Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η οικονομία επί τάπητος
  • [02] Νέα αρχή και μεγάλες προσδοκίες
  • [03] Μπλόκα από Έβρο έως Κρήτη
  • [04] Έρευνες σε Μεσόγεια και Βοιωτία
  • [05] Δικαστική αναγνώριση πτυχίου από κολέγιο
  • [06] Ελαφρά άνοδο για το πετρέλαιο
  • [07] Παράθυρο επικοινωνίας η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου
  • [08] Συνάντηση Μπακογιάννη-Λαβρόφ στη Μόσχα
  • [09] Γάζα: Αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός

    [01] Η οικονομία επί τάπητος

    Υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα οικονομίας ενώ μία ώρα νωρίτερα ο κ. Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου. Εξάλλου συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία λόγω της διεθνούς κρίσης ζήτησε χτες Τρίτη, με επιστολή του, από τον πρόεδρο του Σώματος Δημήτρη Σιούφα ο Πρωθυπουργός. Ζητά συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, καθώς όπως σημειώνει, οι εξελίξεις επιβάλλουν την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας με σκοπό τη μελλοντική θωράκιση της κοινωνικής συνοχής.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 17968

    [02] Νέα αρχή και μεγάλες προσδοκίες

    Άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τον υπόλοιπο κόσμο υποσχέθηκε ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, αναλαμβάνοντας επισήμως τα καθήκοντά του την Τρίτη. Ο 44ος Αμερικανός Πρόεδρος -ο πρώτος Αφροαμερικανός στο ύπατο αξίωμα της χώρας του- αναγνώρισε ότι είναι πολλές και μεγάλες οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Έστειλε, όμως, το μήνυμα εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών ότι θα επιδιώξει να χτίσει και όχι να καταστρέψει, κάνοντας άνοιγμα στο μουσουλμανικό κόσμο. Μιλώντας ενώπιον δύο και πλέον εκατομμυρίων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στην καρδιά της Ουάσιγκτον, ο Ομπάμα απέδωσε τη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση μεταξύ άλλων και στην ανευθυνότητα και απληστία παραγόντων της αγοράς. Μάλιστα, περνά αμέσως στην πράξη, καθώς σήμερα κιόλας θα συζητήσει με τους οικονομικούς του συμβούλους το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας. Εξάλλου, μνημόνιο του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Ραμ Εμανιουελ ζητεί από ομοσπονδιακές υπηρεσίες και υπουργεία να σταματήσουν όλες τις ρυθμίσεις εκκρεμών υποθέσεων έως ότου ολοκληρωθεί ο νομικός και πολιτικός τους έλεγχος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των στρατοδικείων του διαβόητου Γκουαντάναμο για 4μηνη διακοπή της λειτουργίας του.

    Εντολή για διακοπή λειτουργίας των στρατοδικείων του Γκουαντάναμο

    Σε μία ιστορική ομιλία του ενώπιον δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων για τολμηρή και ταχεία δράση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, για μια καινούργια αρχή στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον μουσουλμανικό κόσμο και αποχώρηση από το Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά στο Γκουαντάναμο, λίγες μόλις ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των στρατοδικείων του Γκουαντάναμο να ζητήσουν από τους στρατιωτικούς δικαστές 120ήμερη διακοπή της λειτουργίας των δικαστηρίων ως προς την εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων των κρατουμένων εκεί που κατηγορούνται για τρομοκρατία .

    "Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στον νεο-ορκισθέντα πρόεδρο και την κυβέρνησή του να επανεξετάσει τη διαδικασία της στρατιωτικής επιτροπής, γενικότερα, και τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των στρατιωτικών επιτροπών, ειδικότερα, ο υπουργός Αμυνας, κατόπιν εντολής του προέδρου, έδωσε οδηγίες στον επικεφαλής εισαγγελέα να ζητήσει την αναστολή για 120 ημέρες όλων των εκκρεμών υποθέσεων" αναφέρει σε επιστολή του προς τους στρατιωτικούς δικαστές ο εισαγγελέας Κλέι Τράιβετ.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα έχει δεσμευθεί για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο, σύμβολο της κακοποίησης των κρατουμένων και της επιβολής κράτησης χωρίς την απαγγελία κατηγοριών υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους.

    Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνήγοροι των στρατιωτικών δικαστηρίων έχουν απευθύνει εκκλήσεις προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να διακόψει τη λειτουργία των ειδικών δικαστηρίων, που είναι γνωστά ως στρατιωτικές επιτροπές, και να παραπέμψει στα τακτικά αμερικανικά δικαστήρια τις εκκρεμείς υποθέσεις.

    Περί τους 245 κρατούμενοι παραμένουν στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο που άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο 2002. Η κυβέρνηση Μπους είχε δηλώσει ότι σχεδίαζε την παραπομπή 80 κρατουμένων σε δίκη για εγκλήματα πολέμου, αλλά μόνον τρεις διαδικασίες δίωξης έχουν ολοκληρωθεί.

    Στο μεταξύ, η Γερουσία, υπό την προεδρία των Δημοκρατικών, άρχισε να επικυρώνει με ομόφωνες ψηφοφορίες τα μέλη της νέας κυβέρνησης Ομπάμα. Σήμερα θα εγκριθεί ο διορισμός της Χίλαρι Ρόντμαν Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών και αύριο του Τίμοθι Γκάιντερ, στο υπουργείο Οικονομικών.

    Συγχαρητήρια από τους Άραβες ηγέτες

    Οι Άραβες ηγέτες έστειλαν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στο νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εκφράζοντας την ελπίδα για μια νέα εποχή, ζητώντας του να εργαστεί για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και έδωσαν έμφαση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

    Από την πλευρά του, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Νέλσον Μαντέλα χαιρέτισε το "μήνυμα ελπίδας" που έφτασε στον Λευκό Οίκο και τόνισε ότι συμμερίζεται "την αγαλλίαση και τον ενθουσιασμό των Αφρικανών μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Μαντέλα, πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, σε μήνυμά του προς τον Ομπάμα χαρακτηρίζει "ιστορική στιγμή" την ορκωμοσία του.

    Ο αμερικανικός τύπος χαιρετίζει μια ιστορική ημέρα.

    "Πρόεδρος Ομπάμα": οι δύο αυτές λέξεις πλαισίωναν πολλές ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων το βράδυ της Τρίτης, της ημέρας της ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που ομόφωνα χαρακτηρίζεται ιστορική.

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα υπόσχεται μια ανανεωμένη Αμερική" σύμφωνα με τους New York Times, που χαιρέτισαν "μια ιστορικής σημασίας στιγμή". Οπως και όλα τα αμερικανικά έντυπα, η εφημερίδα αφιερώνει ειδική έκδοση στην ηλεκτρονική της σελίδα στην άνοδο στην εξουσία του πρώτου μαύρου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η εφημερίδα επέλεξε ως κεντρική φωτογραφία την πορεία του προεδρικού ζεύγους στην Πενσιλβάνια Αβενιου αμέσως μετά την τελετή της ορκωμοσίας.

    Οι Los Angeles Times επέλεξαν τη φωτογραφία της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο, με τον Μπάρακ και τη Μισέλ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του Τζιλ να αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους κατά την αναχώρησή του για το Τέξας.

    "Power Walk", με τη διπλή μετάφραση "Δυναμική πορεία" ή "Πορεία προς την εξουσία", είναι ο τίτλος της New York Post που συνοδεύει τη φωτογραφία του προεδρικού ζεύγους στην Πενσιλβάνια Αβενιου.

    "Πρόεδρος Ομπάμα" είναι ο τίτλος των ηλεκτρονικών εκδόσεων των Los Angeles Times και της Chicago Tribune, η οποία αναφέρεται σε "Μια νέα εποχή ευθύνης", ένα από τα δυνατά σημεία της ομιλίας του Μπάρακ Ομπάμα μετά την ορκωμοσία του.

    Η Chicago Tribune αναφέρει ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του αμερικανού προέδρου μπορεί να ερμηνευθεί ως δριμεία κριτική της οκταετούς διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

    Η Washington Post δίνει ήδη έμφαση στις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος όταν θα έχουν τελειώσει οι εορτασμοί και θα εγκατασταθεί αύριο στο Οβάλ Γραφείο. "Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικές", είναι ένας από τους τίτλους της εφημερίδας, σε μία ακόμη ευθεία αναφορά στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.

    Η Wall Street Journal σημειώνει ότι ο Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε "ενότητα εν μέσω των καταιγίδων του πολέμου και της ύφεσης", ενώ η San Francisco Chronicle επέλεξε να προβάλει την "έμπνευση και την σεμνότητα" που επέδειξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μπάρακ Ομπάμα: "Ο τόνος που αρμόζει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς".

    Η εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο προβάλλει επίσης σειρά φωτογραφιών από ένα "χάπενινγκ" στο Σαν Φρανσίσκο, όπου όλες οι πινακίδες της οδού Μπους καλύφθηκαν τη χθεσινή νύκτα από αυτοκόλλητα με το όνομα του Ομπάμα.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο

    BBC: Economy and war on Obama's agenda

    Είδηση: 17964

    [03] Μπλόκα από Έβρο έως Κρήτη

    Κοινωνία

    Κρίσιμες οι σημερινές συναντήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους των αγροτών, για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης συναντάται στις 12 το μεσημέρι με βουλευτές και εκπροσώπους αγροτών από τη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ το απόγευμα ακολουθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία αγροτών από τα μπλόκα της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, της Λάρισας και της Μαγνησίας. Αναστολή των κινητοποιήσεών τους ενόψει της συνάντησης με τον Υπουργό, αποφάσισαν οι αγρότες του Ηρακλείου και του Λασιθίου με αποτέλεσμα στις 12 μμ θα λήξει η κατάληψη της πίστας του αερολιμένα "Νίκος Καζαντζάκης", στο Ηράκλειο. Εξάλλου να αφήσουν ανοιχτή για δύο ώρες, την εθνική οδό στα Τέμπη αποφάσισε το συντονιστικό των αγροτών που μετέχει στο μπλόκο, ώστε να απεγκλωβιστούν αποκλειστικά οι νταλίκες που μεταφέρουν προϊόντα, βρίσκονται ήδη στα Τέμπη. Αποκλεισμένα είναι και τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής από αγρότες της Δράμας και των Σερρών.

    Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας έξω από τη Λάρισα και στις Μικροθήβες στη Μαγνησία. Κλειστή η εθνική οδός και στο Κάστρο Βοιωτίας και στην Αλαμάνα Φθιώτιδας. Έτσι η κυκλοφορία διεξάγεται από Δομοκό-Νέο Μοναστήρι-Φάρσαλα-Ελασσόνα-Κοζάνη. Κατά διαστήματα κλείνουν οι κομβόι στη Νέα Χαλκηδόνα και στην Τρίγλια Χαλκιδικής, στα Γιαννιτσά, στο Μαυρονέρι Κιλκίς, στο Αντίγονο Φλώρινας και στο Στρυμόνα Σερρών.

    Αλληλέγγυο στις κινητοποιήσεις των αγροτών, δηλώνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά τους καλεί να μην προχωρούν σε ενέργειες που αποβαίνουν σε βάρος του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου.

    Ένταση της πάλης των αγροτών, ζήτησε το ΚΚΕ, ενώ τη στήριξή του στους αγώνες τους διακήρυξε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 17966

    [04] Έρευνες σε Μεσόγεια και Βοιωτία

    Κοινωνία

    Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται κάθε στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου. Η αστυνομία εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή και τα βίντεο που έστελναν οι απαγωγείς στη σύζυγο του εφοπλιστή. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας και της Κορινθίας, ενώ οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος που οργάνωσε την απαγωγή είναι άτομο το οποίο τους έχει απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν.

    Αίσιο τέλος

    Συγκινημένος από το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για τη δραματική περιπέτειά του εμφανίστηκε ο κ. Παναγόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης, σχεδόν 12 ώρες μετά το αίσιο τέλος της οκταήμερης ομηρίας του.

    Οι απαγωγείς τον απελευθέρωσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σε πάρκινγκ στην λεωφόρο Αθηνών μεταξύ Σκαραμαγκά και Δαφνίου, όπου εντοπίστηκε από περιπολικό και στη συνέχεια τον παρέλαβε η σύζυγός του.

    Αν και υπήρξε φειδωλός στην αποκάλυψη λεπτομερειών για τις συνθήκες της κράτησης του, επισήμανε ότι οι απαγωγείς του φέρθηκαν καλά και φρόντισαν για τα φάρμακά του.

    Είδηση: 17971

    [05] Δικαστική αναγνώριση πτυχίου από κολέγιο

    Κοινωνία

    Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ίσως οδηγήσει και σε ακαδημαϊκή αναγνώριση των ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η απόφαση δικαιώνει κολέγιο που συνεργάζεται με το γαλλικό πανεπιστήμιο " Ρaris XIII" και καλεί το ΔΟΑΤΑΠ -πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ- να προβαίνει στην αναγνώριση και τέτοιου είδους τίτλων σπουδών. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας δεν γίνεται κανένα σχόλιο για την απόφαση, πριν αυτή σταλεί στους αρμόδιους.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8Σχετικά άρθρα: Την Δευτέρα το πόρισμα

    Είδηση: 17973

    [06] Ελαφρά άνοδο για το πετρέλαιο

    Ειδήσεις

    Ελαφρά άνοδο καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, χωρίς όμως η αγορά να έχει σαφή προσανατολισμό. Στις πρωινές συναλλαγές η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου κατέγραφε άνοδο κατά 58 σεντς στα 41,42 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ ήταν επίσης αυξημένη κατά 26 σεντς στα 43,88 δολάρια το βαρέλι. "Η αγορά δεν έχει σαφή προσανατολισμό και θα αυτό θα κρατήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα" εκτιμά ο Κεν Χασεγκάουα, αναλυτής της Newedge Japan.

    Είδηση: 17967

    [07] Παράθυρο επικοινωνίας η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου

    Με τη φράση "Η αλλαγή έφθασε στην Αμερική" υποδέχεται πλέον τους χρήστες η ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου whitehouse.gov, όπου δίνεται η υπόσχεση στους επισκέπτες της ότι "θα ανοίξει ένα παράθυρο για όλους τους Αμερικανούς που ενδιαφέρονται για τις υποθέσεις της κυβέρνησης". Η νέα ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου θα είναι "ο τόπος όπου ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του θα μπορούν να συνδέονται με τη χώρα και τον κόσμο" αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο blog της ιστοσελίδας whitehouse.gov του Μέισον Φίλιπς, του διευθυντή νέων μέσων του Λευκού Οίκου.

    "Το whitehouse.gov δεν είναι παρά η αρχή των προσπαθειών της νέας κυβέρνηση για τη διεύρυνση της παρουσίας της στο διαδίκτυο" γράφει ο Φίλιπς, υπενθυμίζοντας ότι το διαδίκτυο έπαιξε ρόλο-κλειδί στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάρακ Ομπάμα.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικοινωνία του Λευκού Οίκου μέσω των νέων μέσων θα είναι προσηλωμένη στην "διαφάνεια", την "επικοινωνία" και τη "συμμετοχή".

    Υπόσχεται καθημερινή ανανέωση του περιεχομένου της και ενθαρρύνει τους χρήστες να εγγραφούν και να στέλνουν τις ιδέες τους μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    "Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευθεί να κάνει την κυβέρνησή του την πιο διαφανή και την πιο ανοικτή στην ιστορία και το whitehouse.gov θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στην εκπλήρωση της υπόσχεσης αυτής" γράφει ο Μέισον Φίλιπς, εξηγώντας ότι τα προεδρικά διατάγματα θα δημοσιεύονται στη σελίδα του Λευκού Οίκου, μαζί με το πρόγραμμα του Μπάρακ Ομπάμα και διάφορες χρήσιμες πληροφορίες, που θα προορίζονται κυρίως για τα παιδιά.

    Είδηση: 17969

    [08] Συνάντηση Μπακογιάννη-Λαβρόφ στη Μόσχα

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Με συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση της παρουσίας των παρατηρητών στη Γεωργία και με τον ρόλο του "έντιμου μεσολαβητή" η ελληνική προεδρία στον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εγκαινιάζει τις αποστολές της στο εξωτερικό με την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στη Μόσχα. Η ελληνική πρόταση, για την παραμονή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Γεωργία, για τους οποίους η εντολή έληξε στις 31 Δεκεμβρίου , θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει η κυρία Μπακογιάννη με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ το μεσημέρι. Όλοι συμφωνούν ότι οι παρατηρητές πρέπει να παραμείνουν τόσο για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και για τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά χρειάζεται έντονη προσπάθεια και πολιτική βούληση προκειμένου να επιτευχθεί μια φόρμουλα, που να επιτρέπει και στις δύο εμπλεκόμενες χώρες , τη Ρωσία και τη Γεωργία, να διατηρήσουν τις βασικές τους θέσεις, αλλά και να γίνει αποδεκτή και από τα 56 κράτη του Οργανισμού, καθώς απαιτείται ομοφωνία.

    Η Ελλάδα αξιοποιώντας το διάστημα των δύο μηνών κατά το οποίο η δύναμη του ΟΑΣΕ μπορεί να παραμείνει άτυπα εκεί, καθώς και τον ρόλο "του έντιμου συνομιλητή" θα επιχειρήσει να επιτύχει τη συναίνεση όλων των μελών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Η ρωσική πλευρά επιδιώκει την παρουσία των παρατηρητών του ΟΑΣΕ όχι μόνο στην Τιφλίδα αλλά στο Τσχινβάλ (νότια Οσετία), θέλοντας να ληφθούν υπόψη οι "νέες πραγματικότητες" που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο του Αυγούστου.

    Ψηλά στην ατζέντα των δύο Υπουργών Εξωτερικών θα βρεθεί και η πρόταση των προέδρων Μεντβένεφ - Σαρκοζί για τη λεγόμενη "νέα αρχιτεκτονική πανευρωπαϊκής ασφάλειας" , η οποία κατά την πρώτη "κρούση" της υπουργικής συνόδου του Ελσίνκι τον Δεκέμβριο, έτυχε ψυχρής υποδοχής από την αμερικανική πλευρά , με το επιχείρημα ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια καλύπτεται από τους υπάρχοντες οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

    Η ελληνική προεδρία ωστόσο υπό το φως της νέας αμερικανικής ηγεσίας, θα επιδιώξει την προώθηση του διαλόγου για τη νέα ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς υπάρχει η γενική εκτίμηση ότι έχουν υπεισέλθει νέες ορίζουσες για τον αναπροσδιορισμό της, όπως η πτώση του σοβιετικού μπλοκ και η παγκοσμιοποίηση.

    Η ελληνική προεδρία στοχεύει να προχωρήσει στο διάλογο αυτό βήμα προς βήμα ξεκινώντας από το επίπεδο των μονίμων αντιπροσώπων στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη και αν αυτός ο διάλογος αποφέρει αποτελέσματα να αναβαθμιστεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, υψηλών αξιωματούχων και με απώτερη προσδοκία μια Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών ή ακόμη και Αρχηγών Κρατών στην Αθήνα.

    Η Υπουργός Εξωτερικών έχει σκοπό να ολοκληρώσει τον κύκλο των επισκέψεών της στις χώρες του ΟΑΣΕ, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών ως τον Μάρτιο, προκειμένου να διερευνήσει τη δυναμική που διαμορφώνεται στον Οργανισμό , το μόνο Φόρουμ στο οποίο συστεγάζονται Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία σε σύνολο 56 συμμετεχόντων κρατών και Φόρουμ του οποίου η σημασία αναδείχθηκε μετά τον πόλεμο του Αυγούστου στη Γεωργία.

    Η κ. Μπακογιάννη έχει καταστήσει επίσης σαφές ότι είναι διατεθειμένη ως κοινοβουλευτικός, να εργαστεί για την αρμονική συνεργασία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και του ODIHR για την παρακολούθηση των εκλογικών διαδικασιών οι οποίες το 2009, δηλαδή στο διάστημα της ελληνικής προεδρίας, στις χώρες του ΟΑΣΕ αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20.

    Στο τραπέζι των συνομιλιών με τον κ. Λαβρόφ η κυρία Μπακογιάννη θα συζητήσει και σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος με πρωτεύον τα ενεργειακά. Η Ελλάδα είναι, και αυτό θα τονιστεί από ελληνικής πλευράς, παράδειγμα προς μίμηση χώρας που διαφοροποιεί τις πηγές της , τους δρόμους και τους προμηθευτές της στην ενέργεια εναρμονιζόμενη με την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική με αποτέλεσμα να είναι μια από τις ελάχιστες χώρες η οποία δεν αντιμετώπισε πρόβλημα εφοδιασμού στην πρόσφατη κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας.

    Είδηση: 17970

    [09] Γάζα: Αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, όπως ανακοίνωσε το πρωί πηγή του ισραηλινού στρατού. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος χθες το μεσημέρι πέρασε από το Ισραήλ στη Γάζα, απηύθυνε δραματική έκκληση προς το Ισραήλ και τη Χαμάς για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό της εύθραυστης εκεχειρίας. Για σήμερα Τετάρτη, η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ έχει καλέσει την αρχηγό της ισραηλινής διπλωματίας Τζίπι Λίβνι για μια συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους της της ΕΕ -με στόχο να ενδυναμωθεί η εκεχειρία στη Γάζα και να επιδιωχθεί η εκ νέου δρομολόγηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 17965


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 January 2009 - 9:55:18 UTC