Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις-Μπροστά το ΠΑΣΟΚ
  • [02] Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ
  • [03] Η πώληση της Ολυμπιακής
  • [04] Ζητούν επιτάχυνση της δικαιοσύνης

    [01] Νέες δημοσκοπήσεις-Μπροστά το ΠΑΣΟΚ

    Πολιτική

    Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο τύπο με το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί προβάδισμα από 3,1 έως και 4,6% στην πρόθεση ψήφου και τον Κώστα Καραμανλή να προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα για την πρωθυπουργία με ποσοστά που φθάνουν έως τις 8,3 ποσοστιαίες μονάδες. Κορυφαίοι υπουργοί βάζουν φρένο σε κάθε συζήτηση περί εκλογικού αιφνιδιασμού αν και στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι με τις αναφορές του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει κάλπες.

    Διαφορά 3,1 μονάδων στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφεται στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Focus για τη "Real News". Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 29,4% της ΝΔ που συγκεντρώνει 26,3%.

    Η δημοσκόπηση παρουσιάζει οριακά εξακομματική Βουλή με το ΚΚΕ 6,6%, τον ΣΥΡΙΖΑ 6,1%, τον ΛΑΟΣ 4,3% και τους Οικολόγους στο 3,3%. Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ 16,9%.

    Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί τη διαφορά από τον Γιώργο Παπανδρέου με 38% έναντι 29,7% του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και 31,3% κανένας από τους δυο.

    Στην ερώτηση αν η ΝΔ χάσει τις εκλογές να μείνει αρχηγός ο Κώστας Καραμανλής ή να εκλεγεί άλλος, οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος επιθυμούν την παραμονή του με το συντριπτικό ποσοστό 88,4%.

    Στο αντίστοιχο ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, οι ψηφοφόροι του κόμματος επιθυμούν σε περίπτωση ήττας την εκλογή νέου αρχηγού με ποσοστό 56,3% έναντι 39,3% που θέλουν να παραμείνει.

    Το βαρόμετρο της Ρublic Issue για την "Καθημερινή" εμφανίζει στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής προβάδισμα 4,5 μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, μειωμένη η διαφορά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την αντίστοιχη έρευνα του προηγούμενου μήνα.

    Ειδικότερα, 38,5% το ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί η ΝΔ με 34%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10%, το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΛΑΟΣ με 4,5% και οι Οικολόγοι με 3,5%.

    Στην ίδια δημοσκόπηση, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός με 39% του Γιώργου Παπανδρέου που ακολουθεί με 35% ενώ κανένας από τους δυο συγκεντρώνει 24%.

    Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ 4,3 μονάδων καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του "Έθνους της Κυριακής" με 34,6% έναντι 30,3% της ΝΔ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,1% και ο ΛΑΟΣ με 4,1%

    Καταλληλότερος για την πρωθυπουργία εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής με 43,3% έναντι 39,2% του Γιώργου Παπανδρέου.

    Η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της ALCO για το "Πρώτο Θέμα".

    Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33% της ΝΔ που εμφανίζει ποσοστό 28,4%, το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,3% και ο ΛΑΟΣ με 4%.

    Σύμφωνα με την έρευνα της ΜΑRC, στη συσπείρωση των ψηφοφόρων των δυο κομμάτων εξουσίας το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει 81,7% ενώ η ΝΔ 65%.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στη ΝΕΤ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υπογράμμισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και ότι οι εντολές του Πρωθυπουργού αφορούν μόνο την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

    Εκλογές μετά από 2,5 χρόνια τις οποίες θα κερδίσει η ΝΔ προέβλεψε ο Υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο υπουργός πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" επισημαίνει: "Ο Καραμανλής είναι αρχηγός μεγάλου ορίζοντα. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα."

    Το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να επιβάλλει θεσμικά τις εκλογές. Η απόφαση ανήκει στον κ. Καραμανλή. Θα υπαγορευθεί όμως από την πίεση των καταστάσεων, σημειώνει σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, δεν παίζει με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο πρώην Υπουργός, δηλώνει ότι δεν πιστεύει τη λύση του λεγόμενου "μεγάλου συνασπισμού" γιατί αυτός είναι από τη φύση του βραχυχρόνια και έκτακτη επιλογή.

    Είδηση: 18953

    [02] Στα άκρα η κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Στα άκρα οδηγείται η διπλωματική σύγκρουση Τουρκίας Ισραήλ με εκατέρωθεν κατηγορίες. Λάδι στη φωτιά ρίχνουν εμπρηστικές δηλώσεις του υποστράτηγου Αρι Μιζραχί, διοικητή των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων. Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε η Τουρκία, στον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα, για τις δηλώσεις Ισραηλινού στρατηγού. Η Τουρκία ζητεί "επειγόντως διευκρινίσεις" για τις δηλώσεις του στρατηγού Αβι Μιζραχί, οι οποίες κρίθηκαν "απαράδεκτες" από την Άγκυρα.

    Ο Ισραηλινός στρατηγός απαντώντας σε επικρίσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων για την τελευταία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε πρώτα να "σκουπίσει μπροστά στην πόρτα του".

    Ο στρατηγός Μιζραχί υπονοούσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έπρεπε πρώτα να ρυθμίσει ζητήματα όπως η διένεξη με τους Κούρδους στην Τουρκία και οι σφαγές και οι εκτοπισμοί των Αρμενίων μεταξύ του 1915 και του 1917 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπων. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 300.000 ως 500.000 και αρνείται ότι επρόκειτο για γενοκτονία.

    "Υπερβολικές, δυσάρεστες και απαράδεκτες", χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ισραηλινού στρατηγού και ο Τουρκικός στρατός.

    Είδηση: 18955

    [03] Η πώληση της Ολυμπιακής

    Ειδήσεις

    Θέμα χρόνου είναι η αλλαγή σελίδας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ολυμπιακής μετά τις δεσμευτικές προτάσεις που κατατέθηκαν από την MIG και στη Swiss Port. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο στην επιχειρηματική κίνηση συμμετέχουν σημαντικοί Έλληνες εφοπλιστές, η παρουσία των οποίων θα δημιουργήσει ισχυρή δυναμική.Ιδιωτική Ολυμπιακή με ισχυρό όμως κρατικό έλεγχο και με Έλληνα ιδιοκτήτη προτιμά και η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, για τον ΣΚΑΪ.

    Δυναμική συνεργασία με ηχηρά ονόματα ελλήνων εφοπλιστών, που θα γίνουν γνωστά στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος για την εξαγορά της Ολυμπιακής, ενώ διαπιστώνει την διακομματική συναίνεση υπό την οποία εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις

    Η δεσμευτική πρόταση που κατατέθηκε από ΜΙΓΚ και Swiss Port στους συμβούλους του δημοσίου ανέρχεται στα 177 εκατομμύρια ευρώ για το πτητικό έργο, την τεχνική βάση, την επίγεια εξυπηρέτηση και το μετοχικό κεφάλαιο των τριών εταιρειών της Ολυμπιακής, ποσό που καλύπτει πλήρως την αποτίμηση των εκτιμητών του δημοσίου.

    "Υπολογίζουμε ότι μέσα στον Μάρτιο θα είμαστε έτοιμοι για αλλαγή σκυτάλης και ξεκίνημα της μεταβατικής περιόδου που θα οδηγήσει στην πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Βάση φυσικά αυτής της διαδικασίας είναι η συμφωνία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς την οποία κανείς επενδυτής δεν θα είχε ενδιαφερθεί.", δηλώνει στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

    Ιδιωτική Ολυμπιακή με ισχυρό όμως κρατικό έλεγχο και με Έλληνα ιδιοκτήτη προτιμά και η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, για τον ΣΚΑΪ.

    Συγκεκριμένα:

    -Το 32% προτιμά αποκλειστικά ιδιωτική Ολυμπιακή το 23% αποκλειστικά κρατική -Το 18% τάσσεται υπέρ μιας κρατικής εταιρίας με μικρότερη συμμετοχή ιδιωτών και το 20% υπέρ μιας ιδιωτικής με μικρότερη συμμετοχή του κράτους. -Το συντριπτικό 82% προκρίνει την εξαγορά της από ελληνικές εταιρείες και χαρακτηρίζει σε ποσοστό 45% θετική την πρόταση της Μαρφίν.

    Υπέρ της ανασυγκρότησης και όχι της ιδιωτικοποίησης του εθνικού αερομεταφορέα τάσσεται ο Συνασπισμός.

    "Έχει εξελιχθεί σε φαρσοκωμωδία η διαδικασία-εξπρες ιδιωτικοποίησης-ρευστοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και του ομίλου της.", τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Είδηση: 18954

    [04] Ζητούν επιτάχυνση της δικαιοσύνης

    Κοινωνία

    Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και τα πλήγματα που έχει δεχθεί κατά καιρούς στην αξιοπιστία της, ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της ετήσιας γενικής συνέλευσης των διοικητικών δικαστών. Η επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης παραμένει πρόκληση, παραδέχθηκε ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της δημοσίας διοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση με την έγκυρη αποστολή των εγγράφων που ζητάνε τα δικαστήρια. Την αντίθεσή τους στον περιορισμό του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων εξέφρασαν οι διοικητικοί δικαστές.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας κατά την ομιλία του επισήμανε ότι αν και κατά την τελευταία πενταετία αν και η δικαιοσύνη μπήκε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων οι οποίες αποσκοπούν να προσφέρουν στον πολίτη έγκαιρη και αποτελεσματική δικαστική προστασία αλλά και να διευκολύνουν τους λειτουργούς της δικαιοσύνης στην καλύτερη άσκηση των καθηκόντων τους, η επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης παραμένει πρόκληση.

    "Θα ήταν ανούσια εθελοτυφλία εάν δεν συνομολογούσαμε όχι μόνο τη νομική αλλά και την εθνική και κοινωνική ανάγκη σημαντικής επιτάχυνσης του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Γιατί νομίζω ότι ο Έλληνας πολίτης σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα αντιμετώπισης οιονεί αρνησιδικίας κατά ευθεία παράβαση των διατάξεων του συντάγματος και κατά ευθεία παράβαση των διατάξεων της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου" τόνισε.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να βοηθήσει στην επιτάχυνση απονομής της διοικητικής δικαιοσύνης με την έγκυρη αποστολή των εγγράφων που ζητάνε τα δικαστήρια.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γεώργιος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η διοικητική δικαιοσύνη στο σύνολό της ασκούσε και συνεχίζει να ασκεί το θεσμικό της ρόλο του ελέγχου νομιμότητας της διοικητικής δράσεως ανεπηρέαστη από τα συμφέροντα και τις πιέσεις των οποιονδήποτε πολιτικών, οικονομικών ή κοινωνικών ομάδων".

    Και πρόσθεσε: "Ενώπιον της γενικοτέρας απαξιώσεως των θεσμών που διέπει αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία η συντριπιτική πλειοψηφία των διοικητικών δικαστών αγωνίζεται με κοπιώδεις προσπάθειες να διατηρήσει το ομολογουμένως ισχυρό κύρος της διοικητικής δικαιοσύνης στη συνείδηση των πολιτών.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης διοικητικών Δικαστών Γεώργιος Φαλτσέτος αναφέρθηκε στους λόγους καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης τονίζοντας ότι οι δικαστές από μόνοι τους αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα γιατί εξαντλώντας τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πιεστικές ανάγκες του καθημερινά αυξανόμενου όγκου των εκκρεμών υποθέσεων.

    "Οι δικαστές ήδη έχουν μετατραπεί σε μαραθωνοδρόμους που αντί να προσεγγίζουν τον τερματισμό αυτός απομακρύνεται συνέχεια", τόνισε ο κ. Φαλτσέτος.

    Είδηση: 18952


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 February 2009 - 21:53:20 UTC