίες που είχαν ήδη φτάσει στο Ελ-Αρίς μεταφέρθηκαν στο Κάιρο και το Μαρόκο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γερμανικό πρακτορείο / Γαλλικό πρακτορείο

    ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Γάζα: Προέλαση του ισραηλινού στρατού,

    Είδηση: 17590

    [04] Πρόβα ορκωμοσίας για τον Ομπάμα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος ετοιμάζεται πυρετωδώς για να αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, οπότε ο Μπαράκ Ομπάμα θα λάβει τη θέση του ως ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Προς νέες τακτικές προσέγγισής του Ιράν θα κινηθεί «τάχιστα» ο Ομπάμα, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν για τον πόλεμο εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών.

    Τα πάντα φαίνεται ότι είναι έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή και η γενική πρόβα είναι το τρέχον θέμα στην αμερικανική επικαιρότητα.Βεβαίως, τα μέτρα ασφάλειας είναι δρακόντεια, για τον Μπαράκ Ομπάμα και την οικογένειά του, που είναι όλοι έτοιμοι τους στις θέσεις τους.

    Όσον αφορά το πολιτό επίπεδο και σε ότι αφορά την εφ' όλης της ύλης συνέντευξή που έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επισήμανε ότι το ζήτημα του Ιράν θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει το κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο, αν και όχι μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της προεδρίας του, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

    Προς νέες τακτικές προσέγγισής του Ιράν θα κινηθεί «τάχιστα» ο ΟμπάμαΌσον αφορά το θέμα του Ιράν, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα κινηθεί «τάχιστα» προς νέες τακτικές προσέγγισής της, ώστε να επιλυθεί η σοβούσα πυρηνική κρίση και να διακοπεί η υποστήριξη της Τεχεράνης προς την τρομοκρατία.Μιλώντας στην συνέντευξή του στο ABC, ο Ομπάμα δήλωσε ότι αναμένει το Ιράν να αποτελέσει «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» της κυβέρνησής του, αφ' ότου θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.«Έχουμε μία κατάσταση που το Ιράν, που όχι μόνον εξάγει τρομοκρατία μέσω της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αλλά, επιζητεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, που ενδεχομένως να πυροδοτήσει την έναρξη μίας κούρσας εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει τη βούληση να εμπλακεί σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, αντίθετα με τον προκάτοχό του Τζωρτζ Μπους.

    Εντούτοις, ο Ομπάμα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της απειλής για μία στρατιωτική δράση.«Πρόκειται να έχουμε μία νέα προσέγγιση. Η διεθνής κοινότητα πρόκειται να λάβει οδηγίες από εμάς για τον τρόπο που θέλουμε να προσεγγίσουμε το Ιράν».

    Ο Ομπάμα τόνισε στην συνέντευξή του στο ABC, ότι επιθυμία του είναι να στείλει το μήνυμα πως «εμείς σεβόμεθα τις προσδοκίες του ιρανικού λαού, αλλά, επίσης έχουμε και κάποιες απαιτήσεις ως προς το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ένας διεθνής παράγοντας».

    Συνάντηση Ομπάμα ΚαλντερόνΟ εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν- την πρώτη του συνάντηση με ξένο ηγέτη από τον Νοέμβριο που εξελέγη.

    Ο πόλεμος κατά των καρτέλ των ναρκωτικών και θέματα που αφορούν στο εμπόριο θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα των συνομιλιών τους.

    Ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει στενούς δεσμούς με το Μεξικό και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι κυβερνήσεις των οποίων κατηγορούν τον απερχόμενο πρόεδρο Τζωρτζ Μπους για αδιαφορία έναντι του δεδομένου του ότι η εξωτερική πολιτική του επικεντρώθηκε στο Ιράκ και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Συνεργάτες του Ομπάμα δήλωσαν ότι η συνάντηση με τον Καλντερόν πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μακράς παράδοσης αμερικανών προέδρων να συναντώνται με τον μεξικανό ηγέτη προτού ορκιστούν στην Προεδρία.Επίσης, ο Καλντερόν πρόκειται να συναντηθεί με τον Τζωρτζ Μπους αύριο Τρίτη.

    "Δύσκολη" η ζωή του Ομπάμα χωρίς την ενορία του στο ΣικάγοΟ εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που τον περασμένο Μάιο διέκοψε τις σχέσεις με την ενορία του στο Σικάγο, λόγω των "εμπρηστικών" κηρυγμάτων του πάστορα Τζερεμάια Ράιτ, δήλωσε σήμερα ότι βρίσκει "δύσκολη" τη ζωή χωρίς να ανήκει σε μία θρησκευτική κοινότητα και σκοπεύει, μαζί με τη σύζυγό του, Μισέλ, να βρει γρήγορα μία εκκλησία στην Ουάσινγκτον για να ασκεί τα θρησκευτικά καθήκοντά του.

    Στην ερώτηση αν του λείπει η ενορία του, σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο Ομπάμα ήταν σαφής: "Ναι, κι αυτή ήταν μία δύσκολη περίοδος"."Ανήκα σε μία κοινότητα με φανταστικά άτομα που προσεύχονται καθημερινά για εμένα", είπε, τονίζοντας ωστόσο, ότι "δεν είναι το ίδιο πράγμα" με το να παραβρίσκεται αυτοπροσώπως στην κυριακάτικη λειτουργία.

    Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει ακόμη επιλέξει μία εκκλησία στην Ουάσινγκτον, αλλά, ο ίδιος και η σύζυγός του σκοπεύουν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. "Ένα από τα πράγματα που θα κάνουμε η Μισέλ κι εγώ είναι να επισκεφθούμε μερικές εκκλησίες για να δούμε ποια μας ταιριάζει καλύτερα", είπε.

    Είδηση: 17594

    [05] Θα υπογράψει εκ νέου η Ουκρανία

    Ειδήσεις

    Το Κίεβο συμφώνησε το βράδυ της Κυριακής να υπογράψει εκ νέου τη συμφωνία για την επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω των αγωγών που διασχίζουν την Ουκρανία, χωρίς, αυτή τη φορά, τη χειρόγραφη προσθήκη που οδήγησε στο "μπλοκάρισμά" της από τη Μόσχα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σήμερα Δευτέρα συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε.

    Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο είχε διαβεβαιώσει τη Μόσχα ότι οι ουκρανικές προσθήκες στη συμφωνία ήταν "μη δεσμευτικές".

    "Η ουκρανική διακήρυξη δεν αποτελεί μέρος του πρωτοκόλλου και αντιπροσωπεύει μόνο την άποψη της ουκρανικής πλευράς", φέρεται να δήλωσε ο Τοπολάνεκ στον Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επαφής που είχαν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ο Πούτιν ζήτησε από τον Τσέχο Πρωθυπουργό, να στείλει στη Ρωσία το πρωτόκολλο που αφορά τους παρατηρητές χωρίς προσθήκες και διακηρύξεις.

    Από τη μεριά της η Ουκρανία εκτιμά πως δεν χρωστά τίποτε πλέον στην Gazprom κι απορρίπτει τις ρωσικές κατηγορίες ότι κλέπτει φυσικό αέριο, σύμφωνα με το κείμενο της πρόσθετης διακήρυξης στη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την οποία αμφισβήτησε η Μόσχα.

    Στο κείμενο υπογραμμίζεται ιδιαίτερα πως "η Ουκρανία δεν έχει κανένα χρέος προς τη Gazprom κι έχει ρυθμίσει όλες τα οικονομικά θέματα ως προς τις καταναλωθείσες ποσότητες φυσικού αερίου".

    Παράλληλα, στην διακήρυξή της στη συμφωνία, η Ουκρανία υποστηρίζει πως ουδέποτε έκλεψε φυσικό αέριο, όπως την κατηγορεί η Μόσχα. "Η Ουκρανία δεν πραγματοποίησε καμμία λήψη το 2009, από το αέριο που έχει αγοράσει η Ευρώπη" και το Κίεβο "δεν παρεμπόδισε τη μεταφορά αερίου προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε.", παραμένοντας ένας "αξιόπιστος" εταίρος για τη διέλευσή του.

    Τα δύο αυτά σημεία βρίσκονται στο επίκεντρο της διένεξης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο αναφορικά με το φυσικό αέριο που η Ουκρανία αγοράζει από τη Ρωσία. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός διεκδικεί την πληρωμή δύο δισ. δολαρίων από τα ουκρανικά χρέη, ενώ η ουκρανική αντίστοιχη εταιρεία Naftogaz έχει επιστρέψει μόλις 1,5 δισ. δολάρια.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17586

    [06] Κίνα: Έκλεισε 91 sites

    "Λουκέτο" έβαλε η Κίνα σε 91 δικτυακούς τόπους με πορνογραφικό κι άλλο "χυδαίο" περιεχόμενο, όπως επίσης κι ένα δικτυακό τόπο πολιτικής επικοινωνίας, αφότου ανακοινώθηκε επίσημα η νέα εκστρατείας υπέρ της ηθικής κάθαρσης, μεταδίδουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. "Ενενήντα ένας δικτυακοί τόποι που περιείχαν πορνογραφία κι άλλο χυδαίο περιεχόμενο έκλεισαν από τις 8 και 10 Ιανουαρίου", τονίζει ο κρατικός τόπος επικοινωνίας china.com.cn. Παράλληλα, από την Παρασκευή έχει σταματήσει να είναι προσβάσιμος ο κινεζικός δικτυακός τόπος επικοινωνίας Bullog.cn, όπου γράφουν πολλοί γνωστοί Κινέζοι bloggers, μεταξύ τους αρκετοί συνυπογράφοντες της Χάρτας "08Charter" για τη Δημοκρατία.

    Ο ιδρυτής του Λούο Γιονγκχάο επιβεβαίωσε στον προσωπικό του τόπο επικοινωνίας πως ο Bullog.cn έκλεισε λόγω "του όγκου των πολιτικά βλαβερών πληροφοριών", που διοχέτευε, επικαλούμενος τη σχετική ειδοποίηση που έλαβε από την Kυβέρνηση.

    Η Χάρτα Δικαιωμάτων "08 Charter" φέρει τις υπογραφές 303 κινέζων πολιτών και καλεί για ελευθερία της έκφρασης κι αξιώνει ελεύθερες εκλογές.

    Η τελευταία εκστρατεία της Κίνας κατά των ηλεκτρονικών μέσων είχε ως στόχο μεγάλα ονόματα του διαδικτύου, όπως το Google, το MSN της Microsoft και το κινεζικό αντίστοιχό τους Baidu, τα οποία κατηγορούσε πως υποσκάπτουν την ηθική.

    Είδηση: 17593

    [07] Νέες τακτικές Ομπάμα προς Ιράν

    Αμερική-ΗΠΑ

    "Τάχιστα" προς νέες τακτικές στην προσέγγιση με το Ιράν, ώστε να επιλυθεί η σοβούσα πυρηνική κρίση και να διακοπεί η υποστήριξη της Τεχεράνης προς την τρομοκρατία θα κινηθεί ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Μιλώντας χθες σε συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Ομπάμα δήλωσε πως αναμένει ότι το Ιράν θ' αποτελέσει "μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις" της Κυβέρνησής του, αφότου θ' αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου. "Έχουμε μία κατάσταση που το Ιράν όχι μόνον εξάγει τρομοκρατία μέσω της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αλλά επιζητεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, που ενδεχομένως να πυροδοτήσει την έναρξη μίας κούρσας εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή", τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφράσει τη βούληση να εμπλακεί σ' άμεσες διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, αντίθετα με τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους. Εντούτοις, ο Ομπάμα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της απειλής για μία στρατιωτική δράση.

    "Πρόκειται να έχουμε μία νέα προσέγγιση. Η διεθνής κοινότητα πρόκειται να λάβει οδηγίες από εμάς για τον τρόπο που θέλουμε να προσεγγίσουμε το Ιράν". Ο Ομπάμα τόνισε πως επιθυμία του είναι να στείλει το μήνυμα πως "εμείς σεβόμεθα τις προσδοκίες του ιρανικού λαού, αλλά επίσης έχουμε και κάποιες απαιτήσεις ως προς το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ένας διεθνής παράγοντας".

    Είδηση: 17588

    [08] Ινδονησία: Ελάχιστες ελπίδες για επιζήσαντες

    Ειδήσεις

    Σε μια απέλπιδα προσπάθεια έχουν αποδυθεί οι ομάδες διάσωσης στην Ινδονησία για ν' ανακαλύψουν περισσότερους επιζήσαντες, καθώς πολλές δεκάδες άνθρωποι εξακολουθούν ν' αγνοούνται σήμερα Δευτέρα έπειτα από τη βύθιση ενός πορθμείου το Σαββατοκύριακο στ' ανατολικά της χώρας, μεταφέροντας 250 επιβάτες και 17μελές πλήρωμα. Αξιωματούχος της νήσου Σουλαουέζι τόνισε πως μόνον 20 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι τώρα και τους επικαλέσθηκε δηλώνοντας πως το πορθμείο πήρε κλίση και βυθίσθηκε όταν κτυπήθηκε από κύματα άνω των 5 μ. τις πρώτες ώρες της Κυριακής. "Υπάρχει πιθανότητα να έχουν πνιγεί ακόμη περισσότεροι απ' όσους αναμέναμε, γιατί όλα συνέβησαν ενώ ο κόσμος κοιμόταν", τόνισε ο επικεφαλής των λιμενικών αρχών του Πάρε-Πάρε Ταουφίκ Μπούλου.

    Αλλά και ο Υπουργός Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ζουσμάν Σιαφίι Τζαμάλ είπε ότι "φαίνεται πως εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, οι πιθανότητες (σ.σ. να βρεθούν ζωντανοί) είναι ελάχιστες". Ο ίδιος είπε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί γιατί επιτράπηκε ο απόπλους του πορθμείου παρά τις προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες.

    Σήμερα εξάλλου, ο επικεφαλής του κέντρου κρίσεων του Υπουργείου Υγείας Ρουστάμ Πακάγια δήλωσε πως έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος έξι ανθρώπων στο ίδιο δυστύχημα. Το πορθμείο απέπλευσε από το Πάρε-Πάρε στη δυτική ακτή της Σουλαουέζι με προορισμό τη Σαμαρίντα στη Βόρνεο, όταν έπεσε σε κακοκαιρία.

    Είδηση: 17587


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 January 2009 - 9:54:33 UTC