Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη του Προέδρου της Γουϊάνας στην Ελλάδα
  • [02] Ο Εξάντας στην Ευρώπη
  • [03] Συνάντηση Α. Αλαβάνου με τον πρέσβη του Ιράν
  • [04] Κοντογιάννης: Προσπάθειες για συνταξιοδότηση της Κ. Κούνεβα
  • [05] Ανακαλείται ...ξιφίας!
  • [06] Κ. Χατζηδάκης: Όχι καρτέλ στα καύσιμα
  • [07] Ελληνική αλληλεγγύη στη Γάζα
  • [08] Μήνυμα Παπαθανασίου προς τις τράπεζες
  • [09] Βατοπαίδι: τη Δευτέρα στη Βουλή
  • [10] Στο μικροσκόπιο της αντιτρομοκρατικής
  • [11] Υψηλή επισκεψιμότητα των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ
  • [12] Κατηγορώ ΠΑΣΟΚ για την Ολυμπιακή
  • [13] Μικρή μείωση της ανεργίας
  • [14] ΕΕ: Τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας

    [01] Επίσκεψη του Προέδρου της Γουϊάνας στην Ελλάδα

    Πολιτική

    Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Γουϊάνας Μπαράτ Τζαγκντέο (Bharrat Jagdeo) ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις και διεθνή ζητήματα.

    Ο Κ.Παπούλιας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Γουϊάνας, εκφράζοντας, σε προσφώνησή του, τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη του κ.Τζαγκντέο θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των φιλικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

    «Η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως την προσήλωση της χώρας σας στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει τη σταθερή υποστήριξη της χώρας σας στις πρωτοβουλίες για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης», τόνισε ο Πρόεδρος Παπούλιας.

    Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της Γουϊάνας επεσήμανε πως «στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μικρές χώρες είναι εκείνες που μπορούν να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αντιστοίχως οι μικρές και αναπτυσσόμενες ανά τον κόσμο».

    Εξέφρασε δε την ελπίδα οι χώρες της Καραϊβικής να μπορέσουν να συνεργαστούν στενώτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέσω της Ελλάδας.

    Είδηση: 17772

    [02] Ο Εξάντας στην Ευρώπη

    Στο FIPA (Festival International de Programmes Audiovisuels), ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, συμμετέχει ο Εξάντας του Γιώργου Αυγερόπουλου. Το ντοκιμαντέρ «Το Αίμα του Κουάν Κουάν» επιλέχθηκε να διαγωνιστεί για το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ ανάμεσα σε εκατοντάδες ταινίες απ' όλο τον κόσμο.

    Είδηση: 17766

    [03] Συνάντηση Α. Αλαβάνου με τον πρέσβη του Ιράν

    Πολιτική

    "Η πυρπόληση των γραφείων του ΟΗΕ στη Γάζα από τις Ισραηλινές δυνάμεις, η απειλή βύθισης του πλοίου του κινήματος της Free Gaza στα διεθνή ύδατα, οι πάνω από 1000 νεκροί, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε άλλο και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι απούσα, γιατί αποχή σημαίνει συγκάλυψη", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα Μεχντί Χοναρντόστ.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ανάκληση του Έλληνα πρέσβη στο Ισραήλ και πάγωμα της ελληνοϊσραηλινής συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας του 1993,ενώ ζήτησε να αναπτυχθούν -παρά τις διαφορές -οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι ένα σήμα ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα, οι μεταρρυθμίσεις που είχαν σχέση με τη μείωση του δημόσιου τομέα, με την κοινωνική αδικία, με τις ακραίες ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν και αυτό που χρειάζεται είναι μια μεγάλη στροφή στην οικονομία της χώρας μας, που θα αξιοποιήσει και το δημόσιο τομέα και που δεν μπορεί να τη δώσει η ΝΔ.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της ΝΔ στο θέμα της προανακριτικής για την υπόθεση της Μονή Βατοπεδίου,ο κ.Αλαβάνος είπε ότι "ενδεχόμενη αποχώρηση της ΝΔ από την προανακριτική θα είναι μια φυγομαχία. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο ως κοινοβουλευτική πρακτική. Είναι ένα είδος έμμεσης παραδοχής ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Και θα έλεγα ότι σημαίνει και μια συλλογική ευθύνη μέχρι την κορυφή στην υπόθεση του Βατοπεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ".

    Είδηση: 17767

    [04] Κοντογιάννης: Προσπάθειες για συνταξιοδότηση της Κ. Κούνεβα

    Κοινωνία

    Τις δυνατότητες για τη συνταξιοδότηση της κ. Κωνσταντίνας Κούνεβα διερευνά η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη-Πετραλιά σε συνεργασία με την ομόλογό της, τής βουλγαρικής κυβέρνησης. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Κοντογιάννης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλη σχετικά με το καθεστώς απασχόλησης που επικρατεί στις λειτουργούσες εταιρείες-συνεργεία καθαριότητας και την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η μετανάστρια-συνδικαλίστρια Κ. Κούνεβα, η οποία ακόμη νοσηλεύεται σε άσχημη κατάσταση.

    Όπως είπε ο κ. Κοντογιάννης, η υπουργός Απασχόλησης, από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με οικογένειά της κ. Κούνεβα, και σε συνεργασία με την ομόλογό της, τής βουλγαρικής κυβέρνησης, διερευνώνται όλες οι δυνατότητες για τη συνταξιοδότησή της.

    Ο κ. Κουβέλης μίλησε για παρακράτος και για μεσαίωνα στο χώρο της εργασίας ενώ για μια συγκεκριμένη εταιρεία καθαριότητας είπε -μεταξύ άλλων- ότι χρησιμοποιεί μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, δεν εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση, βάζει τις εργαζόμενες να υπογράφουν λευκές αποδείξεις, τρομοκρατεί, εκβιάζει και συμπεριφέρεται προκλητικά, ενώ ίδρυσε εργοδοτικό σωματείο-σφραγίδα.

    Είδηση: 17768

    [05] Ανακαλείται ...ξιφίας!

    Κοινωνία

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση καπνιστού ξιφία σε φέτες, στον οποίο βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου.

    Πρόκειται για καπνιστό ξιφία (xiphias gladius) σε φέτες που παράγεται από την Δανέζικη επιχείρηση «Vega Salmon» και διακινήθηκε μέσω της ελληνικής εταιρείας «VIVA A.E.» με την εμπορική επωνυμία «ΚΑΠΝΙΣΤΟΣ ΞΙΦΙΑΣ ΦΕΤΕΣ β SEA KING», σε συσκευασίες των 100 g. Ο αριθμός παρτίδας του προϊόντος είναι 387 και οι ημερομηνίες λήξης τους είναι 2.2.2009 και 15.02.2009. Σύμφωνα με τις Δανικές Αρχές, η εν λόγω επιχείρηση προμηθεύτηκε ποσότητα ίση με 130 kg σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων. Ήδη έχουν δεσμευτεί στις αποθήκες της εταιρείας 18.5 kg.

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που ήδη έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν. Επισημαίνεται ότι βραχυχρόνια έκθεση σε υδράργυρο δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία.

    Είδηση: 17765

    [06] Κ. Χατζηδάκης: Όχι καρτέλ στα καύσιμα

    Ειδήσεις

    "Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δε χρωστάμε σε κανένα κρινόμαστε από τους καταναλωτές. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε κανένα μικρό ή μεγάλο καρτέλ στην αγορά των καυσίμων", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη δίωρη σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους κλάδους στην αγορά των πετρελαιοειδών και ανακοίνωσε ότι μελετάει το πόρισμα της επιτροπής ανταγωνισμού, προκειμένου να προχωρήσει στην υιοθέτηση των μέτρων που θα ήταν χρήσιμα για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

    Επίσης σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, θα εξετάσουν μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου στα καύσιμα. Τα θέματα της ατζέντας ήταν η ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού της αγοράς υγρών καυσίμων και τα μέτρα που έχει προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σκεπτικισμός για την αύξηση που εμφανίζεται μέχρι και 10 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς αυτή να δικαιολογείται απόλυτα από τη διεθνή συγκυρία.

    Είδηση: 17760

    [07] Ελληνική αλληλεγγύη στη Γάζα

    Κοινωνία

    Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η έκφραση της αλληλεγγύης τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας προς τους Παλαιστινίους, με αποστολές στη Γάζα, οικονομικές ενισχύσεις, διαδηλώσεις, ψηφίσματα, καθώς και με όποιο άλλο τρόπο επιλέγει ο κάθε φορέας που δραστηριοποιείται σε αυτό το επίπεδο. Τις εμπειρίες που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στη Λωρίδα της Γάζας, μετέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της αποστολής του ΠΑΣΟΚ, που με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου, μετέβησαν εκεί για να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

    Συντονιστής της συνέντευξης ήταν ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ομιλητές οι Αρης Μουσιώνης, Ηλίας Καρανίκας, Θανάσης Νησιώτης, Χρήστος Καπάταης και Αλέκος Στάμου (οι τρείς πρώτοι είναι γιατροί). Οι ομιλητές έκαναν λόγο για τη συγκίνηση που τους δημιούργησε η υποδοχή της ελληνικής αποστολής, από τους Παλαιστινίους, ενώ επισκέφτηκαν και το νοσοκομείο της Ράφα, όπου και έδωσαν τις ιατρικές βοήθειές τους μαζί με τους Παλαιστίνιους συναδέλφους τους.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μουσιώνης, οι Παλαιστίνιοι θέλουν να δώσουν σε μια πτέρυγα του νοσοκομείου της Ράφα το όνομα "Γιώργος Παπανδρέου", που είναι, όπως τόνισε ο κ. Μουσιώνης, "πράξη εξόχως συγκινητική και τιμητική για την χώρα μας και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ"."Να ξεσηκωθούμε και να σταματήσουμε το έγκλημα που γίνεται,κάτω από την σιωπή και την αδιαφορία κρατών και κυβερνήσεων", δήλωσε ο γιατρός Θανάσης Νησιώτης.Ο Αλέκος Στάμου μετέβη με την αποστολή στην Γάζα, εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζομένων Ταμείων, στην οποία ανήκει και ο ΕΔΟΕΑΠ και διευκρίνισε ότι μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας προέρχεται από συνεισφορές των εργαζομένων και των ταμείων.

    Όπως τόνισαν οι ομιλητές: "δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στην Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων και των ασθενοφόρων. Ο λαός της Γάζας "έχει συνεχώς πάνω από το κεφάλι του όλη την μέρα τον θόρυβο των μηχανών των ισραηλινών αεροπλάνων που δημιουργούν εφιαλτική ατμόσφαιρα".Στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να ζητήσει από την κυβέρνηση την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ,ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι "εκείνο που προέχει τώρα είναι η εκεχειρία".

    Τοπική αυτοδιοίκηση

    Ο Δήμος Καρδίτσας με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και καλεί τους δημότες να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι φορείς του Νομού την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου στις 5.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης.Συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνουν οι φορείς του Νομού, ο Δήμος Καρδίτσας καλεί τους Καρδιτσιώτες και τις Καρδιτσιώτισσες να λάβουν μέρος και να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του Ελληνικού Τμήματος της UNICEF, καταθέτοντας χρήματα υπέρ του λαού της Παλαιστίνης στον αριθμό λογαριασμού 169/480021-48 της Εθνικής Τράπεζας".

    Ευρεία σύσκεψη φορέων του νομού Τρικάλων, παρουσία εκπροσώπου της Περιφέρειας και δύο Παλαιστινίων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, στο γραφείο του νομάρχη, προκειμένου να στηριχθεί ο δοκιμαζόμενος λαός της Παλαιστίνης, μέσω αποστολής οικονομικής βοήθειας σε πρώτη φάση, και υλικού σε δεύτερη.Όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Τράπεζα Κύπρου, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει χρήματα, τα οποία θα αποσταλούν ως οικονομική βοήθεια στον Παλαιστινιακό λαό.Εκ μέρους των Παλαιστινίων, ο Παύλος Ούντα, γιατρός του Νοσοκομείου Τρικάλων, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ευαισθητοποιημένη σε θέματα ειρήνης και δικαιοσύνης και πρόσθεσε: "Είναι αδέλφια μας οι Έλληνες, είναι συναγωνιστές και βλέπω στους πολίτες των Τρικάλων μεγάλη ευαισθησία και θέληση να βοηθήσουν τον Παλαιστινιακό λαό".

    Το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ με ψήφισμά του εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας, τη συνεχιζόμενη σφαγή χιλιάδων αμάχων και κυρίως παιδιών, τον αποκλεισμό της από οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια υπό τη σιωπή και την ανοχή των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλεί την κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για τον άμεσο τερματισμό της σφαγής, την παύση της κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών, την άρση του αποκλεισμού και την απρόσκοπτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και την οριστική δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού με τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Επίσης το Δ.Σ. αποφάσισε ότι η ΚΕΔΚΕ, σε συνεργασία με συνδικαλιστικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς να προωθήσει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Επίσης μετά την παύση του επιχειρήσεων να συνεχίσει το πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών από την Παλαιστίνη, το οποίο έχει δρομολογήσει από το 2002.

    Πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποίησαν φοιτητές της ΠΚΣ και το Συντονιστικό των μαθητών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πορεία κατευθύνθηκε προς το προξενείο της Τσεχίας και στη συνέχεια προς το αμερικανικό, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ισραηλινών επιθέσεων και κατά των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Η Διεθνής Αμνηστία

    "Χρειάζεται επειγόντως πλήρες εμπάργκο όπλων προς όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Γάζα, για να εμποδιστούν νέες έκνομες επιθέσεις και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, καθώς ο φόρος αίματος αμάχων εξακολουθεί να μεγαλώνει στη Γάζα. Τουλάχιστον 900 Παλαιστίνιοι έχουν φονευθεί μέχρι στιγμής, περισσότεροι από το ένα τρίτο από αυτούς άμαχοι, μεταξύ των οποίων περίπου 200 παιδιά - τη στιγμή που νέα πυρομαχικά των ΗΠΑ βρίσκονται καθ' οδόν προς την περιοχή", δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να ενεργήσει αμέσως και να επιβάλει άμεσο και συνολικό εμπάργκο όπλων σε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη στη Γάζα για να εμποδίσει κάθε νέα εισροή όπλων προς αυτά.

    Συνεχίζοντας ο κ. Σμαρτ τόνισε: "Γνωρίζουμε ότι το γερμανικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο Wehr Elbe απέπλευσε από τις ΗΠΑ στις 20 Δεκεμβρίου 2008 με μεγάλο φορτίο -989 κοντέινερ- εκρηκτικών και άλλων πυρομαχικών. Το έχει μισθώσει και πλέον το ελέγχει νομικά η Διοίκηση Στρατιωτικών Θαλάσσιων Μεταφορών των ΗΠΑ (US Military Sealift Command). Προορίζεται για το Ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ και επρόκειτο να διέλθει μέσω Ελλάδας, αν και η τελευταία θέση του που αναφέρθηκε δείχνει ότι η διαδρομή του φορτίου ενδέχεται να έχει αλλάξει".

    Διαδήλωση στις πρεσβείες ΗΠΑ - Ισραήλ

    Nέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνουν το Σάββατο 17 Γενάρη στις 2μμ στο Σύνταγμα, ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ, Συμμαχία σταματήστε τον πόλεμο, Σύνδεσμος Ελληνοπαλαιστινιακής Φιλίας, FREE GAZA MOVEMENT και οργανώσεις Αράβων που ζουν στην Ελλάδα. Τη συμμετοχή του ανακοίνωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Διεθνής Διάσκεψη Aλληλεγγύης στη Παλαιστίνη, πραγματοποιείται στη Bυρητό 16-18 Γενάρη.

    Δράσεις αλληλεγγύης

    Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, των Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό της Λωρίδας της Γάζας, στον οποίο συμμετέχουν οι φορείς: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, UNISEF, Υπερ-Νομαρχία Αθηνών - Πειραιά, ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΔΣΑ, ΤΕΕ, ΙΣΑ, Φ.Σ.Α.

    Για την έμπρακτη Αλληλεγγύη και βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό Λαό, αποφασίστηκαν οι εξής πρωτοβουλίες και δράσεις:

    Συγκέντρωση και αποστολή νοσοκομειακού και φαρμακευτικού υλικού για να αντιμετωπισθούν οι επείγουσες ανάγκες του άμαχου πληθυσμού. Συγκέντρωση χρημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό στον Τραπεζικό Λογαριασμό που ήδη άνοιξε η Unicef υπ.αριθμ. 169/480021-48 ΕΤΕ. Όλες οι οργανώσεις μέλη των φορέων που έδωσαν τη συνέντευξη, αλλά και οι απλοί πολίτες μπορούν να καταθέτουν το οποιοδήποτε ποσό (που θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά φαρμακευτικού και νοσηλευτικού υλικού) στον ανωτέρω λογαριασμό.

    Οι φορείς απευθύνουν αίτημα προς τη ΝΕΤ και τους ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς και Ραδιοφωνικούς σταθμούς να συμβάλουν στη διοργάνωση τηλεμαραθώνιου βοήθειας και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό.

    Μεταφορά και νοσηλεία τραυματισμένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας.

    Αιμοδοσία αλληλεγγύης στα δημόσια νοσοκομεία και σε κινητές μονάδες του Υπουργείου Υγείας. Φιλοξενία παιδιών από τη Λωρίδα της Γάζας σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα (σε συνεννόηση με τα κυπριακά συνδικάτα και στην Κύπρο). Αντιπροσωπεία των φορέων, θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας για την καταγραφή των αναγκών και την έμπρακτη βοήθεια αποκατάστασης των πληγέντων

    Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού, του Παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος και των αντίστοιχων φορέων για τη δημιουργία κινήματος συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό. Η συνεχιζόμενη σφαγή και γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας εμπίπτει στις Αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο πρέπει να παραπεμφθούν ως εγκληματίες πολέμου οι ένοχοι (πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες του Ισραήλ). Η αποστολή του Νοσοκομειακού και Φαρμακευτικού υλικού θα αναχωρήσει από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (Λιμάνι Ειρήνης, Αλληλεγγύης και Βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό).

    Τέλος οι φορείς θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις τους και το επόμενο διάστημα για την ανασυγκρότηση και τη λειτουργία των υποδομών (νοσοκομεία, σχολεία, δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού, κ.λ.π.) του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

    Είδηση: 17758

    [08] Μήνυμα Παπαθανασίου προς τις τράπεζες

    Ειδήσεις

    Σαφές μήνυμα προς τις τράπεζες πως ήρθε η ώρα να μεταφέρουν τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τους πολίτες απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μετά το τέλος της Διυπουργικής Επιτροπής για την οικονομία, που πραγματοποιήθηκε το πρωί. Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης διεθνούς κρίσης και όλες οι προβλέψεις για τις χώρες της ΕΕ για την πραγματική οικονομία είναι δυσοίωνες, είπε. Αναφερόμενος στην υλοποίηση τπυ σχεδίου ρευστότητας σημείωσε χαρακτηριστικά πως "είναι ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν". Η κυβέρνηση θα ασκεί τους ελέγχους που απαιτούνται ώστε το σχέδιο των 28 δισ. να μετατραπεί σε φτηνά στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, δήλωσε και ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε νέα μείωση της τάξης του 0,5% στα επιτόκια, ενώ μείωση από 3% σε 2,2% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Τακτικός έλεγχος από την Τράπεζα της ΕλλάδοςΟ κ. Παπαθανασίου σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και ένα από τα ζητήματα που αφορούν την πραγματική οικονομία είναι το θέμα της ρευστότητας.

    "Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας θα ασκεί τακτικό συστηματικό και αυστηρό έλεγχο, ώστε η ρευστότητα αυτή πράγματι να φτάσει στην πραγματική οικονομία", επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να συζητήσουν τα θέματα αυτά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, είπε "η κυβέρνηση έχει ως στόχο από τη μια την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και από την άλλη τη δημοσιονομική ισορροπία και αυτό θα αποτυπωθεί και στο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Χθες, σε δηλώσεις του για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Standard & Poor's, που διέβλεψε κίνδυνο ύφεσης, λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε ότι σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, το πρώτο ζητούμενο δεν μπορεί να είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις.

    Ερωτηθείς σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος για το κατά πόσο η κυβέρνηση κάνει στροφή στην οικονομική της πολιτική ανέφερε πως οι τοποθετήσεις στα οικονομικά θέματα δεν είναι ποτέ μονοσήμαντες. Σημείωσε ότι η διεθνής οικονομική κρίση εξελίσσεται διαρκώς και κανείς δεν ξέρει το ρυθμό της και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να παρακολουθούμε προσεκτικά, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και ταυτόχρονα να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ.Ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Τσάρλι Μακ Γκρίβι, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Παπαστάμκου χαρακτήρισε αδιαφανή και αναξιόπιστη λειτουργία των Διεθνών Χρηματοικονομικών Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. "Η οικονομική κρίση αναδεικνύει τη φτωχή απόδοση των Οίκων Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. Μια εξήγηση μπορεί να βρεθεί στον μη ικανοποιητικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τις δικές τους συγκρούσεις συμφερόντων, στην έλλειψη ποιότητας των μεθοδολογιών που ακολουθούν, στην ανεπαρκή διαφάνεια στις δραστηριότητές τους ή στην ακατάλληλη εσωτερική διακυβέρνησή τους" σημείωσε και υπενθύμισε πρόταση υιοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο που αφορά στη ρυθμιστική δραστηριότητα τους. Αντιδράσεις

    "Η μόνη υπηρεσία που μπορεί πλέον να προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ στον τόπο είναι οι εκλογές", δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη,επισημαίνοντας ότι "είναι ήδη έκδηλο ότι το οικονομικό διευθυντήριο αδυνατεί να διαχειριστεί την κρίση που το ίδιο δημιούργησε, καθώς δεν διαθέτει ούτε σχέδιο, ούτε πολιτική εξόδου της χώρας από αυτήν"."Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας απλώς πιστοποιεί την κρίση ανταγωνιστικότητας, τη δημοσιονομική εκτροπή και την υπερχρέωση, τα οποία είναι απόρροια συγκεκριμένων λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης", κατέληξε η κα Κατσέλη.Στόχος του σχεδίου ρευστότητας της κυβέρνησης είναι η στήριξη της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου, των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, σχολίασε το ΚΚΕ."Η κυβέρνηση αντί να προσφέρει απλόχερα δώρα στις Τράπεζες, να εκλιπαρεί τους τραπεζίτες και να ομνύει στα αγοραία ιδεολογήματα της Ε.Ε., όφειλε τώρα, μέσα στην κρίση, να διεκδικήσει ειδικές ρυθμίσεις ώστε η ΕΚΤ να αποκτήσει τη δυνατότητα να δανείζει απευθείας τις πιο αδύνατες οικονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα, με επιτόκια ανάλογα με εκείνα που δανείζει τις εμπορικές τράπεζες, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ.

    Ως ένα σήμα ότι οι πολιτικές που ακολουθηθήκαν έως τώρα πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας.

    Είδηση: 17757

    [09] Βατοπαίδι: τη Δευτέρα στη Βουλή

    Πολιτική

    Τη Δευτέρα το απόγευμα πρόκειται να τεθεί υπόψη της Ολομέλειας της Βουλής, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βιστωνίδας. Αυτό προέκυψε μετά τη σχετική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, που συνεδρίασε σήμερα υπό την Προεδρία του Δημήτρη Σιούφα.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος έχει χρεώσει "κομματική ιδιοτέλεια και απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου" στην αξιωματική αντιπολίτευση, διευκρινίζοντας πως το κυβερνών κόμμα "δεν πρόκειται να συμπράξει στις μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ".

    Υπέρ της αναγκαιότητας περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης, μέσω μιας Προανακριτικής Επιτροπής, έχουν ταχθεί και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

    Σχολιάζοντας το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε πως "δεν πρόκειται να συμβάλουμε σε καμία περίπτωση στην πρόθεση που έχει το ΠΑΣΟΚ να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας". Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αυτό το αίτημα για δεύτερη φορά στη Βουλή, ενώ γνωρίζει ότι το θέμα έχει ερευνηθεί διεξοδικά από την εξεταστική επιτροπή και το λόγο από εδώ και πέρα τον έχει η Δικαιοσύνη. "Το ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για δικούς του εσωκομματικούς λόγους. Δεν θα το καταφέρει", δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου και του κ. Ζαγορίτη, οι οποίοι είπαν ότι η ΝΔ είτε δεν θα προσέλθει στην Βουλή, είτε θα προσέλθει και δεν θα ψηφίσει δήλωσε: "Η κυβέρνηση φοβάται για την συνοχή της ΚΟ της ΝΔ. Εφόσον δεν συμφωνούν με την πρότασή μας, γεγονός που είναι κατανοητό, γιατί δεν προσέρχονται στην Βουλή να την καταψηφίσουν; Οι ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα δεν ανασχηματίζονται, διερευνώνται από ειδικές επιτροπές της Βουλής".

    Είδηση: 17756

    [10] Στο μικροσκόπιο της αντιτρομοκρατικής

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Με πολυσέλιδη προκήρυξή της, που έστειλε στην εφημερίδα "Το Ποντίκι", η οργάνωση υπογράφει τις επιθέσεις εναντίον ανδρών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του του αστυνομικού Διαμαντή Μαντζούνη στις 5 Ιανουαρίου και της κλούβας των ΜΑΤ στο Γουδί, στις 23 Δεκεμβρίου, καθώς και μία αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε γραφεία εταιρείας πετρελαιοειδών, στο Φάληρο.

    Η επίθεση στα Εξάρχεια ήταν απάντηση στον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αναφέρεται στην προκήρυξη. Ήδη στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται η προκήρυξη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Επαναστατικού Αγώνα".Η βία από όπου κι αν προέρχεται είναι καταδικαστέα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Δεν έχει κανένα δικαιολογητικό λόγο και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να ασχοληθώ φληναφήματα που περιέχονται σε κείμενα όσων ή κάποιων που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη χρήση βίας", δήλωσε ο κ. Αντώναρος.

    Είδηση: 17754

    [11] Υψηλή επισκεψιμότητα των δελτίων ειδήσεων της ΕΡΤ

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Την υψηλή απήχηση των δελτίων ειδήσεων της ΝΕΤ και της ΕΤ1 στην κοινωνία καταγράφουν και οι μετρήσεις Δεκεμβρίου της AGB.Η έρευνα βασίστηκε στο δείκτη απήχησης που καταγράφει τον ημερήσιο μέσο όρο των ατόμων που παρακολούθησαν για τουλάχιστον ένα λεπτό κάποιο δελτίο ειδήσεων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της AGB, τα δελτία της ΝΕΤ και της ΕΤ1 παρακολούθησαν: Για 1 τουλάχιστον λεπτό 3.101.100 τηλεθεατέςΓια 5 τουλάχιστον λεπτά 2.084.600 τηλεθεατές Για 10 τουλάχιστον λεπτά 1.619.900 τηλεθεατές Σημειώνεται ότι η ΝΕΤ και η ΕΤ1 είναι σταθμοί που μεταδίδουν δελτία ειδήσεων τα οποία παράγονται από κοινή ομάδα ανθρώπων. Ανάλογα είναι και τα στοιχεία προηγούμενων μετρήσεων της AGB, τα οποία αποδεικνύουν ότι η προτίμηση των τηλεθεατών στα δελτία ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης δεν είναι συγκυριακή.

    Στοιχεία μέσης ημερήσιας κάλυψης για δελτία ειδήσεων

    Κοινό: Ενήλικες 15+ (Πληθυσμός 9,007,751 άτομα)

    ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Διάστημα παρακολούθησης: 10' 5' 1'ET-1 261,5 383,4 841,6NET 1464,7 1875,5 2738,0ET-1+NET 1619,9 2084,6 3101,1MEGA 1981,5 2455,6 3290,7ANTENNA 1388,8 1828,1 2605,9ALPHA 1085,6 1498,9 2282,3STAR 920,0 1229,1 1843,5ALTER 1319,8 1661,8 2293,0ET-3 443,2 661,4 1325,6

    Μέση ημερήσια κάλυψη:

    Ο ημερήσιος μέσος όρος όσων έχουν δεί τουλάχιστον ένα δελτίο του σταθμού για τουλάχιστον 10, 5 ή 1 λεπτό αντίστοιχα.

    Τα διαστήματα ανά διάρκεια (10, 5 και ενός λεπτού) αφορούν σε μη συνεχόμενη παρακολούθηση.

    ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΔΕΛΤΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΛΕΠΤΩΝ

    Πηγή: AGB Nielsen Media Research

    Είδηση: 17755

    [12] Κατηγορώ ΠΑΣΟΚ για την Ολυμπιακή

    Ειδήσεις

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για το θέμα της Ολυμπιακής, έδωσαν οι υπεύθυνοι του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης και Χάρης Τσιόκας, κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα σχετικά με τον κατάλογο των υποψήφιων αγοραστών για την Ολυμπιακή, αφού η Qatar Airlines, που υπήρχε στον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μεταφορών, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τη συγκεκριμένη επένδυση. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν γελοιοποίηση του πρωθυπουργού την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στο Κατάρ και την ανακοίνωση της συμμετοχής της Qatar Airlines στο διαγωνισμό. Από τις κατηγορίες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν εξαιρέθηκε και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

    Οι Νίκος Σηφουνάκης και Χάρης Τσιώκας κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εκλιπαρεί συγκεκριμένη εταιρεία να αγοράσει τις Ολυμπιακές Αερογραμμές με τίμημα μόλις 100 εκατ. ευρώ και με κόστος για τον ελληνικό λαό 1,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα έκαναν λόγο "για απόπειρα ιδιωτικοποίησης και άλλων φιλέτων του ελληνικού δημοσίου, όπως τις τράπεζες". Επίσης διερωτήθηκαν πως είναι δυνατόν να προχωράει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης όταν δεν έχει γίνει αξιόπιστη αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, δεν υπάρχει άλλο εναλλακτικό σχέδιο, οπότε η Ολυμπιακή πάει για κλείσιμο.

    Σχολιάζοντας ο κ. Τσιόκας την περίπτωση της Αlitalia, για την οποία, όπως είπε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, προέτρεπε να ακολουθήσει το μοντέλο της Ολυμπιακής, έκανε συνεργασία με την KLM-Air France, άντλησε κεφάλαια από την εγχώρια αγορά και τώρα προχωράει στην αναδιοργάνωσή της.

    Τα βασικά σημεία διεξόδου για την Ολυμπιακή, που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης που θα αφορά ολόκληρο τον όμιλο, η άντληση και ιδιωτικών κεφαλαίων, ουσιαστική ανάληψη της ευθύνης από τους εργαζόμενους και 4) στρατηγική συνεργασία με άλλες εταιρίες του κλάδου.

    Απάντηση Κ. ΧατζηδάκηΑπαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στην προσωπική κριτική που του ασκήθηκε από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Θράσος ή σύγχυση; Ότι και να συμβαίνει δεν έχει όρια. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποδείξει ότι η μέρα είναι νύχτα. Αλήθεια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρακολούθησε τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού του Κατάρ που μεταδόθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Qatar Airways; Προφανώς ζούσαν στο δικό τους κόσμο ή οι τηλεοράσεις τους είχαν χαλάσει. Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα και το έγγραφο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους της Qatar Airways. Η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής συνεχίζεται κανονικά. Αυτό που δεν συνεχίζεται κανονικά είναι η λειτουργία του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση".

    Είδηση: 17751

    [13] Μικρή μείωση της ανεργίας

    Ειδήσεις

    Στο 7,4% υποχώρησε η ανεργία τον περασμένο Οκτώβριο καταγράφοντας μείωση μισής μονάδας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2007. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία, ο συνολικός αριθμός των ανέργων πλησιάζει τα 370.000 άτομα. Οι κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο, είναι οι νέοι έως 35 ετών και οι γυναίκες.Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις περιφέρειες Μακεδονίας, Θράκης και η Ηπείρου, ενώ αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στα νησιά του Αιγαίου.

    Αναλυτικά τα στοιχεία

    Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας κατά ομάδες ηλικιών καταγράφονται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (ποσοστό ανεργίας 21,2% έναντι του 21,9% που ήταν τον Οκτώβριο του 2007) και στις ηλικίες 25-34 ετών (ποσοστό ανεργίας 10,5% έναντι του 11,7% που ήταν τον Οκτώβριο του 2007).

    Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τη δυτική Μακεδονία και τη δυτική Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας ήταν τον Οκτώβριο του 2008 ίσο με 10,7%.Χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας (9%), στη περιφέρεια Θεσσαλίας (8,7%) και στα Ιόνια νησιά επίσης 8,7%.Στη κεντρική Μακεδονία η ανεργία καταγράφεται στο 7,6%, στη Πελοπόννησο στο 7%, ενώ στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου η ανεργία καταγράφηκε στο 1,9%.Πολιτική αντιπαράθεση

    Σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά εξαιτίας της κριτικής που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στην τροπολογία με την οποία άνεργοι του ΟΑΕΔ μπορούν να απασχοληθούν μέσω προγραμμάτων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η κ. Πετραλιά κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι αρνητικό στη νομοθετική ρύθμιση με την οποία δόθηκε στους ανέργους το δώρο των Χριστουγέννων, παραγνωρίζοντας ότι τώρα που ψηφίζεται αυτή η ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο να επαναλάβει το διπλό δώρο το Πάσχα ή οποτεδήποτε άλλοτε χρειαστεί. Με την τροπολογία και το συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας επιδιώκουμε να δώσουμε πλήρη και ποιοτική εργασία σε όλους του πολίτες και να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα εργασιακά τους δικαιώματα.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Γείτονας, ζήτησε την άμεση απόσυρση της ρύθμισης. "Μας γυρνάει στην εποχή Μαυρογιαλούρου. Είναι μια νέα πολιτική σπατάλης για πελατειακούς λόγους. Για προεκλογικούς λόγους κάνετε εμπόριο ελπίδας", είπε ο κ. Γείτονας.

    "Είναι σαν να αλείφετε το Γιάννη, που τον έχετε κάψει με την πολιτική σας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Εύα Μελά, ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Φιλίνη, υποστήριξε ότι «το χαριστικό επίδομα των 1.000 ευρώ δίνεται επιλεκτικά και σε μεγάλο βαθμό καλύπτει ρουσφετολογικές ανάγκες".

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αιβαλιώτης, χαρακτήρισε "ορισμό του παλαιοκομματισμού τις νέες ρυθμίσεις", λέγοντας πώς "θυμίζει την ταινία του Καλοχαιρέτα, που είχε κομμένο το σύρμα τηλεφώνου και έταζε στους ψηφοφόρους".

    Είδηση: 17750

    [14] ΕΕ: Τα οφέλη της μεσογειακής δίαιτας

    Η "μεσογειακή δίαιτα" είχε σήμερα την "τιμητική" της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο προωθεί την ανακήρυξή της ως "Μνημείου της παγκόσμιας άυλης κληρονομιάς" από την Ουνέσκο.

    Οι ευρωβουλευτές που πήραν το λόγο στην Ολομέλεια σήμερα το πρωί, έπλεξαν το εγκώμιο της διατροφής αυτής, της οποίας πρώτοι διδάξαντες θεωρούνται ο λαός της Κρήτης και η Ελλάδα.

    Με βάση το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και το κρασί, η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να εξασφαλίσει στους ανθρώπους "νουν υγιή εν σώματι υγιεί", όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και όπως ακούσθηκε στην Ολομέλεια.

    Την ιδέα της σημερινής συζήτησης για τη μεσογειακή διατροφή είχε ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νιλ Πάρις, εκ μέρους της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

    Απώτερος στόχος της συζήτησης είναι να υποστηριχθεί η ανάδειξη της μεσογειακής δίαιτας ως "Μνημείου της παγκόσμιας άυλης κληρονομιάς" της Ουνέσκο. Η υποψηφιότητα θα εξετασθεί μέσα στο 2009 από την αρμόδια επιτροπή της Ουνέσκο.

    Παίρνοντας το λόγο ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Πάρις ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει άμεσα μία στρατηγική ώστε να στεφθεί με επιτυχία η υποψηφιότητα.

    Υπογράμμισε ότι η μεσογειακή δίαιτα είναι μία υγιεινή δίαιτα, καθώς αποτελεί εξαιρετική πηγή για τα "καλά λιπαρά" και τα αντιοξειδωτικά, προστατεύει από διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να προλάβει και ψυχικές διαταραχές.

    Σε έναν κόσμο όπου όλα τείνουν να γίνουν ομοιόμορφα, είπε ο εισηγητής, και όπου οι νέες γενιές "βομβαρδίζονται" από τις αλυσίδες των "φαστ-φουντ ", θα ήταν τραγικό εάν τα επόμενα χρόνια, ταξιδεύοντας σε όλη την Ευρώπη, βρίσκαμε μόνο "φαστφουντάδικα".

    Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε στην Ευρώπη την πολυποικιλότητα και τη διαφορετικότητα που μας χαρακτηρίζει ακόμα και στο φαγητό μας, κατέληξε ο κ. Πάρις.

    Παίρνοντας το λόγο ο Κρητικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γεώργιος Χατζημαρκάκης, εκθειάζοντας τα καλά της μεσογειακής δίαιτας, ανέφερε, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ότι "αρκεί μία επίσκεψη σε νεκροταφεία της Κρήτης για να διαπιστώσουν τη μεγάλη ηλικία των ανθρώπων που έχουν αποβιώσει".

    Ο κ. Χατζημαρκάκης έκρουσε παράλληλα τον κώδωνα κινδύνου, λέγοντας ότι εάν η Κίνα και η Ινδία υιοθετήσουν τον αμερικανικό τρόπο διατροφής, η ζημιά θα είναι τριπλή: Θα επιδεινωθεί η υγεία των λαών αυτών, θα έχουμε μαζική κτηνοτροφία με συνέπειες στο περιβάλλον και, τέλος, επιπτώσεις στο κλίμα εξαιτίας του μεθανίου που παράγουν τα βοοειδή, υπογράμμισε ο κ. Χατζημαρκάκης.

    Είδηση: 17773


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 January 2009 - 18:05:14 UTC