Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ALTER: συνεχίζονται οι έρευνες
  • [02] Τσερβένκοφσκ: Αργεί η επίλυση του Σκοπιανού
  • [03] Καταβάλλεται κανονικά το επίδομα θέρμανσης
  • [04] Εξαφανίστηκε 27χρονος
  • [05] Απειλή ακραίας φτώχειας στην Ασία
  • [06] ΗΠΑ: Επιπλέον δισ. ζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
  • [07] Αυστραλία: Συνελήφθη και δεύτερος ύποπτος για εμπρησμό
  • [08] Απεργία στα νοσοκομεία
  • [09] Σε «κλοιό ύφεσης» οι διεθνείς αγορές
  • [10] Εκτέλεση χωρικών στην Κολομβία
  • [11] Γάζα: ξημέρωμα με βομβαρδισμούς
  • [12] Κάτω από τα 35 $ το βαρέλι το αργό

    [01] ALTER: συνεχίζονται οι έρευνες

    Κοινωνία

    Συνεχίζονται οι έρευνες στον απόηχο της ένοπλης επίθεσης που σημειώθηκε περίπου στις 7μμ το απόγευμα της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των βαλλιστικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης, οι δράστες χρησιμοποίησαν τα ίδια ακριβώς όπλα που χρησιμοποίησαν και στην επίθεση εναντίον του αστυνομικού τμήματος στον Κορυδαλλό.

    Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα υποπολυβόλο τύπου σκόρπιον και ένα πιστόλι των εννέα χιλιοστών. Τα ευρήματα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τη "σέχτα επαναστατών" που είχε αναλάβει την επίθεση στον Κορυδαλλό. Στην διάθεση της αστυνομίας είναι και οι εικόνες που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του σταθμού. Από τους τέσσερις δράστες, οι τρεις φορούσαν κράνη και ο τέταρτος κουκούλα. Επέβαιναν σε δύο μηχανές και ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τεχνικό του σταθμού στον οποίο είπαν να φύγει γιατί δεν είναι στόχος τους. Ακολούθως πυροβόλησαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και κατά την διαφυγή τους πέταξαν ένα αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος δεν εξερράγη. Την επίθεση καταδίκασαν η κυβέρνηση, τα κόμματα και η ΕΣΗΕΑ.

    Είδηση: 19091

    [02] Τσερβένκοφσκ: Αργεί η επίλυση του Σκοπιανού

    Ευρώπη

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, εκτίμησε ότι "οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ''Δημοκρατίας της Μακεδονίας'' -όπως αποκάλεσε την χώρα του- για την εκκρεμότητα της ονομασίας, δεν διεξάγονται με τέτοιο ρυθμό που θα μπορούσε να προκαλέσει το αίσθημα της αισιοδοξίας για ταχεία επίλυση του προβλήματος".

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, Ντανίλο Τιρκ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, πρόσθεσε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαν στην Ν. Υόρκη οι εκπρόσωποι της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της εκκρεμότητας της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, συμφωνήθηκε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών και δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ και των ευρωεκλογών στην Ελλάδα.

    "Η επιβράδυνση του ρυθμού των διαπραγματεύσεων δεν κοστίζει τίποτα στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η ''Μακεδονία'' -όπως αποκάλεσε την χώρα του- χάνει αρκετά, καθώς συνεχώς αναβάλλεται η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.", σημείωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, του οδικού άξονα 10 κ.ο.κ., ο κ. Τσερβένκοφσκι είπε ότι "οι ενέργειες αυτές είναι αντιπαραγωγικές για τη χώρα, διότι ζημιώνεται και πλήττεται η διεθνής θέση της".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξουν μία συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ.

    Ο κ. Τιρκ συμπλήρωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.

    Απάντηση Γκρούεφσκι Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δημιουργεί αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό, με τους χαρακτηρισμούς της ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την "αρχαιοποίηση" της χώρας.

    "Δεν είμαστε ούτε Αρχαίοι ''Μακεδόνες'', ούτε Σλάβοι ''Μακεδόνες'', είμαστε μόνο ''Μακεδόνες''. Είμαστε όλοι ''Μακεδόνες'' και θα πρέπει να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη ''Μακεδονία'', χωρίς τέτοιους διχασμούς. Ζητώ από τους πολιτικούς να σταματήσουν να διχάζουν τους πολίτες, οι οποίοι είναι ήδη διαιρεμένοι κομματικά, αλλά και σε άλλους τομείς", ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκρούεφσκι προσέθεσε: "Απευθύνω έκκληση στην αντιπολίτευση να σταματήσει να διχάζει τους πολίτες, σχετικά με αυτό το ζήτημα. Καταλαβαίνω ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και η αντιπολίτευση επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό της, κάτι το οποίο είναι θεμιτό, αλλά, το να δημιουργεί ένα κλίμα τέτοιο ώστε οι πολίτες να ερίζουν για το αν είναι Αρχαίοι ''Μακεδόνες'' ή Σλάβοι ''Μακεδόνες'', αυτό δεν είναι πρέπον. Αυτές οι διαφωνίες θα πρέπει να σταματήσουν. Είμαστε όλοι ''Μακεδόνες".

    Είδηση: 19088

    [03] Καταβάλλεται κανονικά το επίδομα θέρμανσης

    Ειδήσεις

    Συνεχίζεται από τον ΟΑΕΔ η καταβολή του επιδόματος κοινωνικής συνοχής, δηλαδή, του επιδόματος θέρμανσης, στους ανέργους. Προϋπόθεση για την είσπραξή του, είναι οι άνεργοι να ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, στις 22 Ιανουαρίου. Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί στους δικαιούχους ΕΚΑΣ του ΙΚΑ με τη σύνταξη του μηνός Μαρτίου. Στους δικαιούχους του ΟΓΑ θα καταβληθεί μαζί με τη σύνταξη του Μαρτίου. Στους συνταξιούχους του Δημοσίου το Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής, θα χορηγηθεί με την σύνταξη του Μαρτίου, που θα καταβληθεί την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου. Το επίδομα δικαιούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ΕΚΑΣ.

    Περισσότερες από 140.000 αιτήσεις [70.000 την πρώτη και 70.000 την δεύτερη ημέρα] υποβλήθηκαν στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, μόνο κατά την πρώτη ημέρα καταβολής του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής [επίδομα θέρμανσης] στους εγγεγραμμένους ανέργους, προκειμένου να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους.

    Το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής [επίδομα θέρμανσης] καταβάλλεται σε συνολικά 1.950.000 δικαιούχους. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού έχει αναλάβει την καταβολή του στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ανέργους που υπολογίζονται σε περισσότερα από 400.000 άτομα. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι των λοιπών φορέων [ΟΓΑ, συνταξιούχοι δικαιούχοι ΕΚΑΣ κ.λπ.], θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης μαζί με τις συντάξεις μηνός Μαρτίου.

    Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Οργανισμός καλείται να εξυπηρετήσει, με την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος και τους μη επιδοτούμενους εγγεγραμμένους ανέργους. Για την διευκόλυνση των συναλλασσόμενων και για την ταχύτερη δυνατή καταβολή του έκτακτου επιδόματος οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προβαίνουν σε απλό έλεγχο των στοιχείων ταυτοπροσωπίας των εγγεγραμμένων ανέργων και ακολουθεί η καταβολή του επιδόματος με πίστωση του λογαριασμού τους.

    Το σύνολο σχεδόν των εγγεγραμμένων ανέργων έχουν αριθμό λογαριασμού μέσω του οποίου ήδη συναλλάσσονται με τον ΟΑΕΔ [επιδότηση ανεργίας, οικογενειακά επιδόματα, εποχικό βοήθημα κ.λπ.]. Για όσους δικαιούχους δεν διαθέτουν λογαριασμό σε κάποια τράπεζα του διατραπεζικού δικτύου ΔΙΑΣ, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ χορηγούν βεβαίωση προκειμένου η τράπεζα της επιλογής τους, να τους ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό χωρίς να απαιτείται αρχική κατάθεση.

    Σημειώνεται ότι το μέτρο της καταβολής του επιδόματος με πίστωση του λογαριασμού, πέραν της εξοικονόμησης χρόνου στη διεκπεραίωση της συναλλαγής, συμβάλει και στην εξοικονόμηση δημοσίων πόρων, καθώς η τραπεζική προμήθεια που υποχρεούται να καταβάλει ο πιστωτής των λογαριασμών των δικαιούχων, δηλαδή, ο ΟΑΕΔ στις τράπεζες, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ανέρχεται σε 10 λεπτά ανά κατάθεση, έναντι τετραπλάσιας προμήθειας που παρακρατείται για την είσπραξη τραπεζικής επιταγής.

    Πάντως, ο Οργανισμός, ζητώντας τη συνδρομή των τραπεζών στην υλοποίηση ενός μέτρου κοινωνικού χαρακτήρα, έχει επίσης αποστείλει επιστολή-αίτηση στις 29 τράπεζες του δικτύου ΔΙΑΣ, με την οποία ζητά να εξαιρεθεί η πίστωση των λογαριασμών με το επίδομα από την χρέωση προμήθειας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΟΑΕΔ

    Είδηση: 19089

    [04] Εξαφανίστηκε 27χρονος

    Κοινωνία

    Μέχρι την Αττική έφτασε ο 27χρονος Νίκος Χαραλαμπίδης, που εξαφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου, οπότε και μπήκε στο πλοίο της γραμμής, για να ταξιδέψει από το Ηράκλειο Κρήτης στον Πειραιά, προκειμένου να μεταβεί στην Καλαμάτα για να καταταγεί στο Κέντρο Διαβιβάσεων και να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων, καθώς ο 27χρονος δέχτηκε στο κινητό του τηλέφωνο την τελευταία κλήση -πριν αυτό απενεργοποιηθεί- ενώ βρισκόταν στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η τελευταία αυτή κλήση έγινε από την αδερφή του Γεωργία, στις 10 το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου και ο 27χρονος δεν απάντησε. Όσες κλήσεις και αν έγιναν στη συνέχεια στο κινητό του Νίκου Χαραλαμπίδη, αυτό εμφανιζόταν απενεργοποιημένο.

    Έχουν περάσει 9 ημέρες από τότε που η αδερφή του τον συνόδευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου και από τότε αγνοούνται τα ίχνη του.

    Τα μέλη της οικογένειας του 27χρονου εκφράζουν φόβους, ωστόσο θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι ο Νίκος Χαραλαμπίδης έφτασε τουλάχιστον μέχρι τον Πειραιά και έτσι δεν συντρέχουν λόγοι ερευνών στη θάλασσα.

    Είδηση: 19090

    [05] Απειλή ακραίας φτώχειας στην Ασία

    Ειδήσεις

    Συναγερμό σημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ, για την αγορά εργασίας στην Ασία, καθώς πάνω από140 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία θα οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια το 2009, λόγω της αύξησης της ανεργίας, ως συνέπεια της κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο τίτλος της έκθεσης, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, είναι The Fallout in Asia ("Η Κατακρήμνιση στην Ασία"), ενώ η εκτίμηση της έκθεσης κάνει λόγο για αυξανόμενο αριθμό των ανέργων στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού έως και κατά 23,3 εκατ. το 2009, ενώ οι προσωρινές κι ευάλωτες θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 60 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με την έκθεση, που προβλέπει επιστροφή στα επίπεδα φτώχειας του 2004 για την περιοχή: "Αυτές οι προβλέψεις δεν είναι απλώς αριθμοί, συνεπάγονται τον υπαρκτό κίνδυνο εκατομμύρια παιδιά να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σχολείο για να εργαστούν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Η κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την καταστρατήγηση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι, η ελευθερία της συλλογικής διαπραγμάτευσης, η απεμπόληση όλων των μορφών της καταναγκαστικής εργασίας, η κατάργηση της παιδικής εργασίας και η κατάργηση των διακρίσεων βάσει της απασχόλησης και του επαγγέλματος".

    Η εργασιακή ανασφάλεια σύμφωνα με την έκθεση θα υπονομεύσει την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, αρκετοί εργαζόμενοι θα αναλαμβάνουν "αμφίβολες και επικίνδυνες δουλειές" για να μπορούν να ζουν τις οικογένειές τους.

    "Η προώθηση της απασχόλησης κι η στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών είναι θεμελιώδη μέτρα που πρέπει να συνοδεύουν κάθε πακέτο τόνωσης της οικονομίας, διότι αυτά θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της εγχώριας κατανάλωσης η οποία είναι απαραίτητη για την άμεση ενίσχυση της. Τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας που προβλέπουν έργα υποδομής παρέχουν έναν άμεσο τρόπο δημιουργίας θέσεων εργασίας ενώ θέτουν επίσης τα θεμέλια της μελλοντικής ανάπτυξης. Το να διασφαλιστεί ότι η σύνθεση των θέσεων εργασίας θα εκτείνεται σε διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, περιλαμβανομένων γυναικών, θα βοηθήσει επίσης να εξασφαλιστεί ότι τα πακέτα τόνωσης της οικονομίας θα έχουν το μέγιστο κοινωνικό όφελος".

    Είδηση: 19086

    [06] ΗΠΑ: Επιπλέον δισ. ζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

    Ειδήσεις

    Επιπλέον πέντε δισεκατομμύρια δολάρια κυβερνητικής βοήθειας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ζήτησε η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler, τονίζοντας ότι εκτιμά πως η ύφεση της αμερικανικής αγοράς θα διαρκέσει άλλα 3 χρόνια. Στο μεταξύ και η General Motors (GM), η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 30 δισ. δολάρια κυβερνητικής βοήθειας -σχεδόν τα διπλά από όσο ήταν η αρχική εκτίμηση- και ότι θα ξεμείνει από μετρητά το αργότερα μέχρι το Μάρτιο χωρίς μια νέα ομοσπονδιακή βοήθεια. Το αίτημα για περαιτέρω βοήθεια από την κορυφαία αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία διατυπώθηκε ως πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της επιχείρησης και υπεβλήθη επισήμως χθες στην αμερικανική Κυβέρνηση.

    Ωστόσο στο πρόγραμμα αυτό η General Motors (GM) αναφέρει εντός του 2009 θα προχωρήσει στην απόλυση 47.000 εργαζομένων από όλα τα εργοστάσια της ανά τον κόσμο, οι περισσότεροι όμως από τους οποίους βρίσκονται στις ΗΠΑ. Το σχέδιο, περίπου 100 σελίδες, εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη σελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19087

    [07] Αυστραλία: Συνελήφθη και δεύτερος ύποπτος για εμπρησμό

    Ειδήσεις

    Τη σύλληψη ενός ακόμη, του δεύτερου μέχρι στιγμής, υπόπτου για εμπρησμό ανακοίνωσε η αστυνομία στην Αυστραλία σήμερα Τετάρτη, μετά τις πυρκαγιές σε περιοχές γύρω από την Μελβούρνη η οποίες στοίχισαν 201 ζωές, κατέστρεψαν 1.830 κατοικίες, άφησαν 7.500 ανθρώπους άστεγους και προκάλεσαν τεράστια οικολογική καταστροφή. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι ο 38χρονος ύποπτος εθεάθη να πετά αναμμένα τσιγάρα σε ξερόχορτα κοντά στην Μίρτλφορντ, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους δυο άνθρωποι στις πυρκαγιές της 7ης Φεβρουαρίου. Η πυροσβεστική έσβησε αμέσως τη φωτιά και ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες εμπρησμού.

    Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα δικαστήριο της Μελβούρνης κατονόμασε τον 39χρονο Μπρένταν Σόκαλακ ως τον κατηγορούμενο για τον εμπρησμό που προκάλεσε καταστροφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την πόλη Τσώρτσιλ: η φωτιά στοίχισε τη ζωή 21 ανθρώπων και κατέκαψε 36.000 εκτάρια.

    Ο πρώην εθελοντής πυροσβέστης προφυλακίστηκε και θα προσαχθεί σε δίκη τον Μάιο για εμπρησμό και ανθρωποκτονίες δια πυρκαγιάς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19084

    [08] Απεργία στα νοσοκομεία

    Κοινωνία

    Σε απεργιακή κινητοποίηση 48ωρης διάρκειας βρίσκονται από σήμερα Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, με συνέπεια να μην πραγματοποιούνται εφημερίες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας αλλά και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης. Θα εξυπηρετούνται μόνο τα πολύ επείγοντα περιστατικά. Στις 12 το μεσημέρι οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Όπως έχουν ανακοινώσει οι γιατροί του ΕΚΑΒ, από την Παρασκευή θα κάνουν μόνο δυο εφημερίες το μήνα, αφήνοντας χωρίς γιατρό πολλές κινητές μονάδες.

    Είδηση: 19083

    [09] Σε «κλοιό ύφεσης» οι διεθνείς αγορές

    Ειδήσεις

    Καθοδική πορεία ακολούθησαν οι διεθνείς αγορές, καθώς τα δυσοίωνα οικονομικά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία ενισχύουν την ανησυχία. Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών βρέθηκε ο Dow Jones που έκλεισε με πτώση κατά 3,79%, στις 7.552,60 μονάδες. Πτώση καταγράφεται και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Εξάλλου, η έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's, η οποία εκτιμά ότι η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ανατολική Ευρώπη θα έχει επιπτώσεις για τις δυτικές τράπεζες που διαθέτουν θυγατρικές στην περιοχή, ενίσχυσε τους φόβους ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα βαθύνουν την ύφεση στη Δύση.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, τράπεζες όπως η αυστριακή Raiffeisen Zentralbank Oesterreich [RZB] και η σουηδική Swedbank, πιθανώς να βρεθούν σε «πίεση υποβάθμισης», λόγω της έκθεσής τους στην ανατολική Ευρώπη, οι οικονομίες της οποίας βρίσκονται σε «κλοιό ύφεσης». Η «πίεση υποβάθμισης» αναμένεται ότι θα αποδυναμώσει και τις μητρικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Moody's.

    Τραπεζικοί όμιλοι από την Αυστρία, την Ιταλία, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Γερμανία και την Σουηδία, είναι αυτοί που κυριαρχούν στην ανατολική Ευρώπη, έχοντας παράσχει τον μεγαλύτερο αριθμό δανείων.

    Οι οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης υποχωρούν, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο [ΔΝΤ] να έχει ήδη συμφωνήσει για την παροχή στήριξης στην Λετονία, στην Ουγγαρία, στην Σερβία και στην Ουκρανία, ενώ δεν αποκλείεται να «κλείσει» ανάλογες συμφωνίες με την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Λιθουανία και την Εσθονία.

    Ο Renvold Leegerstee, αναλυτής της Moody's που υπογράφει την έκθεση, επισημαίνει ότι «η "κατηφόρα" στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα είναι πιο σκληρή», λόγω της εξάρτησης των τραπεζών από την εισροή κεφαλαίου από τις τράπεζες της δυτικής Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τη Moody's, οι τράπεζες της δυτικής Ευρώπης αναμένεται ότι θα γίνουν πιο επιλεκτικές, σχετικά με τη στήριξη των θυγατρικών τους σε ώρες που παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο. Όμως, από την άλλη πλευρά, μία περιορισμένη στήριξη στις θυγατρικές ενδέχεται να πλήξει την εμπιστοσύνη στην μητρική τράπεζα.

    Η Αυστρία θεωρείται η χώρα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην ανατολική Ευρώπη, καθώς το 2007, το 79% των προ φόρων κερδών της αυστριακής τράπεζας Raiffeisen Zentralbank Oesterreich [RBZ] προήλθε από τη συγκεκριμένη περιοχή.

    Η Ε.Ε. για την ανεργία Μέχρι 3,5 εκατ. πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να απολέσουν την εργασία τους εντός του 2009, εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με την πρώτη μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά εργασίας στην Ε.Ε., "περαιτέρω χειροτέρευση -σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας- προβλέπεται για τους επόμενους μήνες, με τη συνολική απασχόληση να μειώνεται κατά 1,6% ή περίπου 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας".

    Η ανεργία στον χώρο τον "27", η οποία υπολογίζεται σε 7% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού το 2008, αναμένεται να ανέλθει στο 10% μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με την έκθεση.

    Οι επιπτώσεις από την κρίση αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο το μεταλλουργικό τομέα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τον τομέα των logistics και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Όμως, αναμένεται να αντισταθμιστεί η μείωση της εργασίας σε αυτούς τους τομείς -σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον- από την ελαστικότητα του τομέα της λιανικής, ο οποίος συνεχίζει να δημιουργεί "σημαντικό" αριθμό θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση.

    Η αμερικανική βοήθεια... για τις ΗΠΑ Το σχέδιο των 787 δισ. δολαρίων, με δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και ευρύτερα για την διάσωση της αμερικανικής οικονομίας, που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, υπέγραψε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

    Ωστόσο, επιπλέον κρατική ενίσχυση 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων ζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες Chrysler και General Motors. Υπενθυμίζεται ότι η General Motors προγραμματίζει 47.000 απολύσεις για εφέτος και μάλιστα, ήδη πριν λίγο καιρό απέλυσε 800 αργαζόμενους από μονάδα συναρμολόγησης στην Ταϋλάνδη.

    Είδηση: 19085

    [10] Εκτέλεση χωρικών στην Κολομβία

    Ειδήσεις

    Στην παραδοχή ότι σκότωσε οκτώ χωρικούς μέλη της φυλής Αουά των Ιθαγενών, προχώρησε η ανταρτική οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). Τις ευθύνες για την ενέργεια αυτή, οι αντάρτες τις καταλόγισαν στην κυβέρνηση της Κολομβίας, διότι όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, ο στρατός της Κολομβίας χρησιμοποιεί επί δεκαετίες τους αμάχους ως εκόντες άκοντες πληροφοριοδότες για να μαθαίνει τις κινήσεις των ανταρτών.

    Από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων γίνεται λόγος για 17 εκτελέσεις χωρικών. Από τις 33.000 μέλη της φυλής Αουά, οι 600 εγκατέλειψαν την περιοχή τους μετά τις εκτελέσεις, ενώ ο κυβερνητικός στρατός δεν μπόρεσε να βρει τις σορούς των θυμάτων. Το μόνο που έγινε γνωστό, καθώς τα μέλη της φυλής φοβούμενα αντίποινα από μέρους των FARC, δεν συνεργάζονται με τις αρχές, είναι ότι οι αντάρτες πήγαν σε καταυλισμό και κατηγόρησαν μέλη της φυλής ότι συνεργάζονταν με το στρατό και στη συνέχεια τους σκότωσαν με μαχαίρια. Ο εμφύλιος στην Κολομβία, διαρκεί από το 1964.

    Είδηση: 19081

    [11] Γάζα: ξημέρωμα με βομβαρδισμούς

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Δύσκολο ξημέρωμα είχαν οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, καθώς μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, βομβάρδισαν τις νότιες περιοχές της, προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά όχι απώλειες. Στόχος των επιθέσεων όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά επιβεβαιώνει και το Ισραήλ, ήταν υπόγειες στοές στην πόλη Ράφα που συνδέουν τα Παλαιστινιακά εδάφη με την Αίγυπτο, με στόχο τη μεταφορά όπλων.

    Επλήγη επίσης και το ήδη βομβαρδισμένο, κτιριακό συγκρότημα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Χαν Γιουνίς. Χθες Τρίτη είχε σημειωθεί επίθεση με όλμο εναντίον του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Έχουντ Ολμέρτ θα συγκαλέσει το κυβερνητικό συμβούλιο για να συζητηθεί το Αιγυπτιακό σχέδιο παρατεταμένης εκεχειρίας με τη Χαμάς, με σημαντική παράμετρο, το ζήτημα της απελευθέρωσης του Ισραηλινού στρατιώτη που είναι αιχμάλωτος της Χαμάς. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ψηφοφορία. Ταυτόχρονα τρεις βόμβες βάρους ενός τόνου και άλλες οκτώ των 250 κιλών, που είχε ρίξει το Ισραήλ και δεν είχαν εκραγεί, εκλάπησαν από τον χώρο φύλαξης όπου είχαν τοποθετηθεί, σε αστυνομικό τμήμα της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών. Το Ισραήλ υποπτεύεται τη Χαμάς, η οποία όμως δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

    Είδηση: 19080

    [12] Κάτω από τα 35 $ το βαρέλι το αργό

    Ειδήσεις

    Κάτω από τα 35 δολάρια το βαρέλι, διαπραγματεύονται οι τιμές του αργού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς η αγορά ανησυχεί για τις ζοφερές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την μείωση της ζήτησης σε μαύρο χρυσό. Καθοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου και στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η τιμή του μαύρου χρυσού μειώνεται εξ αιτίας της επιδείνωσης της οικονομίας που έχει επιπτώσεις και στην κατανάλωση των καυσίμων.

    Στις πρωινές συναλλαγές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου υποχωρούσε κατά ένα λεπτό, δηλαδή, στα 34,92 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, υποχωρούσε κατά 30 λεπτά -στα 40,73 δολάρια- η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου.

    Καθοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου και στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η τιμή του ελαφρού αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης, για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 34,93 δολάρια το βαρέλι, τιμή μειωμένη κατά 2,58 δολάρια από το κλείσιμο της Παρασκευής, καθώς εχθές δεν λειτούργησαν οι αμερικανικές χρηματαγορές λόγω αργίας.

    Η τιμή του μαύρου χρυσού μειώνεται εξ αιτίας της επιδείνωσης της οικονομίας που έχει επιπτώσεις και στην κατανάλωση των καυσίμων.

    "Η κατάσταση της παγκοσμίου οικονομίας είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές", εκτιμά ο Ντέιβιντ Μούρ της Τράπεζας της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία.

    Όπως εκτιμά ο ΟΠΕΚ, η παγκόσμια κατανάλωση σε πετρέλαιο αναμένεται -για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια- να μειωθεί εφέτος κατά 0,67%, μετά και την μείωση του περασμένου έτους.

    Είδηση: 19082


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 February 2009 - 10:01:59 UTC