Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζοφερό το 2009 για ανάπτυξη και εργασία
  • [02] Τσουχτερά πρόστιμα σε τράπεζες
  • [03] Ένταση στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ
  • [04] Ρωσία: Αναστέλλει το σχέδιο ανάπτυξης πυραύλων Iskander στο Καλίνινγκραντ
  • [05] Παγκόσμια περιοδεία του Σπρίνγκστιν την Άνοιξη
  • [06] Επιτυχής η ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού
  • [07] Οι αγελάδες με όνομα παράγουν περισσότερο γάλα
  • [08] Επιτροπή Ενέργειας: Πόρισμα για ένταξη στην πυρηνική ενέργεια της Ελλάδας
  • [09] Αγόρασε μεταχειρισμένο MP3 με απόρρητες πληροφορίες των ΗΠΑ
  • [10] Το αλκοόλ βελτιώνει τη σεξουαλική επίδοση των ανδρών
  • [11] ΕΕ: Χρηματοδότηση και της Ελλάδας για ευρυζωνικές υποδομές
  • [12] Κόντρα για επίδομα θέρμανσης και ανέργους
  • [13] Ανακαλούνται 1.35 εκατομ. αυτοκίνητα Toyota παγκοσμίως
  • [14] Συνάντηση Σιούφα βΥΠΕΞ του Ιράκ
  • [15] Από 14/2 το Μετρό ως την Εθνική Άμυνα
  • [16] Προσφυγή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    [01] Ζοφερό το 2009 για ανάπτυξη και εργασία

    Ειδήσεις

    Την ασθενέστερη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει για το 2009 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί στο 0,5% το 2009. Ως αποτέλεσμα της ύφεσης η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), προειδοποιεί την ίδια ώρα ότι μέσα στο τρέχον έτος ενδέχεται να χαθούν 51 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

    Αναθεώρηση προς τα κάτω όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ, προβλέποντας ασθενή ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% για το 2009 από 2,2% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη του το Νοέμβριο του 2008.

    Παράλληλα προειδοποίησε ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού και κάλεσε τι;ς τράπεζες να απομακρύνουν τα τοξικά επενδυτικά προϊόντα που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην κρίση από την αγορά.

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι το Ταμείο θα πιεστεί αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά αιτήματα για δάνεια από χώρες που η οικονομία τους κινδυνεύει από τις πηγές του, και ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο αν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της δε συντονιστούν πιο στενά.

    Την ίδια ώρα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) προειδοποιεί ότι 51 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενδέχεται να χαθούν παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2009, ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία έχει μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση όσον αφορά την απασχόληση.

    Σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο της υπηρεσίας του ΟΗΕ, η φετινή χρονιά ενδέχεται να ολοκληρωθεί με 18 εκατομμύρια περισσότερους ανέργους από ό,τι στα τέλη του 2007, με το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

    Το πλέον πραγματιστικό σενάριο προβλέπει ότι επιπλέον 30 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν φέτος τη δουλειά τους εάν η χρηματοοικονομική αναταραχή επιμείνει καθ' όλη τη διάρκεια του 2009, ωθώντας το ποσοστό ανεργίας στο 6,5%, από 6% το 2008 και 5,7% το 2007.

    Το πλέον απαισιόδοξο σενάριο το οποίο περιγράφεται στην έκθεση κάνει λόγο για ενδεχόμενες απώλειες επιπλέον 51 εκατομυρίων θέσεων εργασίας το 2009, ανεβάζοντας το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας στο 7,1%.

    Οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας θα σημειωθούν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, εκτιμά η υπηρεσία του ΟΗΕ και προτρέπει τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν τα προγράμματα για την ανεργία και την υγειονομική ασφάλιση για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντέξουν στην κρίση.Σε ύφεση εισήλθε η Ισπανία, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της σημείωσε πτώση σε δύο διαδοχικά τρίμηνα, σύμφωνα με μια εκτίμηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ισπανίας.

    Το ισπανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2007, αναφέρει η Τράπεζα της Ισπανίας στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο της.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η επιτροπή οικονομικών της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε πακέτο 522 δισεκατομμυρίων δολαρίων με απαλλαγές φόρων και δαπανών που στοχεύουν στην ώθηση της οικονομίας και την επαγγελματική ανάπτυξη για την ανατροπη της καθοδικής πορείας των οικονομικών.

    Το μέτρο θα συνδυαστεί με ένα πακέτο δαπανών 365,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Επιτροπή Εγκρίσεων της Οικονομίας, πριν από την εξέταση της έγκρισης μέσα στις επόμενες μέρες του νομοσχεδίου συνολικά 887 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το σύνολο του σώματος της Γερουσίας.

    Στην Ιαπωνία η γιγαντιαία ιαπωνική εταιρία ηλεκτρονικών Panasonic Corp. πιθανότατα θα ανακοινώσει την ετήσια απώλεια κερδών της για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, γράφει σήμερα η επιχειρηματική ημερήσια εφημερίδα Nikkei.

    Η εταιρία ηλεκτρονικών, αναμένεται να ανακοινώσει απώλειες καθαρών κερδών ύψους 100 δισεκατομμυρίων γιεν, που προκλήθηκαν από την αύξηση των δαπανών αναδιάρθρωσης, την πτώση των τιμών στα ηλεκτρονικά και την αύξηση της τιμής του γιεν έναντι του δολαρίου.

    Μέσα σε αυτό το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον ξεκινούν σήμερα στο Νταβός οι εργασίες του 39ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στο Φόρουμ αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 40 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων απ' όλο τον κόσμο - αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο έτος - ενώ κεντρικό θέμα θα αποτελέσει η αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

    Είδηση: 18273

    [02] Τσουχτερά πρόστιμα σε τράπεζες

    Ειδήσεις

    Τσουχτερά πρόστιμα ύψους 10,2 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος 17 τραπεζών επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης γιατί δεν απάλειψαν τον καταχρηστικό όρο που αφορά στην παράνομη προμήθεια υπέρ των τραπεζών στις αναλήψεις μετρητών με πιστωτική κάρτα. Για μια ακόμη φορά ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος έστειλε αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες να θέσουν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

    Είδηση: 18268

    [03] Ένταση στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ

    Κοινωνία

    Ένταση και επεισόδια περιορισμένης έκτασης, μεταξύ αστυνομικών και απεργών σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όταν αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ προσπάθησε να μπει στο υπουργείο για να επιδώσει ψήφισμα των απεργών. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους ΟΤΑ, πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη της βάρδιας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το ταμείο τους. Το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου και διαδήλωσαν με κεντρικό αίτημα την άμεση καταβολή συντάξεων και εφάπαξ, καθώς και την οικονομική ενίσχυση του ταμείου τους. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, κατήγγειλε τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, που έκρινε ως παράνομη και καταχρηστική την απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "επιστρέφει τους εργαζόμενους σε μαύρες μέρες αυταρχισμού, την ίδια ώρα που με ευθύνη της βυθίζεται το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων".

    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Ο πρόεδρος των συνταξιούχων, Παναγιώτης Βαβουγιός, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόνισε πως "χάσαμε τους γιατρούς, χάσαμε τα φάρμακα, ο ΟΠΑΔ από το καλύτερο ταμείο κατάντησε το χειρότερο".

    Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

    Μετά τη χθεσινή πρωτόγνωρη απόφαση του Πρωτοδικείου που πάρθηκε μετά από αγωγή της Κυβέρνησης και αποφάσισε ουσιαστικά ότι είναι παράνομο το δικαίωμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να προκηρύσσει απεργίες στο δημόσιο τομέα, τη σκυτάλη του αυταρχισμού πήραν σήμερα οι δυνάμεις της καταστολής. Η αναίτια, απρόκλητη και βάναυση επίθεση των ΜΑΤ έξω από το Υπουργείο Οικονομίας με χημικά και γκλόπς κατά των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων και της διοίκησης της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποτελεί πρωτοφανή επίθεση στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Η αυταρχική συμπεριφορά δεν πρόκειται να κάμψει τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων στο Δημόσιο που παλεύουν για να έχουν σύνταξη, εφάπαξ, γιατρούς και φάρμακα.

    Είδηση: 18272

    [04] Ρωσία: Αναστέλλει το σχέδιο ανάπτυξης πυραύλων Iskander στο Καλίνινγκραντ

    Ειδήσεις

    Η Ρωσία ανέστειλε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων Iskander στο έδαφος του Καλίνινγκραντ. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, αυτό αποφασίστηκε εξαιτίας της αλλαγής στάσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης που δείχνει, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. "Η πραγματοποίηση του σχεδίου αυτού ανεστάλη εξαιτίας του γεγονότος ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν επιταχύνει το πρόγραμμα" ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, δήλωσε ο αξιωματούχος, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται στο τηλεγράφημα του Ιντερφάξ. Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την πρώτη του ομιλία προς το έθνος, στις 5 Νοεμβρίου, η Ρωσία επρόκειτο να αναπτύξει πυραύλους στο έδαφος του Καλίνινγκραντ, ρωσικού θύλακα που συνορεύει με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να εξουδετερώσει τα στοιχεία του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος το οποίο η Ουάσινγκτον επρόκειτο να αναπτύξει στην Ευρώπη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει λίγες ημέρες μετά ότι η Μόσχα δεν θα ανέπτυσσε τους πυραύλους Iskander στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, μόνο εάν η Ουάσινγκτον δεν προχωρούσε στην ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος στο έδαφος της Ευρώπης. Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ είχε από την πλευρά του δηλώσει στις 19 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες ότι ο νέος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να ζητήσει την επανεξέταση του κόστους και της αποτελεσματικότητας του σχεδίου ανάπτυξης του αντιπυραυλικού συστήματος.

    Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι θα υποστήριζε το σχέδιο της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους εάν αποδειχθεί ότι είναι τεχνολογικά αποτελεσματικό και χρηματικά εφικτό, είχε υπενθυμίσει ο αμερικανός αξιωματούχος. Η Πράγα και η Ουάσινγκτον υπέγραψαν τον περασμένο χρόνο δύο συμφωνίες για την ανάπτυξη, μέχρι το 2012, νοτιο-δυτικά της Πράγας συστήματος ραντάρ για την υποστήριξη συστήματος αναχαίτισης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους, θα αναπτυχθεί στην Πολωνία.

    Ανακοίνωση του ΝΑΤΟ

    Η κίνηση της Ρωσίας να αναστείλει την ανάπτυξη πυραύλων Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ θα είναι ένα καλό βήμα, εφόσον επιβεβαιωθεί, ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ. "Η προηγούμενη ρωσική ανακοίνωση ότι θα αναπτύξουν πυραύλους μέσα στο Καλίνινγκραντ και θα τους στρέψουν εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν ήταν ευπρόσδεκτη. Αν αυτή η απόφαση τώρα καταργήθηκε, είναι ένα καλό βήμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι. Το πρακτορείο Ιντερφάξ είχε μεταδώσει επικαλούμενο ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο ότι η Ρωσία ανέστειλε την ανάπτυξη των πυραύλων Ισκαντέρ στο ρωσικό θύλακο ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, αμφοτέρων μελών του ΝΑΤΟ, λόγω μιας αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής πυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

    Είδηση: 18269

    [05] Παγκόσμια περιοδεία του Σπρίνγκστιν την Άνοιξη

    Ειδήσεις

    Την 1η Απριλίου από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, ξεκινάει την παγκόσμια περιοδεία του ο παλαίμαχος ρόκερ Μπρους Σπρίνγκστιν, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη στην ιστοσελίδα του. Τον Σπρίνγκστιν θα συνοδεύουν οι επί σειρά ετών συνεργάτες του, το συγκρότημα E-Street Band, και μαζί θα εμφανιστούν στο Λος Αντζελες, το Σικάγο και σε άλλες αμερικανικές πόλεις και στις 30 Μαϊου θα πάνε στην Ευρώπη για εμφανίσεις στην Ολλανδία, την Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Ο Σπρίνγκστιν ανακοίνωσε χθες την ημερομηνία της περιοδείας του για να συμπέσει με την χθεσινή κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ με τίτλο Working on a Dream. Ο 59χρονος τραγουδοποιός εμφανίστηκε πρόσφατα σε συναυλία για την ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Είδηση: 18274

    [06] Επιτυχής η ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού

    Περισσότερες από πέντε χιλιάδες γυναίκες οκτώ δήμων του νομού Αττικής ενημερώθηκαν για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, ενώ 1324 εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας (ΕΕΜ). Όπως είναι γνωστό, 9μελές κλιμάκιο γιατρών της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας από τις 16 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, με διώροφο κόκκινο λονδρέζικο λεωφορείο επισκέφτηκαν οκτώ δήμους του Νομού Αττικής -Αθήνα, Μαγούλα, Ασπρόπυργος, Σπάτα, Κερατέα, Ραφήνα, Αγ. Στέφανος και Κρυονέρι- μοίρασαν χιλιάδες ενημερωτικά έντυπα και εξέτασαν δωρεάν όσες γυναίκες το ζήτησαν.

    "Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕΜ κ Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα και πρόσθεσε: «Νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί στη διάρκεια αυτής της ενημερωτικής μας εκστρατείας οι γυναίκες που μας επισκέφτηκαν και ενημερώθηκαν ήταν όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα οι 490 δηλαδή (ποσοστό 37%) απ' αυτές που εξετάστηκαν ήταν γυναίκες άνω των 60 χρόνων».

    Ο αριθμός αυτός θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικός, αφού από προηγηθείσα έρευνα που είχε κάνει η Ελληνική Εταιρία Μαστολογία, είχε διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες άνω των 60 χρόνων όχι μόνο δεν εξετάζονται εύκολα αλλά ούτε θέλουν και να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν τον καρκίνο του μαστού και για το λόγο αυτό, η ΕΕΜ θεωρεί υποχρέωσή της και δημόσια να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη στήριξη της εκστρατείας αφού κατάφεραν την γενική κινητοποίηση των γυναικών. Η ενημερωτική εκστρατεία έγινε υπό την Αιγίδα και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Αναλυτικά οι γυναίκες που προσήλθαν για εξέταση ήταν από κάθε Δήμο:Αθήνα: 620 γυναίκεςΜαγούλα:98

    Ασπρόπυργος: 38Κερατέα: 123Σπάτα: 110Ραφήνα: 173Αγ. Στέφανος: 107Κρυονέρι: 55

    Ακόμη η ΕΕΜ εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους κατά τόπους Δημάρχους για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της ενημερωτικής εκστρατείας.

    Είδηση: 18276

    [07] Οι αγελάδες με όνομα παράγουν περισσότερο γάλα

    Οι αγελάδες οι οποίες έχουν ένα όνομα και απολαμβάνουν μεγαλύτερη φροντίδα από τον άνθρωπο, παράγουν περισσότερο γάλα, αποκαλύπτει μία βρετανική μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Οπως εξήγησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ στη βορειο-ανατολική Αγγλία, οι αγελάδες που τυγχάνουν μιας "εξατομικευμένης συμπεριφοράς" παράγουν έως και 250 λίτρα περισσότερο γάλα ετησίως:

    "Οπως οι άνθρωποι αντιδρούν καλύτερα σε μία εξατομικευμένη συμπεριφορά, έτσι και οι αγελάδες είναι πιο ευτυχισμένες και πιο χαλαρές όταν τους δίνεις σημασία", εξηγεί η Κάθριν Ντάγκλας, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Ανθρωζώο" (Anthrozoos).

    Η ίδια επισημαίνει ότι δίνοντας προσοχή στην κάθε μία αγελάδα χωριστά και προσφωνώντας την με το όνομά της, βελτιώνεις όχι μόνον την ευζωία του ζώου και την αντίληψη που έχει αυτό για τον άνθρωπο, αλλά και το βοηθάς να "κατεβάζει" περισσότερο γάλα.

    Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ 516 εκτροφέων σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Είδηση: 18281

    [08] Επιτροπή Ενέργειας: Πόρισμα για ένταξη στην πυρηνική ενέργεια της Ελλάδας

    Τη διοργάνωση, από κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς, ενός διαλόγου σχετικά με την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο, καθώς και τη θεώρηση από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς της ένταξης της πυρηνικής επιλογής στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας, εισηγείται η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, ακαδημαϊκό Λουκά Χριστοφόρου.

    Περίπου πριν από ένα έτος, η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών συγκρότησε δεκαπενταμελή Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από Έλληνες ειδικούς, από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, για να μελετήσει το θέμα "Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος". Οι εκθέσεις, η συζήτηση των εκθέσεων, τα πορίσματα της μελέτης, καθώς και η σχετική τεχνική πληροφόρηση επί του θέματος συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο των Πρακτικών, το οποίο θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2009.

    Η Επιτροπή Ενέργειας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ακαδημίας, εκτιμά ότι «επιβάλλεται ρεαλιστική αξιολόγηση των ενεργειακών αναγκών και στόχων της Ελλάδος και πλήρης ανάλυση των δυνατοτήτων και των προβλημάτων όλων των πηγών ενέργειας: ορυκτών καυσίμων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, και πυρηνικής ενέργειας».

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πυρηνική ενέργεια, όπως αναφέρει, ενδείκνυται:

    Να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει μία συνιστώσα του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας και κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αντικαταστήσει ένα σημαντικό μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται.

    Να αρχίσει μια οργανωμένη, εκτεταμένη, αντικειμενική και υπεύθυνη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και πολιτικών επί των ενεργειακών αναγκών και προβλημάτων της χώρας, ώστε να κριθεί κατά πόσον η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Ελλάδας.

    Να ληφθούν άμεσα μέτρα ενημέρωσης σχετικά με την τεχνογνωσία και την αποκτηθείσα εμπειρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, και, επιπροσθέτως, μέτρα δημιουργίας ενδογενούς ανθρώπινου δυναμικού με μακροπρόθεσμη εθνική επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης.

    - Να αρχίσει η προετοιμασία των αναγκαίων μελετών, νομοθεσιών και υποδομών, ώστε η χώρα να είναι, "εν δυνάμει", έτοιμη για την όποια επιλογή.

    Στο πόρισμα της Επιτροπής Ενέργειας υπογραμμίζεται επίσης ότι:

    Τα τελευταία χρόνια, οι αυξανόμενες ανάγκες της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται μόλις οριακά. Η οριακή αυτή κάλυψη των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να συνεχιστεί επί αρκετό χρονικό διάστημα και μάλιστα είναι πιθανόν να παρουσιαστεί και ενεργειακό έλλειμμα κατά το 2020. Η κατάσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί ακόμη και μετά την πλήρη αξιοποίηση όλων των πηγών ηλεκτροπαραγωγής που ήδη χρησιμοποιούνται (λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Θεωρείται αναγκαία η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών και ως τέτοιες αναγνωρίζονται (α) οι εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, (β) ο εισαγόμενος λιθάνθρακας, και (γ) η πυρηνική ενέργεια. Η πρώτη επιλογή, όπως τονίζεται, συνεπάγεται εξάρτηση και ανταγωνιστικότητα με τις γειτονικές χώρες, η δεύτερη είναι ενδεχομένως αναπόφευκτη μεσοπρόθεσμη αλλά ρυπογόνος λύση, και η τρίτη, ακόμη και αν γίνει αποδεκτή, απαιτεί 10-15 χρόνια μεταξύ λήψης απόφασης και υλοποίησής της.

    Καθίσταται επιβεβλημένη η σοβαρή εξέταση της πυρηνικής επιλογής και η υπεύθυνη αξιολόγηση όλων των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της:

    Κύρια πλεονεκτήματα: Ενεργειακή ασφάλεια και μείωση των αερίων θερμοκηπίου. Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα ηλεκτρική ενεργειακή επάρκεια, ενεργειακή ασφάλεια (τα πυρηνικά εργοστάσια μπορούν να αποθηκεύσουν καύσιμο έως πέντε έτη), ευελιξία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (η πυρηνική ενέργεια μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί), διαφοροποίηση καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, μείωση των αερίων θερμοκηπίου (αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα), μεγαλύτερες ποσότητες και χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

    Κύρια μειονεκτήματα: Ανάγκη διαχείρισης των καταλοίπων και υψηλό αρχικό κόστος που απαιτείται για τα συστήματα ασφάλειας και αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών (κίνδυνοι ασφάλειας, τρομοκρατίας, διασποράς πυρηνικών υλικών, διαχείρισης ραδιενεργών καταλοίπων, και υψηλό - 2.500-4.500 ευρώ ανά KW - αρχικό κόστος κατασκευής του πυρηνικού σταθμού).

    Τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν υψηλό κόστος κατασκευής και χαμηλό κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα. Ως εκ τούτου, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά καύσιμα είναι, περίπου, σταθερό διαχρονικά και ανταγωνιστικό σε σχέση με τις άλλες πρωτογενείς πηγές.

    Η κοινή γνώμη ανησυχεί για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων και, κυρίως, για τον ενδεχόμενο κίνδυνο ατυχημάτων, έστω και αν η πιθανότητα να συμβούν τέτοια ατυχήματα είναι πολύ μικρή. Η Επιτροπή, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη σχάση του ουρανίου είναι σχετικά ασφαλής και η σχετική τεχνολογία είναι ώριμη και επαρκώς τεκμηριωμένη. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι το ατύχημα στο Three Mile Island (ΗΠΑ) είχε μόνο σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις (η διαρροή ραδιενέργειας στο περιβάλλον ήταν ελάχιστη) και ότι το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ (πρώην Σοβιετική Ένωση) είναι αδύνατον να συμβεί σε αντιδραστήρες δυτικού τύπου.

    Η έντονη σεισμικότητα της Ελλάδας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε κάθε προγραμματισμό και σχεδιασμό πυρηνικών εργοστασίων, δεν αποτελεί όμως αποτρεπτικό παράγοντα. υπάρχουν δεκάδες πυρηνικών εργοστασίων σε σαφώς σεισμικές περιοχές (π.χ., στην Καλιφόρνια και την Ιαπωνία) χωρίς κανένα σοβαρό πρόβλημα.

    Το πλέον κρίσιμο πρόβλημα της αποδοχής της πυρηνικής ενέργειας είναι η ασφαλής διαχείριση των ραδιενεργών πυρηνικών καταλοίπων/αποβλήτων. Τονίζεται όμως ότι, αν και τα ραδιενεργά πυρηνικά κατάλοιπα/απόβλητα είναι επικίνδυνα, η ποσότητα και ο όγκος τους είναι πολύ μικρός.

    Είτε η διαχείριση των πυρηνικών καταλοίπων περιλαμβάνει ανακύκλωση του αναλωμένου καυσίμου είτε όχι, μία αποδεκτή λύση του προβλήματος των πυρηνικών καταλοίπων/αποβλήτων είναι επιτακτική προκειμένου να ληφθεί μία απόφαση ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο.

    Είδηση: 18278

    [09] Αγόρασε μεταχειρισμένο MP3 με απόρρητες πληροφορίες των ΗΠΑ

    Ένας άνδρας στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος αγόρασε εν αγνοία του από δεύτερο χέρι ένα ΜΡ3 με πληροφορίες που αφορούν το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, το παρέδωσε σήμερα σε αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσαν τα ΜΜΕ της Νέας Ζηλανδίας.

    Ο 29χρονος Κρις Ογκλ, ο οποίος αγόρασε το ΜΡ3 έναντι δέκα δολαρίων σε κατάστημα μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών ειδών στην Οκλαχόμα, ανακάλυψε ενεργοποιώντας το ότι περιείχε 60 αρχεία με αμερικανικά στρατιωτικά μυστικά, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό πρόγραμμα One της Νέας Ζηλανδίας, που αποκάλυψε την είδηση.

    Τα αρχεία περιείχαν τα ονόματα και προσωπικά στοιχεία αμερικανών στρατιωτών, ανάμεσά τους και εκείνων που υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και πληροφορίες για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε στρατιωτικές βάσεις και λεπτομέρειες μιας αποστολής.

    Κάποια έγγραφα περιείχαν μάλιστα και τους αριθμούς των εν ενεργεία κινητών τηλεφώνων καθώς και τον αριθμό μητρώου της ασφάλειας του στρατιωτικού προσωπικού.

    Αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας στη Νέα Ζηλανδία μίλησαν χθες το βράδυ με τον Ογκλ και συμφώνησαν να του ανταλλάξουν σήμερα το παλιό ΜΡ3 με ένα καινούργιο, ανέφερε η Ένωση Συντακτών της Νέας Ζηλανδίας.

    Είδηση: 18279

    [10] Το αλκοόλ βελτιώνει τη σεξουαλική επίδοση των ανδρών

    Το αλκοόλ ως γνωστόν μειώνει τις αναστολές και αυξάνει κατ' αρχήν τη σεξουαλική επιθυμία. Μετά όμως τι γίνεται; Ο Σαίξπηρ στον "Μάκβεθ" είχε παρατηρήσει ότι το ποτό προκαλεί την επιθυμία, αλλά παίρνει μακριά την ικανότητα. Ωστόσο έρχεται μία νέα επιστημονική έρευνα από την Αυστραλία να ανατρέψει την αντίληψη ότι η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη σεξουαλική ικανότητα ενός άνδρα. Όπως προκύπτει από τη νέα έρευνα, υπό τον επιδημιολόγο Κιου-Κιμ Τσιού, που έγινε από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Keogh του πανεπιστημίου της Δυτ. Αυστραλίας, στην πραγματικότητα το αλκοόλ κάνει το αντίθετο: όπως ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πέρα, έτσι κι ένα ποτό τη μέρα κάνει πέρα τη στυτική δυσλειτουργία.

    Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο "Journal of Sexual Medicine" (Περιοδικό Σεξουαλικής Ιατρικής), σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία New Scientist και τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, υποστηρίζει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μακροπρόθεσμα προστατεύει από τη σεξουαλική ανικανότητα.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες που πίνουν μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ, αναφέρουν 25% - 30% λιγότερα προβλήματα στύσης σε σχέση με όσους το έχουν ρίξει στο τσάι. Όσοι καταναλώνουν μέχρι τέσσερα ποτά τη μέρα, επί πέντε μέρες την εβδομάδα, εμφανίζουν "ευνοϊκή συσχέτιση" με την ομαλή στυτική λειτουργία. Επίσης οι "πότες του Σαββατοκύριακου" και όσοι του δίνουν να καταλάβει κυρίως σε γλέντια και πάρτι, έχουν μικρότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας σε σχέση με όσους πίνουν μόνο μια φορά την εβδομάδα ή λιγότερο.

    Μεγαλύτερο ρίσκο κακής σεξουαλικής επίδοσης εμφανίζουν οι "προχωρημένοι" πότες (ακόμα και όταν το έχουν κόψει), όσοι καπνίζουν και πίνουν και όσοι υποφέρουν από την καρδιά τους. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, όσοι άνδρες υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία, είναι πιθανότερο -σε σχέση με το μέσο όρο- να εμφανίσουν και καρδιακή πάθηση, γι΄ αυτό ο Τσιού συνέστησε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ, τη στυτική δυσλειτουργία και τις καρδιακές παθήσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο ερευνητής προειδοποίησε ότι η έρευνά του δεν δίνει άλλοθι στους άνδρες να το ρίξουν στο ποτό.

    Είδηση: 18277

    [11] ΕΕ: Χρηματοδότηση και της Ελλάδας για ευρυζωνικές υποδομές

    Πρόσθετες επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ στους τομείς της ενέργειας και των ευρυζωνικών υποδομών διαδικτύου από τα οποία θα ωφεληθούν όλα τα κράτη μέλη την περίοδο 2009-2010 πρότεινε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή, τα προγράμματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος που προτείνεται να λάβουν κοινοτική χρηματοδότηση αφορούν ειδικότερα:

    - Κοινοτική συνεισφορά ύψους 100 εκ. ευρώ που αφορά την Ελλάδα και την Ιταλία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ITGI-Ποσειδών.

    - Κοινοτική συνεισφορά ύψους 20 εκατ. ευρώ που αφορά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την κατασκευή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στη Σλοβενία, μεταξύ των αυστριακών συνόρων και της Λιουμπλιάνα (με εξαίρεση τη σύνδεση Ρόγκατετς-Κιντρίτσεβο).

    - Κοινοτική συνεισφορά ύψους 20 εκ. ευρώ για όλα τα κράτη μέλη για την επέκταση της δυνατότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου στον τσεχικό κόμβο.

    Οι προτάσεις της Επιτροπής εντάσσονται στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2008 και αφορούν την πραγματοποίηση επενδύσεων σε καίριας σημασίας έργα στους τομείς της ενέργειας και των ευρυζωνικών υποδομών διαδικτύου. Πρόκειται για ένα κατάλογο συγκεκριμένων έργων στα οποία θα διατεθούν 5 δις. ευρώ τα οποία προέρχονται από πόρους που δεν δαπανήθηκαν στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού. Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι επενδύσεις αυτές θα προσφέρουν τα κίνητρα που είναι απαραίτητα για την οικονομία της ΕΕ βραχυπρόθεσμα, ενώ συγχρόνως θα εξυπηρετούν στρατηγικούς στόχους όπως η ενεργειακή ασφάλεια.

    Είδηση: 18275

    [12] Κόντρα για επίδομα θέρμανσης και ανέργους

    Πολιτική

    Ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή και κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το ταμείο εγγυήσεων. Αφορμή της πολιτικής αντιπαράθεσης οι τροποποιήσεις που προώθησε η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί και στα άτομα με αναπηρία και σε όσους βρίσκονται στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, καθώς επίσης και τα μέτρα της κυβέρνησης για τους ανέργους.

    Η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη- Πετραλιά τόνισε ότι πρόκειται για μέτρα προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι ένα μήνυμα προς τη κοινωνία πως και το τελευταίο ευρώ, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από τα κοινοτικά κονδύλια, θα πάει για τη στήριξη τους. Ταυτόχρονα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για μικροκομματική, αντιπολιτευτική, πολιτική.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο Θόδωρος Πάγκαλος, όσο και η Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισαν τα μέτρα "ως μια άθλια προεκλογική ψηφοθηρική προπαγάνδα της ΝΔ".

    Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 74,που αφορά τα μέτρα για τους ανέργους, οι οποίοι, όπως είπαν, μετατρέπονται σε επαίτες.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι οι επικρίσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι των οποίων έκαναν λόγο για ομηρία και εμπαιγμό των ελλήνων πολιτών και των ανέργων.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του επιδόματος θέρμανσης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απλώνει δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

    Είδηση: 18270

    [13] Ανακαλούνται 1.35 εκατομ. αυτοκίνητα Toyota παγκοσμίως

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Στην ανάκληση περισσότερων από 1.35 εκατομμυρίων αυτοκινήτων παγκοσμίως θα προχωρήσει η Toyota, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη μετά τον εντοπισμό ενός προβλήματος στις ζώνες ασφαλείας, σε εξάρτημα της εξάτμισης ή και στα δύο, στο μοντέλο Vitz και σε δύο ακόμα. Συγκεκριμένα η αυτοκινητοβιομηχανία θα ανακαλέσει στην Ιαπωνία 525.898 αυτοκίνητα τύπου Vitz, Belta και Ractis, που κατασκευάστηκαν από τον Ιανουάριο του 2005 ως τον Απρίλιο του 2008. Επίσης θα ανακαλέσει 830.000 Vitz sedan και hutchback (που σε πολλές αγορές κυκλοφορούν ως Yaris ) και Belta, τα οποία εξάγονται με αυτή την ονομασία στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και σε άλλες αγορές. Στην Ιαπωνία, ένα αυτοκίνητο άρπαξε φωτιά εξαιτίας του προβλήματος στον σχεδιασμό της ζώνης ασφαλείας. Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου ανακοινώνει ότι η εταιρεία TOYOTA Ελλάς A.B.E.E, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου εκτελούν πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου σε αυτοκίνητα Toyota μοντέλο Yaris.

    Γενική Γραμματεία Καταναλωτή - Προληπτικός ελέγχος σε αυτοκίνητα Toyota μοντέλο Yaris

    Πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου σε αυτοκίνητα Toyota μοντέλο Yaris εκτελούν η εταιρία Toyota Ελλάς A.B.E.E σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου.

    Ο έλεγχος αφορά 10.856 οχήματα παραγωγής 13 Ιουνίου 2005 - 9 Απριλίου 2007. Στα εμπλεκόμενα Yaris, πίσω από τον προεντατήρα των εμπρόσθιων ζωνών ασφαλείας, βρίσκεται ένα ηχομονωτικό υλικό που εντοπίζεται στο κάτω μέρος της κεντρικής κολώνας. Σε περίπτωση ισχυρής σύγκρουσης, αν ενεργοποιηθεί ο προεντατήρας της ζώνης, υπάρχει πιθανότητα το ηχομονωτικό υλικό, που βρίσκεται πίσω από τον προεντατήρα, να υποστεί ζημιά από τα αέρια υψηλής θερμοκρασίας που εκλύονται. Στη χειρότερη περίπτωση, το ηχομονωτικό υλικό μπορεί να αναφλεχθεί.

    Στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που εμπλέκονται στην ανάκληση έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής σχετικής συστημένης ενημερωτικής επιστολής. Τόσο ο έλεγχος όσο και η αφαίρεση του ηχομονωτικού υλικού και από τις δυο μεσαίες κολώνες του αμαξώματος (δεξιά, αριστερά), θα πραγματοποιηθούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του ιδιοκτήτη τους.

    Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι ιδιοκτήτες μπορούν να επικοινωνούν με την Προϊσταμένη Σχέσεων Τύπου κα Κλαίρη Χατζηγιάννη στο τηλ.: 210 2808233 ή στο e-mail:

    <!-- var prefix = '&#109;a' + 'i&#108;' + '&#116;o'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy92090 = 'cl&#97;&#105;r&#105;&#101;.ch&#97;tz&#105;g&#105;&#97;nn&#105;' + '&#64;'; addy92090 = addy92090 + 't&#111;y&#111;t&#97;' + '&#46;' + 'gr'; document.write( '' ); document.write( addy92090 ); document.write( '' ); //-->\n <!-- document.write( '' ); //--> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

    <!-- document.write( '</' ); document.write( 'span>' ); //-->

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18267

    [14] Συνάντηση Σιούφα βΥΠΕΞ του Ιράκ

    Πολιτική

    Το άριστο κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Ιράκ επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Χόνσεϊάρ Ζεμπαρί, που επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας. Ο Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε τη συνδρομή της Ελλάδας στην ανάπτυξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη χώρα του και ο Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι η Βουλή των Ελλήνων θα ανταποκριθεί άμεσα. Ο πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, υπογράμμισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Ιράκ σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, συμφωνήθηκε και η τοποθέτηση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή, όπου δόθηκε η ιστορική μάχη στα Γαυγάμηλα.

    Είδηση: 18265

    [15] Από 14/2 το Μετρό ως την Εθνική Άμυνα

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Διακόπτονται από τις 14 Φεβρουαρίου και για έξι μήνες, τα δρομολόγια του Μετρό προς το Αεροδρόμιο, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες στις αποβάθρες των σταθμών του Χολαργού και της Αγίας Παρασκευής. Με την επανέναρξη των δρομολογίων θα λειτουργήσει και ο σταθμός του Μετρό στο Νομισματοκοπείο. Τα έργα επιθεώρησε το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς που επισκέφθηκε τους σταθμούς Νομισματοκοπείου, Χολαργού και Αγίας Παρασκευής.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κατά τη διάρκεια της διακοπής, για την εξυπηρέτηση του κοινού, έχουν προβλεφθεί εναλλακτικές λύσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών. Κυρίως η πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών προς το σταθμό του ΜΕΤΡΟ Εθνική Άμυνα, απ' όλη την ευρύτερη περιοχή. Η απευθείας λεωφορειακή σύνδεση του σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας με το σταθμό Εθνική Άμυνα και η πύκνωση των δρομολογίων του προαστιακού στο τμήμα απο το Αεροδρόμιο μέχρι τη Νερατζιώτισα.

    Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ότι η διακοπή δημιουργεί πρόβλημα στο επιβατικό κοινό, αλλά οφείλεται στο τραγικό λάθος να έχει κατασκευαστεί η σήραγγα χωρίς καμία πρόβλεψη για το σταθμό Αγ. Παρασκευή, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι του 2010. Παράλληλα, στο ίδιο τμήμα της γραμμής κατασκευάζονται και οι σταθμοί στο Νομισματοκοπείο, που θα είναι έτοιμος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και ο σταθμός Χολαργού που θα είναι έτοιμος το 2009. Στο σταθμό του Νομισματοκοπείου κατασκευάζεται παράλληλα υπόγειος χώρος στάθμευσης 630 θέσεων, ενώ πάνω από το σταθμό θα λειτουργεί σταθμός μετεπιβίβασης για τις λεωφορειακές γραμμές.

    Ο κ. Σουφλιάς, που επισκέφθηκε τα έργα, είπε ότι θέλει ο σταθμός του Νομισματοκοπείου να λειτουργεί ως φίλτρο για όσους προτίθεται να κατεβαίνουν στο κέντρο από την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, προβλέπεται χώρος στάθμευσης 500 θέσεων και στο σταθμό της Αγ. Παρασκευής.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σουφλιάς, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δοθεί σε λειτουργία οι δύο νέοι σταθμοί της επέκτασης του Περιστερίου στο Δημαρχείο και την Ανθούπολη. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της επέκτασης προς Ελληνικό, μήκους 5,5 χιλιομέτρων, οι σταθμοί στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη βρίσκονται στη φάση των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων, ενώ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευή των σταθμών στην Ηλιούπολη και στον Άλιμο.

    Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή του σταθμού του ΜΕΤΡΟ στο Χαϊδάρι. Όπως είπε ο υπουργός βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια 17 νέων συρμών, ύψους 155 εκατ. ευρώ και ο ανάδοχος αναμένεται να ανακηρυχθεί μέχρι τον Απρίλιο. Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εγκατασταθεί κλιματισμός σε όλους τους παλαιούς συρμούς.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε επίσης ότι ο διαγωνισμός για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς τα Δυτικά προάστια, με κατάληξη στον Πειραιά, βρίσκεται σε εξέλιξη και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου οι διαγωνιζόμενες τεχνικές εταιρίες θα καταθέσουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος. Η επέκταση αυτή είναι μήκους 7,6 χιλιομέτρων με έξι σύγχρονους σταθμούς. Επίσης όπως δήλωσε ο υπουργός, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι μελέτες για τη γραμμή 4 (γραμμή U) που θα έχει τη μορφή πετάλου, θα ξεκινά απο το Γαλάτσι θα φθάνει στο Πανεπιστήμιο και απο εκεί μέσω Παγκρατίου θα καταλήγει στο Μαρούσι. Η γραμμή αυτή θα έχει 20 σταθμούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις όσο αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης της κατασκευής της και γενικότερα για το σχετικό διαγωνισμό.

    Τέλος, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι έχουν ξεκινήσει προμελέτες και για άλλες επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ, όπως για παράδειγμα απο το Περιστέρι στην Πετρούπολη και απο τον Πειραιά στον Αγ. Δημήτριο.

    ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

    Το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης βρήκε τη σειρά του. Ο Μετροπόντικας ξεκίνησε και τα προβλήματα που είχαν υπάρξει με αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και με την Κοινοπραξία ξεπεράστηκαν, δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Ανακοίνωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα γίνει η δημοπράτηση και του έργου επέκτασής του προς την Καλαμαριά.

    Είδηση: 18264

    [16] Προσφυγή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

    Ειδήσεις

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφεύγει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού ότι κατά την τουρκική εισβολή το 1974, εκτέλεσε 10 Ελληνοκύπριους. Για τραγική ιστορία ντροπής που καταπατά ξεκάθαρα τη Συνθήκη της Γενεύης, έκανε λόγο ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν. "Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει καμία ενέργεια σχετικά με το θέμα του Αττίλα Ολγκάτς", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, και συμπλήρωσε πως "εφόσον ο ηθοποιός ανακάλεσε τη δήλωσή του και είπε ότι επρόκειτο για σενάριο, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε". Ωστόσο, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΑΝΚΑ", ξεκίνησε έρευνα η εισαγγελία της περιοχής Μπακίρκιοϊ (Μακροχώρι) για τα όσα δήλωσε και στη συνέχεια αναίρεσε ο Αττίλα Ολγκάτς. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού ως μια συγκλονιστική μαρτυρία που φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την παράνομη εισβολή. Για το θέμα αυτό η Ντόρα Μπακογιάννη συνομίλησε με τον Κύπριο ομόλογό της στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΑΝΚΑ", έρευνα με βάση τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 σχετικά με το καθεστώς των αιχμαλώτων σε καιρό πολέμου, ξεκίνησε η εισαγγελία της περιοχής Μπακίρκιοϊ (Μακροχώρι) της Κωνσταντινούπολης, για τα όσα δήλωσε και στη συνέχεια αναίρεσε, ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς σχετικά με την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

    Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι αν η εισαγγελία θεωρήσει μετά την έρευνα ότι στοιχειοθετείται κατηγορία, θα ζητήσει, μέσω του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης την παραπομπή του Ολγκάτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για το Νταβός της Ελβετίας, ρωτήθηκε σχετικά με την υπόθεση Ολγκάτς και απάντησε λέγοντας: "Δεν υπάρχει λόγος να κάνω κάποια εκτίμηση, αφού ο ηθοποιός δήλωσε στη συνέχεια ότι τα έβγαλε από το μυαλό του και ότι είναι σενάριο" Να σημειωθεί ότι την Τρίτη, εκπρόσωποι του τουρκικού Συνδέσμου Καθαρής Κοινωνίας, είχαν ζητήσει τη δίωξη του εν λόγω ηθοποιού, την οποία ζητούν εδώ και μέρες, σχολιαστές του τουρκικού τύπου.

    Κουμουτσάκος για δηλώσεις Ολγκάτς - Κύπρο - Τουρκία

    "Η συγκλονιστική ομολογία του Αττίλα Ολγκάτς επαναφέρει στην επιφάνεια πράξεις ντροπής" τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού. Παραπέμποντας εξάλλου στη σχετική δήλωση της υπουργού Εξωτερικών, ο κ.Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερώτηση περί του αν η Ελλάδα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (για τα ενδεχόμενα ελληνικά θύματα από την εισβολή) σημείωσε πως η Αθήνα "σε αυτή τη φάση, βρίσκεται στο στάδιο της προσεκτικής διερεύνησης των στοιχείων της συγκεκριμένης ομολογίας".

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε σχετικά πως επί του θέματος η κ.Ντ.Μπακογιάννη είχε μια συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό της στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες, ενώ ανέφερε επίσης πως σχετική συζήτηση θα γίνει την Παρασκευή στη Βουλή, στη διάρκεια απάντησης σε ερώτηση που υπεβλήθη από κόμμα της αντιπολίτευσης.

    Σε ερώτηση εξάλλου, που παρέπεμπε σε πρόσφατη ομιλία της υπουργού Εξωτερικών στη διάρκεια ημερίδας στις Βρυξέλλες και αφορούσε τη διασύνδεση της Κύπρου με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ.Κουμουτσάκος σημείωσε πως "εννοείται" ότι ο βαθμός ανταπόκρισης της Τουρκίας στην υποχρέωση εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία, συγκεκριμένα στην υλοποίηση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της 'Αγκυρας "έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας". Ο κ.Κουμουτσάκος τόνισε σχετικά πως "δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής" επί του θέματος.

    Κύπρος: Αποκαλύψεις πρώην αξιωματικού για τον Αττίλα Ολγκάτς

    Δηλώσεις του Δημάρχου Νευροκοπίου Δράμας και πρώην αξιωματικού της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Βασίλη Γιαννόπουλου, δημοσιεύει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς είχε ομολογήσει στον ίδιο δολοφονίες που είχε διαπράξει στην Κύπρο, ως στρατιώτης των δυνάμεων εισβολής. Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε στο "Φιλελεύθερο" ότι τον είχε συναντήσει στο ελληνικό προξενείο στην Τουρκία.

    "Είχε έρθει ένας άνδρας, ευσταλής, ψηλός, που με έγγραφα αποδείκνυε ότι υπήρξε αλεξιπτωτιστής καταδρομέας του τουρκικού στρατού, που υπηρέτησε στην Κύπρο. Μάλιστα, τα έγγραφά του τα συνόδευε διάκριση για τις ηρωικές του πράξεις", δήλωσε ο Βασίλης Γιαννόπουλος, που τότε είχε αναλάβει τη σε βάθος έρευνα του ζητήματος των αγνοουμένων της Κύπρου στην Τουρκία. "Η μαρτυρία αυτή έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη του, καθώς ήταν η πιο χαρακτηριστική ομολογία των εγκλημάτων σε βάρος των Ελληνοκυπρίων. Ήταν ένας άνθρωπος αναστατωμένος, με εμφανή σημάδια ψυχολογικής κόπωσης, ο οποίος μου εξήγησε ότι βρέθηκε στην Κύπρο κατά την εισβολή, σκότωσε ανθρώπους. Υπό το κράτος των εγκλημάτων που είχε διαπράξει και της εικόνας που είχε "καρφωθεί" στο μυαλό του, όπως μου δήλωσε, δεν μπορούσε να κοιμηθεί το βράδυ, βασανιζόμενος από τύψεις και Ερινύες για όλα όσα είχε κάνει στους Κυπρίους", διηγείται ο κ. Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, ο άνδρας του ζήτησε να μεταφερθεί στην Ελλάδα, προκειμένου "να δικαστεί αυστηρά από τα ελληνικά Δικαστήρια και να μπορέσει να ηρεμήσει". Όλα τα έγγραφα του Τούρκου αλεξιπτωτιστή καταδρομέα αντιγράφηκαν τότε και μπήκαν σε ειδικό φάκελο που διαβιβάστηκε στις αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες. Δρομολογήθηκε μάλιστα και η μεταφορά του Τούρκου στην Ελλάδα, η οποία όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. "Είναι πολύ πιθανό το ελληνικό προξενείο να παρακολουθείτο. Ο άνδρας αυτός έκανε το λάθος να έρθει εκεί, με συνέπεια να τον δουν οι τουρκικές Αρχές, που προφανώς θα φρόντισαν να τον... εξαφανίσουν", πιθανολογεί ο αξιωματικός.

    Σήμερα, 15 ολόκληρα χρόνια μετά, ο κ. Γιαννόπουλος δηλώνει ότι έμεινε εμβρόντητος ακούγοντας αυτήν, την ίδια ιστορία από τα χείλη ενός Τούρκου ηθοποιού και μάλιστα σε... ψυχαγωγική εκπομπή. "Η ιστορία είναι τόσο ίδια, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Αλλά και για τη φυσιογνωμία είμαι πολύ θετικός. Ναι μεν έχουν περάσει πολλά χρόνια και τον είδα από την τηλεόραση, οπότε δεν είμαι 100% αλλά 80% σίγουρος. Αν τον δω από κοντά, θα τον αναγνωρίσω αμέσως", είπε ο Βασίλης Γιαννόπουλος. Τη μαρτυρία αυτή, που δεν είχε προηγούμενο για τις ελληνικές Αρχές, είχε μεταφέρει τότε ο πράκτορας της ΕΥΠ και στα μέλη της κυπριακής Βουλής, σε συζήτηση για τα θέματα των αγνοουμένων.

    Πριν από δύο χρόνια, είχε διηγηθεί την ιστορία στην εκπομπή "Φάκελοι" του Αλέξη Παπαχελά. "Από την έρευνα και την εμπειρία μου τόσα χρόνια στο θέμα των αγνοουμένων, πιστεύω δυστυχώς, οι αγνοούμενοι έχουν εκτελεστεί. Όσες πληροφορίες είχαμε για μεταφορά τους σε φυλακές της Τουρκίας αποδείχθηκαν αβάσιμες...", ανέφερε στο "Φιλελεύθερο" ο κ. Γιαννόπουλος.

    Είδηση: 18262


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 January 2009 - 17:58:47 UTC