Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς απεμπλοκή το αγροτικό μέτωπο
  • [02] Αναβολή δίκης για τραυματισμό δημοσιογράφου
  • [03] Κλήση για κατάθεση για τον Αττίλα Ολγκάτς
  • [04] Υποχώρηση της τιμής τoυ πετρελαίου
  • [05] Από Τούρκο ήχησε η λύρα του Απόλλωνα έπειτα από 2.600 χρόνια
  • [06] Εκστρατεία ενημέρωσης για την γρίπη των πτηνών
  • [07] Αυξήθηκε η ευρυζωνικότητα το 2008
  • [08] Νέος νομικός παραστάτης για την υπόθεση Siemens
  • [09] Έντονη κριτική του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία
  • [10] Ναύπλιο - Συλλήψεις για κλοπές
  • [11] Ενημέρωση εφ' όλης της ύλης
  • [12] Ορκίστηκε ο Υφυπουργός Κώστας Γκιουλέκας
  • [13] Συνεχίζεται η κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία
  • [14] Επαφές Καραμανλή

    [01] Προς απεμπλοκή το αγροτικό μέτωπο

    Προς εκτόνωση οδεύουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, μετά και τη συνάντηση του πανελλήνιου συντονιστικού τους οργάνου με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή στις Γενικές Συνελεύσεις των οργάνων τους, ενώ εντός της ημέρας θα συνεδριάσει το Συντονιστικό. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, αφού ευχαρίστησε τους αγρότες για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στους χειρισμούς της κυβέρνησης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ξεκινά μια νέα περίοδος στις σχέσεις με τους έλληνες αγρότες.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης σε σημερινές δηλώσεις του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του στους αγρότες που επιστρέφουν στα χωράφια και στα σπίτια τους, όπως ανέφερε.

    Παράλληλα, ο υπουργός απάντησε με σκληρή γλώσσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    "Το ΠΑΣΟΚ και η ηγετική του ομάδα υπέστησαν μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική ήττα για την οποία πρέπει να προβληματιστούν. Το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ της υποκρισίας και της κοινωνικής αναλγησίας παραμένει αμετανόητο ακόμη και σήμερα. Με την πολιτική του αυτή βλάπτει ευθέως τους αγρότες ισχυριζόμενο ότι τα 500 εκατομμύρια ευρώ των αποζημιώσεων δεν τα δικαιούνται", είπε ο κ. Χατζηγάκης.

    Το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας στον αγροτικό κόσμο προσφέρει αφελώς επιχειρήματα στις Βρυξέλλες εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

    "Καταγγέλλω τη συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και των φερέφωνων του με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Στην αντιπολιτευτική τους απόγνωση δεν γνωρίζουν όρια και ζημιώνουν τη χώρα. Ας προβληματιστεί σοβαρά πλέον ο κ. Παπανδρέου για το γεγονός ότι οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους απέρριψαν και τη στρατηγική της έντασης του ΠΑΣΟΚ και τον δεκάλογο της ανεύθυνης παροχολογίας που εξήγγειλε στις Σέρρες και στα Τρίκαλα".

    Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε:

    "Χαράζουμε μια νέα αγροτική στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον και μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες διαφανείς, ισότιμες και αποτελεσματικές, μαζί με τους αγρότες, θα χαράξουμε αυτή τη νέα πολιτική μας. Είμαστε δημοκράτες, είμαστε κοινωνικά ευαίσθητοι, κάνουμε πράξη τη συμμετοχική συνεργασία".

    Οι εκπρόσωποι του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου έκαναν λόγο για πραγματικά ουσιαστικό διάλογο , είπαν ότι δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις τόσο στο επίπεδο των αιτημάτων που θέσανε όσο και των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών.

    Εξηγήσεις δόθηκαν τόσο από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ όσο και από τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα ,πρόσθεσαν.

    Αυτή την ώρα αμετακίνητοι στις θέσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα και το τελωνείο Εξοχής, ενώ έχουν αποχωρήσει από τα μπλόκα οι αγρότες στους κόμβους Χρυσούπολης και Σταυρού Αμυγδαλαιώνα Καβάλας.

    Κλειστή μόνο στην Κουλούρα Ημαθίας είναι η Εγνατία Οδός.

    Παραμένουν τα μπλόκα της Αλαμάνας, του Κάστρου στη Βοιωτία και της Νίκαιας στη Λάρισα.

    Δύο μπλόκα παραμένουν στην Κρήτη. Ένα στα Λινοπεράματα Ηρακλείου και ένα στο Πλατάνι Χανίων.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Είναι φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ μεγάλη σύγχυση και αμηχανία, αφού επιμένει σε μία λογική δήθεν υποκινούμενων κινητοποιήσεων των αγροτών, γεγονός που δείχνει ότι δεν κατάλαβε ή, προσποιείται ότι δεν κατάλαβε ότι, στον ενωτικό ξεσηκωμό, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, συμμετείχαν αγρότες από όλα τα πολιτικά κόμματα. Δεν κατάλαβε ότι, υποκινητής των κινητοποιήσεων ήταν η ίδια η Ν.Δ. που, με την ανερμάτιστη, την αδιέξοδη πολιτική της αυτά τα χρόνια, οδήγησε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Δεν κατάλαβε ότι, ύστερα από πέντε χρόνια, και οι αγρότες που ψήφισαν τη Ν.Δ. διαπίστωσαν ότι τα προεκλογικά μεγάλα λόγια του κ. Καραμανλή ήταν ψεύτικα μεγάλα λόγια. Δεν κατάλαβε ότι, από το περίφημο συμβόλαιο τιμής, που ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους αγρότες να υπογράψουν μαζί του το 2004, δεν έχει απομείνει τίποτα. Οι Έλληνες αγρότες διαπίστωσαν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Καραμανλή ήταν επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Είναι γνωστό στους γεωργούς και κτηνοτρόφους ότι ο κ. Καραμανλής και η Ν. Δ. τους εξαπάτησαν, τους υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια και ύστερα από πέντε χρόνια οι υποσχέσεις έγιναν λαγοί, και τα πετραχήλια παιχνίδι στα χέρια κάποιων μοναχών και κάποιων υπουργών".

    Είδηση: 18309

    [02] Αναβολή δίκης για τραυματισμό δημοσιογράφου

    Κοινωνία

    Λόγω απουσίας του δικηγόρου ενός εκ των κατηγορουμένων, αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του βαρύτατου τραυματισμού που άφησε σε πλήρη αναπηρία την δημοσιογράφο Αγγελική Χατζηδημητρίου, τρία χρόνια πριν, κατά την κάλυψη ρεπορτάζ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Χίο, στο οποίο είχε σημειωθεί πυρκαγιά.

    Είδηση: 18316

    [03] Κλήση για κατάθεση για τον Αττίλα Ολγκάτς

    Ειδήσεις

    Σε τοπικό εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης θα κληθεί να καταθέσει ο Τούρκος ηθοποιός Αττίλα Ολγκάτς, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή είχε ομολογήσει, ότι εκτέλεσε εν ψυχρώ δέκα Ελληνοκυπρίους, το 1974 στην Κύπρο. Ο εισαγγελέας στη συνέχεια θα αποστείλει την έκθεση του στην Γενεύη όπου από εκεί θα κριθεί εάν θα του ασκηθεί δίωξη για εγκλήματα πολέμου. Με αφορμή την κυνική, όπως αποκάλεσε την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου.

    Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας στην Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε: "Οι δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού αξιολογούνται και δεν περνούν απαρατήρητες. Η απόπειρα ανακατασκευής των δηλώσεων του δεν τις μεταβάλλει. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις του διεθνούς δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συνεργαστεί πλήρως σχετικά με την τύχη των αγνοούμενων".

    "Αυτή η ομολογία ανατρέπει την τουρκική επιχειρηματολογία περί δράσης παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Κύπρο. Τι κάνει η Ελλάδα? ", τόνισε απόν την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Σπύρος Χαλβατζής του Κουμμουνιστικού Κόμματος υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την ομολογία του Αττίλα Ολγκατς.

    Ο δήμαρχος Νευροκοπίου, ο όποιος είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στο προξενείο μας στην Τουρκιά ως υπάλληλος της ΚΥΠ , αναγνωρίζει στο πρόσωπο του ηθοποιού τον άντρα που είχε ομολογήσει στον ίδιο τις δολοφονίες και είχε ζητήσει να εκδοθεί για δική στην Ελλάδα.

    Η κυπριακή Βουλή υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα καταδίκης των εγκλημάτων πολέμου, στα οποία προέβησαν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο από το 1974 και εντεύθεν.

    Με το ψήφισμα, καλείται η τουρκική κυβέρνηση να συνεργαστεί, έστω και τώρα, δίνοντας στοιχεία για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Η Βουλή καλεί, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση προς την Τουρκία, ώστε να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της για το δικαίωμα ζωής, περιλαμβανομένης της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων το ταχύτερο δυνατόν και τον τερματισμό του δράματος των οικογενειών τους.

    Είδηση: 18304

    [04] Υποχώρηση της τιμής τoυ πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Κάτω από τα 41 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, δεχόμενη πιέσεις από τα νέα ρευστά στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.Ειδικότερα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 1,23 δολάρια και βρισκόταν στα 40,93 δολάρια.Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ είχε μειωθεί 25 σεντς και υποχωρούσε στα 44,65 δολάρια το βαρέλι.

    Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση, η ανεργία ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ οι νέες παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα μεγάλης διάρκειας υποχώρησαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

    Στη πτώση αυτή, συνέβαλε και η κατά 300.000 βαρέλια αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου στο Cushing της Οκλαχόμα, το σημείο παράδοσης των συμβολαίων του αμερικανικού ελαφρού αργού.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα αλ Μπάντρι, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, είπε πως ο ΟΠΕΚ δεν θα διστάσει να ενεργήσει πάλι αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει χαμηλά.

    Είδηση: 18310

    [05] Από Τούρκο ήχησε η λύρα του Απόλλωνα έπειτα από 2.600 χρόνια

    Ειδήσεις

    Ακριβές αντίγραφο της ελληνικής λύρας, την οποία σύμφωνα με τον μύθο έπαιζε ο θεός Απόλλωνας πριν από 2.600 χρόνια, κατασκεύασε ο λέκτορας του Κρατικού Κονσερβατουάρ Τουρκικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σμύρνης δρ. Σερκάν Τσελίκ.

    Η ιδέα για την κατασκευή της λύρας, την οποία, όπως λέει ο μύθος, δημιούργησε ο θεός Ερμής και την αφιέρωσε στον θεό του Ηλίου, Απόλλωνα, γεννήθηκε πριν από εξήμισι χρόνια, όταν ο κ. Τσελίκ άρχισε την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του, με θέμα: «Ο Απόλλων και η Μουσική».

    «Στο πλαίσιο της έρευνας που έκανα για τη διατριβή μου, υπό την επίβλεψη της επικεφαλής των ανασκαφών στην πόλη Κλάρο, καθηγήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Νουράν Σαχίν, κι επωφελούμενος από παραστάσεις σε κεραμικά και αγαλματίδια που βρέθηκαν εκεί, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα αντίγραφο της λύρας, η οποία ήταν ένα επτάχορδο τοπικό μουσικό όργανο των Ελλήνων», ανέφερε ο κ. Τσελίκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο Τούρκος επιστήμονας, αφού επισήμανε ότι υπάρχουν δύο αντίγραφα της λύρας αυτής σε όλο τον κόσμο, υποστήριξε ότι αυτό που δημιούργησε η ίδιος είναι το πιο ακριβές.

    Το άλλο αντίγραφο της λύρας, το δημιούργησε η Γαλλίδα μουσικολόγος, Ανί Μπελίς, αλλά χρησιμοποίησε ξύλινο ηχείο αντί για καύκαλο χελώνας.

    «Εμείς, σε συνεργασία με συνάδελφο από το τμήμα κατασκευής μουσικών οργάνων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, χρησιμοποιήσαμε, βάσει των αρχαιολογικών δεδομένων, φυσικά υλικά. Οι χορδές που χρησιμοποιήσαμε είναι από έντερα βοοειδών, τα οποία εισάγαμε από τη Γαλλία, ενώ το ηχείο είναι από καύκαλο χελώνας. Επειδή το είδος της χελώνας που χρησιμοποιούσαν κατά την αρχαιότητα έχει εκλείψει, κάναμε χρήση του είδους Testudo Graeca (ελληνική χελώνα). Το πλήκτρο (η πένα) με το οποίο παίζεται το όργανο, το κατασκευάσαμε από κόκαλο βοοειδών. Η κατασκευή της λύρας ολοκληρώθηκε σε 3,5 μήνες και πριν από λίγες ημέρες κάναμε την παρουσίαση του οργάνου. Μάλιστα, η συνάδελφος Μπερίλ Τσακμάκογλου, ερμήνευσε με τη λύρα αυτή τον "Υμνο στον Ήλιο", ένα αρχαίο ύμνο που τον βρήκαμε σε αρχαίες πηγές», εξήγησε ο κ. Τσελίκ.

    Κατά την αρχαιότητα, η Κλάρος ήταν έδρα φημισμένου ιερού και μαντείου του Απόλωνα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κλάρου βρίσκεται σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια της Σμύρνης, σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τη θάλασσα.

    Η επικεφαλής των ανασκαφών την Κλάρο καθηγήτρια Νουράν Σαχίν αναφέρει ότι η λύρα του Ερμή ήταν ένα έγχορδο όργανο των Ελλήνων και ότι αναπαρίσταται σε αρχαία αγαλματίδια του 6ου και του 4ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκαν στην Κλάρο και ήταν αφιερωμένα στον Απόλλωνα.

    Είδηση: 18315

    [06] Εκστρατεία ενημέρωσης για την γρίπη των πτηνών

    Εκστρατεία ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού, για τα μέτρα προστασίας από την γρίπη των πτηνών, αρχίζει το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής.Στόχος της εκστρατείας ενημέρωσης είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος της μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Έχουν περάσει 2 χρόνια από τότε που η γρίπη των πτηνών απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη.Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάλλαξης του ιού και πρόκλησης πανδημίας εξακολουθεί να υφίσταται.Η γρίπη των πτηνών έχει ποσοστό θνησιμότητας που αγγίζει το 63%, καθώς μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει παγκοσμίως 403 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 254 έχασαν τη μάχη.

    Το κυριότερο όπλο προστασίας μας είναι η πρόληψη και η ενημέρωση, κυρίως στις αγροτικές περιοχές της χώρας μας.Με ειδικά φυλλάδια και ενημερωτικές εκδηλώσεις, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, ενημερώνει τους πολίτες και ειδικά τους αγρότες για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.Μεταξύ αυτών των μέτρων, τονίζεται ότι πρέπει:- να Φυλάμε τα πουλερικά μακριά από το σπίτι,- να Κρατάμε τα παιδιά μακριά τους,- να Τηρούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής &- και να Μαγειρεύουμε αυγά και πουλερικά σε υψηλή θερμοκρασία.

    Το εν λόγω ενημερωτικό φυλλάδιο, θα διανεμηθεί ευρέως και θα πλαισιωθεί από ειδικά ραδιοφωνικά μηνύματα σε τοπικούς σταθμούς -κυρίως της περιφέρειας- για να είναι αποτελεσματικότερη η ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού.

    Είδηση: 18306

    [07] Αυξήθηκε η ευρυζωνικότητα το 2008

    Με γρήγορους ρυθμούς αναπτύσσεται η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα, η οποία αν και υπολείπεται ακόμη σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο, συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη αύξηση στον τομέα αυτό. Η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί πλήρως τις εκτιμήσεις ότι η χώρα μας βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με την ΕΕ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ η διείσδυση της ευρυζωνικότητας για το 2008 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 4,3% και έτσι βρίσκεται στο 13,4%.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στο τέλος του Δεκεμβρίου έφτασαν τις 1.506.614 , διείσδυση 13,4% στον πληθυσμό, έναντι 1.311.221 το 2007, διείσδυση 11,7%.

    Κατά τις εκτιμήσεις της ΕΕΤΤ περαιτέρω βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην κατάταξη της ευρυζωνικής διείσδυσης φαίνεται απίθανο να επιτευχθεί κατά το 2009, δεδομένου ότι η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από την αμέσως προηγούμενη χώρα (Ουγγαρία) ήταν, τον Ιούνιο 2008, εξαιρετικά υψηλή (4,5 μονάδες).

    Η ΕΕΤΤ διατυπώνει επίσης την ανάγκη λήψης δράσεων από την Πολιτεία, προκειμένου να επισπευσθεί η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας και η μείωση του ψηφιακού χάσματος σε σχέση με τη λοιπή Ευρώπη.

    Είδηση: 18305

    [08] Νέος νομικός παραστάτης για την υπόθεση Siemens

    Κοινωνία

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Νίκος Δένδιας ζήτησε με επείγον έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αλ. Τζεφεράκο, να τον ενημερώσει εάν ο κ. Κόκκινος, διορισθείς από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ως παραστάτης του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον των Ελβετικών Αρχών για την υπόθεση της Siemens, έχει όντως το δικαίωμα παράστασης στα δικαστήρια της χώρας αυτής.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "κατόπιν ερεύνης, ο κ. Τζεφεράκος ενημέρωσε τον κ. Δένδια ότι ο κ. Κόκκινος δεν αποδέχεται τελικά να αναλάβει παραστάτης του Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση της Siemens, επικαλούμενος ανειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις". Επίσης, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενημέρωσε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι "η επιλογή του νομικού παραστάτη του Ελληνικού Δημοσίου έγινε από κατάλογο με ονόματα και στοιχεία δικηγόρων στην Ελβετία, τον οποίο του απέστειλε η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βέρνη, στον οποίο συμπεριλαμβανόταν και ο κ. Κόκκινος. Το ζήτημα της δυνατότητάς του να παρίσταται ενώπιον των δικαστηρίων της Ελβετικής Συνομοσπονδίας διερευνάται. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε, με νέο έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να ορισθεί άμεσα νέος νομικός παραστάτης του Ελληνικού Δημοσίου ενώπιον των αρχών της Ελβετίας. Επίσης, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να διερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης πειθαρχικών ευθυνών, σύμφωνα με τα όσα ο νόμος προβλέπει".

    Είδηση: 18311

    [09] Έντονη κριτική του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία

    Για αναξιοπιστία και ανακολουθία κατηγόρησαν τον Υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και την κυβέρνηση οι υπεύθυνοι για θέματα υγείας του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, ο εισηγητής ΚΤΕ Υγείας του κόμματος, Μανώλης Σκουλάκης και ο Γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Καρανίκας έκαναν λόγο για "τεράστιες ευθύνες" της κυβέρνησης σε καίρια θέματα υγείας.

    Μίλησαν για ολοκληρωτική απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και αναφέρθηκαν σε επιμέρους τομείς, στους οποίους υπάρχει ήδη, όπως είπαν, τεράστιο πρόβλημα.

    Ο κ. Φλωρίδης κατήγγειλε ότι στο θέμα των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχει προχωρήσει τίποτα, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών είπε ότι αυτές γίνονται με το "σταγονόμετρο" και χαρακτήρισε το νέο νόμο "ανεφάρμοστο" και "μνημείο επιπολαιότητας".

    Σχετικά με το θέμα των εντατικών μονάδων, είπε ότι από το 2005 έως και σήμερα είναι ανενεργές, δηλαδή δεν λειτουργούν, 150 μονάδες εντατικής θεραπείας, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

    Επιπροσθέτως, ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε στην υπολειτουργία, όπως είπε, του ΟΚΑΝΑ, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

    Είδηση: 18307

    [10] Ναύπλιο - Συλλήψεις για κλοπές

    Στον εισαγγελέα Ναυπλίου θα οδηγηθούν τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν για κλοπές και διαρρήξεις κατοικιών και καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.Ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικοί της Ασφάλειας Ναυπλίου εντόπισαν δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι επέβαιναν σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο.Σε έρευνα των αστυνομικών, βρέθηκαν στην κατοχή των δύο αυτών αλλοδαπών και κατασχέθηκαν, δέκα φυσίγγια κρότου, ένα αναισθητικό σπρέι, ένα κυνηγετικό μαχαίρι με λάμα μήκους 14 εκατοστών, δύο κατσαβίδια, μία πένσα, μία κουκούλα με ανοίγματα στα μάτια και το στόμα, μία λάμα σιδηροπρίονου, επαναφορτιζόμενο φορητό δραπανοκατσάβιδο, δύο σκούφοι και ηλεκτρονικοί φακοί.

    Εν συνεχεία, από την προανάκριση, εντοπίστηκε ο χώρος όπου διέμεναν προσωρινά μαζί με δύο άλλους αλλοδαπούς, έναν άνδρα και μία γυναίκα.Σε έρευνα που έκαναν εκεί οι αστυνομικοί, βρήκαν και κατέσχεσαν ένα πιστόλι κρότου, έναν γεμιστήρα με έξι φυσίγγια κρότου, ένα μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ, τρία φιαλίδια με αναισθητικό σπρέι, διάφορα εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ραδιοκασετόφωνα, ραδιοενισχυτές, οθόνες, κινητά τηλέφωνα, φορτιστές τηλεφώνων, ρολόγια χειρός, αριθμομηχανές, ηλεκτρικές συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα.

    Από την προανάκριση προέκυψε ότι μέχρι στιγμής οι συλληφθέντες ενέχονται σε δέκα διαρρήξεις κατοικιών και καταστημάτων, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

    Μέρος των κατασχεθέντων αναγνωρίστηκε από τους παθόντες και αποδόθηκε σε αυτούς από την Αστυνομία.

    Είδηση: 18308

    [11] Ενημέρωση εφ' όλης της ύλης

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο και η ελληνική προεδρεία του ΟΑΣΕ, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην 3ωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής την οποία ενημέρωσε με δική της πρωτοβουλία η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ειδικότερα η Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενη στην προεδρία του ΟΑΣΕ, τόνισε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον, ωστόσο όπως είπε είναι μια ευκαιρία να μετατρέψει την πρόσκληση σε ευκαιρία ανάδειξης της χώρας.

    Για τα ελληνοτουρκικά, η Υπουργός είπε ότι η περασμένη χρονιά ήταν χρονιά στασιμότητας η οποία σφραγίστηκε από την έντονη τουρκική παραβατικότητα των τελευταίων μηνών.

    Η Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υποβαθμίζει τα πραγματικά δεδομένα, αλλά τα αξιολογεί χωρίς υπερβολές. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η νηφαλιότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε.

    Η κ Μπακογιάννη αναφερόμενη στις δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού είπε ότι αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή και επισήμανε ότι η αναπροσαρμογή τους ή η αναίρεσή τους μια μέρα αργότερα από τον ίδιο, δεν μεταβάλλει την πραγματικότητα ούτε αλλάζει τις πράξεις βίας και αδικίας, που διαπράχτηκαν.

    Τέλος αναφερόμενη στα Σκοπιά, δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα που έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ δεν αφήνουν περιθώρια για ιδιαίτερη αισιοδοξία και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα να αποφασίσει να μην εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΟΑΠ για τον διεθνή αυτοκινητόδρομο.

    Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στους κρατούμενους του Γκουαντάναμο, είπε ότι το κόμμα του είναι ενάντιο στη μεταφορά των κρατούμενων και ζήτησε διευκρινήσεις για το ποιο θα είναι το πιθανό νομικό καθεστώς με το όποιο ενδεχομένως να γίνουν δεκτοί και στη χώρα μας.

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, εκτίμησε ότι το 2009 θα είναι μια χρονιά έντασης και κρίσης χωρίς να έχει φανεί ακόμη η κορυφή της κρίσης.

    Ο Σπύρος Χαλβατζής από το ΚΚΕ, ζήτησε την απελευθέρωση των κρατουμένων του Γκουαντάναμο λέγοντας πως η χώρα μας δεν πρέπει να εμπλακεί στο θέμα αυτό, ενώ για τα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο τον τελευταίο καιρό.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στους κρατούμενους του Γκουαντάναμο ανέφερε ότι άσυλο πρέπει να τους δώσουν οι ΗΠΑ που ευθύνονται για την κατάσταση τους, ενώ για τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε στην αναζωπύρωση του θέματος των γκρίζων ζωνών από μέρους της Τουρκιάς και ζήτησε τη διερεύνηση της ομολογίας του Τούρκου εκτελεστή, όπως τον χαρακτήρισε.

    Από το ΛΑΟΣ ο Άδωνης Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι η τουρκική προκλητικότητα επί κυβερνήσεων ΝΔ δεν έχει προηγούμενο.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη στη δευτερολογία της υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει μια ουσιαστική εξωτερική πολιτική και πως καμία αντίθετη άποψη για τα θέματα της εξωτερικής πολίτης δεν έχει κατατεθεί.

    Η Ελλάδα είναι μια χωρά με εθνική αυτοπεποίθηση και πάντως κανείς δεν υποστήριξε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ευθύγραμμες.

    Τέλος επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι η ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας εφόσον εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.ΠΗΓΗ: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 18303

    [12] Ορκίστηκε ο Υφυπουργός Κώστας Γκιουλέκας

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού ο Κώστας Γκιουλέκας ορκίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητες των γενικών γραμματειών ενημέρωσης και επικοινωνίας. Η ορκωμοσία έγινε σήμερα καθώς πρώτα έπρεπε να συσταθεί η θέση του νέου υφυπουργού. Νωρίτερα στο γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Γκιουλέκας δώρισε στον Κάρολο Παπούλια έναν τόμο με συλλογή δημοσιευμάτων για το Έπος του '40. Γνωρίζοντας ότι ο υφυπουργός έχει μεγάλη προσωπική συλλογή όπλων και αντικειμένων του '40, ο Κάρολος Παπούλιας του έκανε δώρο ένα θραύσμα οβίδας από το Τεπελένι.

    Ο κ. Γκιουλέκας δήλωσε πως αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα και θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

    Είδηση: 18301

    [13] Συνεχίζεται η κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία

    Ειδήσεις

    Συνεχείς είναι οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.Στην Ευρώπη, όπου εκφράζονται ανησυχίες ακόμα και για τη συνοχή της ζώνης του Ευρώ, μεγάλες είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην Γαλλία και στην Γερμανία, ενώ στην Ιταλία, 60.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο.

    Στην Γαλλία, η απεργία είναι γενική, με αίτημα την ενίσχυση της απασχόλησης και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.Η έκταση των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι τέτοια ώστε να χαρακτηρίζεται ως "Μαύρη Πέμπτη" για την Γαλλία, αφού ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας κατέβασε ρολά.Χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτύρονται και ζητούν περισσότερα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας και των μισθών τους.Μεγάλα προβλήματα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ήδη στις συγκοινωνίες και στη λειτουργία των νοσοκομείων.Μεγάλο ποσοστό των Γάλλων πιστεύει ότι η κυβέρνηση στήριξη περισσότερο τις Τράπεζες από ότι τον απλό εργαζόμενο, την ώρα που η ανεργία εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι το 2010 το 10%.

    Στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι στα τρένα απεργούν ζητώντας αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

    Στην Ιταλία, βοήθεια από την κυβέρνηση ζητά η Fiat, για να μη βρεθούν στο δρόμο 60.000 εργαζόμενοι.

    Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκφράζει ανησυχίες και για τη συνοχή της ζώνης του Ευρώ.

    Σε νέο ιστορικό χαμηλό, η πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνηΣε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ εξασθένησε, τον Ιανουάριο, η εμπιστοσύνη επιχειρηματιών και καταναλωτών στην ευρωζώνη, ενώ περιορίστηκαν οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για άνοδο του πληθωρισμού, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία για νέες μειώσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο σε ύφεση.

    Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης υποχώρησε στις 68,9 μονάδες -στα χαμηλότερα επίπεδα από την καθιέρωση του δείκτη το 1985- από τις αναθεωρημένες προς τα άνω 70,4 μονάδες στις οποίες διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Παράλληλα, η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι ο επιμέρους δείκτης στον οποίο αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την πορεία του πληθωρισμού υποχώρησε στις 5 μονάδες, από 7 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα και ο αντίστοιχος δείκτης στις επιχειρήσεις υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις -11 μονάδες τον Ιανουάριο, από -7 μονάδες τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Ο περιορισμός της αισιοδοξίας ήταν μεγαλύτερος στον τομέα των υπηρεσιών, στον οποίο αντιστοιχούν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης.Σε αυτόν τον τομέα, ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα [στις -22 μονάδες, από -17 μονάδες].

    Στη βιομηχανία, ο δείκτης υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των -34 μονάδων, από -33 μονάδες τον Δεκέμβριο και στους καταναλωτές υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των -31 μονάδων, από -30 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα.

    Η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατεγράφη στη Γερμανία [κατά 3,1 μονάδες], ακολουθούμενη από την Ιταλία [κατά 1 μονάδα] και τη Γαλλία [κατά 0,9 μονάδες], ενώ στην Ισπανία βελτιώθηκε κατά 2,5 μονάδες.

    Στα χαμηλότερα επίπεδα από την καθιέρωσή του, το 1985, υποχώρησε και ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επιχειρηματικό κλίμα [στις -3,16 μονάδες τον Ιανουάριο, από τις προς τα άνω αναθεωρημένες -3,05 μονάδες, στις οποίες είχε διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο].

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και παρά το νέο οικονομικό πρόγραμμα -ύψους 825 δισεκατομμυρίων δολαρίων¬- που υπερψήφισε η αμερικανική Βουλή, οι ειδήσεις για μαζικές απολύσεις διαδέχονται η μία την άλλη.Μετά τη Μπόινγκ που ανακοίνωσε σχέδια για 10.000 απολύσεις το 2009, η ιαπωνική Toshiba προγραμματίζει 4.500 περικοπές θέσεων εργασίας εντός δυο μηνών.Για περίπου 7000 απολύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες στις ΗΠΑ, κάνει λόγο και η Star- backs.

    Είδηση: 18302

    [14] Επαφές Καραμανλή

    Πολιτική

    Με αντικείμενο την προετοιμασία εν όψει των ευρωεκλογών συναντήθηκαν ο Πρωθυπουργός με το γραμματέα της Κ.Ε. της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα και πρόσθεσε ότι η εκλογολογία βλάπτει τον τόπο. Σε άλλη ερώτηση για τα αγροτικά μπλόκα ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι η Κυβέρνηση έχει θετική εικόνα καθώς η κατάσταση πάει προς εκτόνωση και τόνισε ότι η πλειοψηφία των αγροτών τηρεί υπεύθυνη στάση και ανοίγει τους δρόμους. Ο γραμματέας της ΝΔ είπε ακόμη ότι ο διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο και η εξειδίκευση των μέτρων γίνεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Εν όψει των ευρωεκλογών οι ομογενείς μπορούν να εγγραφούν μέχρι τις 31 Μαρτίου στα κατά τόπους προξενεία για να ψηφίσουν.

    Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, στον οποίο έδωσε σαφείς οδηγίες για το πώς οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής στη Βόρεια Ελλάδα.

    Στόχος είναι να υπάρξουν αποτελέσματα με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των συμπολιτών μας στη βόρεια Ελλάδα, είπε ο κ. Καλαφάτης.

    Είδηση: 18299


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 January 2009 - 17:55:35 UTC