Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχη για την Οικονομία
  • [02] Συνάντηση Ευ. Αντώναρου και Γ. Ανδριανού με ΕΣΗΕΑ
  • [03] Σαμ το κοάλα, η νέα μασκότ των Αυστραλών
  • [04] Αποκαλυπτική η γλώσσα του σώματος για τον πλούτο κάποιου
  • [05] Πενήντα εκατ. λίρες για αγορά πίνακα του Τιτσιάνο από ιδιώτη
  • [06] Περιοδεία Λαβρόφ σε Μ. Ανατολή και Κόλπο
  • [07] Κατασκευή αιολικών πάρκων
  • [08] Επαφές Παπαθανασίου με επενδυτές του εξωτερικού
  • [09] Συνάντηση Χατζηδάκη με Ελληνική Ένωση Τραπεζών

    [01] Μάχη για την Οικονομία

    Πολιτική

    Ραγδαία αύξηση των απολύσεων στην Ευρώπη μέσα στο 2009 προβλέπει η Κομισιόν και εισηγείται στα κράτη-μέλη την καθιέρωση της λεγόμενης "προσωρινής ή μερικής ανεργίας". Να γενικευθεί δηλαδή η πρακτική που εφαρμόζουν ήδη πολλές επιχειρήσεις και στην Ελλάδα, της μείωσης του εργάσιμου χρόνου εβδομαδιαίως με ανάλογη μείωση των απολαβών. Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος που είχε ταχθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο υπέρ του μέτρου, επανήλθε στην πρότασή του. Ωστόσο, η υπουργός Απασχόλησης κράτησε αποστάσεις, δηλώνοντας ότι τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα είναι απολύτως θωρακισμένα.

    Η εισήγηση της Κομισιόν -που θα αποτελέσει αντικείμενο ειδικής συνόδου το Μάιο- πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων από τα συνδικάτα, που εξήγγειλαν πανευρωπαϊκή απεργία το Μάρτιο. Έντονα αντέδρασε η ΓΣΕΕ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την Πέμπτη, στη Βουλή θα τεθούν επί τάπητος η διεθνής κρίση και οι επιπτώσεις της στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα την οικονομία, που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός.

    Διεθνής προβληματισμός

    Η κυβέρνηση Σαρκοζί θα χορηγήσει το δάνειο των 6.5 δις ευρώ στη Renault και την Pegeuot Citroen, υπό την προϋπόθεση πως τα εργοστάσια τους θα λειτουργούν μόνο στο γαλλικό έδαφος.

    Αντιδρώντας άμεσα, η τσεχική προεδρία καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες σε Σύνοδο Κορυφής, την 1η Μαρτίου, με σκοπό να σταματήσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προστατευτισμού, στην Ένωση των 27.

    Ενώ μαίνεται η ευρωπαϊκής διαμάχη για τον προστατευτισμό, η Peugeot Citroen ανακοινώνει περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας μέσα στο 2009: Αρχής γενομένης από τα εργοστάσια εκτός Γαλλίας.

    Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ford για 850 περικοπές θέσεων εργασίας στη Βρετανία. H Nissan, στη βορειοανατολική Αγγλία, εξήγγειλε 1200 θέσεις εργασίας λιγότερες, αφού είχε προχωρήσει σε περικοπές 1680 θέσεων εργασίας και στη Βαρκελώνη.

    Στην Ιταλία, η Fiat έχει προειδοποιήσει για 60.000 απολύσεις.

    Σε συναγερμό η Ευρώπη από την ανακοίνωση της General Motors, πως θα μειώσει κατά 10.000 τις θέσεις εργασίας παγκοσμίως. H μείωση της απασχόλησης προχωρά πέρα από την αυτοκινητοβιομηχανία, σε όλους τους τομείς.

    Στην Ισπανία, ο δείκτης ανεργίας φτάνει το 14%.

    Στη Βρετανία οι άνεργοι προσεγγίζουν τα δύο εκατομμύρια και η τράπεζα της Αγγλίας μιλά για βαθειά ύφεση. Εκατοντάδες Βρετανοί εργάτες, διαδήλωσαν αντιδρώντας στην απασχόληση ξένων εργατών στις μονάδες παραγωγής ενέργειας. Έφτασαν μέχρι και την Ντάουνιγκ Στριτ, για να υποβάλουν τα αιτήματά τους, στον πρωθυπουργό της χώρας.

    Στη Ρωσία ο αριθμός των ανέργων έχει ήδη αγγίξει το 1,73 εκατομμύριο πολίτες, που αυξήθηκε κατά 90 χιλιάδες μόνο αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Ζούκοφ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ. "Ο συνολικός αριθμός των ανέργων όπως καταμετρήθηκε από τις 4 Φεβρουαρίου έχει φτάσει στα 1.735.000 πολίτες", με αύξηση περίπου 90 χιλιάδων ανά εβδομάδα, ανέφερε ο κ. Ζούκοφ σε συγκέντρωση με θέμα την αγορά εργασίας.

    Προς έγκριση το "Σχέδιο σωτηρίας"

    Ζήτημα ημερών, πιθανόν και ως το τέλος της εβδομάδας, να υπογραφεί το πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας από τον Μπαράκ Ομπάμα,, καθώς δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι συμφώνησαν την Τετάρτη στο τελικό κείμενο. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει βάλει ψηλά τον πήχη. Έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει έως και 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Είναι το προσωπικό του στοίχημα. Και για του λόγου το αληθές, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει στην απασχόληση, στον κινητήριο μοχλό της αμερικανικής οικονομίας είναι η δήλωση που έκανε αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 18826

    [02] Συνάντηση Ευ. Αντώναρου και Γ. Ανδριανού με ΕΣΗΕΑ

    Κοινωνία

    Εθιμοτυπική συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ είχε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, συνοδευόμενος από το διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιάννη Ανδριανό. Στη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, αντηλλάγησαν απόψεις σε θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη χώρα.

    Είδηση: 18831

    [03] Σαμ το κοάλα, η νέα μασκότ των Αυστραλών

    Ειδήσεις

    Στις φονικές πυρκαγιές της Αυστραλίας, υπέστη εγκαύματα κι όμως επέζησε. Στο κατεστραμμένο πλέον δάσος Μίρμπου Νορθ, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μελβούρνης, εντοπίστηκε ζωντανό ένα κοάλα από τον εθελοντή πυροσβέστη Ντέιβ Τρι. Το κοάλα αποδείχτηκε θηλυκό και το ονόμασαν Σαμ.

    Το κοάλα, μεταφέρθηκε στο καταφύγιο άγριων ζώων στο Ρόουσον, ενώ έγινε ήδη η μασκότ της Αυστραλίας - και όχι μόνο- καθώς οι φωτογραφίες του που ελήφθησαν με κινητό τηλέφωνο, έχουν κυκλοφορήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα πόδια της και υποφέρει από πόνους, αλλά εκείνοι που την ανέλαβαν υποστηρίζουν ότι θα αναρρώσει πολύ σύντομα.

    Είδηση: 18833

    [04] Αποκαλυπτική η γλώσσα του σώματος για τον πλούτο κάποιου

    Ειδήσεις

    Μια τσάντα που αποτελεί τελευταία λέξη της μόδας ή ένα επώνυμο κοστούμι μπορεί να δείξει ότι κάποια ή κάποιος έχουν αρκετά χρήματα στο λογαριασμό τους. Το ίδιο μήνυμα τελικά μπορεί να "περάσει" και η γλώσσα του σώματος ή απλώς η ίδια η "γλώσσα". Οι πιο πλούσιοι είναι πιο αγενείς, όταν μιλάνε με τους άλλους. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science, οι ψυχολόγοι Μάικλ Κράους και Ντάχερ Κέλτνερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέκλεϊ, βιντεοσκόπησαν διάφορες τετ-α-τετ συνομιλίες ανθρώπων αναλύοντας κυρίως ορισμένες χειρονομίες που δείχνουν το επίπεδο ενδιαφέροντος για τον άλλο.

    Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ψυχολογικό περιοδικό "Psychological Science". Η βασική διαπίστωση είναι ότι όσοι έχουν υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους, έχουν και πιο "αγενή" συμπεριφορά την ώρα που μιλάνε, μεταξύ άλλων περιποιούμενοι τον εαυτό τους, μουτζουρώνοντας αδιάφορα χαρτιά όταν συνομιλούν με τον άλλον ή κάνοντας συνεχώς νευρικές κινήσεις ανυπομονησίας.

    Τα άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου δείχνουν περισσότερα σημάδια του τύπου "ενδιαφέρομαι", όπως γέλια ή σήκωμα των φρυδιών. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η διαφορά στη συμπεριφορά έχει τις ρίζες της στο ζωικό μας παρελθόν και αντιστοιχεί στα σήματα που στέλνουν και σήμερα ζώα όπως τα παγώνια, φουντώνοντας τις ουρές τους για να περάσουν μηνύματα του τύπου "δες πόσο ωραίος είμαι"! Οι πλουσιότεροι άνθρωποι δεν νοιάζονται αν θα γνέφουν με το κεφάλι τους ότι συμφωνούν ή αν θα γίνουν πιο αρεστοί με το να γελάσουν, κάτι που έχουν ανάγκη όμως οι φτωχότεροι που είναι και πιο εξαρτημένοι από τη γνώμη των άλλων. Οι πλουσιότεροι μάλλον προτιμούν να χαϊδεύουν τους εαυτούς τους!

    Είδηση: 18832

    [05] Πενήντα εκατ. λίρες για αγορά πίνακα του Τιτσιάνο από ιδιώτη

    Ειδήσεις

    Παρά την οικονομική ύφεση, 50 εκατομμύρια λίρες συγκέντρωσαν η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας, που απαιτούνταν για την απόκτηση ενός σημαντικού έργου του Τιτσιάνο από ιδιώτη. Ο πίνακας "Άρτεμις και Ακταίων" εκτίθεντο στις δύο Πινακοθήκες επί 200 και πλέον χρόνια, μαζί με τον πίνακα "Άρτεμις και Καλλιστώ", όταν ξαφνικά ο ιδιοκτήτης τους, Δούκας του Σάδερλαντ, αποφάσισε να τους πουλήσει έναντι του συνολικού ποσού των 100 εκατομμυρίων λιρών. Η προοπτική να καταλήξουν οι δύο πίνακες σε χέρια ιδιωτών οδήγησε σε μία πανεθνική κινητοποίηση για τη συγκέντρωση του απαραίτητου ποσού.

    Η καμπάνια για τη σωτηρία του πρώτου πίνακα συγκέντρωσε πολλές επικρίσεις από πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούσαν ότι τα χρήματα, τα οποία προήλθαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από κυβερνητικά κονδύλια, θα μπορούσαν να διατεθούν πιο σοφά, σε αυτή την περίοδο της ύφεσης. Η τιμή πώλησης του έργου θεωρείται από τους ειδικούς χαμηλή, αν και ο ιδιοκτήτης του επωφελείται από σημαντική φοροαπαλλαγή, επειδή ο πίνακας περιήλθε στην ιδιοκτησία του έθνους. Οι δύο πίνακες αποτελούν μέρος σύνθεσης έξι έργων με μυθολογική θεματολογία που είχαν φιλοτεχνηθεί από τον αναγεννησιακό ζωγράφο μεταξύ 1556 και 1559 για τον Βασιλιά Φίλιππο Β' της Ισπανίας και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τους χαρακτήρισε ως "τους σημαντικότερους πίνακες της Αναγέννησης που παρέμεναν σε χέρια ιδιωτών". Οι δύο Πινακοθήκες έχουν τώρα χρονικό περιθώριο μέχρι το 2012 για να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την αγορά του δεύτερου πίνακα.

    Είδηση: 18830

    [06] Περιοδεία Λαβρόφ σε Μ. Ανατολή και Κόλπο

    Ειδήσεις

    Περιοδεία στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο θα πραγματοποιήσει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ μεταξύ 15 και 19 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, την Αίγυπτο, το Ομάν, και το Μπαχρέιν, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο.

    Το ταξίδι του Ρώσου ΥΠΕΞ στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερο στόχο έχει να συμβάλει στην "άρση του αδιεξόδου" στην κρίση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, να "ξεπεράσει τις συνέπειες της σύρραξης στη Γάζα" και να "εργαστεί για την παλαιστινιακή ενότητα", υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας θα συζητήσει για την διοργάνωση της διεθνούς συνδιάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στο πρώτο εξάμηνο του 2009. Η Ρωσία, που μαζί με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, και την ΕΕ συγκροτούν το Κουαρτέτο για τη Μ. Ανατολή, διατηρεί στενούς δεσμούς με τις αραβικές χώρες, ενώ ρώσοι απεσταλμένοι ήδη έχουν συναντηθεί μ' αντιπροσώπους της Χαμάς, σ' αντίθεση με τις δυτικές κυβερνήσεις.

    Είδηση: 18828

    [07] Κατασκευή αιολικών πάρκων

    Κοινωνία

    Η "ΔΕΗ Ανανεώσιμες", ανακοίνωσε την κατασκευή εννέα νέων Αιολικών Πάρκων, συνολικής ισχύος 35.1 μεγαβάτ. Τα εννέα πάρκα θα κατασκευαστούν στη νησιωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη (2), τη Σάμο (2), την Πάρο, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σίφνο και τη Λήμνο, με επένδυση που φθάνει τα 60 εκατ. ευρώ.. Ανάδοχος όλων των έργων είναι η εταιρεία ENERCON. "Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συνεχίζει το έργο της, προωθώντας δυναμικά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

    Η απόφασή μας να επενδύσουμε στην ανάπτυξη 9 Αιολικών Πάρκων μικρής ισχύος στη νησιωτική Ελλάδα υπαγορεύεται από το αίσθημα ευθύνης που έχουμε απέναντι στην περιφέρεια. Το ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας των συγκεκριμένων περιοχών είναι κρίσιμο και για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθούν, μέσα από έργα που αξιοποιούν τη δύναμη της φύσης και προωθούν τις ``πράσινες`` μορφές ηλεκτροπαραγωγής", δήλωσε ο Δρ Αν. Γκαρής, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ. Η κατασκευή και παράδοση των έργων από την ENERCON στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες για τα έργα σε Ρόδο Πάρο, Λέσβο και Σίφνο και σε 24 μήνες για τα έργα σε Κρήτη, Λήμνο και Σάμο.

    Είδηση: 18827

    [08] Επαφές Παπαθανασίου με επενδυτές του εξωτερικού

    Ειδήσεις

    Στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση στον τομέα των κρατικών δαπανών, ώστε να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ το 2009, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, σε ομιλία του στο Λονδίνο, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες, στη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στο πλαίσιο του Αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στην ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

    Αναλύοντας επιμέρους πολιτικές ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλότερη φορολογική βάση για το 2008, εξαιτίας κυρίως των επιπτώσεων της κρίσης, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε περισσότερο συντηρητικές και ρεαλιστικές προβλέψεις, όσον αφορά τα έσοδα για το 2009.

    Συγκεκριμένα, τα έσοδα αναμένεται να είναι χαμηλότερα κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την εκτίμηση του Προϋπολογισμού για το 2009. Η εφαρμογή του Προϋπολογισμού του 2009 θα στηριχθεί σε έσοδα όπως ο φόρος ακίνητης περιουσίας του 2008 στα νοικοκυριά (ο οποίος θα εισπραχθεί το 2009), μέρος των εσόδων από την περαίωση και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μεταφέρονται στο 2009 και σε άλλες πηγές, όπως τα έσοδα από την αύξηση των φόρων στον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά, τόνισε ο υπουργός.

    Ο κ. Παπαθανασίου επισήμανε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρέμβει δυναμικά και στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

    Συγκεκριμένα οι νέες προσλήψεις στο δημόσιο θα είναι περιορισμένες και σε κάθε περίπτωση θα είναι σαφώς λιγότερες από τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται, η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει τον πληθωρισμό, χωρίς να υπονομεύει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών ή να οδηγεί σε απώλειες ανταγωνιστικότητας και οι προσπάθειες ενοποίησης υπηρεσιών και οργανισμών θα ενταθούν.

    Επίσης, θα δημιουργηθεί μία κεντρική υπηρεσία για όλες τις πληρωμές μισθών, προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, έχει σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί από αυτό το έτος, ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημοσίων προμηθειών για οργανισμούς που επιτηρούνται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε επίσης ότι μειώνονται κατά 10% σε σχέση με το 2008 οι συνολικές δαπάνες για συμβάσεις (έργου και ορισμένου χρόνου) που θα υπογραφούν κατά το 2009 στο δημόσιο τομέα, ορίζεται πλαφόν, στο ύψος του μισθού του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, για τους μισθούς που λαμβάνουν οι Πρόεδροι ή Διευθύνοντες Σύμβουλοι στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Παράλληλα, τόνισε, ότι η κυβέρνηση προχωρά για τους φορείς αυτούς στην ενοποίηση των θέσεων του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου και στην κάλυψη των θέσεων αυτών από ένα πρόσωπο με ένα μισθό, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπου αυτό δεν είναι δυνατό. Επιπλέον, κανένα διοικητικό συμβούλιο δεν θα έχει πάνω από 9 μέλη.

    Είδηση: 18825

    [09] Συνάντηση Χατζηδάκη με Ελληνική Ένωση Τραπεζών

    Ειδήσεις

    Με το προεδρείο Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συναντήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δήλωσε: "Η κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμη για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις εισπρακτικές εταιρίες στη Βουλή. Οι εισπρακτικές εταιρίες από δω και πέρα δεν θα μπορούν να εισπράττουν. Θα έχουν ένα σαφές και συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο απέναντι τους και κυρίως οι Έλληνες πολίτες - καταναλωτές θα σταματήσουν πια, να αντιμετωπίζονται με τρόπο απαράδεκτο και προσβλητικό από αυτές τις εταιρίες".

    Συζητήθηκε επίσης και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τους καταχρηστικούς όρους των τραπεζών και τη σχετική εκκρεμότητα που υπάρχει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για το θέμα αυτό, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: "Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της. Θεωρεί ότι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις πρέπει στην συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις να έχουν την ισχύ νόμου. Σε αυτό είμαστε απέναντι από τις τράπεζες και παραμένουμε απέναντι. Έχουμε διαφορετική τοποθέτηση, περιμένουμε τη οριστική εκδίκαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να δούμε τις περαιτέρω εξελίξεις, αλλά η θέση της κυβέρνησης είναι σταθερή και δεν αλλάζει".

    Aναφερόμενος στο θέμα του ΤΕΜΠΜΕ ο κ Χατζηδάκης ανέφερε ότι: "Σήμερα θα προσεγγίσουμε κατά πάσα πιθανότητα τις 5.500 εγκρίσεις. Οι αιτήσεις κυμαίνονται σήμερα ανάμεσα στις 20.000 με 25.000. Επομένως το πρόγραμμα δεν πάει άσχημα, οι αρχικές εκτιμήσεις μοιάζει να διαψεύδονται. Παρά ταύτα δεν είμαστε δογματικοί και για αυτό στην συζήτηση που είχαμε, είπαμε στις τράπεζες ότι λαμβάνουμε υπόψη και τα αιτήματα που γίνονται από την πλευρά των μικρομεσαίων και θα κάνουμε μια μικρή τροποποίηση στο πλαίσιο που διέπει το σχετικό κανονισμό του ΤΕΜΠΜΕ".

    Τέλος συμφωνήθηκε να συσταθεί επιτροπή με εκπροσώπους του υπουργείου και εκπρόσωπους των τραπεζών, με αντικείμενο την καλύτερη συνεργασίας με τις τράπεζες για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την προστασία των καταναλωτών, τη δανειοδότηση κλπ.

    Είδηση: 18822


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 February 2009 - 17:45:54 UTC