Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η περιστολή των δημοσίων δαπανών
  • [02] Προανακριτική για το Βατοπαίδι ζητά ξανά το ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ για το τέλος παρεπιδημούντων
  • [04] Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα η Standard & Poor's
  • [05] Φάρμακο και για το κρυολόγημα είναι ο ύπνος
  • [06] Πούλησε τη 14χρονη κόρη του για μερικά κιβώτια μπύρας
  • [07] Εργαστήριο Ανθρώπινης Απόδοσης και Αποκατάστασης
  • [08] Τα οιστρογόνα της γοητείας και της απιστίας
  • [09] Η τεχνολογία δεν μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από το Ίντερνετ
  • [10] Τέλος στις δια λιθοβολισμού εκτελέσεις ζήτησε από το Ιράν η Ε.Ε.
  • [11] Ένα από τα 7 σπουδαιότερα μνημεία της φύσης'' ο Όλυμπος;
  • [12] Η πρώτη σύλληψη μέσω facebook
  • [13] Χ.Α.Α: Ο γενικός δείκτης τιμών με μεγάλες απώλειες στο 5,47%
  • [14] Αναστέλλεται η απεργία στο μετρό
  • [15] Διαδικασίες εξπρές για νέες επιχειρήσεις
  • [16] Αρχίζουν αύριο οι εκπτώσεις
  • [17] Εκλογές ζήτησε η Λ. Κατσέλη
  • [18] Διεξαγωγή διαγωνισμού εκπαιδευτικών ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ
  • [19] Παραίτηση Μέργου από το ΙΚΑ
  • [20] Ανέλαβε την ευθύνη ο Επαναστατικός Αγώνας
  • [21] Συνεργασία για τη μετανάστευση
  • [22] Έρευνες υπό πλήρη μυστικότητα
  • [23] Βροχές και καταιγίδες

    [01] Στόχος η περιστολή των δημοσίων δαπανών

    Πολιτική

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή. Στόχος του νομοσχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, η περιστολή των δημοσίων δαπανών. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι ο στόχος για το 2009 είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους γραφειοκρατίας, ενώ ειδικό ρόλο στην καλύτερη αξιολόγηση των νομοθετημάτων και της εφαρμογής τους αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού δικαίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου για την δραστική μείωση της γραφειοκρατίας κατά τις διαδικασίες έναρξης νέων επιχειρήσεων.

    Διοικητική μεταρρύθμιση

    Μετά τη συνεδρίαση, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι συζητήθηκε η διοικητική μεταρρύθμιση και η προώθηση του ΕΣΠΑ για μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους της, καθώς και η πορεία εφαρμογής του προγράμματος το 2009.Ο υπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή της εγκυκλίου του Πρωθυπουργού για την καλή νομοθέτηση, σημειώνοντας ότι οι νόμοι θα πρέπει να αξιολογούνται για τους στόχους τους, αλλά να γίνεται και έρευνα για την εφαρμογή τους.

    Μίλησε ακόμη για την καθημερινότητα του πολίτη και τη βελτίωσή της σε όλους τους τομείς, ενώ υπογράμμισε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί ο χρόνος και το κόστους ίδρυσής τους.

    Ακόμη, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία, ενόψει των κινδύνων από έκτακτα φυσικά φαινόμενα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι "θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των επιχειρήσεων", σημειώνοντας ότι προωθείται νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού δικαίου και για την ίδρυση επιχειρήσεων, χωρίς γραφειοκρατία.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το βάρος θα σηκώσουν τα Επιμελητήρια, τα οποία θα ενισχυθούν, ενώ πρόσθεσε ότι για να μη χαθεί χρόνος θα ξεκινήσει η διαδικασία μέσω των ΚΕΠ, ώστε να ιδρύονται οι επιχειρήσεις ''σε γραφεία μίας στάσης''.

    Αντιδράσεις

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα δημόσιας διοίκησης και εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου μετά την κυβερνητική επιτροπή έκανε λόγο "για ειρωνία και εμπαιγμό σε βάρος του λαού. Μια κυβέρνηση που πέντε χρόνια διέλυσε τη δημόσια διοίκηση και διεύρυνε τη διαφθορά δεν είναι σε θέση να πάρει και το ελάχιστο μέτρο". Αναφερόμενος στα θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει ασφάλεια στην ελληνική αστυνομία, την πάτησε το τραίνο της δεξιάς. Η εκλογική ήττα της ΝΔ ειναι δεδομένη, καλείται απλά να επιλέξει αν θα χάσει με τα ποσοστά ανάλογα με αυτά του '81 ή αν θα χάσει με λίγο μικρότερη διαφορά", σημείωσε ο κ. Καστανίδης. "Το ΠΑΣΟΚ δεν εμπλέκει το θέμα της εκλογής του προέδρου της δημοκρατίας με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Στην αναθεώρηση του συντάγματος προτείναμε απεμπλοκή της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας απο πρόωρες εκλογές η ΝΔ το αρνήθηκε και επέμεινε να συνδέει τα δύο αυτά θέματα".

    Απάντηση

    Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών εκδόθηκε η ακόλουθη απάντηση στις δηλώσεις του Πολιτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη: "Αντί ν' απολογείται για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια σχεδιασμού του Γ΄ ΚΠΣ οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν σκέφθηκαν καν να οργανώσουν το τόσο απαραίτητο Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αλλά προτίμησαν να παίζουν με ερασιτεχνικές ισορροπίες μεταξύ Υπουργείων και Υπουργών, ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε κριτική, και μάλιστα για θέματα που δεν γνωρίζει. Πέραν τούτου μιλάει για "προτάσεις" του ΠΑΣΟΚ ως προς τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Που ήταν οι «προτάσεις» αυτές όταν το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε τη Χώρα; Ή το ΠΑΣΟΚ έχει "προτάσεις" μόνο όταν είναι στην Αντιπολίτευση;Ως προς την ΕΛ.ΑΣ., ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και με γνώμονα την προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα στελέχη της αγωνίζονται με συνέπεια και αυταπάρνηση υπέρ του κοινωνικού συνόλου απαλλαγμένα από τον διαλυτικό κομματισμό της εποχής του ΠΑΣΟΚ. Τα περί "τρένου της Δεξιάς' προφανώς τα εμπνέεται ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από την εποχή που οι Πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ συνήθισαν να κατεβάζουν Υπουργούς από το κυβερνητικό τρένο. Και οι παλιές συνήθειες στο ΠΑΣΟΚ δεν κόβονται εύκολ"».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17700

    [02] Προανακριτική για το Βατοπαίδι ζητά ξανά το ΠΑΣΟΚ

    Πολιτική

    Πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Βατοπαιδίου επανυπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Α. Παπανδρέου.

    Οι 101 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να συσταθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τον ν. 3126/2003 "περί Ποινικής Ευθύνης Υπουργών" και τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής:[α] για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος από τους τότε υπουργούς και υφυπουργούς: Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Γεώργιο Βουλγαράκη,[β] για την ενδεχόμενη ηθική αυτουργία του τότε υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου,[γ] για τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργών και συμμετοχών και[δ] για την ενδεχόμενη ευθύνη των ως άνω τότε υπουργών και υφυπουργών, για ηθική αυτουργία στις πράξεις των εμπλεκομένων στη υπόθεση υπηρεσιακών παραγόντων και λοιπών συμπραττόντων.

    Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, "επειδή η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδό της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της, επείγει η κίνηση, της κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις, που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο".

    Επίσης, υπενθυμίζουν ότι η διαδικασία της ολομέλειας της Βουλής επί της προηγούμενης σχετικής πρότασής τους, "δεν ολοκληρώθηκε λόγω της μη συμμετοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση της πρότασης και στη διεξαγωγή επί αυτής, κατά τη συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου 2008".

    Για το θέμα της προανακριτικής τοποθετήθηκε ο κ. Λ. Ζαγορίτης, ο οποίος είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση την πρώτη φορά χωρίς στοιχειά και χωρίς να έχει διαβάσει τους φακέλους. Έγινε εξεταστική και δεν πρόεκυψαν ποινικές ευθύνες", είπε ο γραμματέας και προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε και τη δεύτερη, χωρίς καν την ευπρέπεια να μιλήσει για τους κ. Φωτιάδη και Δρυ με τις πράξεις των οποίων μεταβιβάστηκε η λίμνη Βιστωνίδα. Η υποκρισία περισσεύει, είπε χαρακτηριστικά.Στην Ρηγίλλης συνεδρίασαν σήμερα η γραμματεία διεθνών σχέσεων και αποδήμου ελληνισμού με την ΟΝΝΕΔ εν όψει των ευρωεκλογών.

    Ερώτημα αποτελεί τώρα, η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της Αριστεράς.

    Εχθές ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπακωνσταντίνου είχε καλέσει την ΝΔ να στηρίξει την προσπάθεια αποκάλυψης των ευθυνών πολιτικών προσώπων στο εν λόγω μεγάλο ζήτημα και είχε τονίσει ότι το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες παραμένει σε συνδυασμό με το αίτημα της μη παραγραφής των αδικημάτων.

    Επίσης, σε χθεσινή συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε την πρόταση πολιτική δέσμευση και θεσμική υποχρέωσή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η ΝΔ να επιλέξει να φύγει από τη Βουλή ολέθριο για την ίδια τη δημοκρατική διαδικασία."Η ΝΔ δεν δικαιούται, να κρατάει τη Βουλή όμηρο για να μην συμμετάσχει σε μία διαδικασία η οποία είναι κορυφαία διαδικασία στην απόδοση της δικαιοσύνης και στη διερεύνηση της αλήθειας και των ευθυνών των πολιτικών. Νομίζω, ότι είναι υποχρέωση του κ. Καραμανλή και προς τους βουλευτές του και προς τους ψηφοφόρους να απαιτήσει πλήρη διερεύνηση και πλήρη διαφάνεια", είπε.

    Είδηση: 17714

    [03] Συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ για το τέλος παρεπιδημούντων

    Πολιτική

    Το θέμα της μείωσης του ποσοστού απόδοσης του τέλους παρεπιδημούντων στους δήμους της χώρας από 2% στο 0,5%, σύμφωνα με πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης, απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικ. Κακλαμάνης, δήλωσε πως το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ ομόφωνα επικύρωσε τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στη σύνοδο των δημάρχων και των προέδρων των Τοπικών Ενώσεων την προηγούμενη εβδομάδα και πως στις συναντήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με τους αρμόδιους υπουργούς - Τουρισμού, Εσωτερικών και Οικονομικών- θα υποστηριχθεί η θέση πως δεν θα ξεκινήσει «καμία απολύτως κουβέντα» και δεν θα γίνει κανένας απολύτως διάλογος για το θέμα του 2%, εάν δεν αποσυρθεί η εξαγγελία για τη μείωση του ποσοστού του τέλους παρεπιδημούντων.

    «Εάν αυτό γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση -τόνισε ο κ. Κακλαμάνης- τότε είμαστε διατεθειμένοι να αναθέσουμε μία μελέτη στην ΕΕΤΑΑ και μέχρι 30 Ιουλίου του 2009 να ερευνήσει το πλαίσιο της αντικατάστασης και όχι της κατάργησης του συγκεκριμένου εσόδου των ΟΤΑ από κάτι άλλο».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είπε:

    «Ο Δήμος, η Αθήνα και από ό,τι γνωρίζω και η ΠΑΕ, τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη, επισήμως δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εάν ισχύουν αυτά τα οποία γράφονται στον Τύπο και τα οποία οφείλονται σε διαρροές που έγιναν από το Συμβούλιο της Επικρατείας - κάτι το οποίο μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση εάν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα - όταν θα έρθει επισήμως η απόφαση και δούμε το σκεπτικό και το αιτιολογικό της, τότε θα υπάρξει και η αντίδραση του Δήμου της Αθήνας.

    Δεν ξέρω τι είπε ο κύριος Τσίπρας. Ο κύριος Τσίπρας προφανώς επανέλαβε τα όσα είπε στη συνέντευξη, που έκανε σε υψηλότατο επίπεδο μέσα στη Βουλή και η οποία ήταν κατά τα δύο τρίτα υβρεολόγιο εναντίον του δημάρχου της Αθήνας και κατά το ένα τρίτο παντελώς ανακρίβειες και ψέματα, όπως αποδεικνύουν οι πράξεις και οι ψηφοφορίες που γίνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Δεν μας απασχολεί τι κάνει ο κύριος Τσίπρας».

    Είδηση: 17717

    [04] Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα η Standard & Poor's

    Ειδήσεις

    Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία κατηγορία από Α/Α-1 σε Α-/Α-2 προχώρησε τελικά σήμερα η Standard & Poor's.

    Όπως επισημαίνει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος η εντεινόμενη διεθνής οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχουν επιτείνει τη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της ζώνης του ευρώ.

    Όσον αφορά στο έλλειμμα η Στάνταρ Πουρς εκτιμά ότι θα υπερβεί το 4% του ΑΕΠ το 2009 και αν δεν υπάρξει μια δραστική αλλαγή πολιτικής δεν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά έως το 2012. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι οι αξιολογήσεις της Ελλάδας θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εφόσον εφαρμοστούν διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα των δημοσίων οικονομικών που θα οδηγήσουν σε μια καθαρά διακριτή τάση μείωσης του ελλείμματος.

    Η ανακοίνωση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας επηρέασε και τη διαφορά των δεκαετών ομολόγων με αυτά της Γερμανίας, η οποία ξεπέρασε το 2,45%.

    Είδηση: 17719

    [05] Φάρμακο και για το κρυολόγημα είναι ο ύπνος

    Έρευνα αμερικανών επιστημόνων επαναβεβαιώνει ότι ο ύπνος λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για το κοινό κρυολόγημα, αφού επιβραδύνει την καταπόνηση του οργανισμού και φυσικά, ενισχύει την αυτοάμυνά του.

    Η ποιότητα του ύπνου αξιολογήθηκε με εθελοντές, εκ των οποίων όσοι αργούσαν να αποκοιμηθούν, ξυπνούσαν στη διάρκεια της νύχτας ή έκαναν «ταραγμένο» ύπνο, είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα παιδιά.

    Όπως εξηγεί ο Επίκουρος Καθηγητής Παιδοπνευμονολογίας - Δ/ντης ΓΝΑ "Η ΕΛΠΙΣ", κ. Χάρης Κατσαρδής, «Ακόμα κι οι εθελοντές που έχαναν το 2% έως 8% του οκτάωρου ύπνου που συνιστάται για καλή υγεία, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα κρυολογήματος, ενώ όταν κάποιος κοιμάται λίγο και ταυτοχρόνως δεν κοιμάται καλά, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έλλειψη ποιότητας στον ύπνο διαταράσσει τη ρύθμιση ορισμένων χημικών ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και ακριβώς για τον λόγο αυτό, μειώνεται η αντίστασή μας στους ιούς του κρυολογήματος, αλλά και άλλων λοιμώξεων, όπως είναι η γρίπη, όταν κοιμόμαστε λίγο.

    Είδηση: 17723

    [06] Πούλησε τη 14χρονη κόρη του για μερικά κιβώτια μπύρας

    Ένας Μεξικανός που ζει στην Καλιφόρνια φυλακίσθηκε, γιατί πούλησε τη 14χρονη κόρη του για να εισπράξει μετρητά για να αγοράσει μπύρα και κρέας. Στη συνέχεια ειδοποίησε την αστυνομία γιατί ο αγοραστής και μελλοντικός σύζυγος της 14χρονης δεν τήρησε τη συμφωνία τους.

    Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στην πόλη Γκρινφιλντ της κεντρικής Καλιφόρνιας, 225 χιλιόμετρα νότια του Σαν Φρανσίσκο. Στην πόλη αυτή κατοικούν πολλοί μετανάστες από την Οαχάκα, του Μεξικού και η περίπτωση αυτή είναι μια κλασσική σύγκρουση μεταξύ του ισχύοντος νόμου στην Καλιφόρνια και της παράδοσης των μεταναστών, σημειώνει η εφημερίδα Salinas Californian.

    Ο Μαρσελίνο ντε Χεσούς Μαρτίνεζ, 36 χρόνων, δεν είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα που θα προέκυπταν όταν πούλησε την κόρη του στον 18χρονο Μαργκαρίτο ντε Χεσούς Γκαλίντο έναντι 16.000 δολαρίων, 160 κιβωτίων μπύρας, 100 κιβωτίων αναψυκτικών, 50 κιβωτίων ισοτονικού ποτού, δύο κιβωτίων κρασιού και έξι πακέτων κρέατος, ανακοίνωσε η αστυνομία του Γκρίνφιλντ.

    " Η 14χρονη έφηβος μετακόμισε στο σπίτι του Γκαλίντο και όταν το ποσό της ανταλλαγής δεν καταβλήθηκε, ο πατέρας της κάλεσε το αστυνομικό τμήμα του Γκρίνφιλντ για να πάρει πίσω την κόρη του", αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Είδηση: 17724

    [07] Εργαστήριο Ανθρώπινης Απόδοσης και Αποκατάστασης

    Άρχισε η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος έρευνας και μελέτης της ανθρώπινης απόδοσης, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ΣΣΕ.Έτσι, ο Τομέας Φυσικής και Πολιτισμικής Αγωγής της ΣΣΕ, με το δημιουργηθέν Εργαστήριο Ανθρώπινης Απόδοσης και Αποκατάστασης, προβαίνει σε μετρήσεις της σωματικής δραστηριότητας και των σωματικών απαιτήσεων που απορρέουν από το καθημερινό πρόγραμμα και την εκπαίδευση των Ευελπίδων.

    Οι μετρήσεις αυτές, χρησιμοποιούνται από τη Σχολή στη μεγιστοποίηση της σωματικής απόδοσης των Ευελπίδων κατά την εκτέλεση των διαφόρων δραστηριοτήτων.Παράλληλα, πραγματοποιούνται μετρήσεις σε Ευέλπιδες, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί από κάποιο ιατρικό συμβάν, με σκοπό την πιο σύντομη επάνοδό τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Σχολής, καθώς και την αποφυγή των ίδιων γεγονότων σε άλλους Ευέλπιδες.

    Επίσης, το εργαστήριο καταγράφει σε δείγμα Ευέλπιδων την ενεργειακή δραστηριότητα και προσδιορίζει το ποσοστό σωματικού λίπους.Εφέτος, το εργαστήριο σε συνεργασία με το Τμήμα Διαιτολογίας του 401-ΓΣΝΑ, άρχισε λεπτομερή μελέτη καταμέτρησης των προσλαμβανόμενων και καταναλωμένων θερμίδων από τους Ευέλπιδες, ώστε έτσι, να καταστεί δυνατή η κατάθεση πρότασης βελτίωσης της ποιότητας του συσσιτίου, πιθανής κατάθεσης πρότασης τροποποίησης του Γενικού Κανονισμού Τροφοδοσίας Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και βελτίωσης της σωματικής κατάστασης των Ευέλπιδων.

    Είδηση: 17726

    [08] Τα οιστρογόνα της γοητείας και της απιστίας

    Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα θηλυκών ορμονών (οιστρογόνων) όχι μόνο δείχνουν και νιώθουν πιο γοητευτικές, έλκοντας τους άνδρες, αλλά παράλληλα νιώθουν λιγότερο δεσμευμένες στη σχέση τους και έχουν μεγαλύτερη ροπή στις ερωτικές "περιπέτειες" και τις απιστίες, με συνέπεια να αλλάζουν συχνότερα σύντροφο, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Η έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου του Τέξας-Όστιν, υπό την εξελικτική ψυχολόγο δρα Κριστίνα Ντουράντε, που δημοσιεύεται στο βιολογικό περιοδικό "Biology Letters" της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας, διαπίστωσε ότι οι νεαρές γυναίκες αισθάνονται πιο ελκυστικές, όταν έχουν υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης ( -και δρουν ανάλογα! Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της Ντουράντε, οι γυναίκες αυτές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φλερτάρουν και να εμπλέκονται σε σχέσεις με κάποιον άλλο πέρα -και κρυφά- από τον σύντροφό τους, όπως αναφέρουν το Ρόιτερ και η ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist.

    Τα οιστρογόνα, εδώ και καιρό, έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας, καθώς και τον τρόπο που ντύνεται και συμπεριφέρεται (όσο περισσότερα οιστρογόνα, τόσο πιο προκλητικά και τολμηρά). Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι γυναίκες που παράγουν με φυσιολογικό τρόπο αυξημένα επίπεδα θηλυκών ορμονών, "εμπλέκονται σε μια ευκαιριακή σειριακή μονογαμία, όντας ανοιχτές σε περιπέτειες και μετακινούμενες από τη μια σχέση στην επόμενη, όταν τους προκύψει καλύτερος σύντροφος".

    Η τάση αυτή τις ωθεί σε αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, συχνά εκτός της "νόμιμης" σχέσης τους. "Οι γυναίκες με υψηλή γονιμότητα δεν ικανοποιούνται εύκολα από τους μακρόχρονους συντρόφους τους και νιώθουν την ανάγκη να σχετιστούν με άλλους άνδρες, πιο επιθυμητούς". Όμως, σύμφωνα με τη Ντουράντε, ο σκοπός τους δεν είναι η "περιπέτεια μιας νύχτας", αλλά η δημιουργία νέας σχέσης.

    Είδηση: 17699

    [09] Η τεχνολογία δεν μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά από το Ίντερνετ

    Γεμάτο κινδύνους για τα παιδιά αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά το Διαδίκτυο, καθώς η χρήση της τεχνολογίας δεν μπορεί να τα προστατεύσει, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Μπέρκμαν για την Ασφάλεια του Διαδικτύου του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

    "Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μία καθαρά τεχνική λύση που θα μπορούσε να προστατεύσει τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο", υπογραμμίζει σε άρθρο του ο Άνταμ Τιερέρ, μέλος του Ιδρύματος Ελευθερίας και Προόδου, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους διάσημων ιστοσελίδων όπως η Google, η Microsoft, η Yahoo, το Facebook και το MySpace.

    Η μείωση των κινδύνων για τα παιδιά που "σερφάρουν" εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το οικογενειακό περιβάλλον και την εκπαίδευση, όπως τονίστηκε στην ετήσια διάσκεψη για το Διαδίκτυο στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με την έρευνα, οι νέοι ηλικίας 15 έως 17 ετών έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα των παγίδων του διαδικτύου αλλά και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

    Είδηση: 17725

    [10] Τέλος στις δια λιθοβολισμού εκτελέσεις ζήτησε από το Ιράν η Ε.Ε.

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Το τέλος της πρακτικής της εκτέλεσης δια λιθοβολισμού ζήτησε από το Ιράν η τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από την επιβεβαίωση των ιρανικών αρχών ότι δύο άνδρες λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου στα βόρεια της χώρας τον Δεκέμβριο.Σε ανακοίνωση της, η προεδρία της Ε.Ε. δηλώνει ότι αντιμετωπίζει με βαθιά ανησυχία τις πληροφορίες για τις πρόσφατες εκτελέσεις δια λιθοβολισμού στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

    Επίσης, κάλεσε τις ιρανικές αρχές να δώσουν ένα οριστικό και αποτελεσματικό τέλος στην μέθοδο του λιθοβολισμού, τηρώντας τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την Τεχεράνη.

    Επιπλέον, ζήτησε από το Ιράν να διαγράψει από τον ποινικό του κώδικα τον σκληρό και απάνθρωπο τρόπο της δια λιθοβολισμού εκτέλεσης και να υπογράψει την Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων, κι άλλων σκληρών, απάνθρωπων και εξευτελιστικών ποινών.

    Από το 2002, τουλάχιστον πέντε Ιρανοί έχουν εκτελεστεί δια λιθοβολισμού, ενώ ακόμη οκτώ γυναίκες και δύο άνδρες έχουν καταδικαστεί να εκτελεστούν δια λιθοβολισμού.

    Ο Ποινικός Κώδικας του Ιράν υπαγορεύει τη διαδικασία και το μέγεθος της πέτρας, η οποία θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει πόνο, αλλά, όχι και τόσο μεγάλη ώστε να σκοτώσει αμέσως το θύμα.Το άρθρο 102 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ότι οι άνδρες θα πρέπει να θάβονται μέχρι τη μέση, ενώ οι γυναίκες μέχρι το στήθος τους για να εκτελεστούν με λιθοβολισμό.Το άρθρο 104 περί ποινή της μοιχείας, αναφέρει ότι οι πέτρες που θα χρησιμοποιηθούν να πρέπει "να μην είναι τόσο μεγάλες, ώστε να σκοτώσουν τον άνθρωπο με ένα ή δύο πλήγματα, ούτε πρέπει να είναι τόσο μικρές, ώστε να μη μπορούν να οριστούν ως πέτρες".

    Είδηση: 17722

    [11] Ένα από τα 7 σπουδαιότερα μνημεία της φύσης'' ο Όλυμπος;

    Ειδήσεις

    Ο Όλυμπος, το μυθικό βουνό, οίκος των 12 θεών των αρχαίων Ελλήνων, στο νομό Λαρίσης, είναι το πρώτο και μοναδικό ελληνικό "Μνημείο της Φύσης" που πέρασε στην επόμενη φάση της ψηφοφορίας που ήδη διεξάγεται στο Διαδίκτυο, με σκοπό την ανάδειξη των 7 σπουδαιότερων μνημείων της φύσης.Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διάκριση, καθώς έχουν ήδη ψηφίσεις 100 εκατ. άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

    Η Νομαρχία Λαρίσης, εν όψει της δεύτερης ψηφοφορίας που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουλίου, με ανακοίνωσή της, καλεί τους πολίτες του νομού, τους απόδημους Λαρισαίους, αλλά και όλους τους όπου Γης Έλληνες, να στηρίξουν τη μεγάλη προσπάθεια προβολής ενός καταξιωμένου στην παγκόσμια συνείδηση βουνού.

    Ο παγκόσμιος αυτός διαγωνισμός διεξάγεται από το Ίδρυμα "The 7 wonders foundation" μεταξύ 430 φυσικών μνημείων από 224 χώρες σε όλο τον πλανήτη.

    Στη β' φάση πέρασαν 261 μνημεία [το πρώτο μνημείο από κάθε χώρα].Από την Ελλάδα πέρασε ως πρώτος ο Όλυμπος, ενώ υποψήφια ήταν ακόμη τα Μετέωρα, η Σαντορίνη και το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

    Η ψηφοφορία για την πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2008 και ήδη άρχισε η ψηφοφορία της Β' φάσης, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Ιουλίου του 2009 προκειμένου να αναδειχθούν οι 77 πιο δημοφιλείς υποψηφιότητες.Κατόπιν, στις 21 Ιουλίου του 2009 θα ανακοινωθούν οι 21 υποψηφιότητες οι οποίες θα μπουν στην τελική φάση, η οποία θα οδηγήσει στην ανάδειξη των 7 θαυμάτων του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη μας.Η τελική ψηφοφορία θα διεξαχθεί κατά τα έτη 2010 και 2011 και στα μέσα του 2011, θα ανακοινωθούν τα 7 θαύματα της φύσης, όπως τα επέλεξαν πολίτες από όλον τον κόσμο.

    Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν, μπορούν να το κάνουν μεταβαίνοντας στη Διεύθυνση http://www.new7wonders.com/nature/en, όπου επιλέγοντας από τον χάρτη την "Ευρώπη", παρατίθενται οι υποψηφιότητες από κάθε χώρα της γηραιάς ηπείρου.Εκεί, από την επιλογή "Ελλάς", στον τομέα "Όρη", βρίσκεται η υποψηφιότητα του Ολύμπου, τον οποίο μπορούν να επιλέξουν, ενισχύοντας έτσι με την ψήφο τους την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Νομαρχία Λαρίσης.

    Είδηση: 17721

    [12] Η πρώτη σύλληψη μέσω facebook

    Τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός διαρρήκτη θησαυροφυλακίων μέσω του facebook ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, κάνοντας λόγο για την «πρώτη σύλληψη μέσω facebook».Η αστυνομία του Κουινστάουν της Νότιας Νέας Ζηλανδίας ανήρτησε στο facebook σκηνές που είχαν καταγραφεί σε κάμερες ασφαλείας και φωτογραφίες οι οποίες έδειχναν το πρόσωπο του ανθρώπου καθώς προσπαθούσε να διαρρήξει το χρηματοκιβώτιο μίας ταβέρνας προχθές Δευτέρα.

    «Ο κατηγορούμενος ταυτοποιήθηκε μετά την προβολή στο facebook μίας ταινίας και φωτογραφιών του, αναγνωρίστηκε από άτομα που τον είδαν τόσο στο facebook, όσο και στην τηλεόραση, η οποία πρόβαλε στα δελτία ειδήσεων τις εικόνες από το facebook», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου.

    Ο δράστης, ο οποίος δεν κατονομάζεται, είναι ηλικίας 21 ετών και κάτοικος του Κουινστάουν και σύμφωνα με τα τοπικά Μ.Μ.Ε., ζεστάθηκε την ώρα που προσπαθούσε να διαρρήξει το χρηματοκιβώτιο με αποτέλεσμα να βγάλει το σκούφο του και να αποκαλύψει το πρόσωπό του το οποίο κατεγράφη από κρυφή κάμερα ασφαλείας.

    «Είναι ένας ανόητος νεαρός, το δωμάτιο είναι μικρό και ζεσταίνεται πολύ εύκολα και στις καλύτερες των περιπτώσεων», δήλωσε ο βοηθός διευθυντής του μπαρ Μελ Μακέλι, ο οποίος προσέθεσε ότι προφανώς ο νεαρός δεν κατάλαβε ότι υπήρχε κάμερα μέχρι την τελευταία στιγμή που κοίταξε γύρω και έμεινε έκπληκτος, η απογοήτευση φαίνεται στο πρόσωπο του».

    Το προσωπικό του μπαρ δεν αναγνώρισε το νεαρό άνδρα, αλλά, ο ΜακΚέλι υποπτεύεται ότι ήταν πρώην εργαζόμενος εξ αιτίας της γνώσης του για τους χώρους.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το facebook για τον εντοπισμό παραβατών καθώς τον προηγούμενο Νοέμβριο, ένας αυστραλός εστιάτορας το χρησιμοποίησε για να εντοπίσει πέντε νεαρούς που έφυγαν αφήνοντας απλήρωτο ένα μεγάλο λογαριασμό και τελικά κατάφερε να τον πληρώσουν.

    Είδηση: 17718

    [13] Χ.Α.Α: Ο γενικός δείκτης τιμών με μεγάλες απώλειες στο 5,47%

    Ειδήσεις

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.800 μονάδων. Το Χ.Α κινήθηκε στο αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, κλίμα που διαμόρφωσε η πτώση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση της πτώχευσης της Nortel Networks Corp και οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank για μεγάλες ζημίες στο δ΄3μηνο του 2008. Σε αυτό το μπαράζ των διεθνών αρνητικών ειδήσεων ήλθε να προστεθεί και η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.743,47 μονάδες έναντι 1.844,43 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας πτώση 100,96 μονάδων, ή σε ποσοστό 5,47%. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 899,30 μονάδες, με απώλειες σε ποσοστό 5,55%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.868,38 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 6,27%.

    Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 414,06 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 2,63%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 2.021,72 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 5,52%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.351,24μονάδες, με πτώση 5,61 %.

    Ολες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψαν απώλειες και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Βιοχάλκο(-10,15%), της Alpha Bank(-7,98%), της Μυτιληναίος(-7,77%), της Κύπρου(-7,04%) και της Εθνικής(-6,91%).

    Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Βωβός-27,99%, Μάρακ Ηλεκτρονική -14,29%, Lamda Development- 12,56%, Eurobank Properties-11,29%, Proton -11,25%, Βιοχάλκο-10,15%, Medicon-9,80%, Βογιατζόγλου -9,55% και Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο(κο) -9,43%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 133,264 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Alapis με 6.463.634 τεμάχια, Εθνική με 2.474.516, Κύπρου με 1.814.664 και Marfin Popular Bank με 1.584.401 τεμάχια.

    Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 31,983 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 16,153, ΟΤΕ με 14,749 και Alpha Bank με 7,869 εκατ. ευρώ.

    Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 67,414 δισ. ευρώ.

    Είδηση: 17716

    [14] Αναστέλλεται η απεργία στο μετρό

    Κοινωνία

    Αναστέλλεται η προγραμματισμένη για αύριο 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο μετρό καθώς σε συνάντησή τους με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Μεταφορών ικανοποιήθηκε το αίτημά τους- αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 14/1 -σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους.

    Ετσι λοιπόν κανονικά θα κινηθούν τελικά αύριο οι συρμοί του Μετρό, καθώς το απόγευμα αποφάσισαν να αναστείλουν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τη διοίκηση της ΑΜΕΛ, στη διάρκεια της οποίας βρέθηκε η "χρυσή τομή" αναφορικά με τα αιτήματα που προέβαλαν οι εργαζόμενοι και είχαν σχέση με τους όρους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008-2009.

    Είδηση: 17711

    [15] Διαδικασίες εξπρές για νέες επιχειρήσεις

    Ειδήσεις

    Η διαδικασία έναρξης των νέων επιχειρήσεων θα γίνει ταχύτερη και ευκολότερη με τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου υπουργού ανάπτυξης κ. Κ. Χατζιδάκη, αμέσως μετά τη σχετική συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού δικαίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων καθώς και στην πρωτοβουλία του υπουργείου του οποίου προΐσταται για τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας κατά τις διαδικασίες έναρξης νέων επιχειρήσεων.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι "θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των επιχειρήσεων", σημειώνοντας ότι προωθείται νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού δικαίου και για την ίδρυση επιχειρήσεων, χωρίς γραφειοκρατία.

    Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το βάρος θα σηκώσουν τα Επιμελητήρια, τα οποία θα ενισχυθούν, ενώ πρόσθεσε ότι για να μη χαθεί χρόνος θα ξεκινήσει η διαδικασία μέσω των ΚΕΠ, ώστε να ιδρύονται οι επιχειρήσεις ''σε γραφεία μίας στάσης''.

    Είδηση: 17713

    [16] Αρχίζουν αύριο οι εκπτώσεις

    Κοινωνία

    Αρχίζουν αύριο επίσημα οι πολυαναμενόμενες χειμερινές εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις 28 Φεβρουαρίου.Οι εμπορικοί σύλλογοι υπενθυμίζουν σε καταστηματάρχες και καταναλωτές ότι είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται και η παλιά και η νέα τιμή των προϊόντων.Παράλληλα, το ποσοστό της έκπτωσης, που διαφημίζει κάθε κατάστημα, θα πρέπει να είναι πραγματικό και όχι παραπλανητικό και μαζί με το ποσοστό, να γίνεται αναφορά ότι πρόκειται για έκπτωση, π.χ., "20% έκπτωση".

    Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν τις αγορές τους.

    Όπως τονίζουν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου, «ειδικά κατά την περίοδο των εκπτώσεων, κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια, κι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Οι πολίτες-καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και βεβαίως είναι απαραίτητος και ένας προγραμματισμός αναλόγως με τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε ενός ή της κάθε μίας».

    Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους τα εξής:1. Αγοράζουμε με βάση τον οικογενειακό μας προγραμματισμό και έχοντας επίγνωση των οικονομικών μας δυνατοτήτων.2. Αποφεύγουμε την αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.3. Ελέγχουμε προσεκτικά την ποιότητα των αγαθών που αγοράζουμε. Σε περίπτωση ελαττώματος, έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή επιστροφή του προϊόντος.Εξαιρούνται του δικαιώματος της αντικατάστασης ή επιστροφής, προϊόντα στα οποία η προσφορά οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικά ή όταν έχει λάβει σχετική γνώση ο καταναλωτής [σήμανση, ενημέρωση κτλ].4. Συγκρίνουμε προσεκτικά τις τιμές και δεν παρασυρόμαστε από δήθεν υψηλά ποσοστά εκπτώσεων ή από επιλεγμένα προϊόντα - «κράχτες».5. Ζητάμε πάντα απόδειξη για τη συναλλαγή που κάναμε.6. Ζητάμε η εγγύηση και οι οδηγίες χρήσης των αγαθών που αγοράζουμε να είναι στην ελληνική γλώσσα.7. Καταγγέλλουμε κάθε πρόβλημα που συναντάμε [πλασματική έκπτωση, ελαττωματικό προϊόν, κ.λ.π.] στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, η οποία λειτουργεί από τις 08:00 ως τις 22:00.

    Είδηση: 17709

    [17] Εκλογές ζήτησε η Λ. Κατσέλη

    Ιδιαίτερα επικριτική στις επιλογές της κυβέρνησης και την πολιτική της στον τομέα της οικονομίας, ήταν η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Αναφέροντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, 20 παραδείγματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιέξοδα στην οικονομική της πολιτική, για την οποία είπε ότι δεν έχει ούτε κοινωνικούς ούτε αναπτυξιακούς στόχους.

    Είδηση: 17707

    [18] Διεξαγωγή διαγωνισμού εκπαιδευτικών ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ

    Κοινωνία

    Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε το πρόγραμμα διεξαγωγής του γραπτού διαγωνισμού των εκπαιδευτικών. Η εν λόγω ανακοίνωσε έγινε βάσει της προκήρυξης 3Π/2008 [ΦΕΚ 516/8.10.2008].Επίσης, το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε και τις νέες ημερομηνίες και ώρες του αναβληθέντος διαγωνισμού, βάσει της προκήρυξης 2Π/2008 [ΦΕΚ 515/8.10.2008].Οι υποψήφιοι όλων των κλάδων θα εξετασθούν στην Α' Θεματική Ενότητα το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009 και στη Β' Θεματική Ενότητα την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009.Οι Πίνακες με τα Εξεταστικά Κέντρα των ανωτέρω γραπτών διαγωνισμών αποστέλλονται για ανάρτηση σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία της χώρας.Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορηθούν το εξεταστικό τους κέντρο και άλλες λεπτομέρειες, στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ [www.asep.gr].

    Επίσης, εκδόθηκε ο πίνακας αποκλειομένων υποψηφίων του γραπτού διαγωνισμού για την κατάρτιση πινάκων διοριστέων εκπαιδευτικών λειτουργών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ60 Νηπιαγωγών, ΠΕ01 Θεολόγων, ΠΕ05 Γαλλικής Γλώσσας, ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ07 Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ09 Οικονομολόγων, ΠΕ10 Κοινωνιολόγων, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ13 Πτυχιούχων Νομικών & Πολιτικών Επιστημών, ΠΕ19 Πληροφορικής ΑΕΙ, ΠΕ20 Πληροφορικής ΤΕΙ, ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών, ΠΕ33 Μεθοδολογίας Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης και ΠΕ34 Ιταλικής Γλώσσας [Προκήρυξη 3Π/2008 - ΦΕΚ 516/8.10.2008, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ].

    Ο σχετικός πίνακας απεστάλη για ανάρτηση σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία της χώρας, αναρτήθηκε στο κεντρικό κατάστημα του ΑΣΕΠ στην Αθήνα, καθώς και στο παράρτημα του ΑΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη.

    Επισημαίνεται ότι οι πίνακες αποκλειομένων υποψηφίων δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, μετά από σχετική σύσταση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα [Α.Π.Δ.Π.Χ.] προς το ΑΣΕΠ [απόφαση Α.Π.Δ.Π.Χ. υπ' αριθμ. 62/2004].

    Είδηση: 17708

    [19] Παραίτηση Μέργου από το ΙΚΑ

    Τη παραίτησή του από τη θέση του διοικητή του ΙΚΑ υπέβαλλε σήμερα ο Γιώργος Μέργος στην υπουργό απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά .Η υπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μέργο για την εξαιρετική συνεργασία και για τη μέχρι σήμερα προσφορά του καθώς και για τη συμβολή του στον εξορθολογισμό της διοίκησης του Ιδρύματος.

    Είδηση: 17706

    [20] Ανέλαβε την ευθύνη ο Επαναστατικός Αγώνας

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Στην ανάληψη της ευθύνης για τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις προχώρησε ο "Επαναστατικός Αγώνας", με προκήρυξη που έστειλε στην εφημερίδα "Το Ποντίκι", που κυκλοφορεί αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια όπου τραυματίστηκε σοβαρά ο 20 χρονος αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης.

    Επίσης αναλαμβάνει τις επιθέσεις με καλάζνικοφ εναντίον του λεωφορείου των ΜΑΤ στο Γουδί και την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της SHELL στο Παλαιό Φάληρο .

    Είδηση: 17705

    [21] Συνεργασία για τη μετανάστευση

    Κοινωνία

    Στην υπογραφή κοινής διακήρυξης προχώρησαν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Προηγήθηκε την Τρίτη στη Ρώμη τετραμερής διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης των τεσσάρων χωρών. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος. Τα βασικά σημεία της διακήρυξης:

    Επισημαίνεται η ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης εισόδου μεταναστών, καθώς και της υποστήριξης των ενεργειών της Ε.Ε. για την ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης, σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης μεταναστών.

    Αποφασίζεται ότι είναι απαραίτητη η κάθε είδους ενίσχυση των κρατών που καλούνται να προστατεύουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, κατά την παράνομη διέλευση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και φέρουν το βάρος επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα. Επιπλέον, συμφωνείται ότι είναι αναγκαίο να καταδειχθούν και να προβληθούν, ιδίως στις χώρες προέλευσης, τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η παράνομη μετανάστευση.

    Συμφωνείται η προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης μεταναστών, της υπογραφής συμφωνιών επανεισδοχής μεταναστών, που έχουν εισέλθει παράνομα, αλλά και της εφαρμογής των συμφωνιών επανεισδοχής, που έχουν ήδη συναφθεί (όπως με την Τουρκία).

    Προτάσσεται η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων εγγυήσεων για την ασφαλή επιστροφή των μεταναστών, που παραμένουν στην Ε.Ε. χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, με τη διαμόρφωση πλήρους και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου. (π.χ. Laissez Passer).

    Προβλέπεται η μέριμνα για την αντιμετώπιση της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών, εμπορίας ανθρώπων (trafficking).

    Τα τέσσερα κράτη καλούν την Ε.Ε. να τους εξασφαλίσει κάθε δυνατή συνδρομή στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις δυνατότητες και τις συνθήκες υποδοχής αιτούντων άσυλο και παροχής διεθνούς προστασίας και ν' αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από την υπέρμετρη και δυσανάλογη επιβάρυνση των εθνικών τους συστημάτων παροχής ασύλου.

    Στατιστικά στοιχεία για το πρώτο 9άμηνο του 2008:

    Στα σύνορα της Ιταλίας συνελήφθησαν 25.515 άτομα και στην ενδοχώρα 39.622 άτομα (σύνολο 65.137 άτομα).

    Στα σύνορα της Κύπρου συνελήφθησαν 4.584 άτομα και στην ενδοχώρα 42 άτομα (σύνολο 4.626 άτομα).

    Στα σύνορα της Μάλτας συνελήφθησαν 2.566 άτομα και στην ενδοχώρα 2 άτομα (σύνολο 2.568 άτομα).

    Στα σύνορα της Ελλάδας 69.071 και στην ενδοχώρα 30.154 άτομα (σύνολο 146.377 άτομα).

    Αιτήσεις ασύλου για το πρώτο 9μηνο του 2008:

    Η Ιταλία δέχθηκε 7.217 αιτήσεις, η Κύπρος, 2.994 αιτήσεις, η Μάλτα, 1.995 αιτήσεις και η Ελλάδα, 13.325 αιτήσεις.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει την ιδιαιτερότητά μας, προκειμένου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που υπεγράφη πρόσφατα, να υιοθετηθούν πρακτικά μέτρα ενίσχυσης. Στόχος, να περιορισθεί το όλο φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και οι επιπτώσεις του στις χώρες μας".

    Είδηση: 17704

    [22] Έρευνες υπό πλήρη μυστικότητα

    Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η υπόθεση ομηρίας του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου που περνά άλλο ένα 24ωρο στα χέρια των απαγωγέων του, χωρίς να είναι γνωστό εάν λαμβάνει τα απαραίτητα φάρμακα για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Οι έρευνες συνεχίζονται με απόλυτη μυστικότητα προς πάσα κατεύθυνση, ενώ ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για την ταυτότητα των δραστών. Η οικογένειά του, σύμφωνα με την αστυνομία, επιθυμεί να διαπραγματευτεί μόνη της με τους απαγωγείς. Σε λεπτό, κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, βρίσκεται η διαπραγμάτευση, για την απελευθέρωση του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν, ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με στενό συγγενικό πρόσωπο του εφοπλιστή και οι απαγωγείς έχουν ζητήσει λύτρα ύψους 40 εκατ. ευρώ.

    Κρίσιμες ώρες

    Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξιχνίαση της υπόθεσης αλλά και για την υγεία του εφοπλιστή.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής: οι απαγωγείς έδρασαν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Οι πέντε άρπαξαν τον εφοπλιστή ενώ δύο ή τρεις συνεργοί, τους περίμεναν στο σημείο όπου εγκατέλειψαν τον οδηγό.

    Η επιλογή του στόχου τους στο πρόσωπο του 74χρονου εφοπλιστή πρέπει να έγινε τουλάχιστον ένα μήνα πριν οπότε και άρχισαν να μελετούν τις λεπτομέρειες της απαγωγής. Παρακολουθούσαν το σπίτι του εφοπλιστή προσποιούμενοι τους οικοδόμους ή κατοίκους που έκαναν τζόκινγκ.

    Πιθανότατα η ομάδα των απαγωγέων είναι μικτή, αποτελούμενη από Έλληνες και αλλοδαπούς.

    Για να αποφύγουν τα λάθη είχαν σαν "οδηγό" την απαγωγή του βιομηχάνου Μυλωνά από τη Θεσσαλονίκη, ενώ επέλεξαν να χτυπήσουν πρωί και όχι βράδυ διότι τότε η περιοχή γεμίζει από τους προσωπικούς φρουρούς των πλούσιων κατοίκων της.

    Η αστυνομία επικεντρώνει αρχικά τις έρευνες της σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής, θεωρώντας ότι οι απαγωγείς δεν πρέπει να διακινδύνευσαν την κάλυψη μεγάλη απόστασης από το σημείο όπου εγκατέλειψαν τα οχήματά τους.

    Ηδη έχουν ερευνηθεί αρκετά εγκαταλελειμμένα κτήρια και εγκαταστάσεις σε Κορωπί, Καλύβια και αλλού.

    Αυτό που θεωρείται πρωτεύον είναι να επιστρέψει σώος και μετά να αρχίσει το ανθρωποκυνηγητό όπως συνέβη και στην περίπτωση απαγωγής του κ. Μυλωνά. Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 17702

    [23] Βροχές και καταιγίδες

    Βροχές και έντονες καταιγίδες σημειώνονται σήμερα σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ χιόνι πέφτει στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, έχει τεθεί σε ισχύ γενικό απαγορευτικό απόπλου για τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, ενώ στον Αργοσαρωνικό εκτελούνται δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κανένα δρομολόγιο δεν εκτελείται και στο Ιόνιο. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία στους οκτώ δήμους του Νομού Έβρου -λόγω ισχυρού παγετού στη βόρεια Ελλάδα- με απόφαση της Νομαρχίας. Την Τρίτη, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε έκτακτο δελτίο με το οποίο εφιστά την προσοχή των πολιτών. Πάντως, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα έντονα φαινόμενα θ αρχίσουν να υποχωρούν από το απόγευμα και από τα δυτικά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικά άρθρα: Έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπει η ΕΜΥ

    Σχετικό link: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Είδηση: 17701


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 January 2009 - 17:59:48 UTC