Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-02-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα ίχνη των συνεργών
  • [02] Διαξιφισμοί για την Υγεία
  • [03] Γαλλία: Λάθος χειρουργείο σε καρκινοπαθή γυναίκα
  • [04] Η Οικονομία επί τάπητος
  • [05] Ανησυχητικά συμπεράσματα για τις συνέπειες της παχυσαρκίας
  • [06] Ιταλία βΓαλλία: Και πυρηνικοί εταίροι
  • [07] Το 2014 το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο
  • [08] Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την πολιτική Ομπάμα
  • [09] Έλεγχοι τιμών σε καύσιμα-τρόφιμα

    [01] Στα ίχνη των συνεργών

    Συνεχίζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών για τον εντοπισμό του Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάϊ, ενώ στο δικαστήριο του Πειραιά διακόπηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η δίκη του πιλότου του ελικοπτέρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην πολύκροτη απόδραση και των τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η δίκη θα συνεχιστεί το πρωί της Τετάρτης. Ο συνήγορος του αρχιφύλακα, Γιώργος Καρατζογιάννης και ο συνήγορος των δύο εσωτερικών φρουρών, Δημήτρης Τσοβόλας παραιτήθηκαν από νομικοί παραστάτες, λέγοντας ότι δεν είναι εφικτό να ασκήσουν το δικαίωμα της υπεράσπισης. Επί της παραίτησης των δύο συνηγόρων θα αποφανθεί αύριο Τετάρτη το δικαστήριο.Υπολείπονται επίσης να καταθέσουν δεκαπέντε μάρτυρες, κυρίως σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι πέντε κατηγορούμενοι.

    Διεκόπη για το πρωί της Τετάρτης η δίκη των πέντε (τεσσάρων σωφρονιστικών υπαλλήλων και του πιλότου του ελικοπτέρου) που δικάζονται με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόδραση από πρόθεση, των Β. Παλαιοκώστα και Α. Ριτζάι, ενώ την ίδια στιγμή παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως δήλωσαν, από την υπεράσπισή τους, οι δικηγόροι Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Καρατζογιάννης.

    Οι δύο δικηγόροι δήλωσαν ότι δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τους κατηγορούμενους, όταν η έδρα του δικαστηρίου απέρριψε αίτημά τους για τη μη περαιτέρω κράτηση των κατηγορουμένων.

    Στην αυριανή δίκη υπολείπονται να καταθέσουν δεκαπέντε μάρτυρες, κυρίως σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι πέντε κατηγορούμενοι.

    Η δίκη των 5 συλληφθέντων για συμμετοχή στην απόδραση, ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, εν μέσω αντιδράσεων των συνηγόρων που δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν από την δικογραφία, και συγγενείς των συλληφθέντων να διαμαρτύρονται για τις συλλήψεις.

    Στο αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Πειραιά κατέθεσαν ήδη τρεις από τους 19 μάρτυρες. Οι συνήγοροι των πέντε κατηγορουμένων που δικάζονται για συμμετοχή στην απόδραση από πρόθεση, κατήγγειλαν μεθόδευση του κατηγορητηρίου αλλά και της δίκης. Η έδρα του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημά τους για την ακύρωση του κατηγορητηρίου.

    Σε ότι αφορά τις καταθέσεις, ο υπαρχιφύλακας της Γ' πτέρυγας Κορυδαλλού είπε ότι απειλήθηκε από τον Αλκέτ Ριτζάι, ενώ υποστήριξε ότι δύο ημέρες πριν την απόδραση, υπήρξε ανώνυμο προειδοποιητικό τηλεφώνημα για επικείμενη απόδραση των Ριτζάι και Παλαιοκώστα, ακολούθησε έρευνα στα κελιά τους από την οποία δεν προέκυψε τίποτα. Στη συνέχεια κατέθεσε ο ένας από τους εξωτερικούς φρουρούς που πυροβόλησε κατά του ελικοπτέρου, ο οποίος μίλησε για έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου για απόδραση από αέρος.

    Στα κενά ασφάλειας -εσκεμμένα ή μη- των φυλακών Κορυδαλλού αναζητά η Αστυνομία την άκρη του νήματος της άνετης απόδρασης των δύο κακοποιών με το ελικόπτερο καθώς υπήρχαν σαφείς πληροφορίες για επικείμενη διαφυγή τους, οι οποίες όμως, άγνωστο γιατί, αγνοήθηκαν. Πάντως όπως προκύπτει, τελικά πολλοί γνώριζαν ότι ο Παλαιοκώστας και ο Ριτζάϊ σχεδίαζαν να αποδράσουν όμως όχι μόνο δεν απετράπη η διαφυγή τους, αλλά έγινε ανενόχλητα.

    Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί δεν ελήφθησαν επιπλέον μέτρα αφού και προειδοποίηση υπήρχε και ανάλογο προηγούμενο με την απόδραση του 2006. Ούτε καν, κατόπιν αυτού, χωρισμός των δύο κακοποιών που προαυλίζονταν μαζί. Όπως λέει σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιφύλακας βρίσκονταν μαζί γιατί δεν υπήρχε άλλος χώρος να κρατηθούν, καθώς βρισκόταν πολλοί άλλοι επώνυμοι κρατούμενοι στη φυλακή και οι συγκεκριμένοι θα έπρεπε να είναι ξεχωριστά από τους άλλους.

    Όμως η κράτησή τους στην συγκεκριμένη πτέρυγα φαίνεται να ήταν και το διαβατήριο εξόδου από τις Φυλακές, γιατί: -Επικοινωνούσαν μεταξύ τους λόγω κοινού προαυλισμού. -Μόνο στην αυλή της απομόνωσης δεν υπήρχαν συρματόσχοινα που να εμποδίζουν προσγείωση ελικοπτέρου. -Η ταράτσα του διπλανού κτηρίου ήταν χαμηλή για να πεταχτεί ανεμόσκαλα. Την ίδια ώρα συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η Αστυνομία, προκειμένου να εντοπιστούν οι δραπέτες Παλαιοκώστας και Ριζάι.

    Οκτώ συνολικά υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα για την υπόθεση της απόδρασης, ενώ παράλληλα, διατάχθηκε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και έρευνες στα σπίτια σωφρονιστικών υπαλλήλων για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες χρηματισμού.

    Αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των φυλακών προωθεί η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το εγχείρημα των δύο κακοποιών πέτυχε εξαιτίας της διάβρωσης του συστήματος των φυλακών.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα του νέου διευθυντή φυλακών Κορυδαλλού

    Εντωμεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης, με ανακοίνωσή του διαψεύδει ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, σύμφωνα με το οποίο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού ανέλαβε ο Ιωάννης Ανέστης, ο οποίος είναι προϊστάμενος τμήματος γραμματείας του εν λόγω σωφρονιστικού καταστήματος.

    Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας δεν έχει υπογράψει σχετική απόφαση για την τοποθέτηση νέου διευθυντή στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Την ερχόμενη Παρασκευή, 27/2/2009, θα τοποθετηθεί νέος διευθυντής στις φυλακές Κορυδαλλού, αφού προηγηθεί σχετική γνωμοδότηση του αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8

    Σχετικά άρθρα: Κρίσιμα ερωτήματα και δίκες σε φορτισμένο κλίμα

    Αντιπαράθεση για την ανωνυμία των καρτοκινητών

    Είδηση: 19359

    [02] Διαξιφισμοί για την Υγεία

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ρύθμιση που αφορά τα χρέη νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, μετά από σχετική συνεννόηση που έγινε με το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, το οποίο με τη στήριξη της ΝΔ υπερψηφίστηκε επί της αρχής. Από την πλευρά τους οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για συστηματική απαξίωση του ΕΣΥ και επέκριναν έντονα το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

    Όπως τόνισε ο υπουργός, είναι θέμα ημερών για να προχωρήσει η τελική ρύθμιση που αφορά τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Στάλθηκε ήδη στο υπουργείο Οικονομικών η ρύθμιση και θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου και με το νόμο που θα προωθηθεί για τις προμήθειες, οι καταβολές θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές ότι υπήρξε πρόβλημα στα νοσοκομεία, ο υπουργός είπε ότι οι προμηθευτές δεν παρακώλυσαν τις εργασίες των νοσοκομείων

    Ο υπουργός Υγείας προσήλθε στη Βουλή έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στο προτεινόμενο νομοσχέδιο: "Η ΟΕΝΓΕ, με απόφασή της, της 23/2, δηλώνει ότι καλύπτονται οι όροι της κλαδικής σύμβασης, με την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις βελτιώσεις που υπήρξαν με τον γόνιμο διάλογο. Τι θα κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση; Θα επιμείνει στην στείρα άρνηση; Υποστηρίξατε ότι ψηφίσαμε ένα νόμο που δεν εκφράζει τους γιατρούς. Τώρα που σας το δηλώνουν, τι θα πράξετε; Η ώρα των αποφάσεων είναι εδώ και έχετε την επιλογή" ανέφερε ο υπουργός.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, κατηγόρησε επίσης το ΠΑΣΟΚ ότι δεν δέχεται την προβλεπόμενη πρόσληψη νοσηλευτών με έκτακτες διαδικασίες, "παρότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δεσμευθεί στη Βουλή, να υπερψηφίσει μία διάταξη που θα διευκόλυνε και θα επιτάχυνε τις προσλήψεις των νοσηλευτών". Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως οι προσλήψεις θα κατοχυρώνουν το ρόλο του ΑΣΕΠ και διευκρίνισε πως ο ίδιος συμφώνησε με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ σε "κάποιες μικροβελτιώσεις του άρθρου για την πρόσληψη των νοσηλευτών - και πάμε μαζί".

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Παπουτσής, επανέλαβε πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ της αποδέσμευσης του μισθού από την εξέλιξη του ιατρού και υπέρ της εξέλιξης σε συνάρτηση με την εκπαίδευση και την επανεκπαίδευση. "Λέμε ναι σε ένα πολυδιευθυντικό σύστημα με βάση τις υπάρχουσες εμπειρίες και όχι σ' αυτό, το οποίο δεν εφαρμόζεται πουθενά" ανέφερε.

    Ο εισηγητής του κόμματος, Ηλίας Λαμπίρης, αμφισβήτησε την δυνατότητα υλοποίησης των προβλέψεων του νομοσχεδίου για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, τονίζοντας πως ακόμα και για τις ήδη υλοποιηθείσες προσλήψεις, το υπουργείο αδυνατεί να δώσει στοιχεία για την διασπορά των προσληφθέντων.

    Οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης, επέμειναν στην ανάγκη υλοποίησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας, στην οποία είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΟΕΝΓΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά μετέφερε στο νομοσχέδιο με απούσες συγκεκριμένες προβλέψεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες και το ύψος των αυξήσεων - και δήλωσαν πως καταψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19372

    [03] Γαλλία: Λάθος χειρουργείο σε καρκινοπαθή γυναίκα

    Ειδήσεις

    Μια 64χρονη Γαλλίδα που έπασχε από καρκίνο στο στήθος εισήχθη σε ειδικευμένο νοσοκομείο της Λιόν (κέντρο-ανατολική Γαλλία) αλλά ο γιατροί από λάθος της αφαίρεσαν το υγιές στήθος με αποτέλεσμα τελικά να της αφαιρέσουν και το άλλο, ανακοινώθηκε σήμερα από το νοσοκομειακό αυτό κέντρο. Η γυναίκα εισήχθη την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο Λεόν-Μπεράρντ, που ειδικεύεται στις θεραπείες καρκίνου για να της αφαιρεθεί το αριστερό στήθος που είχε έναν κακοήθη καρκινικό όγκο. Όταν ξύπνησε μετά την πολύωρη επέμβαση διαπίστωσε έκπληκτη ότι της είχαν αφαιρεθεί και τα δύο στήθη.

    Στην ανακοίνωση του ειδικευμένου αυτού κέντρου αναφέρεται ότι ένα από τα μέλη της ιατρικής ομάδας που θα μετείχε στην επέμβαση απουσίασε για λίγο για να δει ένα άλλο επείγον περιστατικό. Τότε, και αφού η ασθενής είχε ήδη πάρει νάρκωση και είχε αποκοιμηθεί, ο γιατρός επέστρεψε και άρχισε την επέμβαση, όμως το κρεβάτι μέσα στην αίθουσα του χειρουργείου είχε τοποθετηθεί από την αντίθετη πλευρά και έτσι ο χειρουργός αφαίρεσε το υγιές στήθος της άτυχης γυναίκας. Το νοσοκομείο αντιλαμβανόμενο το δικαιολογημένο θυμό της ασθενούς και της οικογένειάς της υποσχέθηκε την πλήρη αποκατάσταση και των δύο μαστών χωρίς την καταβολή χρημάτων. Το εν λόγω κέντρο είναι πολύ γνωστό και ένα από τα καλύτερα 20 κέντρα της Γαλλίας για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μόνο πέρΰσι υποβλήθηκαν εκεί σε εγχειρήσεις χίλιοι καρκινοπαθείς.

    Είδηση: 19370

    [04] Η Οικονομία επί τάπητος

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης και στη χώρα μας θα απασχολήσουν την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, που έχει συγκαλέσει ο Πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί για τα ανοίγματα των τραπεζών σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Εξάλλου, με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου η αρμόδια επίτροπος για τα κοινοτικά κονδύλια Ντανούτα Χούμπνερ, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη χώρα μας προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των έργων.

    Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν επενδύσει περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ στη συγκεκριμένη περιοχή, ωστόσο, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, εκτιμά ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν επιδείνωση της κατάστασης.

    Πάντως, η κυβέρνηση έχει ήδη προειδοποιήσει τις τράπεζες να μην χρησιμοποιήσουν το πακέτο των 28 δις για να στηρίξουν τα υποκαταστήματά τους στα Βαλκάνια. Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία κρατικοποίηση.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η καΧούμπνερ θα ανακοινώσει την πρόθεση της Επιτροπής να επιταχύνει τις πληρωμές των διαρθρωτικών ταμείων ως συμβολή στην αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Αυτή η εξέλιξη μεταφράζεται σε επιπλέον προκαταβολή 408 εκατομμυρίων ευρώ για το 2009, η οποία θα δοθεί στη χώρα μας έως τις αρχές του Μαΐου.

    Επιπλέον, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα επιπρόσθετο όφελος 1 δισ. ευρώ από την αύξηση της κοινοτικής συνδρομής στα έργα. Ως αντιστάθμισμα, αναμένεται να αυξηθεί η ελληνική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το 2012 - 2013.

    Είδηση: 19369

    [05] Ανησυχητικά συμπεράσματα για τις συνέπειες της παχυσαρκίας

    Περισσότερες πιθανότητες έχουν να πεθάνουν πρόωρα, όσοι ήταν παχύσαρκοι στην ηλικία των 18 χρόνων, σε σύγκριση με εκείνους που στην εφηβεία τους είχαν φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με έρευνα Σουηδών επιστημόνων. Η έρευνα αυτή οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που ήταν υπέρβαροι στα 18 τους έχουν κατά ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, συγκρινόμενοι με τους συνομήλικους τους που στην ηλικία αυτή είχαν φυσιολογικό βάρος.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 45.920 ανδρών και δείχνει τους κινδύνους που συνεπάγεται το υπερβολικό βάρος και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία ως επιδημία.

    Περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως παχύσαρκοι, μεταξύ των οποίων 20 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

    "Η παχυσαρκία είναι το ίδιο καταστροφική όπως το κάπνισμα", γράφει ο Μάρτιν Νεόβιους, ερευνητής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση. "Η πανδημία της παχυσαρκίας φαίνεται ότι επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά και τους εφήβους απ΄ό,τι τους ενήλικες", προσθέτει.

    Είδηση: 19362

    [06] Ιταλία βΓαλλία: Και πυρηνικοί εταίροι

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας υπέγραψαν την Τρίτη στη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί, καθώς η ιταλική κυβέρνηση προχωρά στην επαναφορά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ενεργειακών αναγκών της. Η Γαλλία, μέσω του ενεργειακού κολοσσού Ελεκτρισιτέ Ντε Φρανς, θα συμμετάσχει στην κατασκευή των αντιδραστήρων, την εκπαίδευση των ειδικών και τα ζητήματα ασφάλειας.

    Συνεργασία στον τομέα πυρηνικής ενέργειας, ξεκινούν Ρώμη και Παρίσι. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στην ιταλική πρωτεύουσα. Είναι το πρώτο βήμα για να επαναφέρει η γειτονική χώρα τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, που είχε εγκαταλειφθεί μετά το όχι των Ιταλών σε δημοψήφισμα ύστερα από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ. Με τη συμφωνία, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι θα προχωρήσει στην κατασκευή τουλάχιστον τεσσάρων αντιδραστήρων νέας γενιάς, με στόχο την κάλυψη του 25% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

    Είδηση: 19366

    [07] Το 2014 το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο

    Πολιτική

    Κατά τη διάρκεια του 2014 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης. Όπως σημείωσε την Τρίτη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιά, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και θα πρέπει μέσα σε 1,5 μήνα οι τοπικοί φορείς να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναδειχθεί ο ανάδοχος για την κατασκευή του έργου προϋπολογισμού 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το αεροδρόμιο σε πλήρη λειτουργία θα έχει 2.500 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι το καλοκαίρι θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση, που περιλαμβάνουν αποσύρσεις αυτοκινήτων, περιβαλλοντικά τέλη, και πράσινο δακτύλιο.

    Όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στη διάρκεια σύσκεψης με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου και τους βουλευτές του νομού, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνοοικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες για την κατασκευή του αεροδρομίου, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, και οι τοπικοί φορείς θα πρέπει εντός ενάμιση μήνα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

    Για την εξυπηρέτηση του αεροδρομίου θα κατασκευαστεί ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων.

    Το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης, είναι προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και θα καταλαμβάνει, μαζί με όλα τα έργα υποδομής, έκταση 6.000 στρεμμάτων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19364

    [08] Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την πολιτική Ομπάμα

    Αμερική-ΗΠΑ

    Επιδοκιμάζουν οι Αμερικανοί την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Ομπάμα, όπως προκύπτει από σφυγμομέτρηση της εφημερίδας "Ουάσινγκτον Ποστ" και του τηλεοπτικού δικτύου ABC που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. Πάνω από επτά Αμερικανοί στους δέκα, επιδοκιμάζουν την εργασία που γίνεται από το νέο πρόεδρο της χώρας, Μπαράκ Ομπάμα, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του εδώ και ένα μήνα, αλλά η υποστήριξη που δίνεται στο νέο πρόεδρο από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων είναι σαφώς μικρότερη. Η σφυγμομέτρηση έγινε τηλεφωνικά από τις 19 έως τις 22 Φεβρουαρίου σε 1.001 ενήλικες και το ποσοστό λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 3%.

    Τη στιγμή που ο κ. Ομπάμα θα εκφωνήσει τον πρώτο μεγάλο λόγο του ενώπιον των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου στη διάρκεια του οποίου θα αναφερθεί στα μεγάλα θέματα του πρώτου χρόνου της προεδρίας του, το 68% των ερωτηθέντων εγκρίνει απολύτως την πολιτική του, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση.

    Το σχέδιό του για την οικονομική ανάκαμψη, με την "ένεση" των 787 δισ δολαρίων καθώς και η ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας με 75 δισ δολάρια εγκρίνεται από το 64% των ερωτηθέντων Αμερικανών. Αλλά η υποστήριξη στο πρόσωπο του κ. Ομπάμα από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων έχει μειωθεί αισθητά αφότου ανέλαβε την προεδρία έως σήμερα, αφού πριν από ένα μήνα ήταν στο 62% και τώρα έχει πέσει στο 37%.

    Ωστόσο δύο στους τρεις ερωτηθέντες υποστηρίζουν τη συνεργασία των δύο στρατοπέδων, Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και το 73% των ερωτηθέντων εγκρίνει απολύτως τις προσπάθειες του κ. Ομπάμα προς την κατεύθυνση αυτή.

    Στο ερώτημα αυτό το 66% των ερωτηθέντων Ρεπουμπλικάνων δεν απάντησε. Το σημαντικότερο στοιχείο της σφυγμομέτρησης είναι ότι το 61% των Αμερικανών εκφράζει εμπιστοσύνη στον Μπαράκ Ομπάμα στα θέματα της οικονομίας, ένα ποσοστό για αμερικανό πρόεδρο που είναι εξαιρετικά υψηλό και σαφώς πολύ μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα ποσοστά των κ.κ. Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους του νεώτερου.

    Ωστόσο γενικώς οι Αμερικανοί παραμένουν ανήσυχοι από την οικονομική κατάσταση: έξη στους δέκα λένε ότι είναι "πολύ ανήσυχοι", αν και το 58% σκέπτεται ότι το σχέδιο του Ομπάμα φαίνεται πως μπορεί να μετριάσει την κρίση ενώ το 41% πιστεύει ότι δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε.

    Είδηση: 19361

    [09] Έλεγχοι τιμών σε καύσιμα-τρόφιμα

    Ειδήσεις

    Αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών αρχίζουν μεικτά κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τις αδικαιολόγητες αυξήσεις που παρατηρούνται στη βενζίνη, σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς τιμές πετρελαίου πέφτουν και οι τιμές διυλιστηρίου μειώνονται. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τις επιχειρήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα διστάσει να καλέσει ο ίδιος τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ.

    Προειδοποίηση για μποϊκοτάζ

    Η διαφάνεια στην αγορά υγρών καυσίμων έχει τεθεί στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια ελεγκτών -από τον κλάδο της ενέργειας και από τον κλάδο του εμπορίου- σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας στον κλάδο υγρών καυσίμων, κατά τα πρότυπα των κοστολογικών ελέγχων που γίνονται από το υπουργείο στις επιχειρήσεις.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι επιχειρήσεις και αγορά πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους καταναλωτές και τόνισε ότι δεν θα διστάσει να καλέσει τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ για οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία κρίνει ότι υπάρχει λόγος.

    Την ίδια ώρα, απτόητη συνεχίζεται η κούρσα ανόδου των τιμών της αμόλυβδης στην ελληνική αγορά, παρά την πτώση των διεθνών τιμών.

    Με το πετρέλαιο διεθνώς να υποχωρεί, για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα η αμόλυβδη σημείωσε νέα αύξηση, έστω και οριακή στα 0,895 ευρώ το λίτρο.

    Στο ίδιο διάστημα, οι τιμές διυλιστηρίου έπεσαν κατά 3,9 λεπτά το λίτρο. Ουσιαστικά, οι καταναλωτές πλήρωσαν μέσα σε μια μόλις εβδομάδα "καπέλο" της τάξης των 4,5 λεπτών το λίτρο που έβαλε το εγχώριο κύκλωμα διακίνησης των καυσίμων.

    Άμεσα ήταν, πάντως, τα αντανακλαστικά της ελληνικής αγοράς στην πρόσκαιρη άνοδο των διεθνών τιμών στην αρχή του χρόνου. Η αμόλυβδη αμέσως τσίμπησε μέσα σε μια εβδομάδα 2 λεπτά το λίτρο.

    Αντίθετα, την ώρα που το Μπρεντ υποχώρησε μέσα σε ένα μήνα κατά 12,4%, η αμόλυβδη αυξήθηκε κατά 5%.

    Από την ερχόμενη εβδομάδα, κλιμάκια του υπουργείου θα χτενίζουν όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών, διενεργώντας κοστολογικούς ελέγχους.

    Από την 1η Μαρτίου, οι εταιρείες εμπορίας υποχρεούνται να αναγράφουν τις εκπτώσεις στα τιμολόγια, ενώ καταργούνται οι υποστηρικτικές εκπτώσεις.

    Όσο για τα διυλιστήρια, υποχρεωτικά θα δημοσιοποιούν στο υπουργείο τις χρεώσεις που αφορούν την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας.

    Πάντως, αναμένονται ριζικές ανακατατάξεις στο χάρτη της αγοράς καυσίμων, με βάση το πόρισμα της επιτροπής ανταγωνισμού. Η καθιέρωση ταμειακών μηχανών αλλά και ολοκληρωμένου συστήματος εισροών-εκροών είναι από τα επόμενα μέτρα που εξετάζει να εφαρμόσει το υπουργείο.

    Αντιδράσεις

    "Μόνο ως φθηνή δημαγωγία και υποκριτική στάση μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για την ακρίβεια, ιδιαίτερα το ότι θα καλέσει τους καταναλωτές να μποϋκοτάρουν προϊόντα, αν δεν συμμορφωθούν οι εταιρείες! Η πολιτική της κυβέρνησης υπέρ της κερδοφορίας των μονοπωλίων δεν μπορεί να συγκαλυφθεί. Η κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν να πάρουν μέτρα υπέρ των εργαζόμενων. (...)" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Σε ανακοίνωση του ο Συνασπισμός αναφέρει ότι: "Ο κ. Χατζηδάκης ως νέος Φώλιας ξορκίζει την ακρίβεια με κραυγές και λεονταρισμούς αλλά την ίδια ώρα αδυνατεί να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και των καρτέλ που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19360


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 February 2009 - 22:08:52 UTC