Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καναδάς: Υποδοχή ροκ σταρ για τον Ομπάμα
  • [02] Μπλόκο στα σύνορα για τα φορτηγά
  • [03] Να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών καλεί τη Β. Κορέα η Κλίντον
  • [04] Ασία: Πτωτικές οι τιμές του πετρελαίου
  • [05] Πολύνεκρη επίθεση στο Πακιστάν
  • [06] Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες
  • [07] Παράταση για τη δράση γονείς.gr
  • [08] Εικονογραφείστε βιβλία Αστρονομίας παρέα με έναν υπολογιστή

    [01] Καναδάς: Υποδοχή ροκ σταρ για τον Ομπάμα

    Δηλώνοντας ότι "αγαπά" τη χώρα τους και χαιρετώντας τα πλήθη των Καναδών που έσπευσαν να τον υποδεχτούν, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναζωπύρωσε την Πέμπτη τις στενές, φιλικές σχέσεις της Ουάσινγκτον με τον Καναδά που είχαν υποστεί πλήγμα επί του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους. Ο Ομπάμα αναβίωσε και την παράδοση που θέλει τους νέους Προέδρους να πραγματοποιούν το πρώτο ταξίδι τους στο εξωτερικό στον Καναδά, έναν από τους στενότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ο Μπους μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2000 είχε επισκεφθεί το Μεξικό ενώ ήταν ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Καναδούς, ιδίως λόγω της απόφασής του να εισβάλει στο Ιράκ. Ο νέος Πρόεδρος πάντως έτυχε υποδοχής ροκ σταρ από τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί, παρά το πολικό ψύχος, για να τον δουν.

    Σε αντίθεση με τον Μπους, που σπανίως εξέφραζε ιδιαίτερο ενθουσιασμό για τον Καναδά, ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιο της χώρας. "Αγαπώ αυτή τη χώρα. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε έναν καλύτερο φίλο και σύμμαχο", είπε κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ.

    Ο Ομπάμα έχει έναν Καναδό κουνιάδο ενώ και δύο από τα μέλη του επιτελείου του κατάγονται από τον Καναδά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στον Καναδά είναι πιο δημοφιλής ακόμη και από τον πρωθυπουργό της χώρας.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Καναδούς που τον βοήθησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία του και, χαριτολογώντας, είπε ότι ανυπομονεί να επισκεφθεί ξανά τη χώρα μόλις ζεστάνει κάπως ο καιρός.

    Ακόμη και η γλωσσική παραδρομή του Ομπάμα, στην αρχή της συνέντευξης, όταν είπε ότι είναι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στην "Άιοβα", διορθώνοντας όμως αμέσως τη λέξη σε "Οτάβα", δεν φάνηκε να πειράζει κανέναν.

    Ο Χάρπερ, που θεωρείται μάλλον ψυχρός και τυπικός, αποκαλούσε τον Ομπάμα "κύριε Πρόεδρε", ωστόσο έμοιαζε να είναι πολύ πιο άνετος απ' ότι ήταν στις επαφές που είχε με τον Μπους. Οι επικριτές του τον κατηγορούσαν ότι έπαιρνε εντολές από την Κυβέρνηση Μπους, γεγονός που τον οδήγησε να κρατά αποστάσεις από τον προηγούμενο Πρόεδρο.

    Ικανοποίηση και στην πολιτική ηγεσία

    Ικανοποιημένοι είναι και οι πολιτικοί του Καναδά απο την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στην Οττάβα, όπου μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό ανακοίνωσαν πως θα ακολουθήσουν κοινή τακτική για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ συζήτησαν και το καυτό θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήρε τις προσπάθειες των καναδικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν μνημόνευσε τους πεσόντες, αλλά δεν ζήτησε την παράταση της παραμονής της καναδικής στρατιωτικής δύναμης μετά το 2011.

    Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ είπε πως οι δύο ηγέτες άρχισαν ένα διάλογο για την καθαρή ενέργεια, που θα οδηγήσει σε μια διηπειρωτική πολιτική για το θέμα των κλιματολογικών αλλαγών. Εμπειρογνώμονες και απο τις δύο χώρες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας που θα μειώσει την εκβολή των δηλητηριωδών αερίων.

    Ο Χάρπερ και ο Ομπάμα επίσης τόνισαν την ανάγκη της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, παρα τους φόβους στον Καναδά και στο εξωτερικό πως η ύφεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική προστατευτισμού εκ μέρους των ΗΠΑ.

    Οι φόβοι των Καναδών πολιτικών για τον αποκλεισμό καναδικών προϊόντων λόγω του αμερικανικού πακέτου ενίσχυσης των 800 δισ. που προβλέπει σχετικό όρο, εξανεμίσθηκαν καθώς ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Καναδό Πρωθυπουργό πως θέλει να αναπτύξει το εμπόριο κι όχι να το πολεμήσει.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε 30λεπτη συνομιλία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάικλ Ιγνάτιεφ. Αυτό που ξάφνιασε ευχάριστα τους Καναδούς πολίτες ήταν η αιφνίδια επίσκεψη του Μπάρακ Ομπαμα στην υπαίθρια αγορά της Οττάβα, όπου αγόρασε γλυκίσματα και κουλουράκια από αρτοπωλείο χαιρετώντας τον κόσμο δια χειραψίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19175

    [02] Μπλόκο στα σύνορα για τα φορτηγά

    Κοινωνία

    "Μπλόκο" στη διέλευση των φορτηγών αυτοκινήτων από τα τελωνεία των Ευζώνων και του Προμαχώνα, έβαλαν αυτοκινητιστές-μέλη της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Διεθνών Μεταφορών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, που εξήγγειλαν, ενώ αποκλεισμένα επ' αόριστον θα είναι για τα εμπορευματικά οχήματα και τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Οι αυτοκινητιστές ζητούν αυστηρότερους ελέγχους των αλλοδαπών φορτηγών και προστασία των επαγγελματιών οδηγών από τους οικονομικούς μετανάστες. Ωστόσο κανονικά γίνεται η διέλευση των Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων και των λεωφορείων

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 19178

    [03] Να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών καλεί τη Β. Κορέα η Κλίντον

    Ειδήσεις

    Να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών με τη Νότιο Κορέα, κάλεσε τη Βόρειο Κορέα από τη Σεούλ η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον δεν θα βελτιωθούν εάν συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά απέναντι στη Σεούλ. Παράλληλα, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρέσβης Στέφεν Μπόσγουορθ θα είναι στο εξής ο νέος της ειδικός απεσταλμένος για τη Β. Κορέα. Από την πλευρά της, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι θα χτυπήσει τις βορειοκορεατικές θέσεις εκτόξευσης πυραύλων σε περίπτωση που τα πλοία της δεχτούν επίθεση στα σύνορα των δύο χωρών στην Κίτρινη Θάλασσα, όπως προειδοποίησε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας Λι Σανγκ-Χι.

    Σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας, η Χίλαρι Κλίντον επισήμανε την ανάγκη να τηρήσει η Πιόνγιανγκ τις δεσμεύσεις της για τη διάλυση τη πυρηνικού προγράμματός της και χαρακτήρισε "προκλητικές" τις απειλές της δεύτερης για νέες πυραυλικές δοκιμές.

    "Τα επιτεύγματα της Ν. Κορέας ως προς τη δημοκρατία και την ευημερία βρίσκονται σε αντίθεση με την τυραννία και τη φτώχεια στην άλλη πλευρά των συνόρων, στα βόρεια" ανέφερε χαρακτηριστικά η Κλίντον.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    BBC: Clinton urges N Korean dialogue

    Είδηση: 19177

    [04] Ασία: Πτωτικές οι τιμές του πετρελαίου

    Ειδήσεις

    Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς η αγορά ανησυχεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας,παρά την άνοδο που κατέγραψε χθες η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου υποχωρούσε κατά 78 σεντς στα 38,70 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε επίσης κατά 43 σεντς στα 41,56 δολάρια το βαρέλι. Χθες ,η τιμή του αργού αυξήθηκε σημαντικά κατά 14% στην Νέα Υόρκη μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας για την μείωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων καυσίμων. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε χθες ότι -μετά από αρκετές εβδομάδες συνεχούς αύξησης -τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 200.000 βαρέλια και ανέρχονται σε 350,6 εκατομμύρια βαρέλια.

    Είδηση: 19173

    [05] Πολύνεκρη επίθεση στο Πακιστάν

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κατά τη διάρκεια κηδείας σιίτη ηγέτη που δολοφονήθηκε την Πέμπτη. Η επίθεση σημειώθηκε μπροστά σε τέμενος σιιτών στην Ντέρα Ισμαΐλ Χαν, προπύργιο των ταλιμπάν στην επαρχία των ΒΔ συνόρων, όπου οι σιίτες γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων από πακιστανούς σουνίτες ταλιμπάν.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19176

    [06] Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες

    Κοινωνία

    Κακοκαιρία επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές, χιόνια, κρύο και ενισχυόμενους ανέμους στα πελάγη. Από το πρωί σημειώνονται ισχυρές καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, ενώ, χιονοπτώσεις είχαμε στην κεντρική Ελλάδα, την Εύβοια και τα βόρεια της Αττικής. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενίσουν, αλλά από την Κυριακή αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, με πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια.

    Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω.

    Στην Ξάνθη, λόγω των χιονοπτώσεων, με απόφαση της Νομαρχίας, κάποια σχολεία στα ορεινά του νομού, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, είναι σήμερα κλειστά.

    Οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι κατά τόπους έντονοι άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

    Χιονόπτωση σημειώνεται στη Φλώρινα, όπου τα οχήματα που κινούνται στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βίγλας και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, χρειάζονται αλυσίδες.

    Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας (στη Βλάστη Κοζάνης ο υδράργυρος "κατρακύλησε" στους -9 βαθμούς και στους Φιλιππαίους Γρεβενών στους -8), ενώ αρνητικές ήταν οι θερμοκρασίες και στα αστικά κέντρα της περιοχής με χαμηλότερο υψόμετρο.

    Η Κοζάνη είχε νωρίς το πρωί -6 βαθμούς, -5 είχε η Καστοριά, -2 η Βέροια, -1 η Θεσσαλονίκη και 1 βαθμό οι Σέρρες.

    Είδηση: 19174

    [07] Παράταση για τη δράση γονείς.gr

    Κοινωνία

    Ξεπέρασαν τους 20 χιλιάδες οι γονείς που εκπαιδεύτηκαν δωρεάν στις νέες τεχνολογίες μέσα από τη δράση γονείς.gr που υλοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας. Για το λόγο αυτό παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ως τις 17 Απριλίου. Το πρόγραμμα αφορά όλους τους γονείς των 335.000 μαθητών σε δημόσια και ιδιωτικά γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα.

    Είδηση: 19172

    [08] Εικονογραφείστε βιβλία Αστρονομίας παρέα με έναν υπολογιστή

    Σας αρέσει να ταξιδεύετε νοερά στο Σύμπαν; Σας κεντρίζει το ενδιαφέρον η εικονογράφηση ενός βιβλίου; Βρίσκετε ωραία την ιδέα να μάθετε πώς ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μπορεί να σας βοηθήσει να μετατρέψετε την ιδέα σας σε ζωγραφιά ενός βιβλίου σχετικού με την Αστρονομία; Εσείς βάζετε τη δημιουργική σας σκέψη και την φαντασία σας και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα, συντροφιά με τον εικονογράφο Αντώνη Ασπρόμουργο. Τα πρωτότυπα αυτά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν, για δεύτερη χρονιά, στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Την φετινή χρονιά ο τίτλος των εργαστηρίων είναι: "Εικονογραφώντας Βιβλία Αστρονομίας παρέα με έναν υπολογιστή".

    Κάθε εργαστήριο διαρκεί τρεις ώρες και οι επίδοξοι "εικονογράφοι" μπορούν να επιλέξουν μία από τις ημέρες και ώρες που ακολουθούν:

    Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009, ώρες 17.00 - 20.00 ή Σάββατο 7 Μαρτίου 2009, ώρες 11.00 - 14.00

    Για την δήλωση συμμετοχής, η οποία είναι απαραίτητη, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα 210 94 69 631 και 632, Δευτέρα ως Πέμπτη ώρες 8.00 - 20.00, ή Παρασκευή και Σάββατο ώρες 8.00 - 14.00.

    Είδηση: 19179


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 February 2009 - 10:27:30 UTC