Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Σέχτα Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον Alter
  • [02] Παραλήρημα Μιλόσοσκι εναντίον της Ελλάδας

    [01] Η Σέχτα Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον Alter

    Κοινωνία

    Η οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών" ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσφατη ένοπλη επίθεση εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Alter. Με την προκήρυξη που έστειλε αργά εχθές το βράδυ στην εφημερίδα "Τα νέα", προαναγγέλλει μπαράζ νέων χτυπημάτων και στοχοποιεί τον δημοσιογραφικό χώρο.

    Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε ζητήσει την συστράτευση όλων εναντίον της τρομοκρατίας, επαναλαμβάνοντας το ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν την τάση να δυσφημούν τη χώρα για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη.

    "Αυτό που χρειάζεται είναι η ίδια κοινωνική και πολιτική συμμαχία που δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση της 17Ν, η οποία δεν άφησε τη μικροπολιτική να ακυρώσει το μεγάλο κοινό στόχο", τονίζει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ". Ανάλογες απόψεις εξέφρασε μέσω της ΝΕΤ-105,8 και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

    "Το θέμα της ασφάλειας είναι εθνικό ζήτημα και απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο δεν υπάρχει", τόνισε επίσης στην ΝΕΤ-105,8 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προσθέτοντας ότι "αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα γιγαντωθεί και θα γενικευθεί και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες".

    Την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, επισημαίνει ο αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

    Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος στην έξαρση της βίας και της τρομοκρατίας, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους γνωστοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

    Εν τω μεταξύ, εχθές το βράδυ, ομάδα κουκουλοφόρων προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας [στην συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής], με ρίπτοντας μολότωφ και γκαζάκια και βάζοντας φωτιά και σε ένα παρακείμενο τζιπ.

    Είδηση: 19222

    [02] Παραλήρημα Μιλόσοσκι εναντίον της Ελλάδας

    Την Ελλάδα για την απουσία διμερών επαφών, μεταξύ εκπροσώπων των δύο χωρών, Ελλάδος - Σκοπίων, κατηγόρησε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων "Ουτρίνσκι Βέσνικ". Ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση της Ελλάδας αποτελεί προαναγγελία πολιτικής άσκησης πιέσεων από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ. Όσον αφορά τις μετονομασίες του αεροδρομίου των Σκοπίων, δρόμων και δημοσίων εγκαταστάσεων στην ΠΓΔΜ, ο κ. Μιλόσοσκι εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο στη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στην ίδια συνέντευξη, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι, η Ελλάδα, με τις αντιρρήσεις που προέβαλε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, για την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παραβίασε την Ενδιάμεση μεταξύ των δύο χωρών Συμφωνία από το 1995.

    "Τον Νοέμβριο του 2004, άμεσα μετά την αναγνώριση της συνταγματικής μας ονομασίας από την πλευρά της Ουάσιγκτον, η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε την απαγόρευση διμερών επισκέψεων μεταξύ της Ελλάδας και της Μακεδονίας. Η απαγόρευση αυτή, δυστυχώς, ισχύει ακόμη και αυτό περιορίζει τους Έλληνες ομολόγους μας να μας προσκαλέσουν ή να μας επισκεφθούν όταν τους προσκαλούμε σε διμερείς συναντήσεις. Ωστόσο, η άσκηση της προεδρίας του ΟΑΣΕ δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί επαφή, στη διάρκεια αυτής της θητείας και αναμένω ότι, η ομόλογός μου κ. Μπακογιάννη θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία ώστε να επισκεφθεί τη "Μακεδονία" κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους", ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων "Ουτρίνσκι Βέσνικ".

    Ο κ. Μιλόσοσκι εκτίμησε ότι η επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά στην κυβέρνηση της Ελλάδας αποτελεί προαναγγελία πολιτικής άσκησης πιέσεων από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ.

    "Η επιστροφή ατόμων με ακραίες πεποιθήσεις, όπως του κ. Σαμαρά, στην ανασχηματισμένη ελληνική κυβέρνηση μας ανησυχεί σοβαρά. Φαίνεται πως τέτοιες κινήσεις αποτελούν προαναγγελία για ακόμη πιο επιθετική πολιτική άσκησης πιέσεων στη Μακεδονία από την ελληνική πλευρά. Αυτού του είδους οι πολιτικές αλλαγές αποτελούν μία επιπρόσθετη ένδειξη ότι το μακεδονικό ζήτημα στην Ελλάδα και στην επερχόμενη περίοδο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση της εγχώριας κοινής γνώμης και για την απόσπαση της προσοχής από κάποια σκάνδαλα διαφθοράς ή κοινωνικές ταραχές. Δυστυχώς, τέτοιες συμπεριφορές θα κάνουν πιο σύνθετα τα πράγματα", ανέφερε στην συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    Με αφορμή τις μετονομασίες του αεροδρομίου των Σκοπίων, δρόμων και δημοσίων εγκαταστάσεων στην ΠΓΔΜ, ο κ. Μιλόσοσκι εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει το αποκλειστικό προνόμιο στη διεκδίκηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς.

    "Στον πολιτισμένο κόσμο, οι χώρες, οι πόλεις, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και πρωτίστως τα μεμονωμένα άτομα έχουν το απόλυτο δικαίωμα να εκφράζουν τον σεβασμό τους έναντι προσωπικοτήτων που ανήκουν στη δική τους ή την παγκόσμία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Γίνεται λόγος για μία αρχή. Το 1988, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε απόφαση για τη μετονομασία της περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας σε Μακεδονία και Θράκη. Το 1992 η Ελλάδα μετονόμασε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης "Μίκρα" σε αεροδρόμιο "Μακεδονία". Γι' αυτό τον λόγο η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" έχει το ίδιο σχεδόν δικαίωμα με την Ελλάδα να κάνει χρήση αυτής της οικουμενικής αρχής. Οι υστερικές αντιδράσεις κάποιων Ελλήνων εθνικιστών και οι πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στη Μακεδονία δεν υποβαθμίζουν αυτή την αρχή, ενώ έχουν μόνον αντίθετο αποτέλεσμα στην προκειμένη περίπτωση. Η ελληνική μονοπωλιακή συμπεριφορά έναντι της αρχαιότητας της προσδίδει τη διάσταση του απαγορευμένου καρπού, κι έτσι την καθιστά αντιφατική. Αυτή η μονοπωλιακή προσέγγιση είναι και η βασική αιτία για τις διϊσταμένες απόψεις σε θέματα που συνδέονται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες. Γι' αυτό πιστεύω ότι η σύσταση μίας κοινής εκπαιδευτικο-ιστορικής επιτροπής θα είναι ωφέλιμη και θα βοηθήσει και τους Έλληνες και τους Μακεδόνες να μάθουν να μοιράζονται κάποια πράγματα από την πλούσια ιστορία, η οποία συσσωρεύτηκε σε αυτόν τον στενό γεωγραφικό χώρο των Βαλκανίων και σε τελική ανάλυση, η κοινή επιτροπή αποτελεί ένα θετικό εγχείρημα, διότι είναι πλέον συνετό η ιστορία να αφήνεται στους ιστορικούς", πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι.

    Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στην ίδια συνέντευξη, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι, η Ελλάδα, με τις αντιρρήσεις που προέβαλε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, για την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παραβίασε την Ενδιάμεση μεταξύ των δύο χωρών Συμφωνία από το 1995.

    Είδηση: 19221


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 21 February 2009 - 10:23:16 UTC