Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Άγκυρα ο Αμπάς για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία
  • [02] Μαζικές απολύσεις από την Mercedes
  • [03] Γερμανία: 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου
  • [04] Μελέτη για τα χρώματα και τις ανθρώπινες αντιδράσεις
  • [05] Η ασπιρίνη περιορίζει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου
  • [06] Η ταινία Slumdog Millionaire υποψήφια για 11 βραβεία Bafta
  • [07] Δώδεκα ακυρώσεις παραγγελιών αεροσκαφών της Airbus
  • [08] Νέα γραπτή επίθεση Κάστρο εναντίον Ομπάμα
  • [09] Κάτω από τα 40 δολάρια το πετρέλαιο

    [01] Στην Άγκυρα ο Αμπάς για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία

    Ειδήσεις

    Στην Άγκυρα έφτασε την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, η οποία αναμένεται να προωθήσει τη στήριξη της συμφιλίωσης μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς. Ο Αμπάς το βράδυ της Παρασκευής θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν και αύριο Σάββατο, πριν αναχωρήσει από την Άγκυρα με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk, μια νέα αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Δαμασκό στα πλαίσια μιας προσπάθειας να διασφαλίσει την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γιλάντ Σαλίτ, που έχει συλληφθεί από τη Χαμάς τον Ιούνιο του 2006. Η Τουρκία παίζει ενεργό διπλωματικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να πραγματοποιούν σειρά συναντήσεων με τους εξόριστους ηγέτες της Χαμάς στη Δαμασκό.

    Είδηση: 18646

    [02] Μαζικές απολύσεις από την Mercedes

    Ειδήσεις

    Σε "αναγκαστική αργία" θέτει η "Mercedes Benz-Brazil", ο μεγαλύτερος κατασκευαστής φορτηγών οχημάτων σε όλη τη Βραζιλία, επτά χιλιάδες εργάτες και εποπτικό προσωπικό. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της που έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο, η περίοδος της "αναγκαστικής αργίας" εκτείνεται από τις 23 Φεβρουαρίου έως την 4η Μαρτίου, ώστε "να ισορροπήσει" καλύτερα η μειούμενη ζήτηση και η συνολική παραγωγή, σε συνδυασμό πάντοτε με την "ρευστοποίηση" μάλλον "υψηλών" αποθεμάτων απούλητων οχημάτων.

    -Το ανωτέρω μέτρο αφορά το προσωπικό στη μονάδα κοντά στο Σάο Πάολο "Σαν Μπερνάρδο ντα Κάμπο". Από μήνα σε μήνα, έχουμε μείωση κατά 25% των φορτηγών οχημάτων της εταιρείας στη λατινοαμερικανική χώρα. Ο "χορός" των "διαθεσιμότητων" για το προσωπικό τους ξεκίνησε, για τη μεγάλη αγορά της Βραζιλίας, από την "General Motors". "Ακολούθησαν", άμεσα, οι : "Peugeot", "Citroen", "Renault", "Ford" "Fiat", "Volkswagen".

    -Λόγω κρίσιμης συγκυρίας, για να διαφυλαχθούν θέσεις εργασίας, η αγορά αυτοκινήτου στη Βραζιλία επιδοτήθηκε εκτάκτως από την κυβέρνηση του προέδρου Ινάθιο "Λούλα" ντα Σίλβα με το ποσό των περίπου 3,5 δισ. δολαρίων.

    Είδηση: 18644

    [03] Γερμανία: 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου

    Πολιτισμός -

    Ειδήσεις

    Έναρξη με την εκτός συναγωνισμού γερμανο-αμερικανική παραγωγή "Η διεθνής", πολιτικό θρίλερ του Τομ Τίκβερ ("Τρέξε, Λόλα, τρέξε") έκανε το βράδυ της Πέμπτης 5 Φεβρουαρίου, το 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Στην τελετή, που κράτησε σχεδόν μια ώρα, μίλησαν ο διευθυντής του φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ, ο υπουργός Πολιτισμού και η ηθοποιός Τίλντα Σουίντον, ενώ προβλήθηκαν τρέιλερ από το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Φέτος, η Ελλάδα εκπροσωπείται στη Μπερλινάλε με τρεις ταινίες: "Παράδεισος στη Δύση" του Κώστα Γαβρά, με την οποία θα κλείσει επίσημα η αυλαία του φεστιβάλ, "Η σκόνη του χρόνου" του Θόδωρου Αγγελόπουλου, (και οι δύο προβάλλονται εκτός συναγωνισμού) και "Στέλλα" του Πάνου Κούτρα, που προβάλλεται στο τμήμα του Πανοράματος.

    Στην ομιλία του ο Ντίτερ Κόσλικ, τόνισε το συνδυασμό της πολιτικής και των διάφορων κοινωνικών προβλημάτων (ρατσισμό, ανεργία, παγκοσμιοποίηση), που κυριαρχούν στη φετινή Μπερλινάλε.

    Παρόντες στην τελετή ο σκηνοθέτης Τομ Τίκβερ και οι πρωταγωνιστές της ταινίας του, Κλάιβ Οουεν και Αρμιν Μούλερ-Σταλ, η κριτική επιτροπή της φετινής Μπερλινάλε, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Αγγλίδα ηθοποιό Τίλντα Σουίντον, ο υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας Μπερντ Νόιμαν και αρκετές προσωπικότητες του κινηματογράφου, ιδιαίτερα του γερμανικού.Στο στόχαστρο του θρίλερ "Η διεθνής" του Τίκβερ, οι πολυεθνικές, και συγκεκριμένα μια πολυεθνική τράπεζα. Με τον Κλάιβ Οουεν στο ρόλο του πράκτορα της Ιντερπόλ που αναλαμβάνει, μαζί με την Αμερικανίδα εισαγγελέα της Νέας Υόρκης (Ναόμι Γουότς), να αποκαλύψουν τις βρόμικες υποθέσεις.

    Ενδιαφέρουσα αποδείχτηκε η πρώτη ταινία του διαγωνιστικού τμήματος, "Ο μικρός στρατιώτης" της Δανέζας Ανέτ Κ. Ολενσεν. Η ιστορία μιας στρατιωτίνας, που επιστρέφει από το Ιράκ με ψυχικά τραύματα και που η γνωριμία της με μια μαύρη πόρνη, την οποία γνωρίζει όταν αναλαμβάνει, για λογαριασμό του πατέρα της, να την οδηγεί σε διάφορους πελάτες, τη βοηθά, μέχρι σ' ένα σημείο, να ξεπεράσει τα ψυχολογικά της προβλήματα. Η σκηνοθέτις δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία κινεί την ηρωίδα της (μια πολύ καλή Τρίνε Ντάιχολμ), καταγράφοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα των μεταναστριών από χώρες του τρίτου κόσμου που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

    Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η γαλλική ταινία, "Ρίκι", του Γάλλου Φρανσουά Οζόν, με πρωταγωνιστές τους: Αλεξάντρα Λαμί, Σερτζί Λοπέζ. Φαντεζίστικη, διανθισμένη με χιούμορ, ταινία γύρω από τις σχέσεις μιας μοιχικής γυναίκας με την κόρη της και έναν συνάδελφο στη δουλειά της, με τον οποίο αρχίζει ένα ερωτικό δεσμό.

    Στο τμήμα του "Φόρουμ του Νέου Κινηματογράφου" έχει συμπεριληφθεί και η ελληνο-τουρκική παραγωγή "Μοναδική μου ηλιαχτίδα" του Τούρκου Ρεχά Ερντέμ.

    Είδηση: 18651

    [04] Μελέτη για τα χρώματα και τις ανθρώπινες αντιδράσεις

    Το κόκκινο χρώμα ευνοεί την προσοχή, ενώ το μπλε ευνοεί τη δημιουργικότητα, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται από το αμερικανικό περιοδικό Science. Το κόκκινο χρώμα ευνοεί την προσοχή, κυρίως στις εργασίες που έχουν σχέση με την μνήμη, ενώ το μπλε ευνοεί τη δημιουργικότητα, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται την εβδομάδα αυτή στο διαδίκτυο από το αμερικανικό περιοδικό Science.

    Τα συμπεράσματα μπορεί να έχουν χρησιμότητα στη διαφήμιση, τα φυλλάδια φαρμάκων, τη διακόσμηση γραφείων ή τις αίθουσες διδασκαλίας, εκτιμά η Ζιλιέτ Ζου που διδάσκει μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Μπρίτις Κολούμπια (UBC) στο δυτικό τμήμα του Καναδά.

    Η Ζού έκανε την έρευνα αυτή με τον Ραβί Μέχτα, ένα φοιτητή που κάνει διδακτορικό, και συστήνει στους διαφημιστές για την πώληση πρωτοποριακών προϊόντων να χρησιμοποιούν το μπλε χρώμα, ενώ το κόκκινο θα κάνει τους καταναλωτές να δείξουν περισσότερη προσοχή στις διαφημίσεις διαφόρων προϊόντων.

    Οι προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα σχετικά με την επιρροή των χρωμάτων στον εγκέφαλο διότι δεν συνδύαζαν τα χρώματα με συγκεκριμένες εργασίες.

    Οι δυο ερευνητές έκαναν τις μελέτες σε δείγμα 600 φοιτητών που εργάζονταν σε υπολογιστές με κόκκινο, μπλέ ή λευκό φόντο στην οθόνη τους, και διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις διέφεραν σε σχέση με τα χρώματα και τις εργασίες.

    Είδηση: 18650

    [05] Η ασπιρίνη περιορίζει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου

    Μια μελέτη καταδεικνύει ότι η χρήση της ασπιρίνης μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους ενός τύπου καρκίνου του στομάχου κατά το 1/3.

    Η "Βρετανική Επιθεώρηση για τον Καρκίνο" δημοσιεύει μια έρευνα που διεξήχθη σε 300.000 άτομα τα οποία μελετήθηκαν επί 7 χρόνια και στα οποία χορηγούνταν παυσίπονα αλλά το τελευταίο δωδεκάμηνο ελάμβαναν μόνο ασπιρίνη και αναλγητικά NSAID ( μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα).

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπαιρναν ασπιρίνη τακτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο μέσο και κάτω σημείο του στομάχου.

    Η λήψη της ασπιρίνης σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι γνωστό ότι περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, αλλά μπορεί να εμφανίσει παρενέργειες όπως αιμορραγίες στην κοιλιακή χώρα.

    Λόγω των παρενεργειών αυτών οι γιατροί δεν συστήνουν τη συνεχή χρήση της ασπιρίνης ως προληπτικό μέτρο κατά του καρκίνου.

    Από τους 311.115 ανθρώπους που πήραν μέρος στην έρευνα το 73% χρησιμοποίησε ασπιρίνη και το 56% ιβουπροφένη, που ανήκει στα NSAID, τουλάχιστον για μια φορά στο 12μηνο της τελευταίας φάσης της έρευνας.

    Το 1/4 των συμμετεχόντων έκανε καθημερινή χρήση ασπιρίνης ενώ το 10% ιβουπροφένης.

    Η συχνότητα του καρκίνου στο μη καρδιακό στόμιο του στομάχου που καταμετρήθηκε στην έρευνα ήταν 7 στους 100.000 χρήστες ασπιρίνης ενώ αυτοί που δεν χρησιμοποίησαν ασπιρίνη ήταν 11 στους 100.000.

    Επίσης καταγράφηκε 32% μείωση των κρουσμάτων αυτού του τύπου καρκίνου σε άτομα που χρησιμοποίησαν φάρμακα NSAID όπως η ιβουπροφένη.

    " Σε καρκίνους που τα ποσοστά επιβίωσης είναι χαμηλά, η κατανόηση πως μπορεί να προληφθεί η ασθένεια είναι πολύ σημαντική, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ανακαλυφθούν οι παρενέργειες και να εξισορροπηθούν τα οφέλη", δήλωσε ο Δρ. Λέσλι Ουόκερ διευθυντής του κέντρου πληροφόρησης του Κέντρου για την Έρευνα του Καρκίνου της Βρετανίας.

    Κάθε χρόνο στη Βρετανία τουλάχιστον 8.000 άνθρωποι διαγιγνόσκονται με καρκίνο του στομάχου και περίπου 5.250 πεθαίνουν από την ασθένεια.

    Είδηση: 18648

    [06] Η ταινία Slumdog Millionaire υποψήφια για 11 βραβεία Bafta

    Ειδήσεις

    Η χαμηλού προϋπολογισμού ινδική κινηματογραφική ταινία "Slumdog Millionaire" συγκέντρωσε 11 υποψηφιότητες για τα βρετανικά βραβεία Bafta, που θα απονεμηθούν την Κυριακή, συνεχίζοντας με επιτυχία το δρόμο που άνοιξε με τις Χρυσές Σφαίρες μια πορεία που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί με τα βραβεία Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ακολουθεί η ταινία " Η Απίθανη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον", όπου πρωταγωνιστεί ο Μπραντ Πιτ και η μεγάλη εμπορική επιτυχία " Ο Σκοτεινός Ιππότης", με 9 υποψηφιότητες για Bafta και η δραματική ταινία του Κλιντ Ιστγουντ " Η Ανταλλαγή" με 8 υποψηφιότητες.

    Είδηση: 18649

    [07] Δώδεκα ακυρώσεις παραγγελιών αεροσκαφών της Airbus

    Ειδήσεις

    Αισθητή έγινε η οικονομική κρίση και στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρία Airbus, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τον Ιανουάριο είχε 12 ακυρώσεις παραγγελιών, κυρίως αεροσκαφών Α320. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αεροναυπηγικής εταιρίας, "πρέπει να πούμε ότι το έτος 2009 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τις φετινές παραγγελίες μας στις 300- 400", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αεροναυπηγικής εταιρίας.

    Σύμφωνα με το μηνιαίο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι τέσσερις ακυρώσεις πραγματοποιήθηκαν από την ινδική εταιρία Kingfisher. Το 2008, η Airbus είχε 777 παραγγελίες αεροσκαφών. Την ίδια ώρα, μόνο τέσσερις παραγγελίες αεροσκαφών Α321 πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο στην Airbus, οι οποίες προέρχονται από τις Τουρκικές Αερογραμμές. Το κάθε αεροσκάφος κοστίζει 90.3 εκατομμύρια δολάρια.

    Είδηση: 18643

    [08] Νέα γραπτή επίθεση Κάστρο εναντίον Ομπάμα

    Ειδήσεις

    Επίθεση εκ νέου εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Όπως τονίζει σε άρθρο του, η πολιτική του Αμερικανού προέδρου έναντι της Κούβας "δεν θα αργήσει να χάσει την παρθενία της". Ο "λίντερ μάξιμο", όπως χαρακτηρίζουν τον Φιντέλ δημοσιεύει το δεύτερο άρθρο του για τον κ. Ομπάμα, αφότου ο αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. "Η πολιτική του κ. Ομπάμα δεν θα αργήσει να χάσει την παρθενία της", γράφει ο 82χρονος ιδρυτής του κουβανικού καθεστώτος σε άρθρο του που τιτλοφορεί "Η άμεση απάντηση".

    O Φιντέλ αναφέρεται σε δηλώσεις του επικεφαλής προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Εμάνουελ Ραμ ο οποίος υπογράμμισε χθες Πέμπτη ενδιαφέρον για "την αμερικανο-κουβανική κοινότητα". "Όσο λιγότερο μιλάμε για την Κούβα τόσο το καλύτερο", υπογράμμισε ο κ. Ραμ σε συνέντευξη Τύπου.

    "Τα περίπου 12 εκατομμύρια Κουβανοί που ζουν στο νησί δεν τον ενδιαφέρουν", εκτιμά ο Φιντέλ απευθυνόμενος στον κ. Ομπάμα τον οποίο είχε σε προηγούμενο άρθρο του χαρακτηρίσει ως έναν "σοβαρό άνθρωπο" αν και εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει να "αλλάξει" την Αμερική.

    Σημειώνεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Κουβανοί, στην πλειοψηφία τους αντίθετοι προς την πολιτική του Κάστρο - ζουν στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μπαράκ Ομπάμα τους υποσχέθηκε να μαλακώσει τις απαγορεύσεις που υφίστανται για να μπορούν να ταξιδέψουν στην Κούβα ή να στείλουν χρήματα στους δικούς τους.

    Ο Φιντέλ, που ασθενεί σοβαρά εδώ και δύο χρόνια και έχει μεταβιβάσει την εξουσία στον 77χρονο αδελφό του Ραούλ, εκφράζει στο ίδιο άρθρο τη λύπη του γιατί ο κ. Ομπάμα μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο εμπορικό και οικονομικό εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά της Κούβας από το 1962 καθώς και για το λεγόμενο "νόμο προσαρμογής" που προβλέπει για του Κουβανούς εμιγκρέδες που πέρασαν παράνομα στις ΗΠΑ την χορήγηση ασύλου και την άδεια να εργαστούν στο αμερικανικό έδαφος.

    Είδηση: 18641

    [09] Κάτω από τα 40 δολάρια το πετρέλαιο

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς στοιχεία που δείχνουν τη μείωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ εντείνουν την προοπτική ακόμα μικρότερης ζήτησης. Περίπου 600.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο - περισσότεροι σε σχέση με την πρόβλεψη των αναλυτών- ενώ η ύφεση έχει οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης καυσίμων, με αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, η οποία για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες υποχώρησε προσωρινά κάτω από τα 39 δολάρια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 1,48 δολάρια και βρισκόταν στα 39,69 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει μέχρι και στα 38,60 δολάρια.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ παρουσίαζε μείωση 1,03 δολαρίων και βρισκόταν στα 45,43 δολάρια.

    Είδηση: 18640


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 February 2009 - 21:54:01 UTC