Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ρύπανση χτύπησε και τις εξοχές της Αθήνας!
  • [02] Πρεσβευτής της Αρμενίας στην Ελβετία ο Σαρλ Αζναβούρ
  • [03] Στην δικαιοσύνη για ένανβ¦ ψόφιο ποντικό
  • [04] Υποψήφιος βουλευτής ο δολοφόνος του Σ. Σολωμού
  • [05] Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ για την Εμπορία Ανθρώπων
  • [06] Τέλος καλό όλα καλά για το αεροσκάφος sky express
  • [07] Έκκληση για παιδί που κινδυνεύει
  • [08] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό
  • [09] Υπόθεση Βατοπαιδίου
  • [10] Απαντητική επιστολή Μπ. Ομπάμα σε Κ. Καραμανλή
  • [11] Συνάντηση Κυπριανού - Λαβρόφ
  • [12] Χειμωνιάτικο σκηνικό

    [01] Η ρύπανση χτύπησε και τις εξοχές της Αθήνας!

    Κοινωνία

    Η πυκνή δόμηση στην Αττική, ακόμη και σε περιοχές που μέχρι πριν από μερικά χρόνια χαρακτηρίζονταν ως εξοχικές, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ανατολική Αττική, όπου ο καθαρός αέρας χάνεται και οι μετρήσεις δείχνουν συχνές υπερβάσεις του όζοντος, του βενζολίου και των αιωρούμενων σωματιδίων. Οι ρύποι αυτοί εντοπίζονται ακόμη και στις πλαγιές των ορεινών όγκων του λεκανοπεδίου.

    Ακόμα και στο λόφο που βρίσκεται το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Παλαιά Πεντέλη, καταγράφονται συχνά κατά τη διάρκεια του χρόνου υπερβάσεις των πιο επικίνδυνων, για την υγεία μας, ρύπων της ατμόσφαιρας.

    Στους περισσοτέρους δήμους των Μεσογείων και της ευρύτερης έκτασης της Ανατολικής Αττικής, σε λιγότερο από μία δεκαετία ο πληθυσμός διπλασιάστηκε. Τα εξοχικά έγιναν μόνιμες κατοικίες. Ο καθαρός αέρας που ήταν το κίνητρο αυτής της μετεγκατάστασης, νοθεύεται πλέον από τα αιωρούμενα σωματίδια, το όζον και τα οξείδια του αζώτου.

    Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχει μπει τον τελευταίο χρόνο στο μικροσκόπιο του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Η αυξημένη κίνηση στους δρόμους της περιοχής ανεβάζει και τις τιμές του βενζολίου, ενός ακόμα επικίνδυνου ρύπου για τον οποίο θα θεσμοθετηθούν όρια το 2010.

    Σήμερα, ο Γέρακας, η Παλλήνη, το Πικέρμι, τα Γλυκά Νερά, η Παιανία, ακόμα και η Ανθούσα, είναι γεμάτες από πυκνοδομημένες γειτονιές.

    Είδηση: 18879

    [02] Πρεσβευτής της Αρμενίας στην Ελβετία ο Σαρλ Αζναβούρ

    Ειδήσεις

    Ο διάσημος Γάλλος τραγουδιστής, αρμενικής καταγωγής, Σαρλ Αζναβούρ, αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε να αναλάβει πρεσβευτής της Αρμενίας στην Ελβετία. Σε ηλικία 80 χρόνων, το 2004, ανακηρύχθηκε "εθνικός ήρωας" της Αρμενίας από τον τότε πρόεδρο της χώρας Ρόμπερτ Κοτσαριάν. Το Δεκέμβριο του 2008, ο πρόεδρος της Αρμενίας Σεργκέ Σαρκισιάν τον ανακήρυξε Αρμένιο υπήκοο.

    "Είναι μεγάλη τιμή που η Αρμενία μου πρότεινε να γίνω πρεσβευτής της στην Ελβετία", δήλωσε ο διάσημος τραγουδιστής μιλώντας στην αρμενική διάλεκτο που μεταφραζόταν στα γαλλικά, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση αυτής της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. "Αρχικά είχα ενδοιασμούς... στη συνέχεια σκέφτηκα ότι είναι σημαντικό για την Αρμενία και εξαιρετικά σημαντικό για όλους εμάς. Και δέχτηκα την πρόταση με ικανοποίηση και χαρά", πρόσθεσε ο 84χρονος Αζναβούρ. Ο διάσημος τραγουδιστής, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του έχει διατηρήσει στενές σχέσεις με την Αρμενία. Γεννήθηκε στο Παρίσι από Αρμένιους γονείς και το 1988 ίδρυσε την επιτροπή " Αζναβούρ για την Αρμενία" για να συγκεντρώσει χρήματα για τα θύματα του καταστρεπτικού σεισμού που είχε ισοπεδώσει το βόρειο τμήμα της Αρμενίας. Ο Αζναβουριάν, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, συνέθεσε και έγραψε τους στίχους ενός τραγουδιού ανθρωπιστικού περιεχομένου με τον τίτλο "Pour Toi Armenie". Το τραγούδι που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1989 και στο οποίο συμμετείχαν 90 καλλιτέχνες, πούλησε περισσότερο από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Στη συνέχεια ο Σαρλ Αζναβούρ ορίσθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ μόνιμος πρεσβευτής της για την Αρμενία.

    Είδηση: 18877

    [03] Στην δικαιοσύνη για ένανβ¦ ψόφιο ποντικό

    Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε στέλεχος γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Θεσσαλονίκη, τον οποίο είχε "στείλει" στη Δικαιοσύνη ένας ... ψόφιος ποντικός, μήκους δέκα εκατοστών, ο οποίος βρέθηκε σε εμφιαλωμένο μπουκάλι μπύρας, που ήπιε καταναλωτής. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον 43χρονο Γερμανό σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση του αγορανομικού κώδικα. Η πρωτόδικη ποινή ήταν φυλάκιση δέκα μηνών, με τριετή αναστολή.

    Σε βάρος του προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ένας καταναλωτής, ο οποίος είχε αγοράσει το προϊόν το Μάιο του 2006 από κατάστημα της εταιρίας, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

    Όπως κατέθεσε ο μηνυτής στο δικαστήριο, ήπιε τη μισή μπύρα χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό, αλλά, διαπίστωσε μία "παράξενη γεύση". Όταν λίγο αργότερα ένιωσε πόνους στο στομάχι του, κατέφυγε σε νοσοκομείο, όπου γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από γαστρίτιδα.

    Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο 43χρονος υπεύθυνος για αγορανομικά θέματα της εταιρίας αρνήθηκε την ύπαρξη του τρωκτικού στο μπουκάλι, λέγοντας ότι με τις διαδικασίες ελέγχου που ακολουθούνται, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα, τόνισε ότι όταν πληροφορήθηκα το συμβάν, θεώρησε ότι επρόκειτο για αστείο.

    Να σημειωθεί ότι αστικό δικαστήριο -πρωτοδίκως- έχει ήδη επιδικάσει ως αποζημίωση στον καταναλωτή το ποσό των 30.000 ευρώ.

    Είδηση: 18866

    [04] Υποψήφιος βουλευτής ο δολοφόνος του Σ. Σολωμού

    Ειδήσεις

    Κάθε όριο προκλητικότητας ξεπερνά η επανεμφάνιση του διεθνώς καταζητούμενου από την Interpol για την δολοφονία του Σολωμού Σολωμού το 1996 Κενάν Ακίν ως υποψηφίου για τις "βουλευτικές εκλογές" στο Τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

    Όπως αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό τύπο ο καταζητούμενος, με ερυθρό δελτίο από την Ιντερπόλ, για τα γεγονότα της Δερύνειας το 1996 και την εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν, επανεμφανίζεται στην βπολιτική' ζωή στα κατεχόμενα, θέτοντας τη φορά αυτή υποψηφιότητα για τις "βουλευτικές εκλογές" του Απριλίου με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος Ελευθερίας-Μεταρρύθμισης του «υπουργού» εξωτερικών κ. Αβτζί.

    Το γεγονός αυτό αποτελεί κατάλυση κάθε έννοιας δικαιοσύνης, και κανόνων ηθικής τάξης, ενώ απειλεί να τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες μεταξύ Ελληνο-κυπριακής και Τουρκο-κυπριακής πλευράς που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κενάν Ακίν χρημάτισε και "υπουργός γεωργίας" επί "κυβέρνησης" Δημοκρατικού Κόμματος.

    ΠΗΓΗ; ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 18872

    [05] Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ για την Εμπορία Ανθρώπων

    Ειδήσεις

    Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) παρουσίασε την Πέμπτη την Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία Ανθρώπων. Με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 155 χώρες, η έκθεση κάνει την πρώτη παγκόσμια αποτίμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και των μεθόδων καταπολέμησής του. Όπως δήλωσε ο Αντόνιο-Μαρία Κόστα, Εκτελεστικός Διευθυντής του UNODC, "η κοινή γνώμη αρχίζει να βλέπει την πραγματικότητα της σύγχρονης δουλείας". "Ωστόσο, πολλές όμως είναι οι κυβερνήσεις που την αρνούνται. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που κυβερνήσεις παραμελούν την υποχρέωσή τους να αναφέρουν ή να διώξουν ποινικά την εμπορία ανθρώπων". Οι καταδικαστικές αποφάσεις για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων αυξάνονται, ιδιαίτερα σε ένα μικρό αριθμό χωρών. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες οι καταδικαστικές αποφάσεις δεν υπερβαίνουν τις 1,5 ανά 100.000 άτομα. Το πρωτόκολλο του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, η σημαντικότερη διεθνής συμφωνία για το ζήτημα αυτό τέθηκε σε ισχύ το 2003.

    Το χρονικό διάστημα 2007-2008, δύο στις πέντε χώρες που καλύπτει η βΕκθεση δεν κατέγραψαν ούτε μια καταδικαστική απόφαση. "Οι χώρες αυτές είτε εθελοτυφλούν είτε δε διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ή και τα δύο. Επιπλέον, κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και ορισμένες μεγάλες δε μας παρέχουν καν πληροφορίες για το πρόβλημα. Είτε δεν έχουν την απαραίτητη οργάνωση για τη συλλογή των πληροφοριών είτε δεν είναι πρόθυμες να τις παράσχουν - πιθανόν επειδή βρίσκονται σε δύσκολη θέση", είπε ο κ. Κόστα.

    Σύμφωνα με την Έκθεση, η πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας ανθρώπων (79%) είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κυρίως γυναίκες και μικρά κορίτσια. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στις χώρες που παρείχαν πληροφορίες για το φύλο των εμπόρων (30%) η πλειοψηφία τους είναι γυναίκες. Πράγματι οι γυναίκες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην εμπορία ανθρώπων παρά σε οποιαδήποτε άλλο έγκλημα.

    Στη Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, το 60% των καταδικασθέντων για εμπόριο ανθρώπων είναι γυναίκες. "Στις περιοχές αυτές η εμπορία γυναικών από γυναίκες αποτελεί κανόνα. Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι τα πρώην θύματα γίνονται θύτες", δηλώνει ο επικεφαλής του UNODC.

    Η δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι η καταναγκαστική εργασία (18%). Η διαλεύκανση και καταγγελία των περιπτώσεων καταναγκαστικής εργασίας είναι πολύ πιο σπάνια από τις περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι το φαινόμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι πολύ ορατό στις πόλεις, ενώ η καταναγκαστική εργασία δε φαίνεται. "Μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος είναι ορατό", συνεχίζει ο κ. Κόστα.

    Το 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής και την περιοχή του Μεκόγκ, τα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία. Τα ευκίνητα δάκτυλα τους χρησιμοποιούνται για να ξεμπερδεύουν τα δίχτυα των ψαράδων, να ράβουν είδη πολυτελείας ή να καθαρίζουν το κακάο. Αθώα παιδιά ωθούνται στην επαιτεία, την παιδική πορνεία, η την παιδική πορνογραφία. Άλλα πουλιούνται ως νύφες ή αναβάτες καμήλας. Παιδιά επίσης ζουν σε συνθήκες δουλείας σε εμπόλεμες ζώνες, όπως για παράδειγμα σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. "Αγόρια που μαθαίνουν να σκοτώνουν πριν μάθουν να διαβάζουν, κορίτσια που εξωθούνται στην πορνεία πριν γίνουν γυναίκες. Η νοοτροπία και οι διακρίσεις με βάση το φύλο ευθύνονται όσο ευθύνεται και η φτώχεια. Η εκμετάλλευση των παιδιών είναι η πιο απάνθρωπη πτυχή ενός εγκλήματος που αποτελεί ντροπή για όλους μας", είπε ο Αντόνιο Κόστα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η διαπεριφερειακή και τοπική εμπορία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή εμπορίας. Παρατηρούνται ωστόσο αξιοσημείωτες περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Η Ευρώπη για παράδειγμα, αποτελεί τον προορισμό θυμάτων διαφόρων εθνικοτήτων, ενώ τα θύματα από την Ασία κινούνται σε ένα μεγαλύτερο εύρος προορισμών. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό διακινητών που συνελήφθησαν προέρχονταν από τη χώρα στην οποία πραγματοποιούταν η παράνομη διακίνηση.

    Η Έκθεση δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των κρατών-μελών που εφαρμόζουν σοβαρά το Πρωτόκολλο έχει διπλασιαστεί. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές χώρες, κυρίως στην Αφρική, που δε διαθέτουν τα απαραίτητα νομικά μέσα για να το εφαρμόσουν.

    "Η Έκθεση μάς δίνει τη δυνατότητά να κατανοήσουμε το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει και την άγνοια μας. Έχουμε τη γενική εικόνα της κατάστασης αλλά η εικόνα αυτή δεν έχει βάθος. Φοβόμαστε ότι το πρόβλημα χειροτερεύει συνεχώς χωρίς να είμαστε σε θέση να το αποδείξουμε, λόγω της έλλειψης στατιστικών δεδομένων και της κωλυσιεργίας πολλών κυβερνήσεων», παραδέχτηκε ο κ. Κόστα.

    Ο επικεφαλής του UNODC κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς επιστήμονες να βελτιώσουν άμεσα τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών για την εμπορία ανθρώπων. "Πρέπει να εξετάσουμε σχολαστικά το πρόβλημα προκειμένου να καταπολεμήσουμε τις διάφορες μορφές του. Εάν δεν ξεπεράσουμε αυτή την κρίση γνώσης, θα καταπολεμούμε το πρόβλημα βστα τυφλά" . βΈκανε επίσης έκκληση στις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και το ευρύ κοινό να εντείνουν τον αγώνα τους κατά της εμπορίας ανθρώπων.

    "Είναι νοσηρό ότι στον 21ο αιώνα συντάσσουμε μια έκθεση για το δουλεμπόριο. Οφείλουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα για την προστασία των θυμάτων εμπορίας, να αυξήσουμε το ρίσκο για τους εμπόρους και να μειώσουμε τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται από τους σύγχρονους σκλάβους" είπε ο κ. Κόστα.

    Είδηση: 18873

    [06] Τέλος καλό όλα καλά για το αεροσκάφος sky express

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τους 15 επιβάτες και τα 3 μέλη του πληρώματος στη διάρκεια της προσγείωσης αεροσκάφους της εταιρίας sky express, που κατάφερε να ακινητοποιηθεί, αν και είχε σοβαρό πρόβλημα στο σκέλος που ενώνει το δεξί τροχό με την άτρακτο. Η βλάβη εκδηλώθηκε στην τελική φάση της προσγείωσης, κι ενώ το αεροσκάφος έστριβε από το διάδρομο για να σταματήσει στην πίστα.

    Το αεροπλάνο 19 θέσεων εκτελούσε πτήση από τη Ρόδο με 15 επιβάτες. Χάρη στους ενδεδειγμένους χειρισμούς του πιλότου, που έχει περίπου 2.500 ώρες πτήσεων, απεφεύχθησαν τα χειρότερα. Με τη διαπίστωση του προβλήματος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν σωστικά συνεργεία και πυροσβεστικά οχήματα, για το ενδεχόμενο της πυρκαγιάς. Το αεροσκάφος σύρθηκε σε απόσταση περίπου 500 μέτρων στο διάδρομο προσγείωσης και ευτυχώς ο πιλότος, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, κατάφερε να το ακινητοποιήσει πολύ γρήγορα.

    Τα ακριβή αίτια θα διερευνήσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Πάντως, ο υπεύθυνος της εταιρίας δήλωσε στις αρχές του αεροδρομίου ότι στο τελευταίο σέρβις που έκανε πρόσφατα το αεροσκάφος, δε διαπιστώθηκε το παραμικρό πρόβλημα.

    Λόγω του συμβάντος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις για δυο και πλέον ώρες, καθώς το αεροσκάφος έπρεπε να μεταφερθεί με γερανοφόρο όχημα από το σημείο όπου σταμάτησε και να απελευθερωθεί ο διάδρομος.

    Είδηση: 18871

    [07] Έκκληση για παιδί που κινδυνεύει

    Κοινωνία

    Άμεσο κίνδυνο διατρέχει, σύμφωνα με τους γιατρούς, η ζωή ενός βρέφους μόλις τεσσάρων μηνών το οποίο οι γονείς του πήραν κρυφά από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης και έφυγαν, ενώ έχρηζε νοσηλείας.

    Για τον εντοπισμό της οικογένειας των αλλοδαπών έχουν κινητοποιηθεί τόσο οι Εισαγγελικές, όσο και οι Αστυνομικές Αρχές που απευθύνουν έκκληση στους γονείς του κοριτσιού να επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εξετάσεις.

    Όπως έγινε γνωστό, οι αγνώστων στοιχείων νεαροί γονείς έφεραν το παιδί τους στο νοσοκομείο για εξετάσεις γύρω στη μία τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς παρουσίαζε υψηλό πυρετό.

    Αν και οι γιατροί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έκριναν αναγκαίο να υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να διερευνηθεί η αιτία του πυρετού από τις οποίες διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας στο βρέφος, οι -κατά δήλωσή τους γονείς του παιδιού - είχαν αρπάξει το βρέφος και είχαν εξαφανιστεί μέσα στη νύχτα.

    Επειδή το βρέφος χρήζει άμεσης ιατρικής φροντίδας καθώς κινδυνεύει ακόμα και οι ζωή του, μιας και διαπιστώθηκε θρομβοπενία, οι γιατροί απευθύνθηκαν στην Αστυνομία, που με τη σειρά της ενημέρωσε την Εισαγγελία, ενώ οι έρευνες διεξάγονται προς κάθε κατεύθυνση.

    Είδηση: 18870

    [08] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό

    Ειδήσεις

    Αποφασισμένος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους είναι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά την συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Χριστόφιας.

    Όπως τόνισε μετά το τέλος της 19ης συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που έγινε παρουσία του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και είχε ως αντικείμενο το κεφάλαιο για το περιουσιακό ο κ. Χριστόφιας είπε πως οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό θα συνεχισθούν μέχρι τέλους. Κουβεντιάσαμε σε φιλικό κλίμα και θα συνεχίσουμε την κουβέντα μας την άλλη εβδομάδα, είπε.

    Πριν από τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας είχε δηλώσει ότι τα πρώτα μηνύματα από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις στο θέμα του περιουσιακού δεν είναι αισιόδοξα αφού υπάρχουν σοβαρές διαφορές απόψεων.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε πως οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση στο περιουσιακό και συζήτησαν τα κριτήρια, πάνω στα οποία θα βασιστεί η συνέχιση της συζήτησης και η επίλυση του περιουσιακού ενώ πρόσθεσε ότι στην Κύπρο βρίσκεται τεχνοκράτης από τον Καναδά, ο οποίος τον βοηθά στο έργο του.

    Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου.

    Παράλληλα, ως θετική εκτιμάται κατ' αρχήν από την Κυπριακή κυβέρνηση το περιεχόμενο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, θετικά είναι τα στοιχεία στην αναφορά για την ανάγκη να εξευρεθεί συνολική λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Είδηση: 18868

    [09] Υπόθεση Βατοπαιδίου

    Πολιτική

    Την ερχόμενη Τρίτη καλούνται ως ύποπτοι από τους εισαγγελείς ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και τα υπόλοιπα επτά μέλη του ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής Βατοπαιδίου.

    Κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε απιστία, σε απάτη και σε ψευδή βεβαίωση, αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Την Παρασκευή καλείται για εξηγήσεις η διευθύντρια πολιτικής γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη και την ερχόμενη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κωνσταντίνος Σκιαδάς για συνέργεια σε απιστία.

    Είδηση: 18867

    [10] Απαντητική επιστολή Μπ. Ομπάμα σε Κ. Καραμανλή

    Επιστολή με την οποία τον ευχαριστεί για το συγχαρητήριο μήνυμα για την εκλογή του απέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σήμερα επίσης έγινε γνωστό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή και στον Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Ομπάμα ευχαριστεί τον πρωθυπουργό σημειώνοντας "εκτιμώ ιδιαίτερα το αβρό σας μήνυμα". Στην επιστολή τονίζεται πως οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικές ευκαιρίες, δια των οποίων μπορούν να προωθήσουν τους στόχους της συμμαχίας τους, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Επίσης, έχουμε εξαιρετικές ευκαιρίες, στις οποίες αν ανταποκριθούμε με αποτελεσματικότητα, μπορούμε να προωθήσουμε τους στόχους της συμμαχίας μας. Καθώς αρχίζει η συνεργασία μας, κρατώ κατά νου τη θεμελιώδη σημασία της σχέσης μας". "Έχουμε ενώπιόν μας ένα εύρος προκλήσεων, για τις οποίες ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η από κοινού δράση", τονίζει ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας την πεποίθησή του για τη συνεργασία προς την οικοδόμηση ενός πιο ασφαλούς κόσμου, κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων ετών και καταλήγει λέγοντας, «Προσβλέπω στη συνεργασία μας προς αυτή την κατεύθυνση και την προώθηση καλών σχέσεων μεταξύ των κρατών μας".

    Είδηση: 18869

    [11] Συνάντηση Κυπριανού - Λαβρόφ

    Υπέρ της διασφάλισης μιας σταθερής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τάσσεται η Ρωσία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του και για τα αποτελέσματα των συνομιλιών για την ανάπτυξη της Ρωσο-κυπριακής εταιρικής σχέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

    "Θα συμμετάσχουμε και στο εξής στις διεθνείς προσπάθειες για την αναζήτηση οδών συνολικής επίλυσης του Κυπριακού", σημείωσε ο κ. Λαβρόφ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μ. Κυπριανού, σημείωσε ότι "είναι πολύτιμη η συμπαράσταση της Ρωσίας σε όλα τα επίπεδα, αλλά βεβαίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη διαβεβαίωση, που είχα άλλη μια φορά, για τη διαχρονική στήριξη αρχών στο Κυπριακό από τη Μόσχα. Είναι πάρα πολύ βασικό αυτό, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη φάση της διαδικασίας".

    Ο ρώσος Υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του ομολόγου του να επισκεφθεί την Κύπρο και εξέφρασε πλήρη στήριξη στην κυπριακή πρωτοβουλία για δημιουργία τριών νέων Γενικών Προξενείων στη Ρωσία, ώστε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου στους Ρώσους πολίτες.

    Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Μ.Κυπριανού στη Ρωσία σε διάστημα οκτώ μηνών, γεγονός, που αποδεικνύει τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ είναι και η πρώτη που υλοποιεί την πολιτική διακήρυξη την οποία υπέγραψαν οι δύο πρόεδροι τον περασμένο Νοέμβριο και προβλέπει συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών.

    Είδηση: 18865

    [12] Χειμωνιάτικο σκηνικό

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Τα επόμενα εικοσιτετράωρα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που συντονίζονται με τα συμβαίνοντα στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, το σκηνικό θα είναι χειμωνιάτικο. Από την Ισπανία μέχρι τον Εύξεινο Πόντο επικρατεί σφοδρή κακοκαιρία. Ακραία καιρικά φαινόμενα επικρατούν στην Ισπανία, όπου αρκετές περιοχές της χώρας έχουν τεθεί σε συναγερμό, ενώ στη Γαλλία, από τις καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισε η περιοχή Μπαγιόν. Στην Κωνσταντινούπολη, οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις σε προάστιο με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένα 14χρονο κορίτσι. Πυκνές χιονοπτώσεις στη Γερμανία και την Αυστρία, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Ευρώπη.

    Στην Ιβηρική Χερσόνησο, πολλές επαρχίες δοκιμάζονται από τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις. Πλημμύρες σαρώνουν και τις νοτιοδυτικές περιοχές της Γαλλίας. Ποτάμια υπερχείλισαν στην επαρχία της Μπαγιόν, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της περιοχής να μην κινούνται στο κέντρο της πόλης εάν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

    Στην Ισπανία, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές σε πολλές επαρχίες, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τα βόρεια της χώρας. Στην περιοχή των Πυρηναίων οι δρόμοι έχουν κλείσει, ενώ όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Εκχιονιστικά προσπαθούν να καθαρίσουν το χιόνι από τους δρόμους. Στις βορειότερες περιοχές τα σχολεία παραμένουν κλειστά καθώς το χιόνι ξεπερνάει τα 70 εκατοστά.

    Στην Τουρκία, κατολίσθηση σημειώθηκε σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων που επικρατούν στην περιοχή. Ένα 14χρονο κοριτσάκι με ειδικές ανάγκες καταπλακώθηκε όταν μαντρότοιχος έπεσε και κατέστρεψε τη στέγη του σπιτιού στο οποίο βρισκόταν. Τα περισσότερα κτίσματα της περιοχής είναι αυθαίρετα. Προβλήματα έχουν παρατηρηθεί και στα δρομολόγια πλοίων στη θάλασσα του Μαρμαρά.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 18863


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 February 2009 - 22:12:06 UTC