Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστραλία: Κόλαση φωτιάς με εκαντοντάδες νεκρούς
  • [02] Σενάρια για συνεργασίες
  • [03] Χρησιμοποιούσαν «μαϊμού» δικαιολογητικά για δάνεια και αγορές
  • [04] Πεκίνο: Πολυώροφο ημιτελές ξενοδοχείο καταστράφηκε εντελώς από φωτιά
  • [05] Χατζηδάκης: ''Όσοι αισχροκερδούν θα εκτίθενται''
  • [06] Η πεντηκοστή πρώτη απονομή των μουσικών βραβείων Γκράμι
  • [07] Η μυρωδιά της τηγανιτής πατάτας είναι κράμα αρωμάτων καραμέλας, κρεμμυδιού και σιδερώστρας(!)
  • [08] Τηλεόραση από τον ΟΤΕ
  • [09] Υπουργείο Δικαιοσύνης: Καμία παρέμβαση στα blog
  • [10] 14 νεκροί και τραυματίες από βλήματα όλμων στο Πακιστάν
  • [11] Σύλληψη 50χρονης, που «διευκόλυνε» χορήγηση δανείων με το αζημίωτο
  • [12] Παράθυρο για επιδότηση εργασίας
  • [13] Προτεραιότητα στα Δυτικά Βαλκάνια από την Ν. Μπακογιάννη
  • [14] Παιδεία: Σαρωτικές αλλαγές θέλουν οι πολίτες
  • [15] Παραιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομίας στη Γερμανία
  • [16] Προτεραιότητα η αδειοδότηση των ΜΜΕ
  • [17] Κριτική Παπανδρέου στην κοινωνική πολιτική
  • [18] Κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία
  • [19] Έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στη Μαδρίτη
  • [20] Η Ελλάδα κορυφαίος και ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός για τους κινέζους
  • [21] Το Slumdog Millionaire σάρωσε τα βραβεία BAFTA
  • [22] Επιμερισμό υπαλληλικής εργασίας εφαρμόζει η Nissan

    [01] Αυστραλία: Κόλαση φωτιάς με εκαντοντάδες νεκρούς

    Ειδήσεις

    Ολόκληρες πόλεις έχουν σβηστεί από το χάρτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην νοτιοανατολική Αυστραλία. Περισσότεροι από 170 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στα σπίτια και στα αυτοκίνητά τους, καθώς προσπαθούσαν να σωθούν, ενώ δεκάδες τραυματίες νοσηλεύονται με σοβαρότατα εγκαύματα. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ώρα με την ώρα, καθώς τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στις καμένες περιοχές. Στο σοκ και τον θρήνο έρχεται να προστεθεί και η οργή στην Αυστραλία, καθώς η αστυνομία υποψιάζεται ότι εμπρηστές κρύβονται πίσω από την πύρινη κόλαση. Ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εμπρησμό από πρόθεση σε έναν άνδρας 31 ετών και σε ένα 15άχρονο αγόρι.

    Ο 31χρονος κατηγορείται ότι προκάλεσε τη φωτιά που κατέστρεψε 200 εκτάρια θάμνων στην Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας και σήμερα Δευτέρα αναμένεται να βρεθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών. Ακόμη, ένας 15χρονος που φαίνεται ότι άναψε εκρηκτικό μηχανισμό σε θαμνώδη περιοχή στα Μπλε Βουνά, κοντά στο Σίδνεϊ, επίσης στη Νέα Νότια Ουαλία, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και θα δικαστεί τον επόμενο μήνα. Στις περιοχές όπου οι δύο εμπρηστές ξεκίνησαν τις πυρκαγιές δεν έχουν καταγραφεί θύματα αλλά οι αστυνομικές αρχές υποπτεύονται ότι οι συλληφθέντες βρίσκονται πίσω και από άλλες πυρκαγιές. "Όπου υπάρχουν νεκροί θα γίνει έρευνα σε ποινικό επίπεδο" δήλωσε η αρχηγός της αστυνομίας Κριστίν Νίξον. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ρουντ τόνισε ότι οι εμπρηστές είναι ένοχοι για "μαζικά εγκλήματα".

    Οι αριθμοί είναι σχετικοί καθώς η τραγωδία λαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις. Πάνω από 750 κατοικίες καταστράφηκαν, 200.000 εκτάρια δασικής έκτασης έγιναν στάχτη, η πόλη του Κίνγκλεϊκ σβήσθηκε από τον χάρτη, ενώ η αστυνομία εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί, όσο τα συνεργία διάσωσης καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές. Οι αρχές συνέλαβαν στη Μελβούρνη, έναν άνδρα 31 ετών και έναν 15χρονο, οι όποιοι κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. Ωστόσο, κοντά στις φωτιές βρίσκεται ο δήμος Γουίτλεσι, όπου ζουν χιλιάδες ομογενείς της Μελβούρνης.

    Η Κυβέρνηση έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού και δημιούργησε ειδικά ταμεία έκτακτης ενίσχυσης των πυροπαθών, ενώ χιλιάδες είναι οι πυροσβέστες που συνεχίζουν να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, λόγω των ισχυρών ανέμων, οι φλόγες φθάνουν σε ύψος τεσσάρων μέτρων και κινούνται με τρομακτικά υψηλή ταχύτητα.

    Ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ δήλωσε "τρομοκρατημένος" και έκανε λόγο περί "κόλασης" στη Βικτόρια, ενώ ο πολιτειακός πρωθυπουργός Τζον Μπράμπυ, με δάκρυα στα μάτια, απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τους αιμοδότες να στείλουν αίμα για να μεταγγισθεί σε τραυματίες κι εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ημέρες έως ότου να κατασβηστούν οι φωτιές.

    Έκκληση για βοήθεια στα θύματα των πυρκαγιών στην Αυστραλία απηύθυνε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη δωρεά 500.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (265.000 δολάρια ΗΠΑ) προς τους πληγέντες. "Οι Αυστραλοί είναι οι κοντινότεροι φίλοι και γείτονές μας. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση", δήλωσε ο Νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών Μιουρέι Μακάλι, καλώντας τους συμπατριώτες τους να καταθέσουν τις δωρεές τους στο ιδρυμα Victorian Bushfire Appeal.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Κι τόνισε στους δημοσιογράφους πως 100 Νεοζηλανδοί πυροσβέστες είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Βικτώρια, μόλις τους το ζητήσουν οι αυστραλιανές αρχές.

    Οι νεκροί από τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών στην Αυστραλία ξεπερνούν τους 171, ενώ περισσότερα από 330.000 εκτάρια γης έχουν καταστραφεί.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 18690

    [02] Σενάρια για συνεργασίες

    Τα ευρήματα δημοσκοπήσεων για τη βουλευτική και την ευρωβουλευτική κάλπη , που είδαν το φώς της δημοσιότητας στον Κυριακάτικο tύπο, τροφοδοτούν εκ νέου την εκλογολογία . Όχι μόνο για το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων γενικών εκλογών, αλλά και για τις δυνατότητες να υπάρξει -σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας -συνεργασία κομμάτων στο χώρο της κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς . Δηλώσεις στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησαν ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός των κομματικών χώρων τους .

    Δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, σε κυβέρνηση συνασπισμού, δηλώνει ο Γιάννης Ραγκούσης στα ΝΕΑ.

    Ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προβλέπει μάλιστα ότι οι ευρωεκλογές θα πάρουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος και σχολιάζει το σχέδιο της κυβέρνησης.

    "Έχει μόνο προεκλογικό σχέδιο και το έχουν θέσει σε εφαρμογή, θέτοντας τη χώρα ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο από τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου", τονίζει στα "ΝΕΑ". Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε: "Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλάνε για εκλογές και τι ενδεχομένως θα προκύψει μετά από εκλογές. Δεν είναι θέμα που αφορά την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ".

    Ο κ. Αντώναρος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι καλλιεργεί κλίμα εκλογολογίας και πως το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρέπει δεν θέλει και δεν μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

    Την ίδια ώρα και ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ψηλά με κυρίαρχη την κόντρα για την οικονομική κρίση, στο ΠΑΣΟΚ, οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στη "Real News", ότι η ανυπομονησία και η πομπώδης σιγουριά, αποτελούν θανάσιμα αμαρτήματα, προκάλεσαν την αντίδραση του Απόστολου Κακλαμάνη.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στη Νετ 105,8 τόνισε: "Εάν ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι ανυπόμονος ή είναι σίγουρος για το τι θα γίνει αύριο και μεθαύριο, ας κάνει πρώτα την αυτοκριτική του γι' αυτό και μετά να αναζητήσει άλλους. Εγώ, δεν νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη από τέτοιου είδους αυτοκριτικές, εκτός αν τις κάνει καθένας για τον εαυτό του. Να σοβαρευτούμε κάποτε. Αρκετά περιφερόμαστε στα κανάλια. Χρειάζεται κάποιο μέτρο. Δεν γνωρίζω εγώ τέτοια πρόσωπα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά που λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης"

    Ο Γιάννης Ραγκούσης στη συνέντευξη του στα ΝΕΑ πάντως, βάλει και κατά του Αλέκου Αλαβάνου τονίζοντας πως: "Μια άρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα αποτελεί μια άρνηση ανάληψης ευθύνης για τη χώρα και το λαό."

    "Με αίσθημα ευθύνης, καταθέτουμε το πρόγραμμά μας για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την οδήγησαν οι θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς».Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να παρακολουθήσουν το Συνέδριό μας, να διαβάσουν προσεκτικά το πρόγραμμά μας και να τοποθετηθούν με την υπευθυνότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Η γενικόλογη συνεργασιολογία δε συνάδει με την κρισιμότητα της περιόδου. απαντά ο Ανδρέας Καρίτζης εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού.

    "Παρακολουθούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουμε να επέμβουμε στα εσωτερικά άλλου κόμματος, πιστεύουμε όλο και περισσότερο ότι θα πετύχουμε την αυτοδυναμία που διεκδικούμε, ακόμα και αν την πετύχουμε θα ανοιχτούμε σε ευρύτερες δυνάμεις γύρω μας, πόσο μάλλον σε περίπτωση που δεν θα επιτευχθεί αυτοδυναμία", ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟκ, Γιώργος Παπκωνσταντίνου.

    Γκρίνια όμως και στο Συνασπισμό, λίγα 24ωρα πριν το διαρκές του Συνέδριο. Ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επαναλαμβάνει πως η Αριστερά οφείλει να ενδιαφέρεται για την διακυβέρνηση, δίνοντας υπό προϋποθέσεις ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ.

    "Η σύγχρονη Αριστερά δεν πρέπει να μένει αδιάφορη για το πώς και αν θα κυβερνηθεί ο τόπος με το δεδομένο ότι στη βάση των δημοσκοπικών ευρημάτων φαίνεται ότι η χώρα οδηγείται σε έλλειψη αυτοδύναμου κυβερνήσεως. Η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να ενδιαφέρεται για το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, όχι συμμετέχοντας σε έναν άκρατο, όσο και άκριτο κυβερνητισμό, αλλά χωρίς να αυτοπεριχαρακώνεται", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

    "Μια σύνθεση μπορεί να εμπεριέχει το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, υπό προϋποθέσεις, που είναι προγραμματικού χαρακτήρα συμφωνίες, συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην Κουμουνδούρου πάντως σημειώνουν πως μετά τις εκλογές δεν υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο συνεργασίας ή στήριξης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

    Στο κυβερνητικό στρατόπεδο λήξαν θεωρείται το ζήτημα Αβραμόπουλου μετά την τοποθέτηση του ότι οι δηλώσεις για το εθνικό σχέδιο δράσης αλλοιώθηκαν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Δ. Αβραμόπουλου ανέφερε πως ο Υπουργός Υγείας έχει τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο που δεν αφήνει αμφιβολία και το θέμα δεν έχει καμία συνέχεια.

    Ωστόσο ο Υπουργός Υγείας δέχθηκε εκ νέου βολές από τους συναδέλφους του.

    Είδηση: 18721

    [03] Χρησιμοποιούσαν «μαϊμού» δικαιολογητικά για δάνεια και αγορές

    Κοινωνία

    Ζεύγος επιτηδείων χρησιμοποιούσαν «μαϊμού» δικαιολογητικά, επιχειρώντας να εκταμιεύσουν δάνειο από αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και να αγοράσουν κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για γυναίκα 47 ετών και τον 40χρονο συνεργό της.

    Η γυναίκα έπεσε στη «φάκα» της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, λίγες ώρες μετά την επίσκεψή της σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, στην Περαία Θεσσαλονίκης, όπου μαζί με τον συνεργό της και κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών, προσπάθησε να «κλείσει» τέσσερις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και μια σταθερής, με σκοπό να πουλήσει τις συσκευές, που θα έπαιρνε ως επιδότηση.

    Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, την προηγούμενη μέρα, ο 40χρονος κατέθεσε, σε κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων, παρόμοια πλαστά δικαιολογητικά με σκοπό να εκταμιεύσει δάνειο αποπληρωμής αυτοκινήτου που είχε αγοράσει. Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι η 47χρονη με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών είχε αγοράσει από εμπορικά καταστήματα μία τηλεόραση κι ένα στερεοφωνικό αυτοκινήτου, ενώ έλαβε δύο ακόμη συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ως επιδότηση, έπειτα από σύναψη τηλεφωνικών συνδέσεων.

    Από την Ασφάλεια γίνονται έρευνες για τη σύλληψη του 40χρονου, ενώ αναζητούνται δύο ακόμη άτομα, τα οποία προμήθευαν τους παραπάνω με πλαστά δικαιολογητικά.

    Είδηση: 18725

    [04] Πεκίνο: Πολυώροφο ημιτελές ξενοδοχείο καταστράφηκε εντελώς από φωτιά

    Ειδήσεις

    Πολυώροφο ημιτελές ξενοδοχείο στο Πεκίνο καταστράφηκε εντελώς από φωτιά που ξέσπασε εξαιτίας πυροτεχνημάτων που ρίχτηκαν στη Γιορτή των Φαναριών που ακολουθεί το νέο Σεληνιακό Έτος.

    Δεν υπήρξαν θύματα καθώς όλα έγιναν στις 9 το βράδυ, τοπική ώρα, όταν το εργοτάξιο ήταν κλειστό. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης ρίχτηκαν τουλάχιστον 7 πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες πυροσβέστες ενώ πλήθος αστυνομικών χρειάστηκε να σπεύσουν για να κρατούν μακριά από το φλεγόμενο κτίσμα τους περίεργους πολίτες και να διευκολύνουν το έργο της κατάσβεσης. Το κτίριο βρίσκεται πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Κινεζικής Τηλεόρασης ενώ δίπλα του λειτουργεί θέατρο και εκθεσιακό κέντρο, όμως δεν σημειώθηκε κανένα ατύχημα.

    Είδηση: 18723

    [05] Χατζηδάκης: ''Όσοι αισχροκερδούν θα εκτίθενται''

    Ειδήσεις

    Φρένο στις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης εφαρμόζοντας ακόμα και το φόβητρο της "μαύρης λίστας" απέναντι στις επιχειρήσεις που επιμένουν να μη συμμορφώνονται με τις συστάσεις. ''Όσοι αισχροκερδούν θα εκτίθενται'' δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, απευθύνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Από τους εμπόρους, με το προεδρείο των οποίων είχε συνάντηση σήμερα, ζήτησε κοινωνική υπευθυνότητα, ώστε να μην πυροδοτηθεί η ακρίβεια. Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα της "μαύρης λίστας": το πρώτο είναι αυτό της ΦΑΓΕ, ενώ με ερωτηματικό έχουν προστεθεί οι Coca Cola - Τρία Εψιλον και Pepsico ΗΒΗ. Υπήρξαν, πάντως και ανακλήσεις ανατιμήσεων σε περίπου 2.500 προϊόντα, τα περισσότερα από τα οποία είναι είδη πρώτης ανάγκης.

    Μήνυμα κατά της αισχροκέρδειας

    "Δεν πρέπει να πυροδοτούμε την ακρίβεια, πολύ περισσότερο που η πορεία των πραγμάτων σε όλη τη Ευρώπη δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο πληθωρισμός αναμένεται εδώ και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, να είναι χαμηλότερος από προηγούμενα χρόνια, λόγω και της κρίσης. Άρα, η πολιτεία με κανένα τρόπο δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τέτοιου είδους συμπεριφορές" είπε ο υπουργός Ανάπτυξης στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, από τους οποίους ζήτησε να επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική ευθύνη.

    Σημείωσε πως το Υπουργείο προχωρά στη στελέχωση της Ειδικής Γραμματείας Εποπτείας της Αγοράς, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες, όπως είναι το λεγόμενο Transfer Pricing. Παράλληλα συνεχίζονται οι εκτεταμένοι κοστολογικοί έλεγχοι, προκειμένου να εντοπιστούν αυτοί που αισχροκερδούν."Να ξέρουν όλες οι εταιρείες, μεγάλες και μικρές, ότι δε θα χαριστούμε σε κανένα. Δε χρωστάμε σε κανένα. Αυτή την ώρα, είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσει απολύτως ομαλά η αγορά. Στηρίζουμε το υγιές εμπόριο, αλλά προστατεύουμε, επίσης, τον καταναλωτή" είπε ο κ. Χατζηδάκης.

    Με βάση τους ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης το μήνα Ιανουάριο καταγράφηκαν μειώσεις τιμών σε περισσότερα από 2.200 προϊόντα 33 εταιρειών και ανακλήσεις ανατιμήσεων σε περίπου 2.500 προϊόντα από 12 εταιρείες, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι είδη πρώτης ανάγκης. Οι αυξήσεις που καταγράφηκαν αφορούσαν περίπου 900 προϊόντα, στα 700 εκ των οποίων η αύξηση ήταν στα όρια του τιμαρίθμου.

    "Η εταιρεία ΦΑΓΕ, η οποία εμπορεύεται γαλακτοκομικά προϊόντα, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις προϊόντων οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τους κοστολογικούς ελέγχους. Προβλήματα πάντα υπάρχουν, δεν τα στρογγυλεύουμε. Αλλά αυτή την δύσκολη περίοδο για την οικονομία μας, καλό να μην καλλιεργούμε ανεύθυνα ένα κλίμα καταστροφολογίας, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι για γενικότερες ανατιμήσεις" δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος κατά την παρουσίαση των σχετικών πινάκων.

    Η ΦΑΓΕ προχώρησε σε μη δικαιολογημένες αυξήσεις, σε 107 κωδικούς προϊόντων (γιαούρτια, τυροκομικά και χυμοί) για να καλύψει ζημιές παρελθόντων χρήσεων.

    Η Coca Cola προχώρησε σε αυξήσεις 193 κωδικών, ενώ η Pepsico ΗΒΗ σε 83 κωδικούς.

    Είδηση: 18715

    [06] Η πεντηκοστή πρώτη απονομή των μουσικών βραβείων Γκράμι

    Ειδήσεις

    Πλούσιος σε τελετές απονομής βραβείων κινηματογράφου και μουσικής ο Φεβρουάριος, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή στρέφει την προσοχή μας στο Λος Άντζελες, όπου πραγματοποιούνται τα δημοφιλή βραβεία γκράμι, το λαμπρότερο ίσως γεγονός στη παγκόσμια μουσική βιομηχανία αντίστοιχου κύρους με τα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ.

    Η πεντηκοστή πρώτη απονομή των μουσικών βραβείων Γκράμι που έλαβε χώρα χθες το βράδυ, πλημμύρισε την "Πόλη των Αγγέλων" με μουσική και λάμψη.

    Ο αμερικανικός θεσμός που αφορά τη μουσική σε όλες τις εκφάνσεις της κατακλύστηκε από αστέρες της νεότερης μουσικής σκηνής διατηρώντας παράλληλα και έναν vintage χαρακτήρα καθώς δεν έλειψαν και καλλιτέχνες από το παρελθόν όπως ο θρυλικός Ρόμπερτ Πλαντ των Λεντ Ζέπελιν.

    Η συνεργασία του Ρόμπερτ Πλαντ με την Αλισον Κράους αποδείχθηκε "χρυσή", καθώς ο τραγουδιστής των Λεντ Ζέπελιν έφυγε με πέντε βραβεία.

    Οι βρετανοί coldplay που έχουν κατακτήσει το κοινό βραβεύτηκαν για το καλύτερο τραγούδι, ενώ η Τζένιφερ Χάντσον, της οποίας η μητέρα και ο ανιψιός δολοφονήθηκαν πρόσφατα, συγκίνησε με την εμφάνισή της και απέσπασε το βραβείο για καλύτερο άλμπουμ R`n΄B. Τις εντυπώσεις έκλεψε και η Κέιτι Πέρι, που εμφανίστηκε "από ψηλά".

    Τα βραβεία Grammy στις κυριότερες κατηγορίες απονεμήθηκαν στους εξής καλλιτέχνες: - Δίσκος της Χρονιάς: Please Read the Letter, Ρόμπερτ Πλαντ και Αλισον Κράους

    -Αλμπουμ της Χρονιάς: Raising Sand, Ρόμπερτ Πλαντ και Αλισον Κράους

    - Νέος Καλλιτέχνης: Αντέλ

    - Καλύτερη εκτέλεση καλλιτέχνη της ποπ: Say, Τζον Μάγιερ

    - Καλύτερη εκτέλεση γυναίκας καλλιτέχνη της ποπ: Chasing Pavements, Aντέλ

    - Καλύτερη συνεργασία ποπ: Rich Woman, Ρόμπερτ Πλαντ και Αλισον Κράους

    - Καλύτερο ροκ άλμπουμ: Viva la Vida or Death and All His Friends, Coldplay

    - Καλύτερο ραπ άλμπουμ: Tha Carter III, Λιλ Γουέιν

    - Καλύτερο τραγούδι της Χρονιάς: Viva la Vida, Coldplay

    - Καλύτερη εκτέλεση κάουντρι, ντουέτο ή συγκροτήματος με φωνητικά: Stay, Sugarland

    - Καλύτερο άλμπουμ R&B: Τζένιφερ Χάντσον, Τζένιφερ Χάντσον -

    - Καλύτερη εκτέλεση ροκ από ντουέτο ή συγκρότημα με φωνητικά: Sex on Fire, Kings of Leon

    Πηγές: ΕΡΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ.Πρακτ.

    Είδηση: 18693

    [07] Η μυρωδιά της τηγανιτής πατάτας είναι κράμα αρωμάτων καραμέλας, κρεμμυδιού και σιδερώστρας(!)

    Η ακαταμάχητη μυρωδιά που έχουν οι τηγανιτές πατάτες συνίσταται σε ένα κράμα αρωμάτων καραμέλας, κρεμμυδιού και ...σιδερώστρας, συμπεραίνει ομάδα βρετανών ερευνητών σε μελέτη της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Επιστήμονες εργαστηρίου του πανεπιστημίου του Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, απομόνωσαν τα διαφορετικά αρώματα που έχει η μυρωδιά της τηγανιτής πατάτας και ανακάλυψαν ένα σύνθετο μείγμα που ποικίλλει ανάλογα με την τεχνική μαγειρέματος, το λάδι ή την ποικιλία πατάτας που χρησιμοποιείται.

    Οι επιστήμονες, στους οποίους ανατέθηκε η έρευνα αυτή από το Συμβούλιο Πατάτας, τον βρετανικό οργανισμό προώθησής της, ανέλυσαν τις μυρωδιές, που διακρίνει η ανθρώπινη μύτη, με τη βοήθεια τεχνικών διαχωρισμού και ανάλυσης των μορίων, τη χρωματογραφία και τη φασματομετρία μάζας.

    Αυτοί εντόπισαν τρεις ευδιάκριτες μυρωδιές που έχουν οι τηγανιτές πατάτες: το άρωμα καραμέλας, κρεμμυδιού και σιδερώστρας. Επίσης βρήκαν ότι η μυρωδιά της πατάτας γίνεται πιο σύνθετη όταν έχει διπλοτηγανιστεί: εκλύει αρώματα που εκτείνονται από αυτό του πικρού κακάο και της καραμέλας, ως αυτό του τυριού, των κρεμμυδιών, των λουλουδιών και, με πιο εμφανή τρόπο... της πατάτας.

    "Ίσως τα ευρήματα αυτά να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους στο μέλλον να μελετούν περισσότερο τις τηγανιτές πατάτες, όπως γίνεται με το κρασί, και ίσως οι λάτρεις της τηγανιτής πατάτας να κάνουν τους ειδήμονες, εντυπωσιάζοντας τους φίλους τους με εύγλωττες περιγραφές για τις αγαπημένες τους τηγανιτές πατάτες", δήλωσε ο Γκράχαμ Κλέιτον, που διευθύνει το Κέντρο για τη Διατροφική Αλυσίδα και τη Βιομηχανική Συνεργασία, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το πανεπιστήμιο του Λιντς.

    Είδηση: 18713

    [08] Τηλεόραση από τον ΟΤΕ

    Με το σύνθημα «take control», ο ΟΤΕ παρουσιάζει το conn-x TV. Η καινοτόμος υπηρεσία για παρακολούθηση ελληνικών και ξένων τηλεοπτικών καναλιών, καθώς και ταινιών, προσφέρεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ευρεία κλίμακα. Ο ΟΤΕ φέρνει στο σπίτι σας, την τηλεόραση της νέας εποχής και σας προσκαλεί να γνωρίσετε το conn-x TV για να έχετε εσείς τον έλεγχο της δικής σας ψυχαγωγίας και ενημέρωσης!

    Το conn-x TV είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά, μορφή μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος μέσω της απλής τηλεφωνικής πρίζας και της ευρυζωνικής σύνδεσης. Οι καταναλωτές, παρακολουθούν τηλεοπτικά κανάλια με ψηφιακή εικόνα, ενώ με τις υπηρεσίες FilmExpress και FilmClub (Video On Demand), έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το περιεχόμενο που επιθυμούν (ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσικά videos, ντοκιμαντέρ, ταξιδιωτικούς οδηγούς κ.α.) και να το παρακολουθήσουν οποιαδήποτε στιγμή θέλουν.

    Στο πρόγραμμα του conn-x TV περιλαμβάνονται ήδη περισσότερα από 30 τηλεοπτικά κανάλια με ψηφιακό σήμα, από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ενώ ο ΟΤΕ προσθέτει συνεχώς νέα κανάλια. Σήμερα, το conn-x TV περιλαμβάνει κανάλια όπως:

    β’ Ελεύθερα Ελληνικά αναλογικά και ψηφιακά κανάλια

    β’ Ειδησεογραφικά (Euronews, Deutsche Welle, France24, Al Jazeera, Russia Today)

    β’ Aθλητικά (Eurosport, Eurosport2, Extreme Sports, ESPN Classic, ESPN America)

    β’ Ντοκιμαντέρ (Nat Geo Wild, Discovery Science, Discovery Travel & Living, Discovery World)

    β’ Lifestyle (Style TV, Zone Reality, Fashion TV, World Fashion)

    β’ Μουσικά (C Music TV, Nat Geo Music)

    β’ Ακόμη, το conn-x TV διαθέτει αποκλειστικό κανάλι με αθλητικό περιεχόμενο, το conn-x TV Sports! Το κανάλι του conn-x TV μεταδίδει σημαντικά αθλητικά γεγονότα, όπως ποδοσφαιρικούς αγώνες από Αγγλία, Πορτογαλία και Ιταλία, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και καθημερινές ειδησεογραφικές αθλητικές εκπομπές.

    Όλο το πρόγραμμα των καναλιών του conn-x TV είναι συγκεντρωμένo σε ένα εύχρηστο, διαδραστικό Portal, που εμφανίζεται στην τηλεοπτική οθόνη και μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα προγραμματισμού εγγραφών για 7 ημέρες. Διευκρινίζεται ότι το conn-x TV δεν επηρεάζει την πρόσβαση στα παραδοσιακά τηλεοπτικά κανάλια.

    Πέρα από το πλούσιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, οι καταναλωτές μπορούν με τις υπηρεσίες FilmExpress και FilmClub να επιλέξουν ανά πάσα στιγμή τί θα δουν και πότε, άμεσα χωρίς να περιμένουν να «κατέβει» κάποιο video και χωρίς διακοπές για διαφημίσεις, ενώ μπορούν να κάνουν rewind, pause και fast forward.

    Η υπηρεσία FilmExpress είναι ένα εικονικό Video Club. Οι πελάτες του conn-x TV έχουν τη δυνατότητα να «νοικιάσουν» εύκολα και γρήγορα τις ταινίες που υπάρχουν διαθέσιμες, επιλέγοντας από μία μεγάλη συλλογή που ξεπερνά τις 200 και ανανεώνεται τακτικά. Στο FilmExpress περιλαμβάνονται και τηλεοπτικές πρεμιέρες από μεγάλα Studios. Η ταινία, από τη στιγμή της ενοικίασης (pay per view), είναι διαθέσιμη για 24 ώρες.

    Με το FilmClub, οι συνδρομητές γίνονται μέλη στην υπηρεσία του συνδρομητικού VideoClub που προσφέρει το conn-x TV. Μπορούν δηλ. να παρακολουθούν απεριόριστα γνωστές τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, μουσικά videoclip, ντοκιμαντέρ, παιδικές σειρές κ.α., από τη συλλογή του FilmClub, που περιλαμβάνει περισσότερους από 700 τίτλους.

    Ο ΟΤΕ, με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή εξάπλωση των νέων τεχνολογιών, προσφέρει το conn-x TV σε ειδική τιμή γνωριμίας μέχρι τις 31/05/2009, για 12 μήνες παραμονής. Συγκεκριμένα: Υπηρεσία Τιμή Conn-x TV (τηλεοπτικά κανάλια) + FilmClub 15 β¬ / μήνα FilmExpress 2 - 4,5 β¬ ανά ταινία, ανάλογα με την ταινία ,Εξοπλισμός (αποκωδικοποιητής) Δωρεάν με 12μηνη δέσμευση.

    Επιπλέον, παρέχεται και αποκωδικοποιητής με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο για όσους επιθυμούν να επωφεληθούν των δυνατοτήτων για «πάγωμα» εικόνας ζωντανού προγράμματος (Time Shifted TV) και εγγραφής τηλεοπτικών προγραμμάτων (Personal Video Recording).

    Το conn-x TV από τον ΟΤΕ διατίθεται αρχικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ, σταδιακά μέσα στο 2009, θα διατεθεί σε όλες τις πρωτεύουσες νομών. Η σύνδεση που απαιτείται για να έχει κάποιος conn-x TV είναι conn-x στα 8 ή 24 Mbps. Το conn-x TV γίνεται πραγματικότητα χάρη στις επενδύσεις του ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια σε δίκτυο και ευρυζωνικότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα, στην προσφορά ταχυτήτων έως 24 Mbps σε ολοένα και περισσότερα σημεία πανελλαδικά, καθώς και στην ανάπτυξη της ίδιας της πλατφόρμας του conn-x TV.

    Είδηση: 18720

    [09] Υπουργείο Δικαιοσύνης: Καμία παρέμβαση στα blog

    Κοινωνία

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία κάνουν λόγο για πρόθεσή του να επιβάλει την επώνυμη δημοσίευση σχολίων στα blog τα οποία έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα ή σχολιάζουν την επικαιρότητα, σε σημερινή ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι "ουδέν τέτοιο θέμα υφίσταται".

    Το ίδιο ισχύει συνεχίζει η ανακοίνωση και "για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων δημιουργούν, λειτουργούν ή διαχειρίζονται blog ενημερωτικού χαρακτήρα στο Διαδίκτυο".

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει επίσης ότι μια συζήτηση για το ίδιο ζήτημα οφείλει να ξεκινήσει με:

    α. δημόσια διαβούλευση για οριοθέτηση του κοινού τόπου μεταξύ της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της προστασίας της αξιοπρέπειας κάθε πολίτη,

    β. γνωμοδότηση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και του Συνηγόρου του Πολίτη".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 18722

    [10] 14 νεκροί και τραυματίες από βλήματα όλμων στο Πακιστάν

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 14 άτομα, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα στο βορειοδυτικό Πακιστάν όταν δύο βλήματα όλμων έπεσαν σε ένα σπίτι κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας και ενόπλων Ταλιμπάν, ανέφεραν κάτοικοι και τοπικοί αξιωματούχοι.

    Η σύγκρουση ξέσπασε όταν ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον δύο θέσεων των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή Ντάρα Ανταμ Κελ, σκοτώνοντας ένα στρατιώτη και τραυματίζοντας ένα άλλο.

    "Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δύο βλήματα όλμων έπληξαν ένα σπίτι και υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων", ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Ναντίμ Ανουάρ, στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Πεσαβάρ. Από επίσημη στρατιωτική πηγή ανακοινώθηκε αργότερα ότι σκοτώθηκαν 14 άμαχοι. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τραυματίστηκαν 15 άτομα.

    Ο Σαΐ9ντ-ουρ-Ρ εχμαν, κάτοικος στην περιοχή, είπε ότι εννέα παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών και ότι εξοργισμένοι κάτοικοι απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στην Πεσαβάρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους φόνους.

    "Τα πτώματα κείτονται στον δρόμο και οι κάτοικοι διαδηλώνουν", δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Ρόιτερ ο Ρέχμαν.

    Ενοπλοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ντάρα Ανταμ Κελ,νότια της Πεσαβάρ,τα τελευταία δύο χρόνια παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν όπου έχουν τα οχυρά τους ένοπλοι.

    Για την σημερινή βομβιστική επίθεση δεν έχει αναλάβει κανένας μέχρι στιγμή την ευθύνη.

    Είδηση: 18718

    [11] Σύλληψη 50χρονης, που «διευκόλυνε» χορήγηση δανείων με το αζημίωτο

    Κοινωνία

    Πενηντάχρονη συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Συντάγματος, με την κατηγορία ότι κατήρτιζε πλαστά έγγραφα για την εκταμίευση δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα είχε καταθέσει, για λογαριασμό τουλάχιστον 15 δημοσίων υπαλλήλων, πλαστά δικαιολογητικά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων -επειδή οι ίδιοι δεν είχαν τις προϋποθέσεις για να επιτύχουν χορήγηση- έχοντας καταφέρει εκταμίευση συνολικού ποσού 800.000 ευρώ.

    Για τις υπηρεσίες της αυτές, η 50χρονη λάμβανε, ως αμοιβή, από 3.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με το ύψος του δανείου.

    Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Αθηνών.

    Είδηση: 18717

    [12] Παράθυρο για επιδότηση εργασίας

    Ειδήσεις

    Παράθυρο για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, άφησε το Υπουργείο Απασχόλησης κατά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του με το Προεδρείο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυρία Πετραλιά επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην πληρωμή των συντάξεων, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος ζήτησε εξειδίκευση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

    Στο πλαίσιο των επαφών με τους Κοινωνικούς Εταίρους, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης συναντήθηκε σήμερα με την ΓΣΕΒΕΕ. Η συνάντηση εστιάστηκε στη διεθνή κρίση και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχει στην χώρα μας.

    Όπως δήλωσε η κ. Πετραλιά το υπουργείο Απασχόλησης έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στρατηγική ολοκληρωμένη και στοχευμένη για την αντιμετώπιση της κρίσης, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τις οποίες εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ.

    Η Υπουργός Απασχόλησης εγγυήθηκε τις συντάξεις και όλων των ειδών τις παροχές, του ΟΑΕΕ, του Ταμείου στο οποίο υπάγεται η ΓΣΕΒΕΕ και όπως τόνισε με ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα τα έσοδα του ταμείου έχουν βελτιωθεί από τις εισπράξεις των εισφορών.

    Ταυτόχρονα όπως δήλωσε οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν συνολικά με το ποσό των 2,5 δις ευρώ, από κονδύλια της "Κατάρτισης Α.Ε" και την Γραμματεία των Κοινοτικών Πόρων, όπως, επίσης και από στον ΟΑΕΕ.

    "Χρειάζεται και η ΓΣΕΒΕΕ να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και ενημέρωση προς τους εκπροσώπους της ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα αυτής της πρόσβασης, που σημαίνει ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, για διατηρησιμότητα των θέσεων εργασίας και βεβαίως για πάταξη της ανεργίας", επισήμανε η κ. Πετραλιά.

    Παράλληλα η Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

    "Το Υπουργείο σκέφτεται θετικά ότι θα οδηγήσει στη διατηρησιμότητα των θέσεων ακόμα και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κάθε σωστός- εντός εισαγωγικών αν θέλετε- επιχειρηματίας και αυτό είναι ένα θέμα που έθεσε η ΓΣΕΒΕΕ, σίγουρα από την πολιτεία θα έχει θετική αντιμετώπιση", τόνισε μετά από σχετική ερώτηση.

    Είδηση: 18716

    [13] Προτεραιότητα στα Δυτικά Βαλκάνια από την Ν. Μπακογιάννη

    Πολιτική

    «Την Αλβανία και τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επωφεληθούν από την ελληνική προεδρία»κάλεσε η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη από τα Τίρανα όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της επίσκεψής της ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, ενώ κάνοντας εμφανείς τις προθέσεις της τόνισε πως: «Η γειτονιά μας θα αποτελέσει προτεραιότητα».

    Αναφερόμενη στη συμβολή που έχουν οι αποστολές του Οργανισμού στον εκσυγχρονισμό και τον εκδημοκρατισμό της διακυβέρνησης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι: «Ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε μοναδική θέση για να βοηθήσει την περιοχή στην ευρωατλαντική της προοπτική».

    Μάλιστα, η σημασία την οποία δίνει η ελληνική προεδρία στα Δυτικά Βαλκάνια αποδεικνύεται και από τις επισκέψεις της Υπουργού, στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα, το προηγούμενο διάστημα.

    Ενόψει και των επικείμενων εκλογών στην Αλβανία το Ιούνιο η συνεργασία της αλβανικής κυβέρνησης με την αποστολή του ΟΑΣΕ και κατ' επέκταση με την ελληνική προεδρία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, κάτι το οποίο διατύπωσε και ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπάσα που εξέφρασε στην ελληνίδα ομόλογό του «τη βούληση της κυβέρνησής του να συνεργαστεί με τον ΟΑΣΕ για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

    Και συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα του έχει καλέσει «τη μεγαλύτερη αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ που ήρθε ποτέ στην Αλβανία για την παρακολούθηση εκλογών».

    Αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις η Υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ότι «έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια», ενώ ο δε αλβανός ομόλογός της έκανε λόγο για «άριστες» σχέσεις και τόνισε ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο στρατηγικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος της Αλβανίας».

    Η κ. Μπακογιάννη εστιάζοντας στους πολυεπίπεδους δεσμούς των δύο χωρών, υπογράμμισε τη στενή οικονομική συνεργασία, την πρωτεύουσα θέση της Ελλάδας μεταξύ των ξένων επενδυτών στη γείτονα, ειδικά στο περιβάλλον της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι η Ελλάδα σε λίγες ημέρες θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ, ήδη, έχει επικυρώσει τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθερότητας με την ΕΕ.

    Επισφράγιση του καλού κλίματος ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για τη λειτουργία δύο Κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του ΄40 που υπέγραψαν οι υφυπουργοί Άμυνας της Ελλάδας και της Αλβανίας Κωνσταντίνος Τασούλας και η κα Ζάνα Ζούκα,παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Θ. Κασσίμη.

    Τέλος, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε με το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας και μετά τη συνάντηση με τον κ.Μπάσα, έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα,τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι και την πρόεδρο της Βουλής Ζοζεφίνα Τοπάλι.

    Είδηση: 18714

    [14] Παιδεία: Σαρωτικές αλλαγές θέλουν οι πολίτες

    Κοινωνία

    Με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ συναντάται το απόγευμα, ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, στο πλαίσιο του διαλόγου για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδια ώρα σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας MRB, δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" οι πολίτες θεωρούν επιβεβλημένες τις αλλαγές στην Παιδεία,. Σε συντριπτικό ποσοστό οι ερωτηθέντες κρίνουν πως οι αλλαγές πρέπει να αγγίξουν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ θετικά βαθμολογούν την πρόταση του Υπουργού Παιδείας για διάλογο από μηδενική βάση.

    Στη σωστή κατεύθυνση φαίνεται να κινείται η διαδικασία του διαλόγου για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύει ο "Ελεύθερος Τύπος".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης το 77,3% των ερωτηθέντων κρίνουν πως χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,

    Ταυτόχρονα το 85% πιστεύουν πως οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 75,9% από όσους απάντησαν θεωρούν πως αλλαγή χρειάζεται και το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η πρόταση του Άρη Σπηλιωτόπουλου για διάλογο από μηδενική βάση κρίνεται θετικά από το 76,6% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 15,2% από αυτούς φαίνεται να μη συμφωνούν με τον διάλογο σε tabula rasa.

    Στην ερώτηση πως αξιολογούν τη στάση των κομμάτων και των φορέων που εμπλέκονται στο διάλογο για την παιδεία οι ερωτηθέντες βαθμολογούν θετικά σε ποσοστό 35,6% τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ 32,8 ακολουθεί η ΔΟΕ με 25,4, η ΟΛΜΕ με 24,6, ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,6, 22,5% συγκεντρώνει το ΚΚΕ, 19,2% ο ΛΑΟΣ και 14,2% κρίνουν θετικά τη στάση της ΟΙΕΛΕ.

    Όσο για τη στάση των προσώπων που εμπλέκονται στο διάλογο, ο Υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος κρίνεται θετικά από το 57% των ερωτηθέντων, η Άννα Διαμαντοπούλου από το 45,3% ακολουθεί ο Γιώργος Μπαμπινιώτης με 41,6% και ο Θάνος Βερέμης με ποσοστό 18,6%.

    Εν τω μεταξύ ο διάλογος βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη επιδόθηκε το τελικό πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας στον Αρη Σπηλιωτόπουλο.

    Σύμφωνα με αυτό προτείνονται δύο εναλλακτικά σενάρια για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μια ζώνη προπαρασκευαστικού προγράμματος στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου ή προπαρασκευαστικό έτος μετά το απολυτήριο Λυκείου.Με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των μαθημάτων που θα διδάσκονται στο Λύκειο το ΕΣΥΠ εισηγείται ζώνη προπαρασκευαστικού προγράμματος στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου εκτός αναλυτικών προγραμμάτων ή προπαρασκευαστικό έτος μετά το απολυτήριο υπό την ευθύνη των διευθυντών των Λυκείων.

    Μετά την κατάθεση της πρότασης Βερέμη φαίνεται πως η κατεύθυνση είναι ίδια με την πρόταση Μπαμπινιώτη υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές.

    Και οι δύο προτάσεις κάνουν λόγο για εξετάσεις εκτός Λυκείου, ο κύριος Μπαμπινιώτης όμως μιλά για εξετάσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους υποψηφίους να διαγωνίζονται ακόμη και σε ένα μάθημα στις 4 εξεταστικές περιόδους κατοχυρώνοντας την καλή τους βαθμολογία.

    Η Επιτροπή Βερέμη απορρίπτει την κατοχύρωση της βαθμολογίας. Δίνει τη δυνατότητα επανεξέτασης, αλλά κάθε φορά σε όλα τα μαθήματα.

    Κληθείς να σχολιάσει αποτελέσματα σημερινής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το αίτημα να αλλάξουν όλα στην Παιδεία είναι πολύ ισχυρό, η σημερινή κυβέρνηση είχε τα τελευταία πέντε χρόνια την ευθύνη της Παιδείας, άρα οι σημερινές προθέσεις της θα κριθούν με αυτό, το ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στον διάλογο και δεν θα δώσει άλλοθι σε κανένα, ενώ με τις προτάσεις του μιλά για ένα πολύ διαφορετικό σχολείο".Πρόταση για τις εξετάσεις εισαγωγής αναμένεται να καταθέσει και η επιτροπή που έχει συσταθεί από τους Πρυτάνεις των ιδρυμάτων της χώρας, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Υπουργό Παιδείας.Την Τρίτη ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα συναντηθεί με τους προέδρους των T.E.I. της χώρας.

    Σήμερα ο κ. Σπηλιωτόπουλος, απάντησε στον κ. Αλαβάνο και στο ζήτημα των τριών προϋποθέσεων που είχε θέσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμμετοχή του κόμματος στο διάλογο για τη Παιδεία.

    Σε επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας, τονίζει ότι συμφωνεί με το αίτημα για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, επισημαίνοντας ότι θα προσπαθήσει να διεκδικήσει το ανώτερο δυνατό ποσό, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιωτικών παρεμβάσεων στο νόμο-πλαίσιο γιά τα ΑΕΙ και στο θέμα της συνεργασίας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών με πανεπιστήμια του εξωτερικού .

    "Επειδή, κ. Πρόεδρε, εκτιμώ την εμπειρία σας, η συμμετοχή του κόμματός σας στον διάλογο στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος το οποίο όλοι υπηρετούμε, εξακολουθώ να θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμη", καταλήγει ο Υπουργός Παιδείας.

    Την ίδια ώρα η υπεύθυνη για θέματα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, άσκουσε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    "Τα πανεπιστήμια της χώρας εκπέμπουν SOS μη μπορώντας να ανταποκριθούν ακόμα και σε θεμελιώδεις ανάγκες τους", δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου, επισημαίνοντας τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην πανεπιστημιακη κλινική του "Αρεταίειου Νοσοκομείου", το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο όποιο ο πρύτανης απειλεί με παραίτηση.

    Είδηση: 18711

    [15] Παραιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομίας στη Γερμανία

    Ευρώπη

    Στη Γερμανία, υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Οικονομίας, Μίκαελ Γκλος, εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που πλήττει την οικονομία της χώρας, την ισχυρότερη της Ευρώπης. Τα ηνία στο κρίσιμο υπουργείο αναλαμβάνει ο 37χρονος Τσου Γκούτενμπεργκ, το ανερχόμενο αστέρι της συντηρηρικής παράταξης της Γερμανίας, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ, που έχει το δικαίωμα να διορίζει τον Υπουργό Οικονομίας της χώρας, ο 37χρονος Γκούτενμπεργκ, διορίστηκε στη θέση του 64χρονου Μίχαελ Γκλος, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδίως το Σάββατο, ενώ είναι .

    Από προηγούμενη θέση, ως εκπρόσωπος του κόμματος στο Βερολίνο σε θέματα αφοπλισμού και ελέγχου των όπλων, είχε ασχοληθεί με θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα η στρατιωτική παρουσία της Γερμανίας στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις της με Ρωσία και Τουρκία.

    Είδηση: 18706

    [16] Προτεραιότητα η αδειοδότηση των ΜΜΕ

    Πολιτική

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υφυπουργό Κώστα Γκιουλέκα είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ο κ. Παυλόπουλος στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα θέματα που αφορούν την περαιτέρω πορεία της οργάνωσης και της λειτουργίας των Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και των εποπτευόμενων φορέων μετά την ένταξή τους στο ενιαίο πλέον υπουργείο Εσωτερικών, ενώ όπως είπε η αδειοδότηση των ΜΜΕ αλλά και η ενίσχυση του περιφερειακού τύπου τέθηκαν ως προτεραιότητες.

    Ξεκαθάρισμα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίουΗ ενσωμάτωση πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος βοηθάει το κρίσιμο κομμάτι του Υπουργείου για να μπορέσει να αντιμετωπίσει καλύτερα προβλήματα που αφορούν τις υποδομές και τη στελέχωσή του αλλά και την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία.

    Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, προτεραιότητα θα δοθεί από δω και πέρα στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Η έκδοση των κανονιστικών πράξεων που απομένουν και η ολοκλήρωση της προσπάθειας για να μπορέσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο να ξεκαθαρίσει, όπως πρέπει να γίνει μετά από χρόνια καθυστερήσεων.Ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου

    Έμφαση δόθηκε πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου, θέμα το οποίο θα αναλάβει άμεσα ο κ. Γκιουλέκας.

    Ο ρόλος του περιφερειακού Τύπου είναι εξαιρετικά σημαντικός σε μια εποχή που πρέπει να αναδεικνύονται τα προβλήματα της περιφέρειας και με δεδομένο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για ΜΜΕ Κ. Γκιουλέκας, υπογράμμισε ότι θα δοθεί βαρύτητα και στον κεντρικό και στον περιφερειακό Τύπο, σημειώνοντας ότι αναλαμβάνεται πρωτοβουλία με περιοδείες που θα γίνουν και στην ελληνική περιφέρεια για συναντήσεις με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ώστε να προωθηθούν και να προχωρήσουν θέματα δικού τους ενδιαφέροντος.

    Είδηση: 18697

    [17] Κριτική Παπανδρέου στην κοινωνική πολιτική

    Πολιτική

    Μια σειρά από μείζονα ζητήματα που καταγράφουν έξαρση στο πεδίο του κοινωνικού κράτους, όπως η αυξανόμενη ανεργία και η απειλή των απολύσεων, τα "λουκέτα" σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και η διεύρυνση της φτώχειας και της ανισότητας, απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση του επιτελικού κύκλου κοινωνικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Η κοινωνική πολιτική αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, όπου έγινε η συνεδρίαση.

    Στο πλαίσιο της σύσκεψης του οργάνου εξετάστηκαν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την προστασία τους.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για πρωτοφανή ένταση φαινομένων φτώχειας και ανισότητας, για απουσία πολιτικής για την απασχόληση και για μείωση της ανεργίας εκ μέρους της κυβέρνησης και έκανε λόγο για εθνικό σύστημα υγείας υπό κατάρρευση,

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το κεντρικό ζήτημα είναι η επαναδιατύπωση, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, του ζητήματος και της χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους, βασικοί άξονες του οποίου πρέπει να είναι η αξιοπρεπής διαβίωση, το δικαίωμα της εργασίας, η μείωση της φτώχειας, η ύπαρξη βιώσιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η μείωση του κόστους υγείας για τη μέση ελληνική οικογένεια.

    Είδηση: 18696

    [18] Κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία

    Ειδήσεις

    Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία προγραμματίζει για το τέλος Φεβρουαρίου η Κομισιόν. Η πρόθεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο δημοσιοποιήθηκε λίγο πριν τις συνεδριάσεις απόψε του Eurogroup και την Τρίτη του Ecofin, όπου θα συζητηθούν τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθούν τα κράτη-μέλη, ώστε να τους δοθεί περιθώριο από ένα έως τρία χρόνια για να μειώσουν τα υπερβολικά ελλείμματά τους. Τις ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης θα παρουσιάσει στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου. Την ίδια ώρα, θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο, από το 1968. Τον Ιανουάριο κατέγραψε νέα μείωση, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,8%, από 2% που ήταν το Δεκέμβριο. Η αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών στα καύσιμα, καθώς και στη συγκράτηση των τιμών σε αρκετά είδη των σούπερ μάρκετ.

    Υπό εξέταση

    Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών οργάνων στις Βρυξέλλες, λοιπόν, τίθεται το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την στήριξη κοινωνικών ομάδων.

    Κύριος στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να επικυρωθούν με τις μικρότερες δυνατόν συνέπειες όσα έχουν ανακοινωθεί για το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, τα έσοδα και τις δαπάνες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από την Ελλάδα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τα οποία θα κατατείνουν στην ουσιαστική αύξηση των εσόδων, την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

    Στο Συμβούλιο Υπουργών του Eurogroup θα εξετασθούν τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογηθούν τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τους δοθεί το χρονικό περιθώριο για να μειώσουν τα υπερβολικά ελλείμματά τους.

    Στη διαπραγμάτευση αυτή, η Ελλάδα ευελπιστεί να πάρει τρία χρόνια, σύμφωνα και με το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2011.

    Μείωση του πληθωρισμού

    Την ίδια ώρα, νέα μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,8% από 2% που ήταν το Δεκέμβριο.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αποκλιμάκωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών των καυσίμων, καθώς και στη συγκράτηση των τιμών σε αρκετά είδη των σούπερ μάρκετ.

    Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από το 1968 και όπως εκτιμά ο Γ.Γ. της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλης Κοντοπυράκης, το Φεβρουάριο ο γενικός δείκτης θα διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα.

    Οι προβλέψεις της ΤτΕ

    Πάντως, δυσοίωνες, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναμένονται οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος [ΤτΕ], η οποία την Τέταρτη, θα υποβάλλει στη Βουλή, την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη βρίσκονται πιο κοντά σε αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2009.

    Αιχμές θα υπάρχουν και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν, ενώ θα ζητούνται μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα για να υπάρχει πιο ομαλή υλοποίηση των προϋπολογισμών.

    Θα ζητείται, επίσης, ο άμεσος περιορισμός των δημοσίων δαπανών με στόχο να επιβραδυνθεί έστω και ελάχιστα η συνεχής αύξηση του δημοσίου χρέους.

    Δηλώσεις και αντιδράσεις

    Την Πέμπτη, η οικονομία θα αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    "Η χώρα βρίσκεται ήδη σε αδιέξοδο" τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ-105,8, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ωστόσο, σημείωσε ότι "υπάρχει κι ένα ποσοστό κινδυνολογίας, σε ό,τι αφορά την επερχόμενη επιβάρυνση της ήδη υπάρχουσας κρίσης από τα διεθνή δεδομένα". "Το ECOFIN θα ακούσει από τον Υπουργό της Οικονομίας τα περί νέου σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης. Ο κ. Παπαθανασίου θα εξηγήσει γιατί έχουμε τέτοια συνέπεια στην οικονομική πολιτική, θα εξηγήσει γιατί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης δεν υπάρχει η επαναφορά του αφορολόγητου, υπάρχει μόνο η κατάθεσή του, προφανώς δεν πρόλαβαν και θα επιχειρήσει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι τα διπλά ελλείμματα της χώρας μας -δημοσίου προϋπολογισμού και ανταγωνιστικότητας- είναι υπό έλεγχο, ενώ δυστυχώς δεν είναι" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Το χειρότερο και αυτό που αντιλαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη είναι ότι η χώρα μας με την παρούσα κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο εξόδου από τα προβλήματα", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου."Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ΕΕ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι, τα κόμματα που τους υπηρετούν, αποτελούν μια εχθρική συμμαχία που βρίσκεται απέναντί τους. Το σχέδιό τους είναι να φορτώσουν τις συνέπειες της δικής τους κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Οι αυταπάτες, η αναμονή, η μοιρολατρία είναι σήμερα επικίνδυνες'" σχολίασε το ΚΚΕ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: "Τα αποτελέσματα της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων αποτυπώνονται στο ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις επτά χώρες με το μεγαλύτερο χρέος. Όσο και αν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο η ΝΔ, ώστε να παραμείνει στην εξουσία, πρέπει να καταλάβει ότι το μείζον είναι η ανακούφιση των πολιτών. Υψηλό έλλειμμα, ακριβός δανεισμός, άρα και υψηλή φορολογία και λιτότητα διαρκείας, δυστυχώς η ΝΔ, αδυνατεί να δώσει λύση για το χρέος, την ανεργία και την φτώχεια γιατί είναι μια αδύναμη και ανίκανη κυβέρνηση".

    ¨Εκτακτη Σύνοδος για την οικονομίαΕν τω μεταξύ, έως το τέλος του μήνα, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των «27», με αντικείμενο την διεθνή οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Λάιγεμπεργκερ, την ερχόμενη Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, κ. Τοπολάνεκ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της έκτακτης Συνόδου, της οποίας "στόχοι θα είναι ο συντονισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η ανταλλαγή απόψεων για την, έως τώρα, πορεία των εθνικών προσπαθειών ανάκαμψης από αυτήν" όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Ο Γ. Λάιτεμπεργκ ανέφερε ότι η έκτακτη Σύνοδος θα προετοιμάσει την Εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα γίνει στις 19 και 20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και θα χαράξει τις βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενόψει της Συνόδου του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Λάιτεμπεργκ διευκρίνισε ότι με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομίας, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, με την απαραίτητη ευελιξία που προβλέπεται, ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη και έμφαση στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, μεσοπρόθεσμα.

    Τέλος, ο Γ. Λάιτεμπεργκερ, ανέφερε ότι στο σημερινό Συμβούλιο Eurogroup, θα είναι παρών ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπαρόζο.

    Η Τσεχία ως προεδρεύουσα αυτή την περίοδο χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιδιώξει μια συμφωνία για το συντονισμό όλων των μελλοντικών μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, τονίζοντας ότι στόχος της συνάντησης θα είναι να εκτιμηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα εντός του πλαισίου του σχεδίου ανάκαμψης, να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και να υπάρξει μια συντονισμένη προσέγγιση στην υιοθέτηση όλων των μελλοντικών μέτρων",

    Ο κ. Τοπολάνεκ πρόσθεσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να σέβονται τους κανονισμούς που αφορούν την εσωτερική αγορά όταν αναζητούν τρόπους διεξόδου από την κρίση.

    Είδηση: 18695

    [19] Έκρηξη παγιδευμένου φορτηγού στη Μαδρίτη

    Ευρώπη

    Τα μέλη της Βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, εκτιμούν οι Διωκτικές Αρχές της Ισπανίας ότι κρύβονται πίσω από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που συντάραξε το πρωί την Ανατολική Μαδρίτη, προκαλώντας υλικές ζημιές σε σπίτια και οχήματα, ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία της Μαδρίτης και το ισπανικό Ερυθρό Σταυρό, το παγιδευμένο με εκρηκτικά ημιφορτηγό εξερράγη σήμερα το πρωί στη συνοικία Κάμπο ντε λας Ναθιόνες, χωρίς να υπάρξουν θύματα,

    Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών αποδίδει την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές σε τουλάχιστον 300 αυτοκίνητα και έναν κρατήρα βάθους ενός μέτρου στο έδαφος στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ.

    Επίσης, από το Μπιλμπάο ο επικεφαλής της περιφερειακής βασκικής κυβέρνησης, Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτξε καταδίκασε την επίθεση.

    Να σημειωθεί ότι δύο ώρες νωρίτερα η πυροσβεστική και ο Ερυθρός Σταυρός είχαν λάβει ανώνυμες προειδοποιητικές κλήσεις, για επικείμενη έκρηξη οχήματος στη συγκεκριμένη συνοικία, αν και οι άγνωστοι που τηλεφώνησαν δεν αποκάλυψαν την ταυτότητά τους όπως συνηθίζουν τα μέλη του ΕΤΑ.

    Όσον αφορά στα αίτια, και στην επιλογή του στόχου, σημειώνεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στα γραφεία θυγατρικής εταιρίας του ισπανικού ομίλου κατασκευών Ferrovial, ο οποίος συμμετέχει στην κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής για αμαξοστοιχίες υψηλής ταχύτητας στη Χώρα των Βάσκων. Το έργο αυτό αποτελεί έναν από τους στόχους της ΕΤΑ, όπως έχει προειδοποιήσει η αυτονομιστική οργάνωση.

    Είδηση: 18699

    [20] Η Ελλάδα κορυφαίος και ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός για τους κινέζους

    Κοινωνία

    Ως κορυφαίο και ασφαλή ταξιδιωτικό προορισμό που συνδυάζει υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες και άριστες υποδομές, χαρακτηρίζεται η Ελλάδα από τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

    Μάλιστα, στα πολυσέλιδα αφιερώματά τους οι εφημερίδες επισημαίνουν ότι τα οικονομικά πακέτα που προσφέρουν αυτή την περίοδο οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικά κατά την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, που διανύουμε.

    Προβάλλουν έντονα τον Ελληνικό πολιτισμό, κάνουν εκτενείς αναφορές σε πόλεις με περιηγήσεις με την παροχή χρήσιμων ταξιδιωτικών πληροφοριών γι' αυτούς που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, ώστε να προγραμματίσουν έγκαιρα το ταξίδι τους, ενώ αναφέρουν ότι παρά τα πρόσφατα επεισόδια η χώρα παραμένει ασφαλής.

    Είδηση: 18694

    [21] Το Slumdog Millionaire σάρωσε τα βραβεία BAFTA

    Ειδήσεις

    Η χαμηλού προϋπολογισμού ινδική κινηματογραφική ταινία "Slumdog Millionaire" σάρωσε κυριολεκτικά τα βραβεία στη απονομή βραβείων BAFTA που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Ανάκτορο της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, αφήνοντας πίσω της ταινίες φαβορί όπως την μεγάλη εμπορική επιτυχία "Η Απίθανη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον", όπου πρωταγωνιστεί ο Μπραντ Πιτ καθώς και την δραματική ταινία του Κλιντ Ιστγουντ "Η Ανταλλαγή" που μετρούσε οκτώ υποψηφιότητες.

    Το "Slumdog Millionaire" κέρδισε συνολικά επτά βραβεία από τα έντεκα για τα οποία είχε προταθεί, ανάμεσα στα οποία ήταν και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, το οποίο απονεμήθηκε στον Ντάνι Μπόιλ, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός από την τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που σημείωσε η ταινία του Trainspotting, που επαινέθηκε από κοινό και κριτικούς) αποδεικνύοντας πως ο βρετανός σκηνοθέτης έχει μοναδική διορατικότητα καθώς επίσης και εξαιρετικό ταλέντο στην αφήγηση ιστοριών.

    Παράλληλα, το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού απονεμήθηκε στην Κέιτ Γουίνσλετ για την ερμηνεία της στο έργο "Σφραγισμένα Χείλη", ενώ το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού κέρδισε ο Μίκι Ρουρκ για τον ρόλο του στην ταινία "Ο παλαιστής".

    Ο Χιθ Λέτζερ τιμήθηκε μετά θάνατον με βραβείο β΄ανδρικού ρόλου για τον Σκοτεινό Ιππότη και η Πενέλοπε Κρούζ κέρδισε το βραβείο β΄γυναικείου ρόλου για το Vicky Cristina Barcelona.

    Αναλυτικά τα φετινά βραβεία BAFTA:

    Καλύτερης ταινίας: Slumdog MillionaireΚαλύτερης βρετανικής ταινίας: Man on WireΑ' Ανδρικού ρόλου: Μίκι Ρουρκ για την ταινία Ο ΠαλαιστήςΑ' Γυναικείου ρόλου: Κέιτ Γουίνσλετ για το Σφραγισμένα ΧείληΒ' ανδρικού ρόλου: Χιθ Λέτζερ για τον Σκοτεινό ΙππότηΒ' γυναικείου ρόλου: Πενέλοπε Κρουζ για το Vicky Christina BarcelonaΣκηνοθεσίας: Ντάνι Μπόιλ για το Slumdog MillionaireΠρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Στιβ ΜακΚουίν για το HungerΑνερχόμενου ηθοποιού: Νόελ ΚλαρκΠρωτότυπου σεναρίου: Μάρτιν ΜακΝτόναχ Στην ΜπρυζΔιασκευασμένου σεναρίου: Σάιμον Μπόφοϊ για το Slumdog MillionaireΚαλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: I've Loved You So LongΚαλύτερης ταινίας μικρού μήκους: SeptemberΚαλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων: WALL-EΚαλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: Wallace and Gromit: A Matter of Loaf and DeathΦωτογραφίας: Αντονι Ντοντ Μανλτ για το Slumdog MillionaireΚαλλιτεχνικής παραγωγής: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν ΜπάτονΜουσικής: Α.Ρ. Ράχμαν για το Slumdog MillionaireΜοντάζ: Κρις Ντίκενς για το Slumdog MillionaireΚοστουμιών: Η ΔούκισαΉχου: Slumdog MillionaireΟπτικών Εφέ: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν ΜπάτονΜακιγιάζ και Χτενισμάτων: Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν ΜπάτονΤο ειδικό βραβείο της Ακαδημίας απονεμήθηκε φέτος στον Τέρι Γκίλιαμ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλ Πρακτ-Γερμ πρακτ

    Είδηση: 18692

    [22] Επιμερισμό υπαλληλικής εργασίας εφαρμόζει η Nissan

    Ειδήσεις

    Είκοσι χιλιάδες θέσεις εργασίας θα περικόψει η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία "Nissan" από τον Απρίλιο του 2009 ως τον Μάρτιο του 2010, προκειμένου να αντιμετωπίσει μεγάλες απώλειές της λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, θα μειώσει το προσωπικό της κατά 8,5% και από τα τέλη Μαρτίου θα θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα "επιμερισμού της εργασίας" των υπαλλήλων της.Ταυτοχρόνως, θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της σε όλον τον κόσμο, κατά 787.000 οχήματα.

    Μάλιστα, η Nissan αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την χρονική περίοδο που λήγει στα τέλη Μαρτίου, ανακοινώνοντας ότι θα έχει καθαρές απώλειες ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Μεταξύ των μέτρων περιορισμού των δαπανών που εξήγγειλε η εταιρία, είναι και η αναστολή του στρατηγικού σχεδίου "GT 2012", όπως κι ο περιορισμός των μπόνους των μελών του διοικητικού συμβουλίου και η μείωση κατά 5% έως 10% των μισθών των στελεχών της.

    Είδηση: 18689


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 February 2009 - 18:10:39 UTC