Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο ομογενείς θύματα της φωτιάς στην Αυστραλία
  • [02] Επίθεση Κακλαμάνη στιςβ¦ «μειοψηφίες»
  • [03] Πολωνία: Η αστυνομία έκλεισε τη μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής πειρατικών CD -DVD στην ΕΕ
  • [04] ΓΣΕΕ: έντονη αντίθεση στην ημιαπασχόληση
  • [05] Μάθημα πορνολογίας σε πανεπιστήμιο
  • [06] Τα ηλεκτρονικά βιβλία αρχίζουν να μιλάνε!
  • [07] ΓτΚ: Ενημέρωση από τη Γάζα
  • [08] Ξεκινά ο εθνικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας-Συναντήσεις με αγρότες
  • [09] Παπαρήγα ενόψει το 18ο συνεδρίου του ΚΚΕ
  • [10] Χωρίς γιατρούς και αναλώσιμα υλικά τα νοσοκομεία
  • [11] Τα μαύρα σύννεφα της διεθνούς οικονομίας
  • [12] Στην Αθήνα Aμερικανοί αξιωματούχοι
  • [13] Απορρίπτει η κυβέρνηση το σκηνικό εκλογολογίας
  • [14] Στην Ηλεία διαθέτει την αποζημίωση που έλαβε ο Κ. Μητσοτάκης
  • [15] Η Οικονομία στη Βουλή: Ανεβαίνουν οι τόνοι
  • [16] Ανακατασκευάζονται τα σπίτια των πυροπλήκτων
  • [17] Οκτώ νεκροί από ανεμοστρόβιλο στην Οκλαχόμα
  • [18] Αλλαγές σε δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [19] Ευρωπαϊκές πιέσεις για ταχύτερη μείωση του ελλείμματος
  • [20] 11.000 εθελούσιες έξοδοι από την PSA Peugeot Citroen στην Ευρώπη
  • [21] Οι βασικοί άξονες του ΥΜΕ

    [01] Δύο ομογενείς θύματα της φωτιάς στην Αυστραλία

    Ειδήσεις

    Ένα ζευγάρι Ελλήνων ομογενών συγκαταλέγεται, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ των 181 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στις πολύνεκρες πυρκαγιές που έπληξαν την πολιτεία της Βικτόριας και εξακολουθούν να μαίνονται στην Αυστραλία.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για τους Δημήτρη και Τάνια Τσιμικλή, 39 και 35 ετών αντίστοιχα, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν απανθρακωμένα από την αστυνομία μέσα στο σπίτι τους όπου παγιδεύτηκαν από τις φλόγες, στο χωριό Κίνγκλέϊκν το οποίο έχει εξαφανιστεί από το χάρτη Λόγω του φόβου ότι δεν αποκλείεται ο συνολικός αριθμός των ομογενών που έπεσαν θύματα της πύρινης λαίλαπας να αυξηθεί καθώς υπάρχουν ακόμα πάνω από 80 αγνοούμενοι στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας άνοιξε διεθνή γραμμή επικοινωνίας ώστε να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να ενημερώνονται για συγγενείς ή φίλους τους που ζουν στις πυρόπληκτες περιοχές. Το τηλέφωνο του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού είναι το 0061 3 9328 3716 και οι πληροφορίες δίνονται μόνο στην αγγλική γλώσσα.

    Παράλληλα, στο μέτωπο της φωτιάς, η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, χωρίς να μπορούν μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της, ενώ η μεγάλη ανησυχία των αρχών είναι η πιθανότητα τις επόμενες μέρες τα τρία μέτωπα θα ενωθούν σε ένα, πράγμα που όλοι απεύχονται αλλά δεν το αποκλείουν ως ενδεχόμενο. Έντονη είναι και η ανησυχία των Αρχών για τον αριθμό των θυμάτων, αφού οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς που μέχρι στιγμής είναι 181, κάνουν λόγο ότι μπορεί να φτάσουν και τους 300, δεδομένου ότι η πρόσβαση για τα ειδικά συνεργεία που έχουν αναλάβει το έργο των ερευνών, της ανεύρεσης και ταυτοποίησης των θυμάτων είναι από ιδιαίτερα δύσκολη ως ακατόρθωτη σε πολλές περιοχές.

    Μέχρι σήμερα έχουν καεί σε είκοσι περιοχές, περίπου 900 σπίτια και έχουν γίνει στάχτη πάνω από 400.000 εκτάρια δασώδους και καλλιεργήσιμης γης ενώ οι ομάδες πυρόσβεσης κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια νε μην καταστραφούν άλλες κατοικίες.

    Τόσο οι κάτοικοι της Βικτόριας όσο και η ομοσπονδιακή και οι πολιτειακές κυβερνήσεις προσφέρουν απλόχερα για να ανακουφιστούν οι πάνω από 5.000 πυρόπληκτοι που έχασαν τα σπίτια τους.

    Έρανος για τους πληγέντες

    Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί πάνω $31 εκατ. στους δύο λογαριασμούς που ανοίχθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό και τον Στρατό Σωτηρίας αντίστοιχα.

    Έγινε γνωστό, επίσης, ότι οι τραγουδίστριες της ποπ, Κάιλι Μινόγκ, Ντάνι Μινόγκ και Νάταλι Ιμπρούγκλια, ετοιμάζουν συναυλία στο Λονδίνο της οποίας τα έσοδα θα δοθούν στους πυρόπληκτους. Αναφέρεται, επίσης, ότι η βασίλισσα Ελισάβετ πρόκειται να ανακοινώσει και τη δική της δωρεά.

    Εράνους για την ανακούφιση των πυρόπληκτων διεξάγουν και αρκετοί ομογενειακοί φορείς. Οι Αρχές δηλώνουν ότι έχουν βάσιμες υποψίες ότι δύο από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Βικτόρια το Σάββατο είναι έργο εμπρηστών.

    Έρευνες για εμπρησμούς

    Όσον αφορά στο έργο των ερευνών για τα αίτια και τις συνθήκες εκδήλωσης των φονικών πυρκαγιών,η αστυνομία της Βικτόριας βρίσκεται πολύ κοντά στην σύλληψη ενός ατόμου το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Τσέρτσιλ του Γκιπσλαντ από την οποία χάθηκαν 21 ζωές και καταστράφηκαν 40,000 εκτάρια δασώδους έκτασης και η οποία ακόμα μαίνεται.

    Όπως δήλωσε ο βοηθός αρχηγός της Αστυνομίας της Βικτώριας, αστυνομικοί συλλέγουν αποδείξεις και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από το κοινό. "Δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουμε ακόμα κάποιο σκίτσο. Όταν έχουμε αρκετά στοιχεία θα το κάνουμε".

    Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Βικτόριας έχει επισπεύσει τις ενέργειες για την άμεση αναχώρηση της κ. Κριστίν Νίξον από το πόστο της αρχηγού της Αστυνομίας προκειμένου αυτή να αναλάβει την ηγεσία του νέου οργάνου αναδόμησης των κατεστραμμένων περιοχών το οποίο σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή και πολιτειακή κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνο για την ανακούφιση των πυρόπληκτων και για την άμεση αναστήλωση των χαμένων οικισμών.

    Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Τζον Μπράμπι, ανακοίνωσε επίσης την διεξαγωγή Κυβερνητικής Έρευνας που θα εξετάσει την όλη πολιτική που εφαρμόζει η Πολιτεία τόσο όσον αφορά την αντιμετώπιση πυρκαγιών αλλά και την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω των κλιματικών αλλαγών.

    Είδηση: 18807

    [02] Επίθεση Κακλαμάνη στιςβ¦ «μειοψηφίες»

    Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τις οργανωμένες μειοψηφίες που παρακωλύουν συστηματικά την υλοποίηση αποφάσεων σχετικών με την επίλυση ζωτικών προβλημάτων και την εξυπηρέτηση αναγκών βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος έκανε λόγο και για την ανάγκη προώθησης Προεδρικού Διατάγματος για την διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, ώστε να εκφράζουν οι πολίτες τη θέλησή τους για μεγάλα έργα.

    Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι είναι καιρός να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν για να μπορέσει επιτέλους η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ιδιαίτερα ο Δήμος της Αθήνας, να απελευθερωθούν από την ομηρία των μειοψηφιών και τη γραφειοκρατία των διαδικασιών τους κατοίκους της πόλης. «Αναφέρομαι, στη βιομηχανία συστηματικών προσφυγών που παραλύουν τη Διοίκηση, περιφρονούν τη Δημοκρατία, αγνοούν την πλειοψηφία και προσβάλουν βάναυσα την αλήθεια. Αναφέρομαι, σε όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά και προσχηματικά εμπόδια που ορθώνονται μπροστά από κάθε πρωτοβουλία, διαιωνίζοντας το χρόνο που μεσολαβεί από τη λήψη μιας απόφασης μέχρι την υλοποίησή της.» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε ειδική μνεία στην υπόθεση της κατασκευής υπογείου σταθμού στάθμευσης αυτοκινήτων στην Κυψέλη, η δρομολόγηση του οποίου είχε αρχίσει επί Δημαρχίας Μπέη και που ύστερα από 25 χρόνια έρχεται να αμφισβητηθεί η σκοπιμότητα και η χρησιμότητά της από τη ίδια ουσιαστικά Δημοτική Παράταξη που τότε είχε επικεφαλής τον κ. Φώτη Κουβέλη, και σήμερα έχει τον κ. Τσίπρα. Ανάλογες περιπέτειες, παρατήρησε ο κ. Κακλαμάνης, επεφύλαξε η παράταξη του κ. Τσίπρα στην εφαρμογή του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού καθώς και η δημιουργία δύο μεγάλων μητροπολιτικών πάρκων.

    Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στη σωρεία των ψεμάτων, με τα οποία όπως ισχυρίστηκε οι διάφορες μειοψηφίες δήθεν διαμαρτυρομένων κατοίκων, παραπλανούν την κοινή γνώμη και παρεμποδίζουν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έδωσε σειρά παραδειγμάτων για προσφυγές και ενστάσεις που συστηματικά γίνονται, ενώ έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα.

    Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης επανήλθε στη σειρά των, όπως είπε, ψεμάτων, που επιστρατεύθηκαν εναντίον του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης και της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αναφέρθηκε στην υποκρισία όσων, αποκρύβοντας τις προσφυγές που έχουν κάνει εναντίον της κατασκευής του, εμφανίζονται σήμερα ως δήθεν εναντιονώμενοι μόνον στη κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου.

    Τονίζοντας τα όσα χαρακτηριστικά ειπώθηκαν σχετικά με τη νομιμότητα και την αναγκαιότητα της Διπλής Ανάπλασης από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Σουφλιά μετά την συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι είναι πια θέμα χρόνου η έναρξη των εργασιών εκσκαφής για τη θεμελίωση του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την βελτίωση του ισοζυγίου πρασίνου στην Αθήνα, προανήγγειλε δε ότι στις 9 Μαρτίου θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Δημαρχιακή Επιτροπή, ύστερα από διαβούλευση που διήρκησε 100 ημέρες, η Χάρτα Πρασίνου με την εφαρμογή της οποίας λαμβάνονται ειδικά μέτρα αύξησης του πρασίνου της πόλης.

    Είδηση: 18820

    [03] Πολωνία: Η αστυνομία έκλεισε τη μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής πειρατικών CD -DVD στην ΕΕ

    Ειδήσεις

    Η πολωνική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε τη μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής πειρατικών CD και DVD στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Κλείσαμε δύο εργοστάσια, στη Βαρσοβία και στην Ρίμπνικ (πόλη στη νότια Πολωνία), τα οποία παρήγαγαν πλαστά CD και DVD", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βαρσοβίας Μάρτσιν Σίντλερ, διευκρινίζοντας ότι στα πειρατικά DVD εγγράφονταν ταινίες μία μόλις ημέρα μετά την πρώτη προβολή τους στη δυτική Ευρώπη.

    Ο Σίντλερ διευκρίνισε ότι η αστυνομία κατέσχεσε περίπου 54.000 πλαστά CD και DVD αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων ζλότι (1,43 εκατομμύρια δολάρια).

    "Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση πλαστών CD και DVD στην Ευρώπη", σημείωσε.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 18818

    [04] ΓΣΕΕ: έντονη αντίθεση στην ημιαπασχόληση

    Ειδήσεις

    Την απόλυτη απόρριψη των σχεδίων για ημιαπασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία, ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι έτσι επιχειρείται η μετάθεση του κόστους της επερχόμενης κρίσης, στην πλευρά των εργαζομένων, κάνοντας χαρακτηρίζοντας αυτές τις προτάσεις και ιδέες σαν "μισή εργασία, μισή αμοιβή και μισή ζωή". Στη σχετική ανακοίνωση της εργατικής συνομοσπονδίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

    "αμετανόητα συνεχίζουν να προσεγγίζουν την έξοδο απ' την κρίση με τη χρεοκοπημένη συνταγή του άκρατου φιλελευθερισμού που δημιούργησε την κρίση. Όταν η οικονομία ήταν σε ανάκαμψη και τα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων στα ύψη, κανείς δε μίλησε για διανομή τμήματος των κερδών στους εργαζόμενους! Τώρα που η Ε. Ένωση οδηγείται στην ύφεση, οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν να μετατραπεί η εργασία τους σε ανεργία, σε μερική απασχόληση, σε εκ περιτροπής εργασίας, σε διαθεσιμότητες, σε υποχρεωτικές άδειες χωρίς αμοιβή και ασφάλιση".

    Στις προτάσεις της ΓΣΕΕ βρίσκεται η διεκδίκηση χρηματοοικονομικής υποστήριξης της οικονομίας και η στήριξη της απασχόλησης, καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "μπορεί να γίνει (αν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση) με έκτακτους πόρους που θα αντληθούν με αναδιανομή του εισοδήματος, απ' τους έχοντες και κατέχοντες και όχι με πόρους ψίχουλα του 1 ½ του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ που διατίθενται για αυτό το σκοπό. Όταν οι ΗΠΑ διαθέτουν το 3% του ΑΕΠ και η Ελλάδα δυστυχώς μόνο το 0,7% του ΑΕΠ"!

    Τέλος η ΓΣΕΕ προειδοποιεί με αντιδράσεις σε Εθνικό και Πανευρωπαϊκό επίπεδο, εάν επιχειρηθεί η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών σε βάρος των εργαζομένων.

    Επιπλέον η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών, τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητάει συνάντηση. Στο κείμενο της επιστολής - πρόσκλησης αναφέρεται ότι: "Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση σε συνδυασμό με χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής Οικονομίας και τις παθογένειες της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής έχουν προκαλέσει περιβάλλον εργασιακής ανασφάλειας και ανησυχίας στους εργαζόμενους με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλες τις παραγωγικές τάξεις.Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των προβλημάτων από ποικίλα κέντρα για δικό τους όφελος. Για μια ακόμη φορά οι εργασιακές σχέσεις και το εργατικό εισόδημα στοχοποιούνται και οι μαζικές απολύσεις προβάλλονται ως φόβητρο, απειλή και πανάκεια στα υπαρκτά ή εικαζόμενα προβλήματα των επιχειρήσεων, παρόντα ή μελλοντικά εξαιτίας της κρίσης. Εργοδότες καθοδηγούνται σε πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για τη μείωση του εργατικού κόστους και την αποφυγή των κάθε μορφής υποχρεώσεων πρόνοιας, που ο κοινωνικός τους ρόλος επιβάλλει.Θεωρούμε απαραίτητο, στη φάση αυτή, οι κοινωνικοί ανταγωνιστές να παρέμβουμε αποφασιστικά, για να πρυτανεύσει η σύνεση και από κοινού ν'αναζητηθούν οι ενδεδειγμένες πολιτικές, που θα θωρακίσουν τη χώρα από τις συνέπειες της κρίσης.Για τους λόγους, η Γ.Σ.Ε.Ε. σας καλεί το ταχύτερο δυνατόν σε συνάντηση".

    Το ΕΒΕΑ

    Με δήλωσή του ο κ. Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, αναφέρεται στο θέμα του περιορισμού του χρόνου εργασίας. Όπως αναφέρει ο κ. Μίχαλος: ''σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία επανέρχεται στο προσκήνιο και μάλιστα από το Eurogroup και το Ecofin η πρόταση του ΕΒΕΑ για περιορισμό του χρόνου εργασίας χωρίς απώλειες του εισοδήματος των εργαζομένων προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Οφείλουμε ως χώρα να επανεξετάσουμε το ζήτημα και ο ΟΑΕΔ να μην επιδοτεί μόνο την ανεργία αλλά να εξελιχθεί και σε οργανισμό επιδότησης της εργασίας. Αντί η επιχείρηση να βάλει λουκέτο, θα επιβαρύνεται λιγότερο με το 3ήμερο ή 4ημερο και θα έρχεται ως αρωγός ο ΟΑΕΔ και ως ταμείο απασχόλησης να ενισχύσει και να συμπληρώσει πλήρως τόσο το συνταξιοδοτικό, όσο και το μισθολογικό κομμάτι των εργαζομένων για μια περίοδο 6-12 μηνών».

    Είδηση: 18821

    [05] Μάθημα πορνολογίας σε πανεπιστήμιο

    Σε ολόκληρη επιστήμη αναδεικνύονται κατά πως φαίνεται οι πορνό ταινίες στο Providence University στην Ταιβάν, το οποίο πρόσθεσε στο τμήμα μαζικής επικοινωνίας το περασμένο εξάμηνο ένα ειδικό μάθημα "πορνολογίας".

    Σκοπός του μαθήματος είναι να μάθει στους μαθητές να εκτιμούν σωστά και να αναλύουν με προσοχή τις "βρώμικες" ταινίες. Οι μαθητές προκειμένου να περάσουν το μάθημα θα πρέπει να κάνουν δεκαπεντάλεπτες παρουσιάσεις που θα αναλύουν την ψυχολογία και τις αντιδράσεις του κοινού στη θέαση αποσπασμάτων από καυτές ταινίες πορνό. Πάνω από 50 φοιτητές έχουν γραφτεί στο μάθημα αυτό από καθαρή περιέργεια, και ενώ σχεδόν όλοι αποκαλύπτουν ότι έχουν παρακολουθήσει πορνό ταινίες στο παρελθόν, δηλώνουν ότι αισθάνονται περίεργα καθώς οι γονείς τους ήταν σε πλήρη άγνοια.

    Οι περισσότεροι παραδέχονται ότι είναι στα αλήθεια ανήσυχοι για το πώς θα αντιδράσουν οι γονείς τους όταν φτάσει σπίτι η αναφορά βαθμολογίας που θα ανακοινώνει ότι τα παιδιά τους αρίστευσαν στο μάθημα πορνό.

    Είδηση: 18799

    [06] Τα ηλεκτρονικά βιβλία αρχίζουν να μιλάνε!

    Η εταιρία Amazon.com Inc παρουσίασε μια νέα λεπτότερη και με περισσότερες δυνατότητες έκδοση του Kindle, της ψηφιακής συσκευής ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων (e-book reader). Το προηγούμενο Kindle μπορούσε να αποθηκεύει πάνω από 200 τίτλους βιβλίων, αλλά η νέα έκδοση αποθηκεύει πάνω από 1.500 βιβλία, ενώ περιλαμβάνει ένα νέο χαρακτηριστικό: μπορεί -μέσα από δύο μικρά ηχεία στο πίσω μέρος- να διαβάζει τα βιβλία φωναχτά στους χρήστες!

    Μάλιστα οι χρήστες μπορούν να διαλέξουν να ακούνε γυναικεία ή ανδρική φωνή, καθώς και την ταχύτητα ομιλίας.

    Το ελαφρώς ψηλότερο Kindle 2 -που θα αρχίσει να πωλείται στις 24 Φεβρουαρίου και προτεραιότητα θα έχουν όσοι κάτοχοι της παλιάς έκδοσης θέλουν να την αναβαθμίσουν- αν και έχει σχεδόν το μισό πάχος του Kindle 1, έχει μεγαλύτερη αποθηκευτική χωρητικότητα και επιτρέπει ταχύτερο «ξεφύλλισμα» των ηλεκτρονικών σελίδων. Η τιμή του παραμένει στα ίδια επίπεδα (359 δολάρια στο site της Amazon), γεγονός που ίσως περιορίσει τη μαζική του απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό, σύμφωνα με τα πρακτορεία Associated και Reuters, ιδίως σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.

    Το Kindle είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ, αλλά ο επικεφαλής του Amazon Τζεφ Μπέζος δήλωσε ότι η εταιρία σκέφτεται την πώλησή του στη διεθνή αγορά. Επίσης η Amazon ανακοίνωσε ότι θα κάνει τα ηλεκτρονικά βιβλία του Kindle διαθέσιμα και σε άλλες συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, κάτι που ήδη κάνει η Google.

    Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η εταιρία προχωρά με συντηρητικά και όχι επιθετικά βήματα και δεν δείχνει να βιάζεται. Παρόλα αυτά, επενδυτές και αναλυτές βλέπουν στο Kindle μια σημαντική εν δυνάμει πηγή εσόδων για την εταιρία. Όπως δήλωσε ο Μπέζος, «το όραμά μας είναι οποιοδήποτε βιβλίο έχει ποτέ τυπωθεί, σε οποιαδήποτε γλώσσα, να είναι διαθέσιμο σε λιγότερα από 60 δευτερόλεπτα».

    Η εταιρία δεν έχει ακόμα αποκαλύψει πόσα κομμάτια έχει πουλήσει από το Kindle 1. Σύμφωνα με τον αναλυτή Μαρκ Μαχάνι της Citigroup, το 2008 πουλήθηκαν περίπου μισό εκατομμύρια συσκευές, σχεδόν το ένα τρίτο του αριθμού των iPods που πούλησε η Apple στον πρώτο χρόνο εμφάνισής του. Πάντως, η Amazon φαίνεται ότι θέλει να αποφύγει τον ανταγωνισμό με το iPhone της Apple, λέγοντας ότι το Kindle είναι πάνω από όλα μια συσκευή ανάγνωσης, ενώ το iPhone παίζει μουσική και βίντεο.

    Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι ο γνωστός συγγραφέας μπεστ-σέλερ Στέφεν Κινγκ θα δώσει στη δημοσιότητα το νέο μυθιστόρημά του «Ουρ» αποκλειστικά για το Kindle.

    Το Kindle, που ζυγίζει όσο ένα βιβλίο με μαλακό εξώφυλλο περίπου, πρωτοεμφανίστηκε από την Amazon το Νοέμβριο του 2007 και επιτρέπει στους χρήστες να διαβάζουν βιβλία και εφημερίδες ασύρματα. Το «κατέβασμα» βιβλίων μπορεί να γίνει από έναν κατάλογο περίπου 230.000 τίτλων.

    Ένα ανταγωνιστικό προϊόν είναι το Sony Reader της Sony, που κοστίζει 399 δολ. και αποθηκεύει γύρω στα 350 ψηφιακά βιβλία. Περίπου 100.000 τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων είναι διαθέσιμοι από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Sony. Από τον Οκτώβριο του 2006 που πρωτοεμφανίστηκε, μέχρι το Νοέμβριο 2008, η Sony ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει 300.000 συσκευές.

    Τα ηλεκτρονικά βιβλία αποτελούν, προς το παρόν, μόλις το 1% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων, αλλά, σύμφωνα με τους εκδότες, αποτελούν μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Αν και ορισμένοι εκδότες έδειξαν αρχικά νευρικότητα με την εμφάνιση του Kindle και του Sony Reader, τώρα τα υποστηρίζουν και αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των διαθέσιμων ηλεκτρονικών βιβλίων.

    Είδηση: 18819

    [07] ΓτΚ: Ενημέρωση από τη Γάζα

    Υλικό από τις δράσεις της ελληνικής αποστολής των Γιατρών του Κόσμου κατά την παραμονή της στη Λωρίδα της Γάζας, παρουσιάστηκε στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η οργάνωση "Γιατροί του κόσμου" με αφορμή την επιστροφή της διερευνητικής ομάδας στην Ελλάδα. Τα μέλη της αποστολής των Γιατρών του Κόσμου υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Αθήνα την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009, λόγω της απόφασης της Αιγύπτου να κλείσει τα σύνορα ανάμεσα στο έδαφός της και στη Λωρίδα της Γάζας.

    Είδηση: 18817

    [08] Ξεκινά ο εθνικός διάλογος για το μέλλον της γεωργίας-Συναντήσεις με αγρότες

    Πολιτική

    Μετά τη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, αρχίζει ο διάλογος για την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο εθνικός διάλογος για τα μεγάλα και δομικά προβλήματα της γεωργίας, αρχίζει αμέσως με επιτόπιες συσκέψεις και συνεργασίες σε επίπεδο περιφέρειας. Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Χατζηγάκη με εκπροσώπους αγροτών και τοπικούς παράγοντες θα γίνει την Παρασκευή στα Καμένα Βούρλα για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

    Την άλλη εβδομάδα, ο εθνικός διάλογος για την γεωργία θα συνεχιστεί στη Θεσσαλονίκη (Κεντρική Μακεδονία) και θα ακολουθήσουν οι άλλες περιφέρειες.

    Αύριο ο υπουργός θα συναντηθεί με αγρότες από την Κρήτη.Έχουν κληθεί οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων (συνεταιρισμοί, αγροτικοί σύλλογοι), οι βουλευτές της Κρήτης και οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ.

    Ποσό 170 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για γεωργοπεριβαλλοντικά έργα

    Ποσό 170 εκατ. ευρώ διατίθεται σε αγρότες για την εκτέλεση γεωργοπεριβαλλοντικών έργων. Σύμφωνα με απόφαση, που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, τα χρήματα αυτά, αφορούν έργα που στοχεύουν στην προστασία του εδάφους, τη διατήρηση παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών, την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και τη διάδοση πρακτικών καλλιεργειών για εξοικονόμηση νερού.

    Είδηση: 18816

    [09] Παπαρήγα ενόψει το 18ο συνεδρίου του ΚΚΕ

    Πολιτική

    Ως την πιο ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση των τελευταίων ετών χαρακτήρισε την προσυνεδριακή διαδικασία του ΚΚΕ, η Γενική Γραμματέας του κόμματος και πρόσθεσε, ότι όλα πλέον είναι έτοιμα για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 22 Φεβρουαρίου. Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι η ήττα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική απάντηση στο σημερινό πολιτικό σύστημα, που πρέπει να ηττηθεί. Η κ. Παπαρήγα άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχολιάζοντας σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ είπε ότι διακατέχεται από άγχος για να πάρει μέρος στη διακυβέρνηση του τόπου.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει του 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι τις εργασίες του θα παρακολουθήσουν 90 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από 72 χώρες και θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών τα τελευταία χρόνια.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι υπερψηφίστηκαν από τις κομματικές οργανώσεις τα δύο ντοκουμέντα της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή το κείμενο για τον απολογισμό του κόμματος και τα νέα καθήκοντα και το κείμενο για το σοσιαλισμό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, για την οικονομική κρίση και τις πολιτικές εξελίξεις, η κ. Παπαρήγα είπε ότι στην Ελλάδα η κρίση θα είναι πιο βαθιά, ίσως και μακρόχρονη και εκτίμησε ότι θα επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων, αφού όπως είπε, "δεν λαμβάνεται ούτε ένα μέτρο υπέρ τους".

    Η γγ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι οι εκλογές δεν θα φέρουν τη λύση. "Λύση είναι -πρόσθεσε-, να βγει τραυματισμένος ο δικομματισμός επειδή έρχονται δύσκολες μέρες για το λαό. Εγγύηση και ελπίδα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ".

    Είδηση: 18814

    [10] Χωρίς γιατρούς και αναλώσιμα υλικά τα νοσοκομεία

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ έχουν προγραμματίσει 48ωρη απεργία από αύριο και οι προμηθευτές των νοσοκομείων σταμάτησαν την παροχή υγειονομικού υλικού προς τα νοσοκομεία, καθώς -όπως λένε- δεν έχουν προς το παρόν εξοφληθεί.Βελτιωτικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα επιφέρει το βράδυ ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι ακριβείς διατάξεις θα ανακοινωθούν το βράδυ από τον ίδιο.

    Ο υπουργός κλείνοντας τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της βουλής όπου τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, δήλωσε ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο ό,τι έχει συμφωνηθεί όσον αφόρα στα μισθολογικά, ενώ έκανε δεκτές αρκετές προτάσεις της αντιπολίτευσης.

    Μάλιστα, εχθές, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων στην Βουλή, τέσσερις βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για την υγεία.Θανάσης Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Κώστας Τσιάρας και Νικός Παπαδημάτος, διαφώνησαν με το άρθρο 4, το οποίο αφορά στην ιεραρχική εξέλιξη των γιατρών, αν και -όπως είπαν- θα το ψηφίσουν.

    "Είμαι ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις και δεσμεύομαι οτι ισχύουν στο ακέραιο όλα όσα έχουν ανακοινωθεί για τα οικονομικά ζητήματα , απάντησε ο υπουργός υγείας . Πρόσθεσε ότι μέχρι να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο θα υπάρξει βελτίωση των οικονομικών.

    Νωρίτερα, ως σοβαρό πολιτικό ζήτημα χαρακτήρισε εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών ο πρόεδρός τους Στάθης Τσούκαλος, αναφερόμενος στην υπαναχώρηση του υπουργού Υγείας από τα συμφωνηθέντα για το μισθολόγιό τους, στην επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

    "Στο νομοσχέδιο δεν περιέχεται η συλλογική σύμβαση των νοσοκομειακών γιατρών που προσφωνήσαμε", υποστήριξε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών, Στάθης Τσούκαλος.

    Κι οι άλλοι εκπρόσωποι εργαζομένων στο ΕΣΥ στάθηκαν κριτικά και εναντίον του εν λόγω νομοσχεδίου.

    Ωστόσο και παρά τις υποσχέσεις του αρμοδίου υπουργού για βελτιωτικές και τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, σε 48ωρη απεργία προχωρούν από αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, αντιδρώντας έτσι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που -όπως λένε- προβλέπει μικρότερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς από εκείνες που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της ομοσπονδίας τους και της ηγεσίας του υπουργείου.

    Παράλληλα, χωρίς αναλώσιμα υλικά κινδυνεύουν να μείνουν τα νοσοκομεία καθώς οι προμηθευτές ζητούν να αποπληρωθούν οι παλαιότερες οφειλές.

    Εν τω μεταξύ, με βασικό αίτημα τις προσλήψεις προσωπικού και την αύξηση των μισθών τους, άρχισαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία τις εργασίες του 12ου ετήσιου συνεδρίου τους.Παρουσία όλων των πολιτικών κομμάτων, οι εργαζόμενοι εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για τα ελληνικά νοσοκομεία.

    "Η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι περήφανη για την 5χρονη διαχείριση στον χώρο της υγείας", τόνισε ο εκπρόσωπος του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης.

    Παρεμβαίνοντας επί του θέματος ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος υποστήριξε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου σπρώχνονται οι γιατροί προς το φακελάκι.

    Το συνέδριο χαιρετησε ο προεδρος του συνασπισμου Αλέξης Τσιπρας.

    Κατά την διάρκεια του συνεδρίου προκλήθηκε ένταση, όταν εργαζόμενοι-μέλη της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων θέλησαν να πάρουν πρώτοι το λόγο, με αφορμή την επίθεση με βιτριόλι κατά της καθαρίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα.Τα πνεύματα ηρέμησαν όταν η πρόοδος του σωματείου πήρε τον λόγο.

    Είδηση: 18815

    [11] Τα μαύρα σύννεφα της διεθνούς οικονομίας

    Ειδήσεις

    Bρετανία

    Συρρίκνωση 4%, σε ετήσια βάση, του βρετανικού ΑΕΠ αναμένει στα μέσα του 2009 η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για συρρίκνωση έως και 6% της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει μόνον στις αρχές του 2010, λόγω τόνωσης της οικονομίας από "τη νομισματική χαλάρωση και τη δημοσιονομική πολιτική, τη σημαντική εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας, την πτώση των τιμών των πρώτων υλών και τα μέτρα που λαμβάνουν εθνικές και διεθνείς αρχές με στόχο τη βελτίωση της χορήγησης πιστώσεων", εκτιμά η Τράπεζα της Αγγλίας.

    Εν τω μεταξύ, ο συνολικός αριθμός των Βρετανών ανέργων ανήλθε, τον Δεκέμβριο του 2008, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, σε 1,97 εκατομμύρια ανέργους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 6,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ενώ εκτιμάται ότι, τον περασμένο Ιανουάριο, ο αριθμός των Βρετανών ανέργων υπερέβη τα 2 εκατομμύρια.

    Έρευνα για τις συνθήκες πώλησης της Αυστριακής κρατικής αεροπορικής εταιρείας από τη Γερμανική Λουφτχάνσα ξεκινά η Κομισιόν εκφράζοντας αμφιβολίες για το αντίτιμο που κατεβλήθη σε σχέση με την αξία του αντικειμένου της πώλησης.

    Γαλλία: Στο "κόκκινο" το 2008 η Peugeot -Citroen Καθαρές ζημίες 343 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2008 η PSA Peugeot Citroen, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 74,5 εκατ. ευρώ και προέβη στην εκτίμηση για ζημιογόνο 2009 καθώς μειώνεται όλο και περισσότερο η ζήτηση στη γαλλική αγορά αυτοκινήτου.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έκλεισε τη χρήση του 2007 με κέρδη 885 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σε μείωση του κύκλου εργασιών πέρυσι κατά 7,4% - ανήλθε σε 54,356 δισ. ευρώ - οδήγησε η οικονομική κρίση.

    Οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 4,9% και ανήλθαν σε 3,26 εκατομμύρια οχήματα. Ωστόσο, λόγω του πλήγματος από την οικονομική κρίση που υφίστανται και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, ο γαλλικός όμιλος κατάφερε να διατηρήσει πέρυσι τον έλεγχο του μεριδίου 5% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της PSA Peugeot Citroen Κριστιάν Στρεφ είπε ότι η δυτικοευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου αναμένεται να σημειώσει συρρίκνωση κατά άλλο ένα 20% το 2009 και, στη συνέχεια, να σταθεροποιηθεί. "Το 2009 αναμένεται να είναι άλλη μία ζημιογόνα χρονιά για τον όμιλο", είπε ο Κριστιάν Στρεφ.

    Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας : Μείωση ζήτησης για πετρέλαιο κατά 980.000 βαρέλια την ημέρα Η πρόσφατη, πιο απαισιόδοξη εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για φετινό ρυθμό ανάπτυξης 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας, οδήγησε τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ) σε πρόβλεψη για μείωση κατά 980.000 βαρέλια την ημέρα της παγκόσμιας ζήτησης για αργό το 2009.

    Σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση που διατυπώνεται στην έκθεση του μηνός Φεβρουαρίου, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να ανέλθει φέτος σε 84,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για μείωση της ζήτησης κατά 1% σε σχέση με το 2008, την πιο απότομη από το 1982.

    "Όχι μόνον αυτή η μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο επί δύο συνεχόμενα χρόνια θα είναι η πρώτη από τις αρχές της δεκαετίας του '80 αλλά και η μείωση που θα σημειωθεί το 2009 θα είναι η πιο μεγάλη από το 1982", τονίζει η IEA.

    "Είναι παρά πολύ νωρίς να πει κανείς ότι αυτό είναι το τέλος των αναθεωρήσεων προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τη ζήτηση διότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διάχυση των επιπτώσεων από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Είμαστε όμηροι κάθε περαιτέρω εξασθένησης στη συνολική οικονομία", είπε στο Ρόιτερ ο επικεφαλής του τμήματος Πετρελαϊκή Βιομηχανία και Αγορές της IEA Ντέιβιντ Φάιφ.

    Η Υπηρεσία - η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ - ενημέρωσε ότι αναθεωρεί προς τα κάτω την εκτίμησή της μετά τη νέα επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης του ΔΝΤ για τον αναπτυξιακό ρυθμό της παγκόσμιας οικονομίας.

    "Οι συνεχιζόμενες - και δραματικές αναθεωρήσεις των πρόσφατων μηνών υπογραμμίζουν την ακραία αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας. Η επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας και κατανάλωσης είναι το αναπόφευκτο επακόλουθο της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης", σημειώνεται στην έκθεση του μηνός Φεβρουαρίου.

    Οι προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για τη ζήτηση συνοδεύονται από προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την προσφορά.

    Καθώς φθίνει η ζήτηση, τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, επαρκούσαν για κάλυψη αναγκών επί 57 ημέρες, σε σύγκριση με 56,4 ημέρες το Νοέμβριο του 2008.

    Η παγκόσμια προσφορά έχει μειωθεί κατά 520.000 βαρέλια την ημέρα (ανέρχεται σε 85,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα), κυρίως λόγω ΟΠΕΚ, η προσφορά από τον οποίο συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο στα 29 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5 χρόνων. Αντιστοίχως, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ έχει ανέλθει στα 4,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί, ωστόσο, ότι στην περίπτωση επιτυχούς υλοποίησης των πρόσφατων αποφάσεων του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής των χωρών-μελών του, η προσφορά από το διεθνή οργανισμό θα είναι κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη από τη φετινή ζήτηση για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ.

    "Αυτό υποδηλώνει σημαντική άντληση από τα αποθέματα, αργότερα μέσα στο 2009, εκτός κι αν συνεχιστεί η τάση μείωσης της ζήτησης ή αν αποδειχθεί μεγαλύτερη της αναμενόμενης η προσφορά από τον ΟΠΕΚ".

    ΗΠΑ

    Με δυσπιστία αντέδρασαν οι επενδυτές στο σχέδιο διάσωσης της αμερικανικής οικονομίας που εγκρίθηκε χθες από την Γερουσία, ζητώντας ουσιαστικά περισσότερες εγγυήσεις για την βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης να βγάλει την χώρα από την κρίση.

    O ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας 'Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ απείλησε σήμερα ότι θα απολύσει 10.000 κρατικούς λειτουργούς έως τα τέλη της εβδομάδας, αν μια τροποποίηση στο προϋπολογισμό δεν υιοθετηθεί έως τότε.

    Η μεγάλη δυτική Πολιτεία των ΗΠΑ έχει ήδη διακόψει κατά το ήμισυ την καταβολή των πληρωμών και το έλλειμμα του προϋπολογισμού της μπορεί να φθάσει 42 δισεκατομμύρια δολάρια έως τα μέσα του 2010. Εδώ και εβδομάδες, ο Σβαρτσενέγκερ και τα μέλη του πολιτειακού κογκρέσου αντιπαρατίθενται για τον τρόπο μείωσης του ελλείμματος αυτού.

    Ο 'Ααρον Μακ Λίαρ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, δήλωσε σήμερα ότι 20.000 κρατικοί λειτουργοί έλαβαν την Παρασκευή επιστολές στις οποίες προειδοποιούνταν για την επικείμενη απόλυσή τους, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τα μέλη του πολιτειακού κογκρέσου. Οι μισοί από τους κρατικούς λειτουργούς θα απολυθούν έως την 1η Ιουλίου, αρχίζοντας από αυτούς που έχουν τα λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας.

    Η πλειοψηφία των 238.000 κρατικών λειτουργών της Καλιφόρνιας έχουν ήδη υποχρεωθεί να λαμβάνουν δύο ημέρες άδεια άνευ αποδοχών το μήνα.

    "Δεν έχουμε προϋπολογισμό και λίγα πράγματα μπορεί να κάνει ο κυβερνήτης για να εξοικονομήσει τα χρήματα της Πολιτείας", είπε ο εκπρόσωπός του σε συνέντευξη Τύπου.

    Εδώ και μήνες ο Σβαρτσενέγκερ και τα μέλη του κογκρέσου της Καλιφόρνιας διαφωνούν στο θέμα της αύξησης της φορολογίας και της περικοπής των δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το έλλειμμα που αυξάνεται κατά 500 δολάρια ανά δευτερόλεπτο.

    Μ.Ομπάμα: Ανακοινώσεις νέα οικονομικής στρατηγικής για τα στεγαστικά δάνεια Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι θα ανακοινώσει προσωπικά ο ίδιος, τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, αυτό το οποίο σκοπεύει να κάνει για να αντιμετωπίσει την κρίση στα στεγαστικά δάνεια, που ευθύνονται για την κατάρρευση του συνόλου της οικονομίας.

    "Πρόκειται να βοηθήσουμε άμεσα τους ιδιοκτήτες" ακινήτων, δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα σε δημόσια σύνοδο στο Φορτ Μάγιερς της Καλιφόρνιας.

    "Θα ανακοινώσω εγώ προσωπικά σε μια εβδομάδα ή δύο ποια ακριβώς θα είναι η γενική στρατηγική μας για τα στεγαστικά δάνεια", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Και εξήγησε πως η στρατηγική αυτή δεν ανακοινώθηκε σήμερα, παράλληλα με την ανακοίνωση των μέτρων που θα ληφθούν για την αναβίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, επειδή στόχος της κυβέρνησής του είναι να μην "θαφτεί".

    Είδηση: 18813

    [12] Στην Αθήνα Aμερικανοί αξιωματούχοι

    Την επανεξέταση και την επανατοποθέτηση των Ελληνο-αμερικανικών σχέσεων σε νέες βάσεις, μετά την αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο, θα έχει ως αντικείμενό της η επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα κλιμακίου αμερικανών γερουσιαστών και αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο ομογενής Υπουργός Οικονομικών του Ιλλινόι Άλεξ Γιαννούλιας.

    Πέρα, όμως, από τις συζητήσεις των αμερικανών με την Ελληνική κυβέρνηση πάνω σε θέματα διμερών σχέσεων, στο καινούριο περιβάλλον που δημιουργεί η εκλογή Ομπάμα, σκοπό της επίσκεψης θα αποτελέσουν και οι εξελίξεις στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, δεδομένου ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές.

    Συγκεκριμένα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο αμερικανών γερουσιαστών μαζί με ομάδα αξιωματούχων -μεταξύ των οποίων θα είναι ο γερουσιαστής του Ιλινόι Ρίτσαρντ Ντέρμπιν και ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας Αλέξης Γιαννούλιας που είναι εκ των πρωτεργατών της προεκλογικής καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στα στελέχη της Ελληνικής κυβέρνησης τους νέους άξονες της αμερικανικής διπλωματίας.

    Στην συνέχεια οι αμερικανοί γερουσιαστές θα κάνουν ανάλογες επισκέψεις σε Κύπρο και Τουρκία.

    Η επίσκεψη των αμερικανών αξιωματούχων εκτιμάται ότι έχει σχέση και με την επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ 32 Αμερικανοί βουλευτές, στην οποία αναδεικνύουν τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Σε αυτή τονίζουν την ανάγκη να πεισθεί η Τουρκία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, στην Κύπρο, και έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ θίγουν επίσης τα θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και της βίζας.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ / ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 18812

    [13] Απορρίπτει η κυβέρνηση το σκηνικό εκλογολογίας

    Πολιτική

    Κόντρα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ σημειώθηκε, εκτός αλλά και εντός Βουλής, στον απόηχο και των δηλώσεων του Γιάννη Μανώλη, που έχουν προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε Μαξίμου και Ρηγίλλης. Ο βουλευτής Αργολίδας επιχείρησε να ανοίξει συζήτηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη. Τις δηλώσεις Μανώλη αποδοκίμασε εμμέσως ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανώλης δήλωσε ενοχλημένος από την τοποθέτηση του κ. Τραγάκη, σημείωσε πως δεν είχε πρόθεση να βλάψει το κόμμα και είπε πως θα ανακοινώσει τις όποιες αποφάσεις του μετά τη συζήτηση την Πέμπτη στη Βουλή. Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Πάγκαλου από το βήμα της Βουλής, ότι ακούει φήμες πως μετά τη συζήτηση για την Οικονομία, ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πρόωρες εκλογές. Για φαντασιόπληκτα σενάρια έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

    Αντώναρος: "Φαντασιόπληκτα σενάρια"Στο σκηνικό της εκλογολογίας προστέθηκαν οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι δημόσιες τοποθετήσεις του βουλευτή Γιάννη Μανώλη.

    "Χαρακτηρισμοί και αναφορές τέτοιου είδους για στελέχη της κυβέρνησης δεν συμβαδίζουν ούτε με τις διαχρονικές αρχές και αξίες της μεγάλης παράταξης που όλοι υπηρετούμε, ούτε με το πρωταρχικό μέλημα όλων μας, που είναι το καλό του τόπου, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία", σχολίασε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης.

    Από το βήμα της Βουλής, ο Θόδωρος Πάγκαλος μετέφερε δημοσιογραφική φήμη "ότι εντός των ημερών, μετά τη συζήτηση για την Οικονομία την Πέμπτη στη Βουλή, προκηρύσσονται εκλογές". "Οψόμεθα. Μακάρι, ο θεός να λυπηθεί την Ελλάδα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    "Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται" απάντησε ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔΠάνος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ανταποκριθεί σε τέτοια άκαιρα αιτήματα. "Ο λαός θέλει να κυβερνηθεί, θέλει απάντηση στα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση", είπε.

    Μάλιστα, είπε ότι στελέχη της κυβέρνησης, όπως η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Παυλόπουλος ενεπλάκησαν στη συζήτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ έβαλε το θέμα στην ατζέντα.

    Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια στο θέμα. Ξέρετε ότι δεν σχολιάζω φαντασιόπληκτα σενάρια, σχολίασε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα Παπανδρέου για άμεση προσφυγή στις κάλπες τον κατηγόρησε ότι καλλιεργεί χωρίς επιτυχία κλίμα έντασης και πόλωσης για μικροκομματικούς λόγους. "Ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει συνεχείς προσπάθειες για τεχνητή ένταση. Δεν τον ακολουθούμε", τόνισε ο Ευ. Αντώναρος.

    Ο Ευ. Αντώναρος απαντώντας στην ερώτηση αν πλέον τίθεται και ζήτημα Καραμανλή, με αφορμή τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ, αφού είπε ότι εγώ δεν είμαι εκπρόσωπος του κόμματος της ΝΔ, τόνισε κατηγορηματικά ότι η ΝΔ έχει πρόεδρο και η κυβέρνηση πρωθυπουργό.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση ότι αφήνει απροστάτευτη την χώρα εν μέσω κρίσης, καθώς ασχολείται με την διάσωση των αλληλοκατηγορούμενων μελών της.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για εκλογές, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση προσφυγή στις κάλπες με ταυτόχρονη δέσμευση για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2010, "ούτως ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να "ξεδιπλώσει" το πρόγραμμά της".

    "Οι εκλογές δεν φέρνουν τη λύση. Μόνο αν βγει τραυματισμένο το πολιτικό σύστημα τότε θα νιώθουν ασφάλεια οι εργαζόμενοι", δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι οι εκλογές δεν θα φέρουν τη λύση. "Λύση είναι -είπε-, να βγει τραυματισμένος ο δικομματισμός επειδή έρχονται δύσκολες μέρες για το λαό". Η κ. Παπαρήγα απέρριψε το επιχείρημα ότι οι πρόωρες εκλογές εν μέσω κρίσης μπορεί να επιδεινώσουν περαιτέρω την οικονομική κατάσταση και πρόσθεσε, ότι το ΚΚΕ από την πλευρά του, δεν εκλογολογεί, αλλά αυτό που το απασχολεί είναι η ενίσχυση των ταξικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων.

    Είδηση: 18810

    [14] Στην Ηλεία διαθέτει την αποζημίωση που έλαβε ο Κ. Μητσοτάκης

    Πολιτική

    Στον νομό Ηλείας, για τη χρηματοδότηση εκκλησιών και έργων υποδομής που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008, ή από τις πυρκαγιές του 2007, θα διαθέσει τα χρήματα που έλαβε ως ικανοποίηση ηθικής βλάβης από τον πρώην υπουργό Κώστα Λαλιώτη ο επίτιμός Πρόεδρος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν για τη διάθεση του ποσού των 137.308,00 β¬ που κατέβαλε ο Κώστας Λαλιώτης ως χρηματική ικανοποίηση ηθικής βλάβης για συκοφαντική δυσφήμηση, μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς παράγοντες των νομών Ηλείας και Αρκαδίας,ο κ. Κ. Μητσοτάκης διαθέτει:

    Στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και συγκεκριμένα στη διάθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Γερμανού, για τη χρηματοδότηση εκκλησιών που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008, ή από τις πυρκαγιές του 2007, το ποσό των 46.000,00 β¬.

    Στον Νομαρχιακό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και Ατόμων με αναπηρία Νομού Ηλείας, «ΗΛΙΣ», για την αποπεράτωση του Γυμναστηρίου, το ποσό των 46.000,00 β¬ και

    Στο Σύλλογο «ΑΣΕΑΤΩΝ» για τη διαμόρφωση της πλατείας του χωριού Ασέα Αρκαδίας, το ποσό των 46.000,00 β¬.

    Είδηση: 18811

    [15] Η Οικονομία στη Βουλή: Ανεβαίνουν οι τόνοι

    Πολιτική

    Η πορεία της οικονομίας υπό το βάρος των εξελίξεων στο μέτωπο της διεθνούς οικονομικής ύφεσης και οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στις Βρυξέλλες θα απασχολήσουν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στη Βουλή. Τη συζήτηση έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός και θα μιλήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Η πολιτική αντιπαράθεση ξεκίνησε από σήμερα, εντός Βουλής, με υψηλούς τόνους μεταξύ του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο.

    Πάγκαλος: Απών από τα συμβούλια στην ΕΕ ο κ. Σουφλιάς

    Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου για τροποποίηση επενδυτικών διατάξεων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Πάγκαλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία, αλλά και προσωπικά στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος, όπως είπε είναι απών από όλα τα ευρωπαϊκά συμβούλια δημοσίων έργων και περιβάλλοντος.

    Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος χαρακτήρισε αναληθείς τους ισχυρισμούς του κ. Πάγκαλου. "H κυβέρνηση και η χώρα είναι παρούσα", είπε.

    "Αυτή είναι απάντηση για να την χρησιμοποιείτε στα τσιράκια της κυβέρνησης", απάντησε ο κ. Πάγκαλος, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ρουσόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι δεν δέχεται ότι η κυβέρνηση είχε ή έχει τσιράκια. "Δεν λειτουργούν έτσι οι δημοσιογράφοι", είπε και κάλεσε τον κ. Πάγκαλο να κατονομάσει τα άτομα αυτά διότι δεν τα γνωρίζει και δεν συνεργάστηκε ποτέ μαζί τους.

    "Όλες οι κυβερνήσεις έχουν τσιράκια. Κι εσείς είχατε τη χούντα και παρακρατικούς", απάντησε ο κ. Πάγκαλος.

    "Είναι μία πρόοδος το ότι αναγνωρίζετε το πελατειακό κράτος του ΠΑΣΟΚ", σχολίασε ο κ. Ροντούλης από το ΛΑΟΣ.Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι κωλυομένου του υπουργού μπορεί να τον αναπληρώνει ο αρμόδιος υφυπουργός, κατ' εντολή του και σε πλήρη συνεργασία μαζί του και τόνισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ "κάνει κατά τον καλύτερο τρόπο την δουλειά του.Κόντρα για την οικονομία

    Ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας, υποστηρίζοντας ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της και ψάχνει πάντα εξιλαστήριο θύμα. Όπως είπε το 2004 η κυβέρνηση αγαπούσε τον Αλμούνια, ενώ τώρα φταίει αυτός για όλα.

    Παράλληλα, υποστήριξε ότι ακούει φήμες από τα δημοσιογραφικά γραφεία πως μετά τη συζήτηση την Πέμπτη στη Βουλή για την Οικονομία, ο Πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές. "Οψόμεθα. Μακάρι, ο θεός να λυπηθεί την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος.

    "Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται" απάντησε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ανταποκριθεί σε τέτοια άκαιρα αιτήματα. "Ο λαός θέλει να κυβερνηθεί, θέλει απάντηση στα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση", είπε.

    Μάλιστα, είπε ότι στελέχη της κυβέρνησης, όπως η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Παυλόπουλος ενεπλάκησαν στη συζήτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ έβαλε το θέμα στην ατζέντα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8Σχετικά άρθρα: Ευρωπαϊκές πιέσεις για ταχύτερη μείωση του ελλείμματος

    Ευρω-συντονισμός κατά της κρίσης

    Είδηση: 18808

    [16] Ανακατασκευάζονται τα σπίτια των πυροπλήκτων

    Κοινωνία

    Για την πορεία του προγράμματος αποκατάστασης των σπιτιών στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007, ενημέρωσε με συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Πέτρος Μολυβιάτης. Όπως τόνισε, 788 σπίτια ήδη ανακατασκευάζονται, χάρη στους 92.000 δωρητές του Ταμείου. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1.425 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί οι 1.139. Ο κ. Μολυβιάτης κάλεσε και πάλι τους πυροπλήκτους να απευθυνθούν στο Ταμείο για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, καθώς δόθηκε παράταση για την υποβολή αιτήσεων, μέχρι τις 30 Απριλίου.

    Χάρη στη γενναιοδωρία των 92 χιλιάδων δωρητών του ταμείου, οι εισφορές για τους πυροπλήκτους μαζί με τους τόκους των 7,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 205.297.228,89 ευρώ, ενώ πάνω από 145 εκατ. είναι σήμερα το υπόλοιπο των εισφορών, που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Για τη λειτουργία του ταμείου, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ από αυτά των δωρητών, καθώς βασίστηκε σε εθελοντική εργασία των μελών του.

    "Δεν έχουμε λύσει ακόμη όλα τα προβλήματα, αλλά αυτά που έχουν γίνει δεν είναι λίγα", επισήμανε εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, για το υπόλοιπο του Ταμείου, εξήγησε ότι ήδη προβληματίζει η διάθεσή του και αφού αποκτηθεί συναίνεση, ενδεχομένως τα χρήματα θα προοριστούν για την αντιμετώπιση πρόληψης και αναγκών πυροπλήκτων.

    Η συνολική δαπάνη για την γενικότερη ενίσχυση της οικονομίας των πληγέντων περιοχών ανήλθε σε 600 εκατ. ευρώ.

    Είδηση: 18809

    [17] Οκτώ νεκροί από ανεμοστρόβιλο στην Οκλαχόμα

    Οκτώ, είναι επισήμως τα θύματα που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε τη νύχτα μία μικρή πόλη στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους να είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι οι Αρχές δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη το έργο των ερευνών στην περιοχή που επλήγη.

    Ο ανεμοστρόβιλος - ένας από τους τρεις που έπληξαν την πολιτεία το βράδυ της Τρίτης- πέρασε από την περιοχή μεταξύ της Οκλαχόμα Σίτι και του Ντάλας, δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Διοίκησης Εκτάκτων Καταστάσεων που συμπλήρωσε πως: "Έχει επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν οκτώ νεκροί...και 14 τραυματίες".

    Πάντως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 15.

    σύμφωνα με τις Αρχές, οι άλλοι δύο ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν μόνο κάποιες ζημιές, αλλά όχι θανάτους ή τραυματισμούς.

    Είδηση: 18806

    [18] Αλλαγές σε δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Σε αλλαγές των δρομολογίων των συρμών τους προχωρούν ΗΣΑΠ και Προαστιακός, λόγω ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής και της επέκτασης της ηλεκτροκίνησης έως το σταθμό των Άνω Λιοσίων.

    Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠΑλλαγές στα δρομολόγια από τις 16 Φεβρουαρίου και στις στάσεις που πραγματοποιούν στον σταθμό του Θησείου οι συρμοί του ΗΣΑΠ, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση της εταιρείας, ενημερώνοντας το επιβατικό κοινό ότι οι εν λόγω αλλαγές, έγιναν εξ αιτίας των εργασιών ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής.

    Πιο συγκεκριμένα, από τις 16 Φεβρουαρίου ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος τις καθημερινές θα διέρχεται, αλλά, χωρίς να κάνει στάση από τον σταθμό του Θησείου.

    Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Φεβρουαρίου, καθώς και το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Φεβρουαρίου, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, θα εκτελεί τοπική συγκοινωνία μεταξύ των σταθμών ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΗΦΙΣΙΑΣ & ΤΑΥΡΟΥ-ΠΕΙΡΑΙΑ.

    Για το τμήμα της διαδρομής ΟΜΟΝΟΙΑ-ΤΑΥΡΟΣ, οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται από τη λεωφορειακή γραμμή 010 της ΕΘΕΛ, τα οχήματα της οποίας θα διέρχονται από τους ενδιάμεσους σταθμούς του ΗΣΑΠ, καθώς και τη γραμμή ΕΞΠΡΕΣ-011, με το ίδιο εισιτήριο και αφετηρία την Ομόνοια [Αθηνάς και Λυκούργου].

    Από τις 16 Φεβρουαρίου ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος τις καθημερινές θα λειτουργεί συνεχώς και σε όλο το του δίκτυο, αλλά, λόγω των έργων, οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τον σταθμό του Θησείου, με ενδεχόμενη καθυστέρηση 15 λεπτών ανά δρομολόγιο.

    Ενισχυτικά και για καλύτερη εξυπηρέτηση θα λειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή 500-Α της ΕΘΕΛ, πραγματοποιώντας το δρομολόγιο ΟΜΟΝΟΙΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΟΜΟΝΟΙΑ.

    Το επιβατικό κοινό μπορεί να τηλεφωνεί στην γραμμή επικοινωνίας κοινού 210-3293000, η οποία λειτουργεί κάθε ημέρα.

    Αλλαγές στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕΣύμφωνα με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, μετά και την ολοκλήρωση της επέκτασης της ηλεκτροκίνησης έως το σταθμό των Άνω Λιοσίων, τα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου από το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου διαμορφώνονται ως εξής:-Η ηλεκτροκινούμενη διαδρομή Αεροδρόμιο - Νερατζιώτισσα - Αεροδρόμιο, επεκτείνεται σε Αεροδρόμιο - Άνω Λιόσια - Αεροδρόμιο, με 4 δρομολόγια ανά ώρα και ανά κατεύθυνση.-Ως εκ τούτου, με την παραπάνω θετική μεταβολή, καταργείται το αυτόνομο δρομολόγιο Άνω Λιόσια - Νερατζιώτισσα - Άνω Λιόσια που υποχρέωνε σε μία επιπλέον μετεπιβίβαση τους επιβάτες που μετακινούνταν μεταξύ Κιάτου - Αεροδρομίου.-Η πρώτη πρωινή αμαξοστοιχία 4300 που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς - Μαγούλα, από το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου επεκτείνεται μέχρι το Κιάτο.

    Λόγω των προγραμματισμένων εργασιών για την κατασκευή του τετραπλού διαδρόμου στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών [ΣΚΑ], από το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 έως και την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 και από την Τρίτη 3 Μαρτίου 2009 έως και το Σάββατο 11 Απριλίου 2009, αναστέλλονται τα ακόλουθα δρομολόγια:στο τμήμα Αθήνα - Οινόη - Αθήνα: 1531, 1539 και 1550 &στο τμήμα Πειραιάς - Κιάτο - Πειραιάς: 4302, 4303, 4304, 4305, 4306, 4311, 4312, 4319, 4320, 4321, 4322, 4325, 4326, 4333, 4334, 4335, 4336, [η διακοπή του δρομολογίου των εν λόγω αμαξοστοιχιών, αφορά μόνο στο τμήμα Πειραιάς - Άνω Λιόσια - Πειραιάς].

    Για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης επιβατών, στον τηλεφωνικό αριθμό 1110 ή με τους κατά τόπους Σταθμούς.

    ΠΗΓΗ: ΗΣΑΠ / ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    Είδηση: 18803

    [19] Ευρωπαϊκές πιέσεις για ταχύτερη μείωση του ελλείμματος

    Ειδήσεις

    Την αισιοδοξία του για την επίτευξη των ελληνικών στόχων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Λονδίνο για επαφές με θεσμικούς επενδυτές. Δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την Επιτροπή, προκειμένου να πειστεί ότι είναι ρεαλιστικό το ελληνικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή, με παράλληλα μέτρα υπέρ της κοινωνικής συνοχής. Από την ΕΕ ανακοινώθηκε η διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 1η Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τον συντονισμό των προσπαθειών για την οικονομική ανάκαμψη.

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

    Στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να ενταθούν οι προσπάθειες για την έξοδο από την ύφεση.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Κομισιόν στην εφαρμογή των Προγραμμάτων Σταθερότητας από τις χώρες-μέλη με υψηλά ελλείμματα, όπως η Ελλάδα.

    Ωστόσο οι προβλέψεις της Αθήνας για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2009 θεωρήθηκαν υπεραισιόδοξες από το EcoFin που προσανατολίζεται να εισηγηθεί διετή περίοδο προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

    Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την Επιτροπή, προκειμένου να πειστεί ότι το ελληνικό σχέδιο είναι ρεαλιστικό.

    Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2011, ακόμα και το 2010 εφόσον αυτό ζητηθεί από την Κομισιόν.

    Ο Υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει απόκλιση στις προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης το 2009 μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινοτικών υπηρεσιών, καθώς σύμφωνα με την Ελλάδα, η ανάπτυξη θα είναι στο 1,1% του ΑΕΠ και όχι στο 0,2% που προβλέπει η Κομισιόν.

    Σημειώνεται ότι οι "27" αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την έξοδο από την ύφεση, ενώ όλα τα μεγάλα ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, παραπέμπονται στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την 1η Μαρτίου.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως μια άλλη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί το Μάιο για να συζητηθούν τρόποι για να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας.

    Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

    Κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς άσκησε η αντιπολίτευση.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η χώρα μπαίνει σε μια νέα διαδικασία επιτήρησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ποτέ η χώρα δεν βγήκε από την επιτήρηση καθώς ο προϋπολογισμός του 2008 ήταν ψευδεπίγραφος και ο προϋπολογισμός του 2009 άλλαξε με βάση τις εξελίξεις.

    Υπάρχει έλλειμμα σοβαρότητας και αξιοπιστίας της κυβέρνησης στην Κομισιόν και τις διεθνείς αγορές δήλωσε ο κ Παπακωνσταντίνου και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή για εκλογές και έτοιμο να αντιμετωπίσει την κρίση .

    H γενική γραμματέας του KKE Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι στην Ελλάδα η κρίση θα είναι πιο βαθιά, ίσως και μακρόχρονη και εκτίμησε ότι θα επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων, αφού όπως είπε, "δεν λαμβάνεται ούτε ένα μέτρο υπέρ τους".

    Ουσιαστικά, η Ελλάδα, όπως είπε, είναι αρκετά χρόνια υπό επιτήρηση, αλλά τώρα, όπως είπε, "θα βάλουν πιο τρομοκρατικά διλήμματα", αναφερόμενη κυρίως στην πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Η κυβέρνηση, σημείωσε η κ. Παπαρήγα, προσπαθεί να καλλιεργήσει φιλολαϊκό προφίλ για να ανταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ, ταυτόχρονα όμως βάζει νέους φόρους, θα κάνει νέα επιδρομή στις εργασιακές σχέσεις, νέες ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές στην υγεία για να περιοριστούν οι δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται το κεφάλαιο.

    Είδηση: 18802

    [20] 11.000 εθελούσιες έξοδοι από την PSA Peugeot Citroen στην Ευρώπη

    Ειδήσεις

    Υπό το βάρος των οικονομικών συνθηκών και της επισφάλειας που δημιουργεί στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, το δρόμο της εθελουσίας εξόδου αναμένεται να διαλέξουν εντός του 2009 περισσότεροι από 11.000 εργαζόμενοι του Γαλλικού οίκου PSA Peugeot Citroen, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας.

    Κύρια αιτία της απόφασης αυτής αποτελεί η ανακοίνωση της εταιρείας ότι δεν θα προχωρήσει σε κλείσιμο εργοστασιακών μονάδων καθώς και ότι δεν θα προχωρήσει σε υλοποίηση προγράμματος μείωσης του εργατικού δυναμικού του στη Γαλλία, στην περίπτωση που η κυβέρνηση της Γαλλίας της χορηγήσει δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ.

    "Αναμένουμε αποχωρήσεις από τον όμιλο περισσότερων από 11.000 εργαζομένων, το 2009, με εθελουσία", δήλωσε η οικονομική διευθύντρια της PSA Peugeot Citroen Ιζαμπέλ Μαρέ-Σαμπέρ. Από την πλευρά του, ο διευθυντής ανθρώπινων πόρων Ζαν-Λικ Βερν προσδιόρισε ότι αναμένει αποχωρήσεις "μεταξύ 10.000 και 12.000 εργαζομένων στην Ευρώπη".

    "Η Γαλλία είναι, σαφώς, για εμάς η πρώτη χώρα όσον αφορά των αριθμό των εργαζομένων μας, αλλά έχουμε πολυάριθμο προσωπικό σε άλλες χώρες, το οποίο μειώνουμε σήμερα με ταχείς ρυθμούς", πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κριστιάν Στρεφ.

    Την ίδια ώρα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 74,5 εκατ. Ευρώ, καθαρές ζημίες 343 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2008 η PSA Peugeot Citroen, και προέβη στην εκτίμηση για ζημιογόνο 2009 καθώς μειώνεται όλο και περισσότερο η ζήτηση στη γαλλική αγορά αυτοκινήτου.

    Οι πωλήσεις κατέγραψαν πτώση 4,9% και ανήλθαν σε 3,26 εκατομμύρια οχήματα. Ωστόσο, λόγω του πλήγματος από την οικονομική κρίση που υφίστανται και άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της PSA Peugeot Citroen Κριστιάν Στρεφ είπε ότι:"Το 2009 αναμένεται να είναι άλλη μία ζημιογόνα χρονιά για τον όμιλο", είπε ο Κριστιάν Στρεφ.

    Είδηση: 18804

    [21] Οι βασικοί άξονες του ΥΜΕ

    Πολιτική

    Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών το επόμενο διάστημα, ανέλυσε ο υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επισκέψεών του με τις διοικήσεις των 21 εποπτευόμενων από το ΥΜΕ δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών, φορέων και 18 επαγγελματικών ομάδων & Ενώσεων και ήδη άρχισε τις επιτόπιες επαφές του στους χώρους εργασίας για συζητήσεις και με τους εργαζομένους.

    Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη οι βασικοί άξονες χωρίζονται σε πέντε ενότητες και συγκεκριμένα:- στον εθνικό, με στόχο να καταστεί η Ελλάδα διεθνές εμπορευματικό, διαμετακομιστικό και τηλεπικοινωνιακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,- στον θεσμικό και οικονομικό, με στόχο να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και η εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων & οργανισμών του δημοσίου, καθώς και η εναρμόνιση του ελληνικού θεσμικού πλαισίου με τις επιταγές της Ε.Ε.,- στον αναπτυξιακό, προκειμένου να αρθεί η απομόνωση της επαρχίας και των λαϊκών συνοικιών, με ταυτόχρονη προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών,- στον κοινωνικό, με προτεραιότητα τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, την ασφάλεια στις οδικές μεταφορές, την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, την εκπαίδευση των επαγγελματικών οδηγών και τη στήριξη των αδύναμων ομάδων, όπως είναι άτομα με αναπηρίες, φοιτητές &- στον οικολογικό, για την προώθηση των πρασίνων μεταφορών, για την μείωση των ρύπων, καθώς και για την λήψη μέτρων υπέρ της χρήσης του ποδήλατου.

    Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι βασικές αρχές της πολιτικής είναι να δοθεί βαρύτητα στην περιφέρεια, προώθηση μέτρων που απευθύνονται στα λαϊκά στρώματα και μέτρα προστασίας των επαγγελματικών ομάδων.

    Ο κ. Στυλιανίδης εξήρε την απόφαση των ΚΤΕΛ να μην αυξήσουν τα εισιτήριά τους το 2009 και μάλιστα, επί τη ευκαιρία, κάλεσε και τους άλλους επαγγελματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό, ώστε έτσι να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ευρύτερης οικονομικής κρίσης.

    Απαντήσεις Στυλιανίδη σε δημοσιογράφουςΠέραν της παρουσίασης των βασικών αξόνων της πολιτικής του ΥΜΕ, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε σε ρωτήσεις των διαπιστευμένων στο εν λόγω υπουργείο δημοσιογράφων.Σχετικά με τις αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι όποιες γίνουν θα έχουν συμπληρωματικό και διορθωτικό χαρακτήρα, «σεβόμενος την αρχή της συνέχειας».

    Όσον αφορά το θέμα της αύξησης των κομίστρων στα ΤΑΧΙ, δεν το απέκλεισε ως ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συνδυαστεί με αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και εξέφρασε την προθυμία του ΥΜΕ να συμβάλει στην επιμόρφωση των οδηγών ΤΑΧΙ, με στόχο να γίνει πιο θετική η εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό.

    Ο υπουργός ΥΜΕ δεν θέλησε να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ.Ωστόσο, τοποθετήθηκε για το ζήτημα του ΟΣΕ, για τον οποίο είπε ότι διαμορφώνεται μία πολιτική η οποία θα ισορροπεί μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών δεδομένων, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο εξυγίανσης που έχει ήδη ανακοινωθεί.Για το ζέον θέμα της Ολυμπιακής, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για την έκβαση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του εθνικού μας αερομεταφορέα και σημείωσε ότι παρατηρείται μία κινητικότητα. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, κι επανέλαβε ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή και πως ο τρόπος που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις είναι απολύτως συμβατός με την Ε.Ε.. Γνωστοποίησε δε, ότι η Ελλάδα έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Κομισιόν για παράταση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και αναμένεται η απάντηση.

    Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Στυλιανίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, γιατί η κυβέρνηση παράγει έργο που τώρα αρχίζει να γίνεται ορατό, ενώ παράλληλα, αυξάνεται η αξιοπιστία του πρωθυπουργού.«Το καράβι έχει καλό κυβερνήτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και προσέθεσε ότι στην πενταετία διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, έχουν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν στην 20ετία του ΠΑΣΟΚ, την οποία χαρακτήρισε ως "20ετία χαμένων ευκαιριών".

    Είδηση: 18805


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 February 2009 - 17:43:32 UTC