Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν στα μπλόκα
  • [02] Έκκληση για ασφάλεια των τροφίμων
  • [03] Νεκροί και καταστροφές από την κακοκαιρία
  • [04] Διπλωματικός πυρετός
  • [05] Κλειστός ο σταθμός του Θησείου
  • [06] Συγνώμη λάθοςβ¦
  • [07] Συνεχίζεται διεθνώς η οικονομική κρίση
  • [08] Ο Μοράλες κήρυξε «την επανίδρυση της Βολιβίας»

    [01] Παραμένουν στα μπλόκα

    Κρίσιμη συνάντηση με το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών θα έχει το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την κατανομή [εξειδίκευση] των 500 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.Αυτό δήλωσε ο κ. Χατζηγάκης μετά από σύσκεψη που είχε εχθές με εκπροσώπους αγροτών από πολλά μπλόκα από όλη τη χώρα [Τέμπη, Μικροθήβες, Γιαννιτσά, Προμαχώνα, κ.ά.].Οι εκπρόσωποι των αγροτών δήλωσαν ότι δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα τους και γι' αυτό συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Σε αυτήν την απόφαση ο κ. Χατζηγάκης απάντησε επισημαίνοντας ότι πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.Μετά την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των αγροτών, πρόσθεσε, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν άλλο κλειστοί οι δρόμοι.Γι' άλλη μία φορά επεσήμανε ότι το πακέτο ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος δεν αλλάζει. Μένουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσόν αυτό δεν συνδέεται με καμία άλλη παροχή [π.χ. αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, επιδοτήσεις, κ.ά.].Ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ακόμη ότι έγινε δεκτή η πρόταση των αγροτών για συζήτηση θεσμικών θεμάτων που αφορούν τους αγρότες και στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως ενεργοποιεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

    Τα μπλόκα παραμένουν στο Κάστρο, στην Αλαμάνα, στις Μικροθήβες, στη Νίκαια Λαρίσης, αλλά και στα Τέμπη.Στην Κρήτη υπάρχει αγροτικό μπλόκο μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ οι αγρότες της Πελοποννήσου έχουν προειδοποιήσει ότι σήμερα θα κλείσουν τον Ισθμό της Κορίνθου.Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων, αλλά και στα «Πράσινα Φανάρια» στα ανατολικά της πόλης, προς το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».Οι αγρότες συγκεντρώνουν τρακτέρ και στη διασταύρωση της Λητής στα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης.

    Η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών παραμένει αποκομμένη από τα μπλόκα των αγροτών στα Τέμπη, στις Μικροθήβες, στη Νίκαια της Λαρίσης, αλλά και στο Κάστρο της Βοιωτίας.Μπλόκο των αγροτών υπάρχει στην Τσαριτσάνη, στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας - Κατερίνης.Κινητικότητα των αγροτών παρατηρείται και στο Δάμασι, κοντά στον Τίρναβο, ενώ περιστασιακά οι αγρότες κλείνουν το δρόμο στο Γερακάρι Αγιάς.Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, του Κιλκίς, στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, καθώς και στον κόμβο της Τρίγλιας, στο νομό της Χαλκιδικής.Στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, κλειστοί παραμένουν οι συνοριακοί σταθμοί του Προμαχώνα στις Σέρρες, αλλά και των Ευζώνων και της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς.

    Οι αγρότες επιτρέπουν κατά διαστήματα τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.Επίσης, αποκλεισμένα παραμένουν το τελωνείο της Εξοχής στο νομό Δράμας, αλλά και τα τελωνεία των Κήπων και του Ορμενίου στο νομό Έβρου.Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν στον κόμβο του Στρυμόνα, στον κόμβο της Χρυσούπολης, αλλά και στις εξόδους της πόλης της Κομοτηνής.Επίσης, οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο τους στην Κουλούρα Ημαθίας, επί της Εγνατίας Οδού, προκαλώντας πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων από το Κλειδί Ημαθίας προς τη Βέροια.Οι αγρότες έχουν κινητοποιηθεί και στο νομό της Κοζάνης, καθώς έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος ΑΕΒΕΛ του δρόμου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, αλλά και στη γέφυρα των Σερβίων, στο δρόμο Κοζάνης - Λάρισας.

    Να μην ξεπεράσουν το σημείο που δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνία, κάλεσε τους αγρότες, σε επισκέψεις του στα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος.

    Το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως η κυβέρνηση, αφού δεν έπεισε τους αγρότες με τα πρόχειρα μέτρα που εξήγγειλε, επιχειρεί τώρα να στρέψει εναντίον τους τις άλλες κοινωνικές ομάδες.

    Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει, εμπαίζοντας τους αγρότες, σχολίασε και ο Συνασπισμός, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και χαρακτήρισε επί μέρους διαφορές το διαφορετικό πλαίσιο αιτημάτων που θέτουν τα κατά περιοχές αγροτικά μπλόκα.

    Είδηση: 18151

    [02] Έκκληση για ασφάλεια των τροφίμων

    Ειδήσεις

    Έκκληση για ένα νέο στόχο προς την κατεύθυνση της ασφάλειας των τροφίμων απηύθυναν ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο, ενόψει της διήμερης παγκόσμιας διάσκεψης για την επισιτιστική κρίση που αρχίζει σήμερα στη Μαδρίτη, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι η βοήθεια για την αγροτική ανάπτυξη έχει ελαττωθεί βαθμηδόν τα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά της, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως - παρά την μείωση της τιμής των τροφίμων - εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υποφέρουν από την αστάθεια στις τιμές.

    "Αυτό που συνήθως τείνουμε να λησμονούμε κατά τις τελευταίες δεκαετίας είναι πως υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στην επάρκεια τροφίμων σε χαμηλή τιμή και τις κρίσιμες σιτοδείες, που καταλήγουν σε λιμούς" τονίζουν οι δύο ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν".

    Επιμένοντας ιδιαίτερα στο "δικαίωμα στην διατροφή", οι Μπαν και Θαπατέρο εκφράζουν την ελπίδα τους πως, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η σύνοδος της Μαδρίτης θα καταλήξει σε συγκεκριμένα σχέδια για τη μείωση του επισιτιστικού προβλήματος και στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων.

    Την ίδια ώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πως, παρά την μείωση της τιμής των τροφίμων, εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εξακολουθεί να υποφέρει από την αστάθεια στις τιμές.

    "Οι τιμές στα τρόφιμα, σε συνδυασμό με την χρηματοοικονομική κρίση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν τις δυσκολίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο" τόνισε η διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Νγκόζι Οκόνζο-Ιουεάλα, η οποία θα συμμετάσχει μαζί μ' αντιπροσώπους από 95 χώρες στη διάσκεψη που συγκάλεσε η ισπανική κυβέρνηση για να καθορισθούν οι δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του FAO για την επισιτιστική κρίση στη Ρώμη τον Ιούνιο του 2008. Συγκεκριμένα, οι χώρες μέλη του FAO είχαν συμφωνήσει να μειώσουν έως το 2015 στο μισό τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα, όμως δεν είχαν συνδυάσει την υπόσχεσή τους με συγκεκριμένες κι επαρκείς οικονομικές παροχές.

    "Αναμένουμε πως η μεγάλη αστάθεια στις τιμές των τροφίμων θα συνεχισθεί και πως οι πτωχοί θα είναι οι σκληρότερα πληγέντες, διότι ξοδεύουν το μισό τους εισόδημα για τη διατροφή τους" τονίζει στο ανακοινωθέν της η Οκόνζο-Ιουεάλα.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει πως οι καταναλωτές δεν επωφελούνται πάντοτε από τη μείωση της τιμής στις πρώτες ύλες. Στην περίπτωση του αραβόσιτου, του οποίου η τιμή έχει πέσει παγκοσμίως κατά 32% σ' ένα τρίμηνο, στη Μομπάσα της Κένυας η τιμή για τους καταναλωτές μειώθηκε μόνον κατά 1%.

    Η Τράπεζα τονίζει πως 13 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει βοήθεια από τον περασμένο Μάιο, μέσω των κέντρων διάθεσης, των συστημάτων τροφοδοσίας και τη διάθεση σπόρων και λιπασμάτων στους μικρούς καλλιεργητές, κυρίως στο Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, τη Σομαλία, τον Νίγηρα, την Αιθιοπία και το Τόγκο.

    Άλλα 700 εκατ. δολάρια θα διατεθούν για το ίδιο πρόγραμμα στο επόμενο εξάμηνο, έπειτα από τα 500 εκατ. δολάρια, που ήδη έχουν διατεθεί.

    Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει από 4 σε 6 δισ. δολάρια το χρόνο κι έως το 2010 τα δάνεια που χορηγεί για τη γεωργία και τα τρόφιμα. Έως τον Ιούλιο, μάλιστα, προβλέπει ότι θα εγκρίνει 4 δισ. δολάρια για νέα προγράμματα, χωρίς να υπολογίζεται και το ένα δισ. δολάρια που έχει εκταμιεύσει η Διεθνής Χρηματοοικονομική Εταιρεία (IFC).

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18154

    [03] Νεκροί και καταστροφές από την κακοκαιρία

    Πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας με καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, σαρώνει τα τελευταία 24ωρα την Ευρώπη, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 19 ανθρώπους σε Ισπανία, Γαλλία και νότια Ιταλία από τις ανεμοθύελλες και τις καταιγίδες, ενώ στη ΒΑ Τουρκία χιονοστιβάδα προκάλεσε το θάνατο 10 ορειβατών, ενώ έκαναν ορειβασία στο όρος Ζιγκανά της επαρχίας Γκουμουσανέ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στη νότια Ιταλία λόγω της κακοκαιρίας, εκ των οποίων τρεις σε κατολίσθηση εδάφους που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Σαλέρνο με το Ρέτζο ντι Καλάμπρια.

    Νωρίτερα, μία γυναίκα έχασε τη ζωή της αφότου που παρασύρθηκε από τη θάλασσα ενώ περπατούσε σε παραλία της ακτής του Αμάλφι.

    Η κακοκαιρία προκάλεσε επίσης προβλήματα στις ναυτικές συνδέσεις στην νότια Ιταλία.

    Στην ανατολική Ισπανία τρεις πυρκαγιές που προκλήθηκαν ή αναζωπυρώθηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία που μαστίζει τη χώρα, τέθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής υπό έλεγχο, αφού κατέστρεψαν 11.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

    Στην Πορτογαλία, 600 άνθρωποι αποκλείστηκαν σε δρόμους, από χιόνι ή πάγο, και χρειάστηκε να τους προσφέρουν βοήθεια σωστικά συνεργεία, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

    Είδηση: 18152

    [04] Διπλωματικός πυρετός

    Συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής στο Κάιρο οι συνομιλίες μεταξύ στελεχών της Χαμάς και Αιγυπτίων αξιωματούχων, με στόχο μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ πρότεινε στους Αιγύπτιους μεσολαβητές μια 18μηνη κατάπαυση του πυρός, αλλά η Χαμάς -που ελέγχει τη Γάζα- προτάσσει κατάπαυση 12μηνης διάρκειας. Η Χαμάς πρότεινε στους Αιγύπτιους μεσολαβητές την παρουσία Τούρκων και Ευρωπαίων παρατηρητών στα συνοριακά σημεία διέλευσης, αλλά απέρριψε την παρουσία Ισραηλινών παρατηρητών. Μέλη της αντιπροσωπείας της ανέφεραν ότι σήμερα θα βρεθούν σε Γάζα και Συρία για διαβουλεύσεις με τις εκεί ηγεσίες της Χαμάς με θέμα τους όρους μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας στη βάση των μονομερών δηλώσεων για κατάπαυση του πυρός του Ισραήλ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο είπε ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει να διακινεί όπλα και να τα προωθεί στη Γάζα.

    Την ίδια ώρα στο Τελ Αβίβ, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον νέο Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή, ο Μίτσελ θα συναντηθεί επίσης την Τετάρτη στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Είδηση: 18149

    [05] Κλειστός ο σταθμός του Θησείου

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Κλειστός θα παραμείνει από τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου έως και τις 20 Μαρτίου, λόγω εργασιών, ο σταθμός του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου στο Θησείο. Ανοιχτοί οι σταθμοί "Πετράλωνα" και "Μοναστηράκι", που παρέμειναν κλειστοί το Σαββατοκύριακο. Εξάλλου, από σήμερα έως τις 13 Μαρτίου, μειώνεται η συχνότητα των δρομολογίων του ΗΣΑΠ. Για αυτό το λόγο έχει δρομολογηθεί η γραμμή 500Α από το σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά μέχρι το σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, που θα κάνει στάσεις στους σταθμούς Πειραιά, Φαλήρου, Μοσχάτου, Καλλιθέας, Ταύρου, Πετραλώνων, Θησείου, στο Μοναστηράκι και στην Ομόνοια. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 3293000.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 18148

    [06] Συγνώμη λάθοςβ¦

    Να τα γυρίσει επιχειρεί τώρα ο τούρκος ηθοποιός, Αττίλα Ολγκάτς, που προ ημερών ομολόγησε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το 1974, κατ' εντολήν του διοικητή του, σκότωσε 10 ελληνοκυπρίους αιχμαλώτους.Με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ισχυρίζεται τώρα ότι όσα είπε αποτελούν το σενάριο ταινίας που ήθελε να γυρίσει, κάτι σαν τον "στρατιώτη Ράϊαν".Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του δεν φαίνεται να γίνονται πιστευτοί, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία.

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δικαστεί ο ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς είτε ευσταθούν είτε όχι οι πρώτες του δηλώσεις με τις οποίες είχε υποστηρίξει ότι σκότωσε δέκα άτομα κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, αναφέρει σήμερα ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", Μεχμέτ Γιλμάζ.

    "Σε ποιο από τα δύο που είπε ο Ατίλα Ολγκάτς θα πιστέψουμε; Σε ποια από τις δύο εκδοχές νομίζετε ότι θα πιστέψει η παγκόσμία κοινή γνώμη; Είναι η αλήθεια ότι προσωπικά πιστεύω ότι οι πρώτες του δηλώσεις είναι παραμύθια. Ωστόσο, η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, που δεν μπορεί να εξηγηθεί με προσωπικές απόψεις" και σημειώνει ότι "θα πρέπει να γίνει σοβαρή έρευνα για το γεγονός και την περίοδο που αναφέρθηκε ο Ολγκάτς.", σημειώνει ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας.

    Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Γιλμάζ της "Χουριέτ", "εάν αυτά που είπε ο Ολγκάτς είναι αλήθεια, τότε, εκτός από τον ίδιο, θα πρέπει να δικαστούν με την κατηγορία του πολεμικού εγκλήματος και οι διοικητές του που παράβλεψαν. Εάν πάλι αποδειχθούν ψέματα τα όσα είπε, ο Ολγκάτς και πάλι πρέπει να δικαστεί, επειδή έφερε σε δύσκολη θέση την Τουρκία, ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης".

    Ο ίδιος αρθρογράφος, μία μέρα μετά τη δήλωση του ηθοποιού ότι σκότωσε δέκα άτομα, είχε γράψει στη στήλη του, ότι "αν δεν τα σκαρφίστηκε όλα αυτά, για λόγους προβολής, ο Ολγκάτς πρέπει να δικαστεί με την κατηγορία του πολεμικού εγκλήματος".

    Ο τούρκος ηθοποιός, την περασμένη Πέμπτη είχε προβάλει τον ισχυρισμό ότι σκότωσε δέκα άτομα, με πρώτο έναν αιχμάλωτο στρατιώτη κατά την εισβολή, μετά από εντολή του διοικητή του. Εν συνεχεία, είπε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και ότι πρόκειται για σενάριο ταινίας που έχει γράψει ο ίδιος.

    Είδηση: 18156

    [07] Συνεχίζεται διεθνώς η οικονομική κρίση

    Ειδήσεις

    Με πτώση ρεκόρ, για το διάστημα του τελευταίου τριμήνου, έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο.Μεικτές τάσεις επικρατούν σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.Η διεθνής οικονομική κρίση εξακολουθεί να πλήττει τις μεγάλες εταιρίες και στον κατάλογο αυτών που ανακοίνωσαν περικοπή θέσεων εργασίας, περιλαμβάνονται η "Φίλιπς", η βρετανική "Corus" και ο ολλανδικός χρηματοοικονομικός όμιλος ING.

    Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών υποχώρησαν σήμερα οι δείκτες του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, μετά από μία σειρά απογοητευτικών εταιρικών ανακοινώσεων.Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,81% και διαμορφώθηκε στις 7.682,14 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 28 Οκτωβρίου 2008.

    Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 768,28 μονάδες μειωμένος κατά 0,7%.

    Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών με τους τίτλους της Canon και της Sony να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

    H μετοχή της Honda σημείωσε πτώση κατά 1,8.

    Την περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας εντός του 2009 ανακοίνωσε ο ολλανδικός χρηματοπιστωτικός και ασφαλιστικός όμιλος ING, στο πλαίσιο προγράμματος περιστολής των δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ.

    Ο όμιλος ING «λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις των οικονομικών συνθηκών και της αγοράς που αλλάζει συνεχώς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, η ΙNG κατέγραψε καθαρές απώλειες 1 δισ. ευρώ το 2008.Παράλληλα, ανακοίνωσε την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου Μισέλ Τίλμαντ εξ αιτίας «εκτάκτων εξελίξεων τους τελευταίους μήνες και δεδομένης της προσωπικής του κατάστασης».

    Ο ολλανδικός χρηματοοικονομικός όμιλος ING ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση 7.000 θέσεων εργασίας, σε όλον τον κόσμο, μέσα στο 2009 στο πλαίσιο σχέδιο για την μείωση των εξόδων του κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ.Ο όμιλος ING "λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις των οικονομικών συνθηκών και της αγοράς που αλλάζει συνεχώς", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ομίλου.

    Είδηση: 18155

    [08] Ο Μοράλες κήρυξε «την επανίδρυση της Βολιβίας»

    Ο πρόεδρος Έβο Μοράλες κήρυξε «την επανίδρυση της Βολιβίας» ύστερα από την δια δημοψηφίσματος έγκριση του νέου Συντάγματος, το οποίο «θέτει τέλος στο αποικιακό κράτος», τόνισε ο ίδιος σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.«Σήμερα γίνεται η επανίδρυση της Βολιβίας, είναι το τέλος του αποικιακού κράτους. Τερματίζεται η εσωτερική κι εξωτερική αποικιοκρατία», τόνισε ο πρώτος αυτόχθων Πρόεδρος στο κράτος των Άνδεων.«Χάρις στην συνείδηση του λαού της Βολιβίας, σήμανε το τέλος στη μεγάλη ιδιοκτησία και στους μεγαλοκτηματίες», πρόσθεσε ο Μοράλες, μιλώντας από τον εξώστη του προεδρικού μεγάρου στη Λα Πας.

    Το νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε από τον λαό της χώρας με ποσοστό 58,3%, έναντι 41,7%, όπως μετέδωσε εχθές το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΤΒ, ενώ ο ανταγωνιστικός του σταθμός Unitel εκτιμά το αντίστοιχο ποσοστό του ΝΑΙ στο 60%, έναντι 40% του ΟΧΙ.

    Οι υποστηρικτές του νέου Συντάγματος πλειοψηφούν στην πρωτεύουσα Λα Πας και στις επαρχίες Ορούρο [κέντρο], Ποτόσι [νοτιοδυτικά], Κοτσαμπάμπα [κέντρο], ορεινές περιοχές που παραδοσιακά στηρίζουν τον Μοράλες.Στις άλλες πέντε επαρχίες, μεταξύ αυτών και η επαρχία της Σάντα Κρους [που αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα της χώρας], το ΟΧΙ στο νέο Σύνταγμα υπερτερεί με διαφορά.

    Ανυπακοή στο νέο ΣύνταγμαΗ κυβερνήτης, ινδιάνικης καταγωγής, της βολιβιανής επαρχίας Τσουκισάκα Σαβίνα Κουέγιαρ κάλεσε χθες τους κατοίκους σε ανυπακοή στο νέο Σύνταγμα της χώρας, που μόλις εγκρίθηκε σε εθνικό επίπεδο έπειτα με δημοψήφισμα από το 58% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.«Ανυπακοή! Ανυπακοή!» φώναξε η κυβερνήτης ενώπιον χιλιάδων αντιπάλων του Προέδρου Έβο Μοράλες, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία των Όπλων του Σούκρε στην ομώνυμη τοπική πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΤΒ, η επαρχία Τσουκισάκα απέρριψε με οριακή διαφορά το Σύνταγμα, που παρουσίασε ο αρχηγός του κράτους.

    Το περασμένο έτος, η κυβέρνηση της Τσουκισάκα ήλθε σε ρήξη με τον Μοράλες, αξιώνοντας το Σούκρε να επανέλθει ως πρωτεύουσα της χώρας, καθεστώς που έχασε τον 19ο αιώνα, έπειτα από εμφύλιο πόλεμο.

    Είδηση: 18153


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 January 2009 - 10:19:20 UTC